Fullmakt – Vid köp eller försäljning av bostad

Fullmakt bostadsaffär

När man köper eller säljer en bostad så krävs det en skriftlig underskrift på köpekontrakt/överlåtelseavtal och övriga handlingar. Om man inte kan närvara för att skriva under alla papper så kan man lämna en fullmakt till någon som man litar på. Fullmakt innebär att du ger en annan person juridisk rätt att skriva under särskilda dokument i ditt ställe.

Du kan lämna fullmakt till vem som helst men du bör alltid välja en person som du verkligen litar på. En fullmakt skall vara skriftlig vid en bostadsaffär oavsett om det gäller en bostadsrätt eller en fastighet.

Vid bostadsrättsaffärer är visserligen en muntlig fullmakt civilrättsligt giltig men bör absolut inte användas. Banker brukar dessutom inte godkänna muntliga fullmakter så det kan bli problem senare i affären om en muntlig fullmakt används.

En fullmakt i en fastighetsaffär kräver två stycken vittnen som skriver under fullmakten. Man kan välja vilka två vittnen man vill och det spelar ingen roll vilka det är så länge de är över 15 år och inte lider av en psykisk störning som gör att personen inte förstår innebörden.

 • Fullmaktsgivare – Personen som skriver under själva fullmakten och ger fullmakt till annan person att genomföra en affär.
 • Fullmaktstagare – Den som får fullmakt att genomföra affären åt fullmaktsgivaren.
 • Vittnen – Två personer i din omgivning som signerar fullmakten som vittne (krävs endast vid fastighetsaffärer och inte bostadsrättsaffärer)

Längre ner i artikeln erbjuder vi gratis fullmakts-mallar du kan ladda ner & använda.

Fullmakt vid kontraktsskrivning och tillträde

Om du inte kan närvara vid en kontraktsskrivning kan du lämna en fullmakt till vem du vill förutom mäklaren som är ansvarig för affären. En mäklare får aldrig agera som ombud i en kontraktsskrivning i en affär där han/hon är ansvarig mäklare. Om du ej kan närvara vid tillträdet kan du däremot lämna fullmakt till mäklaren.

Nedan följer några exempel på personer som du kan lämna fullmakt till:

 • Förälder
 • Syskon
 • Kompis
 • Ansvarig fastighetsmäklare (dock ej för kontraktsskrivningen)
 • Övrig person man litar på

Gratis mall för fullmakten

Vi har satt ihop fullmaktsmallar för köp och sälj av bostadsrätter och fastigheter som du kan ladda ner helt gratis via länkarna nedan. Välj mellan att ladda ner filerna som Word-fil eller som PDF-fil.

Bostadsrätt
Fullmakt säljare (Word)
Fullmakt säljare (PDF)

Fullmakt köpare (Word)
Fullmakt Köpare (PDF)

Fastighet
Fullmakt säljare (Word)
Fullmakt säljare (PDF)

Fullmakt köpare (Word)
Fullmakt köpare (PDF)

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Få hjälp med fullmakten för några hundralappar
Juridiskadokument.nu köper du en korrekt fullmakt för några hundralappar. I priset ingår hjälp och support via telefon från Thorlunds juristbyrå med att fylla i den korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få till fullmakten 100% juridiskt korrekt så att man undviker bekymmer i framtiden.

Mäklaren har en färdig mall för fullmakter

Om du behöver en fullmakt kan du även be mäklaren att skicka en fullmakt till dig. I mäklarnas it-system ha de färdiga mallar för fullmakter som innehåller allt som skall stå med för att fullmakten skall vara juridiskt bindande. Fullmakten skall skrivas under av fullmaktsgivaren (personen som inte kan närvara vid kontraktsskrivningen eller tillträdet).

Fullmaktstagaren kan sedan ta med fullmakten till mötet eller så kan man scanna in och maila den till mäklaren i förväg om det handlar om en bostadsrättsaffär. Om affären gäller en fastighet så krävs det att fullmakten är i original.

Välj en bra mäklare som har koll på allt

Som säljare av en bostad behöver du inte ha koll på allt juridiskt om du väljer en mäklare som du kan lita på. Jämför alltid olika mäklare innan du väljer vem du skall anlita. Du bör även jämföra mäklarna för att undvika att betala för mycket för mäklartjänsten.

Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du vill anlita. Tjänsten som Hittamäklare erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på hemsidan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

69 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Mina föräldrar ska in på äldreboende. Dom bor i dag i en bostadsrätt.
  Jag är enda barnet och har framtidsfullmakt som även innefattar försäljning av bostad.
  Är det något speciellt jag bör tänka på vid en försäljning?

 2. Är det bra idé om fullmakten sätter maxtak på köpeskilling, lån och diverse andra villkor?
  Även om man litar på sin fullmaktstagare, känns det tryggare, både för fullmaktsgivaren och fullmaktsstagaren.
  Detta borde kanske vara med i mallen?

  • Hej John.

   Ja det är en bra ide att skriva en väldigt tydlig fullmakt. Då minskar man risken för problem.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej! Vi köpte ett sommarhus och vid kontraktsskrivningen fanns bara en av säljarna (maken) där och skrev under avtalet. Han hade ingen skriftligt fullmakt från sin fru utan bara muntlig. Mäklaren sa att han kunde lämna in den skriftliga senare. Nu vill vi komma ur köpet och undrar om vi kan ogiltigförklara köpeavtalet och hänvisa till att skriftligt avtal sakandes vid avtalstillfället?

  • Hej Emma.

   Jag är osäker på vad som gäller där tyvärr.
   Du får nog fråga en jurist, eller så kan du testa och se om mäklarsamfundet kan svara på frågan. De ger kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej, i vårt kontrakt finns det en klausul som säger
  ”Det är en förutsättning för detta köps giltighet att köparen senast den 2021-XX-XX tillhandahåller Fastighetsbyrån en korrekt i fylld original fullmakt för NN och NN. Återgång ska ske om inte original fullmakten kommit Fastighetsbyrån tillhanda senast den 2021-XX-XX. Om köpet återgår ska
  betald handpenning återbetalas till köparen utan skadeståndsskyldighet för någon av parterna.”

  Vi behöver av personliga skäl komma ur kontraktet nu efter att vi skrivit under kontraktet och skulle då inte skicka in en orginalfullmakt innan 2021-XX-XX. Är detta ok och klausulen gäller som skriven, köpet återgår och ingen skadeståndsskyldighet finns??

  • Hej Erik.

   Så som jag tolkar det så återgår köpet utan någon möjlighet till ersättningskrav från någon av parterna om inte fullmakterna kommer in.
   Det finns dock något som heter lojalitetsplikt som säger att bägge parter måste göra sitt bästa för att få till ett bindande avtal. Jag är dock osäker om den gäller i detta fall.

   Du får nog ringa mäklarsamfundets kundombudsman och fråga. De erbjuder gratis rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,
  Jag och min fru har köpt ett hus (ej Brf utan en fastighet). Hon närvarande inte vid kontraktsskrivningen men skrev på en tidsbegränsad fullmakt för mig att genomföra affären. Fullmakten är inte bevittnad, kan detta utgöra grund för att att kontraktet inte är giltigt eller påverkad det bara arbetet med Lagfarten att denna ställs så som vilande tills det att hon själv har skrivit på dokumenten? Enligt kontrakt så tar vi över fastigheten senare i sommar. Frågan gäller om säljaren kan ogiltigförklara köpet av denna anledning, t.ex. för att de hittar någon som vill betala mer?

  • Hej Anonym.

   Nej fullmakten måste egentligen inte bevittnas men det finns risk att lantmäteriet eller banken kräver att den skall bevittnas.
   Det kan ni dock alltid lösa i efterhand. Köpet kan inte hävas på grund av avsaknaden av bevittning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej,
  Jag ska sälja min lägenhet till min pappa som befinner sig utomlands.
  Han har skrivit en fullmakt till mig. Kan jag signera både som säljare och köpare (genom fullmakt) på överlåtelseavtalet?

  Mvh
  Anna

  • Hej Anna.

   Ja det skall inte vara några konstigheter vad jag känner till.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hejsan!
  Jag och mina två systrar måste sälja min pappas lägenhet då han bor på boende och inte kommer kunna flytta åter. Kan vi alla bli fullmaktstagare åt pappa på samma dokument, eller ska det vara tre olika fullmaktsdokument (en per person) samt kan alla tre vara fullmaktstagare eller endast en?

  Hoppas på snabbt svar.
  Maria

 8. Hej

  Hur fungerar det om man skulle skilja sig och man vill lägga ut bostaden för försäljning? Behöver man ha en fullmakt när man vill lägga ut bostaden till en försäljning som är nyproduktion? Eller räcker det med att man fått det muntligt och sedan går till mäklaren och ber dem lägga ut bostaden för försäljning

  Tacksam för svar

  • Hej Naz.

   Samtliga ägare till bostaden måste signera uppdragsavtalet som mäklaren måste ha för att kunna marknadsföra er bostad.
   Om inte samtliga ägare har möjlighet att skriva under uppdragsavtalet så kan en fullmakt användas.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Det vore bra om fullmakten är rättstavad:

  ”underskirft”? På två ställen, dessutom!

  Den vill jag inte använda.

  • Hej Annika.

   Du är bra otacksam du.
   Du får en mall helt gratis och ändå har du den attityden.

   Jag justerar stavfelet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Tack för snabb svar Joakim! Är det obligatorisk att två personer bevittnas när köparen skriver under fullmakten? Finns era mallar även på Engelska?

  • Hej igen Katrien.

   Bevittning behövs vid överlåtelser av fast egendom. Om det räcker med en person låter jag vara osagt för jag är inte säker.
   De finns inte på engelska.

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Hej, ett företag som kommer att köpa en fastighet i Sverige har inte möjlighet att vara på plats för att skriva under kontraktet. Jag, som bor i Sverige skulle kunna skriva under kontraktet till företagens ägaren. Då behövs en fullmakt antar jag. Funkar det att ägaren skriver under fullmakten och sedan skickar fullmakten till mig? Behövs även en fullmakt till nyckelöverlåtelse eller kan vi använda samma fullmakt?
  Tack och vänlig hälsning,
  Katrien

  • Hej Katrien.

   Ja en fullmakt lämpar sig väl och det går bra att firmatecknaren signerar fullmakten och skickar den till dig.
   Om ni utformar den korrekt så kan ni använda samma fullmakt både för tillträdet (överlämnandet av nycklarna och slutbetalningen) och kontraktsskrivningen.

   mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej, min kompis har skilt sig och ska skriva en fullmakt på att hennes ex make får sälja huset. Finns det någon mall som är lämplig? Vill att huset ska säljas inom snar framtid eller att min kompis köps ut omgående, tips?

  • Hej Anli.

   Ja i denna artikel finns det ju gratis mallar som din kompis kan använda.
   Fullmakt säljare Fastighet.

   mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej,
  Jag ska hjälpa en vän att skriva på ett köp av ett hus då han inte kan närvara på grund av sjukdom och har därför skrivit en fullmakt i mitt namn. Är jag som fullmaktstagare juridiskt buden till köpet på något sätt?

  Vänligen,
  Anna

 14. Hej. Jag har fått fullmakt från mina syskon att sköta ärenden kring en fastighet. Nu är det ett papper som ska signeras. Så jag undrar egentligen bara:Jag ska ju givetvis signera för min egen del på min signaturrad. Men där syskonens namn står på blanketten skall jag bara skriva orden Genom fullmakt på deras signaturrad? och sedan skicka med fullmakterna vid sidan om.

  mvh

  • Hej Johanna.

   Du skall signera med din underskrift även på deras signaturrader och så skall du skriva ”genom fullmakt” bredvid.

   Mvh admin på EKonomifokus

 15. Jag ska köpa en bostad och kan inte närvara vid tillträdet. Vad riskerar jag om jag ger fullmakt åt mäklaren att genomföra köpet. Banken kommer närvara vid tillträdet över telefon/internet. Några viktiga klausuler att lägga in i fullmakten?

  • Hej Kalle.

   Det är ett vanligt förfarande så det skall inte vara några problem.
   Mäklarna har en färdig fullmakt som du kan använda. Se bara till att fullmakten endast ger mäklaren rätt att genomföra tillträdet och inget annat.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej,
  Kan man som säljare ge fullmakt till sin mäklare (eller annan person som man litar på) när det är dags att ge tillträde till köparen? Dvs. Lämna ut nycklar och lösa lånen på sin befintliga bostad.

 17. Hej!
  Undrar om både säljare och köpare ska vara närvarande samtidigt vid försäljning av bostadsrätt som administreras av en mäklare eller
  kan underskrift av köpare och säljare ske vid olika tillfällen?

  • Hej Bengt Olof.

   Det går bra att signera vid olika tillfällen om ni litar på mäklaren alternativt om ni är den part som skriver på sist.
   Den part som skriver på först får ju inte med sig något signerat avtal hem så man sitter ju lite osäkert då.

   Det är dock ett vanligt förfarande att man skriver på vid olika tillfällen så det är inga konstigheter.

   Mvh admin på Ekonomifokus.

 18. Hej!

  En vän till mig har frågat om jag kan vara fullmakt åt hennes lägenhetsköp. Visst kan inte jag bli betalningsskyldig för lghen?

  • Hej Sara.

   Det går utmärkt.
   Du kan inte bli betalningsskyldig om du skriver på åt din kompis med en fullmakt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 19. Vår mamma har hamnat på äldreboende efter en stroke och vi är tre syskon som fått fullmakt att sälja mammas bostadsrätt. Mamma vill ge pengarna till oss syskon från försäljningen. Kan vi skriv in vilket bankkonto som helst av oss tre när lägenheten säljs och sedan dela upp pengarna?

 20. Min mor har fått en stroke och tvingats flytta till ett särskilt boende. Hennes bostadsrätt måste säljas. Jag är enda barnet och min pappa gick bort för några år sedan. Mamma är delvis förlamad och har afasi (talsvårigheter). Hon kan inte skriva under en fullmakt. Vad rekommenderar ni mig att göra för att lägenheten ska kunna säljas? Muntlig fullmakt till mig, eller använda ombud?

  • Hej Patte.

   Tyvärr kommer inte en muntlig fullmakt att räcka.
   Hade jag varit du så hade jag skrivit ut en skriftlig fullmakt och tillsammans med din mamma ”skrivit under” fullmakten.
   Du förstår säkert vad jag menar.
   Så länge din mamma är med på att lägenheten skall säljas så kommer inga bekymmer att uppstå.
   Bifoga en kopia på din mammas legitimation till fullmakten så kommer det att fungera galant.

   Mvh admin på EKonomifokus

 21. Hej !
  Kan man skriva två namn på en fullmakt för försäljning av hus?
  Två bröder skall sälja sin mammas hus eftersom hon har fått plats på ålderdomshem. Huset skall säljas men det behövs en fullmakt från henne. Kan man ange att båda brödernas namn på fullmakten eller måste man bara ha en av dem?

  • Hej Annalena.

   Man kan skriva en fullmakt var åt bröderna där varje broder har rätt att sälja huset åt er mamma.
   Man kan även skriva en fullmakt som säger att båda bröderna tillsammans måste vara överens och signera avtal för att sälja huset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 22. Hej
  Om jag skriver under på ett köp avtalet utan jag lämnar skriftlig fullmakt på min fru, ska köpet vara godkännt

  • Hej Rinald.

   Om du skall skriva på åt din fru så måste ni ha en giltig fullmakt.
   Om ni inte har en giltig fullmakt så är inte avtalet juridiskt godkänt/bindande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. hej jag ska skilja mig men betänka tid är 6 månader under tiden vill köpa bostadsrätt har hon rätt att dela efter skilsmässan . kommer funka om jag får en fullmakt privataffär från henne. Om hon skriver att hon har inte rätt att privataffär som ska jag göra,
  Med vänlig hälsning
  sassa

  • Hej Gazi.

   Jag förstår inte riktigt vad din fråga är.
   Jag tror att du måste fråga en jurist istället.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 24. Hej!
  Jag och min exmake har sålt ett hus i samband med vår skilsmässa. Jag kan inte närvara på tillträdesdagen, är det då lämpligt att lämna fullmakt till min exmake? Skulle han kunna missbruka fullmakten rent juridiskt?

  • Hej Anna.

   En fullmakt är den enda lösningen.
   Om du inte litar på honom så måste du se till att fullmakten är formulerad på ett sätt som gör att han inte kan ta alla pengarna själv till sitt eget konto.
   meddela även mäklaren att du vill ha 50% av pengarna på ditt konto.

   Som sagt, om du inte litar på honom så måste du vara noga med fullmakten.
   Du kan även sätta en fullmakt på någon annan närstående som du litar på, tex din mamma.
   Så får den personen komma i ditt ställe på tillträdesdagen och skriva på.

   Du kan även lämna en fullmakt till mäklaren så att han/hon skriver under för dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Hej,
  Vi är två syskon och vår pappa (som är ensamstående sedan 36 år tillbaka) har blivit diagnostiserad med demens. Försämringen gick så pass snabbt att han blev akut placerad på ett äldreboende. Detta har gjort att vi inte hunnit med allt som kanske borde gjort innan bl a har vi inte hunnit ansöka om God Man/Förvaltare. Pappa har en bostadsrätt vi behöver sälja ganska omgående då hans pension inte räcker för både den och avgift för äldreboende.
  Är detta möjligt att göra med en fullmakt och utan att någon av oss syskon (eller någon annan) hunnit ansöka eller bli God Man eller Förvaltare? Vet inte om det är viktigt i sammanhanget men det finns inga kvarvarande lån på bostadsrätten.

  • Hej Helena.

   Egentligen skall din pappa ha en god man/förvaltare innan dess att lägenheten får säljas.
   Om din pappa själv vill sälja lägenheten och signerar en fullmakt så lär ni inte råka ut för några problem om ni säljer den snabbt nu ändå.
   Det som kan bli problem är om någon motsätter sig försäljningen i efterhand. Hur sannolikt det är får ni själva bedöma.
   Om det var jag så hade jag hade ordnat en fullmakt av pappan (under förutsättning att han vill skriva på) och snabbt sålt lägenheten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 26. Jag har en bekant som äger ett hus som han hade innan han gifte sig. Nu vill han sälja huset. Han och hans nuvarande fru äger inte i huset huset tillsammans.

  Måste hon ändå godkänna försäljningen? Min vän har inte haft kontakt med henne under ett år. Han får inte heller kontakt med henne. Hon kommer från Thailand och har flyttat tillbaka dit pga att hon är sjuk och enligt henne får hon inte hjälp här i Sverige.

  Vad skall han göra?

  • Hej Arja.

   Det beror på.
   Om det inte skrevs något äktenskapsförord när de gifte sig så äger frun halva huset och måste godkänna en försäljning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. Hej
  Jag undrar om någon kan sälja ett hus som står på någon annan?hur får man betalt för huset?kan man ange vilket konto som helst pengarna ska sättas in på?

  • Hej Maria.

   Då måste du ha en skriftlig fullmakt från ägaren som säger att du får sälja bostaden åt honom/henne.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 28. Vi har skrivit in bägge barnen (över 18) som delägare i nyköpt bostadsrätt. Detta pga. att vi då inte behöver ansöka om andrahandsuthyrning om de i framtiden bor i lägenheten och vi inte gör det. De äger 10% var och vi 40% var. De har gått in med 0:- och de kommer även att gå ut med 0:- vid en ev. försäljning i framtiden. Vart pengarna kommer ifrån till lägenhetsköpet går att se på våra kontoutdrag (vår lägenhetsförsäljning). Vi vill inte att de får vare sig vinst eller förlust. Vi har fullmakter för dem som avser överlåtelsen. Behöver vi skriva några andra avtal med dem så vi undviker diskussioner mellan oss eller mellan barnen, vid ev. framtida försäljning?

  • Hej Sandra.

   Ja, om barnen äger 10% var så har de också rätt till 10% av pengarna vid en eventuell försäljning.
   Ni måste skriva avtal om detta och då får ni vända er till en jurist för att få hjälp med det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Hej!
  Om en person har fullmakten över mig och jag har skrivit på ett skriftligt avtal om att personen har rätt att köpa mig en bostad. Jag nämner sedan muntligt i efterhand att det ska finnas havsutsikt där jag ska bo. Om FM köper ett hus där det senare visar sig ligga på ett ställe där det inte finns havsutsikt, är jag då bunden till detta köpet då?

  • Hej Jessica.

   Ja det är du. Fullmakten vid köp av fast egendom skall vara skriftlig. Om fullmaktstagaren har en fullmakt som du signerat så har fullmaktstagaren rätt att företräda dig vid köpet.
   Eventuella villkor gäller endast om de står med i fullmakten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 30. Hej!
  Får mäklaren företräda både köpare och säljare via skriftlig fullmakt på tillträdet? (gäller bostadsrätt i detta fall)

  • Hej Anna.

   Ja på tillträdet går det utmärkt.
   På en kontraktsskrivning får däremot en mäklare inte företräda varken köpare eller säljare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 31. Hej,
  Vi ska skrev på kontrakt för en bostadsrätt, och den säljes av 4 syskon och de säljer föräldrarnas lägenhet( föräldrar gick bort för 2 år sedan). Bara en av de skrev under kontrakten och den påstår att han har . Men vi fick aldrig kopia av fullmakt från de andra syskon. Vi frågade efter den men mäklare sa at vi behöver inte den och att hon kommer skicka det till banken. Vi inväntar med att betala in handpenning tills vi har fått kopia på fullmakten…. tycker ni att vi har rätt eller hur går det till.

  • Hej anonymt.

   För att vara 100% säkra bör ni har en kopia på alla fullmakter.
   Ni riskerar dock att begå kontraktsbrott ifall ni inte betalar in handpenningen inom angiven tid.
   Om handpenningen skall sättas in på mäklarens konto tycker jag att ni kan sätta in den där samtidigt som ni skickar ett e-mail till mäklaren där ni skriver att han/hon inte får betala ut den vidare till säljaren innan ni får era fullmakter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Hej jag har en bevittnad generalfullmakt sen 2015 där försäljning av min mammas bostadsrätt är inräknad. Nu ska bostaden säljas. Köpeskillingen ska sedan sättas in på ett av hennes konton som är spärrat för uttag.
  Är det något mer jag bör tänka på innan jag sätter igång försäljningsprocess?

  • Hej Lena.

   Generalfullmakten räcker gott.
   Eventuellt kan mäklaren vilja ha en kopia på giltig legitimation på uppdragsgivaren (din mamma)
   Då räcker det att du tar en bild med mobilen och skickar till mäklarens mail.

   Lycka till med försäljningen.

   mvh admin på Ekonomifokus

 33. Vi kommer troligtvis att vara bortresta under vår försäljning av lägenheten. Vi är just nu uppe i att välja mäklarbolag men då slog det mig hur det fungerar med fullmakt. Måste vi skriva på något innan vi åker eller kan mäklaren sköta allting om vi bara ger namn och nummer till den som vi tänkt ge fullmakt.

  En annan fråga också… Vi ska köpa till styling, tar dem på sig allt arbete eller brukar man behöva hjälpa till att flytta ut div möbler osv. Kankse beror på mäklaren ovh de styling företag de jobbar med?

  Tacksam för svar!

  • Hej Lobban.

   Gällande fullmakt så måste den vara skriftlig.
   Ni måste därmed skriva under en fullmakt innan ni åker.

   Ni kan välja hur mycket jobb som stylisterna skall göra.
   Om ni betalar extra så kan de ordna med magasinering osv av era befintliga möbler.
   Normalt brukar man dock ordna med sådant själv. Stylisterna brukar vilja ha bostaden på ett visst sätt för att kunna sätta igång med stylingen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 34. Hej.
  Min man kan inte närvara vid kontrakt undertecknade i en bostadsaffär. Han lämnar till mig en fullmakt som gäller bara en dag och just vid detta tillfälle. Fullmakten är skriven i en fri form ej på mäklarens mall och är inte påskriven av någon vittne. Innebär detta att kontraktet kan förklaras icke juridisk giltigt? Kan mäklaren med denna fullmakt göra medlemskapsansökan hos bostadsrättsföreningen?

  • Hej.

   Om ni inte har skrivit fullmakten på ett väldigt konstigt sätt så skall det inte vara några problem.
   Det gå utmärkt att skriva en egen fullmakt för hand. För bostadsrätter behövs ingen påskrift av något vittne. Det är endast när man skall lämna fullmakt för köp/sälj av fast egendom, dvs fastigheter som bevittning behövs.

   Mäklaren kan absolut använda fullmakten när medlemskapsansökan skickas in om den inte är helt felaktigt skriven.
   Tips: maila texten som ni använt i fullmakten i förväg till mäklaren och be att han hon läser igenom den och ser att den är okej.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här