Jämföra/analysera bostadsrättsföreningar – Bra eller dålig Brf

Jämföra och analysera bostadsrättsföreningar

Många svenskar slarvar och undersöker inte bostadsrättsföreningens skick och ekonomi innan de köper en bostad. Det är extremt viktigt!

Om föreningen är dåligt skött så kan det bli katastrofala följder för din privatekonomi. I värsta fall kan din bostadsrättsförening gå i konkurs och du kan förlora din bostad. Om du känner att du har dålig koll på hur man analyserar en BRF så rekommenderar vi att du anlitar eller tar hjälp av någon som kikar på brf:ens årsredovisning och analyserar den åt dig innan ett eventuellt köp.

I denna artikel skall vi ge lite grundläggande tips på hur du kan tänka när du kikar på att köpa en bostadsrätt.

Artikelns innehåll – viktiga saker att undersöka:
1.
Lån i bostadsrättsföreningen
2. Föreningens räntekostnader
3. Skicket på föreningens byggnader
4. Hög eller låg avgift?
5. Vad man skall tänka på om det är en liten förening

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

I videon går EFN igenom vad man skall tänka på när man kikar på ekonomin i en bostadsrättsförening.

Få fina erbjudanden om lånelöfte
På hemsidan Lånekoll.se kan du få lånelöfte för bolån och privatlån från ett stort antal olika banker & långivare med en enda ansökan. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lån i bostadsrättsföreningen

Bostadsrättsföreningens lån

Lån per kvadratmeter

Ett av de viktigaste måtten enligt oss är lån/kvm. Hur stora är föreningens totala skulder delat på föreningens totala yta?

Exempel:
Om föreningen har 10 miljoner i lån och har en totalyta på 600 kvm så har föreningen 16 666 kr/kvm i skuld. Det är högt.

När de stora byggbolagen (tex JM och Skanska) bygger och bildar nya bostadsrättsföreningar idag så brukar de lägga ca 10 000 – 13 000 kr per kvadratmeter i skuld i föreningarna. Det kan man använda lite som utgångspunkt när man kikar på andra föreningar. Äldre föreningar har oftast lyckats amortera ner sina skulder under årens lopp vilket gör att de har en lägre skuldsättning än nya föreningar.

Om föreningen är dåligt skött kan det ha slarvats med amorteringarna och då har man en gammal förening med kommande stora underhåll som samtidigt har hög skuldsättningsgrad. Det kan bli en stor ekonomisk smäll för dig som köper en bostad i den föreningen.

 • 0 – 5 000 kr/kvm i skuld är mycket bra.
 • 5 000 – 10 000 kr/kvm är bra.
 • 10 000 – 15 000 kr/kvm är okej om föreningens fastighet är i mycket gott skick.
 • 15 000 – 20 000 kr/kvm är en högt belånad bostadsrättsförening.
 • 20 000 kr/kvm eller mer är inte alls bra, undvik dessa föreningar.

Höga lån innebär att föreningen har höga räntekostnader. Om räntan stiger kan föreningen tvingas att höja hyran/månadsavgiften kraftigt för att kunna betala sina räntor.

Föreningens räntekostnader

Bostadsrättsföreningens räntekostnader

Föreningens räntekostnader i förhållande till intäkterna

En del av den månadsavgift som alla medlemmar i bostadsrättsföreningen betalar in varje månad går till att betala ränta på föreningens lån. Hur stor del av föreningens intäkter som går till räntekostnader är viktigt att kika på. Man jämför då föreningens räntekostnader i förhållande till föreningens intäkter.

Exempel:
Brf Snipan har intäkter på 10 000 000 kr per år och räntekostnader på 2 500 000 kr per år.
2 500 000 / 10 000 000 = 25 %.

 • Upp till 20% = Välmående förening
 • 20 – 40 % = Helt okej om föreningens byggnader inte är i dåligt skick
 • 40 % eller mer = Väldigt riskabelt, speciellt om föreningens byggnader är gamla och slitna

Nyproduktion har oftast höga räntekostnader och når ofta upp mot 40%. Eftersom föreningens byggnad/fastighet då är nybyggd så är det ingen fara med de nivåerna.

Föreningens skuldkvot och räntekänslighet

Man kan även kika på hur stora lån föreningen har i förhållande till dess årsintäkter.

 • Skuldkvot = Hur mycket lån föreningen har i förhållande till med dess årsintäkter.
 • Räntekänslighet = hur mycket måste föreningen höja avgifterna om räntan på föreningens lån går upp med 1 procentenhet.

Beräkning:
Först räknar man ut föreningens skuldkvot genom att dividera föreningens skulder med dess intäkter.

Exempel:
Skulder: 30 000 000
Intäkter: 6 000 000
30 000 000 / 6 000 000 = 5
Skuldkvot 5

Värdet man får fram brukar vanligtvis ligga mellan 1 och 15. Ju lägre värde desto bättre.

Skuldkvoten visar också föreningens räntekänslighet. Om skuldkvoten är 5 så innebär det att föreningens avgifter måste höjas med 5 % om räntan på lånen ökar med 1 procentenhet.

Riktvärden:
Under 5 = låg (bra)
5-9 = normal (bra)
9-15 = hög (mindre bra)
15 = mycket hög (inte bra alls)

Skicket på föreningens byggnader

Något som är viktigt att kika på är skicket på föreningens byggnader. Om det är en helt ny byggnad så kommer det inte att finnas behov av underhåll på väldigt många år samt att byggnaden är tekniskt bra och har därmed låga driftskostnader för uppvärmning osv.

Om det är en gammal byggnad som behöver renoveras (tex stambyte eller omläggning av tak) så kommer detta att kosta stora pengar. Är föreningen då lågt skuldsatt kan den låna pengar av banken till renoveringarna utan problem. Är den högt skuldsatt och behöver renoveras så kommer föreningen att tvingas höja månadsavgifterna för att täcka kostnaderna för renoveringarna. Ibland kan det krävas rejäla höjningar så var försiktig.

 • Föreningar med nya byggnader har vanligtvis mycket lån och höga räntekostnader men har istället låga driftskostnader.
 • Föreningar med gamla byggnader har ofta höga kostnader för uppvärmning och underhåll men har vanligtvis lägre skuldsättningsgrad.

Ta en titt på bostadsrättsföreningens underhållsplan för att se hur fastighetens framtida behov av renoveringar ser ut. Om föreningen har en bra och väl genomtänkt underhållsplan kan det vara ett täcken på att föreningen sköts på rätt sätt vilket såklart är en stor fördel.

Läs mer hos Planima för fler tips om underhållsplan för bostadsrättsföreningar.

Hög eller låg avgift

Oftast kan man dra slutsatsen att föreningar med låga avgifter är välskötta samt lågt belånade och vice versa. Det stämmer dock inte alltid då föreningar kan ha FÖR låga avgifter, dvs avgiften räcker ej till att täcka föreningens kostnader och föreningen går då back varje år. Då måste avgifterna höjas. Kika i årsredovisningar om det finns tydliga behov av höjning av avgifterna eller om nuvarande nivå på månadsavgifterna räcker till.

Små bostadsrättsföreningar med mindre än 8 st bostäder

Om en förening har färre än 8-9 st lägenheter/bostadsrätter så anses den normalt sett vara mer riskabel. Det är på grund av att det är så få hushåll som får dela på kostnaderna om något oväntat skulle hända i föreningen. Bankerna är nuförtiden extra försiktiga och vill inte alltid låna ut pengar till köp av bostadsrätt i små föreningar. Vissa banker är hårdare än andra. Tänk på det när du köper en bostad i en liten föreningen att det kan bli lite svårare att sälja den vidare i framtiden om spekulanternas banker säger nej till lånelöftet.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

🔗 Läs även vår artikel om indirekt nettoskuldsättning

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

129 KOMMENTARER

 1. Hej Joakim,

  Tittar på en bostad där föreningen kom till 2017 (före var det hyresrätter, byggår 1956) har 18 miljoner i tillgångar. Belåningsgrad 51%, intäkter på 9 miljoner per år, räntekostnad ca 3 miljoner per år.
  170 miljoner i lån som består av 5 olika lån:

  27 miljoner – 1,35% räntesats – villkorsändringsdag 12 dec -25
  44 miljoner – 1,79% räntesats – villkorsändringsdag 30 mars -23
  41 miljoner – 2,51 % räntesats – villkorsändringsdag 30 mars -26
  41 miljoner – 0,68% räntesats – villkorsändringsdag 30 mars -24
  20 miljoner – 0,75% räntesats – villkorsändringsdag 30 dec -22 (redan omförhandlad då säkert men inte redovisad)

  Månadsavgift nydligen höjd 20% och ligger på 4688 kr/mån, men nyrenoverad i form av stambyte, tak, fasad mm senaste åren. Skuld per kvadratmeter i BRF ca 15 500kr?

  Detta ser ju katastrof ut på pappret i mina ögon. Är det något som skulle kunna försvara varför det skulle vara värt att köpa denna bostad? Mäklaren påstår att det inte är lika illa som det ser ut. Skuld oförändrad senaste 6 åren lät det som. Dom har anläggningstillgångar på 400 miljoner står det, men vet inte exakt vad anläggningstillgångar innebär? Och i så fall bör det kanske ändå vara ett bundet kapital?

  /Amatör spekulanten Simon

  • Hej Simon.

   1. Anläggningstillgångar i en brf är vanligtvis byggnader, mark och inventarier samt långfristiga placeringar.
   2. Denna förening kommer sannolikt behöva höja sina avgifter ganska rejält om räntan fortsätter ligga kvar runt dagens nivåer. Den har en räntekänslighet på 18,9 % vilket är högt.
   3. Eftersom fastigheten verkar renoverad och i gott skick så är 15 500 kr i skuld/kvm inte jättehögt.

   Det ser ganska normalt ut tycker jag. Jag tror denna förening kommer klara sig galant men den kommer med största sannolikt behöva höja månadsavgifterna under kommande år. 1 % högre räntor på lånen innebär att föreningen måste höja månadsavgifterna med 18,9 %. Baserat på de räntesatser de har på sina lån idag så kan det nog bli både en och två, kanske tre procentenheter högre räntor på lånen när de förhandlas om.

   Jag tycker nog att du kan undvika denna förening om du är orolig för stigande månadsavgift.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Ida.

   Jag har nu uppdaterat artikeln med beräkning av skuldkvot och räntekänslighet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 2. Hejsan!
  Tack för en fantastiskt informativ sida och bra råd/kommentarer!
  Vi kikar på en brf med en lånegrad om ca 13 000 kr/kvm. Byggår 2017 så fastigheterna är i mycket gott skick. Dock går föreningen back varje år. I redovisningen kan man se att det förklaras av avskrivningar avseende materiella anläggningstillgångar. (Samma summa varje år enligt en uppgjord plan.) I övrigt har de inga anmärkningsvärda driftskostnader. Är detta då att ses som en bra brf? Ser att du skrivit tidigare att minusresultat kan vara ok om det handlar om bokföringstekniska skäl, vilket jag tolkar att detta är.
  Mvh Madeleine

  • Hej Madeleine.

   Ja det låter inte som att det skall vara några konstigheter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej! vi funderar på att köpa ett objekt i form av nyproduktion och byggs som parhus i Stockholmsområdet med 20st enheter. belåningen är 12500kr/kvm och det är ju högt men vad jag förstår relativt vanligt vid nyproduktion att det ser ut så. dock verkar det som att föreningen utifrån den ekonomiska planen inte ska amortera nåt på sina lån första åren, är det vanligt att man gör så?

  • Hej Erik.

   Jag vet tyvärr inte om det är vanligt eller ej. Jag kan tyvärr inte bidra med någon kunskap till denna fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej, jag funderar på köp av en bostadsrätt i Stockholm. Obelånad föreningen men med tomträtt. Marken är taxerad till 46M, total boyta 2128kvm. Vid eventuellt friköp (som inte är på tal) skulle de innebära lån på 21600/kvm. Är detta rätt tänkt som jämförelse, och i så fall ett dåligt köp?

  • Hej Joakim.

   Jag är tyvärr lite osäker på hur man skall räkna kring det där så jag kan inte ge dig något bra svar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!
  Hoppas på att tråden lever.
  Jag tittar på en brf med totalt 27 bostadsrätter samt 1 hyreslägenhet och 5 lokaler för uthyrning (butiksverksamhet). Total yta för bostadsrätter är 3521 kvm och hyreslägenhet/lokaler uppgår till 545 kvm.
  Efter ett kommande kapitaltillskott på totalt ca 13,4 mkr (3800 kr/kvm) kommer föreningens skuld ligga på 12400 kr/kvm.
  Rörelseintäkterna uppgick 2020 till 2785832 men i samband med kapitaltillskottet kommer även avgiften sänkas med 7%.
  Huset är från 1904 och skulderna kan främst härledas till stora underhåll under 2018-2019.

  Utifrån detta, vad kan man säga om föreningens skick?

  Tack!

  • Hej Adam.

   Jag kan inte säga så mycket mer än att det låter helt normalt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej! Stort tack för en jättebra guide. Jag hoppas att du har möjlighet att svara på min fråga, trots att det var länge sen du la upp din artikel.

  Jag är intresserad av en lägenhet i en förening som gått back sedan 2015, förutom ett år. Utifrån nedan siffror, vad anser du om att föreningen går back på detta vis? Vilka frågor bör jag ställa till mäklare och/eller styrelse?

  Resultat -450 000 kr för 2020, -240 000 kr för 2019, -61 000 för 2018, +18 000 för 2017, -125 000 kr för 2016, -359 000 kr för 2015. Summa balanserat resultat -3 106 888 kr. Ianspråktagande av fond för yttre underhåll 326 377 kr, så att i ny räkning överförs -2 780 511 kr.

  105 bostadsrätter, 3 byggnader, 3 858 kvm, byggår 2003. Uppsala.

  Avgift per kvm 883 kr, lån per kvm 9 007 kr (enligt ÅR, men, långfristiga skulder 34 247 837 kr/ 3 858 kvm = 8 877 kr), soliditet 60 %, nettoomsättning 3 492 844 kr.

  Eget kapital 53 288 700 kr. Eget kapital och skulder 88 694 589 kr. Fond för yttre underhåll 3 686 589 kr.

  En engångsamortering på 800 000 kr under 2020. Ökad amorteringstakt på två lån som omförhandlades 2020. Räntekostnader 445 388 kr.

  Tack på förhand!

  • Hej sara.

   Skuldsättningen ser bra ut.
   Du borde kanske kolla upp varför föreningen gör förlust. Det kan ju bero på bokföringstekniska åtgärder så som avskrivningar till exempel och då är det ju ingen fara.
   Det viktiga är att kassaflödet är positivt, dvs att intäkterna är större än utgifterna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej
  Tack för mycket bra informativa sidor.
  Vi tittar på en bostadsrätt och försöker att analysera årsredovisningen för att veta vilka risker som finns.
  Byggnadsår 2006 fastigheten förvärvades 2019. Vid övertagandet fick de som bildade bostadsrätt en reducering av hyran på 50% i 10 år. Motsvarande summa betalas från säljande bolag till bostadsföreningen under 10 åren.
  Totala byggnadsytan, 8 252 kvm, varav 7 063 kvm utgör lägenhetsyta, 839 kvm utgör garage och 350 kvm utför gemensamhetsyta.
  62 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 34 med hyresrätt.

  Resultat 2020 förlust med 3 003 Kkr. I resultatet ingår avskrivningar om 4 739 Kkr. Räknas avskrivningar bort gör föreningen ett överskott om 1 736 Kkr.
  Räntekostnaden avseende fastighetslånen 3 320 Kkr.
  Nettoomsättningen 8 902 000
  Soliditet, 51%
  Genomsnittlig årsavgift per kvm bostadsrättsyta, 677 kr
  Lån per kvm bostadsrättsyta, 33 370 kr
  Insats per kvm bostadsrättsyta, 38 669kr Genomsnittlig skuldränta, 2,09%
  Fastighetens belåningsgrad, 48,4%
  Långfristiga skulder 80 731 750
  När hyresrätterna blir lediga ska de säljas som bostadsrätter och lånen betalas av. (+55 boende)
  Vilka risker bör vi se upp med när det gäller bostadsrättsföreningens ekonomi? Vad behöver vi tänka på?
  Tack på förhand!
  Ema

  • Hej Ema.

   Jag tycker det ser bra ut. Eftersom det är så pass stor andel hyresrätter (som kan säljas och pengarna kan användas för att amortera ner på skulden) så är inte 33 370 kr/kvm en hög skuldsättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej!

  Tack för artikeln, väldigt intressant.
  Jag funderar på att köpa bostadsrätt i Fören 5, Malmö. jag har läst i årsredovisningen och dessa uppgifter har jag tagit fram. Skulle ni vänligen kunna ge er åsikt om föreningen.

  I dagsläget har fasaden en fuktskada och en tvist pågår med PEAB gällande om föreningen ska stå för kostnaden eller byggherren.

  Avgifterna har sänkts med 5% sedan 2016. År 2020 sänktes avgiften med 10%.

  Låneskuld kr/kvm:
  År 2020: 11.985 kr
  År 2016: 14.109 kr

  Föreningens totala yta: 11779 kvm

  Soliditet:
  År 2020 64.4%
  År 2016 59.6 %

  Boyta 8664 kvm
  Lokal 3115 kvm

  Omsättningstillgångar
  År 2020: 3.820.176 kr
  År 2019: 4.080.019 kr

  Långfristiga skulder:
  År 2020 83.000.000 kr
  År 2019 116.075.000 kr

  Föreningen äger fastigheten Fören 5, tomtalarea om 5747 kvm, äganderätt.

  Fastigheten består av två byggnader med totalt 100 lgh. Två lokaler till hyresgäster. Vårdboende innehållande 53 omsorgslgh, kontrakt löper över 10 års tid.

  Saknas någon uppgift?

  Väldigt tacksam för svar!

  • Hej Cecilia.

   Det ser ju väldigt stabilt ut om man bortser från fasaden.
   Om det är så att hela fasade behöver bytas kan det bli dyrt och då lär skuldsättningen gå upp en del men om det bara rör sig om en enskild fuktskada så påverkar det inte så mycket.

   Spontant ser det ut som en bra förening att köpa i.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Hej.

   Nej, jag har ej tid att kolla upp föreningar åt alla som kommenterar här tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. De verkar ha Nettoomsättning på 684 Tkr 2019 198 Tkr räntekostnader
  49% soliditet. Eget kapital om 8 850 000 kr. -80 Tkr i rörelseresultat

  Långfristiga skulder om 9 877 000 kr

  • Hej igen Niklas.

   Föreningens ekonomi verkar normal med tanke på åldern (2017).
   Att den har 2 st hyresrätter är en fin tillgång.

   Av de uppgifter du givit mig så verkar föreningen vara vettig.

   mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej Joakim,

  Tack för värdefulla insikter på denna sida.

  Vi tittar på en bostadsrätt i en förening med belåning om 19 802 kr /m. Fastigheten byggdes 1938 och ombildades till brf 2017. Föreningen innehåller 19 bostadsrätter med en yta om 1884 m2, och 7 hyresrätter med en yta om 507 m2. Totala skulderna till 37 306 250 kr. Jag kan konstatera att belåning per m2 beräknats utifrån föreningens totala skulder i förhållande till yta för br, men inte utifrån hr-ytan
  Avgifterna i föreningen är normala med 594kr m2, och sparandet ligger på 282kr m2.
  Hur ska man bedöma föreningens ekonomiska status utifrån detta?

  Med vänlig hälsning,

  Patrik

  • Hej Patrik.

   Eftersom föreningen har 7 st hyresrätter (stor och värdefull tillgång) så är nog inte 19 802 kr/kvm så farligt.
   Om föreningen skulle göra om hyresrätterna till bostadsrätter och sälja dom skulle belåningen sjunka rejält.

   Du behöver nog även ta reda på om byggnaden är i bra skick, dvs alla dyra saker såsom stambyte, tak, fasader osv är i gott skick.
   Se till att skicket på byggnaden inte är eftersatt.

   Spontant låter det som en bra förening baserat på den info du givit mig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej! Jag och min sambo ska på visning nu i påskveckan. Lägenheten tillhör en relativt nystartad Brf (2017) som idag äger 12 bosstadsrätter och två hyresrätter. Enligt sidan på booli har de skuler på 9 877 000 kr fördelat på 702 kvadrat (bostadsrätterna) vilket ger en kvadratmeterpris på ca 14 000 kr. Jag har dålig koll vart jag hittar omsättningen och ränteavgifterna men det finns i senaste årsredovisningen bjurfors.se/contentassets/a9b9731f8d884a2aa46487ec88ee14f7/arsredovisning-2019-brf-filaren-5-o-6.pdf

  Vad skulle du säga om föreningen utifrån deras siffror? Verkar det riskabelt att köpa lägenhet i den?

  • Hej Niklas.

   Jag har tyvärr inte tid att kika igenom årsredovisningar och annonser åt folk här.
   14 000 kr/kvm låter ju inte så blodigt om byggnaden är från 2017.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här