Olika insats vid köp av bostad

Olika insats vid köp av bostad

Om man köper en bostad ihop med en annan person, och man går in med olika stor kontantinsats så bör detta regleras med ett avtal eftersom sambolagen träder in. Skulle man flytta isär och inte ha ett avtal så görs en bodelning och alla pengar från försäljningen delas 50/50.

För att lösa detta behöver man skriva ett skuldebrev som är kombinerat med ett samboavtal. Samboavtalet behövs för att undvika sambolagens regler om lika delning. Saknas det ett samboavtal så blir alltså skuldebrevet ogiltigt. Därför behövs både skuldebrevet och samboavtalet. Om inget samboavtal skrivs så delas alla pengar från försäljningen upp 50/50 oavsett om ni har gått in med olika stor kontantinsats.

När skall samboavtalet skrivas?

Det bästa är att skriva alla avtal samtidigt eller att man skriver samboavtalet och skuldebrevet i direkt anslutning till bostadsköpet. Det går dock att skriva både samboavtalet och skuldebrevet i efterhand och man kan alltid göra ändringar eller tillägg i avtalen så länge bägge parter signerar ändringarna.

Lös problemet för 465 kr

Juridiskadokument.se har har de fått massor av frågor från kunder om hur de kan reglera olika kontantinsats vid inköp av gemensam bostad. På deras hemsida kan ni beställa ett samboavtal samt ett skuldebrev i ett och samma paket för 465 kr. Medföljer gör även detaljerade instruktioner med räkneexempel + kostnadsfri juridisk rådgivning på telefon som hjälper er att på egen hand åstadkomma en juridiskt korrekt lösning till en bråkdel av vad det normalt kostar att få motsvarande hjälp av en jurist. Besök Juridiskadokument.se och se om deras avtalstjänst passar er. Samboavtalet och skuldebrevet är garanterat juridiskt korrekt och upprättat av Thorlund Juristbyrå AB.

Exempel på olika insats vid hus- och bostadsrättsköp

Petter och Ida skall köpa en lägenhet ihop. De vill äga 50 % var och stå på 50 % av lånen per person. Lägenheten kostar 2.000.000 kr. Kontantinsatsen som krävs för detta köp är 300.000 kr. Problemet är att Petter endast har 100.000 kr i sparpengar medan Ida har 200.000 kr i sparat kapital. De har alltså olika stora kontantinsatser som de kan gå in med i affären. Ida har 100.000 kr mer än Petter att stoppa in i bostaden.

När bostaden skall säljas i framtiden skall Ida få 100.000 kr mer än Petter in på sitt konto efter att alla lån är lösta och alla kostnader är betalda. Detta är viktigt att reglera med ett avtal ifall de skulle bli osams. Finns det ett korrekt avtal så riskerar inte Ida att Petter blåser henne på dessa pengar. Saknas det ett korrekt avtal så kan inte Ida kräva tillbaka sina pengar.

Lösningen: Samboavtal + skuldebrev

Om skuldebrev och samboavtal finns så kommer följande att hända vid en försäljning av bostaden.

 1. Bostaden säljs.
 2. Lånen på bostaden återbetalas till banken.
 3. Eventuell vinst som annars skulle delas på hälften (om inget avtal fanns), delas istället upp efter att ni kvittat skuldebrevet. Det leder till att Ida får tillbaka sina 100.000 kr extra som hon stoppat in innan resterande vinst delas upp.
 • Om det inte blir tillräcklig vinst så att skuldebrevet inte kan kvittas helt så har Petter fortsatt en skuld till Ida på resterande belopp.

Ett alternativ är att äga olika stora andelar av huset/lägenheten

Problemet ovan går givetvis att lösa genom att Ida äger 66 % av bostaden och Petter äger 34 % av bostaden. Då finns det inga hinder vid en försäljning eftersom Ida då får in 66 % av köpeskillingen på sitt konto och Petter får 34 % in på sitt.

Detta är dock inte optimalt då det ofta kan kännas orättvist om bostaden går upp eller ner i värde och de ena parten, i detta fall Ida, får ta en mycket större del av en eventuell vinst eller förlust. Detsamma gäller om man skall renovera bostaden. Äger man den 50/50 så kan man enkelt dela på renoveringskostnaderna. Det kan man inte göra om man äger olika stora andelar.

Samboavtalet är superviktigt

Allt som köps för det gemensamma boendet skall delas 50/50 vid en separation.
Det är därför väldigt viktigt att skriva samboavtal ifall man bidrar med olika mycket pengar till bostaden och bohaget. Följande saker skall delas lika enligt sambolagen om inget samboavtal är skrivet:

 • Bostaden (om den köpts för gemensamt boende). Om en person äger bostaden sedan tidigare så omfattas den inte av sambolagen.
 • Möbler som köps till den gemensamma bostaden.
 • Husgeråd som köps till den gemensamma bostaden.
 • Trädgårdsredskap som köps till den gemensamma bostaden

Det är alltså även viktigt att upprätta samboavtalet eftersom det kan vara svårt att i efterhand utreda vem som hade med sig vad när man flyttade ihop.

Kika in på Juridiskadokument.se och se om deras avtalstjänst är något för er.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

10 KOMMENTARER

 1. Vi är sambo sedan tidigare och har köpt en fastighet och uppfört en byggnad för gemensamt bruk. Jag äger 100% av fastigheten men båda har betalat olika delar av byggkostnader.
  Förutom samboavtal behövs ett skuldbrev mellan oss.
  Vad behöver vi skriva i ett skuldbrev för rättvis fördelning vid separation/dödsfall? Eller finns andra alternativ att skriva i samboavtalet som tex olika delning av bostadens värde?

  • Hej Ola.

   Det vågar jag inte svara på tyvärr.
   Tag hjälp av juridiskadokument.nu eller en vanlig jurist när du upprättar avtalen om du känner dig osäker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej.
  Min sambo äger de hus som vi bor i. Han köpte det ca 1 år innan vi träffades. Nu har vi varit sambo i över 4 år och jag har alltid betalat en ”hyra” till honom. Nu vill vi bygga ut och vi funderar på om jag ska köpa in min i huset innan. Jag har inte råd att köpa in mig på 50% , så frågan är: kan man köpa in sig på mindre än 50%? Tex 20%, 25% eller 30% eller blir det bara extremt krångligt?

  Med vänlig hälsning, Jennifer

  • Hej Jennifer.

   Det går utmärkt att köpa 25% eller liknande.
   Det är ingen direkt skillnad att köpa 20%, 30% eller 50%.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Om man skriver samboavtal och skuldebrev och sedan gifter sig. Visst gäller då skuldebrevet ändå? Vad ska man göra för att undvika att ens gemensamma barn inte ärver halva bostaden om en av föräldrarna dör? Testamente? Livförsäkring?

  • Hej Tove.

   Jag är osäker på vad som gäller i det läget tyvärr.
   Du får nog tala med en jurist.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej! Min syster och hennes sambo ska separera. De har skrivit ett samboavtal som säger att min syster äger 42% av deras bostadsrätt och sambon 58%, på grund av att han gick in med en högre insats. Sambon vill köpa ut min syster från bostadsrätten. De har under den tid de bott tillsammans delat lika på räntekostnaderna på deras gemensamma lån för bostaden. Hur stor del av lånen bör falla på min syster att lösa i denna situation? Är det helt upp till dem att bestämma det, eller finns det några regler eller riktlinjer att luta sig mot?

  Mvh Sara

  • Hej Sara

   Det är helt upp till dom att komma överens.
   Om de inte kommer överens får de sälja hela bostadsrätten och då fördelas pengarna som blir kvar efter att lånet är löst 42 % till din syster och 58 % till sambon.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej! Jag ska köpa in mig i min pojkväns lägenhet. Den är värderad till 2,2 miljoner han köpte den för 1,5 miljoner 2017. Har kollat mig för med olika personer och fått att jag ska köpa in mig för 1,1 miljoner. Tycker det känns orimligt att min pojkvän ska få pengar lösa att sätta in i fonder och jag ska få låna upp mig mer. Om vi båda två hade sålt våra nuvarande lägenheter och köpt något nytt tillsammans så hade han ju inte haft dessa pengar att sätta in i fonder och jag hade fått ett bättre utgångsläge.
  Är det rimligt att vi går till banken och gör om köpet så att vi stor båda två på lånen och att jag lägger in halva kontantinsats istället på beloppet 2,2 miljoner?
  Förklara gärna för mig så att det blir rättvist för båda.

  • Hej Hanna.

   Jag tolkar det inte som att ni bott i bostaden tillsammans sedan den köptes utan att ni blivit ihop under tiden han ägt lägenheten och att du nu skall köpa in dig.

   Det enda rimliga och rättvisa är att du köper 50% av bostaden för 50% av bostadens värde, dvs 1,1 miljoner.
   Jag förstår inte vad det är som är orättvist med det? På vilket sätt skulle du fått ett bättre utgångsläge om ni hade köpt lägenheten för 2,2 miljoner tillsammans nu? Du skulle ju fortfarande få stoppa in samma kontantinsats och ta samma lån.

   Ditt förslag om kontantinsatsen är inte rimlig eftersom din pojkvän då ger bort 50% av sin vinst till dig, dvs 350 000 kr. Det tror jag inte att han är så sugen på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here