Om man köper en bostad ihop med någon som man inte är gift med, och man går in med olika stor kontantinsats så bör detta regleras med ett avtal eftersom sambolagen träder in. Skulle man flytta isär och inte har något avtal så delas bostaden 50/50 oavsett vem som betalat vad.
”Lösningen: ett skuldebrev och ett samboavtal”
För att reglera detta så att det blir rättvist behöver man skriva ett skuldebrev som är kombinerat med ett samboavtal. Samboavtalet behövs för att undvika sambolagens regler om lika delning. Saknas samboavtalet blir alltså skuldebrevet ogiltigt.
Artikelns innehåll:
1. Gratis mallar för skuldebrev + samboavtalet
2. När måste samboavtalet skrivas?
3. Förklarande exempel
4. Alternativ lösning
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Gratis mallar för skuldebrev + samboavtalet
Vi på Ekonomifokus har tagit fram färdiga mallar för skuldebrevet och samboavtalet:
Skuldebrev
Samboavtal
Få hjälp med att skriva skuldebrev + samboavtal för bara några hundralappar
På Juridiskadokument.nu kan du beställa ett samboavtal samt ett skuldebrev i ett och samma paket för några hundringar.
Medföljer gör detaljerade instruktioner med räkneexempel + kostnadsfri juridisk rådgivning på telefon som hjälper er att på egen hand åstadkomma en juridiskt korrekt lösning till en bråkdel av vad det normalt kostar att få motsvarande hjälp av en jurist.
Besök Juridiskadokument och se om deras avtalstjänst passar er. Samboavtalet och skuldebrevet är garanterat juridiskt korrekt och upprättat av Thorlund Juristbyrå AB.
När måste samboavtalet skrivas?
Det bästa är att skriva alla avtal samtidigt som man skriver köpekontrakt/överlåtelseavtalet för bostaden eller så kan man skriva samboavtalet och skuldebrevet precis innan bostadsköpet. Det går dock att skriva både samboavtalet och skuldebrevet i efterhand och man kan alltid göra ändringar eller tillägg i avtalen så länge bägge parter signerar ändringarna.
Exempel på olika insats vid hus- och bostadsrättsköp
Petter och Ida skall köpa en lägenhet ihop. De vill äga 50 % var och stå på 50 % av lånen per person. Lägenheten kostar 2 000 000 kr. Kontantinsatsen som krävs för detta köp är 300 000 kr. Problemet är att Petter endast har 100 000 kr i sparpengar medan Ida har 200 000 kr i sparat kapital. De har alltså olika stora kontantinsatser som de kan gå in med i affären. Ida har 100 000 kr mer än Petter att stoppa in i bostaden.
När bostaden skall säljas i framtiden skall Ida få 100 000 kr mer än Petter in på sitt konto efter att alla lån är lösta och alla kostnader är betalda. Detta är viktigt att reglera med ett avtal ifall de skulle bli osams. Finns det ett korrekt avtal så riskerar inte Ida att Petter blåser henne på dessa pengar. Saknas det ett korrekt avtal så kan inte Ida kräva tillbaka sina pengar.
Lösningen: Samboavtal + skuldebrev
Om skuldebrev och samboavtal finns så kommer följande att hända vid en försäljning av bostaden:
- Bostaden säljs.
- Lånen på bostaden återbetalas till banken.
- Eventuell vinst som annars skulle delas på hälften (om inget avtal fanns), delas istället upp efter att ni kvittat skuldebrevet. Det leder till att Ida får tillbaka sina 100.000 kr extra som hon stoppat in innan resterande vinst delas upp.
Om det inte blir tillräcklig vinst så att skuldebrevet inte kan kvittas helt så har Petter fortsatt en skuld till Ida på resterande belopp.
Ett alternativ är att äga olika stora andelar av huset/lägenheten
Problemet ovan går givetvis att lösa genom att Ida äger 66 % av bostaden och Petter äger 34 % av bostaden. Då finns det inga hinder vid en försäljning eftersom Ida då får in 66 % av köpeskillingen på sitt konto och Petter får 34 % in på sitt.
Detta är dock inte optimalt då det ofta kan kännas orättvist om bostaden går upp eller ner i värde och de ena parten, i detta fall Ida, får ta en mycket större del av en eventuell vinst eller förlust. Detsamma gäller om man skall renovera bostaden. Äger man den 50/50 så kan man enkelt dela på renoveringskostnaderna. Det kan man inte göra om man äger olika stora andelar.
Samboavtalet är superviktigt
Allt som köps för det gemensamma boendet skall delas 50/50 vid en separation. Det är därför väldigt viktigt att skriva samboavtal ifall man bidrar med olika mycket pengar till bostaden och bohaget. Följande saker skall delas lika enligt sambolagen om inget samboavtal är skrivet:
- Bostaden (om den köpts för gemensamt boende). Om en person äger bostaden sedan tidigare så omfattas den inte av sambolagen.
- Möbler som köps till den gemensamma bostaden.
- Husgeråd som köps till den gemensamma bostaden.
- Trädgårdsredskap som köps till den gemensamma bostaden
Det är alltså även viktigt att upprätta samboavtalet eftersom det kan vara svårt att i efterhand utreda vem som hade med sig vad när man flyttade ihop.
Kika in på Juridiskadokument.nu och se om deras avtalstjänst är något för er.
Hej!
Jag och min sambo ska köpa ett hus. Jag har besparingar och han har inte. Jag kan betala direkt 50% av huspriset i kontant, men han har inte kontanter att betala med. Hur brukar man göra då? Jag förstår att ett väg att gå är att skriva samboavtal och skuldbrev och både kan stå på lånet lika mycket. Fast då har jag 50% kostnader för ränta och det känns ju lite orättvist. Kan huslånet stå på bara en person? Eller har ni några andra förslag hur man brukar göra?
Tack så väldigt mycket!
Med vänlig hälsning, Ene
Hej Ene.
Om banken godkänner det så kan huslånet stå enbart på din sambo.
Se till att tala med er bank eller en jurist så att ni upprättar alla dokument som kan behövas för det upplägget.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Hej!
Jag och min tjej går i tankar på att köpa en lägenhet tillsammans och äga 50/50.
Vi har lite olika insats då jag har 400 000 kr och hon har 1 400 00 kr att stoppa in.
Hur gör vi för att det ska bli så rättvist som möjligt?
Vi har pratat om att jag tar ett lån av henne på 500 000 kr för att ha lika mycket insats.
Isåfall är det rimligt att jag betalar henne ränta på det hon hade fått ut om hon hade haft det liggande på ett sparkonto (3.85% * 500 000 = 1925) i månaden?
Med vänlig hälsning, Andreas
Hej Andreas.
Mest rimligt är väl att du betalar ränta på motsvarande bolåneräntan. Det är ju det du hade fått betala om ni båda hade gått in med 400 000 kr var i kontantinsats.
Jag tycker att sparkonto-ränta är lite för lågt eftersom detta lån inte blir helt riskfritt för din sambo. Har hon pengarna på sparkontot är det ju riskfri ränta i och med insättningsgarantin.
Vilken ränta du ska betala är dock något som ni ska komma överens om. Försök att hitta en nivå som ni båda känner er nöjda med.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Jag och min sambo sedan 10 år går i tankar om att köpa bostad. Min sambo kommer att stå för hela kontantinsatsen (15%). Då han tjänar mer än dubbla min lön står han för 2/3 delar av månadshyran. Hur ska vi tänka kring avtal för att göra det rättvist?
Hej S.
Ni behöver ett samboavtal och ett skuldebrev som reglerar kontantinsatsen (precis som vi skrivit i artikeln).
Gällande ”månadshyran” så förstår jag inte riktigt vad du menar. Man betalar ingen hyra när man äger en bostad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag och min sambo har sålt vår bostadsrätt. Jag ägde 2/3 och han 1/3. Vi gjorde en vinst på 40 000kr som delades enligt våra ägarandelar. Mäklararvodet var 50 000kr. Bör vi dela det 50/50 eller enligt våra ägarandelar?
Hej Elena.
Enligt ägarandelarna. Om vinsten delas enligt ägarandelarna borde även kostnaderna göra det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och min sambo äger vår lägenhet 50%/50% och har hittills gått in med lika mycket i kontantinsats. Jag ska nu betala av en del av lånet och kommer gå in med ytterligare 350 000 kr i bostaden. Min fråga är då om skuldebrevet mellan mig och min sambo ska skrivas på 350 000 kr eller om skulden uppgår till hälften till min sambo och skuldebrevet ska skrivas på 175 000 kr?
Mvh,
Hanna
Hej Hanna.
175 000 kr är det som din sambo skall vara skyldig dig.
Ni amorterar ju ner 350 000 kr på ert gemensamma bolån. Hälften av den summan skulle ju egentligen din sambo ha stoppat in men nu lånar han den summan av dig istället. Därav 175 000 kr i skulkdebrevet.
Glöm inte samboavtalet också. Utan det är inte skuldebrevet giltigt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag äger en bostadsrätt som jag köpte för 3.100.000:- för 5 år sedan.
För ett år sedan blev jag sambo, men han har inte gått in med några pengar i lgh.
Jag vet att den är min utifrån att jag ägde den innan vi blev sammanboende.
Nu har vi köpt landställe för 1.200.000:- men det är han som betalat och står skriven på det stället.
Hur gör vi för att jag ska kunna ”ha rätt” till hälften av landstället (utan att gå in med pengar nu) i fall det skulle hända något?
Tanken är att vi om några år kommer flytta till landstället, och att jag då säljer lgh, och kan gå in med pengar osv.
Så hur kan vi skriva nåt papper på att jag då har rätt till hälften av landstället, och att han (hans barn?) vid ett frånfälle då har rätt till motsvarande summa från min lgh?
Vet inte om jag gör mig själv förstådd här, men försöker iaf 🙂
Hej Sandra.
Testamente är den enda lösningen jag kommer på. Han ger dig då halva sommarhuset vid eventuellt dödsfall.
Jag är inte helt säker på om det finns någon bättre lösning så om ni vill ha ett 100% säkert svar får ni nog kontakta en jurist.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min sambo ska nu köpa en villa ihop.
Hon har inga kontanter att gå in med men jag har eftersom jag sålt mitt tidigare hus.
Så här:
Huspriset är 6000.000:-
Jag har en idé att gå in med t.ex 4000.000:- kontant.
Sen lånar vi 2000.000:- som vi betalar lika mycket på.
50/50 ägande.
Ett skuldbrev till mig på 2000.000:- på min sambo.
Detta innebär ju i praktiken att jag lånar ut 2000.000:- på långtid utan ränta…är det normalt?
Visst jag får tillbaka 2000.000:- när huset säljs men det kan ju vara om 20 år då är inte 2000.000:- lika mycket värt pga inflation (Jag hade ju kunnat investerat dessa i fonder eller liknande)
Sen har jag bollat med siffrorna, om jag skulle gå in med hela beloppet dvs 6000.000:-
Då har vi inga lån = ingen månadskostnad.
Känns sådär att ju mer jag trycker in kontant desto billigare bor min sambo också.
Tänker jag fel?
Hoppas du har tid att svara på detta eftersom det snurrar i huvudet hur man ska tänka.
Mvh
Magnus
Hej Magnus.
Du tänker helt rätt. Det är viktigt att räkna med alternativkostnaden, dvs att du inte får någon ränta eller avkastning på dina pengar.
Jag har inget bättre förslag på lösning än att din sambo betalar en ränta till dig för lånet som du ger henne.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Har en fråga som jag inte hittar några som helst svar på! Som känns otroligt relevant i detta ämne.
Givet är att båda partner vill göra rätt för sig.
Scenario: ena partnern går in med kontantinsats på 450.000. Man skriver huset 50/50 ägande hos långivare. Vid försäljning så har husets värde ökat en miljon. Då ska den partnern som lagt in kontantinsatsen ha tillbaka sina pengar först innan vinsten delas. Sen delas vinsten och båda partnerna får betala sin vinstskatt. Skillnaden är då att den ena partnern har fått 725.000 och den andra har fått 275.000. Men båda parter belastas med lika mycket vinstskatt. På partnern som inte har gått in med kontantinsats finns registrerad vinst hos Skatteverket på 500.000 där man då belastas med 22% vinst = 110.000kr men denna partner har i verkligheten fått 275.000
Är inte ute efter moralpredikningar av typen ”om inte den ena partnern haft kontantinsatsen så hade det inte funnits en vinst”.
Är däremot oerhört tacksam för råd i frågan. Ska det verkligen gå till såhär?
Hej Mathilda.
Jag förstår nog inte ditt resonemang.
Om vinsten är 1 miljon kronor så får bägge parter 500 000 kr var och skall sedan betala 22% i vinstskatt. I vinst får de då ut 390 000 kr var efter skatt.
Om bostaden kostade exempelvis 3 000 000 kr att köpa så har man bolån på max 2 550 000 kr.
När lånet är löst finns det kvar 450 000 kr (kontantinsatsen) plus vinsten. 450 000 kr går till den som lagt in kontantinsatsen och vinsten delas lika.
Den som lagt in kontantinsatsen får då ut 450 000 kr + 390 000 kr (vinsten efter skatt) = Totalt 840 000 kr
Den som inte lagt in någon kontantinsats får ut hälften av vinsten efter skatt, dvs 390 000 kr.
Jag förstår inte vart du får siffrorna 725 000 och 275 000 kronor ifrån?
Mvh Admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och min sambo har köpt en lägenhet och flyttar in om en månad. Vi står 50/50 på lägenheten men jag har gått in med 100% kontantinsats. Vi båda står på lånet. Vi har ett samboavtal samt skuldebrev. Går det att ändra i kontraktet i efterhand om jag vill äga hela lägenheten? Eller är det bättre att låta det vara som det är? Måste jag då isåfall stå ensam på lånet?
Hej Emelie.
Det går att ändra om säljaren och mäklaren är beredd att genomföra en ny avtalsskrivning.
Jag rekommenderar att ni låter det vara som det är. Ni har gjort allt rätt hittills med skuldebrev och samboavtal.
Om ni ändrar till att du äger bostaden till 100% så är det inte så smart av din sambo att stå med på bolånet. Isåfall står din sambo som betalningsansvarig på ett bolån men äger ingen bostad som underliggande tillgång.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag och min sambo vill köpa en bostad. Han har mer sparat än mig och vi behöver lägga olika kontantinsatser. Vi båda jobbar för tillfället men jag skulle vill plugga senare om jag kommer in. Hur gör man i den situationen att man har köpt en bostad men sedan börjar plugga ett år efter köpet?
Hej Lina.
Det är inga konstigheter. Det händer inget bara för att du börjar plugga.
Däremot kan det vara svårt att få bolån om man pluggar under tiden man ansöker om bolån men om du inte har hunnit börja plugga ännu så behöver du ju inte nämna det till banken.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min sambo vill köpa en bostad. Jag funderar på att börja plugga snart och undrar då hur det ska gå till med köp av bostad om ena personen pluggar? Vad jag förstår det som så kan man ej stå på lånet om man ej har en fast inkomst och går på CSN.
Vad finns det för lösningar för att det ändå ska gå att köpa en bostad ihop fast man pluggar?
Hej Amanda.
Nej bankerna brukar inte låna ut till studenter.
Den enda lösning jag kommer på är om exempelvis dina föräldrar kan stå med på lånet alternativt låna pengarna på sin egna bostad och låna ut pengarna till dig.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag har tidigare sålt en lägenhet och löst alla mina tidigare lån, för att sedan flytta in i min sambos hus där hon står som ensam ägare. Nu har detta hus blivit sålt och vi har istället köpt en gemensam lägenhet. Min sambo har ett bolån från huset som vi till största delen kommer behålla och dela på ansvaret 50/50, precis som hela boendet.
Vad innebär detta för oss rent pengamässigt? Blir min sambo ”skyldig” mig den summan som motsvarar min del av lånet? Vad innebär det i sådana fall för våra olika delar av köpeskillingen, oavsett vad vi sedan slutligen bidrar med?
Jag har själv inte tillräckligt med pengar för att täcka halva köpeskillingen, så min sambo kommer ändå betala en större del. Därav min undran om jag kan tillgodoräkna mig delar av hennes skuld/det lån hon har, som jag kommer vara med och dela på.
MVH
Kenneth
Hej Kenneth.
Denna fråga blev väldigt rörig för mig så jag kan inte svara på din fråga på ett bra sätt. Du får nog prata med din bank så kan dom reda ut era olika alternativ.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag är gift och ska köpa ett hus med min man. Jag kommer att gå in med 300 000 kr kontant som vi har kommit överens om att jag får plus ränta som regleras efter vad huset värderas till vid ev försäljning. Kan vi skriva nåt på det då vi är gifta? Tänker vid ett ev dödsfall. Vi har båda särkullbarn, inga gemensamma.
Hej Sandra.
Ja ni bör skriva papper som reglerar detta men jag är tyvärr inte säker på exakt vilka papper ni bör skriva.
Du får nog kontakta en jurist och fråga.
mvh admin på Ekonomifokus
Vi köpte en bostad som vi delat ägandet på 50/ 50 för 2 år sedan för ca 3 miljoner. Jag tömde i princip mina konton till min del av kontantinsatsen, men fick ta lån hos banken till resten som jag nu amorterar och betalar ränta på. Min sambo har mycket sparade pengar så hen kunde betala 50% av huset direkt och hen har därmed inte några lån alls. Hens lön är i samma nivå som mig, men har som sagt mycket sparat samt eget företag där hen kan öka sin lön / utdelningar om hen så vill, då företaget går mycket bra.
Mat, resor, renoveringar osv delar vi 50/50 på. Vi har inget samboavtal /skuldebrev. Vi har inga barn, men det är på gång.
Sambon vill nu köpa större bostad som kostar minst det dubbla/trippla som det vi äger idag. Jag kan nog precis få ihop till en sådan kontantinsats på det dubbla men inte mer, och lånet skulle bli tufft för mig och skulle knappt ha råd med något utöver det. Det tar ju emot att justera ner min ägandeandel bara för att jag inte har råd, samtidigt vill jag ju inte hindra min sambo från att använda sina pengar till större bostad. Finns det någon annan väg att gå än att justera ner min ägarandel i bostaden? Det skulle inte kännas som mitt hem om hen äger mer än 50%.
Tack för hjälpen.
Hej Johanna.
Nej jag kommer inte på annan lösning på problemet än att du tar en mindre ägarandel.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Om man lagt in olika i kontantinsats och det blir försäljning med vinst vid separation hur gör man då med skatten?
Äger 50/50
Hej Frida.
Skatten beräknas på ägarandelen så äger du 50% skall du skatta för 50%.
Du och din sambo kan ju givetvis komma överens om annat men skatteverket kommer att kräva skatt beräknat på ägarandel.
Mvh admin på
Hej!
Vad är det man måste skriva i samboavtalet för att ett skuldebrev ska gälla?
Jag och min kille vill köpa lägenhet ihop för ca 3.5 miljoner. Vi vill äga 50% vardera. Jag har 1.75 msek via sparande + ett privat lån genom en släkting som ska läggas in som kontantinsats för lägenheten. Han ska ta lån för sin andel, dvs ett lån på 1.75 msek. Banken har som krav att samtliga som äger bostaden ska stå på lånet, detta innebär att jag måste stå på lånet trots att jag har min andel ”löst”. Hur gör vi då för att det blir jämt mellan oss?? Vi tänkte skriva ett skuldebrev, att han är skyldig mig 875 000 SEK då jag har ”lagt ut” för kontantinsatsen. Är det något vi måste tänka på utöver detta att skriva i samboavtalet??? Kan man avtala bort ränta för min del i samboavtalet? (då jag betalar ränta på mitt privata lån). Vad behöver vi tänka på vid en eventuell försäljnign? Så att det blir ”jämt” mellan oss.
Tack!!
Hej Maja.
Det har jag tyvärr ingen möjlighet att hjälpa till med. Men om ni köper paketet med skuldebrev och samboavtal på Juridiskadokument.nu för några hundringar så ingår hjälp och rådgivning priset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Halloj!
Jag äger idag ett hus och blev flera år efter husköp sambo. Nu vill jag och min sambo köpa något nytt vilket betyder att jag säljer mitt hus och dessutom med en hög vinst på ca 3,5miljon. Jag behöver helst sätta in hela beloppet som insats i det nya gemensamt köpta huset där han går in med 0kr.
Jag förstår att samboavtal samt skuldebrev är att föredra, men som jag nu förstått kommer jag inte kunna få uppskov på vinsten om vi delar 50/50 på nya ägarskapet (då jag gör större vinst än hälften av nya köpet) vad innebär det om ägandet blir 80/20? Vi behöver fortfarande gå in 50/50 som låntagare.
Vilka alternativ finns o hur gör andra?
Kan tillägga att jag har barn sen tidigare förhållande och han inga.
Tacksam för svar!
Hej Bea.
Det stämmer att du kanske inte kan göra uppskov på hela din vinst om din ägarandel i den nya bostaden inte räcker till.
Det enda alternativ jag kan komma på som löser ditt problem är att du går in som ägare av en större andel än 50% i den nya bostaden. Du behöver ju en ägarandel som är stor nog för att du skall kunna göra uppskov på hela vinsten.
Samboavtal bör ni skriva också oavsett hur ni väljer att göra.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Jag och mitt ex köpte en lägenhet för 4,7 miljoner. Han gick in med hela kontantinsatsen på 1,5 miljoner och resten tog vi ett lån för som vi delade 2 på.
Vi har delat på alla ränte, amortering och avgiftskostnader lika och nu är det dags för oss att sälja lägenheten. Den ena av oss vill dela upp vinsten olika beroende på hur mycket vi äger av lägenheten och den andra tycker det känns mer rimligt att dela på vinsten lika eftersom vi har delat på alla kostnader lika. Självklart ska kontantinsatsen tillbaks till rätt ägare, men vad är vanligast att man gör med vinsten vid ett sånt här tillfälle? Vi har inget samboavtal men vill göra det som känns mest fair och schyst.
Hej Adam.
Vanligast är nog att den som stoppade in kontantinsatsen får tillbaka den först och sedan löser man alla lån.
Resterande pengar som blir kvar efteråt delar man lika.
Dock kan man ju argumentera för att den som ”lånat ut” 750 000 kr extra till kontantinsatsen borde få lite ränta på de pengarna.
De pengarna hade ju annars kunnat investeras på börsen exempelvis och avkastning hade kunnat fås på pengarna. Dessutom har ni ju sluppit låna de där 750 000 kronorna och därmed sluppit betala ränta på det.
Vad som är rätt eller fel är omöjligt att svara på. Sådana saker bör man bestämma redan innan man köper bostaden ihop.
Hade det varit jag så hade jag varit väldigt tacksam ifall min sambo stoppade in så mycket pengar i kontantinsats och hade erbjudit att betala en mindre ränta i efterhand på de pengarna motsvarande några procent.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag och min man köpte ett hus tillsammans för 16 år sedan men var vid köpet av huset inte gifta. Huset kostade då 1,5 milj och jag gick in med 500000kr i huset. Vi skrev då ett samboavtal där det står att vid en försäljning av huset ska min kontantinsats återbetalas innan vinst eller förlust beräknas och fördelas mellan oss. Huset har ökat i sitt värde med nästan 3milj.
Gäller detta avtal fast att vi idag är gifta?
Hej Anonym.
Det vågar jag inte svara på tyvärr.
Jag tror dock inte att det gäller.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Behöver hjälp!!
Jag och min kille vill köpa nyproduktion 2023. För tillfället har han inget fast jobb eller någon inkomst dock ska han börja plugga om någon månad vilket gör att han då kommer att få en liten summa varje månad + att han ska börja söka jobb. Nu är det så att lägenheten kostar 2,7 och jag har 1,5 miljoner på kontot som jag direkt kan lägga på nya bostaden. Min killes mamma vill gärna ta ett lån på sitt namn för att han ska kunna köpa lägenheten tillsammans med mig. Mamman har fast jobb och jobbar inom kommunen så det är inga problem liksom, dom har även sparat 500 000 kronor som även där kan läggas på lägenheten. Så totalt behöver hon låna 700 000 kronor från banken, jag har min del färdig. Hur går man vidare? Är det helt omöjligt?
,kr då dom redan har sparat 500 000 kr. Så vi har alltså 2 miljoner
Hej Anonym.
Steg 1 är att ansöka om ett lånelöfte och ange alla dessa uppgifter du uppger här.
Sedan hjälper banken er vidare.
Med tanke på hur lite ni behöver låna så borde det inte vara några konstigheter.
Sedan reglerar ni allt med samboavtal + skuldebrev så som vi skriver i artikeln.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej . Jag och min tjej tänkte köpa hus . Tyvärr har jag en anmärkning och får inte banken att bevilja lån . Huset kostar 575000 . Alternativet är att hon köper huset själv vilket ingen av oss vill då det blir osäkert för båda . Alternativ två är att min mor går in som medlöpare med min sambo . Men om det händer min mor något så blir ju hennes man och mina syskon ägare till handha vårat hus ? Alt tre är att jag får låna halva köpesumman av min mor och man . Men om det händer mig något innan vi gjort ett gemensamt lån ? Då måste min sambo lösa lånet till min mor plus att mina två barn sen tidigare blir ägare till halva huset ? Finns det någon lösning på att skriva sig fri . Vill inte att min sambo ska hamna i något OM något skulle hända /Andreas
Hej Andreas
Denna fråga var lite väl rörig för att jag skall kunna svara på den här.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och min pojkvän ska köpa vår första gemensamma lägenhet. Vi har stor skillnad inkomst och sparande, där jag kommer kunna gå in med ca 6 gånger mer i kontantinsats. Vi kommer i så fall ha ca 50% belåning på lägenheten ihop.
Är det bästa ändå att på köpeavtalet äga 50/50 av lägenheten och reglera i ett samboavtal att vi får tillbaka våra respektive kontantinsatser vid försäljning ?
Hur gör man med vinst/förlust – är det rimligaste attdela upp vinst/förlust baserat på kontantinsatsfördelning? Kan man reglera detta i samboavtal?
Likaså amortering / ränta på lån — ska man dela lika på det eller också baserat på kontantinsatsfördelning?
Vi har försökt fråga banken, men de har inte velat svara.
Hej David.
Om jag vore er så hade jag gjort såhär:
Ni köper bostaden 50/50 och står 50/50 på lånet.
Ni skriver ett samboavtal + ett skuldebrev så att du gått in med en större kontantinsats så att du får tillbaka den vid en framtida försäljning.
Om du känner att du vill ha en ränta av din sambo eftersom du stoppar in en större del av dina sparpengar (som du annars hade kunnat investera på annat håll, tex på börsen) så kan ni skriva in i skuldebrevet att din sambo skall betala dig ränta på X % varje månad på X kr.
Exempel:
-Kontantinsatsen är 700 000 kr
-Din sambo stoppar in 100 000 kr
-Du stoppar in 600 000 kr
Man kan se det som att du då lånar ut 250 000 kr till din sambo och därmed skall din sambo betala ränta till dig för de pengarna under tiden ni äger bostaden.
Om du får en ränta på 4-5 % (som är en vanlig ränta på ett kontantinsatslån) så skall din sambo betala dig:
5 % i ränta på 250 000 kr = 12 500 kr per år eller 1041 kr per månad.
Man måste även räkna med ränteavdraget på 30% så din sambo skulle ha betalt dig:
1041 * 0,7 = 729 kr per månad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, vi är gifta och funderar på att köpa ett hus tillsammans. Problemet är att vi har olika syn på detta med lån. Han tycker det är fördelaktigt med lån för man kan göra avdrag. Jag vill inte ha höga lån då jag känner mig osäker på bostadsmarknaden. Vi har hittills betalat lika mycket för boende, barn och gemensamma utgifter, men vi har haft privata sparanden på egna konton.
Om vi nu köper huset, kan jag gå in med en högre kontantinsats (pengar som jag annars haft i fonder och aktier) medans han tar ett högre lån? Kan vi äga huset 50/50, dela lika på drift, renoveringar samt ev. vinst eller förlust, MEN med upplägget att jag finansierar ”min del” genom kontantinsats och han sin del genom lån? Detta lån står på honom, han betalar kostnaden för lånen själv, och vid försäljning får han lösa det som är kvar. Jag slipper betala ränta, amorteringar och sover gott om natten, nackdelen är förstås att inte ha några sparpengar kvar! Vi känner dock ingen annan som har gjort såhär. Finns det uppenbara nackdelar med upplägget?
Hej Susanna.
Det borde gå att lösa.
Fråga er bank så borde de kunna vägleda er.
Jag ser inget hinder för detta upplägg.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Ola,
Jag och min fru äger ett lågt belånat hus.
Vi har också tre barn som närmar sig ett läge där de vill flytta hemifrån och köpa lägenhet.
Först att flytta är en son som studerar och vi behöver sannolikt låna ut pengar till honom.
Vi vill naturligtvis att det ska bli rimligt rättvist i slutänden för övriga barn och undrar nu hur vi borde göra.
Sonen går in med egna pengar som motsvarar kontantinsatsen.
Vi kommer att skriva ett avtal som reglerar hur stora andelar av lägenheten som sonen respektive vi äger.
Sonen betalar räntan på de pengar han lånar av oss
Vad är lämpligt vid en eventuell försäljning?
Hur brukar andra göra i liknande situationer? För att affären ska vara OK för oss men särskilt de två övriga barnen.
Hej Mats.
Det vågar jag inte svara på tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag måste bara fråga om exemplet du beskrev där Ida betalar 200000 och Petter betalar 100000. Du skriver att när lägenheten säljes ska Ida ha 100000 mer tillbaka vilket är rimligt. Men jag antar att skuldebrevet i detta fall kommer bli på 50000? Eftersom Petter i praktiken lånar det beloppet av Ida. Tänker jag rätt?
Mvh Niclas
Hej Niclas.
Ja så borde det bli.
Jag är inte 110% säker på hur man fyller i skuldebrevet och samboavtalet tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min flickvän ska köpa ny bostad. Det är dock jag som står för 100% av kontantinsatsen, men vi båda står med på lånet, även om jag tar den största delen pga. högre inkomst etc. Är det ett korrekt upplägg att jag initialt äger 100% av lägenheten och att hennes andelar justeras i takt med amortering? Har du något annat bra förslag?
Mvh Jan E
Hej Janne.
Det beror på hur ni vill ha det. Att ni skall justera andelarna i takt med amorteringen tycker jag låter krångligt.
Ett annat alternativ är att ni står som 50/50 ägare och att ni skriver ett samboavtal + ett skuldebrev som reglerar så att kontantinsatsen är din.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag och min sambo skall köpa lägenhet.
Nu är det så att i kontantinsatsen på 10% av själva köpet kan vi gå in lika kostnadsmässigt.
På lånet där man behöver ha 15% av hela kostnaden så kan vi dock inte det.
Min sambo vill då skriva samboavtal eftersom jag inte kan bidra med hälften av dom 15% och vill då vid eventuell försäljning ha en större procentuell vinst från köpet.
Jag ställer mig tveksam till detta eftersom vi bidrar de facto med samma summa inför köpet av bostad. Dock så hade vi inte kunnat ta lånet utan hans högre sparande. Vi kommer att betala av lånet 50/⁵⁰
Hur gör man i en sån här situation?
Hej Rebecka.
Har du läst artikeln?
Det är exakt din fråga som jag svarat på där.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min sambo har köpt en lägenhet tillsammans. Han arbetar och jag pluggar & jobbar för tillfället. Han har mer pengar att lägga in i lägenheten vilket ledde till att det står att han äger 3/4 i kontraktet och jag 1/4. Eftersom att jag inte har så mycket i inkomst just nu kan jag inte låna 1/4 del men jag har gått in med en 1/4 del i kontantinsats. Min sambo säger att jag borde betala 50% av lånet och vid tillträde borde jag ändra så att min andel jag gått in med är i jämförelse med de pengar jag la in för handpenningen vilket kommer då bli en väldigt mycket mindre andel i lägenheten än 1/4. Tanken är att jag ska ta ett lån så att jag verkligen står för 1/4 del på riktigt när jag fått ett riktigt jobb efter examen.
Är det rätt att jag betalar för halva lånekostnaden även fast jag inte ens äger 1/4? Samt betalar 50% för renoveringar mm i lägenheten.
Hej Ella.
Ja eftersom ni bor ihop är det rimligt att du betalar 50% av boendekostnaderna (räntekostnader, månadsavgift, el , vatten osv).
Amortering är dock ingen boendekostnad, det är ett sparande, så du bör bara amortera på 1/4 av lånet.
Renoveringarna borde du betala 1/4 av om du endast skall få 1/4 av pengarna när bostaden säljs i framtiden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi är sambo och ska separera – vi har kommit överens att jag ska bo kvar (har klart med lån för att kunna bo kvar och vi ska skriva ett bodelningsavtal då föreningen vill ha det ) Mitt ex säger dock att han ska få ut sin del av det han betalat av på lånet när jag säljer i framtiden ?? Stämmer det ? Vi har både samboavtal och skuldebrev – då jag la in hela kontantinsatsen när vi köpte – sedan har vi lånen 50/50. När vi gjorde en värdering av lägenheten nu hade den gått ner mot vad vi köpte den för. Vill kontrollera så att vi gör rätt.
Tack på förhand !
Hej Anette.
Nej det skall han inte.
Man gör 1-3 st värderingar av bostaden för att se vad den är värd idag.
Det värdet utgår man ifrån när man gör bodelningen. I bodelningen skall lån, skatt osv tas med i beräkningen.
Tag hjälp av en jurist för att göra beräkningen om du inte känner dig säker på hur det skall beräknas.
Ni skall nämligen räkna med förlustavdraget också vilket är lätt att glömma.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min sambo bor för närvarande i hennes bostadsrätt som hon har köpt själv, jag bor här som ”inneboende”. Vi har precis köpt en ny lägenhet tillsammans och äger 50/50 av den nya bostaden.
Dock så går hon in med högre kontantinsats än mig i den nya bostaden.
Vid eventuell försäljning/separation, hur bör den eventuella vinsten fördelas om det ska bli rättvist som möjligt för oss?
Bör hennes större konstantinsats få ut mer av den procentuella vinsten i rena pengar än min mindre kontantinsats?
Dvs, om min sambo går in med 500 000 och jag år in med 250 000. Sen gör vi en vinst på 10% när vi säljer den. Bör min sambo få ut större delen av vinsten då? Jag tänker som att man köper samma aktie. SAmbon köper för 500 000 och jag köper för 250 000. Aktien ökar 10%, vi säljer samtidigt. = Hon har gjort en större procentuell ökning på sina pengar.
Hur bör vi tänka?
Tackar ödmjukast för svar
Hej Minna.
Det får ni själva avgöra. Hon investerar ju lite mer pengar och borde kunna få möjlighet att få lite extra avkastning på sin investering ifall hon vill.
Alternativ 1.
Ni kan antingen skriva att din sambo har rätt att få ut sin överskjutande del av kontantinsatsen innan resterande pengar delas upp vid en försäljning.
Då får din sambo ingen extra avkastning eller förlust på sin extra investering.
vid en försäljning fördelas det då enligt följande om man räknar med ditt exempel.
1. Din sambo får 250 000 kr.
2. Resterande delas lika.
Alternativ 2.
Eller så kan ni göra så att din sambos extra investering får samma avkastning som bostaden ger.
Dvs om din sambo går in med 500k och du 250k så blir fördelningen enligt följande vid en försäljning:
1. Din sambo får 250 000 kr + (250 000 kr x bostadens värdeökning/värdeminskning i procent)
2. Resterande pengar delas lika.
Exempel:
Ni köper för 2 000 000 kr
Ni säljer för 2500 00 kr
Ni lägger 100 000 kr på försäljningskostnader och renoveringar under boendetiden.
Vinst: 400 000 kr.
400 000 kr / 2 000 000 kr = 20 % i avkastning
1. Din sambo får 250 000 kr * 1,2 = 300 000 kr.
2. Resterande delas lika.
Om ni kör denna modell skall ju din sambo vara beredd på att hon kommer att göra en större förlust än dig ifall ni säljer bostaden med förlust.
Hon kan inte bara ta del av värdeökningen utan att även ta lite extra risk vid en värdeminskning.
Om hon inte är beredd att ta den extra risken är det alternativ 1 som ni får välja.
Mvh admin på Ekonomifokus
hej! Min blivande make äger en stor fin helt obelånad fastighet som han ärv som enskild egendom och han vill fortsätta ha det så. Nu planerar vi en större utbyggnad och renovering för 2,5 milj inför att starta ett nytt liv ihop. Vi vet inte vad som blir mest rätt, ska jag betala häften av all drift och de nya lånen i kanske 30 år framåt och sen inte ha någon del av värdeökningen, avkastningen vid en försäljning eller dödsfall? Eller ska jag betala en lägre drift del som kompensation och kunna spara till mina efterlevande? Vi har flera barn var sedan tidigare, men kommer inte att få några gemensamma. Vad är mest rättvist i en situation där man satsar på ett långt liv ihop som gifta men inte kommer att äga fastigheten ihop?
Hej Anna.
Jag vet inte vad som blir bäst för er tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Jag äger ett hus och vill gärna släppa in min sambo mot att hon blir medlåntagare för bättre lånevillkor, och hon får då ta del av framtida vinst.
Hon köper 30% men juridiskt sett delar vi ju gemensamma lån lika. Behöver vi avtala att hon bara ska stå för 30% av skulden vid ev separation, och vet du om detta bäst regleras i köpebrevet eller genom separat samboavtal?
Hej Martin.
Ja det behöver ni reglera.
Jag tror ni behöver ett regressavtal för det men jag är tyvärr inte 100% säker.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och min sambo har köpt en lägenhet.
Vi har gått in med 50% av lägenhetens värde kontant och lånat 50% för att slippa amortera. Vi har gått in med olika kontantinsatser och jag står på lånet själv. Jag kommer äga 70% och min sambo 30%.
Om vi säljer lägenheten – drar banken av lånet innan de betalar ut 70% till mig och 30% till min sambo även fast det är bara jag som står på lånet?
Tack snälla på förhand
Hej Robban.
Jag är osäker på hur det blir då faktiskt.
Du får ringa banken och ställa den frågan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan.
Jag och min nuvarande fru köpte ett hus som vi bor tillsammans i med 4 barn, var av 3 som blev mina bonus barn och ett eget som jag fått tillsammans med henne, liten undran där är att hon gick in med eget kapital om 350 000 när vi köpte huset och jag typ nästan inget, men tjänar bra mycket mer än henne, nästan dubbelt upp, jag ger våran familj alla pengar varje månad och har gjort i 4 år, medan hon håller hårt på att det är hennes 350000, det känns lite orättvist kanske?
Hej Jimmy.
Det där är något som endast ni kan lösa inom familjen.
Jag kan omöjligt säga vad som är rättvist och vad som är orättvist i ert specifika fall eftersom jag inte levt med er i 4 år.
Om ni inte skrivit något samboavtal, skuldebrev eller liknade som säger annat så har du dock rätt till hälften av de 350 000 kronorna enligt sambolagen. Halva huset är ditt och alla pengar som kommer in vid en eventuell försäljning skall delas 50/50.
Mvh amdin på Ekonomifokus
hej! jag (pappa) och min dotter har köpt en Bostadsrätt tillsammans till henne. Vi är båda delägare i BR-lägenheten. Min dotter har bott i lägenheten i 2 år, under dessa två år har hennes pojkvän varit inneboende (inte flytta sin adress dit utan endast varit inneboende och betalat en skälig hyra för att han varit inneboende).
Nu ska vi sälja lägenheten och då med en vinst, nu kommer hennes pojkvän och säger att han kräver halva vinsten. Kan han kräva något och om, vad kan kräva? Kan han kräva X antal procent av vinsten?
Med vänlig hälsning patrik
Hej Patrik.
I normalfallet:
Om bostaden köptes när dom var tillsammans och bostaden köptes som ett gemensamt boende för din dotter och hennes pojkvän så träder sambolagen in och pojkvännen har då rätt till 50% av bostaden.
Dvs han kan kräva 50% av de pengar som blir kvar efter att lånet är löst. Det innebär alltså 50 % av Kontantinsatsen + eventuell vinst.
För att undvika detta skall man skriva ett samboavtal. Gör man inte det så riskerar man denna typ av situation.
I ert fall:
Jag är osäker på exakt vad som gäller när du står med som delägare.
Du får nog kontakta en jurist och fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Angående summan på skuldebrev mot kontantinsats.
Om parterna hade haft medel för att gå in med lika medel hade Petter behövt ha 50kSEK mer på kontot. Iom detta tolkar jag läget som att skuldebrevet ska vara utsatt på 50kSEK? (dvs. inte 100kSEK om jag tolkat läget rätt?)
Hej Svenningson.
Nej. Eftersom skuldebrevet kombineras med ett samboavtal så regleras skulden i bodelningen.
Skulden är ”en del av samboegendomen”.
Därför löses skulden först så att Ida får sina 100 000 kronor. Resterande belopp som är kvar efter att skulden är reglerad delas upp 50/50 mellan Ida och Petter.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan, jag och min sambo bor i lgh tillsammans nu och har precis köpt hus. Huset kostar 750K och vi ska äga 50/50 och lånar 600K till detta. Min far har sedan tidigare satt undan 1 miljon till den gången jag/vi köper hus så vi kan renovera m.m. och få en bra start men hans enda krav är att OM vi skulle gå isär så ska den miljonen följa med mig. Kan man skriva sånt i ett samboavtal eller hur funkar de?
Tack /A
Hej A.
Jag är inte helt säker på om det är samboavtal eller skuldebrev du skall använda, eller både och.
Kika in på https://juridiskadokument.nu/ så kan du nog fråga i deras live-chat.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
jag och min sambo ska köpa en bostad och äga 50/50, fast hon ska betala mer i kontantinsats (som i ditt exempel med Petter och Ida).
mina frågor:
1. Är samboavtal och skuldbrev ett avtal som bara vi två ska spara? Tappar man bort dem så är de ogiltiga? Vi ska alltså inte skicka dem till banken eller andra institution, där detta information ska registreras?
2. Är det bara ”Petter” som ska skriva ett skuldbrev, för att han hade lägre kontantinsats? Blir Ida långivare då? Jag tittade på mallen (https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/skuldebrev) men förstod inte riktigt.
Tacksam för svar.
mvh,
Kudrat
Hej Kudrat.
1. Ja.
2. Ja precis, den som går in med större insats blir långivare. Bägge två skall ju dock skriva under.
Om ni känner er osäkra rekommenderar jag att ni köper dessa mallar på juridiskadokument.nu så får ni hjälp med att fylla i alla papper korrekt på köpet.
Mvh admin på EKonomifokus
Jag och min fru, vi har varit gifta sedan sommaren -18 och har en dotter på 1,5 år, har tänkt att bygga hus ihop. Jag har dock inte lika mycket pengar sparade som hon så frågan är hur skriver man ett avtal om detta på bästa sätt?
Förutsättningarna är som ovan plus att vi sålt vår gemensamma lägenhet där vi gör en vinst efter skatter och mäklararvode på ca 450′ och det som krävs för framtida huset är ca 850′ till kontantinsats, pantbrev och dyl. Jag har ca 150′ vilket innebär att hon behöver gå in med 250′ vilket blir 100 mer än mig. Huset är förhandsvärderat till 5,5milj.
Ska man skriva att hon äger tex. XX% och jag XX% eller ska man skriva att hon ska ha 100′ + ev. inflation mer än mig vid en ev. försäljning?
Hej Adam.
Det beror på vad ni kommer överens om.
Jag kan väl tycka att det blir enklast om ni skriver ett äktenskapsförord som säger din fru skall få ut X kronor mer än dig vid en skilsmässa.
Om din fru gick in i äktenskapet med 100 000 kr mer än dig så skriver ni att din fru skall gå ut med 100 000 kr mer än dig vid en eventuell skilsmässa.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och min tjej köpte bostad tillsammans och blev sambos. Hon gick in med större delen och i samboavtalet står det att hon äger 71% av bostaden, jag resterande. Vi delar 50% på lånet. Samt 50% på boendekostnader samt renoveringar.
Idag är vi gifta. I ett kommande äktenskapsord står det att all egendom som jag nu samt vid äktenskapets ingång äger eller framtida förvärvar skall utgöra min enskilda egendom. Vise versa.
Jag tolkar det som vid en eventuell skilsmässa skulle jag endast få 29% av värdet av bostaden även om jag betalt 50% på renoveringar etc. Gissar på att det bästa är om möjligt ändra ingående samboavtal där det står att partner ska få tillbaka summan av kontaktinsatserna?
Jag tolkar att annars skulle jag bara betala 29% av kostnaderna för renoveringar mm?
Hej Micke.
Jag vet inte vad som gäller i er situation tyvärr.
Du får fråga en jurist.
Mvh admin på Ekonomifokus
Kan jag sälja min fastighet mot upprättande av skuldebrev i stället för pengar?
Hej Harriet.
Ja om du inte har bolån för då kan banken motsätta ´sig den lösningen.
Annars går det fint.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Jag ska köpa in mig i min pojkväns lägenhet. Den är värderad till 2,2 miljoner han köpte den för 1,5 miljoner 2017. Har kollat mig för med olika personer och fått att jag ska köpa in mig för 1,1 miljoner. Tycker det känns orimligt att min pojkvän ska få pengar lösa att sätta in i fonder och jag ska få låna upp mig mer. Om vi båda två hade sålt våra nuvarande lägenheter och köpt något nytt tillsammans så hade han ju inte haft dessa pengar att sätta in i fonder och jag hade fått ett bättre utgångsläge.
Är det rimligt att vi går till banken och gör om köpet så att vi stor båda två på lånen och att jag lägger in halva kontantinsats istället på beloppet 2,2 miljoner?
Förklara gärna för mig så att det blir rättvist för båda.
Hej Hanna.
Jag tolkar det inte som att ni bott i bostaden tillsammans sedan den köptes utan att ni blivit ihop under tiden han ägt lägenheten och att du nu skall köpa in dig.
Det enda rimliga och rättvisa är att du köper 50% av bostaden för 50% av bostadens värde, dvs 1,1 miljoner.
Jag förstår inte vad det är som är orättvist med det? På vilket sätt skulle du fått ett bättre utgångsläge om ni hade köpt lägenheten för 2,2 miljoner tillsammans nu? Du skulle ju fortfarande få stoppa in samma kontantinsats och ta samma lån.
Ditt förslag om kontantinsatsen är inte rimlig eftersom din pojkvän då ger bort 50% av sin vinst till dig, dvs 350 000 kr. Det tror jag inte att han är så sugen på.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Min syster och hennes sambo ska separera. De har skrivit ett samboavtal som säger att min syster äger 42% av deras bostadsrätt och sambon 58%, på grund av att han gick in med en högre insats. Sambon vill köpa ut min syster från bostadsrätten. De har under den tid de bott tillsammans delat lika på räntekostnaderna på deras gemensamma lån för bostaden. Hur stor del av lånen bör falla på min syster att lösa i denna situation? Är det helt upp till dem att bestämma det, eller finns det några regler eller riktlinjer att luta sig mot?
Mvh Sara
Hej Sara
Det är helt upp till dom att komma överens.
Om de inte kommer överens får de sälja hela bostadsrätten och då fördelas pengarna som blir kvar efter att lånet är löst 42 % till din syster och 58 % till sambon.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om man skriver samboavtal och skuldebrev och sedan gifter sig. Visst gäller då skuldebrevet ändå? Vad ska man göra för att undvika att ens gemensamma barn inte ärver halva bostaden om en av föräldrarna dör? Testamente? Livförsäkring?
Hej Tove.
Jag är osäker på vad som gäller i det läget tyvärr.
Du får nog tala med en jurist.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Min sambo äger de hus som vi bor i. Han köpte det ca 1 år innan vi träffades. Nu har vi varit sambo i över 4 år och jag har alltid betalat en ”hyra” till honom. Nu vill vi bygga ut och vi funderar på om jag ska köpa in min i huset innan. Jag har inte råd att köpa in mig på 50% , så frågan är: kan man köpa in sig på mindre än 50%? Tex 20%, 25% eller 30% eller blir det bara extremt krångligt?
Med vänlig hälsning, Jennifer
Hej Jennifer.
Det går utmärkt att köpa 25% eller liknande.
Det är ingen direkt skillnad att köpa 20%, 30% eller 50%.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vi är sambo sedan tidigare och har köpt en fastighet och uppfört en byggnad för gemensamt bruk. Jag äger 100% av fastigheten men båda har betalat olika delar av byggkostnader.
Förutom samboavtal behövs ett skuldbrev mellan oss.
Vad behöver vi skriva i ett skuldbrev för rättvis fördelning vid separation/dödsfall? Eller finns andra alternativ att skriva i samboavtalet som tex olika delning av bostadens värde?
Hej Ola.
Det vågar jag inte svara på tyvärr.
Tag hjälp av juridiskadokument.nu eller en vanlig jurist när du upprättar avtalen om du känner dig osäker.
Mvh admin på Ekonomifokus