Så gör du en inventarielista för uthyrningen

Inventarielista uthyrning av bostad

Ett vanlig konflikt vid uthyrning av bostad är vem som ska stå för eventuella skador eller vad som anses som “onormalt slitage”. Därför är det bra att innan uthyrningen tillsammans skriva en inventarielista på de ägodelar som lämnas kvar i bostaden. Detta för att minimera framtida problem och konflikter mellan hyresvärd och hyresgäst. Här kommer en checklista på det viktigaste delarna att tänka på när en inventarielista skrivs.

Vad är en inventarielista?

En inventarielista är en lista på de ägodelar som finns i lägenheten och som tillhör hyresvärden. Detta inkluderar t.ex. möbler, vitvaror samt övriga ägodelar som lämnas kvar i bostaden under uthyrningsperioden. Det är viktigt att skriva en utförlig inventarielista för att minska risken för framtida problem vid uthyrningen men också som en trygghet för dig som hyr ut och för dig som hyr. Inventarielistan ska innehålla detaljerade beskrivningar av skicket på möblerna och det är viktigt att notera små saker såsom exempelvis fläckar på fåtöljen eller hur sliten soffan är. Med hjälp av en inventarielista vet både hyresgästen och hyresvärden vad som gäller, vilket också underlättar när uthyrningsperioden är över. Ett stort tips är även att gå igenom bostaden tillsammans samt dokumentera med både bilder och film.

Viktiga punkter för inventarielistan:

Ett rum i taget: Gå igenom ett rum i taget i bostaden och skriv ner de inventarier som finns i rummet. Detta för att inga rum eller ägodelar ska råka uteslutas. Skriv även upp anmärkningar på ägodelarna för att minska risken för missförstånd i framtiden.

Andra utrymmen: Står möblerna på uteplatsen kvar eller har du ett förråd där ägodelar kommer finnas? Glöm inte att inkludera även dessa i inventarielistan.

Glöm inte vitvaror: Vitvaror som diskmaskin, tvättmaskin och kylskåp ska även inkluderas i inventarielistan. Oftast glömmer man bort dessa.

Dokumentera: Ta både bilder och filmer på allting som lämnas kvar i bostaden. Det kan även vara bra att både hyresgästen och hyresvärden gör detta.

Var noggranna: Till sist, var noggranna när ni går igenom bostaden. Ni kommer tacka er själva när uthyrningen sedan är klar och båda parterna har koll på bostadens skick både före och efter uthyrningen.

Undvik bekymmer när du skall hyra ut
Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du hjälp med allt som har med uthyrningen att göra. Eftersom Samtrygg agerar mellanhand mellan dig och hyresgästen så kan de garantera att du får din hyra i tid, de hjälper dig med alla avtal och all juridik. Du får även en personlig hyreskonsulent som kan svara på alla dina frågor och du får hjälp med att hitta en bra hyresgäst. De hjälper dig även att beräkna vilken max-hyra hyra du kan ta ut.

Samtrygg erbjuder hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Kika in på Samtrygg.se och se om deras tjänster är något för dig. Genom att använda en mellanhand kan du undvika massor med bekymmer när du hyr ut din bostad.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here