Boneo – ny konkurrent till Hemnet

Boneo

Hemnet har i princip monopol på bostadsmarknaden i Sverige. Hemnet är mycket medvetna om detta och har börjat ta mer och mer betalt för annonseringen av bostäder, både av bostädernas säljare men även av mäklarfirmorna. Tidigare ägdes Hemnet bland annat av mäklarkedjorna Svensk fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån. Nu ägs Hemnet av ett investmentbolag som heter General Atlantic. De försöker såklart krama ut varenda krona ur Hemnet och därmed även öka värdet på bolaget inför en eventuell framtida försäljning eller börsnotering.

Sedan en tid tillbaka är Blocket.se en konkurrent till Hemnet med sitt koncept Blocket Bostad. De har dock inte lyckats ta någon jättestor bit av kakan.

Här på Ekonomifokus har vi jämfört Hemnet och Boneo samt kikat på skillnaderna mellan sajterna. Du kan läsa artikeln här:
https://www.ekonomifokus.se/bostad/salja-bostad-guide/hemnet-vs-boneo-jamforelse-och-omdome

Boneo

Nu har några av Sveriges stora mäklarkedjor gått ihop och skapat en gemensam sajt där de kommer att publicera/annonsera sina bostäder med schysstare villkor. För dig som bostadsköpare eller bostadssäljare kommer det inte göra någon större skillnad nu i början. Mäklarna kommer helt enkelt att publicera sina bostäder på Hemnet, Boneo och vissa kedjor även på Blocket Bostad. Du kommer kunna fortsätta att hålla koll endast på Hemnet utan att riskera att missa några bostäder. Längre fram i tiden kan det (och kommer förmodligen) att innebär att Hemnets monopol på marknaden bryts. De flesta andra länder har flera olika hemsidor där man publicerar bostäder. Sverige är i princip det enda landet där en enda hemsida har monopol på bostadsannonser. Nu kanske det monopolet är slut.

Jämför mäklarna i ditt område, deras arvoden och tjänster med Mäklarofferter.se.

Kommer Boneo att lyckas?

Frågan är om Boneo-gänget kommer lyckas få med sig bjässarna Fastighetsbyrån och Svensk fastighetsförmedling på detta. Om inte de största aktörerna hakar på eller väljer att inte publicera sina bostadsannonser på Boneo så kommer hemsidan förmodligen att bli ganska irrelevant. Det är dock några stora starka namn (mäklarkedjor) som står bakom satsningen. Bjurfors och Länsförsäkringar fastighetsförmedling är några av tungviktarna som är med på satsningen.

Förmodligen kommer Boneo och andra sajter såsom Blocket Bostad osv att dela på marknaden i framtiden. Det skapar en sundare konkurrenssituation och sänker priserna både för bostadssäljarna och mäklarkedjorna. Ökad konkurrens leder till ökande innovation och rimligare priser för slutkonsumenten. För Hemnet är givetvis detta tråkiga nyheter.

De stora sajterna för köp och sälj av bostäder i Sverige

 • Bovision.se
 • Hemnet.se
 • Blocket.se/bostad
 • Booli.se
 • Boneo (lanseras under hösten 2019)

Vilka står bakom Boneo?

De som står bakom Boneo är mäklarkedjorna Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, SkandiaMäklarna, Bjurfors, Mäklarhuset, HusmanHagberg, ERA och Mäklarringen. Sajten utvecklas i samarbete med IT-bolaget NXT Mobile Group.

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren

När du skall sälja din bostad skall du alltid jämföra olika mäklare och deras offerter.
Med hemsidan Mäklarofferter.se får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du nyttja till din fördel för att jämföra och att undvika mäklare som tar oskäligt mycket betalt. Det är helt gratis att använda den tjänst som Mäklarofferter.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

2 KOMMENTARER

  • Hej Gunnel.

   Jag är inte säker men jag tror att alla mäklare kan ansluta sig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here