Hemnet vs Boneo – jämförelse & omdöme

Hemnet vs Boneo

Hemnet.se är hemsidan som dominerat bostadsmarknaden i många år. I princip alla mäklare publicerar sina bostäder på Hemnet och i princip alla människor som vill köpa bostad söker på sajten. Även folk som varken skall köpa eller sälja bostad besöker Hemnet av ren nyfikenhet. Vissa är nästan beroende av att sitta och kika på olika bostäder, dagdrömma eller hämta inspiration till sin egen bostad.

Under 2019 har Boneo.se dykt upp. Boneo är den nya stora utmanaren på bostadsmarknaden, en konkurrent helt enkelt. Det är ett antal stora mäklarkedjor som gått ihop och startat en sajt som skall konkurrera med Hemnet och försöka ta en bit av den gigantiska marknad som Hemnet har näst intill monopol på idag. Hur det kommer att gå får framtiden visa. Denna artikel går igenom de båda aktörerna, undersöker skillnader, likheter och tar reda på vilken av dessa aktörer som är bäst.

Hemnet

Hemnet
Printscreen från Hemnets startsida

Som vi nämner ovan är detta giganten. Här kan endast mäklare publicera sina bostäder, inga privatpersoner kan publicera en annons sajten. Hemnet fokuserar främst på köp och sälj av bostäder för privatpersoner men erbjuder även annonsering av kommersiella fastigheter och företagslokaler. Man erbjuder annonsering men även en gedigen statistik över slutpriser på bostäder som tidigare sålts.

De har även en flik för den som skall bygga hus. Där annonseras hustyper och tomter ut. En annan tjänst som erbjuds är mäklarkontakten där man kan få kontakt med olika mäklare och samla in offerter när man skall sälja sin bostad. Denna tjänst är ett försök till att konkurrera med den tjänst som Hittamäklare.se erbjuder. Hemnets tjänst är dock avsevärt mycket mindre avancerad och sämre än den som Hittamäklare erbjuder.

Sammanfattning av vad Hemnet erbjuder

 • Annonsering av bostäder som skall säljas
 • Annonsering av kommande bostäder (bostäder som skall säljas lite längre fram)
 • Statistik över slutpriser på sålda bostäder
 • Annonsering för husbyggare och tomter
 • Annonsering av företagslokaler & kommersiella fastigheter
 • Övrig information till alla som skall sälja sin bostad
 • Artiklar om ämnen rörande bostäder (vissa är endast reklam-artiklar som företag har köpt)

Boneo

Boneo
Printscreen från Boneos startsida

Detta är uppstickaren, det är David som utmanar jätten Goliath (Hemnet). Bakom Boneo står ett antal mäklare som tröttnat på att ägarna av Hemnet tar mer och mer betalt av både mäklare och bostadssäljare för annonsering på sajten. Även här kan endast mäklarfirmor publicera bostadsannonser. Privatpersoner får alltså inte annonsera.

Annonsera bostäder som säljs utomlands

Utöver de tjänster som Hemnet erbjuder så erbjuder Boneo bland annat även annonsering av bostäder som skall säljas utomlands. Många mäklarkedjor i Sverige har även kontor nere i Spanien, Frankrike osv. Det är vanligt att svenskar köper semesterbostäder där nere så via Boneo vill man kunna nå fler svenska kunder till sina försäljningar utomlands.

Tjänst som hjälper dig att hitta rätt mäklare

Boneo erbjuder en tjänst där man kopplar ihop bostadssäljare med mäklare. Detta är ett försök att konkurrera med den tjänst som Hittamäklare.se erbjuder. Skillnaderna är även här stora. Hittamäklare är oberoende och erbjuder dessutom massor av statistik över varje enskild mäklare och dess försäljningar vilket gör Hittamäklare tjänst helt överlägsen gentemot Boneos och Hemnets tjänster.

Eget spekulantregister

Sammankopplat med tjänsten som hjälper dig att hitta rätt mäklare har Boneo ett eget spekulantregister. Där kan du kan matcha dina bostad och se hur många spekulanter de har i sitt register som söker efter en sådan bostad du har.

Artiklar inom bostad

Boneo har en flik som heter bostadsresan. Där skriver man om allt som har med bostäder och bostadsmarknaden att göra.

Sammanfattning av vad Boneo erbjuder

 • Annonsering av bostäder, tomter osv som skall säljas
 • Annonsering av kommande bostäder (bostäder som skall säljas lite längre fram)
 • Annonsering för husbyggare, hustyper och tomter
 • Annonsering av företagslokaler & kommersiella fastigheter
 • Övrig information till alla som skall sälja sin bostad
 • Artiklar om bostadsmarknaden, inredning osv

Våra tankar och omdöme

Det är väldigt tydligt att Boneo i princip har kopierat Hemnets koncept rakt av. Upplägget är detsamma och tjänsterna är desamma med några mindre undantag. Det finns dock en stor skillnad. Boneo är såpass ny så de kan inte erbjuda någon statistik över försäljningspriser. Där har Hemnet ett stort försprång som kommer att ta många år för Boneo att ta ikapp. Statistiken måste samlas in under lång tid för att en tillräcklig databas med statistik skall finnas och kunna erbjudas till besökarna.

I övrigt är sajterna nästan identiska. Eftersom Boneo ännu inte har med sig samtliga mäklarfirmor i Sverige så kommer inte alla annonser att publiceras på Boneo ännu. På Hemnet kommer man däremot att kunna hitta alla bostäder som är till salu och såhär kommer det att vara i flera år framöver. Tiden får utvisa o, Boneo lyckas slå sig in på marknaden ordentligt. Vår tro är att de kommer lyckas men att det kommer ta många år.

Välj den bästa mäklaren

Både Hemnet och Boneo erbjuder tjänster där du som potentiell bostadssäljare får kontakt med mäklare i ditt område. Deras tjänster ligger dock ljusår bakom Hittamäklare som under många år byggt upp en gigantisk databas med statistik över varje enskild mäklare. Kika på in Hittamäklare.se och ta del av deras statistik och topplistor över mäklarna och mäklarnas prestationer.

Med hjälp av Hittamäklare kan du samla in offerter och jämföra de mäklare som är bäst i det område där du bor. Dessa offerter kan du sedan nyttja för att jämföra mäklarna och förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda tjänsten och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

Läs även:

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här