Hem Bostad Värdera bostad – muntlig & skriftlig värdering

Värdera bostad – muntlig & skriftlig värdering

värdering bostad

En värdering innebär att en kvalificerad bedömning görs av bostadens marknadsvärde. Marknadsvärdet baseras på en rad olika faktorer så som skick, läge, storlek, marknadsklimat osv. Marknadsvärdet är det värde som bostaden bedöms kunna säljas för om den skulle säljas via en normal försäljningsprocess i nuvarande marknadsklimat. Det är vanligtvis en fastighetsmäklare eller en värderingsman som genomför värderingen.

Det går aldrig att fastslå ett exakt värde eftersom bostadens slutpris vid en försäljning påverkas av tillfälligheter orsakade av de spekulanter och budgivare som visat intresse för bostaden. Man kan däremot göra en uppskattning av vilket pris bostaden mest sannolikt borde kunna säljas för i nuvarande marknadsklimat.

Fastighetsmäklare är de som är absolut bäst på att bedöma värdet på bostadsrätter och hus. De kommer hem till dig och kikar på din bostad för att kunna göra en korrekt bedömning av bostadens marknadsvärde. Det kostar inget att bjuda hem en mäklare på ett värderingsmöte och du förbinder dig inte till att anlita mäklaren bara för att du fått hjälp med en värdering.

När mäklaren har varit på besök får du en muntlig värdering gratis. Om du vill ha värderingen skriftligt kan mäklaren ordna det men det kostar vanligtvis pengar. Läs mer om det i artikeln.

Artikelns innehåll:
1. Muntlig värdering (gratis)
2. Skriftlig värdering (för omläggning eller utökning av lån)
3. Hur ett värderingsmöte med en mäklare går till
4. Vad marknadsvärdet baseras på
5. Onlinevärderingar

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Muntlig värdering (gratis)

Muntlig värdering av bostadsrätt och hus / villa

En muntlig värdering innebär att en mäklare kommer på hembesök och bedömer ditt hus eller din bostadsrätts marknadsvärde. Värderingen får du muntligt av mäklaren och denna typ av värdering är helt gratis.

Mäklarna tjänar på dessa värderingar eftersom de får nya kundkontakter. Dessa kundkontakter är livsviktiga för mäklarnas arbete.

Mäklaren hoppas på att få sälja din bostad någon gång i framtiden. Det gör inget om det är flera år kvar till du skall sälja, mäklarna tänker långsiktigt. Kostnadsfria muntliga värderingar är en grundsten i mäkleriet.

En muntlig värdering kostar ingenting

Anledningarna till att man kan vilja ta reda på bostadens marknadsvärde kan vara:

 • Man planerar att sälja bostaden
 • Man är bara nyfiken på bostadens rådande marknadsvärde
 • Man behöver veta värdet för att söka lånelöfte inför köp av ny bostad
 • Man skall lägga om lånen eller belåna bostaden för renovering eller köp av bil till exempel

Vill du göra en värdering inför en försäljning?
Använd hemsidan Hittamäklare.se som hjälper dig att få kontakt med de bästa mäklarna i ditt område och att jämföra deras offerter. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in dina uppgifter.

Skriftlig värdering (kostar vanligtvis pengar)

Skriftlig värdering av hus och bostadsrätt

Om du skall lägga om lånen eller utöka ditt bolån så vill banken oftast ha en skriftlig värdering som är utfärdad av en mäklare. En skriftlig värdering innebär att mäklaren skriver ett så kallat värderingsintyg. Intyget signeras av mäklaren.

Banken använder detta intyg som underlag för omläggningen eller utökningen av lånet. Eftersom mäklaren signerar värderingen så innebär det ett visst ansvar för mäklaren och därför tar många mäklare betalt för skriftliga värderingar.

En skriftlig värdering av ett hus eller en bostadsrätt kostar normalt mellan 1 500 – 2 500 kr

 • Skriftliga värderingar används vid omförhandling, omläggning och utökande av bolån
 • Skriftliga värderingar kostar vanligtvis mellan 1 500 – 2 500 kr
 • Mäklaren har ett ansvar för värderingen

Hur en värdering med en mäklare går till

Mäklaren kommer på hembesök. Ni går gemensamt igenom bostaden och du som ägare berättar om bostaden samt eventuella renoveringar som gjorts. När ni är klara med genomgången så sätter ni er ner vid köksbordet och diskuterar förutsättningar kring din bostad och även din boendesituation. Mäklaren kommer fråga om du planerar att sälja bostaden, letar ny bostad, vill lägga om lån eller om du bara är nyfiken på värdet.

Mötet och den muntliga värderingen är helt gratis och du förbinder dig inte till att anlita mäklaren så länge du inte skriver under ett så kallat förmedlingsavtal, dvs ett avtal där du ger mäklaren i uppdrag att hjälpa dig med att sälja bostaden.

Om du planerar att sälja bostaden kan du be att få en offert av mäklaren som visar vad han/hon tar i arvode så att du kan jämföra flera olika mäklare innan du bestämmer dig för vem du vill anlita.

 • Värderingen tar normalt ca 30-60 minuter
 • Värderingsötet är gratis och du förbinder dig inte till att anlita mäklaren
 • Bostaden och din boendesituation diskuteras
 • Mäklaren kan ge förslag på värdehöjande renoveringar
 • Om du planerar att sälja bostaden får du en offert av mäklaren
 • Läs även vår artikel: Välja mäklare till försäljningen – Hur du bör tänka

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad marknadsvärdet baseras på

Att värdera bostäder kräver rutin och god kunskap om bostadspriserna i det område som bostaden ligger i. Duktiga mäklare är skickliga på att bedöma marknadsvärdet på en bostad och deras bedömningar stämmer oftast väl överens med va bostaden faktiskt säljs för i slutändan.

Marknadsvärdet för bostadsrätter och hus baseras på tidigare försäljningar av liknande bostäder i området samt hur läget på marknaden är just nu. Mäklaren jämför din bostad med andra bostäder som sålts i området tidigare och tar även hänsyn till läge, storlek, skick, marknadens utveckling och så vidare.

Du får sedan det bedömda marknadsvärdet presenterat. Eftersom det aldrig går att säga exakt hur mycket en bostad kommer att säljas för så får man sätta ett spann på värderingen. Det innebär att mäklare gör en ungefärlig bedömning kring vad du skulle kunna få ut i slutpris vid en försäljning av bostaden i rådande marknad.

Hus är oftast svårare att värdera än bostadsrätter eftersom de är mer unika och det saknas ofta relevant statistik över tidigare försäljningar av likvärdiga hus i närheten. Värderingsspannet blir därför oftast högre på hus än på bostadsrätter.

Exempel
– Marknadsvärdet på bostadsrätten är 2 000 000 kr +- 100 000 kr.
– Marknadsvärdet på huset är 4 000 000 kr +- 250 000 kr.

 • Marknadsvärdet baseras på rådande marknadsläge, skick, storlek, läge osv
 • Duktiga mäklare är skickliga på att pricka rätt med värderingen
 • Mäklaren jämför bostaden med andra liknande bostäder som tidigare sålts i området
 • Värderingen presenteras med ett spann

Onlinevärderingar

Idag kan man göra värderingar online på diverse olika hemsidor. Dessa värderingar baseras endast på statistik från tidigare försäljningar i området. De tar ingen eller dålig hänsyn till bostadens skick, läge och planlösning. Statistiska värderingar är mycket opålitliga och ligger ofta flera hundra tusen kronor ifrån verkligheten. Vi rekommenderar därför INTE att man förlitar sig på en statistisk värdering.

Hemsidor som erbjuder onlinevärderingar:

Samtliga tjänster nedan är gratis att använda.

🔗 Blok – Blok.se
🔗 Booli – Booli.se/vardera
🔗 Hemnet – Hemnet.se/vardera

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Mäklarnas ”gåvor” vid värdering

Ofta erbjuder mäklarfirmorna även en gåva till alla som bokar in en kostnadsfri värdering. Gåvan kan vara allt från en kokbok eller en brandsläckare till en Linas matkasse som levereras direkt hem till din dörr. Om mäklarfirman har en sådan kampanj tar de med gåvan och överlämnar den vid värderingstillfället.

Dessa gåvor är till för att locka folk till att bjuda hem mäklare på värderingsmöten. Mäklarna hoppas på att göra ett gott intryck så att de i framtiden kan få sälja din bostad.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en värdering av ett hus?

Muntliga värderingar är gratis. Skriftliga värderingar av hus kostar vanligtvis mellan 1 500 – 2 500 kr

Vad kostar en värdering av en bostadsrätt?

Muntliga värderingar är gratis. Skriftliga värderingar av bostadsrätter kostar vanligtvis mellan 1 500 – 2 500 kr

Läs även våra artiklar

70 KOMMENTARER

 1. jag ska upprätta en bouppteckning och har två fastigheter tillsammans med min avlidne man.
  måste jag kontakta en värderingsman eller kan jag uppge ett generellt värde på fastigheterna.
  givetvis i samråd med vår son?

  • Hej Berit.

   Det finns inga regler kring värderingen, ni kan värdera själva om ni önskar.
   Det går även bra att skriva taxeringsvärdet som gällde året före dödsfallsåret som värde, om dödsboet föredrar det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!

  Vår potentiella mäklare tar ett fast pris på 40 000 kr + 10 % på överskjutande pris från valfri summa. Hur ska vi tänka kring nöjdhetspriset, dvs den summa vi är nöjda med och som lägger ribban för det överskjutande priset? Ska vi lägga oss nära värderingen eller en bit över? Mäklaren ska ju gärna ha en morot att anstränga sig men det ska inte bli för lätt att tjäna mer pengar på oss heller.

  Denna typ av arvode verkar vanligt idag. Kanske värt att lägga till i listan på typer av arvoden.

  • Hej Sosarorahoh

   Jag tycker ni skall lägga brytpunkten på den nivå ni tror att bostaden kommer att säljas.
   Exempel:
   Om ni tror att ni kan få någonstans mellan 2 300 000 – 2 500 000 kr för bostaden så borde 10 procentaren börja kicka in vid 2 500 000 kr.

   Vi nämner denna arvodesmodell i vår artikel om mäklararvode

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej! Finns det möjlighet för köparen att värdera bostaden med hjälp av mäklare? Så man betala inte för mycket?

  Tack!
  Benjamin

  • Hej Benjamin.

   Ja absolut. Det enklaste är att kontakta en oberoende mäklare som du vet säljer mycket i det området innan du går på visning. Mäklaren kommer i de flesta fallen vara schysst och hjälpa dig att göra en kostnadsfri bedömning av marknadsvärdet baserat på informationen och bilderna på Hemnet.

   Om du skulle vilja att en mäklare följer med dig och tittar på en bostad och gör en bedömning avvärdet så går det säkert att lösa mot en liten betalning också. Det är ovanligt men det är ingen dum ide om man känner sig osäker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej. Vi ska köpa ett radhus för 3,35 men säljaren har fått det värderat till 3,5 av mäklare. Av banken så lånar vi ju till 3,35 men jag undrar om vi kan lägga om bolånet sen för att bli av med topplånet då den är värderad till 3,5? Vi får ju inte göra en ny värdering enligt den 5års regeln? Hur funkar det?

  • Hej Pontus.

   Nej tyvärr, det är priset ni betalar för radhuset som banken använder. Ni kommer bli tvungna att vänta i 5 år tills dess att ni kan göra en ny värdering för att kunna lägga om bolånet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!

  Ville få vår villa värderad för att få ner kostnader för ränta & lån.
  Men enligt min bankman så är det inte möjligt för att vi har bara bott i huset i 2 år och vi tog bunden ränta i 5 år, alltså att vi måste vänta 3 år till innan vi kan få det värderat.
  Sen i slutet av vårt samtal så ändra han sig lite och sa såvida ni inte river det ni har idag och bygger helt nytt från grunden.

  Visst låter det konstigt? Eller!??

  Tacksam för svar

  • Hej David.

   Nej det låter inte konstigt, det låter som att han skojade lite. Han har rätt dock, man får inte värdera om bostaden tidigare än 5 år efter köpet så länge man inte gör stora betydande ombyggnationer eller tillbyggnationer på bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej, i vårt samäganderätt avtal sägs det att hembjuden ska vara 1/3 av taxeringsvärdet och 1/10 av marknadsvärdet. Låter det rimligt?

 7. Hej,
  mitt radhus på tre plan brand härjades förra sommaren och ska renoveras för att återställas till nyskick. Hela radhuset ska renoveras invändigt, är det omfattande nog? Innebär renoveringen att jag kan omvärdera den? Radhuset är köpt 2020,

  • Hej Marie.

   Det är din bank som får avgöra det så du får fråga banken.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej,

  Jag och min bror har ärvt ett hus av våran mor.
  Har mina funderingar på att köpa loss min bror, skall vi då anlita en oberoende värderingsman eller
  skall man gå via en mäklarfirma som erbjuder gratis värderingar.

  Min tanke är så klart att få så rättvis värdering som möjligt, mäklare kanske
  erbjuder en glädje värdering för att man just skall anlita hen ?

  Vänligen
  Patrik

  • Hej Patrik.

   Tag hjälp av 2-3 st mäklare.
   Värderingsfirmor är inte lika bra på att värdera.
   Om ni anlitar mäklarna för skriftliga värderingar så kommer de inte att sätta för höga värderingar.

   Om ni kör på kostnadsfria muntliga värderingar så finns risken, precis som du säger, att någon/några av mäklarna lämnar en glädjevärdering.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej,

  Vi funderar på att sälja våran BRF/lägenhet inom 2-3 år, men vill samtidigt värdera den nu för att kunna sänka belåningsgraden (i hopp om att lägenheten ökat i värde). Så här har jag tänkt mig att vi ska göra:
  – en muntlig värdering först bara för att få en indikation på hur mycket det är värt idag
  – en skiftlig värdering inom några månader när vi fixat till lite saker (snygga till altan + balkong + diverse saker)
  Beroende på värderingen vi får så kanske vi väljer att renovera ett badrum. Vi har haft tankar på det och jag vill helst se först hur mycket det kan vara värt innan vi gör det för att räkna lite på om det är värt det eller inte (finns ju ett ”max värde”, och är det tillräckligt nära priset vi hoppas på så skippar jag det)
  – OM vi väljer att renovera ett badrum så kan vi ju göra en skiftlig värdering igen (omfattande renovering)?

  Har du något tips/tankar på vad jag kan göra? Låter det som en bra plan?
  Som jag förstått är det också bra att vara ute i godtid med ”säljprocessen”, och kanske ha det ute som ”kommande” 6-12 månader innan man vill sälja?

  Tacksam för en grym artikel!

  • Hej AD.

   Det är en bra plan.
   Dock räknas INTE badrum som en tillräckligt omfattande värdering för att du skall kunna slippa 5-års regeln och värdera om bostaden.

   Jag tycker absolut att du skall vara ute i god tid och börja marknadsföra bostaden som ”kommande försäljning” 6-12 månader innan det är dags för försäljningen.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

 10. Hej!
  Undrar hur man ska göra när man flyttat isär för att man var tvungen till det och fortfarande äger halva huset, min dotters pappa bor kvar i huset och vill endast ta över lånen men det går inte jag med på eftersom jag också lagt in pengar i huset och att det förhoppningsvis har ökat i värdet under de 10 åren vi haft det.

  Det är ju marknadsvärdet man ska gå efter eller hur?
  Vet inte om det i så fall blir utköp eller försäljning.
  Mvh Helen

  • Hej Helen.

   Ja det är marknadsvärdet ni skall gå på.
   Bjud hem 2-3 st olika mäklare som värderar huset och dra ett snitt på deras värderingar så får ni ett marknadsvärde.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej!

  Jag är mitt upp i ett köp av ett torp, och efter måånga om och men av olika anledningar så fick jag chansen att köpa stället för under slutbudet, då många av dem som velat köpa inte fått lånet för det är nolltaxerat. Nu säger även min bank samma sak.

  Banken sade att en mäklare kan göra värdering åt mig för en summa. Är det vanligt att man säljer fritidshus utan värdering? Och borde inte detta ligga i mäklare och säljarens intresse att ha det värderat?

  Sen, om jag nu tar in mäklare är det klokt eller dumt att fråga den säljande mäklaren om en skriftlig värdering. Eller ska jag ta in en annan opartiskt?

  Med vänlig hälsning,
  Fredrik darmell

  • Hej Fredrik.

   Det har jag aldrig hört talas om faktiskt.
   Men ta in en mäklare som gör en skriftlig värdering då, det kostar ju inte jättemycket.
   Den mäklare som säljer torpet kan säkert göra det gratis (för att kunna få ihop affären) så det är ju bara att låta den mäklaren göra värderingen.
   Du behöver ingen opartisk mäklare för värderingen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej,

  Jag köpte en andel i en nybyggd fastighet med bostadsrätter i norra Stockholm för 6 år sedan. Bostäderna har under tiden hyrts ut. Under dessa 6 år har olika typer av fastigheter (lägenheter, villor, fritidshus etc) i kommunen ökat med över +50% i värde. Nu hävdar en ny mäkare att värdet på fastigheten är -40% lägre än köpepriset. Detta låter i mina öron rätt otroligt. Det finns inga allvarliga skador på fastigheten (som vattenskador, mögel etc). Hur kan man gå vidare för att kolla så inget ”brott” har begåtts vid endera värderingarna för att kanske gynna någon?

  • Hej Jim.

   Jag förstår inte riktigt vad du menar tyvärr.
   Jag tror inte att jag kan hjälpa dig med detta ärende.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Daniel.

   Om det endast gäller muntlig värdering så kan du värdera ditt hus hur många gånger du vill och när du vill.
   Om det handlar om att lägga om lånen så kan du endast värdera om huset vart 5:e år enligt den nya lagen för amorteringskravet.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Hej.
  Om jag hyr ett hus och eventuellt är intresserad av att köpa det, kan jag få det värderat utan ägarens tillåtelse då?

  • Hej Christina.

   Ja det är bara att bjuda hem en eller flera mäklare och sedan presentera resultatet för säljaren.
   Jag tror dock inte att säljaren kommer att lägga särskiljt mycket vikt vid dina värderingar utan det bästa är att ni gör värderingarna i samråd.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Jag måste säga att det är schysst av mäklarna att erbjuda gratisvärderingar såhär. Att man till och med får en present för att värdera bostaden är ju sjukt. Måste vara många som missbrukar det och bokar värderingar trots att de inte ens är intresserade av värdet av sin bostad?

  • Hej Joe.

   Ja det är många som gör värderingar enbart för att få premien som mäklarfirmorna erbjuder om det är en fin premie/present som erbjuds. Dock åker de flesta mäklare gärna på det mötet ändå. De får skapa en relation med en potentiell kund och det kan i framtiden innebär en försäljning som inbringar väldigt mycket pengar. De ser helt enkelt på det hela väldigt långsiktigt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej,
  Vi har ett sommartorp som vi äger tillsammans med en släkting. Nu vill släktingen bli utköpt och vi skall på något sätt komma överens om ett pris. Vi är osäkra på hur vi skall gå till väga för att få en så rättvis värdering som möjligt då fastigheten ligger på en liten ort med få liknande försäljningar och den är i eftersatt skick med många dolda fel. Kan det vara bättre att använda taxeringsvärdet?
  /Daniel

  • Hej Daniel.

   Taxeringsvärdet skall ni definitivt inte använda då det inte har något med marknadsvärdet att göra.
   Ta hem 2-3 mäklare och gör värderingar. Sedan tar ni ett snitt på dessa värderingar och använder som pris.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Tackar för klargörandet.
  Jag har undrat tidigare varför alla mäklarna anstränger sig för att få komma och värdera min bostadsrätt.
  Det kostar ju inget liksom. Nu fattar jag att det är för att de vill sälja min lägenhet längre fram när jag väl skall sälja. Muntliga värderingar av lägenheter är alltid gratis som jag förstår det.

  • Hej Johanna.

   Det är alltid kul när man kan hjälpa till.
   Mäklarna vill åka på så mycket värderingar som möjligt. Det spelar ingen roll om man inte skall sälja bostaden förrän om flera år. Mäklaren vill börja bygga relation med dig så att du skall tänka på just den mäklaren den dagen då börjar fundera på att sälja. Det kallas inom marknadsföring för att vara top of mind.

   Mvh admin på EKononifokus

 17. Hej och tack för en klockren artikel om ämnet värdera bostad.
  Det framgår inte alltid i mäklarnas annonser vad det faktikst är och hur värderingen går till. All heder åt informationssajter som denna.

  • Hej Michael.

   Tack för din fina feedback. Vi tyckte också att det saknades information kring ämnet. Det var därför vi startade sajten Ekonomifokus.

   Mvh admin på EKonomifokus

 18. Hej och tack för en bra artikel!
  Jag skall flytta inom något år från mitt hus i göteborg. När bör jag bjuda in en mäklare för ett möte och en värdering?

  • Hej Ulle.

   Redan nu tycker jag. Det är inget att hålla på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hej,
  Vi har ärvt en villa som vi vill värdera, eventuellt så vill en av arvingarna ta över huset och köpa ut de övriga.
  Hur ska man gå till väga för att det ska bli mest rättvist?
  Antar att man bör göra ett par värderingar, men hur många?
  Det borde väl räcka med muntliga värderingar då?
  Kanske blir så att villan ska säljas, det vet vi inte ännu.

  • Hej Magnus.

   Jag tycker ni skall göra 3st värderingar med olika mäklare.
   Ta sedan ett snitt på dessa tre värderingar och använd er av det snittet.
   Passa även på att undersöka vilken mäklare som ni alla gillar bäst när ni har mäklarna på besök ifall att det blir en försäljning på huset istället för utköp.
   Det räcker med muntliga värderingar och det bäst är om alla arvingarna är med på alla värderingar så att de får höra med egna öron vad mäklarna säger. Då minskar man risken för att det skall bli något snack i efterhand.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 20. Hej,

  Jag har nyss flyttat in i ett nyproducerat brf-radhus. Min fråga ä, när kan jag göra en nyvärdering på radhuset? Priset sattes ju för snart 3 år sedan. Med vänlig hälsning, Oskar

  • Hej Oskar.

   Du får göra en ny värdering tidigast 5 år efter det att du skrev upplåtelseavtalet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej hej.

  Om jag skall värdera mitt hus, kan jag räkna med ca 60 minuters möte då med mäklaren?

  • Hej Gunnar.

   Ja ungefär en timme tar det.
   Det beror lite på hur pratglada du och mäklaren är.
   Ett värderingsmöte kan ta 30 minuter ibland och ibland tar det 1,5 timme.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 22. Hej.

  Använder bankerna statistiska värderingar när de bedömer bostadens värde i sina kalkyler?

  • Hej William.

   Bankerna har egna system som gör statistiska värderingar men om de behöver en pålitlig värdering så använder de sig av mäklare för sina värderingar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Hej Ekonomifokus.

  Jag hänger med på det mesta ni skriver.
  Men vad är skillnaden på en skriftlig värdering av ett hus eller lägenhet kontra en marknadsvärdering?

  • Hej AnnaStina.

   Det är i princip samma sak.
   Mäklaren bedömer värdet på bostaden och vid en skriftlig värdering skrivs värdet ner på ett dokument vilket gör att du kan nyttja värderingen hos banken för att lägga om lån osv.

   Mvh admin på EKonomifokus

 24. Hej

  Jag ska byta bank från Swedbank > Länsförsäkringar. Mina nya bank (Länsförsäkr.) vill då ha en färsk värdering.

  Jag tog kontakt med Fastighetsbyrån (via deras frågeformulär) och det stod att de gjorde en kostnadsfri värdering.

  Nu ringde de tillbaka och frågade om jag ska sälja / lägga om lånet. Jag sa att jag skulle byta bank och därav ville ha en värdering. Då ville de ha 1500kr för det trots att de går ut med att det var gratis!?

  Så, jag vill ha en gratis värdering av min lägenhet som min nya bank kräver. Hur går jag till väga? Vem gör det gratis utan motprestation? Jag vill inte binda mig till något, däremot har jag inga problem att ljuga för mäklare / banker för de lurar alla oavsett.

  Mvh

  • Hej Karl-Pontus.
   I princip alla mäklare tar betalt för att göra ”skriftliga” värderingar som används för att lägga om lån osv.
   Eftersom det inte finns någon försäljning så tjänar ju inte mäklaren några pengar på att lägga flera timmar på att åka och titta på din bostad och sedan skriva ihop en värdering och skicka. Mäklarna får dessutom inom de flesta mäklarfirmorna bekosta sin egen bil inkl drivmedel utan att få milersättning.
   Dessutom har mäklaren ett juridiskt ansvar samt ansvar gentemot banken när de gör skriftliga värderingar.

   Jag vet inte vad du själv jobbar med men hur hade du känt om någon hade lurat dig så du hade fått jobba flera timmar gratis på ditt jobb?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Hej EF.

  Jag skall köpa ut min man ifrån vårt hus. Hur många mäklare bör vi ta för värdering av bostaden?
  Måste man ta alla värderingar skriftligt eller räcker det med att värdera huset gratis via muntliga värderingar?

  • Hej Birgitta.

   2-3 st är ett bra antal mäklare att bjuda hem:
   Tag sedan ett snitt på värderingarna och använd det.
   Det räcker med muntliga ifall ni båda är med när dom görs.

   Mvh admin på EKonomifokus

 26. Hej.
  Vad ska man tänka på inför en värdering av huset? Behöver man städa och plocka fram handlingar osv inför värderingen?

  • Hej Laila.
   Du behöver inte städa. Mäklaren bedömer bsara bostaden och inte på dina möbler och inredning.
   Du kan plocka fram dokumentation från när du köpte bostaden samt information kring hur mycket du lagt ut på renoveringar osv.

   Mvh admin på EKonomifokus

 27. Hej.
  Jag vill omvärdera min bostad för att lägga om lånen på min lägenhet/bostadsrätt.

  Är det möjligt att få den omvärderingen gratis eller blir jag tvungen att betala?
  Jag köpte min lägenhet nu under 2017. Måste jag vänta i 5 år eller kan jag göra omvärderingen redan under 2018 eller 2019? Jag bor i Stockholm ifall det spelar någon rol.

  • Hej Minna.

   Du kan säkert komma undan gratis om du kan få en mäklare att tro att du skall sälja bostaden inom något år eller två och indikerar på att den mäklaren kommer få hjälpa till med försäljningen. Många mäklare hjälper dig då gratis för att vara snälla.
   Så om du kan med att ljuga lite så kan du säkert få en gratis/kostnadsfri skriftlig värdering.

   Du måste vänta i 5 år innan du kan värdera om bostaden/ gör en omvärdering tyvärr.
   Det är det nya amorteringskravet med dess 5-års regel som tvingar dig att vänta.

   Mvh admin på EKonomifokus

 28. Är det någon skillnad på marknadsvärde och värde? När man gör en sådan muntlig värdering som ni nämner ovan. Är det då en vanlig gratisvärdering eller är det en marknadsvärdering?
  Använder man samma metoder när man värderar en villa som en lägenhet eller en bostadsrätt?

  Finns det några parametrar som är olika när man värderar friköpta hus gentemot bostadsrätter?

  • Hej Krille.
   Det är ingen skillnad på värdering och marknadsvärdering. Det är samma sak men med olika namn.
   När en värdering görs så tar man hänsyn till läget på bostaden, storlek, skick, kostnader för drift osv.

   Den enda skillnaden som finns när man värderar en fastighet/ett hus gentemot en bostadsrätt är att man måste ta hänsyn till hur mycket pantbrev som det finns uttaget i fastigheten.
   Pantbrev är dyrt om det finns lite eller inga pantbrev uttagna så kan detta påverka marknadsvärdet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Jag gjorde en värdering av min bostadsrätt men fick ingen present som jag hade blivit lovad.
  Jag mailade mäklarfirman och fick då min matkasse som jag hade blivit lovad (y)

  Jag jämförde mellan svensk fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån, husman Hagberg och Bjurfors.

  Valet landade till slut på Bjurfors.

  • Hej Joy.
   Va bra att de gav dig den gåva som de hade lovat.
   Bjurfors är en bra fastighetsmäklarbyrå.

   mvh admin på Ekonomifokus

 30. Hej.
  Jag skall värdera min bostad (lägenhet) i Stockholm nu under slutet av 2017.
  Jag planerar att sälja under 2018.

  Tycker ni att jag borde lägga lägenheten som kommande redan i år?

  Mvh Anna

  • Hej Anna.

   Vi tycker absolut att du borde lägga ut lägenheten som kommande.
   Det finns inget att förlora på det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 31. Hej.
  Tack för denna artikeln.
  Jag skall värdera mitt hus och sökte efter alternative online/på nätet som är gratis. Jag testade Hittamäklare som jag måste säga fungerade superbra!
  Jag fick min gratisvärdering av huset å fick dessutom en premie/gåva.

  Tyvärr fungerar ju inte de där versionerna på nätet där man kan värdera sin egen bostad. Det krävs en mäklare som gör en marknadsvärdering.

  • Hej Jens.
   Va roligt att du är nöjd med Hittamäklare och den värdering du fick.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Hej och tack för en grym artikel!
  Jag sålde min bostad nu i januari 2018 och nyttjade Hittamäklare när jag skulle kontakta mäklare.
  Fungerade grymt bra!

  Mvh Christian

  • Hej Chrille.

   Va kul att du blev nöjd med vad Hittamäklare.se kunde erbjuda.
   Vi skulle aldrig rekommendera tjänsten om vi inte tyckte den var väldigt bra.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här