Köpeskilling – bostad

Köpeskilling

Köpeskilling är detsamma som ordet ”pris” i en genomförd affär. Köpeskilling är alltså det pris som säljare och köpare tillsammans har kommit överens om. vanligtvis används ordet när det handlar om lite större affärer, till exempel en bostad. När man ska ingå ett bostadsköp skall köpeskillingen alltid stå med i avtalet.

Enkelt förklarat kan man säga att köpeskilling är detsamma som ordet ”pris” när en affär är genomförd.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Skillnad på marknadsvärde & köpeskilling?

Dessa två yttryck är två helt olika saker.

Marknadsvärde = marknadens bedömning av bostadens värde
Köpeskilling = priset du betalar för bostaden

Om du till exempel får ett ”kompispris” på bostaden så blir köpeskillingen lägre än marknadsvärdet.

Har köpeskillingen någon påverkan på bolånet?

Det pris som du ska betala för bostaden ligger till grund för hur mycket banken eller långivaren kommer att bevilja när du ansöker om ett bostadslån. När det kommer till bolån får du som låntagare inte låna till mer än 85 % av köpeskillingen (priset på bostaden). Resterande belopp (15% av bostadens köpeskilling) behöver du finansiera på annat sätt, t.ex. genom att spara ihop pengarna själv eller genom att ta ett kontantinsatslån.

Eftersom du kommer att behöva betala ränta på ditt bostadslån är det naturligtvis alltid bäst om du kan spara ihop kontantinsatsen själv. På så sätt har du enbart bostadslånet att fokusera på. Bostadslån har lägre ränta än de flesta andra typer av lån.

Köpeskillingen styr även hur mycket du kommer att bli tvungen att amortera på ditt bolån. Ju högre köpeskillingen är i förhållande till din inkomst och din kontantinsats, desto mer måste du amortera varje år på ditt bolån.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Sammanfattning

Att köpa bostad är väldigt spännande och en nystart för många människor, men för att köpet och dealen ska bli så bra som möjligt är det viktigt att skaffa sig kunskap så att man t.ex. kan förstå avtalet till 100 %. Det kan t.ex. handla om att du ska veta vad ordet marknadsvärde betyder eller, som i detta fall, ha koll på vad köpeskilling är och vad köpeskillingen ligger till grund för. Kort och gott är köpeskilling endast ett annat, främst mer juridiskt använt, ord för pris som används i samband med större investeringar.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

8 KOMMENTARER

 1. Hej. Har köpt en fastighet där inteckningarna ligger kvar och där jag tar lån och på så sätt löser ut säljaren samtidigt med köpet. Säljaren får även inbetalt en summa som är det överenskomna priset för att köpa huset med inteckningarna. Vad ska anges som köpeskilling: både prissumman och lånelösen eller endast prissumman? Tack för svar.

  • Hej Carin.

   Köpeskillingen blir pengarna du betalar in på säljarens konto + lånen du löser åt säljaren.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!

  Om man köper en bostad till ett lägre pris än vad den riktiga marknadsvärde är , vilket är det som användas som amorteringsgrundande värde? Köpeskillingen eller marknadsvärdet?

  • Hej Rasha.

   Köpeskillingen används vad jag vet.
   Du kan ju dock fråga din bank så får du ett 100% säkert svar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej! Är det vanligt att mäklaren tar samma procent på utgångsbudet och det som överstiger det.

  • Hej Katarina

   Ja det vanligaste är att mäklaren tar samma procent på hela köpeskillingen (slutpriset)

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej! Jag och min ex-sambo köpte hus ihop (Jag betalade hela insatsen) för drygt 2 år sedan. Nu har vi separerat och är överens om att jag ska bo kvar och ta över lånet. Har gjort en bodelning på avtal24.se och undrar nu vad nästa steg i processen. Behöver jag söka ny lagfart eller skriver man över den också eller hur fungerar det? Mvh

  • Hej Nicklas.

   ja, du måste ansöka om lagfart.
   Dock slipper du betala stämpelskatten. Vid arv och bodelning behöver du inte betala någon stämpelskatt, utan bara expeditionsavgiften.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här