Kapitaltillskott – Bostadsrättsförening

Kapitaltillskott bostadsrättsförening

Kapitaltillskott är ett samlingsnamn för de pengar som betalas in av bostadsrättsägarna till föreningen och går till att amortera på föreningens lån.

Två vanliga typer av kapitaltillskott

1. Via månadsavgiften.
Varje gång du betalar din månadsavgift/hyra till bostadsrättsföreningen så går en del av pengarna till att betala av på bostadsrättsföreningens lån. Detta gör att föreningens lån minskar och så även räntekostnaderna för lånet.

2. Via extra kapitaltillskott.
Man kan inom bostadsrättsföreningen komma överens om att göra ett extra kapitaltillskott till föreningen. Det innebär att varje bostadsrättsinnehavare betalar in X kr till bostadsrättsföreningen. Dessa pengar används för att sänka föreningens lån. Föreningens räntekostnader sjunker därmed och då sjunker även månadsavgiften som de boende behöver betala. När månadsavgiften sjunker så stiger värdet på bostadsrätterna.

Kapitaltillskott är avdragsgilla i deklarationen vid försäljning

Om det under de åren som du bott i föreningen amorterats ner lån i föreningen kommer du vid slutet av det år du säljer din bostadsrätt att få hem ett papper som heter kontrolluppgift ifrån bostadsrättsföreningen. I kontrolluppgiften kan du läsa hur mycket du gjort i kapitaltillskott under åren du ägt bostadsrätten och betalt hyra/månadsavgift. Den summan som står där drar man av i deklarationen och minskar då sin vinstskatt.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

86 KOMMENTARER

 1. Jag skall deklarera en försäljning av en ägarlägenhet i Frankrike. Lägenheten köptes utan köksutrustning i form av maskiner. Den såldes med inkråm, möbler, TV mm. Till detta har jag även betalt ca 100.000 sek för hissreno-
  vering samt ommålning av husets fasader och balkonger /17 lägenheter/. Kan dessa utlägg räknas in i inköpspriset
  eller ? Tacksam för svar.

 2. Hej , jag har nyligen sålt en bostad och givetvis får jag vinstskatt på vinsten. Nu har jag hittat ett objekt jag är intresserad av i en annan BRF där det tillåter kapitaltillskott för bostadsrätten ifråga. Har läst mig till att kapitaltillskottet är avdragsgillt på deklarationen. Så nu till min fråga kan jag kvitta min vinstskatt mot avbetalning/tillskott av kapital till min BRF istället ?

  • Hej Martin.

   Nej.
   Kapitaltillskott är avdragsgillt först när du säljer den bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej!
  Förstår inte riktigt ditt svar till Martin beträffande försäljning av lägenhet och kapitaltillskott. Alla i en förening finansierar väl alla sina fastigheter i en Brf via månadsavgiften?

  ”Till exempel löstes ett av föreningens lån i samband med att föreningen sålde en bostadsrätt som omvandlades från hyreslokal. Detta skedde under tiden vi bodde i huset. Borde inte även vår andel av ett sådant kapitaltillskott vara avdragsgillt?”

  Vänligen
  Lisa

  • Hej Lisa.

   Jag förstår inte din fråga riktigt.
   Kan du försöka förtydliga den lite?

   mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej Joakim!
  Vi är en liten förening (10 lgh) som skall byta ytterdörrarna till alla lgh. Låt säga att kostnaden för detta är 100tkr/lgh. Dvs. 1000 tkr totalt. Min fråga är om hur man går tillväga om några vill göra extra kapitaltillskott om motsvarande summa, för att hålla nere föreningens lånebehov, respektive hur man gör med övriga som inte vill göra kapitaltillskottet. Kan man (föreningen) låna upp den summan som behövs för de som inte gör inbetalningen om 100 tkr,och låta den enskilda brf. innehavaren betala amortering och ränta separat (ej via generell höjning av månadsavgiften) förslagsvis halvårsvis eller årsvis?

  • Hej Marcus.

   Jag vet inte exakt hur man genomför kapitaltillskottet tyvärr.
   Ni får nog at hjälp av någon med bättre koll på hur man rent praktiskt löser detta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!

  Tack för en bra artikel!
  Kanske ett långskott… men jag sålde en lägenhet för flera år sedan men har skjutit upp vinstskatten på den försäljningen. Nu när jag fått reda på att man kan få skatteavdrag för kapitaltillskott så undrar jag nu om jag efter dessa år kan ta upp detta?
  Tacksam för svar.
  //Joakim

  • Hej Joakim.

   Du kan korrigera en deklaration i upp till 6 år efter att du lämnat in den.
   Ring skatteverket och fråga hur du skall göra.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej,
  Styrelsen vägrar låta mig se den ekonomiska planen. Ordföranden skriver sin tolkning av uppgifterna, som inte stämmer överens med mina uppgifter från mina dokument.

  Den är en officiell handling. Hur ska jag gå till väga för att få läsa den om alla i styrelsen vägrar låta mig göra det?
  (Har även vänt mig till en annan styrelsemedlem, som bara konstaterar att den första lämnar rätt uppgifter.)
  Jag vill med egna ögon se och själv tolka vad som står om min lägenhet. ( Den består av 2 lägenheter från början, vilket ordföranden förnekar med stöd av grunddokument, som jag inte får läsa. )

  Jag håller på att sälja min lägenhet och kapitaltillskottet är viktigt att det blir rätt. I Lägenhetsförteckningen står det att lägenheten tillträddes 2004. då förvaltningen togs över av SBC.
  I själva verket skrevs kontrakt i november 1985. Verkar som om de tillfrågade styrelsemedlemmarna varken vet vad en ekonomisk plan är eller kapitaltillskott är.

  Hur ska jag göra för att förebygga, så att jag får rätt kapitaltillskott uträknar?

  • Hej Lena.

   Du kan beställa hem den ekonomiska plan på bolagsverkets hemsida.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej!
  Jag har ärvt en brf efter min mor och far, 2015. Har bott i den sedan dess. Jag vet inte vad de har erlagt för köpeshilling 1964.
  Är på väg att sälja denna lgh.
  Brf gjorde stora renoveringar 1990. Vilket inneburit också stora amorteringar sedan 1990.
  Då jag måste betala skatt på i princip hela värdeökning sedan 1964, kan jag då göra avdrag för kapitaltillskott sedan 1964?

  • Hej Robert.

   Tack, jag skrev fel där. Andelstalet skall det stå ja.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej,

  detta kanske är en dum fråga men hur vet man om månadsavgiften går till att finansiera amorteringar?
  Måste det bekräftas på ett styrelsemöte eller något? Eller är det bara så att det sker per automatik?
  Jag arbetar som ekonomisk förvaltare åt en bostadsrättsförening som amorterar och jag har beräknat kapitaltillskottet för att ta med det när en kontrolluppgift, vid en överlåtelse, skickas in. Vissa av säljarna och även styrelsen var förvånade när jag nämnde detta och hade aldrig hört talas om detta tidigare.

  Mvh,

  Viktoria

  • Hej Viktoria.

   Du kan ju se i årsredovisningar och besked från banken hur mycket som amorteras varje år på föreningens lån. Sedan räknar man ut hur stor del av den amorteringen som gäller en specifik bostadsrätt med hjälp av andelstalet.

   Mvh admin på EKonomifokus

 9. Hej,
  en bostadsrätt har sålts hösten 2019 men tillträdesdagen är i mars 2020. Får säljaren av lägenheten tillgodoräkna sig kapitaltillskott (amortering på lån) som skett i januari 2020? Dvs kontraktsdag 2019, tillträdesdag 2020.
  Mvh Jenny

  • Hej Jenny.

   Jag är inte 100% säker men det borde räknas från och med kontraktsdatum eftersom det är då som ägandet övergår rent juridiskt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 10. Föreningen har en vinst på mellan en halv och en miljon varje år. Förra året investerade man i solceller och i år skall man investera i fjärrvärme. Vinsten är ju kapiteltillskott från oss medlemmar men det är tydligen osäkert om man får dra av vid en framtida försäljning. Vad gäller?
  En bostadsrättsförening skall ju inte gå med vinst. Om man delade ut den till medlemmarna skulle man kunna sänka hyran med 150 kr per månad. Istället gör man ovanstående. Vore det inte fördelaktigare att låna till fjärrvärme.

  • Hej Berit.

   Vinsten är inte ett kapitaltillskott.
   Om vinsten används till att amortera på föreningens lån så blir det ett kapitaltillskott och det blir avdragsgillt.

   Om föreningen skall amortera, sänka avgifter eller investera i värmesystemet är något som ni får besluta i föreningen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej Jonas !

  Jag VET inte heller men kan göra en gissning: Ombildningen är troligtvis tänkt att ge en större intäkt till föreningen i och med att de nya lägenheterna måste upplåtas till gällande marknadsvärde plus avgiften. naturligtvis. Andelstalen kommer att behöva räknas om, då baserat på en rättvis ”insats” som hamnar under Medlemsinsatser i balansräkningen samt skillnaden mellan försäljningsvärde och insatsvärde som Upplåtelseavgifter. Varken lånet eller finansiering bör räknas som kapitaltillskott då egentligen samma bör gälla oavsett om ombyggnaden är en god eller dålig affär för föreningen i slutändan. Av Ditt inlägg att döma verkar det som om ombildningens kostnader i huvudsak tas ett räkenskapsår medan ”vinsten” vid fsg tas nästa räkenskapsår. Placeringen på kto ”kapitaltillskott” är då, ovan sagt, ett olyckligt kontoval då det signalerar rätt till avdrag för Dig som medlem.
  Har själv gjort likadan ombildning som ordf med skillnad att lokalen i princip var en ”färdig” lägenhet med förändringar som köparen ville göra själv.

  Robert Gårdsmed

 12. Hej. Jag bor i en förening och just nu ombildar vi en lokal på ca 400m2 där vi bygger 4 st nya lägenheter. Kostnaderna för dessa redovisas i vår årsredovisning som kapitaltillskott under balansräkning, eget kapital. Finansieringen av detta sker genom egen kassa, samt genom en del i nya lån. Får jag som medlem dra av min del av detta i samband med försäljning?
  Mvh Jonas

  • Hej Jonas.

   Jag vet tyvärr inte svaret på din fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej!
  Vad innebär det konkret om det står att jag har ett kaptaltillskott på 130 000 kr i min deklaration?
  Tacksam för svar!

  • Hej Helena.

   kapitaltillskottet är ett avdrag som du skall använda när du deklarerar din försäljning av bostaden.
   Det innebär att du minskar din vinst (eller ökar din förlust) på din bostad med 130.000 kr.
   Eftersom du minskar vinsten med 130.000 kr så är det 22% av 130.000 kr = 28600 kr mindre som du behöver betala i skatt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej,

  Kan man dra av balkonginglassning kostnad som förbättringsuppgft vid försäljningsdeklarationen?

  Mvh

 15. Hej,

  En BRF känner att ekonomin tillåter och amorterar/betalar av ett lån på säg 100.000:-. Som jag förstår det, får jag som medlem dra av min andel som kapitaltillskott.
  Vad stoppar en förening att låna upp 100.000:- igen och sedan amortera detta direkt? Då får jag som medlem dra av min andel som kapitaltillskott igen, varje gång föreningen amorterar detta lån. Var går gränsen för kapitaltillskott?

  • Hej Thomas.

   Lånefinansierade amorteringar ska inte räknas med.
   Föreningen kan alltså inte finansiera en amortering via lån, då räknas det inte med som kapitaltillskott.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej,

  Om en BRF som hyr marken av kommunen tar upp nya lån för att köpa loss marken. Får medlemmarna då göra avdrag för kapitaltillskott för amorteringen av de nya lånen också?

  Tanken är att avgiften ska höjas under några års period för att matcha vad den kommande tomträttsavgälden kommer kosta föreningen. Tanken är också att när marken köpts loss ska summan för den annars kommande tomträttsavgälden vara ungefär den samma som ränta+amortering ihop, där uppdelningen ränta/amortering beräknas bli ungefär 50/50.

  • Hej Fredrik.

   Svar: Ja, det blir precis som vilket lån som helst som föreningen har. Det spelar ingen roll när lånet tas, det skall räknas in när man beräknar kapitaltillskott för medlemmar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej, mun familj.har haft en bostadsrättslägenhet 73 år och vi sålde dem nu. Hur kan jag tro att kapitaltillskottet för alla dessa år kommer att presenteras för mig? Jag tänker att de kanske inte har koll på sånt som skedde för 73 år sedan och framåt? Hur gör jag?

  • Hej Roger.

   Fråga bostadsrättsföreningen eller bostadsrättsföreningens förvaltare (tex HSB eller riksbyggen) om någon sådan finns.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Hej !
  Hur är praxis nu bokföringsmässigt för de två typer av kapitaltillskott som kan förekomma:
  a) Löpande budgeterad avgift till föreningen per månad som används till amortering för året.
  b) särskilt kapitaltillskott ?

  b) bank debet kapitaltillskott kredit
  bank kredit Långfristigt lån debit

  a) bank debet långfristigt lån kredit
  eller varför inte
  bank debet ev mellankonto kredit
  mellankonto debet kapitaltillskott kredit
  bank kredit långfristigt lån debet
  kapitaltillskott kredit.
  Båda tillskotten ökar ju bostadsrättens egentliga värde ?

 19. Hej, Om en Brf har god ekonomi och är likvid, och använder pengarna till investeringar i föreningen, t ex renovering som en tidigare frågeställare nämnde, eller inköp av mark, anläggning av väg eller andra fasta tillgångar beslutade på årsstämma och som kan tas upp i balansräkningen, kan detta räknas som kapitaltillskott, trots att man inte gjort specifika extra utdebiteringar för detta? Man har ju istället ”sparat” ihop till investeringen…

   • OK, tack, det var ju ett tydligt svar..😁
    Så vad krävs för att det ska räknas som kapitaltillskott?
    Är det specifika utdebiteringar, specifika stämmpbeslt eller båda? Eller ytterligare kriterier?
    Vi står inför investeringar och har God ekonomi, men vill göra det både formellt korrekt och ekonomiskt optimalt…
    Mvh PelleP

    • Hej igen PelleP.

     Ja det står i artikeln de två olika typerna av kapitaltillskott som finns.
     1. Amorteringar på föreningens lån
     2. Extra kapitaltillskott från medlemmarna.

     Mvh admin på Ekonomifokus.

 20. Hej!
  Jag undrar vad detta kapitaltillskott innebär vid en försäljning. Har bott i en HSB förening under ca 12 år. Föreningen har under denna tid amorterat på lån, men inte tagit nya lån. Den samlade amorteringen uppgår till ca 3,3 miljoner kr under denna tid. Jag har en andel på ca 3,2% i vår förening. Hur ska jag göra detta avdrag för att få ned vinstskatten? Har varit i kontakt med HSB ekonomi, men de sa bara att jag ska kontakta Skatteverket och ta upp detta i min deklaration? Kan ni eventuellt hjälpa mig?. Mvh Hasse

  • Hej Hans.

   Föreningen får hjälpa dig att räkna fram ditt totala kapitaltillskott som du sedan drar av din deklarationen när du deklarerar försäljningen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 21. Hej.
  Jag och min sambo sålde vår lägenhet förra året och ska nu deklarera försäljningen. Kapitaltillskottet som står i min deklaration, är den individuell så att de är våra gemensamma kapitaltillskott i våra deklarationer som blir den totala summan?

  • Hej Lisa.

   Ni bör ha fått ett papper på posten från föreningens förvaltare (tex HSB eller Riksbyggen) som heter kontrolluppgift.
   Där står ert totala kapitaltillskott. Om kapitaltillskottet är förtryckt i er deklaration så tror jag att det är det totala kapitaltillskottet men jag är ej säker.

   Ring er förening/föreningens förvaltare och fråga om ert kapitaltillskott för att vara på säkra sidan.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 22. Hej, sålde en lägenhet 2018. Föreningen har under mina fem år amorterat en miljon på lånen. Under samma period har man tagit nya lån, kan jag dra av för det vi amorterat trots att lånen ökat?

  • Hej Jens.

   Ja, sålänge en del av din månadsavgift har gått till att betala på föreningens lån så finns det ett kapitaltillskott som du kan dra av när du säljer.

   Mvh admin på EKonomifokus

 23. Hej
  Jag undrar om jag kan dra nytta av kapitaltillskott retroaktivt då jag fick aldrig något från min tidigare BRF när jag sålde min lägenhet 5 år sedan då jag har biviljat uppskov från skatteverket?
  Tackar på förhand

  • Hej Hazem.

   Ja man kan yrka på avdrag i upp till 5 år efter det att man deklarerat försäljningen.
   Så om du fått tag i uppgiften nu i efterhand och det inte gått mer än 5 år så kan du kontakta skatteverket och fråga hur du skall gå tillväga för att yrka det avdraget.

   Mvh admin på EKonomifokus

 24. Tack för svar Andreas,
  Jo jag förstår att styrelsen måste bevilja detta.
  Frågan är mera om det alltid är krav att alla ska göra det samtidigt, eller om man kan lägga fram förslag till styrelsen på att de som vill kan få göra en engångsinbetalning på önskat belopp, säg var 5e år.
  Och om detta är så ovanligt att det i princip aldrig gjorts, eller om det finns exempel som man kan referera till?
  Sen kommer man ju naturligtvis in på Uffes fråga i nästa led, men det borde ju ett bra bokföringsprogram kunna lösa.

  • Hej igen Marie-Louise.

   Jag är tyvärr osäker på denna fråga så jag kan inte hjälpa dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Om brf- lägenhetsägare i en förening gör frivilligt kapitaltillskott.
  Endel i föreningen gör tillskott på hela skulden, andra gör halvt kapitaltillskott, några väljer att inte göra något kapitaltillskott.
  Hur redovisar man detta sedan i årsredovisningen så att köpare av lägenheter ska kunna se detta? I flerårsöversikten brukar man skriva lån/kvm. Finns det några regler om detta? Det kan ju annars vara svårt för köpare att se detta.

  • Hej Uffe.

   Det har jag faktiskt ingen aning om tyvärr. Ni får ta hjälp av en redovisningsexpert för att få svar på den frågan.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 26. Jag funderar på att köpa en lägenhet i en nybyggd BRF. Lånebilden är relativt låg (19%), men jag undrar om man kan få amortera av på sin del av det gemensamma lånet genom ett engångskapitaltillskott för att på så sätt minska framtida månadskostnader för lägenheten och öka värdet. Är det omöjligt eller har sånt hänt förut?
  Vänliga hälsningar Marie-Louise

  • Hej Marie-Louise.

   Nej det måste ske ett beslut i föreningen för att man skall få göra extra kapitaltillskott.
   Det funkar ej att en enskild bostadsrättsägare gör det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. Hej

  Om medlemmarna gör ett kapitaltillskott i en brf för att renovera delar av fastigheten, som är föreningens ansvar.
  Kapitaltillskottet avser renovering, inte att betala av ett lån.
  Vi säger att summan är 100 000:- per medlem, om jag säljer lgh 15 år efter kapitaltillskottet, kan jag fortfarande ta upp hela kapitaltillskottet i deklarationen eller anser skatteverket att det ska göras åldersavdrag?

 28. Vad gäller om man köpt en bostadsrätt för 25 år sedan, då föreningen hade 0 kr i lån. Under tiden man har bott där, har man tillfört kapitaltillskott via månadsavgiften och föreningen har renoverat och lånat upp mer pengar för att renovera/bygga om, samt amorterat på föreningens lån i omgångar. Har bostadsrättsinnehavaren då rätt att få kapitaltillskott vid försäljning 25 år senare?

  • Hej Åsa.

   Ja bostadsrättsinnehavaren har rätt att dra av kapitaltillskottet i sin deklaration när bostadsrätten säljs.
   Din förening har uppgiften om hur stor summan blir som du får dra av.

   Mvh admin på EKonomifokus

   • Hej Andreas,
    I detta fall säger föreningen att bostadsrättsinnehavaren inte får något kapitaltillskott, pga att föreningen hade 0 kr i lån när bostadsrätten köptes för 25 år sedan? Kan det vara så?

   • Ok, tack. I detta fall så säger föreningen att bostadsrättsinnehavaren ej får tillgodoräknas något kapitaltillskott, pga att när han köpte lägenheten för 25 år sedan, så hade föreningen inga skulder?

    • Hej igen Åsa.

     Vad jag vet så gäller det även för lån som upptas av föreningen under boendetiden.
     Tyvärr är detta ett lite speciellt fall så du får nog kontakta en riktigt bostadsjurist/expert och ställa denna fråga om du vill motsätta dig föreningens svar. Du kan testa att ringa Telefon: 08-83 22 66 och fråga mäklarsamfundets kundombudsman. De kan ge dig lite kostnadsfri vägledning/rådgivning.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Hur påverkas kapitaltillskottet ifall föreningen tar upp nya lån igen? Säg att en förening amorterar 5 Mkr i början av året och sedan behöver låna upp 5 Mkr i slutet av året. Räknas i så fall något kapitaltillskott?

  • Hej Jonas.

   Ja, så länge man skjuter till kapital till föreningen så får man göra avdrag för den summan i deklarationen sedan när man säljer sin bostad.
   Det spelar ingen roll om föreningen vid ett senare tillfälle får låna upp pengar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 30. Skiljer det sig på något sätt mellan en bostadsförening och en bostadsrättsförening. Vi är en bostadsförening från tidigt 1900-tal. Vi vill att alla går in med kapitaltillskott motsvarande deras andelstal, totalt 5 miljoner. Har vi rätt att ge dom ekonomiskt svaga som
  ej får låna pengar en skuld revers till föreningen med ränta?

  • Hej Niklas.

   Jag är osäker på vad som gäller om inte alla vill vara med på kapitaltillskottet, om man kan tvinga medlemmarna till att stoppa in ett extra kapitaltillskott.
   Tyvärr kan jag inte svara på din fråga då jag är osäker på svaret.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 31. Hej! Jag har sålt min bostadsrätt som jag ägt i fem år. Det är en förening i HSB. Vem kontaktar jag för att få uppgiften om ev kapitaltillskott? Tror inte styrelsen kan sånt här. Är det ekonomen för HSB jag ska prata med i första hand?

 32. Hej,

  Vi sålde nyligen en hyresrättslägenhet som vi hade sedan föreningens bildning, betraktas det också som kapitaltillskott?

  Tacksam för svar!
  Mvh
  Sigge

  • Hej Sigge.

   Jag antar att du menar att föreningen sålde en hyreslägenhet?
   Isåfall är svaret nej. Det är inte kapitaltillskott.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 33. Hejsan,

  Jag sålde en lägenhet i en liten BRF och dom har säkerligen inte hört talas om detta med kapitaltillskott.
  Under alla år jag bodde där så har lån amorterats.
  Kan jag begära ut denna information från föreningen? Att få detta för min lägenhet för de dryga 20 åren jag bodde där.

  Tacksam för svar!
  Caroline

  • Hej Caroline.

   Tyvärr är det vanligt att små föreningar utan förvaltare missar att registrera kapitaltillskottet.
   Ofta vet styrelsen inte ens vad kapitaltillskott är. Det kan bli svårt för dig att få reda på den uppgiften.
   Om inte styrelsen kan få fram uppgiften så är det nog ganska kört för dig tyvärr om ni inte kan räkna ut det.
   Den totala amorteringen under 20 års tid delat på bostadsrättens andelstal.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tack! Som jag trodde.
    Jag rotade fram alla uppgifter och räknade fram summan. Det blev en del efter alla dessa år, så det var värt lite arbete.

    //Caroline

 34. Hej,
  Jag sålde min bostadsrätt förra året och ska nu betala in vinstskatten till mitt skattekonto före 12 februari.
  Kan jag få avdrag för det jag betalat in månadsvis till föreningen (tot. 11500kr) till en inre reparationsfond av de balkonger vi byggde till lägenheterna för ca 12 år sedan.
  Och kallas detta för individuellt kapitaltillskott?
  Tacksam för snabbt svar,
  Kristin

 35. Mycket intressant! Vad händer om föreningen är lånefri (gammal förening) ? Hur räknar man kapitaltillskott då?

  • Hej David.

   Kapitaltillskottet blir 0 kr om föreningen inte har några lån eller om medlemmarna inte har skjutit till något kapital genom ett extra kapitaltillskott.
   Då finns det helt enkelt inget att räkna på.

   Mvh admin admin på Ekonomifokus.

 36. Hej!
  Nu blev jag intresserad av Er artikel beträffande kapitaltillskott i bostadsrättsförening.
  Vi betalar månadsavgift och därutöver har Brf. gjort extra amorteringar på långfristiga lån.
  Vi försäljning av bostadsrätt kan man tillgodgöra sig en viss del av amorteringar dels via månadsavgift
  och dels via extra amorteringar på långfristiga lån?
  Tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning
  Anna-Greta

  • Hej Anna-Greta.

   Det stämmer. Alla kapitaltillskott är avdragsgilla vid försäljning av bostaden.
   Det gäller ju då både för extra kapitaltillskott som gjorts till föreningen samt även den del av månadsavgiften som går till att betala på föreningens lån löpande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej –

    Vi har nyligen sålt vår bostadsrätt. I samband med detta fick vi en kontrolluppgift som avsåg avdrag för vår bostadsrätts andel av de kapitaltillskott som gjorts genom föreningens löpande amortering på lån.

    Utöver dessa amorteringar har föreningen även gjort en del engångsamorteringar som inte var med i kontrolluppgiften. Till exempel löstes ett av föreningens lån i samband med att föreningen sålde en bostadsrätt som omvandlades från hyreslokal. Detta skedde under tiden vi bodde i huset. Borde inte även vår andel av ett sådant kapitaltillskott vara avdragsgillt? Vi fick positivt besked om detta när vi pratade med skatteverket per telefon men ekonomibyrån som sköter redovisningen för bostadsrättsföreningen vägrar ändra kontrolluppgiften eftersom de säger sig fått annat besked av skatteverket. Bör vi driva frågan vidare?

    • Hej Martin.

     Om föreningen säljer en lägenhet för att betala av på lån så är det ju inte du som bostadsrättsinnehavare som har betalat in några extra pengar som gått till att betala av lånen.
     I min värld har du alltså inte gjort ett kapitaltillskott. Kapitaltillskott betyder ju just att du skjuter till kapital till föreningen.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 37. Hej.
  Vilken bra artikel!
  Tack för denna. Vi har pratat om att göra ett extra kapitaltillskott i vår bostadsrättsförening för att minska/amortera ner våra lån i föreningen. Denna artikel gav mig mer insyn då jag innan inte ens hade någon aning om vad kapitaltillskott var.

  Tack EF

  • Hej Britt.
   Va roligt att vi kunde hjälpa dig med den information som du sökte kring kapitaltillskott i bostadsrättsföreningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här