Värdera bostad online

Värdera bostad online

På nätet finns det två stycken bra tjänster som värderar din bostad med bara några klick och lite uppgifter. Du slipper hembesöket av en fastighetsmäklare men är onlinevärderingarna att lita på? Läs mer i artikeln.

Artikelns innehåll:
1.
Länkar till hemsidor där du kan värdera din bostad online
2. Vad baseras onlinevärderingar på?
3. Stämmer onlinevärderingar med verkligheten?

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Länkar till hemsidor där du kan värdera din bostad online

Samtliga tjänster nedan är gratis att använda.

🔗 BlokBlok.se
🔗 Booli – Booli.se/vardera
🔗 HemnetHemnet.se/vardera

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad baseras onlinevärderingar av hus och lägenhet / bostadsrätt på?

Tjänsterna som värderar på nätet baserar sina värderingar på prisstatistik för bostäder som sålts i kringområdet. De justerar sedan priset efter några olika parametrar.

Onlinevärderingarna baseras på följande parametrar:

 • Prisstatistik över tidigare försäljningar i området
 • Storlek (bo- och biarea)
 • Antal rum
 • Månadsavgift
 • Driftkostnad
 • Kakelugn/öppen spis
 • Hiss (ja/nej)
 • Takhöjd
 • Våningsplan (lägenheter)
 • Byggnadstyp
 • Ålder på huset/fastigheten
 • Finns altan eller balkong, isåfall i vilket väderstreck
 • Nyrenoverat eller äldre skick
 • Havsutsikt eller sjöutsikt (ja/nej)
 • Källare
 • Renoveringar

Hur väl stämmer värderingar som görs online?

Jag som skriver denna artikel har tidigare arbetat i många år som mäklare och i bostadsbranschen. Jag har testat de flesta olika tjänsterna på nätet och har upptäckt att resultatet kan variera kraftigt. Ibland är värderingen korrekt, ibland är den helt felaktig. Den generella uppfattningen är därför att dessa tjänster ännu inte är tillräckligt korrekta för att man skall kunna lita helt på dom. Under nästa rubrik kan du läsa varför dessa värderingar inte går att lita på.

Varför man inte kan lita på värderingarna på nätet

Som man kan se ovan så tar onlinevärderingar nuförtiden hänsyn till väldigt många olika parametrar. Ju fler parametrar desto bättre och mer exakt blir värderingen. Det som gör dessa värderingar opålitliga är att att de inte tar hänsyn till ALLT. Känslan och helheten är det som bestämmer värdet på en bostad. För att kunna värdera en bostad korrekt räcker det inte att gå på statistik och siffror. Det krävs att man besöker bostaden och får en känsla. Det krävs även att man har stor kunskap om bostadsmarknaden, hur spekulanter tänker när de skall köpa bostad och vad spekulanterna i specifika områden söker efter.

En kakelugn kan exempelvis höja värdet på en bostad med flera hundra tusen i en bostad medan den i ett annat område knappt är värd något alls. Utsikten från en specifik bostad är också en sådan sak som är omöjlig att värdera statistiskt.

En annan sak som inte går att värdera statistiskt är hur bostaden är renoverad, vilka färger som valts i och utanpå bostaden osv. En bostad kan vara topprenoverad men den kan vara renoverad med en stil som endast ett fåtal personer tycker om. Planlösningen kan också vara bra eller katastrofalt dålig. Det klarar inte en statistisk värdering av att fånga upp. Utöver dessa argument finns det massor av fler saker som inte går att få med i statistik idag.

Det finns alltså väldigt många argument för varför det inte går att konstruera en 100% pålitlig onlinevärderings-tjänst med dagens teknik. Det krävs helt enkelt människor med god kunskap för att avgöra ungefär vad andra människor är beredda att betala för en bostad vid en given tidpunkt.

Ett alternativ

Istället för att använda tjänster för onlinevärderingar är det ofta bättre att gå in på hemsidor som visar slutpriser för bostäder som sålts i ditt område. Jämför din bostad med de senaste likvärdiga bostäderna som sålts så kan du skapa dig en ganska bra bild över vad din bostad är värd.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Läs även våra andra artiklar om bostadsvärdering:

Vanliga frågor och svar

Är det gratis att värdera bostaden online?

Ja, de tjänster vi tipsar om på denna sidan är gratis.

Kan man lita på onlinevärderingar av bostäder?

Nej, de kan ofta vara väldigt missvisande.

Vad baseras onlinevärderingar på?

I artikeln finns en lista som visar vad värderingar på nätet baseras på.

Vad är en värdeindikation?

En värdeindikation är egentligen samma sak som en värdering men med större felmarginal. En indikation är mindre exakt än en riktig värdering.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

2 KOMMENTARER

 1. Hej! Jag är intresserad av att ta reda pâ ett ungefärligt värde av en lägenhet som jag dock inte bor i själv sâ jag är alltsâ inte ute efter uppgifter inför en försäljning. Finns det möjlighet att frâga en mäklare om en sâdan sak, d.v.s kan de ge mig nâgon slags uppfattning baserat pâ liknande lägenheter i omrâdet?

  Hälsningar
  Matilda

  • Hej Matilda.

   Ja du kan ringa valfri mäklare som arbetar i den stad eller ort som lägenheten ligger i.
   De brukar vara behjälpliga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här