Fullmakt – Vid köp eller försäljning av bostad

16

När man köper eller säljer en bostad så krävs det en skriftlig underskrift på kontrakt/överlåtelseavtal och övriga handlingar. Om man inte kan närvara för att skriva under alla papper så kan man lämna en fullmakt till någon som man litar på.
Fullmakt innebär att du ger en annan person juridisk rätt att skriva under särskilda dokument i ditt ställe.
Du kan lämna fullmakt till vem som helst men du bör alltid välja en person som du verkligen litar på. En fullmakt skall vara skriftlig vid en bostadsaffär oavsett om det gäller en bostadsrätt eller en friköpt villa/fastighet. Vid bostadsrättsaffärer är visserligen en muntlig fullmakt civilrättsligt giltig men bör absolut inte användas. Banker brukar dessutom inte godkänna muntliga fullmakter så det kan bli problem senare i affären om en muntlig fullmakt används. En fullmakt i en fastighetsaffär kräver två stycken vittnen som skriver under fullmakten. Man kan välja vilka två vittnen man vill och det spelar ingen roll vilka det är så länge de är över 15 år och inte lider av en psykisk störning.

 • Fullmaktsgivare – Personen som skriver under själva fullmakten och ger fullmakt till annan person att genomföra en affär.
 • Fullmaktstagare – Den som får fullmakt att genomföra affären åt fullmaktsgivaren.
 • Vittnen – Två personer i din omgivning som signerar fullmakten som vittne (krävs endast vid fastighetsaffärer och inte bostadsrättsaffärer)

Fullmakt vid kontraktsskrivning och tillträde

Om du inte kan närvara vid en kontraktsskrivning kan du lämna en fullmakt till vem du vill förutom mäklaren som är ansvarig för affären. En mäklare får aldrig agera som ombud i en kontraktsskrivning i en affär där han/hon är ansvarig mäklare. Om du ej kan närvara vid tillträdet kan du däremot lämna fullmakt till mäklaren. Nedan följer några exempel på personer som du kan lämna fullmakt till:

 • Förälder
 • Syskon
 • Kompis
 • Ansvarig fastighetsmäklare (ej vid kontraktsskrivning)
 • Övrig

Mäklaren har en färdig mall för fullmakter

Om du behöver en fullmakt kan du be mäklaren att skicka en fullmakt till dig.
I mäklarnas it-system ha de färdiga mallar för fullmakter som innehåller allt som skall stå med för att fullmakten skall vara juridiskt bindande. Fullmakten skall skrivas under av fullmaktsgivaren (personen som inte kan närvara vid kontraktsskrivningen eller tillträdet).
Fullmaktstagaren kan sedan ta med fullmakten till mötet eller så kan man scanna in och maila den till mäklaren i förväg om det handlar om en bostadsrättsaffär. Om affären gäller en fastighet så krävs det att fullmakten är i original.

Välj en mäklare som har koll på allt

Som säljare av en bostad behöver du inte ha koll på allt juridiskt om du väljer en mäklare som du kan lita på. Jämför alltid olika mäklare innan du väljer vem du skall anlita.
Du bör även jämföra för att undvika att betala för mycket för mäklartjänsten.
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du vill anlita. Tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på hemsidan.

16 KOMMENTARER

 1. Hej.
  Min man kan inte närvara vid kontrakt undertecknade i en bostadsaffär. Han lämnar till mig en fullmakt som gäller bara en dag och just vid detta tillfälle. Fullmakten är skriven i en fri form ej på mäklarens mall och är inte påskriven av någon vittne. Innebär detta att kontraktet kan förklaras icke juridisk giltigt? Kan mäklaren med denna fullmakt göra medlemskapsansökan hos bostadsrättsföreningen?

  • Hej.

   Om ni inte har skrivit fullmakten på ett väldigt konstigt sätt så skall det inte vara några problem.
   Det gå utmärkt att skriva en egen fullmakt för hand. För bostadsrätter behövs ingen påskrift av något vittne. Det är endast när man skall lämna fullmakt för köp/sälj av fast egendom, dvs fastigheter som bevittning behövs.

   Mäklaren kan absolut använda fullmakten när medlemskapsansökan skickas in om den inte är helt felaktigt skriven.
   Tips: maila texten som ni använt i fullmakten i förväg till mäklaren och be att han hon läser igenom den och ser att den är okej.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Vi kommer troligtvis att vara bortresta under vår försäljning av lägenheten. Vi är just nu uppe i att välja mäklarbolag men då slog det mig hur det fungerar med fullmakt. Måste vi skriva på något innan vi åker eller kan mäklaren sköta allting om vi bara ger namn och nummer till den som vi tänkt ge fullmakt.

  En annan fråga också… Vi ska köpa till styling, tar dem på sig allt arbete eller brukar man behöva hjälpa till att flytta ut div möbler osv. Kankse beror på mäklaren ovh de styling företag de jobbar med?

  Tacksam för svar!

  • Hej Lobban.

   Gällande fullmakt så måste den vara skriftlig.
   Ni måste därmed skriva under en fullmakt innan ni åker.

   Ni kan välja hur mycket jobb som stylisterna skall göra.
   Om ni betalar extra så kan de ordna med magasinering osv av era befintliga möbler.
   Normalt brukar man dock ordna med sådant själv. Stylisterna brukar vilja ha bostaden på ett visst sätt för att kunna sätta igång med stylingen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej jag har en bevittnad generalfullmakt sen 2015 där försäljning av min mammas bostadsrätt är inräknad. Nu ska bostaden säljas. Köpeskillingen ska sedan sättas in på ett av hennes konton som är spärrat för uttag.
  Är det något mer jag bör tänka på innan jag sätter igång försäljningsprocess?

  • Hej Lena.

   Generalfullmakten räcker gott.
   Eventuellt kan mäklaren vilja ha en kopia på giltig legitimation på uppdragsgivaren (din mamma)
   Då räcker det att du tar en bild med mobilen och skickar till mäklarens mail.

   Lycka till med försäljningen.

   mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej,
  Vi ska skrev på kontrakt för en bostadsrätt, och den säljes av 4 syskon och de säljer föräldrarnas lägenhet( föräldrar gick bort för 2 år sedan). Bara en av de skrev under kontrakten och den påstår att han har . Men vi fick aldrig kopia av fullmakt från de andra syskon. Vi frågade efter den men mäklare sa at vi behöver inte den och att hon kommer skicka det till banken. Vi inväntar med att betala in handpenning tills vi har fått kopia på fullmakten…. tycker ni att vi har rätt eller hur går det till.

  • Hej anonymt.

   För att vara 100% säkra bör ni har en kopia på alla fullmakter.
   Ni riskerar dock att begå kontraktsbrott ifall ni inte betalar in handpenningen inom angiven tid.
   Om handpenningen skall sättas in på mäklarens konto tycker jag att ni kan sätta in den där samtidigt som ni skickar ett e-mail till mäklaren där ni skriver att han/hon inte får betala ut den vidare till säljaren innan ni får era fullmakter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!
  Får mäklaren företräda både köpare och säljare via skriftlig fullmakt på tillträdet? (gäller bostadsrätt i detta fall)

  • Hej Anna.

   Ja på tillträdet går det utmärkt.
   På en kontraktsskrivning får däremot en mäklare inte företräda varken köpare eller säljare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej!
  Om en person har fullmakten över mig och jag har skrivit på ett skriftligt avtal om att personen har rätt att köpa mig en bostad. Jag nämner sedan muntligt i efterhand att det ska finnas havsutsikt där jag ska bo. Om FM köper ett hus där det senare visar sig ligga på ett ställe där det inte finns havsutsikt, är jag då bunden till detta köpet då?

  • Hej Jessica.

   Ja det är du. Fullmakten vid köp av fast egendom skall vara skriftlig. Om fullmaktstagaren har en fullmakt som du signerat så har fullmaktstagaren rätt att företräda dig vid köpet.
   Eventuella villkor gäller endast om de står med i fullmakten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Vi har skrivit in bägge barnen (över 18) som delägare i nyköpt bostadsrätt. Detta pga. att vi då inte behöver ansöka om andrahandsuthyrning om de i framtiden bor i lägenheten och vi inte gör det. De äger 10% var och vi 40% var. De har gått in med 0:- och de kommer även att gå ut med 0:- vid en ev. försäljning i framtiden. Vart pengarna kommer ifrån till lägenhetsköpet går att se på våra kontoutdrag (vår lägenhetsförsäljning). Vi vill inte att de får vare sig vinst eller förlust. Vi har fullmakter för dem som avser överlåtelsen. Behöver vi skriva några andra avtal med dem så vi undviker diskussioner mellan oss eller mellan barnen, vid ev. framtida försäljning?

  • Hej Sandra.

   Ja, om barnen äger 10% var så har de också rätt till 10% av pengarna vid en eventuell försäljning.
   Ni måste skriva avtal om detta och då får ni vända er till en jurist för att få hjälp med det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej
  Jag undrar om någon kan sälja ett hus som står på någon annan?hur får man betalt för huset?kan man ange vilket konto som helst pengarna ska sättas in på?

  • Hej Maria.

   Då måste du ha en skriftlig fullmakt från ägaren som säger att du får sälja bostaden åt honom/henne.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here