Besittningsrätt, även kallat besittningsskydd innebär att en hyresgäst har rätt att bo kvar och har oftast rätt att få sitt hyresavtal förlängt även om hyresvärden vill avsluta hyresavtalet. Den är främst tillämpbar för hyresgäster med förstahandskontrakt men gäller även till viss del vid andrahandsuthyrning och vid uthyrning av bostadsrätter och hus.
Hyresgäster med förstahandskontrakt har ett starkt besittningsskydd redan från dag ett men vid andrahandsuthyrning är det annorlunda och hyresgästen har en mycket svagare besittningsrätt. Reglerna skiljer sig åt beroende på om det handlar om uthyrning av en bostadsrätt/villa eller hyresrätt samt om det handlar om ett förstahands- eller andrahandskontrakt.
Besittningsrätten grundas i tanken att hyresgäster skall ha en trygghet i sitt boende och att det skall vara att ett permanent boende.
Boende som hyrs | Besittningsskydd? |
---|---|
Hyresrätt i första hand | Ja, från dag ett* |
Inneboende | Nej, aldrig |
Hyresrätt i andra hand | Ja, om bostaden hyrts i mer än 2 år* |
* = Svagt besittningsskydd
* = Starkt besittningskydd
Artikelns innehåll:
1. Besittningsrätt hyresrätt
2. Besittningsrätt hus & bostadsrätt
3. Avtala bort besittningsskyddet
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Besittningsrätt hyresrätt
Hyresrätt i första hand
En hyresgäst med förstahandskontrakt har ett starkt besittningsskydd redan från dag ett enligt hyreslagen. Hyresvärden kan inte säga upp avtalet förutom under vissa förutsättningar.
Exempel på förutsättningar som gör att hyresvärden kan säga upp avtalet:
- Hyresgästen har inte betalat hyran
- Hyresgästen har betalat hyran för sent vid upprepade tillfällen
- Hyresgästen stör sina grannar
- Hyresgästen missköter sig
- Huset ska rivas eller byggas om
- Hyresvärden ska bo i det själv eller ska sälja det (gäller endast en- eller tvåfamiljshus)
Hyresrätt i andrahand
Besittningsrätten när man hyr ut sin hyresrätt i andrahand träder i kraft först när hyresgästen har bott där i mer än två år sammanhängande. Denna besittningsrätt är dock mycket svagare i jämförelse med den besittningsrätt som gäller vid ett förstahandskontrakt.
Besittningsrätten gäller i regel inte om den som hyr ut (det vill säga den som är innehavare av förstahandskontraktet) skall flytta tillbaka till bostaden igen. Den gäller framför allt när hyresvärden vill avhysa en hyresgäst för att hyra ut till någon annan.
Som hyresvärd har man alltså alltid rätt att få tillbaka sin hyresrätt om man själv behöver bo där.
💡 Hitta bostad att hyra eller hyr ut din bostad med extra trygghet
Hyra ut: 50% av alla privatuthyrningar leder till någon sorts problem. Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du en personlig hyreskonsulent som hjälper dig med med avtal, all juridik och att hitta en bra kontrollerad hyresgäst.
Du får ta ut den hyra du önskar och Samtrygg erbjuder 12 månaders hyresgaranti, dvs de garanterar att du får din hyra oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.
Det är helt gratis att lägga ut en annons hos Samtrygg och du förbinder dig inte till deras tjänst förrän du väljer en av deras hyresgäster och signerar hyresavtalet. Innan dess kan du ångra dig när du vill helt utan kostnad.
Hitta bostad att hyra: På Samtryggs hemsida finns över 300 st lediga bostäder att hyra. Skapa ett konto helt gratis och se om någon av bostäderna passar dig.
Besittningsrätt bostadsrätter och hus
Enligt lagen om uthyrning av egen bostad eller även kallad privatuthyrningslagen så får hyresgäster som hyr en privatbostad, dvs ett hus eller en bostadrätt inget som helst besittningsskydd. Det finns dock undantag. Om uthyraren äger och hyr ut fler än en bostadsrätt eller villa gäller inte samma regler för alla bostäderna.
Om uthyraren hyr ut 2 st bostäder får hyresgästen i den första bostaden inget besittningsskydd. Den andra hyresgästen får däremot besittningsskydd enligt hyreslagens regler om hyresgästen har bott i bostaden mer än två år i följd.
Om uthyraren äger och hyr ut 3 st eller fler bostäder gäller hyreslagen för samtliga bostäder eftersom uthyraren anses bedriva näringsverksamhet. Det innebär att samtliga hyresgäster får besittningskydd från dag ett.
Avtala bort besittningsrätten
Om du skall hyra ut din hyresrätt i andrahand är det alltid bra att du upprättar ett särskilt avtal med din blivande hyresgäst. Ni kan då reglera i avtalet att hyresgästen inte skall ha någon besittningsrätt. Du kan använda blanketter som du laddar ner från Hyresnämndens hemsida eller skriva in det i hyresavtalet. Om ni avtalat bort besittningsrätten i avtalet så måste hyresgästen flytta ut när hyresavtalet upphör att gälla.
Färdigt avtal för avstående från besittningsskydd
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig mall för avtalet som gör att hyresgästen inte har något besittningsskydd. Det kostar bara för några hundralappar. Då ingår även hjälp och support med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundralappar för att få avtalet juridiskt korrekt och slippa problem i efterhand.
Ladda ner avtal för avstående från besittningsskydd för:
🔗Hyresrätt som hyrs ut i andra hand
🔗Uthyrning av bostadsrätt
🔗Uthyrning av villa
🔗Uthyrning av lokal
Vad händer om min hyresgäst får besittningsrätt ?
Om din hyresgäst får besittningsrätt kan du inte säga upp hyresavtalet hur som helst. Det skulle krävas ett grovt avtalsbrott från hyresgästen såsom till exempel att hyresgästen inte betalar hyran eller vanvårdar bostaden, som skäl för att du ska kunna kringgå detta. Du måste i dessa fall föra en tvist om besittningsrätten till Hyresnämnden för de ska avgöra i den specifika situationen.
Notera dock än en gång att besittningsrätten för andrahandsuthyrning är svagt och om du avser att flytta tillbaka till hyresrätten så gäller inte besittningsrätten.
Tar min hyresgäst över förstahandskontraktet om denne får besittningsrätt ?
Oavsett hur länge din andrahandshyresgäst har bott i din bostad eller om denna får besittningsrätt så har hyresgästen aldrig rätt att ta över ditt förstahandskontrakt på grund av det.
Om ditt kontrakt som förstahandshyresgäst sägs upp kan fastighetsägaren välja att teckna avtal med den som har bott i din bostad i andrahand, om han eller hon ansöker om det. Det är helt upp till hyresvärden att bestämma om den vill ge hyreskontraktet till din hyresgäst och detta har inget med besittningsskyddet att göra.
💡 Hitta bostad att hyra eller hyr ut din bostad med extra trygghet
Hyra ut: 50% av alla privatuthyrningar leder till någon sorts problem. Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du en personlig hyreskonsulent som hjälper dig med med avtal, all juridik och att hitta en bra kontrollerad hyresgäst.
Du får ta ut den hyra du önskar och Samtrygg erbjuder 12 månaders hyresgaranti, dvs de garanterar att du får din hyra oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.
Det är helt gratis att lägga ut en annons hos Samtrygg och du förbinder dig inte till deras tjänst förrän du väljer en av deras hyresgäster och signerar hyresavtalet. Innan dess kan du ångra dig när du vill helt utan kostnad.
Hitta bostad att hyra: På Samtryggs hemsida finns över 300 st lediga bostäder att hyra. Skapa ett konto helt gratis och se om någon av bostäderna passar dig.
Vanliga frågor och svar
Ja, om fritidshuset hyrts längre än 9 månader
Hyreslagen och lagen om uthyrning av egen bostad
Hej!
Hyr sedan 3 år i en lägenhet ovanpå en butik, som även den hyrs av en person. Fastighetsägaren som inte bor i detta hus, äger inga andra fastigheter för uthyrning, ska nu sälja det hus jag bor i vad gäller när de nya ägarna tar över, De har för avsikt att bo och driva butiken själva.
Hej Lena.
Det vågar jag inte svara på eftersom fastigheten förmodligen inte är klassad som en privatbostad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Hej!
Jag har hyrt mitt radhus sedan tre år tillbaka med inneboende kontrakt. Nu har jag köpt ett nytt som jag ska bo i och dem som bor i mitt radhus sedan tre år tillbaka ska fortsätta bo kvar minst fem år till. Jag kommer att skriva om kontraktet så det blir en andrahandsuthyrnings kontrakt eller hur?? Sedan undrar jag har mina hyresgäster rätt till besittningsrätt? Om ja hur kan jag skydda mig?
Med vänlig hälsning//Mimmi
Hej Mimmi.
Dina hyresgäster har inte besittningsrätt i det fallet du skriver om. Ifall du däremot hyr ut även den nya bostaden kan dina befintliga hyresgäster få besittningsrätt. Då kan du avtala bort besittningsrätten i ett avtal.
När du hyr ut en bostadsrätt eller villa så är det inte en andrahandsuthyrning. Det är en ”andrahandsuthyrning” när det är en hyresgäst som i sin tur hyr ut bostaden i andrahand. Din uthyrning är bara en vanlig uthyrning eftersom du äger bostaden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Tack så mycket för en bra artikel!
Jag funderar på att köpa en villa. Det är en villa med 3 plan med en lägenhet på varje plan som hyrs ut till 3 olika personer.
Samtliga hyreskontrakt är skrivna efter 2016.
Säljaren till villan är väldigt noga med att en av hyresgästerna ska få bo kvar efter försäljningen (inte mig emot).
Men det jag behöver veta är om det finns någon scenario där personen som hyr lägenheten kan ha något besittningsskydd? Personen som bor där har bott där sedan 2016.
Enligt kontraktet ska det inte finnas något besittningsskydd men finns det någon annan lag som kan ”överskriva” den?
Och om det finns det, är det något som ”nollställs” när villan isf byter ägare?
fråga nr 2. Även om villan utgörs av 3 lägenheter så räknas det väl ändå bara som en bostad?
Mvh Tomas
Hej Tomas.
Det vågar jag inte svara på tyvärr.
Jag är inte tillräckligt insatt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi har hyrt ett hus och bott där i 7 år. Nu har hyresvärden bestämt sig för att bygga ett nytt hus bredvid det befintliga och för att han skall få bygglov måste han såsmåningom riva det vi bor i. Besittningsrätten är inte bortförhandlad i vårt avtal, men har vi någon rätt att nyttja besittningsrätten och vad skulle det innebära i så fall? Huset har inte varit ägarens bostad, utan hyrts ut de senaste 10 åren. Innan dess bodde hans mor där.
Tacksam för råd.
Kerstin
Hej Kerstin.
Om det är den enda bostaden som hyresvärden hyr ut så har ni inget att säga till om. Då kan hyresvärden säga upp ert avtal och ni måste flytta.
Om hyresvärden hyr ut flera bostäder gäller andra regler.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Om ett AB äger ett flertal lägenheter som uthyres i 2:a hand med avtal som gäller 1 år framåt med möjlighet till förlängning, vad gäller då kring besittningsrätt?
Är det svårare att som AB få bort sin hyresgäst om denne kräver att bo kvar även om avtalet om 1 år är utgånget?
Om till exempel ett AB hyr ut en lägenhet i 2:a hand med rimlig hyra och samma ”hyresgäst” bor där i ca 10 år, om jag sedan bestämmer mig för att sälja lägenheten och meddelar ”hyresgästen” inom rimlig tid ca 1 år, har denne då rätten att bo kvar även om jag ber denne att lämna?
Avtalet har i detta fall skrivits som ”tillvidare uthyrning i 2:a hand”.
Vad gäller kring besittningsrätten i detta fall?
Mvh K
Hej LG.
Jag har tyvärr dålig koll på vad som gäller när det är ett företag som äger och hyr ut bostäderna så jag kan inte svara på din fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hello
Ive been renting an apartment for over 2 years from my mom that currently has the 1st hand contract, i got a second hand contract for the first year and 6 months and didnt renewed because the real state agency wouldnt allow us but im still living in the apartment, my mom i about to switch her adress and im wondering if there’s any chance i can take over the 1st hand contract. Thanks in advance
Hello Oscar.
You can only take over the 1st hand contract if the landlord agrees. You dont have any legal rights to take over it.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag har ett korttidskontrakt på två år som snart löper ut hos en ombildad bostadsrättsförening som fortfarande har några hyresrätter kvar, där jag alltså hyr en av dessa. Här bor jag med min sambo men endast jag står på kontraktet. Båda är dock skrivna här sedan dag ett.
Hyresvärden vill undvika besittningsskydd och begränsar därför uthyrningen till två år. Vad jag undrar är om besittningsskyddet kan undvikas om ett nytt kontrakt skrivs i min sambos namn och jag därmed intar positionen som inneboende? Med andra ord, gäller ”hyresförhållandet” som ger upphov till besittningsskyddet bara den som står på kontraktet eller fortsätter förhållandet att gälla även om jag blir inneboende?
Tack! Vänligen,
Johan
Hej Johan.
Jag vet inte tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
jag äger ett hus som är uthyrd. om jag vill sälja huset o hyresgästen vill inte flytta. vad gäller då?
Hej Rickard.
Enligt lagen om uthyrning av egen bostad så är uppsägningstiden en månad om hyresgästen säger upp avtalet och tre månader om hyresvärden säger upp avtalet.
Det är alltså bara att säga upp avtalet och efter 3 månader kan du sälja bostaden.
Detta gäller om ni inte har avtalat om någon annan uppsägningstid.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim
Jag hur en lägenhet som (inneboende)5år sedan, jag betalar hela hyran och elen!personen som har lägenheten kommer aldrig, men hans adress är fortfarande här!jag har skrivit aldrig någon kontrakt med honom, så jag undrar har jag till besittninsrätt? Jag funderar kontakta föreningen men jag är rädd! Kanske de säger nånting till honom, och han kickar ut oss!
Hej R.
Jag utgår ifrån att det är en hyresrätt du hyr i andra hand.
Eftersom du inte har något kontrakt så lär du inte få någon besittningsrätt. Du riskerar också att bli utsparkad som du skriver.
Jag tycker inte du skall kontakta hyresvärden för då åker du nog ut ur lägenheten.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Hyr vanligen ut ett hus som ligger på vår lantbruksfastighet via Airbnb på sommaren. Har nu ett företag som önskar hyra fram till nästa sommar (cirka 9 månader) som bostad till veckopendlande person med tidsbegränsad anställning. Huset är inrett som privatbostad men lagd i näringsdel (enskild näringsverksamhet) för att kunna dra moms osv. Vi vill undvika besittningsrätt då vi grundläggande hyr ut och vill hyra ut till sommargäster. Kan vi undvika att företaget /den boende får besittningsrätt? Tacksam för svar!
Hej Peter.
Jag är tyvärr ingen expert på reglerna som gäller för företag.
Som jag förstått det så har företag endast ett indirekt besittningsskydd:
För uthyrning upp till 9 månader har ett företag inget besittningsskydd.
Om uthyrningen löper längre än 9 månader och sägs upp efter mer än 9 månader har företaget rätt till ersättning på 12 st månadshyror.
Undantaget är om det finns goda skäl till uppsägningen.
Mitt råd är att du skriver ett hyresavtal med företaget som är 9 månader långt och ser till att säga upp det i rätt tid så borde du slippa problem.
mvh admin på EKonomifokus
Hej! Jag äger en bostadsrätt som jag hyr ut i andra hand möblerad till studerande för perioder 26 augusti-26 juli, skriver kontrakt och har godkännande av bostadsrättsföreningen. Jag disponerar lägenheten varje sommar 26 juli-26 augusti och vill hyresgästen komma tillbaka skriver vi nytt kontrakt. Annars bor jag utomlands, är inte skriven i Sverige ocg jag undrar bara om lagen om besittningsskydd över huvud taget kan gälla i mitt fall?? Tack för svar!
Hej Mona.
Nej., det står i artikeln. Har man en bostadsrätt som man hyr ut så kan inte hyresgästen få besittningsrätt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej jag hyr ett privat litet hus hos en bonde .
Jag har ett muntligt andrahandsavtal till bondens första hyresvärd som hon även har ett muntligt avtal med bonden.
Jag har bott där i ett år och nu ska första hyrestjejen flytta tillbaka till lilla huset för det funkade inte för henne att bo kvar med hennes kille. Vad gäller för mig ?
Mvh Linda
Hej Linda.
Muntliga avtal gäller på samma sätt som skriftliga avtal.
Dock är det i princip omöjligt att bevisa att ett muntligt avtal finns om man inte har sms, mail eller liknande som visar att avtalet finns.
Du får nog tyvärr hitta en annan bostad om hyrestjejen vill ha tillbaka sin lägenhet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Jag har 1-a handskontrakt på lght i Sthlm sedan drygt 30 år.
Min son har varit skriven på adressen o bott till o från under de sista 10 åren.
Pga skilsmässa o min säkerhet (finns dokumenterat) har jag bott på okänd ort under 10 månader.
Sonen med sambo har bott i min möblerade lägenhet o betalt hyran. Jag har dock under tiden behållt det mindre sovrummet o nyttjat detta vid läkarbesök.
Nu måste jag flytta tillbaka pga av sjukdom.
Sonen o hans sambo vägrar flytta.
Vill inte dela lägenheten med son o hans sambo.
Vad gör jag?
Tacksam för svar.
MvH Cattis
Hej Catharina.
Jag är inte rätt person att fråga egentligen men om du står på hyreskontraktet så är det ju din lägenhet och du har rätt att avhysa dina son och hans sambo.
Om sonen vägrar så får du ringa polisen. Om inte polisen hjälper dig så får du gå via kronofogden och få dom avhysta:
https://kronofogden.se/Vrakning.html
mvh admin på Ekonomifokus
Min son har varit sambo i hyresrätt med en man i drygt 3 år. Hans sambo äger ett sommarhus på annan ort där sambon vistats allt oftare och nu bestämt sig för att flytta till sommarhuset permanent. Min son flyttar inte med utan vill och behöver bo kvar i lägenheten på grund av arbetet. Får min son möjlighet att ta över första handskontrsktet?
Hej Gerd.
Det avgör hyresvärden.
Om hyresvärden nekar får ni testa ärendet hos hyresnämnden.
Mvh admin på EKonomifokus
Hello,
I have been renting a place for more than two years now. I recently heard that there is this law that I can take some part of the rent back if i was paying too much rent for the pas two years. How can I know that what amount is “too much” and if I can get something if I apply for it? Does it mean that I have to sue the landlord?
Hello Peter.
Ifg you think that your rent has been to high you can apply to:
https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/hyra-av-bostad-och-lokal/avtal-hyrestid-och-uppsagning/bostad/ansok-villkorstvist/
And if the rent was to high then you can get some money back.
You can use our calculators to see if you rent i to high:
https://www.ekonomifokus.se/bostad/hyra-ut-bostad/skalig-hyra-hyresratt-bostadsratt-och-villa
The calcs are in swedish so maybe you need to ask a friend who speaks swedish to help you.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej , jag undrar vad som gäller angående besittningsrätt.
Är det 2 år som gäller för att hyresgästen ska kunna ha besittningsrätt ?
Och räcker det att hyresgästen har varit skriven på adressen i över 2 år för att
kunna ha besittningsrätt men utan att ha tillåtelse från hyresvärden och inget
är skrivet formellt ?
Och sista frågan om hyresgästen har bott i ett och ett halvt år och flyttat ut från adressen och blivit utskriven hos skatteverket och flyttat in igen efter 3 månader och skrivit in sig hos skatteverket igen , räknas den tiden som han har bott innan han flyttade ut och in igen. Räknas den tiden för besittningsrätt eller måste han bo 2 år på nytt efter att ha flyttat in igen.
Hej Basem.
1. Nej det räcker inte att vara skriven i lägenheten för att få besittningsrätt. Dessutom beror det på om det är en bostadsrätt eller en hyresrätt.
2. Jag tror att tiden nollställs och att han måste bo där igen i 2 år men jag är inte säker.
Mvh admin på EKonomifokus
Jag hyr en bostadsrättslägenhet i andra hand av min dotter Kan jag avtala om besittningsrätt med föreningen och min dotter
Hej Jörgen.
Det finns ett stycke i artikeln som svarar på din fråga.
Normalt sett kan man inte få besittningsrätt när man hyr en bostadsrätt i andra hand.
Mvh admin på Ekonomifokus
För att förtydliga gäller det långtidsboende där det är företag som hyr.
Hej,
Hur fungerar det kring besittningsrätt när ett företag bedriver en verksamhet för långtidsboende? Har hyresgästen besittningsrätt till boendet efter en viss tid? Är det någon skillnad om det rör sig om en verksamhet som liknar hotellkonceptet eller om det rör sig om utspridda lägenheter (utan reception och liknande)? Jag har fått lite olika svar att det inte gäller om det rör sig om företagsbostäder men att det finns skatteregleringar som påverkar efter 6 månader?
Hej Adam.
Det vågar jag inte svara på tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag har sedan många år använt en lokal som en företagare erbjudit mig utan avtal och utan att han krävt någon hyra. Har jag besittningsrätt till lokalen om företagaren vill erbjuda någon annan lokalen?
Hej Sonny.
Nej det tror jag inte att du har.
Jag är dock dålig på vilka regler som gäller för företagslokaler.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Tack för att ni reder ut detta snåriga område! Undrar lite mer över möjligheter att bo kvar för en person som hyr andrahand i en bostadsrätt. Jag undrar två saker:
1) Om hyresavtalet gäller för en bestämd tid, kan bostadsrättshavaren då säga upp andrahandshyresgästen innan tiden löpt ut? Jag förstår att uppsägning kan bli aktuellt om andrahandshyresgästen t.ex. inte betalar sin hyra eller misskött boendet på något sätt. Men det jag undrar är om bostadsrättshavaren kan avsluta ett avtal i förtid i scenarion där andrahandshyresgästen fullföljt sina åtaganden och inte ”brustit” på något sätt?
2) Ett scenario där bostadsrättshavaren och andrahandshyresgästen tecknar ett avtal som ger andrahandshyresgästen rätt till förlängning av uthyrningstiden (lagen om uthyrning av egen bostad 3 § tredje stycket): Kan bostadsrättshavaren neka en ”skötsam” andrahandshyresgäst förlängning trots att de enats om en rätt till förlängning?
Haft svårt att fatta vad som gäller vid dessa scenarion. Vore mycket tacksam för svar! Mvh Amanda
Hej Amanda.
På fråga 1. Jag har förstått det hela på samma sätt som du. Dvs uppsägning kan endast ske från uthyraren om hyresgästen missköter sig.
På fråga 2. Jag är osäker på svaret här tyvärr.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Jag har en fråga.
Jag har ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet, där jag hyrt ut den i andra hand.
Sedan har den hyresgästen i sin ut utan min vetskap och utan min tillåtelse hyrt ut den i tredjehand för att tjäna pengar.
Nu När det har kommit fram så visa det sig att den personen ej betalar hyra eller vägra flytta på sig..
Både min andrahands hyres gäst och tredjehands hyresgästen kontrakt har gått ut .
Och jag vill flytta tillbaka.
Stämmer det att jag måste gå igenom kronofogden och be om avhysning , och att nu när hon vägrar bli avhyst . så måste jag gå vidare till tingsrätt och det kan ta månader / år.. ?
( min hyresvärd säger att det bara är mitt ansvar – får ingen direkt hjälp!
Tacksam för svar 🙂
Hej Kattis.
Det är ditt eget ansvar.
Och ja du måste gå via kronofogden för att avhysa hyresgästen vilket såklart är krångligt.
Hade det varit min lägenhet så hade jag samlat ihop mina största kompisar och ”hjälpt” hyresgästen att flytta.
Du har ju en nyckel till lägenheten (hoppas jag?) så kanske kan du ”hjälpa” hyresgästen att flytta ut hans/hennes prylar utanför huset och samtidigt anlita en låssmed som byter låset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag har stått skriven på samma adress som min sambo/särbo i snart 3 år. Under dessa år har vi under perioder bott tillsammans och under perioder har jag hyrt lägenheten av honom i andrahand då han studerat på annan ort. Skulle jag (efter 3 år passerat) ha rätt att ta över förstahandskontraktet?
Mvh Angelica
Hej Angelica.
Ni får skicka in en ansökan till hyrevärden och fråga.
Om ni får nej av hyresvärden kan ni överklaga till hyresnämnden.
Eftersom ni bott ihop i 3 år så är det möjligt att ni kan få rätt i hyresnämnden.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej !
Min dotter hyr sedan drygt 5-år tillbaks en lght i 2:a hand av en vän. Vännen önskar att dottern själv tar över 1:a handskontraktet men hyresvärden nekar. Det finns inget avtal skrivet annat än för 1:a året hon bodde där.
Kan hon kräva/har rätt till 1:a handskontrakt av värden iaf ? (Privatvärd)
Hej Patrik.
Nej det kan hon inte kräva.
Hyresvärden bestämmer.
mvh admin på EKonomifokus
Tack för en informativ artikel.
Jag hyr en lägenhet av en privatperson som hyr ut sammanlagt två lägenheter. Jag har förstahandskontrakt. Nu ska jag hyra ut min lägenhet i andra hand. Kommer min andrahandshyresgäst ha besittningsrätt efter 2 år om den inte avtalas bort?
Tack på förhand.
Med vänlig hälsning,
Elin.
Hej Elin.
citat från hyresnämnden:
”Om en bostadsrättshavare upplåter två lägenheter, till exempel var sitt rum till två inneboende, saknar hyresgästen i den första upplåtelsen helt besittningsskydd medan hyresgästen i den andra upplåtelen får besittningsskydd enligt hyreslagens regler när hyresförhållandet har varat längre än två år i följd.”
Du hyr ju bara ut en bostad så svaret på din fråga borde vara nej.
Men du kan ju avtala bort besittningsskyddet för att vara helt säker.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej, Jag äger en villa jag funderar hyra ut till två släktingar. Bor där inte själv.
De får varsitt hyreskontrakt och jag vill avtala bort besittningsskyddet.
Läste att:
”..en klausul om avstående från besittningsskyddet inte får infogas i hyresavtalet utan att en fristående avtalshandling måste upprättas..”
Efter läst lite mer så verkar det inte vara lätt att avtala bort utan att ange skäl och be om att kanske få tillstånd av hyresnämnden.
Det låter som det enda skälet att få tillbaka kontroll över sin egendom är om man säger att man ska flytta in själv, då åker hyresgästerna ut. I så fall varför krångla med försöka avtala bort besittningsrätten.
Som staten har vänt till det funderar jag på om det inte är bättre/säkrare låta bli hyra ut. Staten konfiskerar det mesta i skatt ändå så det är rätt meningslöst ur ekonomisk synvinkel.
Hej Patrik.
Nejdå du kan hyra ut ditt hus. Din hyresgäst kommer inte ha rätt att bo i ditt hus framför dig.
Och gällande skatten så är den inte så hög så att det inte blir värt det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Så jag behöver inte försöka avtala bort besittningsrätten för att det är mitt hus och jag har företräde till det oavsett även om jag bor i en annan villa. Det gäller även om de bor kvar mer än två år? Är det ett specialfall för det är en villa?
Det spelar heller ingen roll att jag hyr ut till två personer? Det är ett stort hus, jag skulle kunna hyra ut ytterligare rum till fler personer. Ingen gräns på det?
Det låter likt situationen nedan:
”Om en bostadsrättshavare upplåter två lägenheter, till exempel var sitt rum till två inneboende, saknar hyresgästen i den första upplåtelsen helt besittningsskydd medan hyresgästen i den andra upplåtelen får besittningsskydd enligt hyreslagens regler när hyresförhållandet har varat längre än två år i följd.”
Hej Patrick.
Lägg till ett sådant papper bara där ni avtalar bort besittningsrätten så slipper du bekymra dig.
Om du vill ta reda på exakt vad som gäller så rekommenderar jag att du besöker hyresnämndens hemsida.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag hyr ut min hyreslägenhet i andra hand.
Kontraktet gäller 1 år, när 1 år har gått har jag skrivit nytt kontrakt med samma andrahandshyresgäst för 1 år till.
Riskerar jag mitt 1:a handskontrakt då?
Hej Peter.
Så länge du har det godkänt av din hyresvärd så skall du inte behöva bli av med ditt 1:a hands kontrakt.
Men du bör upprätta ett särskilt avtal eller lägga med en klausul i avtalet där ni avtalar bort besittningsrätten/skyddet.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej.
Min mormor hyr en bostadsrätt av en äldre dam, hon har hyrt den i 34 år och nu vill den äldre damen sälja/hyra ut sin villa och flytta tillbaka till lägenheten istället, i kontraktet har dom inte avtalat bort besittningskyddet.
Så min fråga är om min mormor omfattas av besittningskyddet eller ej?
Jag vet att det blivit reglerat i senare lagar angående hyra av bostadsrätt men då min mormor har ett löpande kontrakt sedan 34år tillbaka så vet vi inte vad som gäller riktigt.
Mvh Dennis
Hej Dennis.
Jag gissar på att det är dagens lagar som gäller.
Du får nog kontakta en jurist och fråga vad som gäller när det är ett gammalt avtal.
Mvh admin på EKonomifokus
Vi har byggt en lägenhet i ett gårdshus på vår innegård i Falun, vi tänker hyra ut på 1- årskontrakt, men om vi tycker att hyresgästen kan få fortsätta hyra efter ett år, ska vi då avtala bort besittningsrätten i ett nytt kontrakt eller är det smart att göra det direkt. Eller kan de bara hyra i 2 år. Gårshuset ligger bara några meter från vårt hus och det vore inget bra att få en hyresgäst som har rätt att stanna där hur länge som helst om vi inte vill det.
Hälsningar Ingegerd
Hej Ingegerd.
Jag tycker ni skall avtala bort besittningsrätten i det första kontraktet.
Finns ingen anledning till att vänta med det.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag bor i en villa och hyrt ut ovanvåningen av min villa från och med januari 2019 tills vidare med 3 månaders uppsägningstid. Har min hyresgäst besittningsrätt?
Tack på förhand
Hej Mohsen.
Nej.
Hyresgästen har ingen möjlighet till besittningsskydd.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi som företag hyr några lägenheter som vi i vår tur hyr ut i andra hand. Hur ser besittningsrätten ut där för våra andrahandshyresgäster. Är det någon skillnad på att vi är ett företag som hyr ut i andra hand och inte en privatperson. Vad händer om andrahandshyresgästen bor längre än två år och får besittningsrätt? Vad krävs då av oss om vi vill ha tillbaka lägenheten? Hur undviker vi lättast att slippa hamna i en sådan situation, är det att fylla i blanketten om avstående av besittningsrätt och skicka in den för godkännande till hyresnämnden?
Tack på förhand!
Hej Rebecca.
Ja ni bör använda blanketten.
Annars finns risken att någon av era hyresgäster börja bråka efter 2 år och kräver besittningsrätt. Som företag har ni förmodligen inte lika lätt att bli av med hyresgästen som om ni vore privatperson. Så tipset är som sagt, se till att era hyresgäster avsäger sig rätten till besittningsskydd.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Jag bor i en andrahandslägenhet, augusti blir två år att vi har bott här… vi hyr lgh i andrahand från kommunen…. kommunen har första handskontrakt. Har vi samma rättigheter när det gäller besittningsrätten? Kan vi kräva att vi vill bo kvar efter att vår avtal upphör efter 2 år? Borde vi ta kontakt med kommunen i förväg eller borde vi vänta tills det har gått 2 år? Ngr tips på hur vi ska gå tillväga?
Hej Neda.
Som andrahandshyregäst har du en svag besittningsrätt. Det lär inte bli några problem för kommunen att bli av med er som hyresgäst om de verkligen vill. Jag hade väntat tills det gått 2 år innan jag hade kontaktat kommunen och frågat.
Mvh admin på EKonomifokus
Jag har förstahandskontrakt på en privat lägenhet. Min son har bott själv i den i 9 år och är också skriven där utan värdens vetskap. Hyran har alltid betalats via mig. Har sonen rätt till förstahandskontrakt.
Hej Agneta.
Ja det fungerar.
Steg 1: Kontakta hyresvärden skriftligen och fråga om det är okej att sonen tar över förstahandskontraktet.
Om hyresvärden säger nej så kan du överklaga hos hyresnämnden. Där kommer du att få rätt eftersom det är en närstående till dig som du bott med i mer än 3 år som skall ta över kontraktet. Mer om detta kan du läsa på hyresgästföreningens hemsida.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Jag och min fru bor på korttidskontrakt i hyresrätt av väll kända fastighetsbolag.
Jag skrev på korttidskontrakt och hyresvärden ville avtala bort besittningsrätt genom att skriva på speciel blankett och få godkännande av hyresnämden. På något anledning blanketten har inte kommit till hyresnämden och det verkar att jag har besittningsrätt. Det har gått 3 år. Nu ärenden ligger hos Hyresnämden. Vad tror du om det finns chans att Hyresnämden beslutar för min del och egentligen jag behåller nuvarende boende ?
Hej Stas.
Tyvärr måste jag svara att jag har inte en aning om hur det kommer sluta. Det är för komplicerad juridik som jag inte vågar mig på att göra en gissning på. Hoppas att det går din väg!
Mvh admin på Ekonomifokus
Om jag har bott i en oanvänd tom industrilokal med första eller andrahands kontrakt vad.har jag för besittnings.rätt rätt
Hej Per.
Svår fråga men jag tror såhär:
Om det inte är klassat som en privatbostad så har du förmodligen ingen besittningsrätt alls.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Vad gäller om man har besittningsrätt på en bostadsrätt och ägaren säljer lägenheten? Har man fortfarande besittningsrätt gentemot den nya ägaren?
Lars Sjöström
Hej Lars.
Det är i princip omöjligt att få besittningsrätt på en bostadsrätt som andrahandshyresgäst.
Ännu svårare om bostaden säljs.
Så svaret är i princip nej.
”Det finns dock några undantag om uthyraren äger fler än en bostadsrätt.
Om uthyraren äger två bostadsrätter och hyr ut rum till inneboende i båda bostadsrätterna så får hyresgästen i den första inget besittningsskydd. Den andra inneboende får besittningsskydd enligt hyreslagens regler om hyresgästen har bott i lägenheten mer än två år i följd.”
Då krävs det ju att den första uthyraren äger flera bostäder samt att köparen äger flera bostäder.
Ganska osannolikt att det händer.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vi är sambor men ska flytta isär från min hyreslägenhet o han står skriven c/o på min adress har han ändå rätt till den eftersom han har fler små barn än mig??vi bor i 5 rok? Lite stor men jag vill ändå bo kvar!
Hej Ann.
Nej om det är du som står på förstahandskontraktet så är det du som har rätt att bo kvar i lägenheten.
Det enda undantaget är om ni båda skaffade lägenheten ihop som ett gemensamt boende. Då kan det vara så att sambolagen träder in.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Jag hyr en bostadsrätt i andra hand sedan 8 år tillbaka ,jag vill fortsätta hyra och hon som äger lägenheten vill fortsätta hyra ut till mig men HSB säger nu att hon måste ha en anledning till hyra ut..vad gäller? Är lite osäker på det här med besttningsrätt gentemot HSB i det här fallet. Hyran har alltid betalats i tid och aldrig något bråk
Hej Lars.
Om det står i bostadsrättsföreningens stadgar (och det gör det nästan alltid) att en bostadsrättsinnehavare endast får hyra ut bostaden efter styrelsens godkännande eller liknande så har du tyvärr ingen rätt att bo kvar om dom vill att du skall flytta. Normalt sett, i de flesta föreningar får man inte hyra ut sin bostadsrätt om man inte har en giltig orsak som föreningen godkänner.
Föreningen bestämmer helt enkelt hur dom vill ha det.
Om det däremot inte står något i föreningens stadgar om uthyrning så är det en annan femma.
Mvh admin på Ekononmifokus
Hej!
Jag hyr i andra hand med muntlig avtal i en hyresrätt. Personen som jag hyr ifrån kommer troligen att säga upp lägenheten när hon hittar något i Stockholm. Har jag rätt att ta över lägenheten från hyresvärden? Hon har nyligen också skrivit in sig i lägenheten igen även om hon inte bor här för någon anledning. Tack i förväg för svaret.
Hej Farah.
Du har inte rätt att ta över hyreslägenheten enligt lagen. Det är fastighetsägaren/hyresvärden som bestämmer om den vill att du skall ta över avtalet.
Kontakta hyresvärden och berätta att du bott i lägenheten och önskar att ta över förstahandskontraktet från personen som du hyr av.
Har du tur så kanske du kan få ta över det.
Mvh admin på EKonomifokus
Till vederbörande
Funderar på att hyra ut mitt vinterbonade fritidshus då jag ändå inte är där långa perioder. Hur slår besittningsrätten i det fallet ?
Tacksam för svar
Gunnel
Hej Gunnel.
En hyresgäst får besittningsrätt när gästen har bott i bostaden i över två år och inte har skrivit på ett avtal där man avtalat bort besittningsrätten.
Om du ska hyra ut din stuga i mer än två år så kan det vara bra att du skyddar dig med ett avtal. Du blir då nämligen isåfall en hyresvärd och personen som hyr din stuga blir din hyresgäst.
Se till att skriva ett avtal med precis vad som gäller så är du på den säkra sidan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tjabba.
Jag måste bara tacka för en bra artikel om besittningsrätt.
Denna artikeln hjälpte mig att faktiskt första vad ordet innebär och ni förklarar på vanlig svenska vilket jag uppskattar.
Tack Josse!
Vår artikel om besittningsrätt är väldigt välbesökt och faktum är att det är en av våra mest lästa artiklar.
Tydligen är det många där ute i Sverige som har frågor och funderingar kring vad besittningsrätt innebär.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Ekonomifokus.
Är det någon skillnad på besittningsrätt och besittningsskydd?
Hej Lisa.
Nej dessa två ord innebär samma ting.
Den benämning som används mest är besittningsskydd men i folkmun används oftast ordet besittningsrätt.
Bägge orden handlar om rätten/skyddet som en hyresgäst har att bo kvar i en bostad som den hyr.
Mvh admin på Ekonomifokus