Styling av bostad – Lönar sig homestyling?

6

Idag är det väldigt vanligt att man stylar/inreder sitt hus eller lägenhet inför en försäljning. Man gör helt enkelt i ordning bostaden så att den skall bli så fin som möjligt inför fotografering och visningar. Som bostadssäljare kan man välja om man vill inreda själv eller om man vill anlita proffs. Vissa personer ser styling som en självklarhet och vissa tror inte på det alls.

Lönar det sig? Det är den stora frågan.
Jag som skriver denna artikel ha arbetat som mäklare i snart ett decennium.
Jag är övertygad om att det är väl investerade pengar att styla sitt hus eller lägenhet inför en försäljning. Alla mina egna bostäder som jag sålt genom åren har jag valt att styla med en professionell stylist. Det går ju dock aldrig att bevisa hur stor påverkan en styling har på slutpriset. Jag upplever ändå att stylingen oftast betalar sig flera gånger om.
Så länge din bostad är värd mer än 1.000.000 kr bör du anlita en stylist som hjälper dig om du själv inte har kunskaperna och prylarna för att styla ordentligt.

Kostnad för styling av hus och lägenhet

Det finns olika nivåer på styling.
I tabellen nedan kan du se ungefärliga priser som en stylingfirma tar för att olika typer av styling. I verkligheten lämnar stylister i princip alltid en individuell offert för stylingen. Först kikar de på din bostad, gör en behovs-analys av vilken inredning som behövs och sedan lämnar de en offert.

Ministyling: Mindre styling där inga stora möbler ingår. Stylisten tar med sig kuddar, filtar, gardiner osv från sitt lager och blandar sin inredning med din befintliga inredning.

Normal styling: Utöver det som ingår i en ministyling tar stylisten med sig vissa möbler och byter ut några av dina befintliga som stylisten ej anser att de passar in.

Full styling: Bostaden är från början helt tom. Stylisten fyller alla rum med möbler och stylar samtliga rum ordentligt.

Stylingens omfattningNormal kostnad
Ministyling av lägenhet5.000 – 15.000 kr
Ministyling av hus10.000 – 20.000 kr
Normal styling av lägenhet15.000 – 25.000 kr
Normal styling av hus30.000 – 40.000 kr
Full styling av lägenhet25.000 – 35.000 kr
Full styling av hus40.000 – 60.000 kr

Som jag nämner ovan får man i normalfallet en offert och offerten är individuell.
Det innebär att du kan komma överens med stylisten att endast styla kök och badrum till exempel för att hålla ner priset på stylingen.
Även uteplatser, balkonger och altaner stylas med utemöbler och andra fina detaljer som gör att uteplatsen ser mer lockande ut.

Kostnaden för stylingen är avdragsgill. Man kan lite förenklat säga att Skatteverket betalar 22 % av stylingens kostnad om du gör en vinst på bostaden och 15 % av stylingens kostnad om du gör en förlust på bostaden. (i form av minskad vinstskatt eller ökad kapitalförlust).

Styling – varför det fungerar

Styling fungerar på grund av att de flesta människor går på känsla när de skall köpa bostad. En bostad som är riktigt snyggt inredd ger en bättre magkänsla och en mer positiv upplevelse av bostaden. En bättre magkänsla leder till att folk oftast är beredda att lägga ett eller flera bud extra som de inte hade lagt om bostaden hade uppfattats som tråkig.

Minst lika viktigt som stylingen

I princip alla mäklarna har stylister som de samarbetar med.
Om du kan hitta en riktigt bra kombination av mäklare och stylist så har du givit dig själv optimala förutsättningar för att få ut ett så högt slutpris som möjligt för ditt hus eller lägenhet. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att jämföra mäklarnas tjänster och arvoden där du bor. Där kan du samla in offerter från de mäklare som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du använda för att jämföra mäklarna, deras tjänster och deras arvoden och därmed undvika att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Det kostar inget att använda sig av Hittamäklare.se och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.

6 KOMMENTARER

  1. Snälla…..har du ett tips på en bra stylist som kanske kan ställa uppled kort varsel. Södra Skåne (Lomma kommun), villa vid hav. Med Vänlig Hälsning, Pia

  2. Hej Andreas,
    Letar efter en bra stylist i Göteborg, du skriver längre upp att du har någon att rekommendera? På förhand tack,
    Agnieszka

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here