Kapitaltillskott – Bostadsrättsförening

20

Kapitaltillskott är ett samlingsnamn för alla de pengar som medlemmarna betalar in till bostadsrättsföreningen och som sedan går till att amortera ned föreningens lån.

Det finns två vanliga typer av kapitaltillskott

1. Via månadsavgiften. Varje gång du betalar din månadsavgift/hyra till bostadsrättsföreningen så går en del av pengarna till att betala av på bostadsrättsföreningens lån. Detta gör att föreningens lån minskar och så även räntekostnaderna för lånet.

2. Via extra kapitaltillskott. Man kan inom bostadsrättsföreningen komma överens om att göra ett extra kapitaltillskott till föreningen. Det innebär att varje bostadsrättsinnehavare betalar in X kr till bostadsrättsföreningen. Dessa pengar används för att sänka föreningens lån. Föreningens räntekostnader sjunker därmed och då sjunker även månadsavgiften som de boende behöver betala. När månadsavgiften sjunker så stiger värdet på bostadsrätterna.

Kapitaltillskott är avdragsgilla i deklarationen vid en försäljning

Om det under de åren som du bott i föreningen amorterats ner lån så kommer du att vid slutet av det år som du säljer din bostadsrätt att få hem ett papper som heter kontrolluppgift ifrån bostadsrättsföreningen. På kontrolluppgiften kan du läsa hur mycket du gjort i kapitaltillskott under åren som du betalt hyra/månadsavgift. Den summan som står där drar man av i deklarationen och minskar då sin vinstskatt.

Läs mer om att deklarera sin bostadsrättsförsäljning HÄR

Räkna ut vinst eller förlust på din bostadsaffär

Kalkylator för bostadsrätt (interaktiv K6-blankett)
Kalkylator för småhus (interaktiv K5-blankett)
(Beräkna vinst eller förlust samt skatt vid försäljning av bostad)

Mäklare med koll på alla regler

Anlita en mäklare som har koll på alla regler. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter från de olika mäklarna som arbetar i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare eller när du skall förhandla mäklararvode med den mäklare som du tänker välja. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter hos Hittamäklare.se och deras tjänster är helt gratis.

20 KOMMENTARER

 1. Hej.
  Vilken bra artikel!
  Tack för denna. Vi har pratat om att göra ett extra kapitaltillskott i vår bostadsrättsförening för att minska/amortera ner våra lån i föreningen. Denna artikel gav mig mer insyn då jag innan inte ens hade någon aning om vad kapitaltillskott var.

  Tack EF

  • Hej Britt.
   Va roligt att vi kunde hjälpa dig med den information som du sökte kring kapitaltillskott i bostadsrättsföreningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Nu blev jag intresserad av Er artikel beträffande kapitaltillskott i bostadsrättsförening.
  Vi betalar månadsavgift och därutöver har Brf. gjort extra amorteringar på långfristiga lån.
  Vi försäljning av bostadsrätt kan man tillgodgöra sig en viss del av amorteringar dels via månadsavgift
  och dels via extra amorteringar på långfristiga lån?
  Tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning
  Anna-Greta

  • Hej Anna-Greta.

   Det stämmer. Alla kapitaltillskott är avdragsgilla vid försäljning av bostaden.
   Det gäller ju då både för extra kapitaltillskott som gjorts till föreningen samt även den del av månadsavgiften som går till att betala på föreningens lån löpande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej –

    Vi har nyligen sålt vår bostadsrätt. I samband med detta fick vi en kontrolluppgift som avsåg avdrag för vår bostadsrätts andel av de kapitaltillskott som gjorts genom föreningens löpande amortering på lån.

    Utöver dessa amorteringar har föreningen även gjort en del engångsamorteringar som inte var med i kontrolluppgiften. Till exempel löstes ett av föreningens lån i samband med att föreningen sålde en bostadsrätt som omvandlades från hyreslokal. Detta skedde under tiden vi bodde i huset. Borde inte även vår andel av ett sådant kapitaltillskott vara avdragsgillt? Vi fick positivt besked om detta när vi pratade med skatteverket per telefon men ekonomibyrån som sköter redovisningen för bostadsrättsföreningen vägrar ändra kontrolluppgiften eftersom de säger sig fått annat besked av skatteverket. Bör vi driva frågan vidare?

    • Hej Martin.

     Om föreningen säljer en lägenhet för att betala av på lån så är det ju inte du som bostadsrättsinnehavare som har betalat in några extra pengar som gått till att betala av lånen.
     I min värld har du alltså inte gjort ett kapitaltillskott. Kapitaltillskott betyder ju just att du skjuter till kapital till föreningen.

     Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej David.

   Kapitaltillskottet blir 0 kr om föreningen inte har några lån eller om medlemmarna inte har skjutit till något kapital genom ett extra kapitaltillskott.
   Då finns det helt enkelt inget att räkna på.

   Mvh admin admin på Ekonomifokus.

 3. Hej,
  Jag sålde min bostadsrätt förra året och ska nu betala in vinstskatten till mitt skattekonto före 12 februari.
  Kan jag få avdrag för det jag betalat in månadsvis till föreningen (tot. 11500kr) till en inre reparationsfond av de balkonger vi byggde till lägenheterna för ca 12 år sedan.
  Och kallas detta för individuellt kapitaltillskott?
  Tacksam för snabbt svar,
  Kristin

 4. Hejsan,

  Jag sålde en lägenhet i en liten BRF och dom har säkerligen inte hört talas om detta med kapitaltillskott.
  Under alla år jag bodde där så har lån amorterats.
  Kan jag begära ut denna information från föreningen? Att få detta för min lägenhet för de dryga 20 åren jag bodde där.

  Tacksam för svar!
  Caroline

  • Hej Caroline.

   Tyvärr är det vanligt att små föreningar utan förvaltare missar att registrera kapitaltillskottet.
   Ofta vet styrelsen inte ens vad kapitaltillskott är. Det kan bli svårt för dig att få reda på den uppgiften.
   Om inte styrelsen kan få fram uppgiften så är det nog ganska kört för dig tyvärr om ni inte kan räkna ut det.
   Den totala amorteringen under 20 års tid delat på bostadsrättens andelstal.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tack! Som jag trodde.
    Jag rotade fram alla uppgifter och räknade fram summan. Det blev en del efter alla dessa år, så det var värt lite arbete.

    //Caroline

 5. Hej,

  Vi sålde nyligen en hyresrättslägenhet som vi hade sedan föreningens bildning, betraktas det också som kapitaltillskott?

  Tacksam för svar!
  Mvh
  Sigge

  • Hej Sigge.

   Jag antar att du menar att föreningen sålde en hyreslägenhet?
   Isåfall är svaret nej. Det är inte kapitaltillskott.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej! Jag har sålt min bostadsrätt som jag ägt i fem år. Det är en förening i HSB. Vem kontaktar jag för att få uppgiften om ev kapitaltillskott? Tror inte styrelsen kan sånt här. Är det ekonomen för HSB jag ska prata med i första hand?

 7. Skiljer det sig på något sätt mellan en bostadsförening och en bostadsrättsförening. Vi är en bostadsförening från tidigt 1900-tal. Vi vill att alla går in med kapitaltillskott motsvarande deras andelstal, totalt 5 miljoner. Har vi rätt att ge dom ekonomiskt svaga som
  ej får låna pengar en skuld revers till föreningen med ränta?

  • Hej Niklas.

   Jag är osäker på vad som gäller om inte alla vill vara med på kapitaltillskottet, om man kan tvinga medlemmarna till att stoppa in ett extra kapitaltillskott.
   Tyvärr kan jag inte svara på din fråga då jag är osäker på svaret.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hur påverkas kapitaltillskottet ifall föreningen tar upp nya lån igen? Säg att en förening amorterar 5 Mkr i början av året och sedan behöver låna upp 5 Mkr i slutet av året. Räknas i så fall något kapitaltillskott?

  • Hej Jonas.

   Ja, så länge man skjuter till kapital till föreningen så får man göra avdrag för den summan i deklarationen sedan när man säljer sin bostad.
   Det spelar ingen roll om föreningen vid ett senare tillfälle får låna upp pengar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here