Innan du packar väskorna och letar fram passet finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Valet av din destination kommer ligga till grund för vad det är för förberedelse och planering som du behöver göra, men det finns några förberedelser som är gemensamma för alla som ska flytta utanför Sveriges gränser.
Arbetstillstånd eller uppehållstillstånd
Om du flyttar till ett annat land för att arbeta kommer du att behöva ett arbetstillstånd. Det gäller dock endast om du väljer att flytta till ett land utanför EU eller ESS. Om du däremot ska flytta till Spanien, Grekland eller Frankrike så krävs inget sådant tillstånd. Detta gäller även när det kommer till uppehållstillstånd. För alla länder utanför EU/ESS krävs arbetstillstånd och uppehållstillstånd. Se till att du ansöker i tid!
Ska din flytt vara längre än tre månader behöver du anmäla din flytt till Skatteverket. Det gör du enkelt genom att kontakta myndigheten för att berätta att du vill bo i ett annat land. Se också till att du folkbokför dig i landet som du ska bo i. Att folkbokföra sig i ett annat land kan innebära en lite längre och knepigare process, men i de flesta fall går det ändå mycket smidigt.
Lämna allt eller hyra ut?
Om du hyr eller äger en bostad i Sverige behöver du fundera på vad du ska göra med denna under tiden som du bor i det andra landet. Här behöver du först se till att fråga dig själv om du planerar att flytta tillbaka till Sverige överhuvudtaget. Även om svaret på frågan är nej i dagsläget, så kan det vara bra att behålla lägenheten som en säkerhet, om det nya landet inte känns bra.
Hyra ut?
Om du planerar att hyra ut din bostad har vi massor av bra tips och råd i våra artiklar. Klicka på länkarna i punktlistan för att komma till respektive artikel.
Planerar du att bo utomlands under loppet av några år är det en god idé att hyra ut din bostad. Idag råder det bostadsbrist och många vill hyra under längre perioder. Du väljer själv om du vill hyra ut den möblerad, magasinera dina saker eller om du vill ta med möblerna till din nya bostad i det nya landet. Väljer du det sistnämnda behöver du fundera över hur sakerna ska fraktas, samt kolla upp vad som gäller för tull, moms och skatter.
Vad gäller när det kommer till skatt?
I vissa fall kan det vara så att du behöver fortsätta betala skatt i Sverige, även om du bor i ett annat land. Det är vanligtvis omständigheterna runt flytten som är avgörande för detta. Det är Skatteverket som bedömer om du är obegränsat eller begränsad skyldig att betala skatt och de är alltså den myndighet som du kontaktar för att veta vad som gäller i ditt specifika fall. Om du kommer att bo utomlands under en mycket lång tid eller vill flytta helt och hållet så kan Skatteverket anse att du inte bor i landet på ”ett skattemässigt plan”. I dessa fall behöver du endast betala skatt om du fortfarande får några inkomster från Sverige.
Vilka rättigheter har man?
Ett vanligt missförstånd är att man tror att man förlorar många rättigheter för att man lämnar Sverige och bor utomlands, men så är inte fallet. Visst kommer du att behöva anpassa dig efter det nya landets lagar och regler, men du behåller ändå många rättigheter.
- Ditt svenska medborgarskap försvinner inte för att du flyttar. Medborgarskapet finns kvar och du kommer också att kunna behålla ditt personnummer.
- Om du är svensk medborgare har du fortfarande möjlighet att rösta när det är val i Sverige. Det du kan göra är då att poströsta, vilket är en mycket vanlig och populär metod för svenskar som bor utomlands.
- Du har rätt att bo i alla länder som inkluderas i EU, utan att behöva något arbetstillstånd eller uppehållstillstånd.
- I det nya landet har du möjlighet att rösta i samband med EU-val. Du kommer också att få vara med och lägga din röst i kommunvalet.
Det här är några få av alla de rättigheter som du har, men du har också skyldigheter att ta hänsyn till. Om du flyttar till ett annat land behöver du se till att du har en privat sjukförsäkring. Orsaken till detta är helt enkelt för att resten av omvärlden inte har samma sjukvårdssystem som Sverige har. Du måste också fundera på din pension och börja pensionsspara, speciellt om du inte betalar skatt i Sverige längre. Slutar du betala skatt i samband med din flytt kommer inte din garantipension att följa med dig till det nya landet.
En sista ordning på papperna
Visst hade man kunnat önska att planeringen och förberedelsen redan var över efter att man hade tagit sig igenom ovanstående steg, men riktigt så enkelt är det inte att flytta utomlands. Utöver ovanstående punkter kommer du att behöva ha koll på vad som händer med din post, ditt bankkonto och dina försäkringar när du lämnar landet. Kanske vill du även ha koll på hur du ska göra med eventuella abonnemang och vaccinationer, samt hur det blir med din A-kassa?
Eftersändning är ett bra och enkelt sätt att vara säker på att få posten till den nya adressen. Eftersändning sker dock mot en avgift. Se till att du kontrollerar vilka giltighetstider som dina bankkort, körkort och pass har. Se till att du beställer nya innan du flyttar för att säkerställa att flytten går så smidigt som möjligt. Kommer du att bo utomlands under en längre period kan du behöva kontakta ett bankkontor och öppna upp ett nytt bankkonto.
Med det sagt är planeringen alltså A och O för en lyckad flytt!
Förlora jag min livränta från försäkringsbolaget & Svenska
pension från Fk om jag bosätter mej i annat EU land ?
Undra också måste jag ha en bostad i Sverige för att få behålla min folkbokföring ?
Hej Sanna.
Det vågar jag inte svara på tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan