Köpa i liten bostadsrättsförening – Risker & fördelar

Liten bostadsrättsförening

När man köper en bostadsrätt är det extremt viktigt att kolla upp föreningen. Om föreningen är liten, dvs färre än 6-7 st bostadsrätter så tar man en större risk. Att köpa en bostadsrätt i en större förening är betydligt tryggare och generellt bättre.

Liten bostadsrättsförening = 6-7 st eller färre

I denna artikel skall vi gå igenom de risker med att köpa en bostadsrätt i en liten bostadsrättsförening och vad man bör tänka på innan man köper. Det finns dock fördelar också, dessa skall vi gå igenom i artikeln lite längre ner.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

1. Banken kan säga nej

Det är inte ovanligt att banker nekar sina kunder lån för köp av bostadsrätter i små föreningar. Banken bedömer helt enkelt att risken är för hög.

Om din bank ändå accepterar att du köper en bostad i en liten förening så kan det bli ett problem när du skall sälja bostaden vidare. Eftersom många banker säger nej så riskerar du att dina framtida potentiella köpare blir nekade av sina banker. Det gör att du riskerar att få betydligt färre spekulanter när du väl skall sälja.

Många banker nekar även bostadsrättsföreningar lån ifall de är för små. Det kan innebära att föreningar får svårare att låna till renoveringar osv. De kan få sämre lånevillkor, dyrare räntor osv eftersom de är mindre.

2. Stora risker i underhållskostnader

Om föreningen är liten är det färre som skall dela på kostnader för underhåll och andra utgifter. Om taket behöver bytas kan det bli väldigt stora kostnader som skall fördelas på väldigt få bostadsrätter.

Exempel:
Lilla Brf svanen måste byta tak och dränera om föreningens fastighet. Det kommer att kosta 500 000 kr. I föreningen finns 5 st bostadsrätter vilket innebär att varje bostadsrätt belastas med 100 000 kr per lägenhet. Är ekonomin i föreningen inte skött på rätt sätt kan detta tvinga fram en höjning av avgiften. Högre avgifter kan i värsta fall göra att värdet på bostadsrätten sjunker i värde.

3. Otur med jobbiga medlemmar i föreningen

Om man har otur och det bor 3 st medlemmar i föreningen som är knäppgökar så kan knäppgökarna vara i majoritet i en liten förening. Då finns det en risk att de beslut som fattas i föreningen blir katastrofala för föreningens ekonomi och fastighetsunderhåll.

Bor man i en större förening så kommer inte några enstaka knäppgökar att kunna ställa till några större problem eftersom majoriteten i svenska bostadsrättsföreningar är vettiga människor. De vettiga människorna kommer att vara i majoritet i en större förening och kloka beslut kommer därför att fattas.

Fördelar

Fördelen med små föreningar är att de kan bli väldigt familjära och trevliga om det bor vettiga och trevliga människor i föreningen. Om man är få så kan man sköta föreningen väldigt kostnadseffektivt genom att hjälpas åt med gräsklippning, trappstädning, rensning av ogräs osv. Folk som bor i mindre föreningar känner ofta ett större ansvar för fastighetens skick eftersom man äger en så stor del av den.

Bor det bra människor i föreningen kan man alltså hålla ner kostnaderna och hålla fastigheten i fint skick genom att alla hjälps åt och hjälper varandra. Stora föreningar blir mer anonyma och då blir det svårare att hjälpas åt.

Tips till dig som planerar att sälja?

Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Mäklarofferter.se och man förbinder sig inte till något när man fyller i en ansökan.

Tips till dig som planerar att köpa

Innan du går på visning eller lägger ett förhandsbud måste du ha ett lånelöfte klart. En hemsida som kan ordna riktigt låga räntor och är snabba med lånelöften är Lånekoll.se. Tack vare att de jämför upp till 30 st banker brukar Lånekoll enligt vår erfarenhet kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder både på bolån och privatlån. De har tidigare ordnat räntor ända ner till 1,09 % på bolån åt vissa kunder.

När du gör en ansökan om lånelöfte på Lånekoll.se så förbinder du dig inte till att ta ett lån. Du ber endast hemsidan att räkna på om din ekonomi räcker till för att låna till ett eventuellt bostadsköp samt att du får erbjudanden från bankerna. Att ansöka om ett lånelöfte är helt gratis och man förbinder sig inte till något.

2 KOMMENTARER

 1. Hej

  Jag bor i bostadsrätt små föreningen med 6 lgh och vi tänkte byta ventilationen och värme och det koster stor summa. Så min frågar är ska man få lån från banken på förening namn eller på sitt eget namn ? Och hur det går till om lånen blir på förening namn ?
  Tack

  • Hej Mustafa.

   Det är bostadsrättsföreningen som är ansvarig för värme och ventilation så det är föreningen som får ta lånet och betala för åtgärderna.
   Styrelsen får kontakta banken och ansöka om ett lån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here