Bor du i en hyresrätt men har ett annat boende på gång ? Kanske skall du prova att bo ihop med din särbo eller så har du alltid velat prova på att bo någon annanstans men vill inte bli av din befintliga hyresrätt ifall att du ångrar dig. Lär dig vad som gäller kring uthyrning i andrahand av din hyresrätt. Det är olika lagar och regler som gäller för uthyrning av hyresrätt och uthyrning av en ägd bostad.
De flesta hyresvärdar och bostadsbolag har ungefär samma regler. Något som alla aktörer på marknaden har gemensamt är att de lyder under samma lagar. I detta fall är det hyreslagen som styr.
Gratis mall för andrahandskontraktet
Ladda ner vår kostnadsfria mall:
Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.
Avtals-mall + hjälp att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av bostad. Den kostar bara några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.
Hur mycket får man ta ut i hyra?
Förstahandshyresgästen, dvs den som sitter på förstahandskontraktet och sedan skall hyra ut i andrahand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar.
Om lägenheten hyrs ut möblerad har förstahandshyresgästen rätt att göra ett påslag på hyran om högst 15 %. Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel efter förhandlingar mellan hyresvärden och en lokal hyresgästförening som i de allra flesta fall är ansluten till Hyresgästföreningen, Riksförbundet. Det betyder att den hyra som förstahandshyresgästen betalar betraktas som ”skälig”. Tar du en högre hyra än så så kan den anses som oskälig.
En oskälig hyra kan sänkas.
Den andrahandshyresgäst som har betalat en oskälig hyra kan vända sig till hyresnämnden och begära att få tillbaka den del av hyran som är oskälig. Andrahandshyresgästen har också rätt att få hyran sänkt för den fortsatta uthyrningen.
Återbetalning kan bli aktuell för hyror upp till 2 år tillbaka i tiden räknat från dagen för ansökan. Den som hyr ut en lägenhet till en oskälig hyra riskerar dessutom att förlora sitt förstahandskontrakt om det vill sig illa.
Hyresgästen ska ansöka om ersättning för oskälig hyra senast inom tre månader från det han eller hon lämnade lägenheten, det vill säga normalt inom tre månader från den dag då hyresavtalet upphörde. Inget hindrar andrahandshyresgästen att ansöka om återbetalning redan under hyrestiden. Hyresnämnden fastställer då också hyresvillkoren för den hyrestid som återstår. Samma regler om återbetalning av hyra gäller för företag som för vanliga bostadshyresgäster. Även ett företag har alltså rätt att få tillbaka den del av hyran som är oskälig.
- Läs mer i vår artikel om skälig hyra
Orimlighyra.se hjälper dig att få tillbaka pengarna du har rätt till
Skicka in en ansökan på orimlighyra.se så hjälper de dig att bedöma om du har rätt att få tillbaka pengar för oskälig hyra. Du får svar inom 24 timmar och får pengarna utbetalda till ditt konto inom 48 timmar om de bedömer att du har rätt att få tillbaka en del av hyran.
Skatt
Om du hyr ut en hyresrätt i andra hand skall du betala skatt på överskottet. Du får dock göra avdrag på 40 000 kr (schablonavdraget) samt avdrag för den hyra du själv betalar.
Räkneexempel:
Du hyr ut din hyresrätt för 144 000 kr per år (12 000 kr per månad). Du betalar själv 96 000 kr per år i hyra (8 000 kr per månad).
+ 144 000 kr
– 40 000 kr (schablonavdraget)
– 96 000 kr
= 8 000 kr.
Du skall alltså skatta 30% på 8 000 kr, dvs 2 400 kr
Hej,
Jag hyr ut min hyresrätt i andrahand. Har lagt på 15 procent på hyran då den är möblerad. Är det något jag behöver skatta då?
mvh maria
Hej Maria.
Det beror på.
Här hittar du skattereglerna:
https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/hyrautprivatbostad.4.233f91f71260075abe8800033479.html
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Tack 🙂
Hej,
Vi är tre personer som står på hyreskontraktet. Sonen äger 10% och vi föräldrar på varsina 45%.
Min fråga är: Om vi som 45% ägare önskar beskattas för den skattepliktiga delen av en uthyrning, men att sonen slipper. Kan vi 45% ta hela beskattningen istället för sonen?
Hur gör man??
Hej Mamman.
Det vågar jag inte svara på.
Du får ringa skatteverket med den frågan.
mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag funderar på att köpa en lägenhet och sedan hyra ut i andra hand, ska jag då kontakta föreringen och kolla om dem godkänner det ?
Mvh martin
Hej Martin.
Ja du behöver veta om föreningen godkänner andrahandsuthyrning.
Mvh admin på EKonomifokus
Kan en fastighetsägare hyra ut en annas lägenhet i andrahand utan att meddela hyresgästen som kommer att hyra lägenheten .
Lars
Hej Lars.
Jag hänger inte alls med på vad du menar med din fråga.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Jag hyr ut per natt .. kan man dra av andra kostnader såsom el och internet osv ? Eller är det bara hyra och sen skatta på vinsten utöver ?
Hej Flor.
Det är samma skatteregler som om du hade hyrt ut under längre tid.
Du får alltså göra samma typ av avdrag och beräkningar.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej jag har sedan 15 år förstahandskontrakt på en hyreslägenhet. Har alltid använt den som övernattningslägenhet, ej skriven där. Min son har bott inneboende där och samtidigt varit skriven där i 8 år. Hur kan jag föra över mitt avtal på honom? Det är ett privat bostadsbolag
Hej Per.
Mitt tips är att du kontaktar din hyresvärd och frågar hur de vill gå tillväga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Hur fungerar det med skatt för uthyrning i andrahand? Vi ska nu påbörja vårt andra år av uthyrning av vår lägenhet.
Stort tack!!
Victoria
Hej Victoria.
Du tar den summa som du får i hyresintäkter totalt under året.
Sedan drar du bort månadsavgifterna som du betalat till bostadsrättsföreningen under året.
Sedan drar du även bort 40.000 kr.
Om det är något kvar efter det så skall du skatta på den summan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas,
Tack för ditt svar.
Ska jag skatta hela det beloppet som blir kvar då?
Stort tack!
Victoria
hej
jag bor som inneboende i 2 år och den som står på förstahandkotraktet vill lämna över sin kontrakt till mig, hur kommer det funka med besittningrätt om hyresvärden säger nej till det?? har vi då rätt till att använda besittningsrätt??
Hej Neda.
Du har ingen besittningsrätt.
Hyresvärden har rätt att säga nej.
Mvh admin på Ekonomifokus