Bostadsrättstillägg – vad är det och behövs det alltid?

bostadsrättstillägg

Bostadsrättstillägg är det tillägg som du skall ha till din hemförsäkring om du äger en bostadsrätt.

Måste man alltid teckna ett bostadsrättstillägg? Svaret är nej, inte alltid. I vissa fall har bostadsrättsföreningen ett gemensamt bostadsrättstillägg för alla bostadsrätter i föreningen. Om föreningen har ett gemensamt tillägg behöver inte du som privatperson teckna ett eget. Se därför alltid till att fråga din förening som du skall köpa en bostadsrätt i om de har ett gemensamt tillägg, eller om du behöver teckna ett eget.

Ett bostadsrättstillägg kostar oftast ca 20 – 100 kr per månad. Är det en väldigt dyr bostadsrätt så kan det kosta lite mer men det är inga stora pengar.

Vad bostadsrättstillägg är och vad det täcker

Bostadsrättstillägget är en tilläggsförsäkring och den gäller till exempel för egendom som tillhör bostadsrättsföreningen men som du är underhållsskyldig för. Några exempel på det är ytskikt och rördragning i badrummet eller läckage från tvättmaskin eller diskmaskin som skadar bostadsrättsföreningens egendom.

Den gäller också din för egna fasta inredning såsom köksskåp osv. Ersättning betalas ut för den del av skadan som inte ersätts av föreningens egna fastighetsförsäkring. Tilläggsförsäkringen gäller även vid plötsliga och oförutsedda skador i lägenheten/bostadsrätten som du orsakar själv. Vid vattenskador och läckage i våtrum kan du få ersättning för ytskikt. Självrisken är oftast runt 3 000 kronor.

Trygga och prisvärda hemförsäkringar med bostadsrättstillägg


Jämför hemförsäkring hos Insplanet

 • Jämför hemförsäkringar gratis
 • Välkända försäkringsbolag
 • Få svar direkt vid ansökan

Få svar direkt vid ansökan på 30 sekunder


Hedvig hemförsäkring
 • 20% billigare än snittpremierna hos jättarna
 • Högst betyg i Sverige på Trustpilot
 • Enda aktör utan bindningstider
 • Drulleförsäkring ingår alltid

Ekonomifokus favorit vad gäller hem- och villaförsäkringar


ICA hemförsäkring
 • Dubbel ICA-bonus när du som har deras hemförsäkring betalar med något av de bankkort ICA erbjuder.
 • ICA-bonus på försäkringskostnaden om du har något av ICA:s bankkort.
 • Drulleförsäkring & reseskydd ingår utan extra kostnad.

Rankad 4,3 av 5 i en jämförelse av oberoende konsumenternas.se (2020)


Moderna försäkringar
 • Drulleförsäkring ingår ej
 • Självrisk 1500 kr
 • 45 dagars reseskydd för hela familjen

Upp till 50 000 kr i ersättning vid cykelstöld


Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

10 KOMMENTARER

 1. Hej. Jag hr hemförsäkring bara men har ej tecknat bostadstillägg förening, utan det har jag genom föreningen, alltså föreningen som betalar ut det. Jag misstänker att vi har fukt i badrummet, kakel börjar släppas ut, om dem kommer och mäter fukten och om det inte bli fukt, är det jag som ska stå för all renovering eller jag får ändå stöd och från vem ska jag få stöd då? Skulle uppskatta om jag få snabbaste svar.

  • Hej Matt.

   Är det ett gammalt badrum så kommer du inte få några pengar på försäkringen. Då får du bekosta renovering själv.
   Är det ett badrum som renoverats inom de senaste 10 åren och det renoverades korrekt enligt reglerna kan du sannolikt få ersättning från försäkringsbolaget om en fuktskada uppstått.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Conny.

   Det beror på om det är bostadsrättsföreningen eller någon hyresvärd som ansvarar för elementen eller om det är den boende.
   Hemförsäkringen brukar täcka sådant normalt sett.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Zara.

   Jag skulle inte tro att försäkringen täcker om du inte har ett tillägg för drulle.
   Men jag är osäker så du får nog kolla med ditt försäkringsbolag.
   Det har dock inget att göra med bostadsrättstillägget.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej,
  jag har fått vattenskada i mitt badrum, detta efter att grannen under upptäckte det. Vattenskadan är orsakat av bristfälligt ytskikt, något som jag inte är skyldig till, har ej renoverat badrummet sen jag köpte lgh jan 2017. Jag har bostadrättstillägg via föreningen samt hemförsäkring. Men jag måste ändå stå för reparation o återställning av badrummet avseende ytskikt o tätskikt på golvet o väggarna. Det bostadrättstillägget eller föreningen svarar för undersökning, demontering, utrivning o uttorkning samt återställande av skada fram till ytskikt o därefter tar jag vid. Jag kommer inte kunna bo där under de månader de kommer utföra arbetet. Varför måste jag stå för återställandet av väggarna o golvet när det inte ens jag som har orsakat det. Vad kan jag få för hjälp samt vad är mina skyldigheter?

  • Hej Selle.

   Det spelar ingen roll om det var du eller föregående ägare som renoverade.
   Du som boende är ansvarig sålänge inte föregående ägare garanterade att badrummet var korrekt renoverat eller att du fick ett våtrumsintyg på badrummet.
   Därför måste du undersöka när du köper en lägenhet om badrummet är korrekt renoverat.
   Tyvärr så har du slarvat med undersökningen när du köpte bostaden.
   Du får se det som läropengar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej, jag har inte hemförsäkring men min min förening har tilläggsförsäkringar och fr ån min diskmaskin läckte det vatten så min bostadsrätt stod 10 cm u vatten och hela fastigheten grannar har vatten vattenskada. Min fråga är vilken ersättning täcker bostadsrättstilläget när jag ej har en hemförsäkring? Tack

  • Hej Sara.

   Om din förening har gemensamt bostadsrättstillägg så är detta en typisk skada som det täcker. Bostadsrättstillägget täcker då för skadorna i fastigheten men jag är osäker på om den täcker det som är inne i din bostads såsom golv, lister, väggar osv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här