Sälja nyproduktion på ritning

Sälja nyproduktion på ritning

När upplåtelseavtalet är signerat har du rätt att sälja din nyproducerade bostadsrätt, trots att du ännu inte fått nycklarna. Detta kallas för att sälja på ritning.

Den som köper på ritning har vanligtvis ingen möjlighet att titta på bostaden innan köpet utan får istället nöja sig med de ritningar och materialspecifikationer som upprättats av byggföretaget.

Artikelns innehåll:
1. Anlita mäklare till försäljningen

2. Vem gör materialval och tillval?
3. Info om tillträdet vid försäljning på ritning
4. Skatt vid försäljning av nyproduktion
5. Sälja nyproducerat hus/villa på ritning


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Anlita mäklare till försäljningen

Att sälja på ritning är enklare för mäklaren eftersom inga visningar behöver hållas. Förutom visningarna är det dock ingen större skillnad mot en vanlig försäljning. Budgivning hålls precis som vanligt och sedan skrivs ett överlåtelseavtal med en köpare.

Nuförtiden tar många mäklare egna drönarbilder vid försäljning av nyproduktion. Det hjälper spekulanterna att förstå området och bostadens läge så det är något vi rekommenderar att du begär av din mäklare.

Du bör kunna få en viss rabatt på mäklararvodet när du säljer på ritning. Vi rekommenderar att du jämför flera olika mäklare och deras offerter innan du väljer vem du vill anlita.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Vem gör materialval och tillval?

Eftersom materialval och tillval görs innan upplåtelseavtalet skrivs är valen redan gjorda när bostaden säljs vidare. Ibland kan det vara möjligt att göra sena ändringar, kontakta byggbolaget och fråga vad som gäller.

Information om tillträdet

De flesta byggföretag kräver att den som köpt bostadsrätten tillträder bostaden. Den som köpt och sedan säljer på ritning måste därför tillträda bostaden, dvs betala för den och hämta ut nycklarna därefter kan tillträdet för den nya köparen genomföras. Du som säljer på ritning slipper alltså inte undan att betala köpeskillingen. Du måste ordna med bolån och betala de kostnader som det medför.

Vanligtvis behöver man vänta några dagar mellan dessa två tillträden så att banken hinner ordna med allt som skall ordnas innan tillträdet. Den nya ägaren kan alltså inte få tillträde till bostadsrätten samma dag som den som säljer.

Det finns dock undantag. Kontakta byggföretaget du köpt bostadsrätten av och fråga vad de har för regler. Kontakta även din bank och fråga hur de ställer sig till detta.

Skatt vid försäljning av nyproduktion

Skatten är densamma som vid försäljning av begagnade bostäder, dvs 22 % på vinsten. Det spelar ingen roll hur länge du ägt bostaden.

Sälja nyproducerat hus/villa på ritning

När du köper en nyproducerad villa tecknar du ett köpekontrakt för tomten och ett entreprenadkontrakt för uppförandet av huset. Detta innebär att det inte fungerar på samma sätt som när en bostadsrätt säljs på ritning.

Istället säljer du fastigheten som den är. Om du har ett pågående entreprenadavtal eller avtal med en husleverantör behöver du undersöka dina möjligheter att säga upp avtalet och vilka eventuella kostnader det i så fall medför. I vissa fall kanske det är bättre att fullfölja avtalet och sedan sälja huset.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

När får man sälja nyproduktion?

Tidigast när upplåtelseavtalet är signerat

Har man budgivning när man som privatperson säljer på ritning?

Ja, det går till precis som vid en vanlig försäljning

Vad betalar man i skatt när man säljer på ritning?

Det är samma skatteregler som vid försäljning av begagnade bostäder, dvs 22% på vinsten.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

10 KOMMENTARER

 1. Hej, har en nyproduktion som inte är klar ännu och ska sälja till några familjemedlemmar som ska köpa denna av mig till samma pris som jag gjort. Enligt byggvärden är de inte lagligt. De påstår att man måste äga minst 10%av fastigheten vid ett upplåtelseavtal. Stämmer de?

  • Hej Johan.

   Jag förstår inte din fråga.
   Kan du förtydliga den? Gäller det en bostadsrätt du köpt?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Vi har köpt en nyproduktion bostadsrätt från en privatperson som köpte det på ritning. Tillträdet är på slutet av januari och vi har redan sålt huset för vi kunda inte ångra köpet.

  Problemet är att vår bank vill inte ge oss lån så kan vi betala till säljaren pga att vi redan sålt huset.

  Och de som köpte huset från oss säger att deras bank förutsätter att vi måste fullfölja köpet innan de kan få lånet.

  Jag tror också att första säljaren (som köpte det på ritning) inte kan ta lån eller sälja det för de har redan sålt huset? Stämmer det?

  Vad kan vi göra? Va är de bästa lösningar i den här situationen?

  • Hej Leo.

   Ja bankerna vill inte alltid hjälpa till med lån i det läget. Men någon bank borde vara villig att hjälpa er med lånet, även om det kan bli väldigt dyrt.
   Hör runt med flera banker och se om någon kan hjälpa er.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej! Vi pratade med banken för att sälja våran nyproduktion på ritningen men de sa att vi kan inte göra det. Jag undrar varför man kan inte återsälja den direkt efter köpet eller att det gäller bara några banker. Kan du tipsa mig nån bank som accepterar säljning direkt? Tack!

  • Hej Jihane.

   Nej bankerna vill såklart inte vara med vid en sådan affär eftersom de inte tjänar några pengar på det.
   Säg inte till banken att ni tänkt sälja direkt, säg istället att ni tänkt flytta in och bo där så kommer bankerna att hjälpa er med lån. Sedan är det bara att genomföra försäljningen som planerat. Banken kan inte hindra er då.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Om en privatperson säljer ett överlåtelseavtal på ritning (nyproducerad bostadsrätt) innan de fått tillträde, och köparen därmed inte har möjlighet att uppfylla sin undersökningsplikt, vems ansvar är det vid datumet för nya ägarens tillträde att lägenheten uppfyller det som står i prospektet? Om det finns byggfel eller små fel, eller avgörande del för lägenhetens vardagliga funktion, är det säljaren, byggherren eller föreningen som ansvarar för att åtgärda felen till dess bostaden är bruklig enligt vad som köpts i god tro?

  • Hej Ulla.

   Den som säljer överlåtelseavtalet är ansvarig gentemot sin köpare. Eftersom man har garanti på nybyggda bostäder så kan säljaren i sin tur vända sig mot byggbolaget och reklamera eventuella fel.
   Kontakta byggbolaget och fråga om säljaren måste ta kontakten med byggbolaget eller om det går bra att köparen reklamerar felen direkt till byggbolaget utan att säljaren behöver agera mellanhand.

   mvh admin på ekonomifokus

  • Hej Björn.

   Nej, man måste ha bott i bostaden i minst 1 år innan försäljning för att få göra uppskov.

   Mvh admin på ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här