Det optimala utgångspriset på ett hus eller en lägenhet

6

Något som diskuterats flitigt både i media men även över middagar och i vanliga samtal är utgångspriser på bostäder. Mäklarna får inte sätta för låga utgångspriser, då kallas det för lockpris och mäklaren riskerar en varning av Fastighetsmäklarinspektionen.
Det finns däremot ingen lag som säger att man inte får sätta ett för högt utgångspris. Frågan är då vilket utgångspris som ger det absolut högsta slutpriset?
Utgångspriset är i Sverige inte bindande vilket innebär att en säljare inte måste sälja bostaden för det utgångspris som man har valt. Detta gör att utgångspriset enbart är strategiskt, dvs man sätter det utgångspris som man tror kommer att leda till det högsta slutpriset. Att sätta rätt utgångspris kan vara avgörande för hela affären.

Välj mäklaren som sätter det optimala utgångspriset för din affär

Eftersom utgångspriset är så viktigt i en affär så ökar vikten av att anlita en riktigt bra och taktisk mäklare.
Vi rekommenderar att ni lägger ner energi på att välja rätt mäklare.
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper er kostnadsfritt och utan att ni förbinder er till någonting, att samla in offerter från olika mäklare som är aktiva i just ert område. Offerterna kan ni sedan nyttja för att jämföra mäklarna samt vid förhandlingen av provision med den mäklare som ni beslutar er för att anlita.
Betala inte onödigt mycket för mäklartjänsten.

Det optimala utgångspriset

Som mäklare får man ofta frågan om det bästa utgångspriset. Det går endast att svara på om man har järnkoll på bostadsmarknaden i just det området som bostaden skall säljas i.
Man gör en bedömning på bostadens ungefärliga marknadsvärde (pris som bostaden bör säljas för efter en budgivning). Den värderingen baseras på andra försäljningar som genomförts nyligen i området samt bostadens läge, storlek, ekonomiska förutsättningar och skick. När man har en uppfattning om ett förväntat slutpris så kan man sätta ett utgångspris. Utöver värderingen så baseras utgångspriset på hur marknaden ser ut för tillfället. Finns det flera, liknande bostäder ute på marknaden just nu? Hur ligger de i utgångspris i förhållande till dess skick och så vidare?

I Sverige fungerar det ju tyvärr som så att ett utgångspris som är lägre än förväntat slutpris är en väl fungerande strategi. Ett lägre utgångspris tenderar att attrahera nyfikna spekulanter och en välbesökt visning brukar ofta leda till en bra budgivning.
Har man lyckats få spekulanterna att komma på visning och uppskatta bostaden så tenderar bostadsspekulanter att kunna lägga lite högre bud än vad de från början hade planerat. Det innebär att om man sätter ett för högt utgångspris så riskerar man att missa spekulanter som faktiskt egentligen hade kunnat vara intresserade av att vara med och bjuda på höga prisnivåer.
På den svenska marknaden har jag som mäklare märkt att spekulanter ofta tittar på Hemnet och när de ser en bostad så tenderar de, att i sitt huvud lägga på en budgivning på bostadens utgångspris. Vem har inte hört eller tänkt ungefär som citatet nedan:

”Utgångspris på 1.995.000 kr, ja men då landar den säkert på ca 2.200.000 kr”

Har man då ett för högt utgångspris så riskerar man att tappa en sådan kund.
Eftersom marknaden och enskilda bostäder skiljer sig så mycket från fall till fall så kan man inte säga en exakt strategi för hur ett utgångspris skall sättas men för att komma så nära verkligheten och normalfallet som möjligt så skulle jag säga att ett utgångspris bör ligga ca 10-12% under ett förväntat slutpris.

Säljer man en bostad som inte är så vanlig, tex en väldigt dyr och exklusiv bostad så kan det ibland vara bättre att sätta utgångspriset på den nivå som man förväntar sig att slutpriset kommer att landa på. På vissa typer av bostäder så finns det inte så många spekulanter så att det är farligt att kallt räkna med att det blir en budgivning. Mäklarens kunskap om marknaden och prisnivåer blir då extra viktig för att lyckas få ut så mycket som möjligt i slutpris för bostaden.

Risker med ett för lågt eller för högt utgångspris

Riskerna med ett för högt utgångspris är som vi nämner ovan att man riskerar att tappa spekulanter som egentligen kan vara intresserade av bostaden på höga prisnivåer men som vid en första anblick kan tycka att priset är för högt. Dessa spekulanter vill man såklart ha med på en visning och på en budgivning. Lyckas man få dom på visning och få dom att falla pladask för bostaden så är de ofta beredda att lägga några fler bud än vad de från början hade tänkt sig.

Det finns risker även med ett för lågt utgångspris. Ett lågt utgångspris gör att det krävs en budgivning för att nå upp till önskat slutpris. Sätter man ett för lågt utgångspris så krävs det en rejäl budgivning för att nå sitt mål. Risken med detta är att man tappar två typer av budgivare efter ett tag i budgivningen. Den första typen är den som blir arg och irriterad över att man gått ut med ett lockpris på bostaden. Den andra typen som man riskerar att tappa är typen som ser på budgivningen i kronor och inte i procent.
Citatet nedan visar hur den andra typen tänker:

”Åh herregud, nu har budgivningen stigit med över 300.000 kr. Nä nu hoppar vi av”

Även om budgivningen på bostaden kanske egentligen ligger flera hundra tusen kronor ifrån det förväntade slutpriset så finns det spekulanter som tänker som citatet ovan.
Dessa budgivare tappar man om man har ett utgångspris som är för lågt i förhållande till bostadens marknadsvärde.

En duktig mäklare vet hur man sätter rätt utgångspris

Precis som vi nämner längst upp i artikeln så är mäklarens kompetens av största vikt för en lyckad affär och ett bra utgångspris. Gå in på hemsidan Hittamäklare.se och fyll i dina uppgifter utan att förbinda dig till något. Tjänsten hjälper dig sedan helt kostnadsfritt att samla in offerter ifrån de mäklarna som arbetar i din kommun/område.
Offerterna använder du sedan för att välja den bästa mäklaren och även när du skall förhandla om mäklararvodet med den mäklare som du valt ut.

Hittamäklare.se finner du även en väldigt bra topplista för mäklare samt omdömen som mäklarna fått från tidigare försäljningar. Det är alltid bra att höra vad andra säljare tycker om den mäklare som du funderar på att anlita.

6 KOMMENTARER

 1. Hej EF.
  Har man tagit bort det som tidigare hette acceptpris eller accepterat pris?
  Hjälpte det inte mot lockpris?

  Nu ser man bara att det står utgångspris i alla annonser.

  • Hej Kristian.

   Ja accepterat pris har i princip försvunnit. Det gav inte den effekt som mäklarna hade hoppats på så man gick tillbaka till det gamla hederliga utgångspriset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hejsan. Jag måste först tacka för denna artikeln. Jag har länge gått och funderat på hur detta med utgångspris och slutpris faktiskt hänger ihop. Ibland stiger ju budgivningarna jättemycket men ibland ingenting.
  Har inte alla mäklare fattat grejen?

  • Hej Aylan.

   Jag tror att de flesta mäklarna förstår sambandet och hur marknaden tänker efter några år i branschen.
   Ganska ofta har dock bostädernas säljare åsikter kring utgångspriset viket gör att mäklarens rekommenderade utgångspris ignoreras och man väljer att använda sig av säljarens föreslagna pris. Det är en av anledningarna till att det kan skilja så mycket.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej.
  Jag planerar att sälja min bostadsrätt i Stockholm då jag är lite orolig för priserna just nu.
  Tanken är att försöka sälja lägenheten själv, utan mäklare via blocket.

  Jag har fått lägenheten värderad till 1,8-2 miljoner kronor. Den är väldigt fin och har ett bra läge i föreningen med västerbalkong.

  • Hej Henric.
   Utgångspris är alltid en strategisk fråga. Du bör prata med en mäklare som är aktiv i just ditt område om det.
   Det beror på olika faktorer såsom hur marknaden ser ut just i ditt område just nu, hur många konkurrerande bostäder som ligger ute just nu osv.
   Men rent spontant skulle jag säga att 1,6 till 1,7 miljoner kr låter som ett rimligt utgångspris.

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here