Det finns en rad olika värmesytem att välja på. Här listar vi de vanligaste.
1. Direktverkande el
Direktverkande el är ett uppvärmningssystem där el-element används för att värma upp huset. Den stora nackdelen med detta system är att det ger höga uppvärmingskostnader. Har man ett hus med direktverkande el kan det vara klokt att komplettera det med solvärme, en luft-luftvärmepump och/eller en vedkamin om möjligt.
🔌 En normal förbrukning för en villa med direktverkande el är 25 000 kWh per år (källa eon.se)
💰 El-element i mellanklass-segmentet kostar ca 1500 – 2500 kr styck. Hur många element som behövs i ett hus varierar.
2. Värmepumpar
Det finns ett gäng olika typer av värmepumpar. De flesta värmepumpar kan både värma upp huset när det är kallt och kyla ner det när det är varmt.
Luft-luft-värmepump
En luft-luftvärmepump utvinner värme från utomhusluften och sprider sedan värmen inomhus via en fläkt. Denna pump värmer inte upp något varmvatten. De flesta luft-luftvärmepumpar kan även användas för att kyla ner luften inomhus när det är varmt ute samt att de rengör luften.
En luft-luftvärmepump används sällan som enda uppvärmningssytem eftersom den inte klarar av riktigt låga temperaturer. Den används därför oftast som komplement till exempelvis direktverkande el.
🔌 En normal förbrukning för en luft-luftvärmepump är runt 7 500 kWh per år (källa polarpumpen.se)
💰 En komplett luft-luftvärmepump inklusive installation i mellanklass-segmentet kostar ca 20 000 – 25 000 kr.
Luft-vatten-värmepump
En luft-vattenvärmepump är sammankopplad med husets vatteburna uppvärmningssytem, dvs element eller golvvärme. Den tar energi från luften utomhus och värmer upp vatten som pumpas ut i huset. Den värmer även varmvatten som används i dusch, kranar osv.
🔌 En normal förbrukning för en luft-vattenvärmepump är runt 7 000 kWh per år (källa polarpumpen.se)
💰 En komplett luft-vattenvärmepump inklusive installation i mellanklass-segmentet kostar ca 90 000 -150 000 kr efter ROT-avdraget.
Frånluftsvärmepump
En frånluftsvärmepump fångar upp värmen i luften innan den går ut ur huset. Värmen används för att värma upp vatten som sedan pumpas ut i huset via husets vattenburna uppvärmningssystem, dvs element eller golvvärme. Den värmer även varmvatten som används i dusch, kranar osv.
🔌 En normal förbrukning för en frånluftsvärmepump är runt 9 000 kWh per år (källa polarpumpen.se)
💰 En komplett frånluftsvärmepump inklusive installation i mellanklass-segmentet kostar ca 50 000 -100 000 kr efter ROT-avdraget.
Bildkälla ivt.se
Bergvärme- , jordvärme- och sjövärmepump
Denna typ av pump använder solenergi som lagrats i berg, jord och vatten. Den tar upp energin via ett borrat hål i ett berg eller slingor som lagts ner i en sjö eller grävts ner i jorden. Den är sammankopplad med husets vatteburna uppvärmningssytem, dvs element eller golvvärme. Den tar energi från luften utomhus och värmer upp vatten som pumpas ut i huset. Den värmer även varmvatten som används i dusch, kranar osv.
🔌 En normal förbrukning för en berg-, jord och sjövärmepump är runt 4 000 kWh per år
💰 En komplett värmepump för berg-, jord- eller sjövärme inklusive installation i mellanklass-segmentet kostar ca 110 000 -160 000 kr efter ROT-avdraget.
Bildkälla: http://www.limmaredsror.se/varmepumpar
Bildkälla: http://www.limmaredsror.se/varmepumpar
Bildkälla: http://www.limmaredsror.se/varmepumpar
Låna till investering i ny uppvärmning
Att låna till ett nytt värmesystem är oftast en bra investering eftersom det sänker dina driftskostnader och höjer värdet på bostaden. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån. Du kan även lösa privatlånet när du säljer bostaden.
På Compricer.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
3. Fjärrvärme
Fjärrvärme värmer upp vatten i en stor fjärrvärmeanläggning och kopplas via rör till husets värmesystem, till duschar, kranar osv med värmeväxlare. Man behöver bo nära fjärrvärmenätet för att kunna koppla på sig.
🔌 En normal villa med fjärrvärme som förbrukar ca 20 000 kwh per år får en kostnad på ca 15 000 – 20 000 kr per år.
💰 Kostnaden för att installera sitt hus mot fjärrvärmenätet inklusive allt skiljer sig åt i olika kommuner men det brukar ligga runt 90 000 kr.
Bildkälla: eem.se
4. Pannor
Det finns ett gäng olika typer av pannor. Här listar vi de vanligaste:
Elpanna
En elpanna värmer upp vatten med hjälp av el. Den är sammankopplad med husets vatteburna uppvärmningssytem, dvs element eller golvvärme. Den värmer även varmvatten som används i dusch, kranar osv.
🔌 En normal förbrukning för en elpanna är runt 20 000 kWh per år (källa oresundskraft.se)
💰 Elpannor i mellanklass-segmentet kostar, inklusive installation ca 25 000 – 40 000 kr inklusive ROT-avdraget
Oljepanna
I en oljepanna eldar man med olja för att värma upp vatten. Den är sammankopplad med husets vatteburna uppvärmningssytem, dvs element eller golvvärme. Den värmer även varmvatten som används i dusch, kranar osv.
🔌 En normal förbrukning för en oljepanna är runt 3 kubikmeter olja per år. (se nuvarande priser på eldningsolja HÄR)
💰 Oljepannor i mellanklass-segmentet kostar, inklusive installation ca 40 000 kr inklusive ROT-avdraget
Vedpanna
I en vedpanna eldar man med ved och värmer upp vatten. Den är sammankopplad med husets vatteburna uppvärmningssytem, dvs element eller golvvärme. Den värmer även varmvatten som används i dusch, kranar osv.
🔌 En normal förbrukning för en vedpanna är runt 15-25 kubikmeter ved per år (pris per kubikmeter ved är mellan 1000 – 1500 kr)
💰 Vedpannor i mellanklass-segmentet kostar, inklusive installation ca 70 000 – 120 000 kr inklusive ROT-avdraget
Pelletspanna
I en pelletspanna eldar man pellets (biobränsle i pelleterad form som tillverkas ur olika biprodukter från skogs- och träförädlingsindustrin) och värmer upp vatten. Den är sammankopplad med husets vatteburna uppvärmningssytem, dvs element eller golvvärme. Den värmer även varmvatten som används i dusch, kranar osv.
🔌 En normal förbrukning för en pelletspanna är runt 6 ton pellets per år (pris per ton är ca 3 000 kr)
💰 Pelletspannor i mellanklass-segmentet kostar, inklusive installation ca 35 000 – 50 000 kr inklusive ROT-avdraget
Kombipanna
En kombipanna är en panna som kombinerar flera olika energikällor, exempelvis ved, pellets, olja eller el. Med dessa energikällor värmer pannan upp vatten. Den är sammankopplad med husets vatteburna uppvärmningssytem, dvs element eller golvvärme. Den värmer även varmvatten som används i dusch, kranar osv.
🔌 Förbrukningen för en kombipanna varierar beroende vilka energikällor som används.
💰 Kombipannor i mellanklass-segmentet kostar, inklusive installation ca 45 000 – 60 000 kr inklusive ROT-avdraget
Bildkälla: atmos.se/ackumulatortank
Låna till investering i ny uppvärmning
Att låna till ett nytt värmesystem är oftast en bra investering eftersom det sänker dina driftskostnader och höjer värdet på bostaden. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån. Du kan även lösa privatlånet när du säljer bostaden.
På Compricer.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.