Innan man köper en bostadsrätt bör man analysera bostadsrättsföreningens ekonomi och skick. Det finns flera bra nyckeltal att använda vid analysen. Enligt oss är det viktigast att analysera föreningens skuldsättning, belåningsgrad, räntekostnader och skick. I denna artikel går vi igenom hur du kan analysera dessa tre parametrar.
Artikelns innehåll:
1. Belåningsgrad i bostadsrättsföreningen
2. Bostadsrättsföreningens skuldkvot & räntekostnader
3. Skicket på föreningens byggnader
4. Hög eller låg avgift?
5. Vad man skall tänka på om det är en liten förening
6. Videoklipp om hur man analyserar en BRF
7. Nya nyckeltal som BRF:er måste redovisa från & med 2023
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Belåningsgrad bostadsrättsförening
Lån per kvadratmeter – skuldsättning
Ett av de viktigaste måtten enligt oss är belåningsgraden, dvs lån/kvm. Föreningens totala skulder delas med föreningens totala yta.
Exempel:
Om föreningen har 10 miljoner i lån och har en totalyta på 600 kvm så har föreningen 16 666 kr/kvm i skuld. Det är högt.
När de stora byggbolagen (tex JM och Skanska) bygger och bildar nya bostadsrättsföreningar idag så brukar de lägga ca 10 000 – 15 000 kr per kvadratmeter i skuld i föreningarna. Det kan man använda lite som utgångspunkt när man kikar på andra föreningar.
Äldre föreningar har oftast lyckats amortera ner sina skulder under årens lopp vilket gör att de har en lägre skuldsättning än nya föreningar.
Om föreningen är dåligt skött kan det ha slarvats med underhåll och amorteringar. Då har man en gammal förening med kommande stora underhåll som samtidigt har hög skuldsättning. Det kan innebära en stor ekonomisk smäll för dig som köper en bostad i den föreningen om månadsavgifterna måste chockhöjas.
- 0 – 5 000 kr/kvm i skuld är mycket bra.
- 5 000 – 10 000 kr/kvm är bra.
- 10 000 – 15 000 kr/kvm är okej om föreningens fastighet är i mycket gott skick.
- 15 000 – 20 000 kr/kvm är en högt belånad bostadsrättsförening.
- 20 000 kr/kvm eller mer är inte alls bra, undvik dessa föreningar.
Höga lån innebär att föreningen har höga räntekostnader. Om räntan stiger kan föreningen tvingas att höja månadsavgiften kraftigt för att kunna betala sina räntor.
💡Tips! – jämför bolån & lånelöften.
På Lånekoll.se kan du jämföra bolån och få lånelöften från ett stort antal olika banker & långivare med en enda ansökan. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Bostadsrättsföreningens skuldkvot & räntekänslighet
Man kan kika på hur stora lån föreningen har i förhållande till dess årsintäkter.
- Skuldkvot är ett mått som visar hur mycket långfristiga skulder bostadsrättsföreningen har i förhållande till dess årsintäkter.
- Räntekänslighet är ett mått som visar hur mycket bostadsrättsföreningen måste höja avgifterna om räntan på föreningens lån går upp med 1 procentenhet.
Beräkning av skuldkvot och räntekänslighet i bostadsrättsförening
Först räknar man ut föreningens skuldkvot genom att dividera föreningens långfristiga skulder med dess årsintäkter.
Exempel:
Långfristiga skulder: 30 000 000
Intäkter: 6 000 000
30 000 000 / 6 000 000 = 5
Skuldkvot 5
Värdet man får fram brukar vanligtvis ligga mellan 1 och 15. Ju lägre värde desto bättre.
Skuldkvoten visar även föreningens räntekänslighet. Om skuldkvoten är 5 så innebär det att föreningens avgifter måste höjas med 5 % om räntan på lånen ökar med 1 procentenhet.
Riktvärden:
Under 5 = låg (bra)
5-9 = normal (bra)
9-15 = hög (mindre bra)
15 = mycket hög (inte bra alls)
Föreningens räntekostnader i förhållande till intäkterna
En del av den månadsavgift som alla medlemmar i bostadsrättsföreningen betalar in går till att betala ränta på föreningens lån. Hur stor del av föreningens intäkter som går till räntekostnader är viktigt att kika på. Man tittar då på föreningens räntekostnader i förhållande till föreningens intäkter.
Exempel:
Brf Snipan har intäkter på 10 000 000 kr per år och räntekostnader på 2 500 000 kr per år.
2 500 000 / 10 000 000 = 25 %.
Riktvärden:
- Upp till 20% = Välmående förening
- 20 – 40 % = Helt okej om föreningens byggnader inte är i dåligt skick
- 40 % eller mer = Väldigt riskabelt, speciellt om föreningens byggnader är gamla och slitna
Nyproduktion har oftast höga räntekostnader och når ofta upp mot 40%. Eftersom föreningens byggnad/fastighet då är nybyggd så är det ingen fara med de nivåerna.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Lånekoll.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Lånekoll kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Skicket på föreningens byggnader
Något som är viktigt att kika på är skicket på föreningens byggnader. Om det är en helt ny byggnad så kommer det inte att finnas behov av underhåll på väldigt många år samt att byggnaden är tekniskt bra och har därmed låga driftskostnader för uppvärmning osv.
Om det är en gammal byggnad som behöver renoveras (tex stambyte eller omläggning av tak) så kommer detta att kosta stora pengar. Är föreningen då lågt skuldsatt kan den låna pengar av banken till renoveringarna utan problem. Är den högt skuldsatt och behöver renoveras så kommer föreningen att tvingas höja månadsavgifterna för att täcka kostnaderna för renoveringarna. Ibland kan det krävas rejäla höjningar så var försiktig.
- Föreningar med nya byggnader har vanligtvis mycket lån och höga räntekostnader men har istället låga driftskostnader.
- Föreningar med gamla byggnader har ofta höga kostnader för uppvärmning och underhåll men har vanligtvis lägre skuldsättningsgrad.
Ta en titt på bostadsrättsföreningens underhållsplan för att se hur fastighetens framtida behov av renoveringar ser ut. Om föreningen har en bra och väl genomtänkt underhållsplan kan det vara ett täcken på att föreningen sköts på rätt sätt vilket såklart är en stor fördel.
Läs mer hos Planima för fler tips om underhållsplan för bostadsrättsföreningar.
Hög eller låg avgift
Oftast kan man dra slutsatsen att föreningar med låga avgifter är välskötta samt lågt belånade och vice versa. Det stämmer dock inte alltid då föreningar kan ha FÖR låga avgifter, dvs avgiften räcker ej till att täcka föreningens kostnader och föreningen går då back varje år. Då måste avgifterna höjas. Kika i årsredovisningar om det finns tydliga behov av höjning av avgifterna eller om nuvarande nivå på månadsavgifterna räcker till.
Små bostadsrättsföreningar med mindre än 8 st bostäder
Om en förening har färre än 8-9 st lägenheter/bostadsrätter så anses den normalt sett vara mer riskabel. Det är på grund av att det är så få hushåll som får dela på kostnaderna om något oväntat skulle hända i föreningen. Bankerna är nuförtiden extra försiktiga och vill inte alltid låna ut pengar till köp av bostadsrätt i små bostadsrättsföreningar. Vissa banker är hårdare än andra. Tänk på det när du köper en bostad i en liten föreningen att det kan bli lite svårare att sälja den vidare i framtiden om spekulanternas banker säger nej till lånelöftet.
Video om hur man analyserar en bostadsrättsförenings ekonomi
I videon går EFN igenom vad man skall tänka på när man kikar på ekonomin i en bostadsrättsförening.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Lånekoll.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Lånekoll kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
7 nyckeltal som BRF:er måste redovisa från & med 2023
Den 1 januari 2023 infördes nya krav i årsredovisningslagen (ÅRL). Bostadsrättsföreningar måste nu även redovisa följande nyckeltal i årsredovisningen. Dessa nyckeltal gör att det blir ännu enklare att analysera och jämföra bostadsrättsföreningar.
1. Skuldsättning per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt
Skuldsättning per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt visar föreningens lån dividerat med antal kvadratmeter bostadsrättsyta. I detta nyckeltal räknas inte övriga ytor med, exempelvis gemensamhetslokaler.
2. Sparande per kvadratmeter
Visar justerat resultat dividerat med ytan upplåten med bostadsrätt eller hyresrätt. Med justerat resultat avses summan av årets resultat, årets avskrivningar, årets kostnad för utrangeringar och årets kostnad för planerat underhåll.
3. Räntekänslighet
Visar hur mycket bostadsrättsföreningen måste höja månadsavgifterna om räntan på föreningens lån stiger. Läs mer om detta längre upp i artikeln.
4. Energikostnad per kvadratmeter
Visar föreningens energikostnader (kostnader för uppvärmning, el och vatten) dividerat med ytan i bostadsrättsföreningen som är upplåten med bostadsrätt eller hyresrätt.
5. Årsavgift per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt
Visar föreningens totala intäkter från årsavgifter (ofta även kallade månadsavgifter) dividerat med med antal kvadratmeter bostadsrättsyta. Årsavgifterna kommer från ytor som är upplåtna med bostadsrätt.
6. Årsavgifternas andel i procent av totala rörelseintäkter
Visa hur stor del av föreningens totala intäkter som kommer från årsavgifterna (ofta även kallade månadsavgifterna). Årsavgifterna kommer från ytor som är upplåtna med bostadsrätt.
7. Om bostadsrättsföreningen gör förlust
Om bostadsrättsföreningen gör förlust ska bostadsrättsföreningen dessutom förklara vad förlusten innebär för föreningen ekonomiska förutsättningar.
Ta hjälp om du inte kan analysera själv
De flesta slarvar och undersöker inte bostadsrättsföreningens skick och ekonomi innan de köper en bostadsrätt. Det är extremt viktigt! Om föreningen är dåligt skött så kan det bli katastrofala följder för din privatekonomi. I värsta fall kan din bostadsrättsförening gå i konkurs och du kan förlora din bostad.
Om du känner att du har dålig koll på hur man analyserar en BRF så rekommenderar vi att du anlitar eller tar hjälp av någon som kikar på brf:ens årsredovisning och analyserar den åt dig innan ett eventuellt köp.
Hur härleder jag dessa ”riktvärden” som används för nyckeltalen, ex. belåning resp. sparande – varifrån kommer alla dessa riktvärden? Dom är ju olika mellan olika web sidor osv?
Hej Lars.
Tyvärr har jag ingen källa att återge för riktvärden som anges i artikeln.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Hej,
när man beräknar skuld/kvm ska man ta med ytan för BRF:ns hyres-lgh då med samt butikslokaler?
Hej M.
Det finns två olika mått:
1. Skuldsättning / totalyta (kvm)
2. Skuldsättning / kvm bostadsyta upplåten med bostadsrätt
Vi tycker 1:an ger den mest rättvisa bilden och det är det måttet vi räknar med högst upp i artikeln.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi har hittat en bostadsrätt som säljs under marknadsvärdet. Anledningen tros vara att föreningen står med ganska mycket skulder. Huset byggdes 2018 men föreningen var tvungen att ta nytt lån och anlita ny firma för att färdigställa fastigheten då byggentreprenören gick i konkurs.
Belåningen idag ca. 17.000 / kvm.
Skuldkvot 21%.
Avgifter (748kr / kvm)
Ammortering och avsättning idag ca. 40% av nettoomsättningen
Snart förhandlas räntan för 2/5 av totala skulden
Föreningen har fått betyg C av allabrf
Finns det andra risker än att de antagligen behöver/bör höja avgiften förmodligen ganska rejält? bostadsrätten säljs ”billigt” i jämförelse med liknande objekt (20% lägre än genomsnittet) i området och då kanske det är värt det?
Hej Johanna.
Det är framför allt risken för kraftigt höjda månadsavgifter som är det ni ska oroa er för.
Om ni räknat på det och vågar ta chansen så kanske det kan vara ett fynd men tänkt er för, det kan alltid hända oförutsedda händelser som skapar problem när det är stora skulder inblandade.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim,
Tittar på en bostad där föreningen kom till 2017 (före var det hyresrätter, byggår 1956) har 18 miljoner i tillgångar. Belåningsgrad 51%, intäkter på 9 miljoner per år, räntekostnad ca 3 miljoner per år.
170 miljoner i lån som består av 5 olika lån:
27 miljoner – 1,35% räntesats – villkorsändringsdag 12 dec -25
44 miljoner – 1,79% räntesats – villkorsändringsdag 30 mars -23
41 miljoner – 2,51 % räntesats – villkorsändringsdag 30 mars -26
41 miljoner – 0,68% räntesats – villkorsändringsdag 30 mars -24
20 miljoner – 0,75% räntesats – villkorsändringsdag 30 dec -22 (redan omförhandlad då säkert men inte redovisad)
Månadsavgift nydligen höjd 20% och ligger på 4688 kr/mån, men nyrenoverad i form av stambyte, tak, fasad mm senaste åren. Skuld per kvadratmeter i BRF ca 15 500kr?
Detta ser ju katastrof ut på pappret i mina ögon. Är det något som skulle kunna försvara varför det skulle vara värt att köpa denna bostad? Mäklaren påstår att det inte är lika illa som det ser ut. Skuld oförändrad senaste 6 åren lät det som. Dom har anläggningstillgångar på 400 miljoner står det, men vet inte exakt vad anläggningstillgångar innebär? Och i så fall bör det kanske ändå vara ett bundet kapital?
/Amatör spekulanten Simon
Hej Simon.
1. Anläggningstillgångar i en brf är vanligtvis byggnader, mark och inventarier samt långfristiga placeringar.
2. Denna förening kommer sannolikt behöva höja sina avgifter ganska rejält om räntan fortsätter ligga kvar runt dagens nivåer. Den har en räntekänslighet på 18,9 % vilket är högt.
3. Eftersom fastigheten verkar renoverad och i gott skick så är 15 500 kr i skuld/kvm inte jättehögt.
Det ser ganska normalt ut tycker jag. Jag tror denna förening kommer klara sig galant men den kommer med största sannolikt behöva höja månadsavgifterna under kommande år. 1 % högre räntor på lånen innebär att föreningen måste höja månadsavgifterna med 18,9 %. Baserat på de räntesatser de har på sina lån idag så kan det nog bli både en och två, kanske tre procentenheter högre räntor på lånen när de förhandlas om.
Jag tycker nog att du kan undvika denna förening om du är orolig för stigande månadsavgift.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hur beräknar jag föreningens räntekänslighet i % ?
Hej Ida.
Jag har nu uppdaterat artikeln med beräkning av skuldkvot och räntekänslighet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim!
Jag undrar om man kan hyra in dig för en genomlysning av föreningens ekonomi?
/ styrelsemedlem
Hej Lovisa.
Nej tyvärr, det är inte en tjänst som jag erbjuder.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan!
Tack för en fantastiskt informativ sida och bra råd/kommentarer!
Vi kikar på en brf med en lånegrad om ca 13 000 kr/kvm. Byggår 2017 så fastigheterna är i mycket gott skick. Dock går föreningen back varje år. I redovisningen kan man se att det förklaras av avskrivningar avseende materiella anläggningstillgångar. (Samma summa varje år enligt en uppgjord plan.) I övrigt har de inga anmärkningsvärda driftskostnader. Är detta då att ses som en bra brf? Ser att du skrivit tidigare att minusresultat kan vara ok om det handlar om bokföringstekniska skäl, vilket jag tolkar att detta är.
Mvh Madeleine
Hej Madeleine.
Ja det låter inte som att det skall vara några konstigheter.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! vi funderar på att köpa ett objekt i form av nyproduktion och byggs som parhus i Stockholmsområdet med 20st enheter. belåningen är 12500kr/kvm och det är ju högt men vad jag förstår relativt vanligt vid nyproduktion att det ser ut så. dock verkar det som att föreningen utifrån den ekonomiska planen inte ska amortera nåt på sina lån första åren, är det vanligt att man gör så?
Hej Erik.
Jag vet tyvärr inte om det är vanligt eller ej. Jag kan tyvärr inte bidra med någon kunskap till denna fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag funderar på köp av en bostadsrätt i Stockholm. Obelånad föreningen men med tomträtt. Marken är taxerad till 46M, total boyta 2128kvm. Vid eventuellt friköp (som inte är på tal) skulle de innebära lån på 21600/kvm. Är detta rätt tänkt som jämförelse, och i så fall ett dåligt köp?
Hej Joakim.
Jag är tyvärr lite osäker på hur man skall räkna kring det där så jag kan inte ge dig något bra svar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Hoppas på att tråden lever.
Jag tittar på en brf med totalt 27 bostadsrätter samt 1 hyreslägenhet och 5 lokaler för uthyrning (butiksverksamhet). Total yta för bostadsrätter är 3521 kvm och hyreslägenhet/lokaler uppgår till 545 kvm.
Efter ett kommande kapitaltillskott på totalt ca 13,4 mkr (3800 kr/kvm) kommer föreningens skuld ligga på 12400 kr/kvm.
Rörelseintäkterna uppgick 2020 till 2785832 men i samband med kapitaltillskottet kommer även avgiften sänkas med 7%.
Huset är från 1904 och skulderna kan främst härledas till stora underhåll under 2018-2019.
Utifrån detta, vad kan man säga om föreningens skick?
Tack!
Hej Adam.
Jag kan inte säga så mycket mer än att det låter helt normalt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Stort tack för en jättebra guide. Jag hoppas att du har möjlighet att svara på min fråga, trots att det var länge sen du la upp din artikel.
Jag är intresserad av en lägenhet i en förening som gått back sedan 2015, förutom ett år. Utifrån nedan siffror, vad anser du om att föreningen går back på detta vis? Vilka frågor bör jag ställa till mäklare och/eller styrelse?
Resultat -450 000 kr för 2020, -240 000 kr för 2019, -61 000 för 2018, +18 000 för 2017, -125 000 kr för 2016, -359 000 kr för 2015. Summa balanserat resultat -3 106 888 kr. Ianspråktagande av fond för yttre underhåll 326 377 kr, så att i ny räkning överförs -2 780 511 kr.
105 bostadsrätter, 3 byggnader, 3 858 kvm, byggår 2003. Uppsala.
Avgift per kvm 883 kr, lån per kvm 9 007 kr (enligt ÅR, men, långfristiga skulder 34 247 837 kr/ 3 858 kvm = 8 877 kr), soliditet 60 %, nettoomsättning 3 492 844 kr.
Eget kapital 53 288 700 kr. Eget kapital och skulder 88 694 589 kr. Fond för yttre underhåll 3 686 589 kr.
En engångsamortering på 800 000 kr under 2020. Ökad amorteringstakt på två lån som omförhandlades 2020. Räntekostnader 445 388 kr.
Tack på förhand!
Hej sara.
Skuldsättningen ser bra ut.
Du borde kanske kolla upp varför föreningen gör förlust. Det kan ju bero på bokföringstekniska åtgärder så som avskrivningar till exempel och då är det ju ingen fara.
Det viktiga är att kassaflödet är positivt, dvs att intäkterna är större än utgifterna.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Tack för mycket bra informativa sidor.
Vi tittar på en bostadsrätt och försöker att analysera årsredovisningen för att veta vilka risker som finns.
Byggnadsår 2006 fastigheten förvärvades 2019. Vid övertagandet fick de som bildade bostadsrätt en reducering av hyran på 50% i 10 år. Motsvarande summa betalas från säljande bolag till bostadsföreningen under 10 åren.
Totala byggnadsytan, 8 252 kvm, varav 7 063 kvm utgör lägenhetsyta, 839 kvm utgör garage och 350 kvm utför gemensamhetsyta.
62 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 34 med hyresrätt.
Resultat 2020 förlust med 3 003 Kkr. I resultatet ingår avskrivningar om 4 739 Kkr. Räknas avskrivningar bort gör föreningen ett överskott om 1 736 Kkr.
Räntekostnaden avseende fastighetslånen 3 320 Kkr.
Nettoomsättningen 8 902 000
Soliditet, 51%
Genomsnittlig årsavgift per kvm bostadsrättsyta, 677 kr
Lån per kvm bostadsrättsyta, 33 370 kr
Insats per kvm bostadsrättsyta, 38 669kr Genomsnittlig skuldränta, 2,09%
Fastighetens belåningsgrad, 48,4%
Långfristiga skulder 80 731 750
När hyresrätterna blir lediga ska de säljas som bostadsrätter och lånen betalas av. (+55 boende)
Vilka risker bör vi se upp med när det gäller bostadsrättsföreningens ekonomi? Vad behöver vi tänka på?
Tack på förhand!
Ema
Hej Ema.
Jag tycker det ser bra ut. Eftersom det är så pass stor andel hyresrätter (som kan säljas och pengarna kan användas för att amortera ner på skulden) så är inte 33 370 kr/kvm en hög skuldsättning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Tack för artikeln, väldigt intressant.
Jag funderar på att köpa bostadsrätt i Fören 5, Malmö. jag har läst i årsredovisningen och dessa uppgifter har jag tagit fram. Skulle ni vänligen kunna ge er åsikt om föreningen.
I dagsläget har fasaden en fuktskada och en tvist pågår med PEAB gällande om föreningen ska stå för kostnaden eller byggherren.
Avgifterna har sänkts med 5% sedan 2016. År 2020 sänktes avgiften med 10%.
Låneskuld kr/kvm:
År 2020: 11.985 kr
År 2016: 14.109 kr
Föreningens totala yta: 11779 kvm
Soliditet:
År 2020 64.4%
År 2016 59.6 %
Boyta 8664 kvm
Lokal 3115 kvm
Omsättningstillgångar
År 2020: 3.820.176 kr
År 2019: 4.080.019 kr
Långfristiga skulder:
År 2020 83.000.000 kr
År 2019 116.075.000 kr
Föreningen äger fastigheten Fören 5, tomtalarea om 5747 kvm, äganderätt.
Fastigheten består av två byggnader med totalt 100 lgh. Två lokaler till hyresgäster. Vårdboende innehållande 53 omsorgslgh, kontrakt löper över 10 års tid.
Saknas någon uppgift?
Väldigt tacksam för svar!
Hej Cecilia.
Det ser ju väldigt stabilt ut om man bortser från fasaden.
Om det är så att hela fasade behöver bytas kan det bli dyrt och då lär skuldsättningen gå upp en del men om det bara rör sig om en enskild fuktskada så påverkar det inte så mycket.
Spontant ser det ut som en bra förening att köpa i.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, BRF trollkarlen från 2018 är detta en förening du kan kika på? Dem har betyget B
Hej Hej.
Nej, jag har ej tid att kolla upp föreningar åt alla som kommenterar här tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
De verkar ha Nettoomsättning på 684 Tkr 2019 198 Tkr räntekostnader
49% soliditet. Eget kapital om 8 850 000 kr. -80 Tkr i rörelseresultat
Långfristiga skulder om 9 877 000 kr
Hej igen Niklas.
Föreningens ekonomi verkar normal med tanke på åldern (2017).
Att den har 2 st hyresrätter är en fin tillgång.
Av de uppgifter du givit mig så verkar föreningen vara vettig.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim,
Tack för värdefulla insikter på denna sida.
Vi tittar på en bostadsrätt i en förening med belåning om 19 802 kr /m. Fastigheten byggdes 1938 och ombildades till brf 2017. Föreningen innehåller 19 bostadsrätter med en yta om 1884 m2, och 7 hyresrätter med en yta om 507 m2. Totala skulderna till 37 306 250 kr. Jag kan konstatera att belåning per m2 beräknats utifrån föreningens totala skulder i förhållande till yta för br, men inte utifrån hr-ytan
Avgifterna i föreningen är normala med 594kr m2, och sparandet ligger på 282kr m2.
Hur ska man bedöma föreningens ekonomiska status utifrån detta?
Med vänlig hälsning,
Patrik
Hej Patrik.
Eftersom föreningen har 7 st hyresrätter (stor och värdefull tillgång) så är nog inte 19 802 kr/kvm så farligt.
Om föreningen skulle göra om hyresrätterna till bostadsrätter och sälja dom skulle belåningen sjunka rejält.
Du behöver nog även ta reda på om byggnaden är i bra skick, dvs alla dyra saker såsom stambyte, tak, fasader osv är i gott skick.
Se till att skicket på byggnaden inte är eftersatt.
Spontant låter det som en bra förening baserat på den info du givit mig.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Jag och min sambo ska på visning nu i påskveckan. Lägenheten tillhör en relativt nystartad Brf (2017) som idag äger 12 bosstadsrätter och två hyresrätter. Enligt sidan på booli har de skuler på 9 877 000 kr fördelat på 702 kvadrat (bostadsrätterna) vilket ger en kvadratmeterpris på ca 14 000 kr. Jag har dålig koll vart jag hittar omsättningen och ränteavgifterna men det finns i senaste årsredovisningen bjurfors.se/contentassets/a9b9731f8d884a2aa46487ec88ee14f7/arsredovisning-2019-brf-filaren-5-o-6.pdf
Vad skulle du säga om föreningen utifrån deras siffror? Verkar det riskabelt att köpa lägenhet i den?
Hej Niklas.
Jag har tyvärr inte tid att kika igenom årsredovisningar och annonser åt folk här.
14 000 kr/kvm låter ju inte så blodigt om byggnaden är från 2017.
Mvh admin på Ekonomifokus