Skuldebrev

0
Skuldebrev mall

Det kan tyckas vara en självklarhet att det behövs ett skriftligt bevis på en skuld. Trots detta är det många som missar vikten av skuldebrev. Det här är ett dokument som du bör vara väl medveten om oavsett om du ska låna ut pengar eller ta ett lån.

Var är ett skuldebrev?

Skuldebrevet är ett dokument med information om en skuld mellan borgenär och gäldenär, det vill säga långivare och låntagare. Det här dokumentet innehåller de viktigaste detaljerna om lånet såsom:

  • Summan på skulden
  • När skulden ska betalas tillbaka
  • Hur länge skuldebrevet gäller
  • Eventuell ränta

Det finns flera anledningar till att skriva skuldebrev. Den främsta är att undvika rättsliga tvister omkring lån. Med skuldebrevet blir det ju tydligt hur mycket pengar som lånas ut, när de ska betalas tillbaka och även vad som händer med saker som ränta om återbetalningen inte sker enligt tidsplan.

Det finns dock viktiga saker att tänka på när du ska upprätta ett skuldebrev. Om detta inte görs på korrekt sätt finns risken för att brevet inte gäller eller ännu värre, att det kan missbrukas för att kräva skulden en gång till!

Skuldebrevs-mall + hjälp att fylla i den korrekt
Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig mall för ett skuldebrev för 295 kr och då ingår hjälp att fylla i det korrekt. Det kan vara värt några hundringar för att få ett juridiskt korrekt skuldebrev och slippa problem i efterhand.

Gratis mall

Vi har upprättat ett skuldebrev som du kan ladda ner gratis i PDF- och Word-format.

Om du känner dig osäker på hur du skall fylla i ett skuldebrev så rekommenderar vi att du använder tipset ovan istället.

Två typer av skuldebrev

Låt oss börja med att se på de två olika typerna av skuldebrev som finns.

Enkelt skuldebrev

Det här är den vanligaste formen för privatpersoner. Detta skuldebrev länkas till en person och det får konsekvensen att det inte går att sälja skuldebrevet vidare. Det går heller inte att ge bort rätten till detta skuldebrev till någon annan.

För att kunna ge bort eller sälja ett enkelt skuldebrev för att låta någon annan driva in skulden måste låntagaren först meddelas om detta. När den nya ägaren av skuldebrevet sedan vänder sig till låntagaren för att driva in skulden måste han eller hon kunna bevisa sitt ägarskap av låneavtalet. Det görs med kvitto för köpet av skuldebrevet.

Löpande skuldebrev

När ett löpande skuldebrev ställs ut har den som ger lånet rätten att sälja eller ge bort brevet utan låntagarens vetskap. Detta kan göras på lite olika sätt beroende på variant av löpande skuldebrev:

  • Innehavsskuldebrev

Det här är ett löpande skuldebrev som ger ägaren av skuldebrevet rätten att driva in en betalning genom att visa själva brevet.

  • Orderskuldebrev

Med den här typen av löpande skuldebrev kan ägaren av skuldebrevet bara kräva betalning av låntagaren då det finns ett kvitto som bevisar att han eller hon nu äger skuldebrevet.

Skuldebrev bör bevittnas

I praktiken kan du själv skriva skuldebrev som är lagliga. Det finns mallar online att följa. Det är dock inte att rekommendera att göra på detta vis. Dels för att det finns detaljer som är lätta att missa som lekman och dels för att det kan uppstå tvister omkring skuldebrevets äkthet.

Även om du inte har haft vittnen för ditt skuldebrev är det giltigt. Problemen som kan uppstå har inget med denna giltighet att göra. Det är snarare så att det kan bli svårt att värja sig mot påståenden om att underskrifter inte är äkta eller att en part inte frivilligt skrev på.

Den här typen av tvister kan du undvika genom att få ditt skuldebrev bevittnat. Om du väljer en juristtjänst kommer du att få ett avtal som är gjort med tanke på detta. Då slipper du också oroa dig för bristande information som kan göra det besvärligt längre fram.

Saker som du måste vara medveten om

En god anledning till att få hjälp av en jurist med skuldebrev är att du inte vill missa viktiga bitar som bör vara med. Saker som du kanske inte tänker på nu när du ska låna ut eller låna pengar men som kan bli nog så viktiga om fem år.

Till att börja med bör du förstå att inget skuldebrev är för evigt. Det finns en preskriptionstid på 10 år på skuldebrev mellan privatpersoner. Om du inte uppdaterar avtalet kommer det inte längre gälla när den här tiden är över.

Förutom att nedteckna hur länge skuldebrevet gäller är det alltså viktigt att se till att preskriptionsavbrott sker om den här tiden blir längre än tio år.

Avbrotten sker till exempel genom att:

  • Man förnyar skuldebrevet
  • En påminnelse om skulden skickas till låntagare
  • Låntagaren betalar tillbaka en del av skulden

När en skuld är återbetald är det viktigt att inte glömma bort skuldebrevet. Detta är ett misstag som kan stå dig dyrt. Om du inte får brevet tillbaka eller om det inte antecknas på befintligt skuldebrev att skulden är betald kan borgenären kräva pengarna igen!

Det låter galet och orättvist men ett giltigt skuldebrev är giltigt. Och det kan bli mycket svårt att bevisa att skulden har betalats tillbaka när det gäller kontanter mellan privatpersoner.

När det ska betalas ränta på pengarna

Skuldebrev måste inte innehålla krav om ränta. Det är ju inte ovanligt att privatpersoner lånar ut pengar till varandra utan att lägga till ränta. Men om du som långivare vill få ränta på pengarna ska detta vara med i avtalet om skulden.

Tänk också på att det kan vara aktuellt att sätta en annan räntesats för betalningar som görs efter avtalad återbetalningstid. Denna räntesats ska vara med i skuldebrevet så att ökad ränta vid försenad återbetalning är ett tydligt villkor för lånet.

Skuldebrev för gifta och sambos

En vanlig missuppfattning är att par som är gifta eller bor tillsammans inte behöver skuldebrev då det finns äktenskapsförord eller samboavtal. Eller tvärtom att det inte behövs något samboavtal eller äktenskapsförord om det finns skuldebrev.

Ett gift par måste tänka på att den som är borgenär för skulden också ska skriva in denna som enskild egendom i äktenskapsförordet. Om skulden inte nämns i äktenskapsförord eller samboavtal kommer skuldebrevet inte att vara giltigt!

Då det inte finns något samboavtal eller äktenskapsförord och det blir bodelning kommer skuldebrevet inte att gälla. Det här har med svensk sambolag och äktenskapsbalken att göra. Det är nämligen förbjudet enligt dessa lagar att avtala om framtida omfördelningar av egendom och andra tillgångar.

Tänk alltså på att ordna med samtliga nödvändiga dokument för att undvika bråk i framtiden!

Skuldebrevs-mall + hjälp att fylla i den korrekt
Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig mall för ett skuldebrev för 295 kr och då ingår hjälp att fylla i det korrekt. Det kan vara värt några hundringar för att få ett juridiskt korrekt skuldebrev och slippa problem i efterhand.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here