Hem Bostad Styling av bostad – Lönar sig homestyling?

Styling av bostad – Lönar sig homestyling?

24
homestyling

Idag är det väldigt vanligt att man stylar/inreder sitt hus eller lägenhet inför en försäljning. Man gör helt enkelt i ordning bostaden så att den skall bli så fin som möjligt inför fotografering och visningar. Som bostadssäljare kan man välja om man vill inreda själv eller om man vill anlita proffs. Vissa personer ser styling som en självklarhet och vissa tror inte på det alls.

Lönar det sig? Det är den stora frågan.

Jag som skriver denna artikel ha arbetat som mäklare i snart ett decennium. Jag är övertygad om att det är väl investerade pengar att styla sitt hus eller lägenhet inför en försäljning. Alla mina egna bostäder som jag sålt genom åren har jag valt att styla med en professionell stylist. Det går dock aldrig att bevisa hur stor påverkan en styling har på slutpriset. Jag upplever ändå att stylingen oftast betalar sig flera gånger om.

Så länge din bostad är värd mer än 1 000 000 kr bör du anlita en stylist som hjälper dig om du själv inte har kunskaperna och prylarna för att styla ordentligt.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Kostnad för styling av hus och lägenhet

Det finns olika nivåer på styling. I tabellen nedan kan du se ungefärliga priser som en stylingfirma tar för att olika typer av styling. I verkligheten lämnar stylister i princip alltid en individuell offert för stylingen. Först kikar de på din bostad, gör en behovs-analys av vilken inredning som behövs och sedan lämnar de en offert.

Ministyling: Mindre styling där inga stora möbler ingår. Stylisten tar med sig kuddar, filtar, gardiner osv från sitt lager och blandar sin inredning med din befintliga inredning.

Normal styling: Utöver det som ingår i en ministyling tar stylisten med sig vissa möbler och byter ut några av dina befintliga som stylisten ej anser att de passar in.

Full styling: Bostaden är från början helt tom. Stylisten fyller alla rum med möbler och stylar samtliga rum ordentligt.

Stylingens omfattning (bostadsrätt)Normal kostnad
Ministyling av lägenhet5 000 – 15 000 kr
Normal styling av lägenhet15 000 – 25 000 kr
Full styling av lägenhet25 000 – 35 000 kr
Stylingens omfattning (hus)Normal kostnad
Ministyling av hus10 000 – 20 000 kr
Normal styling av hus30 000 – 40 000 kr
Full styling av hus40 000 – 60 000 kr

Som vi nämner ovan får man vanligtvis en offert av stylisten och offerten är individuell. Det innebär att du kan komma överens med stylisten att endast styla kök och badrum till exempel för att hålla ner priset på stylingen. Även uteplatser, balkonger och altaner stylas med utemöbler och andra fina detaljer som gör att uteplatsen ser mer lockande ut.

Kostnaden för stylingen är avdragsgill. Man kan lite förenklat säga att Skatteverket betalar 22 % av stylingens kostnad om du gör en vinst på bostaden och 15 % av stylingens kostnad om du gör en förlust på bostaden. (i form av minskad vinstskatt eller ökad kapitalförlust).

Varför styling fungerar

Styling fungerar på grund av att de flesta människor går på känsla när de skall köpa bostad. En bostad som är riktigt snyggt inredd ger en bättre magkänsla och en mer positiv upplevelse av bostaden. En bättre magkänsla leder till att folk oftast är beredda att lägga ett eller flera bud extra som de inte hade lagt om bostaden hade uppfattats som tråkig.

Styla själv

Vi har skrivit en gedigen guide och checklista där vi går igenom rum för rum hur man skall tänka om man vill styla själv, dvs inte anlita en stylist.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

24 KOMMENTARER

 1. Hej tack för bra information!
  Undrar vems ansvar det är att tömma lgh/hus på möbler som inte passar in. Kommer jag behöver hyra förråd för befintliga möbler om det är mycket eller brukar stylistfirman ordna med det?

  • Hej fredrik.

   Det är en förhandlingsfråga.
   Stylisterna brukar kunna hjälpa till med även den biten men det kostar såklart.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej jag har funderat på att öppna eget företag som homestylist. Har även gjort det åt kompisar och fått jätte beröm och fått sålt det på första visningar och fått vad de vill ha för de och lite till. Fått beröm även av mäklare. Jag är inte utbildad. Men hur går man till väga ?
  Skall man sälja in sig till mäklare ?
  Skulle jätte gärna ha några råd .

  Mvh Charlotte

  • Hej Charlotte.

   Det är ju lite risk i att starta en stylingfirma eftersom du måste köpa in ett lager med prylar. Det behöver ju inte vara jättestort i början dock.
   Du kommer också behöva hjälp med att bära om du gör större stylingar med större möbler.

   Men annars är det nog bara att köra igång och sälja in dig hos olika mäklarfirmor.
   Om du kan erbjuda bra styling till rimliga priser så tror jag inte att det är jättesvårt att hitta mäklarfirmor att samarbeta med.
   Jag skulle gissa på att du kommer att få den absolut största delen av dina uppdrag via samarbete med mäklare.

   Enklast vore kanske om du kunde söka jobb hos en befintlig stylingfirma och jobba där något år först så att du ser hur allt fungerar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej
  När man vill göra avdrag för kostnaden av homestyling, och skall styrka med betalningsunderlag, måste det vara samma namn på fakturan som på den som sålde bostaden? Just nu står min partners namn (som bokade homestylingen) på fakturan från företaget, men som ej stått skriven i själva bostaden som såldes. Det är en relativt hög kostnad och känns viktigt att man gör rätt! Tack för svar mvh Josefin

  • Hej josefin.

   Jag tror att det skall gå bra ändå men du får nog ringa skatteverket med de frågan för jag är inte 100% säker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Såg i forumet att Nomaden också är den som frågar
  så admin får gärna stryka Nomaden i mitt meddelande
  No offence Nomaden, om de inte ser detta än. Hej ändå, så att säga.

 5. Hej Andreas och Nomaden,

  Ber om ursäkt för sent svar. såg först nu.
  Kom till mail som jag inte varit inne på ett tag.
  Tack för svar Andreas och Nomaden,

  Det var lite som jag tänkte mig då.
  Intressant att veta vilka de sjyssta Stylistfirmor är
  Det borde de ha att vinna på
  för att konkurrera om kunderna.

  Win,Win
  Trevlig sommar!
  /Richard

  • Hej Richard.

   Ja som sagt, stylisterna är oftast schyssta med betalningen och kan vänta till försäljningen är klart men hantverkarna brukar inte vara lika behjälpliga där.
   Jag har tyvärr inte uppgifter på vilka firmor som kan erbjuda uppskjuten betalning. Jag håller med om att det är en stor fördel att kunna erbjuda det.

   Mvh admin på EKonomifokus

 6. Hej vi har en livlig diskussion här. Jag hävdar att om jag ska renovera min lägenhet och styla om den med något slags paket via en mäklarfirma så kan jag betala för renoveringen först efter att lägenheten är såld. Att stylingfirman räknar bort kostnad för renovering efter att lägenheten är såld…Dvs, då man har likvid
  Är det normalt?
  Går det att lägga upp det så?
  Hur ska man annars kunna styla en bostad för ibland flera hundra tusen, om likvid saknas. Om inte, hur generösa är banker för dessa lån för kostnad för styling om jag inte har skälig inkomst. (Kan vara därför jag ville sälja…för att hålla nere kostnaderna,) och göra mig av med mitt bostadslån. I nuläget är bostaden belånad med säg mindre än 50℅ av värdet. Men svara gärna för fall med dem belånade med maximalt av värdet också.

  Mvh
  /Richard

  • Hej Richard.

   Stylisterna renoverar vanligtvis inte. Om du skall renovera får du anlita hantverkare, inte stylister.
   Hantverkarna väntar inte med betalningen tills efter du sålt, där måste du betala fakturorna direkt som vanligt.
   Om du skall göra en renovering inför försäljning så får du låna pengar av banken till renoveringen, antingen genom att utöka bolånet eller ta ett privatlån.

   Många stylist-firmor däremot avvaktar med att skicka fakturan tills dess att bostaden är såld för att vara schyssta.
   Men det är långt ifrån alla stylister som är så schyssta.

   Mvh admin på EKonomifokus

 7. Är det ” normalt” mitt eller stylistens ansvar att ta bort befintliga möbler för att sen styla med sina egna möbler?

  • Hej Pernilla.

   Ministyling av lägenhet 5.000 – 15.000 kr
   Ministyling av hus 10.000 – 20.000 kr
   Normal styling av lägenhet 15.000 – 25.000 kr
   Normal styling av hus 30.000 – 40.000 kr
   Full styling av lägenhet 25.000 – 35.000 kr
   Full styling av hus 40.000 – 60.000 kr

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej Andreas,
  Letar efter en bra stylist i Göteborg, du skriver längre upp att du har någon att rekommendera? På förhand tack,
  Agnieszka

 9. Snälla…..har du ett tips på en bra stylist som kanske kan ställa uppled kort varsel. Södra Skåne (Lomma kommun), villa vid hav. Med Vänlig Hälsning, Pia

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här