Små bostadsrättsföreningar – Risker & fördelar

Liten bostadsrättsförening

När man köper en bostadsrätt är det extremt viktigt att kolla upp föreningen. Om föreningen är liten, dvs färre än 6-7 st bostadsrätter så tar man en större risk. Att köpa en bostadsrätt i en större förening är betydligt tryggare och generellt bättre.

Liten bostadsrättsförening = 6-7 st eller färre

I denna artikel skall vi gå igenom de risker med att köpa en bostadsrätt i en liten bostadsrättsförening och vad man bör tänka på innan man köper. Det finns dock fördelar också, dessa skall vi gå igenom i artikeln lite längre ner.

1. Banken kan säga nej

Det är inte ovanligt att banker nekar sina kunder lån för köp av bostadsrätter i små föreningar. Banken bedömer helt enkelt att risken är för hög.

Om din bank ändå accepterar att du köper en bostad i en liten förening så kan det bli ett problem i framtiden när du skall sälja den vidare. Eftersom många banker säger nej så riskerar du att dina framtida potentiella köpare blir nekade av sina banker. Det gör att du riskerar att få betydligt färre spekulanter på din bostad när du väl skall sälja.

Många banker nekar även själva bostadsrättsföreningen lån ifall den är för liten. Det kan innebära att små föreningar får svårare att låna till renoveringar osv. De kan få sämre lånevillkor, dyrare räntor osv eftersom de är mindre.

2. Stora risker i underhållskostnader

Om föreningen är liten är det färre som skall dela på kostnader för underhåll och andra utgifter. Om taket behöver bytas kan det bli väldigt stora kostnader som skall fördelas på väldigt få bostadsrätter.

Exempel:
Lilla Brf svanen måste byta tak och dränera om föreningens fastighet. Det kommer att kosta 500 000 kr. I föreningen finns 5 st bostadsrätter vilket innebär att varje bostadsrätt belastas med 100 000 kr per lägenhet. Är ekonomin i föreningen inte skött på rätt sätt kan detta tvinga fram en höjning av avgiften. Högre avgifter kan i värsta fall göra att värdet på bostadsrätten sjunker i värde.

3. Otur med jobbiga medlemmar i föreningen

Om man har otur och det bor 3 st medlemmar i föreningen som är knäppgökar så kan knäppgökarna vara i majoritet i en liten förening. Då finns det en risk att de beslut som fattas i föreningen blir katastrofala för föreningens ekonomi och fastighetsunderhåll.

Bor man i en större förening så kommer inte några enstaka knäppgökar att kunna ställa till några större problem eftersom majoriteten i svenska bostadsrättsföreningar är vettiga människor. De vettiga människorna kommer att vara i majoritet i en större förening och kloka beslut kommer därför att fattas.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Fördelar

Fördelen med små föreningar är att de kan bli väldigt familjära och trevliga om det bor vettiga och trevliga människor i föreningen. Om man är få så kan man sköta föreningen väldigt kostnadseffektivt genom att hjälpas åt med gräsklippning, trappstädning, rensning av ogräs osv. Folk som bor i mindre föreningar känner ofta ett större ansvar för fastighetens skick eftersom man äger en så stor del av den.

Bor det bra människor i föreningen kan man alltså hålla ner kostnaderna och hålla fastigheten i fint skick genom att alla hjälps åt och hjälper varandra. Stora föreningar blir mer anonyma och då blir det svårare att hjälpas åt.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

8 KOMMENTARER

 1. Hej ! Jag bor i en liten förening med 4 medlemmar sedan 23 år där jag för ovanlighetens skull fn är ordf. Alla medlemmar är med i styrelsen. Nu vill jag sälja min lgh. En person i styrelsen som bott här nästan lika länge som mig och som tidigare oftast varit ordf vill göra allt hon kan för att försäljningen ska gå dåligt. De två andra i styrelsen består av en person som alltid helt okritiskt håller med henne oavsett vad det handlar om. T o m innan han ens vet vad hon ska säga brukar han samtycka med eftertryck. – Den andra styrelsemedlemmen är en relativt nyinflyttad kvinna som inte har tidigare styrelseerfarenhet. Hon försöker förstå frågorna och vad det handlar om under mötena men håller sig annars på sin kant.
  Saken just nu som har med min förestående försäljning att göra är att styrelsen för 4 år sedan bestämde om 2,5 % höjning av avgiften fyra år i rad. Sista höjningen är fr o m jan 2003.
  Men inför vårt senaste styrelsemöte nyss anmälde hon som är vår fd ordf en punkt om att ”resonera lite om vad räntehöjningar, högre elpriser och e v höjnig av fjärrvärme kan komma att betyda för oss.”.. och sedan hade hon förslag om beräkning för att se om avgifterna e v behövde höjas mer i år n vi redan beslutat.
  Beslutet på mötet blev att kassören ska göra en budgetberäkning till nästa gång 5 dec och beslut ska då också tas i frågan.
  Kassör är han som alltid okritiskt håller med henne och hon brukar göra hans uppgifter så det går att känna sig helt säker på vad beräkningen / budgeten kommer att visa på oavsett fakta. Förmodligen får vi två andra f ö inte ta del av den förrän på mötet.
  När folk stått inför att sälja här tidigare och hon som tidigare varit vår ordf brukat svara tråkigt och negativt till mäklare och spekulanter som hört av sig. Även när säljaren varit verkat vara på god fot med henne. Men jag är ju inte ens det. Så jag har tänkt en tid nu att jag måste passa på att sälja medan jag själv är ordf. Men som sagt mig gillar hon verkligen inte och nu verkar hon trots allt kommit på ett sätt att inverka dåligt på min försäljning också.
  Finns det något enkelt sätt för mig som ordf att se till att vårt nästa möte med beslut i denna fråga blir först nästa år ?
  Kan jag bara meddela dem att jag tycker att vi tar nästa möte slutet jan i stället för 5 dec..? Måste jag skylla på något typ att jag känner att jag inte hinner sätta mig in i frågan p g a mycket annat att göra och / eller att få info först på mötet och besluta samtidigt inte känns bra varpå jag vill skjuta upp.? Eller vad händer om jag anmäler sjukdom inför mötet och föreslår att det skjut upp till typ 25 jan p g a det.? Den nyinflyttade under mig skulle förmodligen inte ha något emot att skjuta upp mötet. Men de båda andra skulle ha mycket emot det.
  Tacksam om någon kan ge ett fungerande tips.!

  • Hej Lena.

   Jag har tyvärr inga bra tips att erbjuda i denna fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 2. Hej
  Vi är en liten brf, bara 5 lägenheter.
  Samtliga brf.innehavare ingår i styrelsen.
  F.n. är två av lägenheterna uthyrda i 2:a hand. Vi står inför ännu en försäljning och ”befarar” att även denna köps och ska hyras ut i 2:a hand. Vi blir då bara två innehavare kvar, som bor i huset. Finns det någon regel eller praxis så vi kan förhindra detta på något vis? Den största arbetsbördan ligger redan nu, på oss 2 som bor kvar i huset. Är det rimligt att 3 av 5 lägenheter hyrs ut i 2:a hand? Detta innebär också att vi som faktiskt bor kvar i huset hamnar i minoritet i styrelsen.

  • Hej Ann.

   Jag är inte säker men jag tror att det måste skrivas in i stadgarna för att ni skall kunna hindra andrahandsuthyrning.
   De som hyr ut i andrahand befrias ju inte från ansvar bara för att de hyr ut. De måste ju ta ansvar och hjälpa till med föreningen ändå.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej

  Jag bor i bostadsrätt små föreningen med 6 lgh och vi tänkte byta ventilationen och värme och det koster stor summa. Så min frågar är ska man få lån från banken på förening namn eller på sitt eget namn ? Och hur det går till om lånen blir på förening namn ?
  Tack

  • Hej Mustafa.

   Det är bostadsrättsföreningen som är ansvarig för värme och ventilation så det är föreningen som får ta lånet och betala för åtgärderna.
   Styrelsen får kontakta banken och ansöka om ett lån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här