Bostadsannonser

Bostadsannonser

Oavsett om du vill sälja, köpa, hyra eller byta bostad går vägen till den nya bostaden ofta via bostadsannonser. Idag är det inte svårt att annonsera om bostad och du har flera olika medier att välja bland. Det är förstås viktigt att du sätter dig in i hur du ska annonsera på rätt sätt. För dig som söker bostad är det också smart att läsa annonsen på rätt sätt innan du går på visning.

Olika typer av bostadsannonser

Det finns som sagt lite olika typer av bostadsannonser som är till för att sätta samman den som söker med den som har en bostad att erbjuda. Annonser gör det lättare att komma i kontakt med rätt person. Detta oavsett om det är en mäklare som sköter annonseringen eller om den som vill hyra ut eller sälja själv ordnar med annonsen.

Köp- och säljannonser

Bostadsrätter och villor annonseras ut eller eftersöks i annonser i tidningar och online. På de största sajterna, till exempel Hemnet.se och Boneo.se kan endast mäklare annonsera. Privatpersoner får istället annonsera på Blocket.se.

 • Hemnet.se
 • Boneo.se
 • Blocket.se (även privatpersoner kan annonsera här)

Idag är online-formatet mycket populärt eftersom det är interaktivt. På nätet kan du göra inställningar och snabbt leta upp en bostad som lever upp till kriterier som:

 • Område där du vill bo
 • Typ av bostad
 • Storlek
 • Prisnivå

På samma sätt kan du som vill sälja en bostad ge all den information som kan få betydelse då du vill få bästa möjliga pris och hitta en lämplig köpare på kort tid. Bostadsannonsen utformas med den allra viktigaste informationen som köpare behöver för att fatta beslut om att komma och se på bostaden.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Uthyrning av bostad

Bostadsannonser är också till för den som vill hyra eller hyra ut en bostad. Det kan vara en privatperson som vill hyra ut en hyresrätt eller bostadsrätt i andra hand såväl som fastighetsägare som har lägenheter att hyra ut.

En bostadsannons för uthyrning av bostad bör ha med:

 • Period för uthyrningen
 • Om det är andra hand eller första hand
 • Om det är hyresrätt, bostadsrätt eller villa som hyrs ut
 • Om det ingår möbler
 • Storleken på hyran

Annonser som trycks i tidningar är begränsade vad gäller plats. Det är mycket enklare att annonsera online där det går att få med precis allting som är viktigt att berätta då du är på jakt efter en ny hyresgäst eller tvärtom vill hyra en bostad.

Här är några olika exempel på hemsidor för hyresbostäder:

 • Samtrygg.se
 • Qasa.se
 • Bostadsportal.se

💡 Hyr ut med extra trygghet & få hjälp med allt
50% av alla privatuthyrningar leder till någon sorts problem. Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du en personlig hyreskonsulent som hjälper dig med med avtal, all juridik och att hitta en bra kontrollerad hyresgäst.

Du får ta ut den hyra du önskar och Samtrygg erbjuder 12 månaders hyresgaranti, dvs de garanterar att du får din hyra oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Det är helt gratis att lägga ut en annons hos Samtrygg och du förbinder dig inte till deras tjänst förrän du väljer en av deras hyresgäster och signerar hyresavtalet. Innan dess kan du ångra dig när du vill helt utan kostnad.

Byte av bostad

Idag är det också vanligt att bostadsannonser hjälper till med byte av bostäder. Byten kan ske mellan hyresrätter såväl som med bostadsrätter. Det kan vara så att du byter till en mindre bostad i ett dyrare område mot en större bostad i ett billigare område.

Byte av bostäder innebär en hel del punkter att vara medveten om. Det gäller ju att få ihop alla bitar. De som byter ska vara nöjda med bytet och så gäller det att kunna genomföra flyttar då det passar alla inblandade.

För byten av bostäder är bostadsannonser online mycket fördelaktiga. De spar på tid och gör det enklare att söka efter möjliga byten med tanke på saker som område, tidsperiod och budget.

Här är några olika exempel på hemsidor för bostadsbyten:

 • Lagenhetsbyte.se
 • Lossa.se
 • Hyresbytes.se
 • Bytbostad.se

Hur ska du tänka när du läser bostadsannonser?

 • Ekonomi – Detta särskilt när du ska köpa en bostad. Då du tar ett lån måste du lägga till månadsavgiften till dina utgifter för att se om du har råd med köpet. Tänk också på att det pris som anges i annonsen kan bli mycket större om det blir budgivning med många köpare på hugget.
 • Din vardag – Ett vackert hus vid en sjö till ett drömpris kan just vara en dröm som inte blir till verklighet om det ligger långt bort från din vardag. När du ser på bostadsannonser måste du alltid betänka hur relevant bostaden är för ditt liv just nu. Hur långt kan du tänka dig att pendla för att få en större bostad i en omgivning som du drömmer om? Har du råd med en eller kanske två bilar för att få detta att fungera?
 • Familjeplanering – Det är inte dumt att tänka framåt både när du vill köpa och hyra bostad. Just nu kanske det går an med en etta med kokvrå. Men så snart som du vill flytta ihop och bilda familj behöver du minst två rum till.
 • Renoveringar – Om du är händig och tycker att det är roligt att tapetsera, lägga om golv och byta kakel i badrummet kanske du ser renoveringsobjektet som en utmaning. Men om du inte har lust att lägga pengar och tid på renoveringar bör du fokusera på bostadsannonser för bostäder som är i gott skick.
 • Framtidsplaner för förening – När du ser på bostadsannonser för bostadsrätter ska du också kika lite på vad föreningen planerar. Det här framgår kanske inte i annonsen. Men det kan ju stå saker som att stambyte nyligen har skett. Då vet du att du slipper duscha i en trailer nere på gården under de kommande åren.

Ska du boka in en visning?

Att gå på visning kan vara roligt men du bör bara göra detta om du upplever att bostaden som annonseras om är ett vettigt alternativ för dig. Det kan vara svårt att avgöra via en bostadsannons om en bostad kan vara rätt val. Du bör ringa till den som annonserar för att få veta mer.

Ställ frågor som:

 • När går det att flytta in?
 • Är det många som är intresserade av bostaden?
 • Är priset flexibelt?
 • Finns det några saker som är viktiga att veta om (renoveringsbehov, ändringar i fastigheten)?

Om du upplever att bostaden fortsatt är av intresse då du bytt några ord med den som äger eller hyr den just nu, eller med mäklare, kan det vara dags för en visning. Se till att du har god tid på dig och försöka att komma under dagtid. Dagsljus är ett stort plus när du vill undersöka en bostads faktiska skick. Gå alltså på visning under dagtid hellre än på kvällen.

Se på mer än bostaden

När du går på en visning är det viktigt att se på mer än själva bostaden. Missa inte saker som hur trappuppgången ser ut och om marken omkring fastigheten sköts om. Det kan också vara klokt att fråga den som bor i bostaden hur det fungerar med grannar. Finns det personer som stör?

Räkna inte med att alltid få helt ärliga svar men ställ ändå frågorna. Du kan också ta dig tid till en liten promenad omkring fastigheten innan eller efter visning. Känn efter och lyssna. Kom tillbaka vid en senare tidpunkt för att se hur området och fastigheten upplevs då folk är hemma.

Hitta bostadsannonser som är aktuella

Det är viktigt att läsa bostadsannonser som är aktuella. De bästa tjänsterna för att hitta bostad online uppdateras hela tiden. Då slipper du lägga tid på att kontakta bostäder som redan har sålts eller hyrts ut.

Du kan vända dig till mäklares hemsidor eller använda dig av mer allmänna tjänster online. Det är en fördel då du även kan se bilder och film. Det gör det lättare att komma fram till om en bostad känns attraktiv och intressant.

Missa inte att du även kan använda dig av bevakning online. Du blir medlem på en bostadstjänst och knappar in dina preferenser. Sedan kan du se fram emot att få meddelanden om nya bostadsobjekt som kan passa dig. Det här spar tid och gör det också enklare att vara först till kvarn när en bostad som hyrs ut blir aktuell.

Det kan vara en fördel att använda en bostadstjänst som fungerar lika bra på en dator som på en mobiltelefon. Då du kan få informationen direkt till mobilen blir det ju lättare att snabbt ringa upp och kontrollera om en ny annons om bostad till salu eller för uthyrning är något du bör se närmre på.

Ta också en titt på vad det kostar att använda tjänsten. Ibland kan det vara värt att betala lite för mer hjälp. Men det finns också gratistjänster för bostadsannonser som fungerar på ett effektivt sätt.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här