Sälja eller köpa först – Bostad

Den eviga frågan som uppstår när man skall byta bostad, skall man sälja eller köpa först? Det finns inget givet svar. Vilket alternativ som är bäst skiljer sig från person till person. Det har att göra med vilka förutsättningar man har ekonomiskt. Ibland har man inget val, ibland kräver till exempel banken att man skall sälja först och sedan köpa en ny lägenhet eller ett nytt hus.

I denna artikel skall vi gå igenom de tre olika alternativen samt vilka fördelar och nackdelar som de olika alternativen innebär.

Olika alternativ:

 1. Köpa först
 2. Sälja först
 3. Köpa med försäljningsvillkor

Längre ner i artikeln finns även en pedagogisk video som förklarar allt

1. Köpa först och sälja befintlig bostad efteråt

Detta är det trygga alternativet. När du väljer att köpa först så riskerar du aldrig att stå utan bostad. Du köper en ny lägenhet eller ett nytt hus och kan sedan i lugn och ro sälja din gamla bostad. Detta alternativ kräver att banken ger dig ett lånelöfte utan villkor. Banken måste godkänna att du kommer att äga två st bostäder samtidigt. Banken räknar då på att hushållets inkomster skall kunna täcka kostnaderna för båda bostäderna under en längre tid. Banken räknar då på ett ”värsta scenario”, dvs att du inte får sålt din gamla bostad och blir sittandes med två bostäder som du skall betala månadsavgift, räntekostnader, driftskostnader osv för.
I dagens marknad behöver man sällan oroa sig för att inte få sin nuvarande bostad såld men man kan aldrig garantera att man får det slutpris som man vill ha/behöver.

Nackdelen med att köpa först och sälja efteråt är att du sitter i en helt annan sits när du säljer din befintliga bostad. Du är oftast ganska pressad att sälja din gamla bostad och du vill att det skall gå snabbt för att undvika dubbla boendekostnader. Om du har otur och hamnar i en tillfällig svacka på marknaden så finns risken att du till slut får sälja bostaden till ett pris som du inte är nöjd med. Det kan ibland uppstå mindre svackor i bostadsmarknaden där köparna helt plötsligt minskar under några veckor/månader. Hamnar du i en sådan dipp så ökar risken för en mindre lyckad bostadsförsäljning.

Fördel:
-Du riskerar inte att stå utan bostad.
-Du kan flytta över bundna bolån till den nya bostaden.

Nackdel:
-Risk finns att du inte får ut det slutpris som du vill ha på grund av tillfälligt svag marknad.

Jämför lånelöften och bankernas erbjudanden
Om du skall köpa en ny bostad bör du alltid jämföra bankernas olika erbjudanden innan du väljer bank. Lånekoll.se hjälper dig med detta gratis. Du gör en ansökan och får en lista med erbjudanden från olika banker. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudanden eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

2. Sälja först och köpa ny bostad efteråt

Detta är alternativet för dig som verkligen vill vara säker på att du får ut det slutpris som du behöver/vill ha. Genom att sälja först så försäkrar du dig om att du inte behöver sälja bostaden till ett underpris. Om du har otur och hamnar i en tillfällig svacka på marknaden så kan du i lugn och ro dra tillbaka försäljningen och sedan göra ett nytt försök när marknaden tagit fart igen.
Om du väljer att sälja först bör du se till att sätta tillträdesdatum långt fram i tiden.
Du riskerar annars att stå utan bostad när det är dags att lämna över nycklarna till din köpare. Se till att ha en plan B om du väljer att sälja först.

Ibland kräver banken att du skall sälja först för att du överhuvudtaget skall få lånelöftet.

Fördel:
-Du försäkrar dig om att få ut det slutpris som du önskar för din bostad.

Nackdelar:
-Du riskerar att stå utan bostad om du inte hittar en ny att köpa innan du skall lämna över nycklarna till din gamla bostad.
-Du riskerar även att behöva betala ränteskillnadsersättning på bundna bolån om du inte har en ny bostad du kan flytta dom till.

3. Köpa med försäljningsvillkor

Om bankens kalkyler visar att din/er inkomst inte räcker till att driva runt två bostäder samtidigt så kommer banken att ge dig ett lånelöfte med ett så kallat försäljningskrav. Ett försäljningskrav innebär att du måste ha ett bindande köpekontrakt/överlåtelseavtal på din nuvarande bostad innan du får tillträda din nya.

Om du inte redan har ett bindande avtal på din gamla bostad så kommer banken alltså inte att låna ut pengarna till din nya bostad.

Även om du får ett försäljningskrav i ditt lånelöfte så kan du köpa en bostad först, innan du sålt din gamla. Då krävs det dock att du/ni skriver in ett försäljningsvillkor (även kallat förbehåll) i avtalet när du köper din nya bostad.

Försäljningsvillkoret ger dig som köpare ”öppet köp” under en bestämd tid, vanligtvis 1-2 månader. Du har då tid på dig att sälja din befintliga bostad. Om du inte lyckas sälja din befintliga bostad så går hela köpet tillbaka och eventuell handpenning som erlagts betalas tillbaka i sin helhet till dig som köpare.

Detta brukar tyvärr inte säljare gå med på i dagens marknad då det innebär en risk för säljaren eftersom köpet riskerar att gå tillbaka. Säljaren står i så fall på ruta ett igen och får börja om från början. I dagens marknad väljer säljaren oftast en budgivare som inte har något försäljningsvillkor, trots att den budgivaren har lagt ett lägre bud än du.

Fördel:
-Du tar inga risker.

Nackdel:
-Du kanske inte får köpa den bostad du vill eftersom säljaren väljer en budgivare som inte kräver ett försäljningsvillkor.

Oavsett vilket alternativ du väljer – börja i rätt ände

Oavsett vilket alternativ du väljer så bör du börja i rätt ände.
Börja med att ta kontakt med mäklarna i ditt område/kommun.
Se till att få en kostnadsfri värdering av din nuvarande bostad och lägg upp en plan tillsammans med en mäklare. Att ha en plan innebär att du hela tiden ligger steget före och slipper stress samt dåliga beslut.

På den helt kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se kan du enkelt fylla i dina uppgifter och sedan få hjälp att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna i ditt område. Du kan sedan använda dessa offerter för att välja ut vilken/vilka mäklare du vill ta ett möte med. Du kan även använda offerterna när du skall förhandla om mäklararvodet med din mäklare. Se till att du får den bästa mäklaren men även att du inte betalar ett överpris för tjänsten.

Du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter hos Mäklarofferter.se och det är helt gratis.

Glöm inte att jämföra lånelöften och bankernas erbjudanden
Om du skall köpa en ny bostad bör du alltid jämföra bankernas olika erbjudanden innan du väljer bank. Lånekoll.se hjälper dig med detta gratis. Du gör en ansökan och får en lista med erbjudanden från olika banker. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudanden eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

22 KOMMENTARER

 1. Hejsan!
  Jag och min sambo har köpt nyligen en villa och jag vill ensam köpa bostadsrätt ekonomi är fixat tänkte hyra ut bostadsrätten till en släkt får jag ha båda villa och bostadsrätt ?
  Mvh
  Alex

  • Hej Alex.

   Ja du kan äga både en bostadsrätt och en villa.
   Huruvida banken godkänner att du tar lån till köpet av bostadsrätten kan inte jag svara på. Det kan endast banken svara på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Jag har köpt en ny bostadsrättslägenhet och har inte fått min gamla såld ännu. Har tillträde till den nya om två veckor. Har fått ett beviljat brygglån av banken som gäller i högst 6 månader.
  Hur gör jag med hemförsäkringen? Jag antar att jag måste teckna ett nytt för den nya lägenheten och ha kvar försäkringen för den gamla tills den har blivit såld. Samma sak med el-avtalet.
  Men hur gör jag med bredband- och TV-avtalet?
  Ska jag anmäla adressändring och ändra folkbokföringsuppgifter?

  • Hej Eva.

   Ja du bör ha försäkring och el på bägge lägenheterna.
   Tv och bredband räcker det ju att du har i lägenheten du skall bo i.

   Ja du skall göra en flyttanmälan när du skall flytta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej.

  Jag köpte en bostadsrätt innan jag började studera, vilket är ett år sedan. Lägenheten har gått upp i värde och jag skulle vilja flytta till en större lägenhet men i samma prisklass som den jag har nu.

  Finns det möjlighet att ta ett lån i samma storlek, fastän mina inkomster minskat? Riskerar jag min kreditvärdighet på det lånet jag har idag om jag kontaktar banken om detta ärende?

  Jag är fortfarande anställd och jobbar extra vid sidan om studierna.

  Mvh Sara

  • Hej Sara.

   Förmodligen godkänner inte banken ett nytt lån nu när du studerar om du inte har en bra medsökande/medlånatagare som står med på lånet, till exempel en förälder.

   Mvh admin på EKonomifokus

 4. Hej. Sitter i en brf där vi har gått in med 300 000kr. Vi är sugna på gå vidare till ett radhus, nyproduktion, där säljstarten börjar snart. (Inflyttning 2021)
  Kan man få lånelöfte på det man har i sin lägenhet utan att sälja först?
  (Insatsen till det nya)
  Mvh Anders

  • Hej Anders.

   Ja absolut.
   Du får kontakta din bank och ansöka om lånelöfte så får de beräkna om de vill låna ut pengar till dig.
   Men det är ju väldigt vanligt att folk har sina besparingar i en bostad så det är inga konstigheter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,

  Jag och min sambo har en bostadsrätt som vi vill sälja för att köpa större då vi har en dotter på 2år och en till på väg. Lägenheten står på min sambo nu. Men vi tänkte stå tillsammans på nästa lägenhet som vi köper.
  Det kluriga är att jag har en anmärkning men ingen skuld. Har fast inkomst båda två.
  Finns det möjlighet att köpa bostad ihop trotts detta?

  • Hej FM.

   Ja absolut.
   Banken gör en helhetsbedömning över er ekonomi när de beräknar lånelöftet så det skall nog inte vara något bekymmer.
   Det är bara att göra en ansökan om lånelöfte så får ni svar av banken, svart på vitt.
   Eftersom din sambo inte har betalningsanmärkning så kommer inte heller bostadsrättsföreningen att neka er medlemskap.

   Mvh admin på Ekonomiokfus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Har precis skrivit på köpekontrakt på ett radhus. Banken anser inte att vi har marginalen för att ha dubbla boenden. Dock har jag bett mina föräldrar om hjälp ifall vi inte får våran lägenhet såld i tid. De har en lägenhet som är värderat till ca 4,6 milj som är obelånad. De har ett sommarhus som är värt ca 1,9 milj och belånat med ca 1,5 milj. Ser du några problem i att mina föräldrar lånar ca 3,1 milj på sin lägenhet för att sedan låna mig dessa pengar till radhuset? Jag kommer betala tillbaka så fort jag fått lägenheten såld. De har en gemensam inkomst på ca 90 000 kr/mån före skatt.

   • Hej Cj.

    Nej det borde inte vara några problem eftersom de har såpass bra inkomster och inga lån på lägenheten.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Köpte radhus i Stockholm och betalade 5% av handpenning ..10% blir som överbryggslån men hög ränta ..lyckades inte sälja min närvarande lägenhet innan inflyttnings datum och då sa banken att jag får mer tid på mig för att sälja det tom i slutet av september…fick nycklarna för det nya radhuset och skrev på kontraktet.
   Nu sitter jag med dubbel boående och höga kostnader …lyckades inte heller att sälja min gamla bostad/ lägenhet under augusti
   Vad händer nu om jag inte fått den såld ? Ska banken tvinga mig att sälja det nya huset i stället??
   Skulle vilja gärna hyra ut min lägenhet i andra hand men vet inte om banken tillåter mig att göra det
   Hjälp mig ..mår så dåligt psykisk och fysik !!

   • Hej Hanan.

    Banken kommer förmodligen inte godkänna att du hyr ut din gamla lägenhet.
    Antingen går de med på att du sänker priset på din gamla lägenhet eller så tvingas du sälja din nya.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!

   Sitter i en BRF värde c:a 2miljoner i Malmö, vill flytta. Hur gör jag för att sälja min BRF och var skall man bo under tiden av försäljningen. Jag är arbetslös 62år och tänkte ha pengarna till min pension.

   Mvh

   Mats

   • Hej Mats.

    Du får kontakta några mäklare och bjuda hem dom för en värdering/möte.
    De hjälper dig med tips och råd kring hur du skall bära dig åt med försäljningen.
    Du kan bo hemma i lägenheten under själva försäljningsprocessen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi har köpt hus, och har som villkor att få lånet mot uppvisad försäljningskontrakt på befintlig bostadsrätt. Har betalad handpenningen. Vad händer om vi ej skulle kunde sälja våran lgh senast 2 veckor innan tillträde på den nya bostaden?

   Mvh
   Sara

   • Hej Sara.

    Om ni har med ett försäljningsvillkor i kontraktet på det hus ni köpt så är det inga konstigheter alls. Då får ni tillbaka handpenningen och ingen skada är skedd.

    Om ni inte har något försäljningsvillkor så riskerar ni att begå kontraktsbrott ifall er lägenhet inte säljs och ni inte kan få lån.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej jag har frågat en bänk och de säger att man MÅSTE sälja först eller åtminstone ha ett säljlontrakt innan man köper
   Jag har ekonomi till att ha 2 bostäder under en längre tid 8ch jag har kontantinsatsen på ett hus jag vill ha
   Jag har mäklare på mitt nuvarande och värderingen är ca 500000 över vad jag har i skuld
   Kan du säga mig vad som är problemet .
   Har för tanke att erbjuda banken att jag kan sätta en summa som motsvarar ränta amortering o drift på det nya huset på ett konto som inte får föräras av mig förrän alla affärer gått i lås
   Hjälp mig ber jag dig jag är störtförälskad i det nya hus jag hittat

   Med vänlig hälsning

   • Hej Elisabeth.

    Tydligen har inte banken gjort bedömningen att du har ekonomi för att driva runt två boenden.
    Det du kan göra är att söka lånelöfte hos flera olika banker. Vissa banker är hårdare än andra.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hejsan.

   Mycket bra artikel om ett komplicerat ämne.
   Man vill ju inte sälja innan man har någonstans att flytta till så man riskerar att stå på gatan.
   Samtidigt, om man köper en ny bostad kommer man att vara super-nojig över att inte få sålt sin gamla bostad.

   Jag står i detta val just nu och tackar ödmjukast för denna artikel!

   Mvh Jossan

   • Hej Jossan.

    Tack för din kommentar. Det är inte det enklaste valet och det beror såklart på hur man är som person också. Om man är en person som vågar chansa osv. Lycka till med bostadsaffärerna!

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here