Besittningsrätt

28
Besittningsrätt

Besittningsrätt innebär att en hyresgäst normalt sett har rätt att bo kvar och oftast rätt att få sitt hyresavtal förlängt även om hyresvärden vill avsluta hyresavtalet. Besittningsrätten grundas i tanken att hyresgäster skall ha en trygghet i sitt boende och att det skall vara att ett permanent boende. Besittningsrätten är främst tillämpbart för hyresgäster med förstahandskontrakt men gäller även till viss del vid andrahandsuthyrning.
Det är just besittningsrätt vid andrahandsuthyrning som denna artikel handlar om.

När gäller besittningsrätt

Hyresgäster med förstahandskontrakt har ett starkt besittningsskydd redan från dag 1 men vid andrahandsuthyrning är det annorlunda och hyresgästen har en svagare besittningsrätt.
Det skiljer sig även beroende på om det handlar om uthyrning av en bostadsrätt eller hyresrätt.

Skaffa dig 100% besittningsrätt

Om du köper dig en egen bostad så har du 100% besittningsrätt. Kolla med hemsidan Consector.se om din ekonomi och inkomst räcker till för att köpa en bostad. Du fyller i dina uppgifter och sedan enkelt, utan att förbinda dig till något så räknar Consector ut om du kan få ett så kallat lånelöfte. Med ett lånelöfte kan du sedan köpa en egen bostad. Gör en kostnadsfri ansökan om lånelöfte hos Consector.se och se vad de kan erbjuda dig. Du förbinder dig inte till någonting när du gör en ansökan.

Uthyrning av bostadsrätt

Enligt lagen om uthyrning av egen bostad eller även kallad privatuthyrningslagen så får hyresgäster som hyr en privatbostad i andrahand inget som helst besittningsskydd.
Det finns dock några undantag om uthyraren äger fler än en bostadsrätt.

Om uthyraren äger två bostadsrätter och hyr ut rum till inneboende i båda bostadsrätterna så får hyresgästen i den första inget besittningsskydd. Den andra inneboende får besittningsskydd enligt hyreslagens regler om hyresgästen har bott i lägenheten mer än två år i följd.

Om uthyraren äger tre eller fler bostadsrätter gäller inte längre privatuthyrningslagen.
Det innebär att man skall skriva avtal enligt hyreslagen istället och då måste man själv se till att avtala bort besittningsrätten i avtalen med var och en av hyresgästerna.

Uthyrning av hyresrätt

Besittningsrätten när man hyr ut sin hyresrätt träder i kraft först när hyresgästen har bott där i mer än två år sammanhängande. Denna besittningsrätt är dock mycket svagare i jämförelse med den besittningsrätt som gäller vid ett förstahandskontrakt.

Detta gäller i regel inte om förstahandshyresvärden (det vill säga den som är innehavare av förstahandskontraktet) skall flytta tillbaka till lägenheten igen utan det handlar framför allt om när man vill avhysa en hyresgäst för att hyra ut till någon annan.

Avtala bort besittningsrätten

Om du skall hyra ut din hyresrätt i andrahand är det alltid bra att du upprättar ett särskilt avtal med din blivande hyresgäst. Ni kan då reglera i avtalet att hyresgästen inte skall ha någon besittningsrätt.
Du kan använda blanketter som du laddar ner från Hyresnämndens hemsida eller skriva in det i hyresavtalet.
Om ni avtalat bort besittningsrätten i avtalet så måste hyresgästen flytta ut när hyresavtalet upphör att gälla.

Vad händer om min hyresgäst får besittningsrätt ?

Om din hyresgäst får besittningsrätt kan du inte avhysa din hyresgäst hur som helst.
Det skulle krävas ett grovt avtalsbrott från hyresgästen såsom till exempel att hyresgästen inte betalar hyran eller vanvårdar bostaden, som skäl/anledning för att du ska kunna kringgå detta.
Du måste i dessa fall föra en tvist om besittningsrätten till Hyresnämnden för de ska avgöra i den specifika situationen.

Notera dock än en gång att besittningsrätten för andrahandsuthyrning är svagt och om du avser att flytta tillbaka till lägenheten efter att ert avtal om andrahandsuthyrning är slut så gäller inte besittningsrätten.

Tar min hyresgäst över förstahandskontraktet om denne får besittningsrätt ?

Oavsett hur länge din andrahandshyresgäst har bott i din bostad eller om denna får besittningsrätt så har hyresgästen aldrig rätt att ta över ditt förstahandskontrakt på grund av det.
Om ditt kontrakt som förstahandshyresgäst sägs upp kan fastighetsägaren välja att teckna avtal med den som har bott i din bostad i andrahand, om han eller hon ansöker om det.
Det är helt upp till hyresvärden att bestämma om den vill ge hyreskontraktet till din hyresgäst och detta har inget med besittningsskyddet att göra.

Få hjälp med uthyrningen

Varje år beräknas 250 000 andrahands-hyresavtal tecknas i Sverige.
Samtrygg.se är en tjänst för andrahandsuthyrning av hus och lägenheter i hela Sverige.
Samtrygg ser till att din bostad bli uthyrd till en bra hyra. Som betalning för sina tjänster tar de en liten del av hyran. Dock gör deras trygghetslösningar att det är värt att ge bort en liten del av intäkterna mot att de garanterar att du får dina pengar, de har bra försäkringar och de hjälper till med alla avtal och eventuella problem.

Den del av hyran som Samtrygg.se tar tjänar du oftast igen på att de kan ta ut riktigt bra hyror av sina hyresgäster. Dessutom upplever nästan 55 % av alla som hyr ut i andra hand allvarliga problem med sin hyresgäst. Undvik den knipan med rätt hjälp.

28 KOMMENTARER

  • Hej Lisa.
   Nej dessa två ord innebär samma ting.
   Den benämning som används mest är besittningsskydd men i folkmun används oftast ordet besittningsrätt.
   Bägge orden handlar om rätten/skyddet som en hyresgäst har att bo kvar i en bostad som den hyr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 1. Tjabba.
  Jag måste bara tacka för en bra artikel om besittningsrätt.
  Denna artikeln hjälpte mig att faktiskt första vad ordet innebär och ni förklarar på vanlig svenska vilket jag uppskattar.

  • Tack Josse!
   Vår artikel om besittningsrätt är väldigt välbesökt och faktum är att det är en av våra mest lästa artiklar.
   Tydligen är det många där ute i Sverige som har frågor och funderingar kring vad besittningsrätt innebär.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Till vederbörande

  Funderar på att hyra ut mitt vinterbonade fritidshus då jag ändå inte är där långa perioder. Hur slår besittningsrätten i det fallet ?
  Tacksam för svar
  Gunnel

  • Hej Gunnel.

   En hyresgäst får besittningsrätt när gästen har bott i bostaden i över två år och inte har skrivit på ett avtal där man avtalat bort besittningsrätten.
   Om du ska hyra ut din stuga i mer än två år så kan det vara bra att du skyddar dig med ett avtal. Du blir då nämligen isåfall en hyresvärd och personen som hyr din stuga blir din hyresgäst.

   Se till att skriva ett avtal med precis vad som gäller så är du på den säkra sidan.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej!
  Jag hyr i andra hand med muntlig avtal i en hyresrätt. Personen som jag hyr ifrån kommer troligen att säga upp lägenheten när hon hittar något i Stockholm. Har jag rätt att ta över lägenheten från hyresvärden? Hon har nyligen också skrivit in sig i lägenheten igen även om hon inte bor här för någon anledning. Tack i förväg för svaret.

  • Hej Farah.
   Du har inte rätt att ta över hyreslägenheten enligt lagen. Det är fastighetsägaren/hyresvärden som bestämmer om den vill att du skall ta över avtalet.
   Kontakta hyresvärden och berätta att du bott i lägenheten och önskar att ta över förstahandskontraktet från personen som du hyr av.
   Har du tur så kanske du kan få ta över det.

   Mvh admin på EKonomifokus

 4. Hej! Jag hyr en bostadsrätt i andra hand sedan 8 år tillbaka ,jag vill fortsätta hyra och hon som äger lägenheten vill fortsätta hyra ut till mig men HSB säger nu att hon måste ha en anledning till hyra ut..vad gäller? Är lite osäker på det här med besttningsrätt gentemot HSB i det här fallet. Hyran har alltid betalats i tid och aldrig något bråk

  • Hej Lars.
   Om det står i bostadsrättsföreningens stadgar (och det gör det nästan alltid) att en bostadsrättsinnehavare endast får hyra ut bostaden efter styrelsens godkännande eller liknande så har du tyvärr ingen rätt att bo kvar om dom vill att du skall flytta. Normalt sett, i de flesta föreningar får man inte hyra ut sin bostadsrätt om man inte har en giltig orsak som föreningen godkänner.
   Föreningen bestämmer helt enkelt hur dom vill ha det.
   Om det däremot inte står något i föreningens stadgar om uthyrning så är det en annan femma.

   Mvh admin på Ekononmifokus

 5. Vi är sambor men ska flytta isär från min hyreslägenhet o han står skriven c/o på min adress har han ändå rätt till den eftersom han har fler små barn än mig??vi bor i 5 rok? Lite stor men jag vill ändå bo kvar!

  • Hej Ann.
   Nej om det är du som står på förstahandskontraktet så är det du som har rätt att bo kvar i lägenheten.
   Det enda undantaget är om ni båda skaffade lägenheten ihop som ett gemensamt boende. Då kan det vara så att sambolagen träder in.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej.
  Vad gäller om man har besittningsrätt på en bostadsrätt och ägaren säljer lägenheten? Har man fortfarande besittningsrätt gentemot den nya ägaren?

  Lars Sjöström

  • Hej Lars.
   Det är i princip omöjligt att få besittningsrätt på en bostadsrätt som andrahandshyresgäst.
   Ännu svårare om bostaden säljs.
   Så svaret är i princip nej.

   ”Det finns dock några undantag om uthyraren äger fler än en bostadsrätt.
   Om uthyraren äger två bostadsrätter och hyr ut rum till inneboende i båda bostadsrätterna så får hyresgästen i den första inget besittningsskydd. Den andra inneboende får besittningsskydd enligt hyreslagens regler om hyresgästen har bott i lägenheten mer än två år i följd.”

   Då krävs det ju att den första uthyraren äger flera bostäder samt att köparen äger flera bostäder.
   Ganska osannolikt att det händer.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Om jag har bott i en oanvänd tom industrilokal med första eller andrahands kontrakt vad.har jag för besittnings.rätt rätt

  • Hej Per.

   Svår fråga men jag tror såhär:
   Om det inte är klassat som en privatbostad så har du förmodligen ingen besittningsrätt alls.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej.
  Jag och min fru bor på korttidskontrakt i hyresrätt av väll kända fastighetsbolag.
  Jag skrev på korttidskontrakt och hyresvärden ville avtala bort besittningsrätt genom att skriva på speciel blankett och få godkännande av hyresnämden. På något anledning blanketten har inte kommit till hyresnämden och det verkar att jag har besittningsrätt. Det har gått 3 år. Nu ärenden ligger hos Hyresnämden. Vad tror du om det finns chans att Hyresnämden beslutar för min del och egentligen jag behåller nuvarende boende ?

  • Hej Stas.

   Tyvärr måste jag svara att jag har inte en aning om hur det kommer sluta. Det är för komplicerad juridik som jag inte vågar mig på att göra en gissning på. Hoppas att det går din väg!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Jag har förstahandskontrakt på en privat lägenhet. Min son har bott själv i den i 9 år och är också skriven där utan värdens vetskap. Hyran har alltid betalats via mig. Har sonen rätt till förstahandskontrakt.

  • Hej Agneta.

   Ja det fungerar.
   Steg 1: Kontakta hyresvärden skriftligen och fråga om det är okej att sonen tar över förstahandskontraktet.

   Om hyresvärden säger nej så kan du överklaga hos hyresnämnden. Där kommer du att få rätt eftersom det är en närstående till dig som du bott med i mer än 3 år som skall ta över kontraktet. Mer om detta kan du läsa på hyresgästföreningens hemsida.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej,
  Jag bor i en andrahandslägenhet, augusti blir två år att vi har bott här… vi hyr lgh i andrahand från kommunen…. kommunen har första handskontrakt. Har vi samma rättigheter när det gäller besittningsrätten? Kan vi kräva att vi vill bo kvar efter att vår avtal upphör efter 2 år? Borde vi ta kontakt med kommunen i förväg eller borde vi vänta tills det har gått 2 år? Ngr tips på hur vi ska gå tillväga?

  • Hej Neda.

   Som andrahandshyregäst har du en svag besittningsrätt. Det lär inte bli några problem för kommunen att bli av med er som hyresgäst om de verkligen vill. Jag hade väntat tills det gått 2 år innan jag hade kontaktat kommunen och frågat.

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Hej,
  Vi som företag hyr några lägenheter som vi i vår tur hyr ut i andra hand. Hur ser besittningsrätten ut där för våra andrahandshyresgäster. Är det någon skillnad på att vi är ett företag som hyr ut i andra hand och inte en privatperson. Vad händer om andrahandshyresgästen bor längre än två år och får besittningsrätt? Vad krävs då av oss om vi vill ha tillbaka lägenheten? Hur undviker vi lättast att slippa hamna i en sådan situation, är det att fylla i blanketten om avstående av besittningsrätt och skicka in den för godkännande till hyresnämnden?

  Tack på förhand!

  • Hej Rebecca.

   Ja ni bör använda blanketten.
   Annars finns risken att någon av era hyresgäster börja bråka efter 2 år och kräver besittningsrätt. Som företag har ni förmodligen inte lika lätt att bli av med hyresgästen som om ni vore privatperson. Så tipset är som sagt, se till att era hyresgäster avsäger sig rätten till besittningsskydd.

   Mvh admin på EKonomifokus

 12. Hej!

  Jag bor i en villa och hyrt ut ovanvåningen av min villa från och med januari 2019 tills vidare med 3 månaders uppsägningstid. Har min hyresgäst besittningsrätt?
  Tack på förhand

 13. Vi har byggt en lägenhet i ett gårdshus på vår innegård i Falun, vi tänker hyra ut på 1- årskontrakt, men om vi tycker att hyresgästen kan få fortsätta hyra efter ett år, ska vi då avtala bort besittningsrätten i ett nytt kontrakt eller är det smart att göra det direkt. Eller kan de bara hyra i 2 år. Gårshuset ligger bara några meter från vårt hus och det vore inget bra att få en hyresgäst som har rätt att stanna där hur länge som helst om vi inte vill det.
  Hälsningar Ingegerd

  • Hej Ingegerd.

   Jag tycker ni skall avtala bort besittningsrätten i det första kontraktet.
   Finns ingen anledning till att vänta med det.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here