Boneo – ny konkurrent till Hemnet

Boneo

Hemnet har i princip monopol på bostadsmarknaden i Sverige. Hemnet är mycket medvetna om detta och har börjat ta mer och mer betalt för annonseringen av bostäder, både av bostädernas säljare men även av mäklarfirmorna.

Tidigare ägdes Hemnet bland annat av mäklarkedjorna Svensk fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån. Nu är Hemnet börsnoterade.

Här på Ekonomifokus har vi jämfört Hemnet och Boneo samt kikat på skillnaderna mellan sajterna.

Boneo

Några av Sveriges största mäklarkedjor har gått ihop och skapat en gemensam sajt där de kommer att publicera sina bostadsannonser. Tanken är att det skall bli betydligt billigare att annonsera på Boneo istället för Hemnet. För dig som bostadsköpare eller bostadssäljare kommer det dock inte göra någon större skillnad nu i början. Mäklarna kommer publicera sina bostäder både på Hemnet & Boneo.

Längre fram i tiden kan det innebära att Hemnets monopol på marknaden bryts. De flesta andra länder har flera olika hemsidor där man publicerar bostäder. Sverige är i princip det enda landet där en enda hemsida har monopol på bostadsannonser. Nu kanske det monopolet är på väg att brytas.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Kommer Boneo att lyckas?

Frågan är om Boneo-gänget kommer lyckas få med sig bjässarna Fastighetsbyrån och Svensk fastighetsförmedling på detta. Om inte de största aktörerna hakar på eller väljer att inte publicera sina bostadsannonser på Boneo så kommer hemsidan förmodligen att bli ganska irrelevant. Det är dock några stora starka namn (mäklarkedjor) som står bakom satsningen. Bjurfors och Länsförsäkringar fastighetsförmedling är några av tungviktarna som är med på satsningen.

Förmodligen kommer Boneo och hemnet att dela på marknaden i framtiden. Det skapar en sundare konkurrenssituation och sänker priserna både för bostadssäljarna och mäklarkedjorna. Ökad konkurrens leder till ökande innovation och rimligare priser för slutkonsumenten. För Hemnet är givetvis detta tråkiga nyheter.

De stora sajterna för köp och sälj av bostäder i Sverige

Vilka står bakom Boneo?

De som står bakom Boneo är mäklarkedjorna Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, SkandiaMäklarna, Bjurfors, Mäklarhuset, HusmanHagberg, ERA och Mäklarringen. Sajten utvecklas i samarbete med IT-bolaget NXT Mobile Group.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

4 KOMMENTARER

 1. Hemnet är Hemnet, det går ju inte att komma ifrån. Resten är bara B-sajter eller i värsta fall C-sajter.
  Vågar man chansa som säljare/mäklare?
  Det är bra att ha en sajt som Hemnet som samlar alla bostäder på marknaden och därmed alla köpare. Kostnaden för en annons är försumbar i förhållande till köpeskillingen och vad man vinner på att vara på den största sajten i Sverige.

  • Hej Claes-Åke.

   Jag skulle inte chansa.
   Jag skulle absolut annonsera på Hemnet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Gunnel.

   Jag är inte säker men jag tror att alla mäklare kan ansluta sig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här