Att sälja på ritning innebär att man säljer vidare en nyproducerad bostadsrätt innan man själv tillträtt den. När upplåtelseavtalet är signerat har man rätt att sälja bostadsrätten, trots att man ännu inte flyttat in eller fått nycklarna till bostaden.
Den som köper på ritning har vanligtvis ingen möjlighet att titta på bostaden innan köpet utan får istället nöja sig med ritningar, bilder och information som upprättats av byggföretaget.
Artikelns innehåll:
1. Så går en försäljning på ritning till
2. Slutbesiktningen
3. Så fungerar det med tillträdet
4. Vem gör materialval och tillval?
5. Anlita mäklare till försäljningen
6. Gratis mall för överlåtelseavtalet – om du säljer utan mäklare
7. Skatt vid försäljning av nyproduktion
8. Sälja nyproducerat hus / villa på ritning
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Så går försäljningen till när man säljer på ritning
När upplåtelseavtalet är signerat har man rätt att överlåta bostadsrätten. Det kan göras genom en försäljning eller gåva. Man väljer själv om man vill anlita en mäklare som hjälper till med försäljningen eller om man vill sälja själv, utan mäklare.
Försäljningen går till ungefär på samma sätt som en vanlig försäljning med undantaget att man inte har några visningar och att en slutbesiktning görs.
Försäljningsprocessen:
- Annonsera bostadsrätten som till salu
- Budgivning
- Kontraktsskrivning
- Slutbesiktning
- Tillträde 1
- Tillträde 2
Klicka för att gå direkt ner till önskat steg
Vem är med på slutbesiktningen?
Innan bostaden tillträds görs en slutbesiktning. Byggbolagets besiktningsman och köparen går tillsammans igenom bostaden för att se att allt ser bra ut och eventuella anmärkningar noteras och åtgärdas av byggbolaget innan tillträde.
Det är den första köparen som blir inbjuden till slutbesiktningen, dvs den som köpt och nu säljer bostadsrätten vidare. Det bästa är om även den nya köparen deltar vid slutbesiktningen. Säljer man en bostadsrätt på ritning bör man alltså bjuda med den nya köparen på slutbesiktningen.
Så fungerar det med tillträdet
De flesta byggföretag kräver att den som köpt bostadsrätten först tillträder bostaden. Den som köpt och sedan säljer på ritning måste därför tillträda bostaden, dvs betala för den och hämta ut nycklarna. Därefter kan tillträdet för den nya köparen genomföras.
Du som säljer på ritning slipper alltså inte undan att betala köpeskillingen. Du måste ordna med bolån och betala de kostnader som det medför.
Vanligtvis behöver man vänta några dagar mellan dessa två tillträden så att banken hinner ordna med allt som skall ordnas innan tillträdet. Den nya ägaren kan alltså inte få tillträde till bostadsrätten samma dag som den som säljer.
Det finns dock undantag. Kontakta byggföretaget du köpt bostadsrätten av och fråga vad de har för regler. Kontakta även din bank och fråga hur de ställer sig till detta.
🔗 Läs även vår artikel: Så går ett tillträde till
Vem gör materialval och eventuella tillval?
Eftersom materialval och tillval görs innan upplåtelseavtalet skrivs är de redan gjorda när bostaden säljs vidare. Ibland kan det vara möjligt att göra sena ändringar, kontakta byggbolaget och fråga vad som gäller.
Anlita mäklare som säljer nyproduktion
Att sälja på ritning innebär mindre jobb för mäklaren eftersom inga visningar behöver hållas. Förutom visningarna är det dock ingen större skillnad mot en vanlig försäljning. Budgivning hålls precis som vanligt och sedan skrivs ett överlåtelseavtal (eller köpekontrakt för hus) med en köpare.
Nuförtiden tar många mäklare egna drönarbilder vid försäljning av nyproduktion. Det hjälper spekulanterna att förstå området och bostadens läge så det är något vi rekommenderar att du begär av din mäklare.
Du bör kunna få en viss rabatt på mäklararvodet när du säljer på ritning. Vi rekommenderar att du jämför flera olika mäklare och deras offerter innan du väljer vem du vill anlita.
🔗 Läs även vår artikel om: Mäklararvode
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Gratis mall för avtalet
Om du vill sälja själv kan du använda vår kostnadsfria avtalsmall.
Gratis mall överlåtelseavtal bostadsrätt:
🔗 Ladda ner gratis mall som PDF-fil
🔗 Ladda ner gratis mall som Word-fil
Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.
Du kan köpa en färdig juridiskt korrekt avtalsmall på Juridiskadokument.nu för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få till avtalet rätt så att man slipper problem i efterhand.
Skatt vid försäljning av nyproduktion
Skatten är densamma som vid försäljning av begagnade bostäder, dvs 22 % på vinsten. Det spelar ingen roll hur länge du ägt bostaden.
Om du gör förlust på bostaden har du rätt att nyttja förlustavdraget för att få tillbaka en liten del av förlusten via deklarationen.
🔗 Läs vår artikel: Beräkning av vinst/förlust och skatt vid försäljning av bostad
Sälja nyproducerat hus/villa på ritning
När du köper en nyproducerad villa tecknar du ett köpekontrakt för tomten och ett entreprenadkontrakt för uppförandet av huset. Detta innebär att det inte fungerar på samma sätt som när en bostadsrätt säljs på ritning. Istället säljer du fastigheten som den är.
Om du har ett pågående entreprenadavtal eller avtal med en husleverantör behöver du undersöka dina möjligheter att säga upp avtalet (alternativt om köparen kan överta avtalet) och vilka eventuella kostnader det i så fall medför. I vissa fall kanske det är bättre att fullfölja avtalet och sedan sälja huset.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Vanliga frågor och svar
En nyproducerad bostadsrätt får säljas först när upplåtelseavtalet är signerat
Ja, det går till precis som vid en vanlig försäljning
Det är samma skatteregler som vid försäljning av begagnade bostäder, dvs 22% på vinsten och man har rätt att nyttja förlustavdraget om man förlorar pengar på bostaden.
Ja, det kallas då att sälja på ritning.
Nej, det räcker att man har skrivit upplåtelseavtal
Nej, inte utan att det kan medföra stora kostnader.
Hej! Jag ska snart skriva på ett upplåtelseavtal på en nyproduktion – därefter kan jag sälja bostadsrätten på ritning. Enligt byggföretaget så behöver jag inte tillträda bostaden utan viktigast för dem är att det finns någon som tillträder bostaden. Mäklaren däremot säger att jag måste först tillträda bostaden innan mäklaren kan sälja den vidare. Hur fungerar det rent praktiskt att sälja bostadsrätten vidare till ny köpare utan att jag själv tillträder den? Jag får kanske finna en annan mäklare som kan hjälpa mig med att sälja på ritning utan att jag själv tillträder?
Mvh Angie
Hej Angie.
Så länge överlåtelseavtalet är signerat kan du sälja bostaden vidare ”på ritning”.
Däremot blir du sannolikt tvungen att tillträda bostaden först innan din köpare i sin tur kan tillträda bostaden. Olika byggbolag har olika regler kring detta.
I artikeln har jag skrivit om allt detta. Läs den.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Hej, har en nyproduktion som inte är klar ännu och ska sälja till några familjemedlemmar som ska köpa denna av mig till samma pris som jag gjort. Enligt byggvärden är de inte lagligt. De påstår att man måste äga minst 10%av fastigheten vid ett upplåtelseavtal. Stämmer de?
Hej Johan.
Jag förstår inte din fråga.
Kan du förtydliga den? Gäller det en bostadsrätt du köpt?
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi har köpt en nyproduktion bostadsrätt från en privatperson som köpte det på ritning. Tillträdet är på slutet av januari och vi har redan sålt huset för vi kunda inte ångra köpet.
Problemet är att vår bank vill inte ge oss lån så kan vi betala till säljaren pga att vi redan sålt huset.
Och de som köpte huset från oss säger att deras bank förutsätter att vi måste fullfölja köpet innan de kan få lånet.
Jag tror också att första säljaren (som köpte det på ritning) inte kan ta lån eller sälja det för de har redan sålt huset? Stämmer det?
Vad kan vi göra? Va är de bästa lösningar i den här situationen?
Hej Leo.
Ja bankerna vill inte alltid hjälpa till med lån i det läget. Men någon bank borde vara villig att hjälpa er med lånet, även om det kan bli väldigt dyrt.
Hör runt med flera banker och se om någon kan hjälpa er.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi pratade med banken för att sälja våran nyproduktion på ritningen men de sa att vi kan inte göra det. Jag undrar varför man kan inte återsälja den direkt efter köpet eller att det gäller bara några banker. Kan du tipsa mig nån bank som accepterar säljning direkt? Tack!
Hej Jihane.
Nej bankerna vill såklart inte vara med vid en sådan affär eftersom de inte tjänar några pengar på det.
Säg inte till banken att ni tänkt sälja direkt, säg istället att ni tänkt flytta in och bo där så kommer bankerna att hjälpa er med lån. Sedan är det bara att genomföra försäljningen som planerat. Banken kan inte hindra er då.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om en privatperson säljer ett överlåtelseavtal på ritning (nyproducerad bostadsrätt) innan de fått tillträde, och köparen därmed inte har möjlighet att uppfylla sin undersökningsplikt, vems ansvar är det vid datumet för nya ägarens tillträde att lägenheten uppfyller det som står i prospektet? Om det finns byggfel eller små fel, eller avgörande del för lägenhetens vardagliga funktion, är det säljaren, byggherren eller föreningen som ansvarar för att åtgärda felen till dess bostaden är bruklig enligt vad som köpts i god tro?
Hej Ulla.
Den som säljer överlåtelseavtalet är ansvarig gentemot sin köpare. Eftersom man har garanti på nybyggda bostäder så kan säljaren i sin tur vända sig mot byggbolaget och reklamera eventuella fel.
Kontakta byggbolaget och fråga om säljaren måste ta kontakten med byggbolaget eller om det går bra att köparen reklamerar felen direkt till byggbolaget utan att säljaren behöver agera mellanhand.
mvh admin på ekonomifokus
Får man skjuta på skatten när man säljer ett radhus (brf) på ritning?
Hej Björn.
Nej, man måste ha bott i bostaden i minst 1 år innan försäljning för att få göra uppskov.
Mvh admin på ekonomifokus