Lägenhetsnummer

Lägenhetsnummer

Lägenheter har vanligtvis 2 st olika lägenhetsnummer. Det första är bostadsrättsföreningens egna nummer och det andra är lantmäteriets nummer.
De olika typerna av lägenhetsnummer används vid olika tillfällen.

Föreningens lägenhetsnummer

Bostadsrättsföreningen har ett eget lägenhetsnummer för varje bostad. Det numret används när man skriver kontrakt för att köpa eller sälja bostaden. En lägenhet i en bostadsrättsförening heter till exempel såhär: lägenhet nummer 43 i Brf Solfjädern.
Då är alltså 43 lägenhetsnumret. Detta nummer står vanligtvis på dörren in till bostaden. Alla bostadsrättsföreningar är skyldiga att föra ett register över alla bostäder i föreningen, där skall lägenhetsnummer stå med.

Lantmäteriets lägenhetsnummer

Lantmäteriet har ett eget lägenhetsnummer. Dessa lägenhetsnummer består av 4 st siffror. Ett exempel på ett lägenhetsnummer kan se ut såhär: 1102.
Detta lägenhetsnummer använder man när man skall adressändra och det står vanligtvis i trappuppgången.

De två första siffrorna visar lägenhetens våningsplan. 10 betyder entréplan eller gatuplan eller en halvtrappa upp, 11 närmast högre våning och 09 närmast lägre våning. De två sista siffrorna är ett löpnummer för lägenhetens ingångsdörr inom våningsplanet, räknat från vänster till höger (medsols): 01, 02, 03, osv.

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren

Jämför alltid mäklarna och samla in offerter från flera olika. På Hittamäklare.se kan du jämföra mäklarna där du bor, samla in offerter och välja den bästa mäklaren. Offerterna kan du nyttja till din fördel när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill välja. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Hittamäklare.se och du förbinder dig inte till något.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

10 KOMMENTARER

 1. jag har flyttat in i en brf och regat adressen korrekt 1002 första våning, andra lgh medsols..
  tyvärr har brf tidigare regat första lgh till vänster också som 1002.vad gör man? rega min fel eller ändra första till vänster korrekt som 1001?
  mick

  • Hej Michael.

   Jag tycker du skall regga den med det lägenhetsnummer som den hade innan du flyttade in.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej igen Michael.

   Du får prata med föreningen så får ni reda ut vilket lägenhetsnummer som din lägenhet har.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Lena.

   Det beror på att de anses ligga på andra våningen eller en trappa upp.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej. Jag hyr ett hus på landet och undrar varför det står att jag bor i lägenhet på första våningen första dörren till vänster på diverse bostadssidor på internet, informationen stämmer ju inte!? Hur ändrar man det?

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here