Köpa nyproduktion – steg för steg guide

7
Köpa nyproduktion

De senaste åren har det byggts nya lägenheter och hus i en rasande fart. Den takt de bygger nya bostäder i idag är i klass med den som var under 60- 70-talet.
Det råder en byggboom helt enkelt.

Steg-för-steg guiden finner du längre ner i artikeln

Det finn en del saker som skiljer sig i köpprocessen när man köper en nyproducerad bostad i förhållande till när man köper en begagnad bostad av en annan privatperson. Det som skiljer sig är framför allt:

 • Ingen budgivning – alltid fasta priser
 • Du får välja inredning och material
 • Vanligtvis betydligt längre väntan till tillträde/inflyttning
 • Bostad och vitvaror är splitter nya

Borde man köpa nyproduktion nu?

Nyproducerade hus och lägenheter är oftast ganska dyra i förhållande till liknande bostäder i samma område. Det beror såklart på att bostäderna är splitter nya men även att nya bostadsrättsföreningar ofta har låga avgifter men hög belåningsgrad i föreningen. Om räntorna går upp kan många nya föreningar tvingas att höja sina avgifter rejält. Om priserna skulle gå ner på bostadsmarknaden generellt så innebär det ju såklart att även nyproducerade bostäder sjunker i värde. Det är därför viktigt att vara noga och se till att man inte köper en för dyr bostad. Byggbolagen väljer sina priser själv och det är inte alltid priserna som de sätter stämmer helt överens med rådande marknadsvärde. Den tiden då man kunder spekulera i nyproduktion och sälja med stor vinst direkt när man fått nycklarna är med största sannolikhet förbi. Se därför endast till att köpa en bostad som du vill bo i.

“Tänk till ordentligt innan du köper nyproduktion” – Andreas H

Köpa nyproduktion – steg för steg

Steg 1. Lånelöfte

Du måste börja med att skaffa dig ett lånelöfte. När du fått ett lånelöfte vet du hur mycket du kan lägga på en ny bostad. Utan lånelöfte kommer du inte att få köpa en nyproducerad bostad. Hemsidan Consector.se hjälper dig att skaffa lånelöfte och jämför erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig. Bankernas erbjudanden presenteras på en lista åt dig och du kan själv välja om du vill låna av någon av bankerna eller inte när det väl är dags. Consector kan även omförhandla befintliga bolån och tidigare har de ordnat räntor ända ner till 1,09 % åt vissa kunder. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Consector.se och du förbinder dig inte till något.

Steg 2. Intresseanmälan/förhandsbokning

Byggbolagen tar vanligtvis emot intresseanmälningar på sin webbplats i ett tidigt skede, ibland flera år innan säljstart. Du förbinder dig inte till att köpa när du gör en intresseanmälan men du kan via den få förhandsinformation om projektet du anmält intresse till

Steg 3. Säljstart

Inför försäljningsstart kontaktas de som föranmält intresse. Information skickas ut och ibland finns det en visningslokal eller liknande som man kan besöka för att se modeller, bilder, ritningar och skisser över projektet. Du som spekulant lämnar en köpanmälan vid säljstarten om du är intresserad av att köpa.

Steg 4. Bokningsavtal och bokningsavgift ska betalas

Om du får erbjudande att köpa någon av bostäderna du anmält att du vill köpa så tecknas ett bokningsavtal och en bokningsavgift ska betalas, som varierar beroende på vilket byggbolag som säljer.
Bokningsavgiften är normalt 10 000 kr upp till 25 000 kr. Om du betalt bokningsavgift så dras den sedan av från bostadens totalpris. Bokningsavgiften är alltså en första delbetalning av bostaden.

Steg 5. Förhandsavtal- och avgift

Förhandsavtal tecknas när bostadsrättsföreningen har bildats och är ett avtal mellan dig som köpare och föreningen. Förhandsavtal skrivs ofta 1-2 år innan dess att bostaden står färdig för inflyttning. Ibland kan dock tiden mellan förhandsavtal och inflyttning/tillträde vara ännu längre. I samband med förhandsavtalet betalas även förhandsavgiften som vanligtvis är på 100.000 kr upp till 150.000 kr för lägenheter.
Hos byggbolaget JM är det till exempel 100.000 kr i förhandsavgift som gäller när man köper lägenhet. Även denna avgift dras av från slutköpeskillingen och är därmed en delbetalning av bostaden.

I vissa fall skippar man förhandsavtal och tecknar upplåtelseavtal direkt istället. Det beror på hur långt bygg- och försäljningsprocessen har kommit.

Steg 6. Materialval och tillval samt besök i bostaden osv

Under tiden din nya bostad byggs får du välja materialval i form av tapeter, kakel, köksluckor och annat. Byggbolagen erbjuder oftast även en visningslägenhet där du kan se materialen och eventuella tillval på plats. Tillval är dock väldigt dyrt så tänk till innan du väljer. När det närmar sig inflyttning brukar du få besöka din egen bostad för att mäta osv.

Steg 7. Besiktning

Några veckor innan du får nycklarna kommer en oberoende besiktningsman att besiktiga bostaden. Du skall då vara med och undersöka så att allt ser bra ut. Efter besiktningen kan du reklamera eventuella fel eller brister som du upptäcker.

Övrigt om besiktningar av nyproduktion:
2 år efter den ovan nämnda besiktning görs den så kallade 2-års-besiktningen.
Du har då bott i bostaden i två år och har möjlighet att anmäla eventuella fel eller brister som uppstått under de första två åren du bott där.

Steg 8. Upplåtelseavtalet skrivs

Du skriver under det sista avtalet, upplåtelseavtalet. Där får du även information om hur du betalar in den sista betalningen av bostaden, slutbetalningen.
Vanligtvis får du en inbetalnings-avi som du tar med till banken för att genomföra slutbetalningen. Kvittot för slutbetalningen behöver du sen när du skall hämta ut nycklarna till bostaden så se till att spara det.

Steg 9. Tillträde/inflyttning

Du tar med dig kvittot på slutbetalningen och hämtar ut nycklarna till bostaden. Sedan är allt klart. Njut nu av din splitter nya bostad!

Sälja den nyproducerade bostaden vidare


Om du vill sälja vidare bostaden kan du göra det först när upplåtelseavtalet är signerat. Då kan du sälja bostaden vidare trots att du inte fått nycklarna ännu. Det kallas för “att sälja på ritning”. Om du skall sälja bostaden på ritning eller när du fått nycklarna bestämmer du själv. Om bostaden skall säljas kan du använda hemsidan Hittamäklare.se. för att samla in offerter från mäklarna som är aktiva i den stad/område som din bostad ligger i. Dessa offerter kan du sedan nyttja för att jämföra mäklarna och även när du skall förhandla om mäklararvodet med den mäklare som du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in din ansökan på Hittamäklare.se.


7 KOMMENTARER

 1. Från början när vi bokade denna nyproducerade bostadsrättslägenhet var det inflyttning i september året efter. Sedan sköt man på det till oktober. Då utgick vi från att man pratade om 1 oktober så klart. Fyra månader innan inflytt skulle vi få veta slutligt inflyttningsdatum. Då säger man att den 9 oktober får vi nycklarna och mellan den 9:e och den 13:e görs ett inflyttningsschema för att alla i trappuppgången inte krockar i hissen. Kan byggherren bestämma att inflyttning ska ske den 9:e i en månad? Det innebär att vi måste betala hela månadens hyra för den hyreslägenheten vi hyr nu i väntan på att få tillgång till bostadsrätten, alltså i stort sätt dubbla hyror. Är det ok och sätta ett datum som inte infaller vid ett månadsskifte?

  • Hej Mona.

   Ja, det är inget konstigt alls.
   Så går det till på alla nybyggen. Alla kan ju inte tillträda/flytta in på samma dag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Jo, men det hade varit justare om de hade lagt inflyttningsdatumen i slutet på en månad för att slippa få dubbla hyror i nästan en hel månad…

 2. Är det lagstadgat att varje nybyggd lgh ska besiktas av en oberoende besiktningsman och byggherre samt att de blivande bostadsrättsinnehavare n får en inbjudan att vara med? Vi håller på att flytta in där detta inte görs?

 3. Hej Andreas, så i princip kan byggherren låta den blivande bostadsrättsinnehavaren få flytta in utan besiktning och att man då får besikta lgh själv som lekman och påtala ev brister./Hans

  • Hej igen Hans.

   En slutbesiktning görs i princip alltid men om den är lagstadgad det vågar jag inte svara på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here