Bostadsrätt

Bostadsrätt

En bostadsrätt är en form av ägande där du äger rätten att bo & nyttja bostaden. Du äger alltså inte själva bostaden utan du äger endast nyttjanderätten till den. Det är istället bostadsrättsföreningen som äger bostaden rent fysiskt. Nyttjanderätten gäller för en obegränsad tid så länge bostadsrättsinnehavaren sköter sina förpliktelser mot bostadsrättsföreningen.

Det finns bland annat följande former av bostadsrätter:

 • Bostadsrättslägenhet
 • Bostadsrättsvilla
 • Bostadsrättsradhus
 • Bostadsrättsparhus
 • Bostadsrättsgarage

En bostadsrättsförening måste alltså inte innehålla lägenheter utan kan även bestå av villor, garage eller radhus som ägs i bostadsrättsform.

Bostadsrättsvillor
Exempel på en bostadsrättsförening med fristående villor som byggbolaget JM har byggt.

I klippet förklarar HSB hur det fungerar att bo i bostadsrätt.

Avgift till bostadsrättsföreningen

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i bostadsrättsföreningen och blir därmed en del av bostadsrättsföreningen. Varje månad måste du betala en månadsavgift till föreningen för att täcka föreningens kostnader för fastighetens underhåll, drift, förbrukning av el osv. Denna månadsavgift kallas ofta även för ”hyra” men det är egentligen ett felaktigt uttryck.

Bostadsrättsföreningen måste upprätta en årsredovisning varje år och skicka in till bolagsverket. Bostadsrättsföreningar har som mål att inte göra någon vinst så allt överskott i föreningen skall gå tillbaka till bostadsrättsinnehavarna i föreningen.

6 Fördelar med bostadsrätter

Det finns en del fördelar med att köpa en bostadsrätt istället för att köpa en fastighet/hus eller hyra en bostad.

1. Billigare än att hyra
Normalt sett är det billigare att köpa en bostadsrätt än att hyra motsvarande bostad. Det beror på att det inte är något hyresbolag inblandat som skall tjäna pengar på dig.

2. Det är en investering
Bostadsrätter stiger i värde över tid på grund av hur vårt ekonomiska system är uppbyggt. Du måste ju bo någonstans och och därför är det i princip alltid en god investering på lång sikt att investera i en bostadsrätt istället för att hyra en bostad.

3. Du kan renovera, öka värdet och bo fint
I bostadsrätter får man renovera invändigt och göra bostaden fin. Dessutom stiger bostaden vanligtvis i värde när man renoverar så man får både bo fint och man tjänar pengar samtidigt när man gör renoveringar.

4. Du slipper underhåll
Om du köper ett hus måste du underhålla det, måla om, byta tak osv. Äger du en bostadsrätt så är det bostadsrättsföreningens ansvar att sköta underhållet på fastigheten.

5. Du får vara med och bestämma
I en bostadsrättsförening är det medlemmar som bestämmer. Du kan därför vara med och påverka hur föreningen skall skötas genom att vara med och rösta på föreningens stämmor.

6. Mindre avgifter än när du köper hus
När du köper hus måste du betala stora kostnader för lagfart och pantbrev. Dessa kostnader slipper du när du köper bostadsrätt. Vid köp av bostadsrätt tillkommer max runt 2000 kr i avgifter medans lagfart och pantbrev kan kosta flera hundra tusen vid ett husköp.

Om du vill köpa bostadsrätt
Om du planerar att köpa bostadsrätt så skall du alltid se till att få lägsta möjliga ränta på bolånet. Hemsidan Lånekoll.se jämför upp till ca 30 st banker för att ordna de lägsta räntorna till sina kunder. Ända ner till 1,09 % har de lyckats ordna i vissa fall.
Ansök om lånelöfte eller jämför dina befintliga lån helt kostnadsfritt hos Lånekoll.se. Det kostar inget att gör a en ansökan och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

6 Nackdelar med bostadsrätter

1. Du måste ha sparat ihop en hel del pengar
För att kunna köpa en bostadsrätt måste du spara ihop till minst 15 % av bostadens pris. Resterande kan du låna av banken.

2. Du måste förmodligen ta ett stort lån
Bostadsrätter i Sverige kostar idag ca 43 000 kr per kvadratmeter i snitt. De flesta måste därför ta ett bolån hos banken för att kunna köpa. Har man stora bolån riskerar man att hamna i knipa om man förlorar jobbet eller råkar ut för en olycka och förlorar sin inkomst.

3. Bostadsrätters pris svänger upp och ner
Över lång tid går priserna på bostäder i Sverige uppåt men på kort sikt kan priserna sväng rejält. Om du måste sälja din bostadsrätt och det är ”dåliga marknad” så riskerar du att gå med förlust. Eftersom det handlar om stora pengar kan förlusten bli stor om man har otur.

4. Du äger inte själva bostaden
Köper du en fastighet/hus så äger du bostaden, köper du en bostadsrätt så äger föreningen bostaden. Det innebär att du riskerar att förlora din bostad om föreningen inte sköter sin ekonomi. Du får därför aldrig den fullständiga kontroll som du får vid fastighetsägande.

5. Du får inte göra precis vad du vill
För större renoveringar eller ombyggnationer av bostaden krävs föreningens godkännande. Äger du en fastighet kan du göra precis som du vill (med vissa undatag).

6. Du har mer ansvar än i en hyresrätt
I en hyresrätt är det bara att ringa hyresvärden när något går sönder, till exempel spisen. I en bostadsrätt är det du själv som är tvungen att laga eller köpa en ny spis.

Överlåta bostadsrätt

En bostadsrätt kan byta ägare genom en försäljning, arv eller gåva. När man säljer en bostadsrätt går det i princip till på samma sätt som när man säljer en fastighet. En skillnad är att köparen av en bostadsrätt inte behöver ansöka om lagfart, vilket man gör när man köper en fastighet. Istället måste köparen ansöka om medlemskap i bostadsrättsförening. Om föreningen nekar köparen så kan inte affären genomföras.

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren vid en försäljning
Använd den helt kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som säljer mest i just ditt område. Dessa offerter kan du använda till din fördel när du förhandlar om arvodet med mäklaren du vill anlita.
Du förbinder dig inte till något när du använder Mäklarofferter.se och det är som sagt helt gratis.

Hyra ut bostadsrätt

Om du vill hyra ut din bostadsrätt måste du vanligtvis ansöka till bostadsrättsföreningen om uthyrning. Det är inte alltid föreningen godkänner uthyrning eftersom de inte vill ha en massa utomstående personer boendes i föreningen. En hyresgäst är sällan lika ansvarstagande som en bostadsrättsägare eftersom hyresgästen inte känner samma lojalitet mot föreningen.

Läs mer här på Ekonomifokus om: Uthyrning av bostadsrätt

2 KOMMENTARER

 1. Hej
  Hur ser man att det är en bra bostadsrättsförening?
  Är A+ säkert?
  Hur fort kan det gå at en förening går från A+(+) till ex C, och är det möjligt? Är det realistisk?
  Om en bostadsrättsförening inte sköter sin ekonomi, kan man då förlora sin bostadsrätt och sina pengar? Va händer då? Har man förlorat alt och fåt betalningsanmärkningar?
  Hur ofta händer det, att en förening går konkurs?
  Va är worst case senario?
  Finns där någon sorts skydd eller säkerhet?
  Tack för ert svar

  • Hej Inger.

   A+ brukar vara en stabil förening.
   Hur fort det kan ändras vågar jag inte svara på.

   Du kan förlora bostadsrätten om föreningen går i konkurs. Då står du med ett stort lån och ingen bostad.
   På 90-talet var det ett antal bostadsrättsföreningar som gick i konkurs.

   Idag är risken extremt liten att föreningar går i konkurs eftersom räntan är så låg.
   Om du köper i en stabil förening behöver du inte vara orolig för konkurs.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here