Bygga altan eller uteplats till bostadsrätt

Bygga altan eller uteplats vid bostadsrätts

Om du äger en bostadsrätt i markplan kan du, i mån av plats och med tillstånd av styrelsen, bygga en altan eller en uteplats. I denna artikel går vi igenom vilka regler som gäller och vad du skall tänka på.

Guide – steg för steg

 1. Ansök om tillstånd av styrelsen i bostadsrättsföreningen
 2. Tag reda på om bygglov krävs
 3. Ansök om bygglov vid behov
 4. Bygg altanen

Krävs bygglov för altanen?

En altan kan kräva bygglov, det beror på hur den är utformad. Ett vanligt enkelt trädäck i marknivå kräver vanligtvis inte bygglov. Kontakta bygglovsenheten i din kommun om du vill vara på säkra sidan eller om din bostadsrättsförening kräver det.

Vem ansvarar för underhållet av altanen?

Det står vanligtvis i nyttjanderättsavtalet, upplåtelseavtalet eller i föreningens stadgar. Om underhållsansvaret inte är avtalat kan en tvist uppstå mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavaren. Har man byggt en egen altan kommer sannolikt underhållsansvaret ligga på dig som bostadsrättsinnehavare.

Vad gäller för tak och inglasning av altan & uterum?

Inglasning av altan eller byggnation av uterum kan kräva bygglov om det räknas som en fasadändring.

Tak över altanen kan byggas utan bygglov om det täcker max 15 kvm av altanen (tillsammans med andra bygglovsbefriade skärmtak på tomten)

💡 Låna till altanen/uteplatsen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra dina planer. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.

På Lendo.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Vem äger marken utanför bostadsrätten?

Ibland är marken utanför bostadsrätten upplåten tillsammans med bostadsrätten, dvs den som äger bostadsrätten ”äger” även marken. Det vanligaste är dock att bostadsrättsföreningen äger marken och du som bostadsrättsinnehavare endast äger rätten att nyttja marken via ett så kallat benefikt nyttjanderättsavtal. Benefikt innebär att nyttjanderätten är exklusiv och att ingen betalning krävs.

Vanligtvis finns nyttjanderättsavtal upprättade men i vissa fall saknas skriftliga nyttjanderättsavtal helt. Om avtal saknas för marken utanför din bostadsrätt kan ett avtal uppstå per automatik om föreningen agerat som om du haft rätt att nyttja marken. Saknas avtal helt har du i teorin ingenting att säga till om gällande marken.

Ett nyttjanderättsavtal följer inte med bostadsrätten vid en försäljning. Den nya ägaren måste träda in som part i avtalet för att det skall fortsätta att gälla.

Frågor och svar

Ökar man värdet på bostadsrätten om man bygger altan?

Ja, vår bedömning är att bostadens marknadsvärde stiger mer än byggkostnaden om man bygger en vanlig enkel altan.

Räcker muntligt godkännande från styrelsen för att bygga altan?

Ja, muntliga avtal gäller men vi rekommenderar ändå att du får ett skriftligt godkännande.

Vad skall finnas med vid ansökan till styrelsen?

En ritning och en förklaring av vad ansökan gäller.

Kan bostadsrättsföreningen neka altanbygge?

Ja, om föreningen bestämt att inga altaner får byggas så gäller det. En förening får däremot inte diskriminera och neka vissa medlemmar utan giltig orsak.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

8 KOMMENTARER

 1. En bostadsrättshavare med nyttjanderätt till mark utanför lägenheten vill bygga bygglovspliktigt staket. Vem ska söka och eventuellt beviljas bygglov, föreningens styrelse eller bostadsrättshavaren med nyttjanderätt?

  • Hej Anders.

   Det är bostadsrättsinnehavaren som skall ansöka.
   Glöm inte att skriva ett avtal mellan bostadsrättsinnehavaren och föreningen om vilka regler som skall gälla för staketet, vem som skall underhålla det, vem som ansvarar osv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Jag bor i en BRF som har 4 vån och som är ett suterränghus. De lägenheter som ligger i markplan på baksidan har byggt altaner på den mark som egentligen tillhör alla i föreningen. Min balkong ligger 2 meter upp utan någon boende under mig, och när jag nu har ansökt om att få öppna upp min balkong på kortsidan och bygga några trappsteg ner så att jag kan nå baksidan, så har jag fått avslag. Hur regleras ”rättvisan” i en BRF när det gäller hur man förändrar sin lägenhet för att få tillgång till gemensamma utomhusutrymmen?

  • Hej Annika.

   I en bostadsrättsförening är det styrelsen som bestämmer kring denna typ av frågor. Om du är missnöjd med styrelsens beslut kan du be om att det skall röstas om denna fråga på nästa stämma.
   Om styrelsen vägrar ta upp frågan för omröstning på nästa stämma vet jag tyvärr inte på rak arm vad du kan göra.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej och tack för svaret.
  Frågan som då kan ställas är om det råder stor skillnad på om det är ” nyttjanderätt eller upplåtelserätt” i detta fall? Lägenheten är köpt med upplåtelserätt.
  Mvh Jonas

 4. Om man har fått ett godkännande utav föreningen till att bygga ett träddäck ovan de mindre snygga markstenen, kan då föreningen knappt 1 år senare besluta att fastighetens dränering skall bytas ut och att det då innebär rivning och återställning utav altanen till självkostnad? Inget sades då om vad som kanske låg i framtiden eller vilka krav som skall finnas för att tillgång alltid skal finnas för fastighetens funktion.
  Endast muntligt avtal gjordes till att få lov att bygga altanen.

  • Hej Jonas.

   Jag vågar inte svara med 100% säkerhet men jag skulle tro att föreningen har rätt göra så. Du har ännu svårare att bevisa överenskommelsen och kräva ersättning om du saknar skriftligt godkännande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här