Samboavtal – regler och tips

2
Samboavtal regler

Att hålla ordning på vardagsjuridiken är inte alltid så lätt. Är du sambo med någon, eller på väg in i ett samboförhållande, kan det kännas skönt att hålla koll på vad som gäller juridiskt i samband med detta. Även om er relation fungerar väl och allt är frid och fröjd så kan tiderna förändras och det skadar därför inte att vara lite påläst. Ett sätt att lugna sinnena inför det oförutsedda är att teckna ett samboavtal. Här kommer vi gå igenom vad ett samboavtal är och varför det kan vara bra att skaffa ett sådant.

Längre ner i artikeln går vi igenom hur man kan få billigast möjliga hjälp med samboavtalet

Samboavtal regler

I samband med att ni blir sambos, det vill säga när ni flyttar ihop, kommer ni säkerligen göra vissa gemensamma inköp i form av bohag samt kanske någon form av bostad. Ett begrepp som används i sambolagen är “samboegendom”. Till samboegendom räknas de inköp som gjorts tillsammans som sambos. Allt det som ni införskaffar till att använda gemensamt är det som enligt sambolagen ska delas lika vid en eventuell separation, då det sker en så kallad bodelning. Det innebär att TV:n, sängen, espressomaskinen och liknande ingår i det som ska delas upp mellan er. Här kan det dock även gälla saker som införskaffades innan ni flyttade ihop, om det var tänkt att ni skulle använda dem gemensamt. Sådant som inte räknas som gemensamt är personliga ägodelar som kläder, mobiltelefoner och liknande och de ska följaktligen inte räknas med i en eventuell bodelning. Föremål som cyklar, bilar och båtar anses inte höra till bostaden och räknas därmed som undantag till samboegendomen.

💡 Bostad och bostadsrelaterade inköp som görs under tiden som sambos räknas som samboegendom.

Skriva samboavtal – att tänka på

Att ni en dag kan komma att dela på er kan förstås kännas osannolikt och så tänker antagligen de allra flesta par i början av relationen. Här är det dock viktigt att inte låta känslorna styra, utan att försöka tänka så praktiskt och förutseende som möjligt. Som vanligt gäller att allt kan hända och det bästa är att bädda för alla tänkbara scenarier – även de som i nuläget kan te sig osannolika. För att få till en rättvis delning av bohaget är det bra att skriva ett samboavtal. På så sätt slipper ni onödiga och frustrerande tvister. Det finns inget tvång att skriva ett sådant avtal, men för att undvika känslan av orättvisa är det ändå väl värt att överväga.

I samboavtalet kan ni reglera vem som ska ha vad genom att skriva att ett visst bohag ska tillfalla den ena parten. Detsamma gäller förstås även bostaden, oavsett om det handlar om en hyresrätt (det vill säga vem som har rätt till hyreskontraktet) eller om det gäller köp av en villa eller bostadsrätt. Om någon av er har betalat mer i kontantinsats vid köp av en bostad och vill få ut de pengarna vid bodelningen, måste ni förutom samboavtalet även skriva ett skuldebrev som reglerar skulden mellan långivare och låntagare. I ett samboavtal är det inte tillåtet att ta med framtida omfördelningar och det är där skuldebrevet fungerar som ett komplement.

Samboavtalet omfattar som sagt endast samboegendomen. Skulle ni vilja dela på annat som inte som inte ingår i samboegendomen kan ett så kallat gåvobrev upprättas, där ni exempelvis specificerar bohag som ska utgöra undantag. Något som också kan vara bra att veta i sammanhanget är att sambos inte ärver varandra vid dödsfall; i sådana fall måste ni skriva ett testamente för att inte arvet ska gå till den avlidnes släktingar.

🔵 Samboavtal omfattar endast samboegendomen, dvs det ni köpt ihop

🔵 Sambos ärver inte varandra

Här kan du ladda ner en gratis mall (Word-fil) för samboavtal.

Billigast och bäst hjälp med avtalet

Hemsidan Dorunner.se hjälper dig kostnadsfritt att samla in och jämföra offerter från jurister som kan hjälpa till med avtal och andra juridiska ärenden. Det är gratis att samla in offerter och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan på Dorunner.se hjälper till med.

Juridiska krav på själva avtalet

Ett samboavtal måste undertecknas av er båda för att det ska gälla. Eventuella ändringar i samboavtalet måste ni båda vara eniga om, eftersom det inte räcker med ett godkännande från den ena parten. Använd er gärna av någon utomstående som skriftligt vittne när ni undertecknar avtalet. Detta är inte nödvändigt för att avtalet ska vara giltigt, men det kan vara bra att det bevittnas av ytterligare en person som kan se att allt går till som det ska. Samtidigt ger det lite mer “tyngd” åt samboavtalet, som därmed får en utökad känsla av äkthet. Samboavtalet får också gärna vara daterat, trots att det inte är något krav.

Samboavtal vid köp av gemensam bostad

Om man köper en bostad gemensamt och går in med samma kontantinsats är det inga konstigheter. Om man däremot går in med olika insatser så behöver detta regleras i ett separat skuldebrev. Om bostaden säljs eller den ena parten köps ut så måste man ju även räkna in hur mycket insats man gick in med om det skall bli rättvist.

Skuldebrev är ett dokument som reglerar en skuld mellan långivare och låntagare.
Det behövs utöver samboavtalet det enligt sambolagen inte är lagligt att avtala om eventuella omfördelningar i framtiden. Endast ett skuldebrev räcker inte heller eftersom samboegendom utan samboavtal ska delas lika enligt sambolagen. Ni måste alltså ha både samboavtal och ett skuldebrev för att inte sambolagen skall ta över och bestämma.

Det är aldrig försent att skriva ett avtal

Det är aldrig för sent att skriva ett samboavtal om ni är överens; det är något ni kan skriva oavsett om ni precis flyttat ihop eller om ni redan bott tillsammans under ett antal år. Genom att skriva samboavtalet meddelar ni att sambolagen inte ska gälla för er, så att bodelningen kan ske helt på era villkor. Som vi nämner ovan kan det vara bra att jämföra lite offerter och priser för att hitta en bra jurist som kan hjälpa till med avtal osv. Dorunner.se gör det enkelt för dig.

2 KOMMENTARER

  1. sambo kan inte ta lån pga skulder. vi ska sälja min lgh o köpa större men jag ska själv öga denhur hantera?

    • Hej Susan.

      Se till att upprätta ett samboavtal som gör att den nya bostaden inte räknas som samboegendom.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here