Artikelns innehåll:
När upplåtelseavtalet är signerat har du rätt att sälja din nyproducerade bostadsrätt, trots att du ännu inte fått nycklarna. Detta kallas för att sälja på ritning.
Den som köper på ritning har vanligtvis ingen möjlighet att titta på bostaden innan köpet utan får istället nöja sig med de ritningar och materialspecifikationer som upprättats av byggföretaget.
Artikelns innehåll:
1. Anlita mäklare till försäljningen
2. Vem gör materialval och tillval?
3. Info om tillträdet vid försäljning på ritning
4. Skatt vid försäljning av nyproduktion
5. Sälja nyproducerat hus/villa på ritning
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Anlita mäklare till försäljningen
Att sälja på ritning är enklare för mäklaren eftersom inga visningar behöver hållas. Förutom visningarna är det dock ingen större skillnad mot en vanlig försäljning. Budgivning hålls precis som vanligt och sedan skrivs ett överlåtelseavtal med en köpare.
Nuförtiden tar många mäklare egna drönarbilder vid försäljning av nyproduktion. Det hjälper spekulanterna att förstå området och bostadens läge så det är något vi rekommenderar att du begär av din mäklare.
Du bör kunna få en viss rabatt på mäklararvodet när du säljer på ritning. Vi rekommenderar att du jämför flera olika mäklare och deras offerter innan du väljer vem du vill anlita.
Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.
Vem gör materialval och tillval?
Eftersom materialval och tillval görs innan upplåtelseavtalet skrivs är valen redan gjorda när bostaden säljs vidare. Ibland kan det vara möjligt att göra sena ändringar, kontakta byggbolaget och fråga vad som gäller.
Information om tillträdet
De flesta byggföretag kräver att den som köpt bostadsrätten tillträder bostaden. Den som köpt och sedan säljer på ritning måste därför tillträda bostaden, dvs betala för den och hämta ut nycklarna därefter kan tillträdet för den nya köparen genomföras. Du som säljer på ritning slipper alltså inte undan att betala köpeskillingen. Du måste ordna med bolån och betala de kostnader som det medför.
Vanligtvis behöver man vänta några dagar mellan dessa två tillträden så att banken hinner ordna med allt som skall ordnas innan tillträdet. Den nya ägaren kan alltså inte få tillträde till bostadsrätten samma dag som den som säljer.
Det finns dock undantag. Kontakta byggföretaget du köpt bostadsrätten av och fråga vad de har för regler. Kontakta även din bank och fråga hur de ställer sig till detta.
Skatt vid försäljning av nyproduktion
Skatten är densamma som vid försäljning av begagnade bostäder, dvs 22 % på vinsten. Det spelar ingen roll hur länge du ägt bostaden.
- Läs vår artikel: Beräkning av vinst och skatt vid försäljning av bostad
Sälja nyproducerat hus/villa på ritning
När du köper en nyproducerad villa tecknar du ett köpekontrakt för tomten och ett entreprenadkontrakt för uppförandet av huset. Detta innebär att det inte fungerar på samma sätt som när en bostadsrätt säljs på ritning.
Istället säljer du fastigheten som den är. Om du har ett pågående entreprenadavtal eller avtal med en husleverantör behöver du undersöka dina möjligheter att säga upp avtalet och vilka eventuella kostnader det i så fall medför. I vissa fall kanske det är bättre att fullfölja avtalet och sedan sälja huset.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Tidigast när upplåtelseavtalet är signerat
Ja, det går till precis som vid en vanlig försäljning
Det är samma skatteregler som vid försäljning av begagnade bostäder, dvs 22% på vinsten.
Får man skjuta på skatten när man säljer ett radhus (brf) på ritning?
Hej Björn.
Nej, man måste ha bott i bostaden i minst 1 år innan försäljning för att få göra uppskov.
Mvh admin på ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån