Gåvobrev

Gåvobrev

Gåvobrev används när man vill ge bort något värdefullt och vill juridiskt reglera gåvan skriftligt. Det kan handla om gåvor i form av fastigheter, bostadsrätter, pengar, aktier, konst, bilar eller andra värdeföremål.

Vad är ett gåvobrev?

Ett gåvobrev är ett juridiskt bindande dokument som bevisar att en gåvogivare önskar skänka en gåva till en gåvotagare. I ett gåvobrev har man även möjlighet att villkora gåvan om man så önskar. Du kan till exempel ange att gåvan ska vara enskild egendom om du vill att gåvan ska stanna kvar i släkten.

Få hjälp med gåvobrevet för 395 kr
Du hittar ett billigt gåvobrev + hjälp med att fylla i det korrekt hos Juridiskadokument.nu. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett gåvobrev som är 100% korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Gratis mall

Du som känner att du kan fylla i ett korrekt gåvobrev och inte tycker att det är värt några hundralappar kan använda våra gratis-mallar istället. Välj mellan att ladda ner mallen som Word-fil eller PDF-fil:

 • Ladda ner vår mall för gåvobrev (Word-fil)
 • Ladda ner vår mall för gåvobrev (PDF-fil)

Gratis mall för gåvobrev – Fastighet

 • Ladda ner vår mall för gåvobrev (Word-fil)
 • Ladda ner vår mall för gåvobrev (PDF-fil)

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Varför är det viktigt med ett gåvobrev?

Ett gåvobrev gör det tydligt för alla parter vad som gäller kring en gåva och vilka villkor som är kopplade till den. Med ett gåvobrev har du också möjlighet att ge en större trygghet för gåvomottagaren och undvika framtida konflikter och arvstvister. Om du exempelvis vill ge något av dina barn ett förskott på arvet bör du upprätta ett gåvobrev och ange att det är ett arv. Då ingår gåvans värde i det framtida arvet. Du kan även lägga till ett villkor i gåvobrevet att gåvan är en enskild egendom för att mottagaren ska få behålla den vid en eventuell skilsmässa.

När är det viktigt att upprätta ett gåvobrev?

Vid gåvor av fastighet, bostadsrätt eller tomträtt är det enligt lag tvingande att upprätta ett gåvobrev. Ett gåvobrev fungerar då som ett köpekontrakt.

Vid gåva av lös egendom krävs inget gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt giltig. Men om du ska ge bort något av ett större värde är det alltid bra att upprätta ett gåvobrev. Om du vill lägga till ett villkor till din gåva kan det också vara en anledning till att upprätta ett gåvobrev. Det kan till exempel handla om att du vill ge en större summa pengar till dina barn som de inte ska få tillgång till förrän hon eller han uppnått en viss ålder.

I vissa fall kan det vara en god idé att skriva in att din gåva ska vara enskild egendom för att den ska stanna kvar i den egna släkten och inte omfattas av en eventuell framtida bodelning.
Om du vill ge bort en fastighet som du önskar ska stanna kvar i släkten kan du även villkora gåvan genom att den inte får säljas utan att den övriga familjen ska få möjlighet att köpa loss den.

Hur upprättar man ett gåvobrev?

För fastighetsgåvor måste gåvobrevet följa vissa formkrav som regleras i jordabalkens fjärde kapitel, för att gåvan ska vara juridiskt giltig.
Det innebär att gåvobrevet ska vara skriftligt och undertecknas av både givare och gåvotagare. Det ska också innehålla en överlåtelseförklaring och hur stor andel som överlåts. Skriv även in eventuella särskilda villkor som du vill ska ingå i din gåva.
Ett samtycke från givarens partner kan krävas om givaren är gift eller sambo.

Är det bäst att använda en färdig mall från nätet eller anlita en jurist?

Om värdet på gåvan är högt kan det vara klokt att anlita en jurist för att vara säker på att dokumenten är upprättade på rätt sätt och som passar dina behov och önskemål. Det finns många viktiga frågor att fundera över när man ska upprätta ett gåvobrev. En jurist kan bidra med ovärderliga råd och guida dig genom upprättandet av ett gåvobrev.

🔵 Du hittar ett prisvärt gåvobrev + hjälp med att fylla i det korrekt hos Juridiskadokument.nu. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett gåvobrev som är 100% korrekt så att man slipper problem i efterhand.

7 st viktiga punkter

 • 1. Vid bostadsrätts- och fastighetsgåvor är det enligt lag tvingande att upprätta ett gåvobrev.
 • 2. Gåvobrev som gäller fastighetsgåvor, bostadsrätt eller tomträtt ska följa vissa formkrav för att gåvan ska vara juridiskt giltig.
 • 3. Vid en gåva av lös egendom krävs inget gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt giltig men det kan vara bra att upprätta ett gåvobrev vid gåvor av väsentligt värde.
 • 4. Pengar betraktas som lös egendom. Det gäller oberoende av hur mycket pengar man vill ge bort. Där krävs alltså inte gåvobrev.
 • 5. Om värdet på en gåva av lös egendom är högt kan det vara bra att upprätta ett gåvobrev.
 • 6. Om ett gåvobrev upprättas på ett bra och riktigt sätt kan det hjälpa till att undvika framtida konflikter och arvstvister.
 • 7. Fundera över om du vill lägga till villkor i gåvobrevet, till exempel att gåvan ska vara enskild egendom eller om mottagarens framtida arv ska påverkas av gåvan.

🔵 Du hittar ett prisvärt gåvobrev + hjälp med att fylla i det korrekt hos Juridiskadokument.nu. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett gåvobrev som är 100% korrekt så att man slipper problem i efterhand.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

26 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Jag och min syster ärver 10% i en bostadsrätt efter vår mammas bortgång men vi vill inte göra anspråk på den delen. Vi vill att mammas sambo ska ha 100% av denna bostad. Men går det att använda eran ”Gåvobrev – Lös egendom” som mall även om vi är 2 st. dvs. vi har 5% var? Eller måste vi upprätta varsitt eget gåvobrev där jag ger bort mina ärvda 5% och min syster gör samma sak?

  Med vänlig hälsning
  Jens

  • Hej Jens.

   Skriv varsitt gåvobrev där ni ger bort era delar av bostadsrätten till er mammas sambo.
   Det är ett vanligt gåvobrev för lös egendom som ni skall använda ja.
   HÄRfinns en bra gåvobrevs-mall.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Vi gav vår son 350000 kronor då han och hans fru köpte sommarstuga.stugan kostade 750000 kronor.idag är den värd 4,2 milj.i gåvobrevet står att avkastning av gåvan skall tillfalla honom.det är skilsmässa!vad gäller?tack på förhand.stugköpet ägde rum1999.

  • Hej Å00.

   Om det inte på något sätt står att det skall vara enskild egendom så skall det delas upp 50/50.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej! Jag o min man har varit särbo under några år. Han bor kvar i vår bostadsrätt som på HSB står på mig. Vi vill att jag ska vara ägare till den då min man har barn i tidigare äktenskap o om min man avlider innan mig så vill vi att bostaden tillfaller mig helt o hållet. Är det ett gåvobrev, äktenskapsförord eller testamente vi ska skriva?

 4. Hej
  Min sambo och jag äger en marktomt utan inlagd el eller avlopp med 50%vardera som vi vill att min sambos bror (han är dansk medborgare och bor i Danmark) får i gåva. Har googlat lite och kommit fram till att vi ska göra gåvobrev men räcker detta?
  Brodern ska sedan själv söka lagfart hos Lantmäteriet eller? Eller kan vi oxå göra det åt honom?
  Tach för hjälpen på förhand

  • Hej Liselotte.

   Ja ett gåvobrev räcker.
   Det är gåvo-mottagaren som ansöker om lagfart med hjälp av gåvobrevet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej Jag och min föregående man äger en sommarstuga som står på vår dotters tomt
  Nu vill vi att hon när vi båda dör får sommarstugan. De 2 andra barnen är med på det. Vad bör vi skriva räcker det med ett gåvobrev?

  • Hej Ulla.

   Jag är lite osäker på vad som är bäst men jag tror att det är ett testamente ni bör skriva där ni testamenterar huset till dottern.

   mvh admin på EKonomifokus

 6. Hej, jag o min fru har en god vän som är 86år, hon vill ge oss sin bostadsrätt som är obelånad. Hon ska bo kvar i lägenheten så länge hon lever eller måste byta boendeform då hon inte klarar att bo hemma. Hon står för alla kostnader, hyra mm så länge hon bor kvar men så fort förändring sker enl ovan tar vi över kostnaderna. Bostadsrättsföreningen måste kanske godkänna det hela?

  • Hej Bo.

   Ja, det blir ju en andrahandsuthyrning då och det måste föreningen godkänna om det står i stadgarna.
   Förklara läget för föreningen så kommer de säkert godkänna det hela.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej, ställde en fråga om gåva men vår gode vän vill hellre ha ett testamente av det hela som är juridiskt hållbart, om jag ger er ett förslag vad skulle det kosta om ni vidimerar det hela o kollar att jag fått med allt?

 8. Om man vill ge sin hund till en vän när man går bort men inte vill skriva ett testamente utan bara vill att hunden ska gå till en vän, funkar det då att skriva endast ett gåvobrev? Mvh mati

 9. Hej, jag har köpt bostadsrätt till min son som idag är ensamstående. I kontraktet framgår att jag äger 90% och sonen 10%. Jag har betalat 100% men betraktar sonens 10% som en gåva från mig. Sonen har en bror som jag tänkte kompensera med motsvarande summa. Måste/ bör jag skriva gåvobrev som bekräftar detta? Har det betydelse i detta fall om det ska vara förskott av arv eller inte? Det här med enskild egendom framgår inte i lägenhetens köpekontrakt.

  • Hej Lars.

   Jag är tyvärr ingen expert på den typen av juridik så jag vågar inte ge dig något svar där.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Stefan.

   Ja ni kan ge bort bostadsrätten med ett gåvobrev och sedan ge tillbaka den med ett nytt gåvobrev i framtiden.
   Det skall inte vara några problem vad jag kan se.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej! Tänkte ge vår gemensamma son 300.000 som gåva. Jag har två barn i ett tidigare äktenskap. Måste skriva gåvobrev för att inte bli något typ avdrag vid senare testamente?

  • Hej Thord.

   Ja för att vara på säkra sidan bör du skriva ett gåvobrev där det står att gåvan inte ska vara förskott på arv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej min pappa vill ge mig en sommarstuga före sin död och erbjuder min bror att ett fiktivt värde ska dras av på min arvslott den dagen pappa avlider. Hur ska han gå tillväga?

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here