Fullmakt – Vid köp eller försäljning av bostad

0

När man köper eller säljer en bostad så krävs det en skriftlig underskrift på kontrakt/överlåtelseavtal och övriga handlingar. Om man inte kan närvara för att skriva under alla papper så kan man lämna en fullmakt till någon som man litar på.
Fullmakt innebär att du ger en annan person juridisk rätt att skriva under särskilda dokument i ditt ställe.
Du kan lämna fullmakt till vem som helst men du bör alltid välja en person som du verkligen litar på. En fullmakt skall vara skriftlig vid en bostadsaffär oavsett om det gäller en bostadsrätt eller en friköpt villa/fastighet. Vid bostadsrättsaffärer är visserligen en muntlig fullmakt civilrättsligt giltig men bör absolut inte användas. Banker brukar dessutom inte godkänna muntliga fullmakter så det kan bli problem senare i affären om en muntlig fullmakt används. En fullmakt i en fastighetsaffär kräver två stycken vittnen som skriver under fullmakten. Man kan välja vilka två vittnen man vill och det spelar ingen roll vilka det är så länge de är över 15 år och inte lider av en psykisk störning.

  • Fullmaktsgivare – Personen som skriver under själva fullmakten och ger fullmakt till annan person att genomföra en affär.
  • Fullmaktstagare – Den som får fullmakt att genomföra affären åt fullmaktsgivaren.
  • Vittnen – Två personer i din omgivning som signerar fullmakten som vittne (krävs endast vid fastighetsaffärer och inte bostadsrättsaffärer)

Fullmakt vid kontraktsskrivning och tillträde

Om du inte kan närvara vid en kontraktsskrivning kan du lämna en fullmakt till vem du vill förutom mäklaren som är ansvarig för affären. En mäklare får aldrig agera som ombud i en kontraktsskrivning i en affär där han/hon är ansvarig mäklare. Om du ej kan närvara vid tillträdet kan du däremot lämna fullmakt till mäklaren. Nedan följer några exempel på personer som du kan lämna fullmakt till:

  • Förälder
  • Syskon
  • Kompis
  • Ansvarig fastighetsmäklare (ej vid kontraktsskrivning)
  • Övrig

Mäklaren har en färdig mall för fullmakter

Om du behöver en fullmakt kan du be mäklaren att skicka en fullmakt till dig.
I mäklarnas it-system ha de färdiga mallar för fullmakter som innehåller allt som skall stå med för att fullmakten skall vara juridiskt bindande. Fullmakten skall skrivas under av fullmaktsgivaren (personen som inte kan närvara vid kontraktsskrivningen eller tillträdet).
Fullmaktstagaren kan sedan ta med fullmakten till mötet eller så kan man scanna in och maila den till mäklaren i förväg om det handlar om en bostadsrättsaffär. Om affären gäller en fastighet så krävs det att fullmakten är i original.

Välj en mäklare som har koll på allt

Som säljare av en bostad behöver du inte ha koll på allt juridiskt om du väljer en mäklare som du kan lita på. Jämför alltid olika mäklare innan du väljer vem du skall anlita.
Du bör även jämföra för att undvika att betala för mycket för mäklartjänsten.
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du vill anlita. Tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på hemsidan.

Fråga mäklaren

Nyhet! Ska du köpa eller sälja bostad?

Nu kan du få svar med hjälp av vår "Fråga mäklaren" tjänst.
Alla frågor besvaras av en mäklare.

Just nu finns det 23 besvarade frågor.

Ställ en fråga direkt

Ställ en fråga

Använd dig av formuläret eller testa våran tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here