Hur lång tid det tar att sälja ett hus eller en bostadsrätt – Tidplan

En vanlig fråga man får som mäklare är hur lång tid en försäljning av en bostad tar. Det är en fråga som inte går att besvara på ett riktigt bra sätt. Ibland kan man få ett förhandsbud vilket gör att försäljningstiden blir väldigt kort, ibland har bostadens ägare höga krav på priset vilket gör att man få arbeta med försäljningen under en lång tid för att försöka få det pris säljaren/ägaren vill ha. Ett korrekt svar på frågan är egentligen att en försäljning kan ta allt från en dag upp till flera år. Vi skall i denna artikel förenkla det hela lite och gå igenom hur en normal tidplan ser ut i en bostadsförsäljning. Alla mäklare arbetar inte på exakt samma sätt men grundprinciperna är ungefär de samma. I våra tidplaner nedan utgår vi ifrån att allt går som förväntat i försäljningen och att inga komplikationer dyker upp. Vi har inte heller räknat med tiden då bostaden ibland annonseras som ”kommande försäljning” vilket den kan göra i väldigt lång tid innan den faktiskt skall säljas.

Scrolla ner i artikeln direkt till:
→ Tidplan bostadsrätt 
→ Tidplan hus

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

 

Tidplan försäljning – bostadsrätt

En försäljning av en bostadsrätt går till på ungefär samma sätt oavsett om det är ett radhus eller en lägenhet som skall säljas. Försäljningen tar normalt runt tre veckor från det att bostadsrätten fotograferas till det att man har ett kontrakt färdigt med en köpare. Vi har inte räknat med tid för en besiktning då det är sällsynt att bostadsrätter besiktigas vid försäljning.

De olika stegen i försäljningen

 1. Möte/värdering i bostadsrätten med en mäklare
 2. Styling inför fotograferingen
 3. Fotografering
 4. Annonsering av bostaden
 5. Visningar
 6. Budgivning
 7. Kontraktsskrivning med en köpare
 8. Tillträde

1. Möte/värdering i bostadsrätten

Mäklaren hälsar på i bostaden och ni gör tillsammans upp en tidplan för försäljningen.

2. Styling

Man kan välja själv om man vill anlita en stylistfirma eller om man vill styla själv. Oavsett vad man väljer så bestämmer man ett datum då bostaden skall vara redo för fotografering. Oftast behöver man ca 10-14 dagar på sig att styla inför fotograferingen. Man kan boka in en fotografering av bostadsrätten först när man vet när stylingen kommer att vara färdig (mäklaren bokar en fotograf)

3. Fotografering

Bostaden fotograferas och bilderna levereras 1-2 dagar senare till mäklaren via e-mail från fotografen.

4. Annonsering

När mäklaren får bilderna sätter han/hon ihop en bostadsannons. Det brukar mäklaren kunna göra klart samma dag som bilderna anländer. Bostaden kan därför publiceras på Hemnet.se och alla andra sajter under samma dag som bilderna anländer. Optimalt är att ha en bostad ute på annons i 10-14 dagar innan dess att man har visningarna. Detta beror på att man vill ha bostaden ute på annons under två st helger. Helgdagarna är de dagar då flest spekulanter besöker Hemnet.se.

5. Visningar

Visningarna vill man som vi nämner ovan ha efter ca 10-14 dagars annonsering.
Vilka dagar och tider som man har visningarna varierar mellan olika mäklare.
Alla mäklare arbetar på olika sätt med visningsdagarna. Vissa har två visningar under en och samma dag medan vissa har två olika dagar med visningar. Extra visningar kan tillkomma om någon spekulant inte kan komma på de planerade visningarna.

6. Budgivning

Budgivningen startar normalt 1-2 dagar efter sista visningsdagen.
Budgivningens längd kan variera kraftigt men en normal budgivning pågår i 1-3 dagar. Budgivningen avslutas när alla stannat eller när säljaren bestämmer att det är stopp.

7. Kontraktsskrivning med en köpare

Kontrakt skrivs med en köpare när budgivningen är klar. Ett kontrakt för en bostadsrätt blir 100% bindande när köparen godkänns som ny medlem av bostadsrättsföreningen. Medlemskapsansökan tar 1-4 veckor för föreningen att behandla. Först när medlemskapet är klart kan man ha tillträde på bostaden.

8. Tillträde

Tillträde har man enligt avtalet/kontraktet mellan köpare och säljare.
Man kan ha tillträde en vecka efter kontraktet skrivs men man kan lika gärna ha det sex månader efter det att kontraktet skrivs. Det är upp till säljare och köpare att komma överens om ett datum för tillträde innan kontraktet skrivs.

Sammanfattning tidplan – bostadsrätt

En försäljning av en bostadsrätt går ganska snabbt om du som säljare är snabb med dina beslut och med din styling inför fotografering. En normal försäljningsprocess för en bostadsrätt är som vi nämner ovan ca 3 veckor från det att bostaden fotograferas till det att ett kontrakt skrivs med en köpare. Om inte bostaden säljs på första försöket brukar man planera en ny visning om 1-2 veckor och se om man kan få in nya spekulanter till bostadsrätten.

Hämta in offerter från olika mäklare och jämför

Ett snabbt, enkelt och helt kostnadsfritt alternativ för att se hur mycket mäklarna tar i provision/arvode för att sälja en bostadsrätt i just din kommun eller stad är att använda hemsidan som heter Mäklarofferter.se. Utan kostnad och utan att du förbinder dig till något så hjälper de dig att inhämta offerter och att jämföra olika mäklare i ditt område. Dessa offerter hjälper dig när du skall välja vilken mäklare du vill anlita & när du förhandlar om arvodet.

Mäklarofferter.se kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.

 

Tidplan försäljning – Hus

Det som skiljer sig i processen mellan hus- och bostadsrättsförsäljningar är besiktningen. Hus/fastigheter besiktigas oftast innan bostaden marknadsförs alternativt innan köpekontraktet blir bindande. En försäljning av ett hus/fastighet tar normalt ca 4-5 veckor från det att huset fotograferas till det att man har ett bindande avtal med en köpare.

Olika steg i försäljningen

 1. Möte/värdering i huset med en mäklare
 2. Eventuell förhandsbesiktning
 3. Styling inför fotograferingen
 4. Fotografering
 5. Annonsering av huset
 6. Visningar
 7. Budgivning
 8. Kontraktsskrivning med en köpare
 9. Köparens eventuella besiktning
 10. Tillträde

1. Möte/värdering i bostadsrätten

Mäklaren hälsar på och tittar på bostaden. Ni gör upp en tidplan för försäljningen.

2. Eventuell förhandsbesiktning av huset

Som säljare kan du välja att förhandsbesiktiga huset inför försäljningen. Det är frivilligt om man vill förhandsbesiktiga eller ej. Man bokar då själv eller via mäklaren en besiktningsman som besiktigar huset. Han/hon brukar kunna komma inom ca 1,5 vecka och genomföra besiktningen.

3. Styling

Man kan välja själv om man vill anlita en stylistfirma eller om man vill styla bostaden själv. Oavsett vad man väljer så bestämmer man ett datum då bostaden skall vara redo för fotografering. Normalt sett så behöver man ca 10-14 dagar på sig att styla inför en fotografering. Man bokar sedan in en fotografering av huset (mäklaren bokar en fotograf)

4. Fotografering

Huset fotograferas och bilderna levereras 1-2 dagar senare till mäklaren via e-mail från fotografen.

5. Annonsering

När mäklaren får bilderna sätter han/hon ihop en bostadsannons för huset. Mäklaren brukar kunna göra klart annonsen samma dag som bilderna anländer. Huset kan därför publiceras på Hemnet.se och alla andra sajter under en och samma dag som bilderna anländer. Det bästa är att ha huset ute på annons i 10-14 dagar innan dess att man har visningar. Detta beror på att man vill ha huset ute på annons under två stycken helger. Helgdagarna är de dagar då flest spekulanter besöker Hemnet.se.

6. Visningar

Visningar vill man som vi nämner ovan ha efter ca 10-14 dagars annonsering.
Vilka dagar och tider som man visar huset på varierar mellan olika mäklare.
Mäklare arbetar på olika sätt med visningar. Vissa har två visningar under en och samma dag medan andra mäklare jobbar med två olika visningsdagar. Extravisningar kan tillkomma om någon/några spekulanter inte kan komma på de planerade visningarna.

7. Budgivning

Budgivningen startar normalt 1-2 dagar efter sista visningsdagen.
Budgivningens längd kan variera kraftigt men en normal budgivning pågår i 1-5 dagar.
En budgivning för ett hus pågår i snitt ca en till två dagar längre än en budgivning för en bostadsrätt. Det beror på att det är ett större beslut att köpa ett hus än en bostadsrätt.
Budgivningen avslutas när alla stannat eller när säljaren säger att det är stopp.

8. Kontraktsskrivning med en köpare

Kontrakt skrivs med en köpare när budgivningen är klar. I många fall lägger man in en klausul i kontraktet som ger köparen rätt att besiktiga huset inom två veckor.
Om en sådan klausul finns i kontraktet blir köpet bindande först när köparen bekräftar köpet efter besiktningen. Om köparen inte längre vill stå fast vi köpet efter besiktningen så kan köparen hoppa av.

9. Besiktning

Köparen ges normalt 1-2 veckor att besiktiga huset. Köparen får sedan avgöra om köpet skall stå fast.

10. Tillträde

Tillträde har man enligt avtalet/kontraktet mellan köpare och säljare.
Man kan i teorin ha tillträde samma dag som kontraktet skrivs och man kan ha tillträdet tolv månader efter det att kontraktet skrivs. Det är upp till säljare och köpare att komma överens om ett datum för tillträde innan kontraktet skrivs.

Sammanfattning tidplan – hus

En försäljning av ett hus tar lite längre tid än en försäljning av en bostadsrätt. En normal försäljningsprocess för ett hus är som vi nämner ovan ca 4-5 veckor från det att bostaden fotograferas till det att ett kontrakt blir bindande med en köpare. Om inte huset säljs på första försöket planerar man oftast en ny visning om 1-2 veckor för att se om man kan locka in nya spekulanter till huset under den tiden.

Hitta den bästa mäklaren som säljer hus där du bor

Mäklarofferter.se. Hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna i din kommun. Utan kostnad och utan att du förbinder dig till något hjälper hemsidan dig att samla in offerter ifrån olika mäklare som är aktiva i ditt område. Dessa offerter använder du när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du tänkt anlita. Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten med hjälp av hemsidan Mäklarofferter.se.

8 KOMMENTARER

 1. Hej.

  Jag kommer att sälja min 1:a i centrala Göteborg under de kommande två åren.
  Jag undrar om det är värt att göra en homestyling av lägenheten inför försäljningen?
  Stylingen skulle kosta 15.000 kr.
  Min lägenhet är värd ca 2,5 miljoner kr.

  • Hej Kristin.

   Ja du borde absolut styla lägenheten.
   Du skall såklart ta hem stylisten på ett möte först så får hon/han göra en bedömning av din lägenhet.
   Men om de anser att det bör göras så är det pengar väl investerade.
   Ett möte eller en så kallad konsultation brukar ingå i mäklarens arvode. Det skall du inte behöva betala för.

   Mvh Ekonomifokus

   • Hej Britta.

    Ja, oftast är det bara en ministyling med lite kuddar och filtar som de erbjuder.
    Värdet på det är några tusenalappar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej.

  Tack för en lysande artikel. En liten fråga bara. Heter det tidplan eller tidsplan?
  Jag undrar även om detta är någon sorts standard-arbetssätt för mäklare i hela landet?

  • Hej Ragge.

   Både tidplan och tidsplan är korrekta ord. Man får helt enkelt välja själv vilket man vill använda.
   De flesta mäklare i landet arbetar på ungefär samma sätt men det kan såklart skilja mellan olika mäklare ändå.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej.
  Jag sålde min lägenhet för ca en vecka sedan.
  Jag nyttjade Mäklarofferter och måste säga att det funkade riktigt bra.
  Jag valde till slut en mäklare från den firman som är störst i centrala Stockholm och lyckades pruta ner arvodet rejält med hjälp av de offerter som jag fick.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here