Hem Bostad Juridik Skuldebrev

Skuldebrev

36
Skuldebrev mall

Ett skuldebrev är ett dokument som bevisar att en låntagare har en skuld till en långivare. Det kan exempelvis handla om en skuld mellan privatpersoner eller en skuld mellan en privatperson och en bank.

Det kan tyckas vara en självklarhet att det behövs ett skriftligt bevis på en skuld. Trots detta är det många som missar vikten av att skriva ett ordentligt skuldebrev.

Gratis mall

Vi har upprättat ett skuldebrev som du kan ladda ner gratis i PDF- och Word-format.

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Skuldebrevs-mall + hjälp att fylla i den korrekt
Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig mall för ett skuldebrev för 365 kr och då ingår hjälp att fylla i det korrekt. Det kan vara värt några hundringar för att få ett juridiskt korrekt skuldebrev och slippa problem i efterhand.

Om skuldebrev

Skuldebrevet är ett dokument med information om en skuld mellan borgenär och gäldenär, det vill säga långivare och låntagare. Det här dokumentet innehåller de viktigaste detaljerna om lånet såsom:

 • Summan på skulden
 • När skulden ska betalas tillbaka
 • Hur länge skuldebrevet gäller
 • Eventuell ränta

Det finns flera anledningar till att skriva skuldebrev. Den främsta är att undvika rättsliga tvister omkring lån. Med skuldebrevet blir det ju tydligt hur mycket pengar som lånas ut, när de ska betalas tillbaka och även vad som händer med saker som ränta om återbetalningen inte sker enligt tidsplan.

Det finns dock viktiga saker att tänka på när du ska upprätta ett skuldebrev. Om detta inte görs på korrekt sätt finns risken för att brevet inte gäller eller ännu värre, att det kan missbrukas för att kräva skulden en gång till!

Två typer av skuldebrev

Låt oss börja med att se på de två olika typerna av skuldebrev som finns.

Enkelt skuldebrev

Det här är den vanligaste formen för privatpersoner. Detta skuldebrev länkas till en person och det får konsekvensen att det inte går att sälja skuldebrevet vidare. Det går heller inte att ge bort rätten till detta skuldebrev till någon annan.

För att kunna ge bort eller sälja ett enkelt skuldebrev för att låta någon annan driva in skulden måste låntagaren först meddelas om detta. När den nya ägaren av skuldebrevet sedan vänder sig till låntagaren för att driva in skulden måste han eller hon kunna bevisa sitt ägarskap av låneavtalet. Det görs med kvitto för köpet av skuldebrevet.

Löpande skuldebrev

När ett löpande skuldebrev ställs ut har den som ger lånet rätten att sälja eller ge bort brevet utan låntagarens vetskap. Detta kan göras på lite olika sätt beroende på variant av löpande skuldebrev:

 • Innehavsskuldebrev

Det här är ett löpande skuldebrev som ger ägaren av skuldebrevet rätten att driva in en betalning genom att visa själva brevet.

 • Orderskuldebrev

Med den här typen av löpande skuldebrev kan ägaren av skuldebrevet bara kräva betalning av låntagaren då det finns ett kvitto som bevisar att han eller hon nu äger skuldebrevet.

Skuldebrev bör bevittnas

I praktiken kan du själv skriva skuldebrev som är lagliga. Det finns mallar online att följa. Det är dock inte att rekommendera att göra på detta vis. Dels för att det finns detaljer som är lätta att missa som lekman och dels för att det kan uppstå tvister omkring skuldebrevets äkthet.

Även om du inte har haft vittnen för ditt skuldebrev är det giltigt. Problemen som kan uppstå har inget med denna giltighet att göra. Det är snarare så att det kan bli svårt att värja sig mot påståenden om att underskrifter inte är äkta eller att en part inte frivilligt skrev på.

Den här typen av tvister kan du undvika genom att få ditt skuldebrev bevittnat. Om du väljer en juristtjänst kommer du att få ett avtal som är gjort med tanke på detta. Då slipper du också oroa dig för bristande information som kan göra det besvärligt längre fram.

Saker som du måste vara medveten om

En god anledning till att få hjälp av en jurist med skuldebrev är att du inte vill missa viktiga bitar som bör vara med. Saker som du kanske inte tänker på nu när du ska låna ut eller låna pengar men som kan bli nog så viktiga om fem år.

Till att börja med bör du förstå att inget skuldebrev är för evigt. Det finns en preskriptionstid på 10 år på skuldebrev mellan privatpersoner. Om du inte uppdaterar avtalet kommer det inte längre gälla när den här tiden är över.

Förutom att nedteckna hur länge skuldebrevet gäller är det alltså viktigt att se till att preskriptionsavbrott sker om den här tiden blir längre än tio år.

Avbrotten sker till exempel genom att:

 • Man förnyar skuldebrevet
 • En påminnelse om skulden skickas till låntagare
 • Låntagaren betalar tillbaka en del av skulden

När en skuld är återbetald är det viktigt att inte glömma bort skuldebrevet. Detta är ett misstag som kan stå dig dyrt. Om du inte får brevet tillbaka eller om det inte antecknas på befintligt skuldebrev att skulden är betald kan borgenären kräva pengarna igen!

Det låter galet och orättvist men ett giltigt skuldebrev är giltigt. Och det kan bli mycket svårt att bevisa att skulden har betalats tillbaka när det gäller kontanter mellan privatpersoner.

När det ska betalas ränta på pengarna

Skuldebrev måste inte innehålla krav om ränta. Det är ju inte ovanligt att privatpersoner lånar ut pengar till varandra utan att lägga till ränta. Men om du som långivare vill få ränta på pengarna ska detta vara med i avtalet om skulden.

Tänk också på att det kan vara aktuellt att sätta en annan räntesats för betalningar som görs efter avtalad återbetalningstid. Denna räntesats ska vara med i skuldebrevet så att ökad ränta vid försenad återbetalning är ett tydligt villkor för lånet.

Skuldebrev för gifta och sambos

En vanlig missuppfattning är att par som är gifta eller bor tillsammans inte behöver skuldebrev då det finns äktenskapsförord eller samboavtal. Eller tvärtom att det inte behövs något samboavtal eller äktenskapsförord om det finns skuldebrev.

Ett gift par måste tänka på att den som är borgenär för skulden också ska skriva in denna som enskild egendom i äktenskapsförordet. Om skulden inte nämns i äktenskapsförord eller samboavtal kommer skuldebrevet inte att vara giltigt!

Då det inte finns något samboavtal eller äktenskapsförord och det blir bodelning kommer skuldebrevet inte att gälla. Det här har med svensk sambolag och äktenskapsbalken att göra. Det är nämligen förbjudet enligt dessa lagar att avtala om framtida omfördelningar av egendom och andra tillgångar.

Tänk alltså på att ordna med samtliga nödvändiga dokument för att undvika bråk i framtiden!

Skuldebrevs-mall + hjälp att fylla i den korrekt
Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig mall för ett skuldebrev för 365 kr och då ingår hjälp att fylla i det korrekt. Det kan vara värt några hundringar för att få ett juridiskt korrekt skuldebrev och slippa problem i efterhand.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

36 KOMMENTARER

 1. Hej Joachim,

  Jag och min sambo har köpt ett hus där vi och våra två barn ska bo. Vi har gemensamma pengar till insatts samt ca 600k över till renovering av huset. Dock så tror vi att renoveringen kommer att kosta lite mer än så och till detta vill vi inte ta lån. Tanken är att jag ska skjuta till ca 250 000kr från mitt eget sparande.

  Hur skriver man detta på bästa sätt? Vi har vart inne på att jag äger några procent mer av huset än min sambo men också skuldebrev. Vi vill att detta ska bli så rättvist som det går för båda parter. Vilket sätt är att föredra?

 2. Hej,
  Vi är två ägare i en fastighet. Jag äger en 1/2 andel, vi är inte gifta. Jag står ensam som låntagare på fastighetens bolån. Banken vill för för vår säkerhet, inte minst för mig, att vi upprättar ett avtal om hur bolånet skall återbetalas, lösas till fullo i från mig, vid försäljning av fastigheten. Därefter delas ev vinst lika till os båda. Och om vi hyr ut skall amortering och ränta och (som skall regleras efter bankens ränteförändringar) bolånet är inte bundet idag. betalas till lika andel av oss båda, samt fastighetens drift och oförutsedda kostnader, reparation etc.
  Vad rekommenderar du hur vi ska gå tillväga och vilken typ av skuldebrev/avtal på min fråga?
  Mvh Ki

  • Hej Ki.

   Du får nog ta hjälp av en jurist om du skall få ihop ett korrekt sådant avtal.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej, jag har en fråga, för att hjälpa vår son vid ett husköp så tog vi ett lån på vår fastighet som han betalar ränta på. Kan man skriva ett Skuldbrev på detta han är sambo men äger huset till 100%. (Inget samboavtal skrivet) Vad ska då skrivas på skuldbrevet?

 4. Hej
  Vi ska låna ut pengar till son och hans sambo Vi kommer naturligtvis skriva in bägge som låntagare.
  Nu funderar vi på
  1 Kan vi villkora tex att de inte får handla på kredit under lånetiden eller ta nya lån under tiden?
  2 Vad händer om de separerar

  • Hej Carina.

   1. Jag är inte helt säker men jag tror att ni kan avtala om vad ni vill i princip.
   2. Det beror på vad ni skriver i skuldebrevet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Jag har betalat en skuld åt min son på 75.000 Har tidigare betalat en skatteskuld på 37.000 och jag vet att
  han har en skuld till sin nu avlidna bror på minst 25.000 ( som han inte låtsas om) Jag vill att när vi, hans
  föräldrar är döda så ska dessa summor räknas av från hans arv. Hur går vi till väga för att det ska bli så

  • Hej Anita.

   Om ni är gifta så räcker det att en av er står på skuldebrevet. Eftersom ni är gifta äger ni båda skuldebrevet 50/50 ändå.
   Är ni inte gifta så är det nog bäst om ni skriver varsitt skuldebrev med 50% var av skulden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej !
  Mina föräldrar ska låna ut pengar till min dotter i samband med en bodelning ( lösa ut en bostadsrätt ).
  Jag undrar hur man skriver ifall mina föräldrar går bort innan skulden är betald , ärver dödsboet skulden ?

    • Hej Peter.

     Det beror på.
     Om det bara är en enkel skuld så kan du skriva det själv.
     Om skuldebrevet skall ha en massa krångliga villkor så kan det vara bra att ta hjälp.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej
  Jag och min särbo har köpt bil på avbetalning. Jag har betalt kontant 50.000 tusen. Resten av skulden dvs 35000 tusen har vi lån på 2 år som vi delar på. Bilen står på min särbo. Hur ska jag skydda mina pengar.

  • Hej Sofia.

   Ett samäganderättsavtal borde vara rätt dokument för er att skriva.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej!
  Jag har flyttat in till min killes bostad och lånat ut penagar för byggnationer. Räcker det med att vi skriver ett skuldebrev tillsammans om pengen jag betalat eller måste vi skriva något mer för att de ska gälla?

 9. Hej!
  Håller på att uprätta ett Skuldebrev och fundera på om jag måste skriva om jag (långivare) dör så ska det betalas till mina barn eller blir det automatiskt?
  Hur många bör bevittna?

  • Hej Terese.

   Normalt sett så ärver dina barn skuldebrevet automatiskt precis som dina andra tillgångar.
   Använd 2 st vittnen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej
  Om man lånar pengar från en nära släkt och skriver ett skuldebrev där man specificerar återbetalnings tid och belopp per år för att kunna variera beloppet varje månad. Kan man skriva t. ex. Ett minimum belopp per år?.
  Fråga två. Hur kan man skriva så att skuldebrev gäller bara till min släkt och inte skall hens sambo indirekt vara inblandad? dvs. Jag vill inte ha skuld till hens partner
  Tack för svaret

  • Hej Noemi.

   Ni kan utforma skuldebrevet precis som ni vill.
   Hur ni skall formulera det kan jag dock inte hjälpa er med.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Vi har satsat pengar på en fastighetsaffär. Vi är sk. delägare och hen som vi lånade pengarna till, skrev ett skuldebrev till oss. Hen lovar betala vår del snart, nästa månad osv. Meningen var att vi skulle fått pengarna år 2016.
  Nu vill vi skriva säkerhet i en fastighet som hen äger. Det är inte alls säkert att hen går med på det.
  Tacksam om ni kan tipsa oss hur vi kan gå vidare.

 12. Hej. Min pappa äger en bostad som är värderad till över 3 miljoner kronor men han har bara 3 hundra tusen kronor i lån. Jag skall köpa ett hus nu och behöver hjälp med kontantinsatsen. Jag har hört att han skall kunna hjälpa mig med det genom att ta ett lån i sin bostad som jag får utan att det påverkar honom. Då menar jag med räntebetalningar och skatteskuld och sånt. är det korrekt? // Mia

  • Hej Mia.

   Det är jag osäker på. Jag tror inte att det går.
   Jag tror att han får ta lånet och sedan låna ut pengarna till dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Det gäller lån på man låna för jag få inget lån alls som man behöver lån sen få man inget alls tycker det är för jävligt ligger illa till akut mina räkningar behöver betalas men igen vill hjälpa mig med det och inget lån få jag inte heller vad ska jag vända mig till undra vill få ett svar en som ledsen som är för tvivlad ingen mat och inget jag kan köpa inga blöjor till barnen tycker dom elaka mot mig snälla kan någon hjälpa mig

 14. Jag vet inte hur jag ska göra för jag behöver lån på 30.000kr men ingen som vill hjälpa mig jag ha en del räkningar behöver jag betala alla dom men ingen vill hjälpa med det fast jag ha bett om det och skrivit snälla kan ni hjälpa mig men ha inte fått ett svar alls

  • Hej Ida.

   Vi kan tyvärr inte heller hjälpa dig. Vi lånar inte ut några pengar nämligen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej
  Vi är sambo. Äger bostadsrätt tillsammans 50% var. Vi har dock olika kontantinsats i bostadsrätten.

  Vi vill ha detta dokumenterat, respektives pengainsats nedskrivet/dokumenterat. Hur gör vi detta enklast ?

  Mvh
  Camilla

 16. Hej, gällande lån inom familjen (lån till son) vid köp av bostadsrätt. Anger man/kan man ange att bostadsrätten är min säkerhet för lånet?

  • Hej Christina.

   Ja det skall du kunna. Jag är inte helt säker dock.
   Då behöver du även meddela till bostadsrättsföreningen att bostadsrätten är pantsatt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här