Bästa hemförsäkringen 2023

Bästa hemförsäkringen

Hemförsäkringen är på många sätt den viktigaste försäkringen du kan skaffa. Det beror på att den täcker så många olika saker, inte bara ditt hem utan även din familj och dina saker. Det är även den allra vanligaste försäkringen. Trots att den inte är obligatorisk har en väldigt stor del av det svenska folket någon form av hemförsäkring. Det finns dock flera hemförsäkringar att välja mellan och det finns viktiga skillnader mellan dessa. Vi går igenom olika saker som du bör känna till när du jämför hemförsäkring.

Billigaste hemförsäkringen är inte alltid bäst

Det är alltid klokt att jämföra hemförsäkringar för att sänka sina månadskostnader. Men tänk på att försäkringar i många fall är billiga av en anledning. Du måste noggrant kolla igenom vad som ingår i din försäkring ifall något händer.

Att tänka på när du jämför hemförsäkring:

🔍 Försäkringsbolagets kundnöjdhet
🔍 Ingår det drulleförsäkring?
🔍 Ingår överfallsskydd?
🔍 Ingår försäkring mot ID kapning?
🔍 Hur stor självrisk får du?
🔍 Belopp på lösöre?
🔍 Ingår reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd?

Jämför och hitta rätt försäkring till din bostad


Insplanet

 • Jämför hemförsäkringar gratis
 • Välkända försäkringsbolag
 • Få svar direkt vid ansökan

Få svar direkt vid ansökan på 30 sekunder


Hedvig hemförsäkring
 • 20% billigare än snittpremierna hos jättarna
 • Högst betyg i Sverige på Trustpilot
 • Enda aktör utan bindningstider
 • Drulleförsäkring ingår alltid

Ekonomifokus favorit vad gäller hem- och villaförsäkringar


ICA hemförsäkring
 • Dubbel ICA-bonus när du som har deras hemförsäkring betalar med något av de bankkort ICA erbjuder.
 • ICA-bonus på försäkringskostnaden om du har något av ICA:s bankkort.
 • Drulleförsäkring & reseskydd ingår utan extra kostnad.

Rankad 4,3 av 5 i en jämförelse av oberoende konsumenternas.se (2020)


Vad täcker hemförsäkringen?

Man brukar säga att hemförsäkringen är som ett basskydd eftersom den är så heltäckande. I hemförsäkringen ingår oftast ett egendomsskydd, ett personskydd och ett reseskydd. Exakt hur dessa olika skydd ser ut kan skilja sig mellan de olika försäkringsbolagen. Du kan dessutom göra tillägg till hemförsäkringen så att den täcker in fler saker. Hemförsäkringen gäller för ett år i taget.

Egendomsskydd

Egendomsskyddet täcker de prylar du har i ditt hem, exempelvis din tv, dina möbler och din mobiltelefon. Detta skydd ser även till att du är försäkrad mot inbrott och bränder.

Personskydd

Detta skydd är det som gäller ifall något händer med dig personligen eller med de personer som är folkbokförda på samma adress som den som tecknade hemförsäkringen. Skyddet täcker även familj och barn. Om barnet är under 18 år och bara bor hemma ibland gäller speciella villkor, vilket oftast betyder att försäkringen bara gäller när barnet är hemma.
Personskyddet består oftast av flera delar, dessa är:

• Rättsskydd – hjälper dig täcka kostnaden för en jurist vid en rättegång.
• Ansvarsskydd – hjälper dig täcka kostnaden om du skulle råka skada någon eller något.
• Överfallsskydd – ger dig ersättning om du själv blir skadad eller överfallen.

Notera att personskyddet inte täcker personskador på grund av en olycka. Om du exempelvis skulle ramla från taket så fungerar varken rättsskyddet, ansvarsskyddet eller överfallsskyddet. Det finns dock tillägg att använda sig av, något vi förklarar i ett separat stycke.

Reseskydd

Reseskyddet är ett skydd som gäller när du är utomlands. Den är tidsbegränsad och gäller endast i 45 dagar. Reseskyddet täcker oftast överfall, olyckor, sjukdomar och sjukhusvistelser. Många gånger täcker den även andra saker, exempelvis hemresan ifall du var tvungen att avbryta på grund av något allvarlig händelse.

Tillägg till hemförsäkringen

Det finns många tillägg att välja till hemförsäkringen. Det är viktigt att tänka på detta när du jämför hemförsäkring. Den billigaste hemförsäkringen kanske blir kostsam när du väl har täckt in alla de saker du vill försäkra genom tilläggen. Vi går igenom några vanliga tillägg som är viktiga att känna till.

Drulleförsäkring, även kallad Allriskförsäkring

Detta tillägg till försäkringen gör att du kan få ersättning när du själv har orsakat en skada på din egendom, kanske genom att vara klumpig eller oaktsam. Vissa försäkringsbolag har redan inkluderat detta tillägg. Det är dock alltid viktigt att ha koll på vad det är som gäller, samt vilken självrisk du behöver betala.

Olyckor på fritiden

De flesta hemförsäkringar täcker inte personskador som skett på grund av olyckor eller oturs-händelser. Då gäller det att utöka hemförsäkringen med en olycksfallsförsäkring. Tillägget kan bland annat ge dig ersättning när du:

• behöver sjukhusvård
• behöver besöka psykolog
• behöver hjälpmedel eller rehabilitering efter olycka.

Det finns även en helt separat försäkring, olycksfallsförsäkring, som ger ett starkare skydd mot olyckor.

Värdesaks tillägg

Ett annat viktigt tillägg är värdesaks tillägget, bra för dig som har dyrbara saker som du vill försäkra. Det kan till exempel handla om ett dyrt armbandsur, en kostsam kamera med objektiv eller något annat som är värt mycket pengar. Värdesaks tillägget gäller för den enskilda värdesak du vill försäkra.

Resetillägg

Reseskyddet kan utökas med hjälp av ett resetillägg. Då får du oftast avbeställningsskydd, höjd ersättning vid försening och andra fördelar när du reser. Resetillägget ser ofta olika ut hos de olika försäkringsbolagen.

Hur ska jag välja bästa hemförsäkringen?

Det allra första du bör göra är att undersöka vad som är viktigt för just dig och din situation. Är stöld och inbrottsförsäkringen det viktigaste? Reser du ofta och vill vara skyddad under resans gång? Du kanske har barn som både reser och är fumliga med sina saker.
Bäst hemförsäkring är den som både ger dig, din familj och din egendom ett starkt skydd samtidigt som den inte kostar alltför mycket. Tänk dock på att den billigaste hemförsäkringen oftast är dyr i andra avseenden, exempelvis genom självrisken eller hur höga belopp som försäkringen täcker.

Hemförsäkring för dig som bor i villa och bostadsrätt

Den vanliga hemförsäkringen tar ingen hänsyn till ifall du bor i en villa eller en lägenhet. Den är dock inte alls lika fördelaktigt för villaägare eller bostadsrättsägare som för dig som bor i en hyreslägenhet. Det beror på att ägaren har ett större ansvar för sitt hem. Det finns hemförsäkringar som är utformade för att hjälpa bostadsrättsinnehavare och villaägare. Försäkringen kan då täcka skador mot väggar, golv och tak, vitvaror och sanitetsgods. Det finns separata försäkringar som täcker det som finns utanför hemmet, exempelvis de yttre väggarna.

Läs mer om villaförsäkring

Tips när du ska välja hemförsäkring

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att priset inte är det mest prioriterade. Det som är viktigt är försäkringens innehåll. Det går aldrig att förutspå vad som kommer att hända i framtiden. Ju mer din försäkring täcker, desto bättre skydd har du när något väl händer. Ett bra tips är att försöka ta reda på hur nöjda kunderna är. Företaget Svenskt Kvalitetsindex undersöker kundnöjdheten inom flera branscher, bland annat när det kommer till försäkringar.

Räkna ut lösöre

När du ska teckna en hemförsäkring vill försäkringsbolaget veta hur stort lösöre du vill försäkra. De vill med andra ord veta värdet av de saker du har i ditt hem. Att räkna ut lösöre är inte det lättaste. Ett tips är att gå igenom sitt hem, ta bilder på det som är värdefullt och skriva ned ungefär vad det kostade. Kan du spara kvitton och dylikt så är det ännu bättre. Du kan alltid mejla alltihop till dig själv, lägga in det i det digitala ”molnet” eller spara informationen i ett USB-minne. Om något händer med ditt hem, exempelvis en brand, kommer informationen att vara guld värt för dig.

Bästa hemförsäkringen 2023

En mycket bra och prisvärd hemförsäkring

Vi kan varmt rekommendera den hemförsäkring som ICA-försäkringar.se erbjuder.
Den är prisvärd och ICA är en stor och stabil koncern som man kan lita på. Du får dessutom ett presentkort på upp till 5000 kr på ICA om din kyl eller frys går sönder så att du kan köpa ny mat.

 • Dubbel ICA-bonus när du som har deras hemförsäkring betalar med något av de bankkort ICA erbjuder.
 • ICA-bonus på försäkringskostnaden om du har något av ICA:s bankkort.
 • Drulleförsäkring & reseskydd ingår utan extra kostnad.
Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

10 KOMMENTARER

 1. Hej jag är medlem på kommunal facket och en hemförsäkring ingår i medlemskapet.
  Frågan är jag bor i radhus vad är viktigt att jag ska tänka på och täcka min hemförsäkring?

  • Hej Amed.

   Den frågan får du ställa till det försäkringsbolag som du har via ditt fackliga medlemskap.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Elisabeth

   Nu förstår jag inte riktigt din fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,

  Sonen skall flytta hemifrån och hemförsäkring behöver tecknas.
  Hur skall han tänka?
  Begränsad budget pga dyr hyra.
  Vilket bolag rekommenderar ni?
  Tack på förhand

  • Hej Ann

   Tycker inte enbart man ska välja hemförsäkring efter pris. Den dagen det händer något ska försäkringen också fungera på ett bra sätt. Kolla gärna in sajten Konsumenternas.se. Där hittar du bland annat Folksam, ICA-försäkring och Länsförsäkringar i toppen. Vi på Ekonomifokus.se tycker att ICA-försäkring är ett bra val då du kan samla allt på ett och samma ställe och på detta vis kunna förhandla till dig bättre priser i framtiden.

   /Admin Ekonomifokus.se

 3. Mycket bra och genomgående artikel.
  Detta var precis den info jag sökte.

  Tack för detta!
  Mvh hittills mycket nöjd försäkringstagare.

  • Hej Yonas.

   Tack för feedbacken. Kul att vi kan hjälpa till!

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här