Ett samboavtal är ett avtal som skrivs mellan sambos och reglerar vad som gäller vid uppdelningen av hushållets gemensamma tillgångar (samboegendom) vid en separation.
Artikelns innehåll:
1. Gratis mall för avtalet
2. Videoklipp om samboavtal
3. Regler för samboavtal
4. Vad räknas/räknas inte som samboegendom – lista
5. Tänk på detta när du skriver samboavtal
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Gratis mall för samboavtalet

Om du känner att du klarar av att upprätta ett korrekt samboavtal själv så erbjuder vi en gratis mall i wordformat som du kan ladda ner.
– Ladda ner som Word-fil
– Ladda ner som PDF
Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.
Få hjälp med samboavtalet för några hundralappar
På Juridiskadokument.nu får du en mall + hjälp med att fylla i avtalet korrekt för några hundralappar. Det kan vara värt några hundringar för att få till ett samboavtal som är 100% korrekt så att man slipper problem i efterhand.
Videoklipp – det viktigaste om samboavtal
I videon går Familjens jurist igenom de viktigaste sakerna att veta om ett samboavtal
Regler för samboavtal
I samband med att ni blir sambos, det vill säga när ni flyttar ihop, kommer ni säkerligen göra vissa gemensamma inköp i form av bohag samt kanske någon form av bostad. Dessa prylar kallas för ”samboegendom” i sambolagen. Till samboegendom räknas de inköp som gjorts tillsammans till det gemensamma boendet.
Allt det ni införskaffar för att använda gemensamt är det som enligt sambolagen ska delas lika vid en eventuell separation. Det innebär att TV:n, sängen, espressomaskinen och liknande ingår i det som ska delas upp 50/50 mellan er.
Det kan även gälla saker som införskaffades innan ni flyttade ihop, om det var tänkt att ni skulle använda sakerna gemensamt.
Sådant som inte räknas som samboegendom är personliga ägodelar som kläder, mobiltelefoner och liknande och de ska följaktligen inte räknas med i en eventuell bodelning vid separation. Föremål som cyklar, bilar och båtar anses inte höra till bostaden och räknas därmed inte som samboegendom.
💡 Bostad och bostadsrelaterade inköp som görs under tiden som sambos räknas som samboegendom.
Vad räknas/räknas inte som samboegendom?
I listorna nedan ser du vad som räknas/inte räknas som samboegendom.
Exempel på samboegendom (om det införskaffats för gemensamt bruk):
- Bostad
- Hyreskontrakt (om båda står på kontraktet)
- Tv
- Möbler
- Inredning
- Trädgårdsredskap
- Utemöbler
- Dator
- Playstation
Exempel på vad som inte räknas som samboegendom:
- Pengar på bankkontot
- Sommarhus
- Kläder
- Bil
- Båt
- Aktier & fonder
- Mobiltelefon
Om det inte räknas som samboegendom delas det alltså inte upp vid en separation
Skriva samboavtal – att tänka på
För att få till en rättvis delning av bohaget är det bra att skriva ett samboavtal. På så sätt slipper ni onödiga och frustrerande tvister. Det finns inget tvång att skriva ett sådant avtal, men för att undvika känslan av orättvisa är det ändå väl värt att överväga.
I samboavtalet kan ni reglera vem som ska ha vad vid en separation. Detsamma gäller även själva bostaden, oavsett om det handlar om en hyresrätt (det vill säga vem som har rätt till hyreskontraktet) eller om det gäller köp av en villa eller bostadsrätt.
Samboavtalet reglerar endast samboegendomen
Samboavtalet omfattar som sagt endast samboegendomen. Skulle ni vilja dela på annat som inte som inte ingår i samboegendomen kan ett så kallat gåvobrev upprättas, där ni exempelvis specificerar bohag som ska utgöra undantag.
Sambos ärver inte varandra
Något som också kan vara bra att veta i sammanhanget är att sambos inte ärver varandra vid dödsfall; i sådana fall måste ni skriva ett testamente för att inte arvet ska gå till den avlidnes släktingar.
🔵 OBS, Sambos ärver inte varandra vid dödsfall – Avtalet inbördes testamente mellan sambor måste upprättas för att göra det möjligt.
Hitta en jurist som skriver avtalet
Hemsidan Dorunner.se hjälper dig kostnadsfritt att samla in och jämföra offerter från jurister som kan hjälpa till med avtal och andra juridiska ärenden. Det är gratis att samla in offerter och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan på Dorunner hjälper till med.
Juridiska krav på själva avtalet
Ett samboavtal måste undertecknas av er båda för att det ska gälla. Eventuella ändringar i samboavtalet måste båda parter vara eniga om, eftersom det inte räcker med ett godkännande från den ena parten.
Använd er gärna av ett eller två skriftliga vittnen när ni undertecknar avtalet. Detta är inte nödvändigt för att avtalet ska vara giltigt, men det kan vara bra att det bevittnas av ytterligare en eller två personer som kan se att allt går till som det ska. Samboavtalet bör även vara daterat, trots att det inte är något krav.
Samboavtal vid köp av gemensam bostad
Om man köper en bostad gemensamt och går in med samma kontantinsats är det inga konstigheter. Om man däremot går in med olika insatser så behöver detta regleras i ett separat skuldebrev. Om bostaden säljs eller den ena parten köps ut så måste man ju även räkna in hur mycket insats man gick in med om det skall bli rättvist.
Om någon av er har betalat mer i kontantinsats vid köp av en bostad och vill få ut de pengarna vid bodelningen, måste ni förutom samboavtalet även skriva ett skuldebrev som reglerar detta. I ett samboavtal är det nämligen inte tillåtet att ta med framtida omfördelningar och det är där skuldebrevet fungerar som ett komplement.
- Läs även vår artikel om: Olika insats vid köp av bostad
Det är aldrig försent att skriva ett avtal
Det är aldrig för sent att skriva ett samboavtal om ni är överens; det är något ni kan skriva oavsett om ni precis flyttat ihop eller om ni redan bott tillsammans under ett antal år. Genom att skriva samboavtalet meddelar ni att sambolagen inte ska gälla för er, så att bodelningen kan ske helt på era villkor.
Vill ni sköta arbetet själva med att upprätta samboavtal så rekommenderar vi Juridiskadokument.nu som har prisvärda samboavtal upprättade av Thorlund Juristbyrå AB.
Läs även
- Vårt omdöme om Juridiskadokument.nu
Hej!
Jag ska bygga hus och kommer stå för allt till 100% med kontantinsats och lån. Räcker det med ett samboavtal, tillsammans med alla dokument rörande tomt och kontrakt om husbygget, eller måste jag ha skuldebrev också?
Mvh
Hej Armin.
Jag är osäker på hur man skall göra i det fallet så jag har inget bra svar till dig tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Hej 🙂
Här kommer en klurig fråga som jag inte fått svar på.
Jag och min sambo diskuterade vårt samboavtal.
Han har hört /läst att vi ska skriva ett skuldebrev att själva kontant insatsen plus renoveringspengarna ska stå med i vårt kontrakt och inte bara själva renoveringen som jag antog .
Han köpte huset för
2,4 miljoner men la in en kontantinsats på 200 tusen så egentligen är lånet till banken 2,2 miljoner. Dvs har han lagt ut 400 tusen på huset redan nu (kontantinsats och renovering) . Men att summan vi ändå ska räkna då från är vad han totalt köpte huset för dvs 2.4 miljoner. Men att om jag tex renoverar badrummet för 200 tusen så skiljer de fortfarande då 200 tusen mellan vad vi lagt in vid MEN att säg att vi värderar om huset och sen säljer de för 3 miljoner att jag enbart får ta del av summan mellan 2,4 -3 miljoner dvs 600 tusen i vinst men att då jag redan lagt mindre än han så får han mer vinst. Jag tycker ju att om man ska få räkna kontantinsats i de hela borde ju startbeloppet vi räkna från vara 2,2 miljoner eller att han ej får räkna sin kontantinsats men att vi då räknar från 2,4 miljoner.
För säg att vi skulle sälja huset för 2,4 miljoner och man ska göra som han hört och att jag renoverat badrummet för 200 k och han räknar sina 400 k. Skulle de innebära att jag är skyldig honom 200 kronor då det är de som skiljer oss åt.
Vad är rätt ? Förstår du min luddiga fråga :/
Hej Malin.
Tyvärr har jag inte möjlighet att svara på denna fråga.
Om ni köper ett samboavtal + skuldebrev hos Juridiskadokument.nu så får ni hjälp med att fylla i det korrekt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och min sambo ska köpa en bostad. Jag kommer stå för köpeskilling och kontantinsatsen (Då hon inte är låneberättigad) så lånet kommer också vara på mig.
Vi ska snart skriva på kontrakt där hon vill stå med för annars vill hon inte investra i huset.
Då undrar jag hur det är med sambolagen om vi skulle gå skillda vägar senare.
Delar vi då 50/50 fasten jag står för allt ekonomiskt och finns det allternativ till att jag står som ensam ägre och hon kan få ut något om vi säljer det?
Hej Gustaf.
Ja, om ni köper en bostad nu så har din sambo rätt till 50% av bostaden enligt sambolagen.
Det spelar då ingen roll vem som betalat vad.
Lösningen är att skriva ett samboavtal. Se då till att ni skriver samboavtalet i samband med eller precis innan ni skriver kontraktet på bostaden.
För att detta skall fungera kan inte din sambo kan stå med som delägare av bostaden.
Alltså, du skall stå som 100% ägare av bostaden i kontraktet när du köper den.
Ni skriver ett samboavtal som gör att din sambo inte har rätt till 50% av bostaden vid en separation.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag och min sambo har köpt lägenhet tillsammans där jag betalar kontantinsatsen. För att säkra min rätt att få tillbaka kontantinsatsen behöver vi upprätta samboavtal och skuldebrev. Det jag inte hittar information om är om skuldebrevet måste skrivas in/omnämnas i samboavtalet på något vis och i så fall hur?
Hej Jonas.
Om du är osäker på hur du skall fylla i dokumenten korrekt så rekommenderar jag att du köper mallarna på Juridiskadokument.nu.
Då ingår hjälp med att fylla i dokumenten korrekt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, min sambo och jag ska köpa en lägenhet, på kontraktet står att vi äger 50/50 men jag betalade insatser 400 och han betalde inte. Nu säger han att han kan inte betala lycka mycket varje månad kanske jag ska gå bak 1000kr varje månad . Var gör jag måste skriva Samboavtal och skulder brev i så fall skulle vi skilja oss
Hej Iris.
Ja precis. Ett samboavtal och skuldebrev.
Se till att skriv ett sådant så snart som möjligt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Skissar på ett samboavtal. Jag och sambon har ett fritidshus. Jag har betalt 40 procent och sambon resten. Hon äger alltså mest. Vid en separation, säljs huset och vi delar på försäljningen utifrån våra insatser (40/60), eller kan hon som majoritetsägare – om hon vill – köpa ut mig? Även om jag inte vill det.
Hur är det sedan med våra barn utifrån olika tidigare äktenskap, vilka rättigheter har de vid en tvist?
Tacksam för liten ljus på detta -David
Hej David.
Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med dina frågor.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! För några år sedan köpte jag och min nuvarande sambo ett hus tillsammans. Jag betalade 75% som jag lånade till, och han gick in med sina 25% kontant. Vid tiden vi köpte huset så bodde han på annan ort i lägenhet och var också skriven där på den andra orten. Efter ett par år flyttade han hem till mig i huset och skrev sig där. Anses det att huset köptes för gemensamt bruk trots att han inte bodde där de första åren, och ska delas 50/50 vid en separation?
Hej Maria.
Ja.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Min dotter och hennes pojkvän har köpt bostadsrätt, de äger 50% var. Men min dotter har fått låna 200.000 kr av mig till insats och hon har själv lagt in 475.000 kr (vinst från försäljning av tidigare bostadsrätt)
Med andra ord så har hon lagt in 675.000 kr i kontantinsats och han inget. De har lånat 70% och står på lånen bägge 2. De måste alltså skriva först ett samboavtal och sedan en revers. Kan man ta upp i reversen att han ska vid en eventuell försäljning/separation med vinst, att dottern ska ha 2% i avkastning per år på 675.000 kr. Eller har du något förslag på hur hon ska kompenseras för sin insats vid en ev. separation.
Hej Ulla.
Ja man kan skriva/avtala om vad man vill i skuldebrevet. Normalt sett skriver man bara att hon skall få sin insats tillbaka först vid en försäljning och sedan fördelas resten mellan de två.
Men det går som sagt bra att lägga till villkor om att hon skall ha 2% i avkastning per år på pengarna om ni vill.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag är sambo, men köpte ett fritidshus för mitt eget pensionssparande och står som egen ägare.
Vad skulle hända med det vid en separation?
Hälsningar Emma
Hej Emma.
Ett fritidshus räknas inte som samboegendom så din sambo har ingen rätt till det vid en separation.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Om man köper en bostadsrätt och går in med hälften var. Vid en delning av bostadsrätten hävdar den ena parten att den bekostat en del renoveringar och det ska dras av, även att det är ca 10 år sedan det rustades. Finns inget skrivet.
mvh Rose-Marie
Hej Rose-Marie.
Om inget annat är avtalat så är bostaden 50/50 ägd oavsett vad som sägs.
Då skall alltså fördelningen vara 50/50 vid en delning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Min dotter och hennes sambo ska köpa en bostadsrätt där vardera ska äga 10% och jag som är pappa till en av dem ska äga 80%. Våra kontanta insatser är samma som ägarandelarna. Jag kommer ej att bo på den adressen. Behöver vi skriva något inbördes avtal avseende ägandet?
Hälsningar Per
Hej Per.
Om ni skall ta bolån som belastar bostaden så ska ni skriva avtal eftersom ni alla är solidariskt ansvariga för hela bolånet.
Om ni skall betala bostaden kontant behövs inget avtal.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag har en flickvän som separerat från sin man sedan 1,5 år ungefär och dom är skilda.
Dom är dock inte färdiga med sin bodelning. Hon bor i lägenhet, och han bor kvar i huset, som dom äger gemensamt.
Nu till frågan:
Kommer huset bli samboegendom om vi flyttar in i huset tillsammans, jag tar halva lånen, och i tillägg lånar jag ut pengar till henne så hon kan köpa ut sin tidigare man?
Han är ok med det upplägget, och genom det så behåller hon lånen med de gamla villkoren, vilket är fördelaktigt och minskar amorteringskravet än om vi skulle köpa ett helt nytt hus. Han överlåter då huset på henne genom bodelningsavtalet.
Men jag kommer ju inte med på lagfarten, vilket jag helst vill.
Hur ska vi enklast göra så att jag känner mig trygg i att huset också tillhör mig?
Med vänlig hälsning, Kär men försiktig
Hej Jonas.
Det är en variant jag inte stött på eller tänkt på tidigare men det borde fungera att ni skriver ett samboavtal där det står att huset är samboegendom vilket gör att ni äger 50% var trots att din sambo står som 100% lagfaren ägare.
Jag kan inte se något hinder men jag tycker nog att du skall dubbelkolla detta upplägg med en jurist innan du kör på.
Mvh admin på Ekonomifokus
Är en bostad som införskaffats för 15-20 år sedan tryggad vid en ev separation om man blir sambo och sambon är skriven på annan ort.
Måste avtal skrivas för att trygga bostaden? Har läst att efter 5 år kan krav ställas om bodelning om inget annat kommit överens om genom att avtala bort sambolagen.
Hej Ingegerd.
Bostaden blir endast en samboegendom om den införskaffades för gemensamt boende.
Om den ena parten hade bostaden långt innan parterna bestämde att de skulle bli sambos så räknas inte bostaden som samboegendom.
Vart har du läst det där om 5 år?
Mvh admin på EKonomifokus
Kan inte ladda ner sambo avtalet ni erbjuder gratis?
Hej Leif.
Det fungerar bra här när vi testar.
Testa på en annan dator eller enhet och se om det går bättre.
Filen är en word-fil så se till att enheten kan hantera wordfiler.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Min son har köpt en bostadsrätt medans han hade en flickvän, men först efter 3 mån efter flyttade flickvännen in. Har hon rätt till hälften om dom separerar eller rätt till hela lägenheten om han går bort?
Behöver dom skriva ett samboavtal?
Hej Mia.
Det finns risk att hon har rätt till halva lägenheten enligt sambolagen.
De borde absolut skriva ett samboavtal.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej om vi köpt bil och husvagn ihop som sambos. Vi båda står som låntagare. Vi är överens om att båda ska dela på skulden vid en ev separation. Kan vi skriva in detta i ett samboavtal som vi skriver själva?
Hur blir det då rent juridiskt om vi separerar och den ena parten vill behålla bil och husvagn med samtycke av den andre sambon. Jag tänkte med att lösa ut den andre?
Hej Mattias.
Ja ni kan skriva ett samboavtal om ni vill reglera något.
I nuläget är ni 50/50 ägare så om ni vill att det skall förbli så behöver ni inte skriva några papper.
Om ni vid en separation kommer överens om något annat så är det bara att skriva nya papper. Det som är skrivet i ett samboavtal går alltid att ändra på om bägge parter är överens.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och min dotter har köpt en lägenhet (hon äger 10% och jag 90%) för 2 år sedan. Hon har nu träffat en pojke och de vill att han flyttar in. Som jag förstår det ingår inte lägenheten i den gemensamma egendomen vid en eventuell separation i framtiden. Är väl bra att skriva i ett samboavtal vad var och en hade innan samboförhållandet? Vidare undrar jag om det i samboavtalet även går att skriva att vid en separation så gäller att min dotter bor kvar i lägenheten?
Hej Kaj.
Eftersom ni ägde bostaden innan hon blev ihop med, och flyttade ihop med sin nya kille så räknas inte lägenheten som samboegendom.
Om ni vill så kan ni dock skriva ett samboavtal så att ni har det på papper ifall det skulle dyka upp några oklarheter i efterhand.
I samboavtalet kan de avtala om det mesta så det är bara att skriva in det som ni vill skall stå med.
mvh admin på Ekonomifokus
Kan man i ett samboavtal formulera ägandeandelar? Dvs om vi köper en bostad där en part betalar 70% och en 30%, går det att avtala att ägandeförhållandet speglar detta och att detta gäller exempelvis vid en försäljning alternativt att en part köper ut den andra? Måste det till separat skuldebrev eller räcker det att detta beskrivs i sambo-avtalet?
Hej Peter.
Vad jag vet skall det räcka till att ange ägarandelarna i samboavtalet.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag har köpt ett hus kontant och äger det helt själv.
Flyttade in i det tillsammans med en man. Om vi separerar, har han då rätt till halva huset?
Eller måste vi ha ett samboavtal?
Hej Eva.
Ja ni måste ha ett samboavtal annars har han rätt till halva huset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Min dotter skall separera från pojkvännen. De har varit ihop i ca 9 månader och köpte för 6 månader sedan gemensamt en bostadrätt. Killen har skaffat en ny bostadsrätt och min dotter avser behålla nuvarande. Han har betalt 5% av kontantinsatsen och min dotter 10%. i Depositionsavtalet står det att de skall äga 50% var.
Taken är att Dottern köper ut killen med hans handpenning.
Hur går man tillväga? Framför allt för att det skall bli OK får bostadsrättsföreningen där de bor nu.
Hej Georg.
Det beror ju på hur situationen ser ut med lån osv.
Prata med banken så reder de ut situationen för er.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Jag köpte 50% av min sambos fastigheten kontant. Betalade lagfarten. Min sambo avbetalade en del av bostadslån men han har kvar en stor summa lån kvar som inteckning på fastigheten. Han betalar så klart själv ränta på bostadslånen och amorterar en del. Alla investeringar vi gör (solceller, växthus) betalar vi hälften var. Hur ser det ut men tanke på sambolagen?. Vi har inga gemensamma barn. Så klart vill jag att mitt 50% ska inte vara belastad av hans bolån vid separation eller bortgång av nån av oss.
Ska vi skriva samboavtal att fastigheten ingår inte i samboegendom?
Hej urzula.
Jag är osäker på vad som gäller med bolånen där tyvärr så du får kolla med din bank.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om det är så att min sambo inte har några pengar, men jag har det. Och vi vill att det vi köper gemensamt under tiden som sambo inte skall vara i gemensamt ägo och delas enligt sambolagen, dvs om vi går isär så tillfaller det vi köpt mig eftersom jag har betalat det.
Hur skriver man då?
Kan man skriva nåt generellt i samboavtalet?
Hej Per.
Det är just det som samboavtalet är till för.
I samboavtalet kan ni skriva in allt som inte skall räknas som samboegendom.
Då blir det din ”enskilda egendom”.
Jag är osäker på om man kan skriva en generell text eller om man måste skriva upp varje enskild pryl som skall undantas från sambolagen.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej. Vad innebär det om det i ett köpekontrakt för en husvagn står både Köpare 1 och Köpare 2 Dvs båda har signerat köpekontraktet.
Vad innebär det om köpare 1 i köpekontraktet tillhandahållit ett eget kapital i form av värderat inbytesobjekt
Med vänlig hälsning. L-GH
Hej Lars-Gunnar.
Detta är utanför mitt kunskapsområde tyvärr.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej, det samboavtal som finns att ladda hem är det både samboavtal och testamente i ett och samma ?
Hej Soren.
Nej, endast samboavtal.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan
Jag köpte en bostadsrätt många år innan jag flyttade ihop med min nya tjej.
Har hon rätt till halva lägenheten vid en ev seperation?
Hej Jimmy.
Nej det har hon inte om ni inte köpte bostaden för gemensamt bruk från början.
Mvh admin på Ekonomifokus
sambo kan inte ta lån pga skulder. vi ska sälja min lgh o köpa större men jag ska själv öga denhur hantera?
Hej Susan.
Se till att upprätta ett samboavtal som gör att den nya bostaden inte räknas som samboegendom.
Mvh admin på Ekonomifokus