
Den rådande högkonjunkturen och bostadsbristen i Sverige har ökat efterfrågan av företagslägenheter och detta påtaglig i storstäder, såväl som i städer utanför storstadsområdena. Så oavsett var i landet du befinner dig kan du tjäna pengar på att hyra ut din bostad till ett företag.
Även om processen ser ungefär liknande ut som vid andrahandsuthyrning till privatpersoner, så kan det vara svårt att få grepp om hur allt fungerar. I den här guiden ger vi dig den senaste information gällande att hyra ut sin bostad till företag.
Steg-för-steg guide – så kan du hyra ut bostad till företag
Innan du lagligt kan hyra ut i andra hand finns det olika steg som du måste ta. I den här delen kommer du att lära dig den generella processen, alltifrån själva förberedelsen till kontraktet och andra viktiga delar.
1. Få tillstånd för att hyra ut bostadsrätt, hyresrätt eller hus
Det första steget är säkerställa att du har de tillstånd som krävs för andrahandsuthyrningen. Tillstånden och reglerna skiljer sig beroende på vilken typ av bostad du har. Du kan läsa mer om vad du behöver göra för respektive bostadsform nedan:
Bostadsrätt – Vid uthyrning av bostadsrätter behöver du ha giltiga skäl och ansöka om tillstånd hos styrelsen i din bostadsrättsförening.
Hyresrätt – För hyresrätt som skall hyras ut i andrahand behöver du få tillstånd av din hyresvärd, alternativt hos Hyresnämnden (om din hyresvärd nekar dig). Även här måste du ha giltiga skäl för din ansökan.
Hus – Om du har ett hus behöver du inte ansöka om något tillstånd för att hyra ut bostad till företag.
2. Beräkna en lämplig hyra
Nästa steget är att bestämma en skälig hyra som är i enlighet med de regler som finns i Sverige.
Läs gärna vår artikel om skälig hyra och använd vår kalkylator för att enkelt hitta en rimlig hyra. Du kan även använda Samtryggs kalkylator för skälig hyra nedan.
3. Hitta ett företag att hyra ut din bostad till
Det är relativt enkelt att hitta hyresgäster till din bostad. Till exempel kan du börja med att annonsera på egen hand på nätsidor som blocket, lokala Facebook grupper och höra med din närmaste bekantskapskrets. Utöver detta finns det många bostadsförmedlingssidor som har riktat in sig på förmedla företagsbostäder. Dessa förmedlingssidor kan hjälpa dig med merparten av processen som att till exempel skapa en annons, inventarielistor och upprätta ett hyreskontrakt mot en extra kostnad.
Vi rekommenderar Samtrygg.se ifall du vill använda en förmedlare vid uthyrning av din bostad. Samtrygg.se kan hjälpa dig med hyresavtal, annonsering, försäkring, in- och utbetalningar samt alla andra delar vid uthyrning.
4. Hyreskontraktet
Det är viktigt att upprätta ett skriftligt hyresavtal som anger de regler och villkor som gäller vid andrahandsuthyrningen. Dessa avtal är helt avgörande vid eventuella tvister mellan dig och hyresgästen. Ett andrahandskontrakt bör bland annat klargöra hyran, depositionen och hyrestiden som avtalet avser. Du hittar gratis mall och fullständig information om detta i vår artikel om andrahandskontrakt.
Komplettera även kontraktet med en inventarielista över vilka ägodelar som finns kvar vid uthyrningen. Vi rekommenderar också att du filmar och tar kort på bostadens skick innan du hyr ut för att ha bevis vid eventuell tvist.
5. Se över din hemförsäkring
Du ska alltid rådfråga ditt försäkringsbolag innan du hyr ut din bostad och fråga vad som händer ifall olyckan är framme, eller ifall dina hyresgäster stjäl något. De flesta försäkringsbolag erbjuder nämligen en utökad försäkring alternativt en uthyrningsförsäkring som är avsedd vid uthyrning.
Det är även viktigt att företaget som hyr din lägenhet skaffar en egen hemförsäkring till bostaden då din egna försäkring inte täcker hyresgästen. Utan hemförsäkringarna riskerar du stora kostnader vid eventuella brand- eller vattenskador i bostaden.
6. Skatt på hyresintäkter vid uthyrning
Vid uthyrningar har du ett schablonavdrag på 40 000 kronor per kalenderår + några andra avdrag som varierar beroende på vilken bostadstyp du hyr ut. Därefter kommer allt överskott att beskattas med 30%.
Räkna ut en skälig hyra
Fördelar och nackdelar med att hyra ut till företag?
Även om du kan tjäna extra pengar på att hyra ut din bostad i andra hand, så finns det andra viktiga delar som du bör överväga. Nedan har vi listat utav de främsta fördelarna och nackdelarna.
Fördelar
- Mindre risk för sena hyresinbetalningar eftersom företag har en bättre betalningsförmåga än privatpersoner.
- Större sannolikhet att bolaget använder bostaden mindre än privatpersoner då den kanske är avsedd som en övernattningslägenhet för anställda.
- Enklare att kommunicera med ett bolag jämfört med flera olika privatpersoner när du letar efter hyresgäster.
Nackdelar
- Du har oftast ingen aning om vem eller hur många personer som faktiskt bor i lägenheten.
- Företag har bättre ekonomisk kapacitet och rättsliga kunskaper som gör att du kan hamna i ett underläge vid eventuella tvister.
Hej, jag önskar hyra ut min lägenhet till företag så hur kommer jag i kontakt med företagsuthyrning?
Hej Therese.
Du kan annonsera precis som vanligt så kommer du sannolikt att få förfrågningar från företag. Utöver det kan du leta på annonssidor som blocket.se efter annonser där företag söker bostäder.
Du kan även gå via förmedlingstjänster som kopplar ihop uthyrare med företag som vill hyra. Samtrygg.se är ett exempel på en sådan förmedlare.
Mvh admin på Ekonomifokus