Olika insats vid köp av bostad

Olika insats vid köp av bostad

Om man köper en bostad ihop med en annan person, och man går in med olika stor kontantinsats så bör detta regleras med ett avtal eftersom sambolagen träder in. Skulle man flytta isär och inte ha ett avtal så görs en bodelning och alla pengar från försäljningen delas 50/50.

För att lösa detta behöver man skriva ett skuldebrev som är kombinerat med ett samboavtal. Samboavtalet behövs för att undvika sambolagens regler om lika delning. Saknas det ett samboavtal så blir alltså skuldebrevet ogiltigt. Därför behövs både skuldebrevet och samboavtalet. Om inget samboavtal skrivs så delas alla pengar från försäljningen upp 50/50 oavsett om ni har gått in med olika stor kontantinsats.

När skall samboavtalet skrivas?

Det bästa är att skriva alla avtal samtidigt eller att man skriver samboavtalet och skuldebrevet i direkt anslutning till bostadsköpet. Det går dock att skriva både samboavtalet och skuldebrevet i efterhand och man kan alltid göra ändringar eller tillägg i avtalen så länge bägge parter signerar ändringarna.

Lös problemet för 465 kr

Juridiskadokument.se har har de fått massor av frågor från kunder om hur de kan reglera olika kontantinsats vid inköp av gemensam bostad. På deras hemsida kan ni beställa ett samboavtal samt ett skuldebrev i ett och samma paket för 465 kr. Medföljer gör även detaljerade instruktioner med räkneexempel + kostnadsfri juridisk rådgivning på telefon som hjälper er att på egen hand åstadkomma en juridiskt korrekt lösning till en bråkdel av vad det normalt kostar att få motsvarande hjälp av en jurist. Besök Juridiskadokument.se och se om deras avtalstjänst passar er. Samboavtalet och skuldebrevet är garanterat juridiskt korrekt och upprättat av Thorlund Juristbyrå AB.

Exempel på olika insats vid hus- och bostadsrättsköp

Petter och Ida skall köpa en lägenhet ihop. De vill äga 50 % var och stå på 50 % av lånen per person. Lägenheten kostar 2.000.000 kr. Kontantinsatsen som krävs för detta köp är 300.000 kr. Problemet är att Petter endast har 100.000 kr i sparpengar medan Ida har 200.000 kr i sparat kapital. De har alltså olika stora kontantinsatser som de kan gå in med i affären. Ida har 100.000 kr mer än Petter att stoppa in i bostaden.

När bostaden skall säljas i framtiden skall Ida få 100.000 kr mer än Petter in på sitt konto efter att alla lån är lösta och alla kostnader är betalda. Detta är viktigt att reglera med ett avtal ifall de skulle bli osams. Finns det ett korrekt avtal så riskerar inte Ida att Petter blåser henne på dessa pengar. Saknas det ett korrekt avtal så kan inte Ida kräva tillbaka sina pengar.

Lösningen: Samboavtal + skuldebrev

Om skuldebrev och samboavtal finns så kommer följande att hända vid en försäljning av bostaden.

 1. Bostaden säljs.
 2. Lånen på bostaden återbetalas till banken.
 3. Eventuell vinst som annars skulle delas på hälften (om inget avtal fanns), delas istället upp efter att ni kvittat skuldebrevet. Det leder till att Ida får tillbaka sina 100.000 kr extra som hon stoppat in innan resterande vinst delas upp.
 • Om det inte blir tillräcklig vinst så att skuldebrevet inte kan kvittas helt så har Petter fortsatt en skuld till Ida på resterande belopp.

Ett alternativ är att äga olika stora andelar av huset/lägenheten

Problemet ovan går givetvis att lösa genom att Ida äger 66 % av bostaden och Petter äger 34 % av bostaden. Då finns det inga hinder vid en försäljning eftersom Ida då får in 66 % av köpeskillingen på sitt konto och Petter får 34 % in på sitt.

Detta är dock inte optimalt då det ofta kan kännas orättvist om bostaden går upp eller ner i värde och de ena parten, i detta fall Ida, får ta en mycket större del av en eventuell vinst eller förlust. Detsamma gäller om man skall renovera bostaden. Äger man den 50/50 så kan man enkelt dela på renoveringskostnaderna. Det kan man inte göra om man äger olika stora andelar.

Samboavtalet är superviktigt

Allt som köps för det gemensamma boendet skall delas 50/50 vid en separation.
Det är därför väldigt viktigt att skriva samboavtal ifall man bidrar med olika mycket pengar till bostaden och bohaget. Följande saker skall delas lika enligt sambolagen om inget samboavtal är skrivet:

 • Bostaden (om den köpts för gemensamt boende). Om en person äger bostaden sedan tidigare så omfattas den inte av sambolagen.
 • Möbler som köps till den gemensamma bostaden.
 • Husgeråd som köps till den gemensamma bostaden.
 • Trädgårdsredskap som köps till den gemensamma bostaden

Det är alltså även viktigt att upprätta samboavtalet eftersom det kan vara svårt att i efterhand utreda vem som hade med sig vad när man flyttade ihop.

Kika in på Juridiskadokument.se och se om deras avtalstjänst är något för er.

38 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Jag och min sambo har köpt en lägenhet tillsammans. Han arbetar och jag pluggar & jobbar för tillfället. Han har mer pengar att lägga in i lägenheten vilket ledde till att det står att han äger 3/4 i kontraktet och jag 1/4. Eftersom att jag inte har så mycket i inkomst just nu kan jag inte låna 1/4 del men jag har gått in med en 1/4 del i kontantinsats. Min sambo säger att jag borde betala 50% av lånet och vid tillträde borde jag ändra så att min andel jag gått in med är i jämförelse med de pengar jag la in för handpenningen vilket kommer då bli en väldigt mycket mindre andel i lägenheten än 1/4. Tanken är att jag ska ta ett lån så att jag verkligen står för 1/4 del på riktigt när jag fått ett riktigt jobb efter examen.

  Är det rätt att jag betalar för halva lånekostnaden även fast jag inte ens äger 1/4? Samt betalar 50% för renoveringar mm i lägenheten.

  • Hej Ella.

   Ja eftersom ni bor ihop är det rimligt att du betalar 50% av boendekostnaderna (räntekostnader, månadsavgift, el , vatten osv).
   Amortering är dock ingen boendekostnad, det är ett sparande, så du bör bara amortera på 1/4 av lånet.

   Renoveringarna borde du betala 1/4 av om du endast skall få 1/4 av pengarna när bostaden säljs i framtiden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Vi är sambo och ska separera – vi har kommit överens att jag ska bo kvar (har klart med lån för att kunna bo kvar och vi ska skriva ett bodelningsavtal då föreningen vill ha det ) Mitt ex säger dock att han ska få ut sin del av det han betalat av på lånet när jag säljer i framtiden ?? Stämmer det ? Vi har både samboavtal och skuldebrev – då jag la in hela kontantinsatsen när vi köpte – sedan har vi lånen 50/50. När vi gjorde en värdering av lägenheten nu hade den gått ner mot vad vi köpte den för. Vill kontrollera så att vi gör rätt.
  Tack på förhand !

  • Hej Anette.

   Nej det skall han inte.
   Man gör 1-3 st värderingar av bostaden för att se vad den är värd idag.
   Det värdet utgår man ifrån när man gör bodelningen. I bodelningen skall lån, skatt osv tas med i beräkningen.

   Tag hjälp av en jurist för att göra beräkningen om du inte känner dig säker på hur det skall beräknas.
   Ni skall nämligen räkna med förlustavdraget också vilket är lätt att glömma.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej!
  Jag och min sambo bor för närvarande i hennes bostadsrätt som hon har köpt själv, jag bor här som ”inneboende”. Vi har precis köpt en ny lägenhet tillsammans och äger 50/50 av den nya bostaden.
  Dock så går hon in med högre kontantinsats än mig i den nya bostaden.
  Vid eventuell försäljning/separation, hur bör den eventuella vinsten fördelas om det ska bli rättvist som möjligt för oss?

  Bör hennes större konstantinsats få ut mer av den procentuella vinsten i rena pengar än min mindre kontantinsats?

  Dvs, om min sambo går in med 500 000 och jag år in med 250 000. Sen gör vi en vinst på 10% när vi säljer den. Bör min sambo få ut större delen av vinsten då? Jag tänker som att man köper samma aktie. SAmbon köper för 500 000 och jag köper för 250 000. Aktien ökar 10%, vi säljer samtidigt. = Hon har gjort en större procentuell ökning på sina pengar.

  Hur bör vi tänka?
  Tackar ödmjukast för svar

  • Hej Minna.

   Det får ni själva avgöra. Hon investerar ju lite mer pengar och borde kunna få möjlighet att få lite extra avkastning på sin investering ifall hon vill.

   Alternativ 1.
   Ni kan antingen skriva att din sambo har rätt att få ut sin överskjutande del av kontantinsatsen innan resterande pengar delas upp vid en försäljning.
   Då får din sambo ingen extra avkastning eller förlust på sin extra investering.

   vid en försäljning fördelas det då enligt följande om man räknar med ditt exempel.
   1. Din sambo får 250 000 kr.
   2. Resterande delas lika.

   Alternativ 2.
   Eller så kan ni göra så att din sambos extra investering får samma avkastning som bostaden ger.
   Dvs om din sambo går in med 500k och du 250k så blir fördelningen enligt följande vid en försäljning:

   1. Din sambo får 250 000 kr + (250 000 kr x bostadens värdeökning/värdeminskning i procent)
   2. Resterande pengar delas lika.

   Exempel:

   Ni köper för 2 000 000 kr
   Ni säljer för 2500 00 kr
   Ni lägger 100 000 kr på försäljningskostnader och renoveringar under boendetiden.
   Vinst: 400 000 kr.

   400 000 kr / 2 000 000 kr = 20 % i avkastning

   1. Din sambo får 250 000 kr * 1,2 = 300 000 kr.
   2. Resterande delas lika.

   Om ni kör denna modell skall ju din sambo vara beredd på att hon kommer att göra en större förlust än dig ifall ni säljer bostaden med förlust.
   Hon kan inte bara ta del av värdeökningen utan att även ta lite extra risk vid en värdeminskning.
   Om hon inte är beredd att ta den extra risken är det alternativ 1 som ni får välja.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. hej! Min blivande make äger en stor fin helt obelånad fastighet som han ärv som enskild egendom och han vill fortsätta ha det så. Nu planerar vi en större utbyggnad och renovering för 2,5 milj inför att starta ett nytt liv ihop. Vi vet inte vad som blir mest rätt, ska jag betala häften av all drift och de nya lånen i kanske 30 år framåt och sen inte ha någon del av värdeökningen, avkastningen vid en försäljning eller dödsfall? Eller ska jag betala en lägre drift del som kompensation och kunna spara till mina efterlevande? Vi har flera barn var sedan tidigare, men kommer inte att få några gemensamma. Vad är mest rättvist i en situation där man satsar på ett långt liv ihop som gifta men inte kommer att äga fastigheten ihop?

 5. Hej. Jag äger ett hus och vill gärna släppa in min sambo mot att hon blir medlåntagare för bättre lånevillkor, och hon får då ta del av framtida vinst.
  Hon köper 30% men juridiskt sett delar vi ju gemensamma lån lika. Behöver vi avtala att hon bara ska stå för 30% av skulden vid ev separation, och vet du om detta bäst regleras i köpebrevet eller genom separat samboavtal?

  • Hej Martin.

   Ja det behöver ni reglera.
   Jag tror ni behöver ett regressavtal för det men jag är tyvärr inte 100% säker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Jag och min sambo har köpt en lägenhet.

   Vi har gått in med 50% av lägenhetens värde kontant och lånat 50% för att slippa amortera. Vi har gått in med olika kontantinsatser och jag står på lånet själv. Jag kommer äga 70% och min sambo 30%.

   Om vi säljer lägenheten – drar banken av lånet innan de betalar ut 70% till mig och 30% till min sambo även fast det är bara jag som står på lånet?

   Tack snälla på förhand

   • Hej Robban.

    Jag är osäker på hur det blir då faktiskt.
    Du får ringa banken och ställa den frågan.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hejsan.
   Jag och min nuvarande fru köpte ett hus som vi bor tillsammans i med 4 barn, var av 3 som blev mina bonus barn och ett eget som jag fått tillsammans med henne, liten undran där är att hon gick in med eget kapital om 350 000 när vi köpte huset och jag typ nästan inget, men tjänar bra mycket mer än henne, nästan dubbelt upp, jag ger våran familj alla pengar varje månad och har gjort i 4 år, medan hon håller hårt på att det är hennes 350000, det känns lite orättvist kanske?

   • Hej Jimmy.

    Det där är något som endast ni kan lösa inom familjen.
    Jag kan omöjligt säga vad som är rättvist och vad som är orättvist i ert specifika fall eftersom jag inte levt med er i 4 år.

    Om ni inte skrivit något samboavtal, skuldebrev eller liknade som säger annat så har du dock rätt till hälften av de 350 000 kronorna enligt sambolagen. Halva huset är ditt och alla pengar som kommer in vid en eventuell försäljning skall delas 50/50.

    Mvh amdin på Ekonomifokus

  • hej! jag (pappa) och min dotter har köpt en Bostadsrätt tillsammans till henne. Vi är båda delägare i BR-lägenheten. Min dotter har bott i lägenheten i 2 år, under dessa två år har hennes pojkvän varit inneboende (inte flytta sin adress dit utan endast varit inneboende och betalat en skälig hyra för att han varit inneboende).

   Nu ska vi sälja lägenheten och då med en vinst, nu kommer hennes pojkvän och säger att han kräver halva vinsten. Kan han kräva något och om, vad kan kräva? Kan han kräva X antal procent av vinsten?
   Med vänlig hälsning patrik

   • Hej Patrik.

    I normalfallet:
    Om bostaden köptes när dom var tillsammans och bostaden köptes som ett gemensamt boende för din dotter och hennes pojkvän så träder sambolagen in och pojkvännen har då rätt till 50% av bostaden.
    Dvs han kan kräva 50% av de pengar som blir kvar efter att lånet är löst. Det innebär alltså 50 % av Kontantinsatsen + eventuell vinst.
    För att undvika detta skall man skriva ett samboavtal. Gör man inte det så riskerar man denna typ av situation.

    I ert fall:
    Jag är osäker på exakt vad som gäller när du står med som delägare.
    Du får nog kontakta en jurist och fråga.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Angående summan på skuldebrev mot kontantinsats.

   Om parterna hade haft medel för att gå in med lika medel hade Petter behövt ha 50kSEK mer på kontot. Iom detta tolkar jag läget som att skuldebrevet ska vara utsatt på 50kSEK? (dvs. inte 100kSEK om jag tolkat läget rätt?)

   • Hej Svenningson.

    Nej. Eftersom skuldebrevet kombineras med ett samboavtal så regleras skulden i bodelningen.
    Skulden är ”en del av samboegendomen”.

    Därför löses skulden först så att Ida får sina 100 000 kronor. Resterande belopp som är kvar efter att skulden är reglerad delas upp 50/50 mellan Ida och Petter.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hejsan, jag och min sambo bor i lgh tillsammans nu och har precis köpt hus. Huset kostar 750K och vi ska äga 50/50 och lånar 600K till detta. Min far har sedan tidigare satt undan 1 miljon till den gången jag/vi köper hus så vi kan renovera m.m. och få en bra start men hans enda krav är att OM vi skulle gå isär så ska den miljonen följa med mig. Kan man skriva sånt i ett samboavtal eller hur funkar de?

   Tack /A

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   jag och min sambo ska köpa en bostad och äga 50/50, fast hon ska betala mer i kontantinsats (som i ditt exempel med Petter och Ida).

   mina frågor:
   1. Är samboavtal och skuldbrev ett avtal som bara vi två ska spara? Tappar man bort dem så är de ogiltiga? Vi ska alltså inte skicka dem till banken eller andra institution, där detta information ska registreras?
   2. Är det bara ”Petter” som ska skriva ett skuldbrev, för att han hade lägre kontantinsats? Blir Ida lånegivare då? Jag tittade på mallen (https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/skuldebrev) men förstod inte riktigt.

   Tacksam för svar.

   mvh,
   Kudrat

   • Hej Kudrat.

    1. Ja.
    2. Ja precis, den som går in med större insats blir långivare. Bägge två skall ju dock skriva under.

    Om ni känner er osäkra rekommenderar jag att ni köper dessa mallar på juridiskadokument.nu så får ni hjälp med att fylla i alla papper korrekt på köpet.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Jag och min fru, vi har varit gifta sedan sommaren -18 och har en dotter på 1,5 år, har tänkt att bygga hus ihop. Jag har dock inte lika mycket pengar sparade som hon så frågan är hur skriver man ett avtal om detta på bästa sätt?

   Förutsättningarna är som ovan plus att vi sålt vår gemensamma lägenhet där vi gör en vinst efter skatter och mäklararvode på ca 450′ och det som krävs för framtida huset är ca 850′ till kontantinsats, pantbrev och dyl. Jag har ca 150′ vilket innebär att hon behöver gå in med 250′ vilket blir 100 mer än mig. Huset är förhandsvärderat till 5,5milj.

   Ska man skriva att hon äger tex. XX% och jag XX% eller ska man skriva att hon ska ha 100′ + ev. inflation mer än mig vid en ev. försäljning?

   • Hej Adam.

    Det beror på vad ni kommer överens om.
    Jag kan väl tycka att det blir enklast om ni skriver ett äktenskapsförord som säger din fru skall få ut X kronor mer än dig vid en skilsmässa.
    Om din fru gick in i äktenskapet med 100 000 kr mer än dig så skriver ni att din fru skall gå ut med 100 000 kr mer än dig vid en eventuell skilsmässa.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Jag och min tjej köpte bostad tillsammans och blev sambos. Hon gick in med större delen och i samboavtalet står det att hon äger 71% av bostaden, jag resterande. Vi delar 50% på lånet. Samt 50% på boendekostnader samt renoveringar.
   Idag är vi gifta. I ett kommande äktenskapsord står det att all egendom som jag nu samt vid äktenskapets ingång äger eller framtida förvärvar skall utgöra min enskilda egendom. Vise versa.
   Jag tolkar det som vid en eventuell skilsmässa skulle jag endast få 29% av värdet av bostaden även om jag betalt 50% på renoveringar etc. Gissar på att det bästa är om möjligt ändra ingående samboavtal där det står att partner ska få tillbaka summan av kontaktinsatserna?
   Jag tolkar att annars skulle jag bara betala 29% av kostnaderna för renoveringar mm?

   • Hej Micke.

    Jag vet inte vad som gäller i er situation tyvärr.
    Du får fråga en jurist.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Harriet.

    Ja om du inte har bolån för då kan banken motsätta ´sig den lösningen.
    Annars går det fint.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Jag ska köpa in mig i min pojkväns lägenhet. Den är värderad till 2,2 miljoner han köpte den för 1,5 miljoner 2017. Har kollat mig för med olika personer och fått att jag ska köpa in mig för 1,1 miljoner. Tycker det känns orimligt att min pojkvän ska få pengar lösa att sätta in i fonder och jag ska få låna upp mig mer. Om vi båda två hade sålt våra nuvarande lägenheter och köpt något nytt tillsammans så hade han ju inte haft dessa pengar att sätta in i fonder och jag hade fått ett bättre utgångsläge.
   Är det rimligt att vi går till banken och gör om köpet så att vi stor båda två på lånen och att jag lägger in halva kontantinsats istället på beloppet 2,2 miljoner?
   Förklara gärna för mig så att det blir rättvist för båda.

   • Hej Hanna.

    Jag tolkar det inte som att ni bott i bostaden tillsammans sedan den köptes utan att ni blivit ihop under tiden han ägt lägenheten och att du nu skall köpa in dig.

    Det enda rimliga och rättvisa är att du köper 50% av bostaden för 50% av bostadens värde, dvs 1,1 miljoner.
    Jag förstår inte vad det är som är orättvist med det? På vilket sätt skulle du fått ett bättre utgångsläge om ni hade köpt lägenheten för 2,2 miljoner tillsammans nu? Du skulle ju fortfarande få stoppa in samma kontantinsats och ta samma lån.

    Ditt förslag om kontantinsatsen är inte rimlig eftersom din pojkvän då ger bort 50% av sin vinst till dig, dvs 350 000 kr. Det tror jag inte att han är så sugen på.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Min syster och hennes sambo ska separera. De har skrivit ett samboavtal som säger att min syster äger 42% av deras bostadsrätt och sambon 58%, på grund av att han gick in med en högre insats. Sambon vill köpa ut min syster från bostadsrätten. De har under den tid de bott tillsammans delat lika på räntekostnaderna på deras gemensamma lån för bostaden. Hur stor del av lånen bör falla på min syster att lösa i denna situation? Är det helt upp till dem att bestämma det, eller finns det några regler eller riktlinjer att luta sig mot?

   Mvh Sara

   • Hej Sara

    Det är helt upp till dom att komma överens.
    Om de inte kommer överens får de sälja hela bostadsrätten och då fördelas pengarna som blir kvar efter att lånet är löst 42 % till din syster och 58 % till sambon.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Om man skriver samboavtal och skuldebrev och sedan gifter sig. Visst gäller då skuldebrevet ändå? Vad ska man göra för att undvika att ens gemensamma barn inte ärver halva bostaden om en av föräldrarna dör? Testamente? Livförsäkring?

   • Hej Tove.

    Jag är osäker på vad som gäller i det läget tyvärr.
    Du får nog tala med en jurist.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   Min sambo äger de hus som vi bor i. Han köpte det ca 1 år innan vi träffades. Nu har vi varit sambo i över 4 år och jag har alltid betalat en ”hyra” till honom. Nu vill vi bygga ut och vi funderar på om jag ska köpa in min i huset innan. Jag har inte råd att köpa in mig på 50% , så frågan är: kan man köpa in sig på mindre än 50%? Tex 20%, 25% eller 30% eller blir det bara extremt krångligt?

   Med vänlig hälsning, Jennifer

   • Hej Jennifer.

    Det går utmärkt att köpa 25% eller liknande.
    Det är ingen direkt skillnad att köpa 20%, 30% eller 50%.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Vi är sambo sedan tidigare och har köpt en fastighet och uppfört en byggnad för gemensamt bruk. Jag äger 100% av fastigheten men båda har betalat olika delar av byggkostnader.
   Förutom samboavtal behövs ett skuldbrev mellan oss.
   Vad behöver vi skriva i ett skuldbrev för rättvis fördelning vid separation/dödsfall? Eller finns andra alternativ att skriva i samboavtalet som tex olika delning av bostadens värde?

   • Hej Ola.

    Det vågar jag inte svara på tyvärr.
    Tag hjälp av juridiskadokument.nu eller en vanlig jurist när du upprättar avtalen om du känner dig osäker.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here