Andrahandskontrakt

andrahandskontrakt bostad

Funderar du på att hyra eller hyra ut en bostad? I det fallet är ett kontrakt något som rekommenderas oavsett vilken typ av bostad det rör sig om. Ett utförligt kontrakt som reglerar vad som ska gälla minskar risken för eventuella tvister och gör uthyrningen tryggare för båda parter. Behöver du information om vad som bör finnas med i avtalet eller hur det ska vara utformat? I den här guiden hjälper vi dig förstå vad som krävs.

Gratis mall för kontraktet

Hyra ut hyresrätt i andrahand:
– Mall i PDF-format
– Mall i Word-format

Hyra ut bostadsrätt
– Mall i PDF-format
– Mall i Word-format

Hyra ut villa:
– Mall i PDF-format
– Mall i Word-format

Få hjälp med kontraktet för ca 395 kr
Juridiskadokument.nu köper du ett korrekt hyresavtal för ca 395 kr.
I priset ingår hjälp och support via telefon från Thorlunds juristbyrå med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundralappar att få till avtalet juridiskt korrekt så att man undviker bekymmer i framtiden.

Vad är ett andrahandskontrakt?

Ett andrahandskontrakt är ett juridiskt bindande avtal som reglerar uthyrningen av en bostad i andra hand. Det är ett avtal som tecknas när du som hyr eller äger en bostad vill hyra ut den till någon annan. Om du själv inte äger bostaden krävs det att ägaren godkänner uthyrningen.

Måste man skriva ett andrahandskontrakt?

Det finns faktiskt ingen lag som kräver att två parter skriver ett andrahandskontrakt. Enligt lagen räcker det också med ett muntligt avtal, men det kan naturligtvis medföra en rad olika problem. Det kan vara så att man inte kommer ihåg exakt vad man kommit överens om, eller att en av parterna senare påstår något annat. Ett skriftligt avtal är därför ett betydligt tryggare alternativ som gör uthyrningen säkrare för alla.

En annan aspekt är att du som hyresgäst gynnas av ha ett avtal. Om du exempelvis vill ansöka om ett lån, starta en enskild firma, o.s.v. kan du behöva styrka din adress samt hur länge du kommer att vistas där.

Undvik bekymmer när du skall hyra ut
Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du hjälp med allt som har med uthyrningen att göra. Eftersom Samtrygg agerar mellanhand mellan dig och hyresgästen så kan de garantera att du får din hyra i tid, de hjälper dig med alla avtal och all juridik. Du får även en personlig hyreskonsulent som kan svara på alla dina frågor och du får hjälp med att hitta en bra hyresgäst. De hjälper dig även att beräkna vilken max-hyra hyra du kan ta ut.

Samtrygg erbjuder hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Kika in på Samtrygg.se och se om deras tjänster är något för dig. Genom att använda en mellanhand kan du undvika massor med bekymmer när du hyr ut din bostad.

Innan du ingår avtal

Innan två parter upprättar ett kontrakt kan det vara en bra idé att kolla upp ett par saker. Oftast antar man att personen man avser hyra bostaden av är ärlig, men för att utesluta risken för bedrägerier bör man som eventuell hyresgäst försäkra sig om följande:

 • 1. Hur ser bostaden ut? Innan du ingår ett avtal bör du naturligtvis se bostaden och säkerställa att den stämmer överens med beskrivningen. Var också uppmärksam på eventuella skador eller defekter.
 • 2. Har hyresvärden möjlighet att hyra ut bostaden? Genom att söka på Eniro eller liknande kan du snabbt se huruvida hyresvärden verkligen äger eller bor på adressen hen ämnar hyra ut.
 • 3. Har hyresvärden tillstånd att hyra ut bostaden? Beroende på vilken typ av bostad som ska hyras ut kan det finnas krav på att hyresnämnden, hyresrättsföreningen eller bostadsrättsföreningen godkänner en uthyrning i andra hand.

Du som är hyresvärd bör också försäkra dig om att hyresgästen är rätt person för din bostad. Tyvärr kan en del hyresgäster vara mindre ansvarsfulla, vilket ibland resulterar i skador, uteblivna betalningar och högljudda fester som stör grannarna. För att minimera risken för problem rekommenderas det att du får svar på frågorna nedan.

 • 1. Har hyresgästen möjlighet att betala hyran och andra eventuella utgifter i tid? Be gärna om ett anställningsavtal för att vara säker på hur personens arbetssituation och ekonomi ser ut. För en djupare inblick bör du också ta en kreditupplysning. En titt på hyresgästens Facebook-sida skadar inte heller.
 • 2. Vid uthyrning av hyres- eller bostadsrätt bör du också ansöka om godkännande från respektive förening eller nämnd innan du ingår avtal. Såvitt det inte är en villa du avser hyra ut krävs det godkännande från föreningen. Att hyra ut en bostad utan tillstånd kan få allvarliga konsekvenser.
 • 3. Precis som hyresgästen kan du vinna på att fotografera bostaden, framförallt eventuella skador. Den typen av säkerhetsåtgärd kan göra livet betydligt enklare för dig om hyresgästen senare påstår att en skada funnits redan från början.

Vad ett andrahandskontrakt bör täcka

När det gäller andrahandsavtal är regeln mycket enkel: ju mer specifik du är i kontraktet, desto bättre. Vilken information som bör finnas med kan variera beroende på vilken typ av bostad som hyrs ut samt en del andra särskilda omständigheter, exempelvis huruvida bostaden är möblerad eller inte. Generellt rekommenderas dock att frågorna nedan behandlas.

 • Grundläggande information om hyresvärd och hyresgäst
 • Vilken bostad ska hyras ut?
 • Vilket belopp ska hyran ligga på?
 • Ska hyresgästen betala någon deposition och när ska den betalas tillbaka?
 • Under vilken period ska bostaden hyras ut?
 • Vilken uppsägningstid ska gälla?
 • Är bostaden möblerad eller inte?
 • Vem ansvarar för eventuella skador?
 • Vem ansvarar för försäkring?
 • Vad ska bostaden användas till?
 • Finns det inskränkningar i hyresgästens nyttjanderätt?
 • Parternas signatur, namnförtydligande, ort och datum

Hur ett andrahandskontrakt bör utformas

När det gäller utformningen av ett andrahandskontrakt ger lagen varje individ fria tyglar. Avtalet behöver inte vara utformat på något särskilt sätt, utan det kan ha vilken form som helst. Det viktiga är att ni får med all information ni anser vara nödvändig. En rekommendation är att vara så specifik som möjligt för att minska risken för eventuella oklarheter eller problem längre fram.

Om du föredrar att få juridisk hjälp för upprättandet av avtalet är det givetvis en bra idé att besöka en juristbyrå. Det finns också möjligheter att beställa avtalet via internet. En del juristbyråer erbjuder nämligen en sådan tjänst, som går ut på att du fyller i ett formulär på byråns hemsida.
Därefter är det bara att invänta det färdiga avtalet.

Få prisvärd juridisk hjälp med avtalet

Hemsidan Dorunner.se hjälper dig kostnadsfritt att samla in och jämföra offerter från jurister som kan hjälpa till med avtal och andra juridiska ärenden. Det är gratis att samla in offerter och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan på Dorunner.se hjälper till med.

Få hjälp med kontraktet för ca 395 kr
Juridiskadokument.nu köper du ett korrekt hyresavtal för ca 395 kr.
I priset ingår hjälp och support via telefon från Thorlunds juristbyrå med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundralappar att få till avtalet juridiskt korrekt så att man undviker bekymmer i framtiden.

10 KOMMENTARER

 1. jag funderar på att hyra ut min lägenhet i andra hand till en person men undrar om det är ok att jag behåller min adress kvar till min lägenhet eftersom jag kommer flytta in till mamma för en period pga privata skäl ?
  alltså att jag inte behöver göra någon adressändning?

  • Hej Marie.

   Ursäkta sent svar. Din fråga hade hamnat i skräpposten av någon anledning.
   Man kan hyra i andra hand hur länge man vill så länge hyresgäst och hyresvärd är överens och har ett avtal.

   Det som kan hindra är om eventuell fastighetsägare eller bostadsrättsförening nekar fortsatta uthyrning.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej Vi hyr ut en stuga på våran gård. Har hyresgästen besittningsrätt efter 9 månader och i så fall, kan man frånskriva sig detta?. Om man tex har en ”jobbig” hyresgäst.

 3. Hej! Jag ska hyra i andrahand och hyresvärden vill att jag betalar hans försäkring på lägenheten stämmer det? Att jag betalar både hans försäkring och mitt egna.

  • Hej Mijo.

   Det är en avtalsfråga. Det beror helt enkelt på vad ni kommer överens om.
   Men det räcker ju egentligen att en av er har en hemförsäkring. Det är ju meningslöst att ni har två.
   Ring försäkringsbolaget och fråga vad dom tycker. Fråga vem av er som borde ha försäkringen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here