Olika insats vid köp av bostad

2
Olika insats vid köp av bostad

Om man köper en bostad ihop med en annan person, och man går in med olika stor kontantinsats så bör detta regleras med ett avtal eftersom sambolagen träder in. Skulle man flytta isär och inte ha ett avtal så görs en bodelning och alla pengar från försäljningen delas 50/50.

För att lösa detta behöver man skriva ett skuldebrev som är kombinerat med ett samboavtal. Samboavtalet behövs för att undvika sambolagens regler om lika delning. Saknas det ett samboavtal så blir alltså skuldebrevet ogiltigt. Därför behövs både skuldebrevet och samboavtalet. Om inget samboavtal skrivs så delas alla pengar från försäljningen upp 50/50 oavsett om ni har gått in med olika stor kontantinsats.

När skall samboavtalet skrivas?

Det bästa är att skriva alla avtal samtidigt eller att man skriver samboavtalet och skuldebrevet i direkt anslutning till bostadsköpet. Det går dock att skriva både samboavtalet och skuldebrevet i efterhand och man kan alltid göra ändringar eller tillägg i avtalen så länge bägge parter signerar ändringarna.

Lös problemet för ca 300 kr

Juridiskadokument.se har har de fått massor av frågor från kunder om hur de kan reglera olika kontantinsats vid inköp av gemensam bostad. På deras hemsida kan ni beställa ett samboavtal samt ett skuldebrev i ett och samma paket för strax över 300 kr. Medföljer gör även detaljerade instruktioner med räkneexempel + kostnadsfri juridisk rådgivning på telefon som hjälper er att på egen hand åstadkomma en juridiskt korrekt lösning till en bråkdel av vad det normalt kostar att få motsvarande hjälp av en jurist. Besök Juridiskadokument.se och se om deras avtalstjänst passar er. Samboavtalet och skuldebrevet är garanterat juridiskt korrekt och upprättat av Thorlund Juristbyrå AB.

Exempel på olika insats vid hus- och bostadsrättsköp

Petter och Ida skall köpa en lägenhet ihop. De vill äga 50 % var och stå på 50 % av lånen per person. Lägenheten kostar 2.000.000 kr. Kontantinsatsen som krävs för detta köp är 300.000 kr. Problemet är att Petter endast har 100.000 kr i sparpengar medan Ida har 200.000 kr i sparat kapital. De har alltså olika stora kontantinsatser som de kan gå in med i affären. Ida har 100.000 kr mer än Petter att stoppa in i bostaden.

När bostaden skall säljas i framtiden skall Ida få 100.000 kr mer än Petter in på sitt konto efter att alla lån är lösta och alla kostnader är betalda. Detta är viktigt att reglera med ett avtal ifall de skulle bli osams. Finns det ett korrekt avtal så riskerar inte Ida att Petter blåser henne på dessa pengar. Saknas det ett korrekt avtal så kan inte Ida kräva tillbaka sina pengar.

Lösningen: Samboavtal + skuldebrev

Om skuldebrev och samboavtal finns så kommer följande att hända vid en försäljning av bostaden.

 1. Bostaden säljs.
 2. Lånen på bostaden återbetalas till banken.
 3. Eventuell vinst som annars skulle delas på hälften (om inget avtal fanns), delas istället upp efter att ni kvittat skuldebrevet. Det leder till att Ida får tillbaka sina 100.000 kr extra som hon stoppat in innan resterande vinst delas upp.
 • Om det inte blir tillräcklig vinst så att skuldebrevet inte kan kvittas helt så har Petter fortsatt en skuld till Ida på resterande belopp.

Ett alternativ är att äga olika stora andelar av huset/lägenheten

Problemet ovan går givetvis att lösa genom att Ida äger 66 % av bostaden och Petter äger 34 % av bostaden. Då finns det inga hinder vid en försäljning eftersom Ida då får in 66 % av köpeskillingen på sitt konto och Petter får 34 % in på sitt.

Detta är dock inte optimalt då det ofta kan kännas orättvist om bostaden går upp eller ner i värde och de ena parten, i detta fall Ida, får ta en mycket större del av en eventuell vinst eller förlust. Detsamma gäller om man skall renovera bostaden. Äger man den 50/50 så kan man enkelt dela på renoveringskostnaderna. Det kan man inte göra om man äger olika stora andelar.

Samboavtalet är superviktigt

Allt som köps för det gemensamma boendet skall delas 50/50 vid en separation.
Det är därför väldigt viktigt att skriva samboavtal ifall man bidrar med olika mycket pengar till bostaden och bohaget. Följande saker skall delas lika enligt sambolagen om inget samboavtal är skrivet:

 • Bostaden (om den köpts för gemensamt boende). Om en person äger bostaden sedan tidigare så omfattas den inte av sambolagen.
 • Möbler som köps till den gemensamma bostaden.
 • Husgeråd som köps till den gemensamma bostaden.
 • Trädgårdsredskap som köps till den gemensamma bostaden

Det är alltså även viktigt att upprätta samboavtalet eftersom det kan vara svårt att i efterhand utreda vem som hade med sig vad när man flyttade ihop.

Kika in på Juridiskadokument.se och se om deras avtalstjänst är något för er.

2 KOMMENTARER

 1. Vi är sambo sedan tidigare och har köpt en fastighet och uppfört en byggnad för gemensamt bruk. Jag äger 100% av fastigheten men båda har betalat olika delar av byggkostnader.
  Förutom samboavtal behövs ett skuldbrev mellan oss.
  Vad behöver vi skriva i ett skuldbrev för rättvis fördelning vid separation/dödsfall? Eller finns andra alternativ att skriva i samboavtalet som tex olika delning av bostadens värde?

  • Hej Ola.

   Det vågar jag inte svara på tyvärr.
   Tag hjälp av juridiskadokument.nu eller en vanlig jurist när du upprättar avtalen om du känner dig osäker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here