När en bostadsrätt säljs används ett skriftligt avtal/kontrakt. Eftersom affären gäller en bostadsrätt heter detta avtal överlåtelseavtal. När det gäller hus & fastigheter heter det istället köpekontrakt.
Artikelns viktigaste innehåll:
1. Gratis mall för överlåtelseavtalet
2. Formkrav för överlåtelseavtal
3. Medlemskapsansökan – bilaga till avtalet
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Gratis mall för avtalet

Gratis mall överlåtelseavtal bostadsrätt:
🔗 Ladda ner gratis mall som PDF-fil
🔗 Ladda ner gratis mall som Word-fil
Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.
Du kan köpa en färdig juridiskt korrekt avtalsmall på Juridiskadokument.nu för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få till avtalet rätt så att man slipper problem i efterhand.
Formkrav för överlåtelseavtal
Följande uppgifter måste stå med i överlåtelseavtalet. Missar man att lägga in någon av uppgifterna riskerar man att avtalet blir ogiltigt.
- Det skall vara skriftligt
- Bostadsrättsföreningens namn
- Lägenhetsnummer
- Köpeskillingen (priset)
- Säljare och köpare ska skriva under
Medlemskapsansökan till bostadsrättsföreningen
Den som köper en bostadsrätt måste ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen. Föreningen måste godkänna köparen som medlem i bostadsrättsföreningen annars går hela överlåtelsen tillbaka. Om styrelsen inte beviljar köparen medlemskap i bostadsrättsföreningen är överlåtelseavtalet inte längre juridiskt bindande.
Styrelsen kan neka medlemskapsansökan om köparen inte har en tillräckligt god ekonomi eller på andra grunder som står med i föreningens stadgar. Om medlemskapsansökan nekas kan köparen inte överta bostaden. Det går att överklaga en nekad medlemskapsansökan till Hyresnämnden ifall man misstänker att beslutet är fattat på felaktiga grunder.
Olika sätt en bostadsrätt kan byta ägare
En överlåtelse av bostadsrätt betyder rätt och slätt att den byter ägare. Det här sker normalt sett genom en försäljning. Överlåtelser kan också ske på tre andra sätt:
- Arv – Inga pengar byter händer men när bostäder gör det behövs det en fångeshandling (vid arv används arvskiftet) som visar överlåtelsen.
- Gåva – Att ge bort en bostad är i grund och botten att överlåta den till någon annan. Här används oftast gåvobrev.
- Bodelning – När en bostad ägs gemensamt och den en parten skall ta över den andras del vid en bodelning.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Du äger inte själva bostaden
Intressant att notera när vi ser på avtal för överlåtande av bostadsrätt är att du faktiskt inte äger själva bostaden. Det är din bostadsrättsförening som äger fastigheten och bostaden. Det du som bostadsrättsägare äger är rätten att använda den specifika bostaden. Den här rätten har du så länge du vill och kan ha den.
Då du av något skäl bestämmer dig för att det är dags att lämna bostaden är det alltså rätten att bo i den som du säljer eller ger bort. Det är nyttjanderätten som går över till en annan person och det är detta som det avtalas om.
Om du är gift eller sambo
För den som är gift eller sambo är det viktigt att notera att sambo och make ska ge sitt samtycke till överlåtelse. Detta sker normalt sett genom att ett överlåtelseavtal för bostadsrätt signeras av den som är make eller sambo. Om man skriver ett överlåtelseavtal utan att sambo eller make samtycker riskerar man att avtalet blir ogiltigt.
Ni kan köpa en färdig juridiskt korrekt avtalsmall på Juridiskadokument.nu för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få till avtalet rätt så att man slipper problem i efterhand.
Vi avser köpa en bostadsrätt av ett dödsbo med två delägare. Måste dödsbodelägarnas make/maka också godkänna överlåtelsen?
Hej Per.
Ja om de är gifta.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Hej!
Jag ska köpa in mig på 40% av min sambos bostadsrätt. Räcker det att vi skriver ett köpeskontrakt enligt en mall där andelen tydliggörs och att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen? Eller hur ska vi gå tillväga för att köpet ska vara giltigt utan mäklare?
Tacksam för svar!
Mvh,
Lena
Hej Lena.
Ja precis, det räcker gott.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min fru ska skiljas och tillsammans äger en bostadsrätt 50%-50% var.
Jag har tagit över hela lånet och vi ska inte sälja den utan jag ska bo kvar i den.
Hur blir jag 100% ägare till denna lgh. Föreningen har redan godkänd mig men behöver en överlåtelse avtal så de kan registrera mig. Eftersom vi inte ska sälja den så vet jag inte vad jag ska fylla i om frågor om pris.
Andra frågan är, efter att ha skrivit på överlåtelseavtalet ska den skickas till skatteverket?
Tacksam för svar.
Mvh
Hej Michelle.
Jag antar att ni skall göra en bodelning, då kommer ni kunna reglera vem som äger vad efter skilsmässan. Mitt råd är att du tar hjälp av en jurist om du inte vet hur du skall gå tillväga.
Mvh admin på Ekonomifokus
hej
Min mamma vill överlåta/gåva sin bostadsrätt till mig och min bror.
Men hon skall bo kvar tills hon inte klarar av detta längre med eget boende.
Vad gäller?
mvh
undrande son
Hej Kjell.
Det går bra och det räcker med ett vanligt gåvobrev och en medlemskapsansökan till föreningen.
Ni bör dock prata med bostadsrättsföreningen först och se så att inte de motsätter sig en sådan lösning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Min dotter och hennes pojkvän ville köpa en bostadsrätt för 2 år sedan, men p.g.a. att hon studerade så fick hon inte lån. Så jag skrev på lånet och bostaden tillsammans med pojkvännen. Nu har hon fast jobb och vi vill skriva över min del på henne. Men då åker jag på att betala skatt på köpeskillingen fast inga pengar är inblandade utan hon övertar min del av lånet.
Hej Lars.
Ja så blir det.
Ni kan göra en fuling och köra det som gåva men det är egentligen inte okej enligt skatteverket. Det kan vara okej om vissa förutsättningar uppfylles.
Läs vår artikel om bostad i gåva mot betalning: https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/hus-eller-bostadsratt-i-gava-mot-betalning
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
kan man använda ett samboavtal som en överlåtelsehandling (tillsammans med en medlemsansökan) eller måste man ha ett gåvobrev eller överlåtelseavtal?
Är överlåtelseavtal bindande?
Hej Helena.
Ja om det inte finns några klausuler i avtalet som gör att avtalet inte är bindande förrän de uppfylls, exempelvis besiktningsklausul.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag och min man är medlåntagare till bostadsrätt som sonen fick tillfälle att köpa, i samband med att han började studera fick han inte stå för lånet själv. Vi äger därför 90% tillsammans och sonen äger 10%. Han är nu klar med studierna jobbar och vill ta över lån och äga 100% av bostadsrätten. Vi har inte lagt 1 endaste krona på varken lån eller kontantinsats mm han har betalt allt själv och även låneinbetalningarna. Kan vi bara skriva över ägandet/överlåtelseavtal på bostadsrätten, vi säljer ju inget och han köper inget av oss, då vi inte heller har betalt något för bostadsrätten. Mvh Isabel
Hej Isabel.
Ja om föreningen och banken godkänner det så går det bra att skriva över.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Ska överta alternativ köpa min moders bostadsrättslägenhet och undrar vad som är bäst när hon sedan går bort.
Gåvobrev eller överlåtelseavtal?
Mvh
Eva
Hej Eva.
Det spelar ingen roll vilken typ av överlåtelse ni väljer om ni gör det innan hon går bort.
Om ni inte löser det innan hon går bort kommer du att ärva den och då blir det samma förutsättningar som vid en gåva (under förutsättning att du är den enda som ärver).
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag har skrivit på ett förhandsavtal med en bostadsförening och mäklare. Snart när upplåtelseavtalet kommer upp, går det att passa över lägenheten till min sambo istället så hon tar den till 100%?
Hej Nicklas.
Du kan sälja bostaden vidare eller ge bort den som en gåva när upplåtelseavtalet är skrivet men det är inte alla byggbolag som godkänner att din sambo övertar betalningsansvaret.
Det kan bli så att byggbolaget kräver att du först tillträder bostaden innan du kan låta din sambo tillträda den som ägare.
Hör med byggbolaget och din bank vad de kan erbjuda för lösning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Min dotter och jag äger en bostadsrätt med 90 % av dottern och 10 % av mig. Nu vill vi ändra fördelningen så att jag äger 95 % och min dotter 5 %. Hur kan vi göra det?
Hej Ing-Marie.
Det beror på.
Om du skall betala dottern eller överta lån så får ni skriva ett överlåtelseavtal, dvs ett vanligt kontrakt och göra ett vanligt köp.
Om ingen betalning eller övertagande av lån skall ske så kan ni lösa det hela med ett vanligt gåvobrev som ni sedan registrerar hos bostadsrättsföreningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min fru äger var och en 50% en bostadsrätt som ska 100% säljas till vår
dotter på marknadsvillkor. Måste betalningsinformation stå på överlåtelseavtal? t.ex. belopp på handpenning, resterande belopp och bankkontonummer etc. Eftersom vi vill ge vår dotter frihet att betala till oss efter sin förmåga. Hon betalar kanske inte till oss hela summa på en gång.
Tacksam för svar!
Med Vänlig Hälsning,
Marcus
Hej Marcus.
Nej det behöver inte anges när och hur betalningen skall ske.
Handpenning är inte heller ett måste.
Ni får avtala hur ni vill så länge ni följer formkraven för ett överlåtelseavtal.
Handpenning och hur betalningen skall ske ingår inte i formkravet vad jag vet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Jag, min fru och min dotter har tillsammans köpt en bostadsrätt, (Jag äger 50%, min fru 40% och dottern 10%).
Nu vill dottern ta över bostaden med 100% ägande.
Min fråga är om det räcker med bara överlåtelseavtal och föreningen godkännande eller vi måste tänka på mer?
Tacksam för svar
Hej Hossein.
Det räcker bra med överlåtelseavtal + föreningens godkännande.
Det är inget annat som ni behöver tänka på förutom att prata med banken och se till att de godkänner affären om ni har bolån.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Min fråga är
Köpte lägenhet med min Exman , då kunde jag inte vara själv på lånet .
Jag behövde en annan person då kom min ex man pappa till mina barn in i lånet
Nu vill han inte ha sitt namn med i lägenheten , hur gör vi då ?
Han säljer inte till mig utan han skriver överlåtelseavtal utan försäljningen.
Det kommer att inte finnas nåt överförande , han säljer inte .
Nu har banken sagt att jag kan ta själv hela bostadslån
Min fråga är
Finns det risk att han får betala skatt för pengarna som inte överfördes eller inte finns på överenskommelsen ?
Han bor inte med oss , han betalar ingenting om lånet , jag har bara hans namn på bostadslånet.
Hur gör vi?
Hej Yvonne.
Nej han har ju bara stått som medlåntagare, alltså säljer han ingenting.
Ni skriver bara över lånen på dig.
Ingen skatt skall betalas av någon av er för det eftersom det inte förändrar något mer än att du står på lånet själv.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vår dotter har en bostadsrätt som vi betalat.
Nu vill vår dotter att vi min fru och undertecknad
skall stå för bostadsrätten, då vi har flera barn.
Räcker det med att föreningen godkänner oss?
Tacksam för svar
Bitti och stig gustafson
Hej Stig.
Ja det räcker. Ni behöver ett gåvobrev eller överlåtelseavtal också ifall bostaden skall byta ägare.
Om det finns lån så behöver ni prata med banken först.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag och min f.d. fru hade en gemensam bostadsrätt. Efter skilsmässan köpte en gemensam bostadsrätt till. Var och en betalar omsättning av lånen och avgiften för lägenheten som bor i. Nu vill vi ta över andras del av lägenheten som bor i. Alltså jag ska äga hela min lägenhet och hon ägea hela sin lägenhet.
Lägenheterna har samma värde. Jag undrar om vi ska betala skatt efter affären?
Vänligen /Jamal
Hej jamal.
Ni måste räkna ut om det finns någon inneboende skatteskuld i någon av lägenheterna eller bägge två.
Dvs ni måste räkna ut om det hade blivit någon skatt ifall ni hade sålt lägenheterna idag.
Sedan måste ni reglera skatten när ni genomför ”bytet”.
Ni kan lösa bytet med hjälp av gåvobrev men ni måste först räkna ut eventuell ”inneboende” skatt så att ni kan reglera hela bytet rättvist. Använder ni gåvobrev behöver ni dock inte betala in någon skatt till skatteverket.
Jag tycker att ni bör ta hjälp av en jurist.
Mvh admin på EKonomifokus
När min man och jag köpte vår bostadsrätt så var det bara min make som skrev på överlåtelseavtalet. Nu undrar vi vad man ska göra så att jag blir 50% ägare?
Mvh
Carina Danielsson
Hej Carina.
Om ni är gifta så äger du ju redan 50% (om inget annat är avtalat).
Om ni vill ha ägandet registrerat får ni skriva ett gåvobrev och sedan ansöka hos bostadsrättsföreningen så att du registreras som delägare.
mvh admin på Ekonomifokus