Köpeskilling

6
Köpeskilling

Inför ett bostadsköp är det mycket som man måste ha koll på och det finns mycket information och kunskap att samla på sig. Det kan t.ex. vara väldigt bra att man lär sig en hel del juridiska termer, för att på så sätt lättare förstå vad det talas om. Ett sådant ord är ”köpeskilling” och här berättar vi mer ingående vad det betyder.

Vad är köpeskilling egentligen?

Enkelt förklarat kan man säga att köpeskilling är detsamma som ordet ”pris”. Köpeskilling är alltså den kostnad som säljare och köpare tillsammans har kommit överens om. I de flesta fall så använder man bara ordet om det handlar om lite större investeringar, som t.ex. just en bostad. När man ska ingå ett bostadsköp skall köpeskillingen alltid stå med på avtalet.

Enkelt förklarat kan man säga att köpeskilling är detsamma som ordet ”pris”.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Har köpeskillingen någon påverkan på bolånet?

Svaret på den frågan är ja. Det pris som du ska betala för bostaden ligger till grund för hur mycket banken eller långivaren kommer att bevilja när du ansöker om ett bostadslån. När det kommer till bolån får du som låntagare inte tillgång till mer än 85 % av köpeskillingen (priset för bostaden). Det resterande beloppet behöver du finansiera på annat sätt, t.ex. genom att spara ihop pengarna själv eller genom att ta ett privatlån. Eftersom du kommer att behöva amortera och betala ränta på ditt bostadslån är det naturligtvis alltid bäst om du kan spara ihop ”handpenningen” själv. På så sätt har du enbart bostadslånet att fokusera på.

Är det någon skillnad på marknadsvärde och köpeskilling?

Som tidigare nämnt så är köpeskilling alltså detsamma som pris, ett överenskommet pris. Marknadsvärde å andra sidan är något som kan förändras allt eftersom. Marknadsvärdet på en bostad kan både sjunka och stiga, men det betyder inte att köpeskillingen kommer att förändras, åtminstone inte om du redan äger bostaden. Om du däremot står redo att köpa en bostad så kan marknadsvärdet och köpeskillingen vara detsamma, just eftersom priset då är satt beroende på hur bostadens värde ser ut. Med det sagt kan man alltså säga att köpeskilling och marknadsvärde kan vara samma sak, precis på samma sätt som det inte alls behöver ha samma betydelse.

Ansök om lånelöfte och jämför räntor på bolån och privatlån gratis hos ca 30 st banker med Lånekoll.se.

Slutord

Att köpa bostad är väldigt spännande och en nystart för många människor, men för att köpet och dealen ska bli så bra som möjligt är det viktigt att skaffa sig kunskap så att man t.ex. kan förstå avtalet till 100 %. Det kan t.ex. handla om att du ska veta vad ordet marknadsvärde betyder eller, som i detta fall, ha koll på vad köpeskilling är och vad köpeskillingen ligger till grund för. Kort och gott är köpeskilling endast ett annat, främst mer juridiskt använt, ord för pris som används i samband med större investeringar.

Skall du sälja bostad?

Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Mäklarofferter.se

6 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Om man köper en bostad till ett lägre pris än vad den riktiga marknadsvärde är , vilket är det som användas som amorteringsgrundande värde? Köpeskillingen eller marknadsvärdet?

  • Hej Rasha.

   Köpeskillingen används vad jag vet.
   Du kan ju dock fråga din bank så får du ett 100% säkert svar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Katarina

   Ja det vanligaste är att mäklaren tar samma procent på hela köpeskillingen (slutpriset)

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Jag och min ex-sambo köpte hus ihop (Jag betalade hela insatsen) för drygt 2 år sedan. Nu har vi separerat och är överens om att jag ska bo kvar och ta över lånet. Har gjort en bodelning på avtal24.se och undrar nu vad nästa steg i processen. Behöver jag söka ny lagfart eller skriver man över den också eller hur fungerar det? Mvh

  • Hej Nicklas.

   ja, du måste ansöka om lagfart.
   Dock slipper du betala stämpelskatten. Vid arv och bodelning behöver du inte betala någon stämpelskatt, utan bara expeditionsavgiften.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here