Hem Bostad Hyra ut bostad Hyra ut hus/villa – Gratis mall & regler

Hyra ut hus/villa – Gratis mall & regler

4
Gratis mall hyra ut hus/villa

Innan du hyr ut ditt hus är det viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller så att du inte sätter dig i en dum sits.

Artikelns innehåll:
1.
Gratis mall för avtalet
2. Skälig hyra vid uthyrning av hus
3. Viktiga punkter i kontraktet
4. Skatteregler och beräkning av skatten

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Gratis mall för avtalet / kontraktet

Om du känner att du klarar av att fylla i ett hyresavtal korrekt själv så erbjuder vi en gratis mall för hyresavtal. Du kan välja mellan att ladda ner den som PDF eller som Word-fil.

 • Ladda ner mall för hyresavtal (PDF-fil)
 • Ladda ner mall för hyresavtal (Word-fil)

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Få hjälp med kontraktet för ca 395 kr
Juridiskadokument.nu köper du ett korrekt hyresavtal för ca 395 kr.
I priset ingår hjälp och support via telefon från Thorlunds juristbyrå med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundralappar att få till avtalet juridiskt korrekt så att man undviker bekymmer i framtiden.

Skälig hyra för villa

Hur mycket kan du ta i hyra för ditt hus? Det finns regler. Hyran räknas fram med hjälp av de kostnader som finns för huset. Här räknar man med kapitalkostnader, driftkostnader och mer.

Marknadsvärdet på villan styr hyran till stor del. Antal rum, möblering och andra detaljer omkring boendet kommer också att påverka hur mycket hyra du kan ta ut. Vi har byggt en kalkylator här på Ekonomifokus som hjälper dig att räkna ut skälig hyra vid uthyrning.

Hitta hyresgäster för ditt hus

För att hitta en lämplig hyresgäst för din villa kan du börja med att höra dig för bland de som du känner. Många gånger går det snabbt att hitta hyresgäster via vänner och sociala medier. Utöver detta finns det smarta tjänster online där du kan lägga in en annons.

Om du vill hyra ut under kortare tidsperioder kanske det kan vara smart att använda en tjänst som Airbnb som underlättar både för dig och för den som vill hyra. Den här typen av uthyrningstjänster online gör det ju också möjligt att finna hyresgäster från andra länder som vill komma och semestra i Sverige.

Om du själv sköter hyresprocessen bör du noga kontrollera vem du hyr ut till innan något kontrakt för villa skrivs. För att ta reda på om hyresgästen kan anses vara lämplig kan du:

 • Be om en kreditupplysning. Den visar dig om personen har ordning på sin ekonomi.
 • Be om referenser. Du kan be om att få komma i kontakt med en tidigare hyresvärd för att få veta att det här är en person som sköter sig och betalar sin hyra som avtalat.

Undvik bekymmer när du skall hyra ut
Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du hjälp med allt som har med uthyrningen att göra. Eftersom Samtrygg agerar mellanhand mellan dig och hyresgästen så kan de garantera att du får din hyra i tid, de hjälper dig med alla avtal och all juridik. Du får även en personlig hyreskonsulent som kan svara på alla dina frågor och du får hjälp med att hitta en bra hyresgäst. De hjälper dig även att beräkna vilken max-hyra hyra du kan ta ut.

Samtrygg erbjuder hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Kika in på Samtrygg.se och se om deras tjänster är något för dig. Genom att använda en mellanhand kan du undvika massor med bekymmer när du hyr ut din bostad.

Viktiga punkter i ett hyreskontrakt för villa

Det är mycket viktigt att ha ett hyreskontrakt för villa. Detta oavsett om du hyr ut till någon som du känner sedan tidigare eller till en ny bekantskap. Det ska givetvis framgå vem som hyr av vem och hur mycket som ska betalas för tillgång till bostaden varje månad.

Det finns dock mer än så att tänka på. Genom att använda en mall för kontraktet missa du inte viktiga punkter som:

 • Vem som ska betala för tjänster som sophämtning, VA-avgiften, skötsel av trädgård, el, telefon och mer.
 • Att hyresgästen ska stå för vissa typer av kostnader för reparation av bostaden. Till exempel sådant som slits av själva boendet i villan. Det kan innebära service av vitvaror.
 • Hur det ska fungera med försäkring av bostaden.
 • Hur villan ska se ut då den lämnas tillbaka.

Kontraktet för huset är en säkerhet både för dig och för den som hyr från dig. Med detta dokument blir det mycket lättare att lösa tvister som kan uppstå under uthyrningstiden. Kom ihåg att det är ditt ansvar som hyresvärd att se till att det här kontraktet upprättas och skrivs under.

Besiktiga huset innan hyresgästen flyttar in

I hyreskontraktet kommer det att framgå vad som finns i huset och hur detta ska skötas. För att göra uthyrningen säkrare och enklare bör du genomföra en besiktning innan hyresgästen flyttar in.

Om något skulle skadas i huset av hyresgästen är det upp till dig att bevisa det. Det räcker inte med bilder på skadan som du hävdar. Om du inte har en förebild som visar att skadan inte fanns där vid tillträdet kan det bli svårt att få någon ersättning.

En besiktning är också bra för hyresgästen. Den säkrar ju att du inte kommer att hitta på skador som hyresgästen inte har åsamkat. Du skapar ett protokoll för din besiktning. När hyresgästen flyttar in får hon gå igenom protokollet och själv genomföra besiktning.

Besiktningen bör vara både med text och bilder. Hyresgästen kan föreslå att lägga till saker för att ni ska få ett komplett dokument som skapar en trygghet både för dig och för den som hyr villan av dig.

Hyresintäkter är en inkomst som ska deklareras

Det är också viktigt att tänka på att du måste deklarera hyran som du får in som en inkomst av kapital. Du får dra av 40 000 kr + 20% av hyresintäkterna när du skall räkna fram den del av hyresintäkterna som skall beskattas.

Räkneexempel:
Du hyr ut din villa för 144 000 kr per år (12 000 kr per månad).

+ 144 000 kr
– 40 000 kr (schablonavdraget)
– 28 800 (20% av 144 000 kr)
= 75 200 kr

Du skall alltså skatta 30% på 75 200 kr, dvs 22 560 kr

Få hjälp med kontraktet för ca 395 kr
Juridiskadokument.nu köper du ett korrekt hyresavtal för ca 395 kr.
I priset ingår hjälp och support via telefon från Thorlunds juristbyrå med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundralappar att få till avtalet juridiskt korrekt så att man undviker bekymmer i framtiden.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

4 KOMMENTARER

  • Hej Joseph.

   Det är ett avdrag som man alltid får använda.
   Det är lika stort för alla.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här