Så marknadsför mäklaren din bostad – Annonsering som ingår i mäklararvodet

Fastighetsmäklare tar vanligtvis bra betalt för sina tjänster.
De flesta människor undrar vad det är man faktiskt betalar för. Vad får man för pengarna? I denna artikel skall vi gå igenom vilka olika kanaler som mäklarna marknadsför sina försäljningar genom, nu när det är år 2018.

Hur mäklarna marknadsför en bostadsförsäljning har förändrats rejält under de senaste 20 åren. Förr i tiden lade man in textannonser i olika papperstidningar och satte upp till-salu-skyltar utanför bostaden. Sedan ringde mäklaren spekulanter som han/hon hade uppskrivna på ett papper eller en post-it lapp. Nu när datorer och digitaliseringen tar över mer och mer så har de flesta mäklarbyråerna dragit ner på annonseringen i papperstidningar och ökat annonseringen digitalt.

”Syns man inte så finns man inte” – Andreas H

Olika sätt för mäklaren att hitta spekulanter till din bostad

När en bostad har fotograferats av mäklarens fotograf och mäklaren har satt ihop de säljande texterna med information om bostaden så är det dags att sätta igång med marknadsföringen. Detta sker genom följande kanaler:

 • Annons i lokaltidning och ibland i större tidningars bostadsbilaga.
 • Annons på Hemnet, Blocket, Booli osv (den absolut viktigaste annonseringen)
 • Annons på mäklarens egna hemsida.
 • Riktad annonsering på sociala medier såsom Facebook, Instagram osv.
 • Annons på mäklarbyråns egna Facebook-konto och Instagram-konto.
 • Till-salu-skylt i mäklarbyråns skyltfönster.
 • Till-salu-skyltar vid bostaden.
 • Till-salu-utskick i brevlådan hos grannar och i närområdet.
 • Mäklarbyråns egna register med spekulanter – E-mail register där spekulanter har anmält vad de söker för typ av bostad. E-mail skickas ut till spekulanter som söker den typen av bostad.
 • Mäklaren ringer eller sms:ar spekulanter från tidigare visningar av liknande bostäder.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

De viktigaste kanalerna

Hemnet.se är den överlägset viktigaste kanalen. Alla mäklarbyråer betalar en abonnemangsavgift till Hemnet.se för att få annonsera ut sina försäljningar där. När en annons publiceras på Hemnet så ”spindlas” den till andra hemsidor som till exempel Booli.se och många andra liknande webbplatser.
Riktad annonsering på sociala medier har visat sig ge bra resultat.
Annonsen syns då i flödet hos personer som tidigare har sökt på nätet efter bostäder i samma område eller liknande bostäder.
Mäklarens spekulantregister kan vara viktigt om registret är välskött. Ett välskött register kan innehålla många bra och heta spekulanter.
Mäklarens tidigare försäljningar kan vara en viktig kanal för att hitta spekulanter till din bostad. Om en mäklare nyligen har sålt en liknande bostad så kan det finnas många bra spekulanter att kontakta från den visningslistan.

Mindre viktiga kanaler

Många av dom gamla kanalerna är på väg bort. Tidningsannonser, skylt i skyltfönster, lapp i brevlådan osv används mest för att hitta de kunder som inte vet hur man använder internet. Den generationen som inte använder internet är på väg att dö ut. Därför försvinner även den typen av annonsering mer och mer.

När en mäklarbyrå har en annons i en lokaltidning idag så är det för att marknadsföra sitt eget varumärke och inte för att hitta köpare till sina bostadsförsäljningar.

Undersök vad som ingår i mäklarens provision och undvik att betala för mycket för mäklartjänsten

När du skall sälja din bostad är det superviktigt att du jämför olika mäklare och deras tjänster. Samla in offerter och jämför de olika mäklarna som är aktiva i ditt område innan du bestämmer dig. Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig helt kostnadsfritt att samla in offerter och att jämföra mäklarna i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen med den mäklare som du tänker anlita. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter hos Mäklarofferter.se och tjänsten är helt gratis.

17 KOMMENTARER

 1. Hej.
  Mäklarhuset använder sig av en avancerad typ av riktad marknadsföring på sociala medier.
  De tar extra för detta och menar att man når en mängd mer latenta bostadsköpare genom en mer avancerad sökalgoritm. Är det värt pengarna? Alla mäklare har ju med vanlig annonsering via sociala medier.
  Vänligen
  Ola

  • Hej Ola.

   Nej det är inte värt att betala extra för.
   Alla mäklarna erbjuder idag annonsering via sociala medier och de använder samma typer av sök-algoritmer via olika företag som arbetar med marknadsföring på sociala medier.

   När jag mäklade använde det företag jag arbetade på en sådan tjänst för marknadsföring på sociala medier och den ingick i vårt vanliga arvode.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej min särbo sålde sitt hus genom mäklare. Någon vecka efter dök ett reklamblad upp i postlådan från mäklaren, massutskick , där min särbos radhus presenterades, både utomhus och inomhus foton som referens för deras mäklarfirma. Får en mäklare använda foton som min särbo trots allt betalat för i en reklam, dessutom inte frågat min särbo om det är ok? Tack för snabbt svar då affären ännu inte är avslutad och summan kan regleras om vi har dom rättigheterna. Till sak hör att mäklaren satte utgångsumman lägre en rekommendation enligt booli och där med även fick procent på vinsten 400 000.

  • Hej Susanne.

   Nej, mäklaren skall ha ett godkännande för att få göra eftermarknadsföring.
   Samtycke marknadsföring brukar den blankett heta som mäklaren behöver få påskrift på.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, är det rimligt att mäklaren, utöver arvodet på 48 000 kr, tar 7500 för att marknadsföra vår trea på sociala medier? Borde inte det ingå i marknadsföringen? Annars, skulle du säga att det är värt pengarna? Vi bor inte i något särskilt attraktivt område

   • Hej Johanna.

    Jag har aldrig hört talas om det tidigare. All marknadsföring brukar vanligtvis ingå i arvodet förutom avgiften till Hemnet.
    När jag arbetade som mäklare ingick marknadsföring på sociala medier i arvodet.

    Jag hade absolut inte betalat 7500 kr extra för det. Jag hade krävt att mäklaren att baka in det i arvodet, annars hade jag bytt mäklare.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Jag har sålt ett nybyggt fritidshus som marknadsfördes som ”villa”. Nu får jag en reklamation av köparna för att huset är ett fritidshus. De har låtit en ”oberoende” mäklare värdera huset och menar att huset är värt 125.000kr mindre än vad de betalade. Jag krävs nu på den summan. Huset såldes för 2 475.000kr. Kan jag vara skyldig att betala?
   Hälsningar
   Annika

   • Hej Annika.

    Det vågar jag inte svara på.
    Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Vem ska betala kostnaden för annonsering på Hemnet? Det kostar 1500 kr som jag ska betala, dras den sedan från Mäklararvodet? Det minsta man kan kräva är väl att de annonserar?

   • Hej Lena.

    Tidigare ingick hemnet-kostnaden alltid i mäklararvodet men för några år sedan började Hemnet skicka en faktura direkt hem till säljaren för att de såg en möjlighet att tjäna mer pengar utöver den avgift som mäklarfirmorna redan betalar till Hemnet. Eftersom fakturan är ställd på säljaren kan inte mäklarfirman betala den fakturan. Det är därför du som säljare som får betala fakturan.

    Om mäklaren inte berättat om Hemnet-kostnaden innan du signerade förmedlingsuppdraget så tycker jag gott att mäklaren kan dra av kostnaden från sitt arvode.
    Det gör de flesta mäklare som jag känner.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Säg att en fastighetsförsäljning inte når ända fram det blir ingen försäljning till det lägsta pris mäklaren och jag kommit överens om.
   Mäklaren har ingen provisionsinkomst att räkna in men vill ha ersättning för kostnader som ex.vis bilersättning, nedlagda timmar, annonsutformning och kanske fler kostnader.
   Är detta rimligt, vilka av kostnaderna, som normalt inbegripes i provisionsersättning kan debiteras kund vid utebliven försäljning.

   • Hej Urban.

    Normalt sett brukar man inte behöva betala för några kostnader om bostaden inte blir såld.
    Det beror på vad som står i uppdragsavtalet. Jag har aldrig varit med om att en mäklare tar betalt för sådana kostnader vid utebliven försäljning så jag vet faktiskt inte.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Urban.

    Det går tyvärr inte att svara på hur stor summan blir eftersom alla mäklare ha olika kostnader.
    Om det står i förmedlingsuppdraget att mäklaren har rätt till ersättning för utlagda kostnader så innefattar det alla kostnader som mäklaren haft för försäljningen såsom fotografering, annonsering osv.
    De flesta mäklare brukar inte kräva någon ersättning för sådant vid en vanlig uppsägning av förmedlinguppdraget.

    Om din mäklare kräver ersättning för detta så får du helt enkelt invänta beloppet och se vad mäklaren kräver. Sedan kan du avgöra om det är rimligt eller inte.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej och tack för en bra artikel!
   Ibland kan man tycka att mäklarna tar en jäkla massa betalt för sin tjänst med tanke på hur lite tid som läggs på varje försäljning.

   Det är inte alltid övertydligt med vilka annonser och vilken marknadsföring som ingår när man skall genomföra en bostadsförsäljning av ett hus eller lägenhet med en mäklare.

   Så tack för denna info!
   Den är värdefull.

   • Hej Georg.

    Tack. Vad roligt att vi kan bidra med relevant information kring ämnet marknadsföring av bostäder.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here