Värdering av bostad – kostnadsfri muntlig & skriftlig

värdering bostad

Kostnadsfria muntliga värderingar av hus och bostadsrätter är en tjänst som alla mäklare erbjuder. Mäklarna tjänar på dessa värderingar eftersom de får nya kundkontakter och dessa kundkontakter är livsviktiga när man arbetar som mäklare.

Mäklaren hoppas på att få sälja din bostad någon gång i framtiden. Det gör inget om det är flera år kvar till du skall sälja, mäklarna tänker långsiktigt. Kostnadsfria värderingar är en grundsten i mäkleriet.

Värdering inför försäljning kallas det första mötet du har med mäklaren när du skall sälja. På detta möte möte får du bland annat en offert av mäklaren samt en muntlig värdering av din bostad.

Denna artikelns innehåll:

 1. Muntlig värdering av hus & bostadsrätter
 2. Hur värderingen går till
 3. Skriftlig värdering till banken (för omläggning eller utökning av lån)
 4. Vad marknadsvärdet baseras på
 5. Statistiska värderingar på nätet

1. Muntlig värdering av hus & bostadsrätter

Äger man en bostadsrätt, ett hus, ett radhus eller ett parhus så är sannolikheten stor att man är nyfiken på bostadens nuvarande marknadsvärde. Anledningarna till att man är nyfiken på värdet kan vara flera:

 • Man planerar att sälja bostaden
 • Man är bara nyfiken på bostadens rådande marknadsvärde
 • Man behöver veta värdet för att söka lånelöfte inför köp av ny bostad
 • Man skall lägga om lånen eller belåna bostaden för renovering eller köp av bil till exempel

Man kan kontakta en mäklare själv genom att ringa, maila eller besöka mäklarbyråns hemsida och boka in en kostnadsfri värdering. Man kan även använda hemsidan Mäklarofferter.se som hjälper dig att få kontakt med de bästa mäklarna i ditt område. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter hos Mäklarofferter. Du och mäklaren bokar in en dag och en tid då mäklaren kommer på besök och tittar på din bostad.

2. Hur värderingen går till

Mäklaren kommer på hembesök. Ni går gemensamt igenom bostaden och du som ägare berättar om eventuella renoveringar som gjorts i bostaden. När ni är klara med genomgången så sätter man sig ner och diskuterar förutsättningar kring din bostad och även din boendesituation. Mäklaren kommer fråga om du planerar att sälja bostaden, letar ny bostad, vill lägga om lån eller om du bara är nyfiken på värdet.

 • Värderingen tar normalt ca 30-60 minuter
 • Bostaden och din boendesituation diskuteras
 • Mäklaren kan ge förslag på värdehöjande renoveringar/förbättringar
 • Om du planerar att sälja bostaden får du en offert av mäklaren

Mäklarofferter.se kommer du i kontakt med mäklare som hjälper dig att fastställa värdet – utan kostnad.

3. Skriftlig värdering till banken

Om du skall lägga om lånen eller utöka ditt bolån så vill banken oftast ha en skriftlig värdering som är utfärdad av en mäklare. En skriftlig värdering innebär att mäklaren skriver ner värderingen i ett dokument, ett så kallat värderingsintyg. Intyget signeras av mäklaren.

Banken använder detta intyg som underlag för omläggningen eller utökningen av lånet. Eftersom mäklaren signerar värderingen så innebär det ett visst juridiskt ansvar för mäklaren och därför tar många mäklare betalt för skriftliga värderingar. Priset för en skriftlig värdering är normalt mellan 1500 – 2500 kr.

 • Skriftliga värderingar används vid omläggning och utökande av bolån
 • Kostar oftast pengar
 • Mäklaren har ett juridiskt ansvar för värderingen

4. Vad marknadsvärdet baseras på

Bostadens värde baseras på rådande marknadsläge och tidigare försäljningar av liknande bostäder i området. Mäklaren jämför din bostad med andra bostäder som sålts nyligen. Man tar då hänsyn till läge, storlek, skick och så vidare. Du får sedan det bedömda marknadsvärdet presenterat för dig. Eftersom det aldrig går att säga exakt hur mycket en bostad kommer att säljas för så får man sätta ett spann på värderingen. Det innebär att mäklare gör en ungefärlig bedömning kring vad du skulle kunna få ut i slutpris vid en försäljning av bostaden i rådande marknad.

Exempel
Marknadsvärdet på bostaden är 2.000.000 kr +- 100.000 kr.

 • Baseras på rådande marknadsläge
 • Mäklaren jämför bostaden med andra liknande bostäder som nyligen sålts i området
 • Värderingen presenteras med ett spann

5. Statistiska värderingar på nätet

Idag kan man göra värderingar online på diverse olika hemsidor. Dessa värderingar baseras endast på statistik från tidigare försäljningar i området. De tar ingen eller dålig hänsyn till bostadens skick, läge och planlösning. Statistiska värderingar är mycket opålitliga och ligger ofta flera hundra tusen kronor ifrån verkligheten. Vi rekommenderar därför INTE att man förlitar sig på en statistisk värdering.

Läs mer om: automatiska bostadsvärderingar online

Samla in offerter och få kontakt med de bästa mäklarna

Hemsidan Mäklarofferter.sehjälper dig att få kontakt med de bästa mäklarna som är aktiva i ditt område. Utan att förbinda dig till något så fyller du i dina uppgifter och får sedan hjälp att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna. Du får även kontakt med mäklarna och kan enkelt välja vem/vilka du vill bjuda hem på en värdering. Mäklarofferters tjänster är helt gratis och de erbjuder även en topplista över mäklarna i ditt område. Där kan du se statistik och omdömen som tidigare kunder givit mäklarna efter slutförda försäljningsuppdrag.

Mäklarnas gåvor vid värdering

Ofta erbjuder mäklarfirmorna även en gåva till alla som bokar in en kostnadsfri värdering. Gåvan kan vara allt från en kokbok eller en brandsläckare till en Linas matkasse som levereras direkt hem till din dörr. Om mäklarfirman har en sådan kampanj tar de med gåvan och överlämnar den vid värderingstillfället.

56 KOMMENTARER

 1. Hej,

  Jag och min bror har ärvt ett hus av våran mor.
  Har mina funderingar på att köpa loss min bror, skall vi då anlita en oberoende värderingsman eller
  skall man gå via en mäklarfirma som erbjuder gratis värderingar.

  Min tanke är så klart att få så rättvis värdering som möjligt, mäklare kanske
  erbjuder en glädje värdering för att man just skall anlita hen ?

  Vänligen
  Patrik

  • Hej Patrik.

   Tag hjälp av 2-3 st mäklare.
   Värderingsfirmor är inte lika bra på att värdera.
   Om ni anlitar mäklarna för skriftliga värderingar så kommer de inte att sätta för höga värderingar.

   Om ni kör på kostnadsfria muntliga värderingar så finns risken, precis som du säger, att någon/några av mäklarna lämnar en glädjevärdering.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,

  Vi funderar på att sälja våran BRF/lägenhet inom 2-3 år, men vill samtidigt värdera den nu för att kunna sänka belåningsgraden (i hopp om att lägenheten ökat i värde). Så här har jag tänkt mig att vi ska göra:
  – en muntlig värdering först bara för att få en indikation på hur mycket det är värt idag
  – en skiftlig värdering inom några månader när vi fixat till lite saker (snygga till altan + balkong + diverse saker)
  Beroende på värderingen vi får så kanske vi väljer att renovera ett badrum. Vi har haft tankar på det och jag vill helst se först hur mycket det kan vara värt innan vi gör det för att räkna lite på om det är värt det eller inte (finns ju ett ”max värde”, och är det tillräckligt nära priset vi hoppas på så skippar jag det)
  – OM vi väljer att renovera ett badrum så kan vi ju göra en skiftlig värdering igen (omfattande renovering)?

  Har du något tips/tankar på vad jag kan göra? Låter det som en bra plan?
  Som jag förstått är det också bra att vara ute i godtid med ”säljprocessen”, och kanske ha det ute som ”kommande” 6-12 månader innan man vill sälja?

  Tacksam för en grym artikel!

  • Hej AD.

   Det är en bra plan.
   Dock räknas INTE badrum som en tillräckligt omfattande värdering för att du skall kunna slippa 5-års regeln och värdera om bostaden.

   Jag tycker absolut att du skall vara ute i god tid och börja marknadsföra bostaden som ”kommande försäljning” 6-12 månader innan det är dags för försäljningen.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

 3. Hej!
  Undrar hur man ska göra när man flyttat isär för att man var tvungen till det och fortfarande äger halva huset, min dotters pappa bor kvar i huset och vill endast ta över lånen men det går inte jag med på eftersom jag också lagt in pengar i huset och att det förhoppningsvis har ökat i värdet under de 10 åren vi haft det.

  Det är ju marknadsvärdet man ska gå efter eller hur?
  Vet inte om det i så fall blir utköp eller försäljning.
  Mvh Helen

  • Hej Helen.

   Ja det är marknadsvärdet ni skall gå på.
   Bjud hem 2-3 st olika mäklare som värderar huset och dra ett snitt på deras värderingar så får ni ett marknadsvärde.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Jag är mitt upp i ett köp av ett torp, och efter måånga om och men av olika anledningar så fick jag chansen att köpa stället för under slutbudet, då många av dem som velat köpa inte fått lånet för det är nolltaxerat. Nu säger även min bank samma sak.

   Banken sade att en mäklare kan göra värdering åt mig för en summa. Är det vanligt att man säljer fritidshus utan värdering? Och borde inte detta ligga i mäklare och säljarens intresse att ha det värderat?

   Sen, om jag nu tar in mäklare är det klokt eller dumt att fråga den säljande mäklaren om en skriftlig värdering. Eller ska jag ta in en annan opartiskt?

   Med vänlig hälsning,
   Fredrik darmell

   • Hej Fredrik.

    Det har jag aldrig hört talas om faktiskt.
    Men ta in en mäklare som gör en skriftlig värdering då, det kostar ju inte jättemycket.
    Den mäklare som säljer torpet kan säkert göra det gratis (för att kunna få ihop affären) så det är ju bara att låta den mäklaren göra värderingen.
    Du behöver ingen opartisk mäklare för värderingen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Jag köpte en andel i en nybyggd fastighet med bostadsrätter i norra Stockholm för 6 år sedan. Bostäderna har under tiden hyrts ut. Under dessa 6 år har olika typer av fastigheter (lägenheter, villor, fritidshus etc) i kommunen ökat med över +50% i värde. Nu hävdar en ny mäkare att värdet på fastigheten är -40% lägre än köpepriset. Detta låter i mina öron rätt otroligt. Det finns inga allvarliga skador på fastigheten (som vattenskador, mögel etc). Hur kan man gå vidare för att kolla så inget ”brott” har begåtts vid endera värderingarna för att kanske gynna någon?

   • Hej Jim.

    Jag förstår inte riktigt vad du menar tyvärr.
    Jag tror inte att jag kan hjälpa dig med detta ärende.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Hej Daniel.

    Om det endast gäller muntlig värdering så kan du värdera ditt hus hur många gånger du vill och när du vill.
    Om det handlar om att lägga om lånen så kan du endast värdera om huset vart 5:e år enligt den nya lagen för amorteringskravet.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej.
   Om jag hyr ett hus och eventuellt är intresserad av att köpa det, kan jag få det värderat utan ägarens tillåtelse då?

   • Hej Christina.

    Ja det är bara att bjuda hem en eller flera mäklare och sedan presentera resultatet för säljaren.
    Jag tror dock inte att säljaren kommer att lägga särskiljt mycket vikt vid dina värderingar utan det bästa är att ni gör värderingarna i samråd.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Jag måste säga att det är schysst av mäklarna att erbjuda gratisvärderingar såhär. Att man till och med får en present för att värdera bostaden är ju sjukt. Måste vara många som missbrukar det och bokar värderingar trots att de inte ens är intresserade av värdet av sin bostad?

   • Hej Joe.

    Ja det är många som gör värderingar enbart för att få premien som mäklarfirmorna erbjuder om det är en fin premie/present som erbjuds. Dock åker de flesta mäklare gärna på det mötet ändå. De får skapa en relation med en potentiell kund och det kan i framtiden innebär en försäljning som inbringar väldigt mycket pengar. De ser helt enkelt på det hela väldigt långsiktigt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Vi har ett sommartorp som vi äger tillsammans med en släkting. Nu vill släktingen bli utköpt och vi skall på något sätt komma överens om ett pris. Vi är osäkra på hur vi skall gå till väga för att få en så rättvis värdering som möjligt då fastigheten ligger på en liten ort med få liknande försäljningar och den är i eftersatt skick med många dolda fel. Kan det vara bättre att använda taxeringsvärdet?
   /Daniel

   • Hej Daniel.

    Taxeringsvärdet skall ni definitivt inte använda då det inte har något med marknadsvärdet att göra.
    Ta hem 2-3 mäklare och gör värderingar. Sedan tar ni ett snitt på dessa värderingar och använder som pris.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tackar för klargörandet.
   Jag har undrat tidigare varför alla mäklarna anstränger sig för att få komma och värdera min bostadsrätt.
   Det kostar ju inget liksom. Nu fattar jag att det är för att de vill sälja min lägenhet längre fram när jag väl skall sälja. Muntliga värderingar av lägenheter är alltid gratis som jag förstår det.

   • Hej Johanna.

    Det är alltid kul när man kan hjälpa till.
    Mäklarna vill åka på så mycket värderingar som möjligt. Det spelar ingen roll om man inte skall sälja bostaden förrän om flera år. Mäklaren vill börja bygga relation med dig så att du skall tänka på just den mäklaren den dagen då börjar fundera på att sälja. Det kallas inom marknadsföring för att vara top of mind.

    Mvh admin på EKononifokus

  • Hej och tack för en klockren artikel om ämnet värdera bostad.
   Det framgår inte alltid i mäklarnas annonser vad det faktikst är och hur värderingen går till. All heder åt informationssajter som denna.

   • Hej Michael.

    Tack för din fina feedback. Vi tyckte också att det saknades information kring ämnet. Det var därför vi startade sajten Ekonomifokus.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej och tack för en bra artikel!
   Jag skall flytta inom något år från mitt hus i göteborg. När bör jag bjuda in en mäklare för ett möte och en värdering?

   • Hej Ulle.

    Redan nu tycker jag. Det är inget att hålla på.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Vi har ärvt en villa som vi vill värdera, eventuellt så vill en av arvingarna ta över huset och köpa ut de övriga.
   Hur ska man gå till väga för att det ska bli mest rättvist?
   Antar att man bör göra ett par värderingar, men hur många?
   Det borde väl räcka med muntliga värderingar då?
   Kanske blir så att villan ska säljas, det vet vi inte ännu.

   • Hej Magnus.

    Jag tycker ni skall göra 3st värderingar med olika mäklare.
    Ta sedan ett snitt på dessa tre värderingar och använd er av det snittet.
    Passa även på att undersöka vilken mäklare som ni alla gillar bäst när ni har mäklarna på besök ifall att det blir en försäljning på huset istället för utköp.
    Det räcker med muntliga värderingar och det bäst är om alla arvingarna är med på alla värderingar så att de får höra med egna öron vad mäklarna säger. Då minskar man risken för att det skall bli något snack i efterhand.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Jag har nyss flyttat in i ett nyproducerat brf-radhus. Min fråga ä, när kan jag göra en nyvärdering på radhuset? Priset sattes ju för snart 3 år sedan. Med vänlig hälsning, Oskar

   • Hej Oskar.

    Du får göra en ny värdering tidigast 5 år efter det att du skrev upplåtelseavtalet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Gunnar.

    Ja ungefär en timme tar det.
    Det beror lite på hur pratglada du och mäklaren är.
    Ett värderingsmöte kan ta 30 minuter ibland och ibland tar det 1,5 timme.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej William.

    Bankerna har egna system som gör statistiska värderingar men om de behöver en pålitlig värdering så använder de sig av mäklare för sina värderingar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Ekonomifokus.

   Jag hänger med på det mesta ni skriver.
   Men vad är skillnaden på en skriftlig värdering av ett hus eller lägenhet kontra en marknadsvärdering?

   • Hej AnnaStina.

    Det är i princip samma sak.
    Mäklaren bedömer värdet på bostaden och vid en skriftlig värdering skrivs värdet ner på ett dokument vilket gör att du kan nyttja värderingen hos banken för att lägga om lån osv.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej

   Jag ska byta bank från Swedbank > Länsförsäkringar. Mina nya bank (Länsförsäkr.) vill då ha en färsk värdering.

   Jag tog kontakt med Fastighetsbyrån (via deras frågeformulär) och det stod att de gjorde en kostnadsfri värdering.

   Nu ringde de tillbaka och frågade om jag ska sälja / lägga om lånet. Jag sa att jag skulle byta bank och därav ville ha en värdering. Då ville de ha 1500kr för det trots att de går ut med att det var gratis!?

   Så, jag vill ha en gratis värdering av min lägenhet som min nya bank kräver. Hur går jag till väga? Vem gör det gratis utan motprestation? Jag vill inte binda mig till något, däremot har jag inga problem att ljuga för mäklare / banker för de lurar alla oavsett.

   Mvh

   • Hej Karl-Pontus.
    I princip alla mäklare tar betalt för att göra ”skriftliga” värderingar som används för att lägga om lån osv.
    Eftersom det inte finns någon försäljning så tjänar ju inte mäklaren några pengar på att lägga flera timmar på att åka och titta på din bostad och sedan skriva ihop en värdering och skicka. Mäklarna får dessutom inom de flesta mäklarfirmorna bekosta sin egen bil inkl drivmedel utan att få milersättning.
    Dessutom har mäklaren ett juridiskt ansvar samt ansvar gentemot banken när de gör skriftliga värderingar.

    Jag vet inte vad du själv jobbar med men hur hade du känt om någon hade lurat dig så du hade fått jobba flera timmar gratis på ditt jobb?

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej EF.

   Jag skall köpa ut min man ifrån vårt hus. Hur många mäklare bör vi ta för värdering av bostaden?
   Måste man ta alla värderingar skriftligt eller räcker det med att värdera huset gratis via muntliga värderingar?

   • Hej Birgitta.

    2-3 st är ett bra antal mäklare att bjuda hem:
    Tag sedan ett snitt på värderingarna och använd det.
    Det räcker med muntliga ifall ni båda är med när dom görs.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej.
   Vad ska man tänka på inför en värdering av huset? Behöver man städa och plocka fram handlingar osv inför värderingen?

   • Hej Laila.
    Du behöver inte städa. Mäklaren bedömer bsara bostaden och inte på dina möbler och inredning.
    Du kan plocka fram dokumentation från när du köpte bostaden samt information kring hur mycket du lagt ut på renoveringar osv.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej.
   Jag vill omvärdera min bostad för att lägga om lånen på min lägenhet/bostadsrätt.

   Är det möjligt att få den omvärderingen gratis eller blir jag tvungen att betala?
   Jag köpte min lägenhet nu under 2017. Måste jag vänta i 5 år eller kan jag göra omvärderingen redan under 2018 eller 2019? Jag bor i Stockholm ifall det spelar någon rol.

   • Hej Minna.

    Du kan säkert komma undan gratis om du kan få en mäklare att tro att du skall sälja bostaden inom något år eller två och indikerar på att den mäklaren kommer få hjälpa till med försäljningen. Många mäklare hjälper dig då gratis för att vara snälla.
    Så om du kan med att ljuga lite så kan du säkert få en gratis/kostnadsfri skriftlig värdering.

    Du måste vänta i 5 år innan du kan värdera om bostaden/ gör en omvärdering tyvärr.
    Det är det nya amorteringskravet med dess 5-års regel som tvingar dig att vänta.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Är det någon skillnad på marknadsvärde och värde? När man gör en sådan muntlig värdering som ni nämner ovan. Är det då en vanlig gratisvärdering eller är det en marknadsvärdering?
   Använder man samma metoder när man värderar en villa som en lägenhet eller en bostadsrätt?

   Finns det några parametrar som är olika när man värderar friköpta hus gentemot bostadsrätter?

   • Hej Krille.
    Det är ingen skillnad på värdering och marknadsvärdering. Det är samma sak men med olika namn.
    När en värdering görs så tar man hänsyn till läget på bostaden, storlek, skick, kostnader för drift osv.

    Den enda skillnaden som finns när man värderar en fastighet/ett hus gentemot en bostadsrätt är att man måste ta hänsyn till hur mycket pantbrev som det finns uttaget i fastigheten.
    Pantbrev är dyrt om det finns lite eller inga pantbrev uttagna så kan detta påverka marknadsvärdet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Jag gjorde en värdering av min bostadsrätt men fick ingen present som jag hade blivit lovad.
   Jag mailade mäklarfirman och fick då min matkasse som jag hade blivit lovad (y)

   Jag jämförde mellan svensk fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån, husman Hagberg och Bjurfors.

   Valet landade till slut på Bjurfors.

   • Hej Joy.
    Va bra att de gav dig den gåva som de hade lovat.
    Bjurfors är en bra fastighetsmäklarbyrå.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej.
   Jag skall värdera min bostad (lägenhet) i Stockholm nu under slutet av 2017.
   Jag planerar att sälja under 2018.

   Tycker ni att jag borde lägga lägenheten som kommande redan i år?

   Mvh Anna

   • Hej Anna.

    Vi tycker absolut att du borde lägga ut lägenheten som kommande.
    Det finns inget att förlora på det.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   Tack för denna artikeln.
   Jag skall värdera mitt hus och sökte efter alternative online/på nätet som är gratis. Jag testade Mäklarofferter som jag måste säga fungerade superbra!
   Jag fick min gratisvärdering av huset å fick dessutom en premie/gåva.

   Tyvärr fungerar ju inte de där versionerna på nätet där man kan värdera sin egen bostad. Det krävs en mäklare som gör en marknadsvärdering.

   • Hej Jens.
    Va roligt att du är nöjd med Mäklarofferter och den värdering du fick.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej och tack för en grym artikel!
   Jag sålde min bostad nu i januari 2018 och nyttjade Mäklarofferter när jag skulle kontakta mäklare.
   Fungerade grymt bra!

   Mvh Christian

   • Hej Chrille.

    Va kul att du blev nöjd med vad Mäklarofferter.se kunde erbjuda.
    Vi skulle aldrig rekommendera tjänsten om vi inte tyckte den var väldigt bra.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here