Sälja eller köpa först – Bostad

16

Den eviga frågan som uppstår när man skall byta bostad, skall man sälja eller köpa först? Det finns inget givet svar. Vilket alternativ som är bäst skiljer sig från person till person. Det har att göra med vilka förutsättningar man har ekonomiskt. Ibland har man inget val, ibland måste man sälja först och sedan köpa en ny lägenhet eller ett nytt hus. Vi skall i denna artikel gå igenom de olika alternativen samt vilka fördelar och nackdelar som de olika alternativen innebär.

Längre ner i artikeln finns en pedagogisk video som förklarar allt

Köpa först och sälja befintlig bostad efteråt

Detta är det trygga alternativet. När du väljer att köpa först så riskerar du aldrig att stå utan bostad. Du köper en ny lägenhet eller ett nytt hus och kan sedan i lugn och ro sälja din gamla bostad. Detta alternativ kräver att banken ger dig ett lånelöfte utan villkor. Banken måste godkänna att du kommer att äga två st bostäder samtidigt. Banken räknar då på att hushållets inkomster skall kunna täcka kostnaderna för båda bostäderna under en längre tid. Banken räknar då på ett ”värsta scenario”, dvs att du inte får sålt din gamla bostad och blir sittandes med två bostäder som du skall betala månadsavgift, räntekostnader, driftskostnader osv för.
I dagens marknad behöver man sällan oroa sig för att inte få sin nuvarande bostad såld men man kan aldrig garantera att man får det slutpris som man vill ha/behöver.

Nackdelen med att köpa först och sälja efteråt är att du sitter i en helt annan sits när du säljer din befintliga bostad.
Du är oftast ganska pressad att sälja din gamla bostad och du vill att det skall gå snabbt för att undvika dubbla boendekostnader. Om du har otur och hamnar i en tillfällig svacka på marknaden så finns risken att du till slut får sälja bostaden till ett pris som du inte är nöjd med. Det kan ibland uppstå mindre svackor i bostadsmarknaden där köparna helt plötsligt minskar under några veckor/månader. Hamnar du i en sådan dipp så ökar risken för en mindre lyckad bostadsförsäljning.

Fördel:
Tryggt – Du riskerar inte att stå utan bostad

Nackdel:
Risk finns att du inte får ut det slutpris som du vill ha på grund av tillfälligt svag marknad

Sälja först och köpa ny bostad efteråt

Detta är alternativet för dig som verkligen vill vara säker på att du får ut det slutpris som du behöver/vill ha. Genom att sälja först så försäkrar du dig om att du inte behöver sälja bostaden till ett underpris. Om du har otur och hamnar i en tillfällig svacka på marknaden så kan du i lugn och ro dra tillbaka försäljningen och sedan göra ett nytt försök när marknaden tagit fart igen.
Om du väljer att sälja först bör du se till att sätta tillträdesdatum långt fram i tiden.
Du riskerar annars att stå utan bostad när det är dags att lämna över nycklarna till din köpare. Se till att ha en plan B om du väljer att sälja först.

Detta är även det alternativ som banken ibland kräver av dig för att du skall få lånelöftet av banken till den nya bostaden. Om bankens kalkyler visar att din/er inkomst inte räcker till att driva runt två bostäder samtidigt så kommer banken att ge dig ett lånelöfte med ett så kallat försäljningsvillkor. Ett försäljningsvillkor innebär att du måste ha ett bindande köpekontrakt/överlåtelseavtal på din nuvarande lägenhet innan du får tillträda din nya.
Om du inte har ett bindande avtal så kommer banken inte att låna ut pengarna till din nya bostad.

Även om du får ett försäljningsvillkor i ditt lånelöfte så kan du köpa en bostad först, innan du sålt din gamla. Då krävs det dock att du/ni skriver in ett försäljningsvillkor eller även kallat förbehåll i avtalet när du köper din nya bostad.
Villkoret/förbehållet ger dig som köpare ”öppet köp” under en bestämd tid. Du har då tid på dig att sälja din befintliga bostad.
Om du inte lyckas sälja din befintliga bostad så går hela köpet tillbaka.
Detta brukar tyvärr inte säljare gå med på i dagens marknad då det innebär en risk för säljaren eftersom köpet riskerar att gå tillbaka. Säljaren står isåfall på noll och för börja om från början. I dagens marknad väljer säljaren oftast en budgivare som inte har något försäljningsvillkor, trots att den budgivaren inte vill betala lika mycket som du.
Eventuell handpenning som erlagt betalas tillbaka i sin helhet till dig som köpare.

Fördel:
Du försäkrar dig om att få ut det slutpris som du önskar för din bostad

Nackdel:
Du riskerar att stå utan bostad om du inte hittar en ny att köpa innan du skall lämna över nycklarna till din gamla bostad.

Oavsett vilket alternativ du väljer – börja i rätt ände

Oavsett vilket alternativ du väljer så bör du börja i rätt ände.
Börja med att ta kontakt med mäklarna i ditt område/kommun.
Se till att få en kostnadsfri värdering av din nuvarande bostad och lägg upp en plan tillsammans med en mäklare. Att ha en plan innebär att du hela tiden ligger steget före och slipper stress samt dåliga beslut.

På den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se kan du enkelt fylla i dina uppgifter och sedan få hjälp att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna i ditt område. Du kan sedan använda dessa offerter för att välja ut vilken/vilka mäklare du vill ta ett möte med. Du kan även använda offerterna när du skall förhandla om mäklararvodet med din mäklare. Se till att du får den bästa mäklaren men även att du inte betalar ett överpris för tjänsten.

Du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter hos Hittamäklare.se och det är helt gratis.

Beräkna din totala boendekostnad för en bostad

Pris på boende:
kr
Kontantinsats:
kr
Du måste ha minst 15% i kontantinsats!
Ränta:
%
Driftkostnad:
kr
Månadsavgift:
kr

Det finns en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) måste amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år

Månadskostnad

6 188 kr

Belåningsgrad 80%
Lånebelopp: 2 000 000 kr
Ränta: %
Amortering: 3 333 kr
Räntekostnad: 1 855 kr
Driftkostnad: 0 kr
Månadsavgift: 0 kr

16 KOMMENTARER

 1. Hejsan.

  Mycket bra artikel om ett komplicerat ämne.
  Man vill ju inte sälja innan man har någonstans att flytta till så man riskerar att stå på gatan.
  Samtidigt, om man köper en ny bostad kommer man att vara super-nojig över att inte få sålt sin gamla bostad.

  Jag står i detta val just nu och tackar ödmjukast för denna artikel!

  Mvh Jossan

  • Hej Jossan.

   Tack för din kommentar. Det är inte det enklaste valet och det beror såklart på hur man är som person också. Om man är en person som vågar chansa osv. Lycka till med bostadsaffärerna!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej jag har frågat en bänk och de säger att man MÅSTE sälja först eller åtminstone ha ett säljlontrakt innan man köper
  Jag har ekonomi till att ha 2 bostäder under en längre tid 8ch jag har kontantinsatsen på ett hus jag vill ha
  Jag har mäklare på mitt nuvarande och värderingen är ca 500000 över vad jag har i skuld
  Kan du säga mig vad som är problemet .
  Har för tanke att erbjuda banken att jag kan sätta en summa som motsvarar ränta amortering o drift på det nya huset på ett konto som inte får föräras av mig förrän alla affärer gått i lås
  Hjälp mig ber jag dig jag är störtförälskad i det nya hus jag hittat

  Med vänlig hälsning

  • Hej Elisabeth.

   Tydligen har inte banken gjort bedömningen att du har ekonomi för att driva runt två boenden.
   Det du kan göra är att söka lånelöfte hos flera olika banker. Vissa banker är hårdare än andra.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej!
  Vi har köpt hus, och har som villkor att få lånet mot uppvisad försäljningskontrakt på befintlig bostadsrätt. Har betalad handpenningen. Vad händer om vi ej skulle kunde sälja våran lgh senast 2 veckor innan tillträde på den nya bostaden?

  Mvh
  Sara

  • Hej Sara.

   Om ni har med ett försäljningsvillkor i kontraktet på det hus ni köpt så är det inga konstigheter alls. Då får ni tillbaka handpenningen och ingen skada är skedd.

   Om ni inte har något försäljningsvillkor så riskerar ni att begå kontraktsbrott ifall er lägenhet inte säljs och ni inte kan få lån.

   Mvh admin på EKonomifokus

 4. Hej!

  Sitter i en BRF värde c:a 2miljoner i Malmö, vill flytta. Hur gör jag för att sälja min BRF och var skall man bo under tiden av försäljningen. Jag är arbetslös 62år och tänkte ha pengarna till min pension.

  Mvh

  Mats

  • Hej Mats.

   Du får kontakta några mäklare och bjuda hem dom för en värdering/möte.
   De hjälper dig med tips och råd kring hur du skall bära dig åt med försäljningen.
   Du kan bo hemma i lägenheten under själva försäljningsprocessen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!
  Köpte radhus i Stockholm och betalade 5% av handpenning ..10% blir som överbryggslån men hög ränta ..lyckades inte sälja min närvarande lägenhet innan inflyttnings datum och då sa banken att jag får mer tid på mig för att sälja det tom i slutet av september…fick nycklarna för det nya radhuset och skrev på kontraktet.
  Nu sitter jag med dubbel boående och höga kostnader …lyckades inte heller att sälja min gamla bostad/ lägenhet under augusti
  Vad händer nu om jag inte fått den såld ? Ska banken tvinga mig att sälja det nya huset i stället??
  Skulle vilja gärna hyra ut min lägenhet i andra hand men vet inte om banken tillåter mig att göra det
  Hjälp mig ..mår så dåligt psykisk och fysik !!

  • Hej Hanan.

   Banken kommer förmodligen inte godkänna att du hyr ut din gamla lägenhet.
   Antingen går de med på att du sänker priset på din gamla lägenhet eller så tvingas du sälja din nya.

   Mvh admin på EKonomifokus

 6. Hej,

  Har precis skrivit på köpekontrakt på ett radhus. Banken anser inte att vi har marginalen för att ha dubbla boenden. Dock har jag bett mina föräldrar om hjälp ifall vi inte får våran lägenhet såld i tid. De har en lägenhet som är värderat till ca 4,6 milj som är obelånad. De har ett sommarhus som är värt ca 1,9 milj och belånat med ca 1,5 milj. Ser du några problem i att mina föräldrar lånar ca 3,1 milj på sin lägenhet för att sedan låna mig dessa pengar till radhuset? Jag kommer betala tillbaka så fort jag fått lägenheten såld. De har en gemensam inkomst på ca 90 000 kr/mån före skatt.

  • Hej Cj.

   Nej det borde inte vara några problem eftersom de har såpass bra inkomster och inga lån på lägenheten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej,

  Jag och min sambo har en bostadsrätt som vi vill sälja för att köpa större då vi har en dotter på 2år och en till på väg. Lägenheten står på min sambo nu. Men vi tänkte stå tillsammans på nästa lägenhet som vi köper.
  Det kluriga är att jag har en anmärkning men ingen skuld. Har fast inkomst båda två.
  Finns det möjlighet att köpa bostad ihop trotts detta?

  • Hej FM.

   Ja absolut.
   Banken gör en helhetsbedömning över er ekonomi när de beräknar lånelöftet så det skall nog inte vara något bekymmer.
   Det är bara att göra en ansökan om lånelöfte så får ni svar av banken, svart på vitt.
   Eftersom din sambo inte har betalningsanmärkning så kommer inte heller bostadsrättsföreningen att neka er medlemskap.

   Mvh admin på Ekonomiokfus

 8. Hej. Sitter i en brf där vi har gått in med 300 000kr. Vi är sugna på gå vidare till ett radhus, nyproduktion, där säljstarten börjar snart. (Inflyttning 2021)
  Kan man få lånelöfte på det man har i sin lägenhet utan att sälja först?
  (Insatsen till det nya)
  Mvh Anders

  • Hej Anders.

   Ja absolut.
   Du får kontakta din bank och ansöka om lånelöfte så får de beräkna om de vill låna ut pengar till dig.
   Men det är ju väldigt vanligt att folk har sina besparingar i en bostad så det är inga konstigheter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here