Bostadsrätt

Bostadsrätt

En bostadsrätt är en form av ägande där du äger rätten att bo & nyttja bostaden. Du äger alltså inte själva bostaden utan du äger endast nyttjanderätten till den. Det är istället bostadsrättsföreningen som äger bostaden rent fysiskt. Nyttjanderätten gäller för en obegränsad tid så länge bostadsrättsinnehavaren sköter sina förpliktelser mot bostadsrättsföreningen.

Det finns bland annat följande former av bostadsrätter:

  • Bostadsrättslägenhet
  • Bostadsrättsvilla
  • Bostadsrättsradhus
  • Bostadsrättsparhus
  • Bostadsrättsgarage

En bostadsrättsförening måste alltså inte innehålla lägenheter utan kan även bestå av villor, garage eller radhus som ägs i bostadsrättsform.

fristående bostadsrättsvillor
Exempel på en bostadsrättsförening med fristående villor från hemsidan nordr.se

I klippet förklarar HSB hur det fungerar att bo i bostadsrätt.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Avgift till bostadsrättsföreningen

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i bostadsrättsföreningen och blir därmed en del av bostadsrättsföreningen. Varje månad måste du betala en månadsavgift till föreningen för att täcka föreningens kostnader för fastighetens underhåll, drift, förbrukning av el osv. Denna månadsavgift kallas ofta även för ”hyra” men det är egentligen ett felaktigt uttryck.

Bostadsrättsföreningen måste upprätta en årsredovisning varje år och skicka in till bolagsverket. Bostadsrättsföreningar har som mål att inte göra någon vinst så allt överskott i föreningen skall gå tillbaka till bostadsrättsinnehavarna i föreningen.

6 Fördelar med bostadsrätter

Det finns en del fördelar med att köpa en bostadsrätt istället för att köpa en fastighet/hus eller hyra en bostad.

1. Billigare än att hyra
Normalt sett är det billigare att köpa en bostadsrätt än att hyra motsvarande bostad. Det beror på att det inte är något hyresbolag inblandat som skall tjäna pengar på dig.

2. Det är en investering
Bostadsrätter stiger i värde över tid på grund av hur vårt ekonomiska system är uppbyggt. Du måste ju bo någonstans och och därför är det i princip alltid en god investering på lång sikt att investera i en bostadsrätt istället för att hyra en bostad.

3. Du kan renovera, öka värdet och bo fint
I bostadsrätter får man renovera invändigt och göra bostaden fin. Dessutom ökar värdet på bostaden när man renoverar så man får både bo fint och man tjänar pengar samtidigt när man gör renoveringar.

4. Du slipper underhåll
Om du köper ett hus måste du underhålla det, måla om, byta tak osv. Äger du en bostadsrätt så är det bostadsrättsföreningens ansvar att sköta underhållet på fastigheten.

5. Du får vara med och bestämma
I en bostadsrättsförening är det medlemmar som bestämmer. Du kan därför vara med och påverka hur föreningen skall skötas genom att vara med och rösta på föreningens stämmor.

6. Mindre avgifter än när du köper hus
När du köper hus måste du betala stora kostnader för lagfart och pantbrev. Dessa kostnader slipper du när du köper bostadsrätt. Vid köp av bostadsrätt tillkommer max runt 2000 kr i avgifter medans lagfart och pantbrev kan kosta flera hundra tusen vid ett husköp.

6 Nackdelar med bostadsrätter

1. Du måste ha sparat ihop en hel del pengar
För att kunna köpa en bostadsrätt måste du spara ihop till minst 15 % av bostadens pris. Resterande kan du låna av banken.

2. Du måste förmodligen ta ett stort lån
Bostadsrätter i Sverige kostar idag ca 43 000 kr per kvadratmeter i snitt. De flesta måste därför ta ett bolån hos banken för att kunna köpa. Har man stora bolån riskerar man att hamna i knipa om man förlorar jobbet eller råkar ut för en olycka och förlorar sin inkomst.

3. Bostadsrätters pris svänger upp och ner
Över lång tid går priserna på bostäder i Sverige uppåt men på kort sikt kan priserna sväng rejält. Om du måste sälja din bostadsrätt och det är ”dåliga marknad” så riskerar du att gå med förlust. Eftersom det handlar om stora pengar kan förlusten bli stor om man har otur.

4. Du äger inte själva bostaden
Köper du en fastighet/hus så äger du bostaden, köper du en bostadsrätt så äger föreningen bostaden. Det innebär att du riskerar att förlora din bostad om föreningen inte sköter sin ekonomi. Du får därför aldrig den fullständiga kontroll som du får vid fastighetsägande.

5. Du får inte göra precis vad du vill
För större renoveringar eller ombyggnationer av bostaden krävs föreningens godkännande. Äger du en fastighet kan du göra precis som du vill (med vissa undatag).

6. Du har mer ansvar än i en hyresrätt
I en hyresrätt är det bara att ringa hyresvärden när något går sönder, till exempel spisen. I en bostadsrätt är det du själv som är tvungen att laga eller köpa en ny spis.

Överlåta bostadsrätt

En bostadsrätt kan byta ägare genom en försäljning, arv eller gåva. När man säljer en bostadsrätt går det i princip till på samma sätt som när man säljer en fastighet. En skillnad är att köparen av en bostadsrätt inte behöver ansöka om lagfart, vilket man gör när man köper en fastighet. Istället måste köparen ansöka om medlemskap i bostadsrättsförening. Om föreningen nekar köparen så kan inte affären genomföras.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Hyra ut bostadsrätt

Om du vill hyra ut din bostadsrätt måste du vanligtvis ansöka till bostadsrättsföreningen om uthyrning. Det är inte alltid föreningen godkänner uthyrning eftersom de inte vill ha en massa utomstående personer boendes i föreningen. En hyresgäst är sällan lika ansvarstagande som en bostadsrättsägare eftersom hyresgästen inte känner samma lojalitet mot föreningen.

Vad får man göra / inte göra i en bostadsrätt?

I videoklippet går Riksbyggen igenom vad man får göra i en bostadsrätt.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

8 KOMMENTARER

  1. I would like to know if, because I am a foreigner, if a condomium goes bankrupt how can I protect the money I have paid for my appartment. I paid nearly everything cash and therefore how is it possible to loose that money, that is my money I have bought it with and how can I protect that

    • Hello Adrianna.

      You cant. If that happends it is possible that you loose all your invested capital. If you dont want to take that risk, buy a house or an apartment that you own, not a bostadsrätt.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  2. Jag har köpt en nyproducerad lägenhet . Jag gjorde tillval med ca 100.000kr ,. Får jag räkna med det som anskaffningsvärde vid en försäljning?

    • Tips
      1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
      2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

    • Hej Helene.

      Det är olika från förening till förening så kontakta din förening och fråga.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  3. Hej
    Hur ser man att det är en bra bostadsrättsförening?
    Är A+ säkert?
    Hur fort kan det gå at en förening går från A+(+) till ex C, och är det möjligt? Är det realistisk?
    Om en bostadsrättsförening inte sköter sin ekonomi, kan man då förlora sin bostadsrätt och sina pengar? Va händer då? Har man förlorat alt och fåt betalningsanmärkningar?
    Hur ofta händer det, att en förening går konkurs?
    Va är worst case senario?
    Finns där någon sorts skydd eller säkerhet?
    Tack för ert svar

    • Hej Inger.

      A+ brukar vara en stabil förening.
      Hur fort det kan ändras vågar jag inte svara på.

      Du kan förlora bostadsrätten om föreningen går i konkurs. Då står du med ett stort lån och ingen bostad.
      På 90-talet var det ett antal bostadsrättsföreningar som gick i konkurs.

      Idag är risken extremt liten att föreningar går i konkurs eftersom räntan är så låg.
      Om du köper i en stabil förening behöver du inte vara orolig för konkurs.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här