Samboavtal – Gratis mall, regler och tips

Samboavtal

Att hålla ordning på vardagsjuridiken är inte alltid så lätt. Är du sambo med någon, eller på väg in i ett samboförhållande, kan det kännas skönt att hålla koll på vad som gäller juridiskt i samband med detta. Även om er relation fungerar väl och allt är frid och fröjd så kan tiderna förändras och det skadar därför inte att vara lite påläst. Ett sätt att lugna sinnena inför det oförutsedda är att teckna ett samboavtal. Här kommer vi gå igenom vad ett samboavtal är och varför det kan vara bra att skaffa ett sådant.

Längre ner i artikeln erbjuder vi vår gratis-mall och vi går vi igenom hur man kan få billigast möjliga hjälp med samboavtalet om man inte vill upprätta det själv

Samboavtal regler

I samband med att ni blir sambos, det vill säga när ni flyttar ihop, kommer ni säkerligen göra vissa gemensamma inköp i form av bohag samt kanske någon form av bostad. Ett begrepp som används i sambolagen är ”samboegendom”. Till samboegendom räknas de inköp som gjorts tillsammans som sambos. Allt det som ni införskaffar till att använda gemensamt är det som enligt sambolagen ska delas lika vid en eventuell separation, då det sker en så kallad bodelning. Det innebär att TV:n, sängen, espressomaskinen och liknande ingår i det som ska delas upp mellan er. Här kan det dock även gälla saker som införskaffades innan ni flyttade ihop, om det var tänkt att ni skulle använda dem gemensamt. Sådant som inte räknas som gemensamt är personliga ägodelar som kläder, mobiltelefoner och liknande och de ska följaktligen inte räknas med i en eventuell bodelning. Föremål som cyklar, bilar och båtar anses inte höra till bostaden och räknas därmed som undantag till samboegendomen.

💡 Bostad och bostadsrelaterade inköp som görs under tiden som sambos räknas som samboegendom.

Exempel på vad som skall delas 50/50 enligt sambolagen om det införskaffats för gemensamt bruk:

 • Bostad
 • Hyreskontrakt (om båda står på kontraktet)
 • Tv
 • Möbler
 • Inredning
 • trädgårdsredskap
 • Utemöbler
 • Dator
 • Playstation

Exempel på vad som räknas som enskild egendom enligt sambolagen och som därför inte delas upp vid separation:

 • Kläder
 • Bil
 • Aktier & fonder
 • Mobiltelefon

Gratis mall

Om du känner att du klarar av att upprätta ett korrekt samboavtal själv så erbjuder vi en gratis mall i wordformat som du kan ladda ner.

 • Ladda ner vår gratis-mall för samboavtal (denna mall får ej länkas eller delas på andra hemsidor)

Få hjälp med samboavtalet för ca 325 kr
Juridiskadokument.nu får du en mall + hjälp med att fylla i avtalet korrekt för ca 325 kr. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett samboavtal som är 100% korrekt så att man slipper problem i efterhand.

Skriva samboavtal – att tänka på

Att ni en dag kan komma att dela på er kan förstås kännas osannolikt och så tänker antagligen de allra flesta par i början av relationen. Här är det dock viktigt att inte låta känslorna styra, utan att försöka tänka så praktiskt och förutseende som möjligt. Som vanligt gäller att allt kan hända och det bästa är att bädda för alla tänkbara scenarier – även de som i nuläget kan te sig osannolika. För att få till en rättvis delning av bohaget är det bra att skriva ett samboavtal. På så sätt slipper ni onödiga och frustrerande tvister. Det finns inget tvång att skriva ett sådant avtal, men för att undvika känslan av orättvisa är det ändå väl värt att överväga.

I samboavtalet kan ni reglera vem som ska ha vad genom att skriva att ett visst bohag ska tillfalla den ena parten. Detsamma gäller förstås även bostaden, oavsett om det handlar om en hyresrätt (det vill säga vem som har rätt till hyreskontraktet) eller om det gäller köp av en villa eller bostadsrätt. Om någon av er har betalat mer i kontantinsats vid köp av en bostad och vill få ut de pengarna vid bodelningen, måste ni förutom samboavtalet även skriva ett skuldebrev som reglerar skulden mellan långivare och låntagare. I ett samboavtal är det inte tillåtet att ta med framtida omfördelningar och det är där skuldebrevet fungerar som ett komplement.

Samboavtalet omfattar som sagt endast samboegendomen. Skulle ni vilja dela på annat som inte som inte ingår i samboegendomen kan ett så kallat gåvobrev upprättas, där ni exempelvis specificerar bohag som ska utgöra undantag. Något som också kan vara bra att veta i sammanhanget är att sambos inte ärver varandra vid dödsfall; i sådana fall måste ni skriva ett testamente för att inte arvet ska gå till den avlidnes släktingar.

🔵 OBS, Sambos ärver inte varandra vid dödsfall – Avtalet inbördes testamente mellan sambor måste upprättas för att göra det möjligt.

Hitta en jurist som skriver avtalet

Hemsidan Dorunner.se hjälper dig kostnadsfritt att samla in och jämföra offerter från jurister som kan hjälpa till med avtal och andra juridiska ärenden. Det är gratis att samla in offerter och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan på Dorunner.se hjälper till med.

Juridiska krav på själva avtalet

Ett samboavtal måste undertecknas av er båda för att det ska gälla. Eventuella ändringar i samboavtalet måste ni båda vara eniga om, eftersom det inte räcker med ett godkännande från den ena parten. Använd er gärna av någon utomstående som skriftligt vittne när ni undertecknar avtalet. Detta är inte nödvändigt för att avtalet ska vara giltigt, men det kan vara bra att det bevittnas av ytterligare en person som kan se att allt går till som det ska. Samtidigt ger det lite mer ”tyngd” åt samboavtalet, som därmed får en utökad känsla av äkthet. Samboavtalet får också gärna vara daterat, trots att det inte är något krav.

Samboavtal vid köp av gemensam bostad

Om man köper en bostad gemensamt och går in med samma kontantinsats är det inga konstigheter. Om man däremot går in med olika insatser så behöver detta regleras i ett separat skuldebrev. Om bostaden säljs eller den ena parten köps ut så måste man ju även räkna in hur mycket insats man gick in med om det skall bli rättvist.

Skuldebrev är ett dokument som reglerar en skuld mellan långivare och låntagare.
Det behövs utöver samboavtalet det enligt sambolagen inte är lagligt att avtala om eventuella omfördelningar i framtiden. Endast ett skuldebrev räcker inte heller eftersom samboegendom utan samboavtal ska delas lika enligt sambolagen. Ni måste alltså ha både samboavtal och ett skuldebrev för att inte sambolagen skall ta över och bestämma.

Det är aldrig försent att skriva ett avtal

Det är aldrig för sent att skriva ett samboavtal om ni är överens; det är något ni kan skriva oavsett om ni precis flyttat ihop eller om ni redan bott tillsammans under ett antal år. Genom att skriva samboavtalet meddelar ni att sambolagen inte ska gälla för er, så att bodelningen kan ske helt på era villkor. Som vi nämner ovan kan det vara bra att jämföra lite offerter och priser för att hitta en bra jurist som kan hjälpa till med avtal osv. Dorunner.se gör det enkelt för dig.

Vill ni sköta arbetet själva med att upprätta samboavtal så rekommenderar vi Juridiskadokument.nu som har prisvärda samboavtal upprättade av Thorlund Juristbyrå AB.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

28 KOMMENTARER

 1. sambo kan inte ta lån pga skulder. vi ska sälja min lgh o köpa större men jag ska själv öga denhur hantera?

  • Hej Susan.

   Se till att upprätta ett samboavtal som gör att den nya bostaden inte räknas som samboegendom.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hejsan
  Jag köpte en bostadsrätt många år innan jag flyttade ihop med min nya tjej.
  Har hon rätt till halva lägenheten vid en ev seperation?

  • Hej Jimmy.

   Nej det har hon inte om ni inte köpte bostaden för gemensamt bruk från början.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej. Vad innebär det om det i ett köpekontrakt för en husvagn står både Köpare 1 och Köpare 2 Dvs båda har signerat köpekontraktet.
  Vad innebär det om köpare 1 i köpekontraktet tillhandahållit ett eget kapital i form av värderat inbytesobjekt
  Med vänlig hälsning. L-GH

 4. Om det är så att min sambo inte har några pengar, men jag har det. Och vi vill att det vi köper gemensamt under tiden som sambo inte skall vara i gemensamt ägo och delas enligt sambolagen, dvs om vi går isär så tillfaller det vi köpt mig eftersom jag har betalat det.
  Hur skriver man då?
  Kan man skriva nåt generellt i samboavtalet?

  • Hej Per.

   Det är just det som samboavtalet är till för.
   I samboavtalet kan ni skriva in allt som inte skall räknas som samboegendom.
   Då blir det din ”enskilda egendom”.

   Jag är osäker på om man kan skriva en generell text eller om man måste skriva upp varje enskild pryl som skall undantas från sambolagen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 5. Hej! Jag köpte 50% av min sambos fastigheten kontant. Betalade lagfarten. Min sambo avbetalade en del av bostadslån men han har kvar en stor summa lån kvar som inteckning på fastigheten. Han betalar så klart själv ränta på bostadslånen och amorterar en del. Alla investeringar vi gör (solceller, växthus) betalar vi hälften var. Hur ser det ut men tanke på sambolagen?. Vi har inga gemensamma barn. Så klart vill jag att mitt 50% ska inte vara belastad av hans bolån vid separation eller bortgång av nån av oss.
  Ska vi skriva samboavtal att fastigheten ingår inte i samboegendom?

  • Hej urzula.

   Jag är osäker på vad som gäller med bolånen där tyvärr så du får kolla med din bank.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Min dotter skall separera från pojkvännen. De har varit ihop i ca 9 månader och köpte för 6 månader sedan gemensamt en bostadrätt. Killen har skaffat en ny bostadsrätt och min dotter avser behålla nuvarande. Han har betalt 5% av kontantinsatsen och min dotter 10%. i Depositionsavtalet står det att de skall äga 50% var.
  Taken är att Dottern köper ut killen med hans handpenning.
  Hur går man tillväga? Framför allt för att det skall bli OK får bostadsrättsföreningen där de bor nu.

  • Hej Georg.

   Det beror ju på hur situationen ser ut med lån osv.
   Prata med banken så reder de ut situationen för er.

   Mvh admin på EKonomifokus

 7. Hej!
  Jag har köpt ett hus kontant och äger det helt själv.
  Flyttade in i det tillsammans med en man. Om vi separerar, har han då rätt till halva huset?
  Eller måste vi ha ett samboavtal?

  • Hej Eva.

   Ja ni måste ha ett samboavtal annars har han rätt till halva huset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Kan man i ett samboavtal formulera ägandeandelar? Dvs om vi köper en bostad där en part betalar 70% och en 30%, går det att avtala att ägandeförhållandet speglar detta och att detta gäller exempelvis vid en försäljning alternativt att en part köper ut den andra? Måste det till separat skuldebrev eller räcker det att detta beskrivs i sambo-avtalet?

  • Hej Peter.

   Vad jag vet skall det räcka till att ange ägarandelarna i samboavtalet.

   Mvh admin på EKonomifokus

 9. Hej,
  Jag och min dotter har köpt en lägenhet (hon äger 10% och jag 90%) för 2 år sedan. Hon har nu träffat en pojke och de vill att han flyttar in. Som jag förstår det ingår inte lägenheten i den gemensamma egendomen vid en eventuell separation i framtiden. Är väl bra att skriva i ett samboavtal vad var och en hade innan samboförhållandet? Vidare undrar jag om det i samboavtalet även går att skriva att vid en separation så gäller att min dotter bor kvar i lägenheten?

  • Hej Kaj.

   Eftersom ni ägde bostaden innan hon blev ihop med, och flyttade ihop med sin nya kille så räknas inte lägenheten som samboegendom.
   Om ni vill så kan ni dock skriva ett samboavtal så att ni har det på papper ifall det skulle dyka upp några oklarheter i efterhand.
   I samboavtalet kan de avtala om det mesta så det är bara att skriva in det som ni vill skall stå med.

   mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej om vi köpt bil och husvagn ihop som sambos. Vi båda står som låntagare. Vi är överens om att båda ska dela på skulden vid en ev separation. Kan vi skriva in detta i ett samboavtal som vi skriver själva?
  Hur blir det då rent juridiskt om vi separerar och den ena parten vill behålla bil och husvagn med samtycke av den andre sambon. Jag tänkte med att lösa ut den andre?

  • Hej Mattias.

   Ja ni kan skriva ett samboavtal om ni vill reglera något.
   I nuläget är ni 50/50 ägare så om ni vill att det skall förbli så behöver ni inte skriva några papper.
   Om ni vid en separation kommer överens om något annat så är det bara att skriva nya papper. Det som är skrivet i ett samboavtal går alltid att ändra på om bägge parter är överens.

   mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej!
  Min son har köpt en bostadsrätt medans han hade en flickvän, men först efter 3 mån efter flyttade flickvännen in. Har hon rätt till hälften om dom separerar eller rätt till hela lägenheten om han går bort?
  Behöver dom skriva ett samboavtal?

  • Hej Mia.

   Det finns risk att hon har rätt till halva lägenheten enligt sambolagen.
   De borde absolut skriva ett samboavtal.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Leif.

   Det fungerar bra här när vi testar.
   Testa på en annan dator eller enhet och se om det går bättre.
   Filen är en word-fil så se till att enheten kan hantera wordfiler.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Är en bostad som införskaffats för 15-20 år sedan tryggad vid en ev separation om man blir sambo och sambon är skriven på annan ort.
  Måste avtal skrivas för att trygga bostaden? Har läst att efter 5 år kan krav ställas om bodelning om inget annat kommit överens om genom att avtala bort sambolagen.

  • Hej Ingegerd.

   Bostaden blir endast en samboegendom om den införskaffades för gemensamt boende.
   Om den ena parten hade bostaden långt innan parterna bestämde att de skulle bli sambos så räknas inte bostaden som samboegendom.
   Vart har du läst det där om 5 år?

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here