Värdera bostad online

0
Värdera bostad online

På nätet finns det massor med tjänster som värderar din bostad med bara några klick och lite uppgifter.

Länkar till hemsidor där du kan värdera din bostad online:
1. Blok.se
2. Booli.se/vardera
3. Svenskfastighetsförmedling.se/värdera
4. Nordeas: Bolanevardering.varderingsdata.se
5. Mäklarhemmet.se/värderingsbostad

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Hur väl stämmer dessa värderingar?
Den frågan skall vi kika närmare på i denna artikel. Anledningen till att vi kikar närmare på detta är för att det är ju ganska meningslöst att göra en värdering på nätet om den ändå inte alltid stämmer. Om den inte alltid stämmer så går den alltså inte att lita på.

Jag som skriver denna artikel har tidigare arbetat i många år som mäklare och i bostadsbranschen. Jag har testat de flesta olika tjänsterna på nätet och har upptäckt att resultatet kan variera kraftigt. Ibland är värderingen korrekt, ibland är den helt felaktig. Den generella uppfattningen är därför att dessa tjänster ännu inte är tillräckligt korrekta för att man skall kunna lita blint på dom. Längre ner i artikeln kan du läsa varför dessa värderingar inte går att lita på.

Onlinevärderingar av hus och lägenhet / bostadsrätt

Tjänsterna som värderar på nätet baserar sina värderingar på prisstatistik för bostäder som sålts i kringområdet. De justerar sedan priset efter några olika parametrar.

Onlinevärderingarna baseras på följande parametrar:

 • Prisstatistik över tidigare försäljningar i området
 • Storlek (bo- och biarea)
 • Antal rum
 • Månadsavgift
 • Driftkostnad
 • Kakelugn/öppen spis
 • Hiss (ja/nej)
 • Takhöjd
 • Våningsplan (lägenheter)
 • Byggnadstyp
 • Ålder på huset/fastigheten
 • Finns altan eller balkong, isåfall i vilket väderstreck
 • Nyrenoverat eller äldre skick
 • Havsutsikt eller sjöutsikt (ja/nej)
 • Källare
 • Renoveringar

Varför man inte kan lita på onlinevärderingarna

Som man kan ovan se så tar de nuförtiden hänsyn till väldigt många olika parametrar vid onlinevärderingar. Ju fler parametrar desto bättre och mer exakt blir värderingen. Det som gör dessa värderingar opålitliga är att att de inte tar hänsyn till ALLT. Känslan och helheten är det som bestämmer värdet på en bostad. För att kunna värdera en bostad korrekt räcker det inte att gå på statistik och siffror. Det krävs att man besöker bostaden och får en känsla. Det krävs även att man har stor kunskap om bostadsmarknaden, hur spekulanter tänker när de skall köpa bostad och vad spekulanterna i specifika områden söker efter.

En kakelugn kan exempelvis höja värdet på en bostad med flera hundra tusen i en bostad medan den i ett annat område knappt är värd något alls. Utsikten från en specifik bostad är också en sådan sak som är omöjlig att värdera statistiskt.

En annan sak som inte går att värdera statistiskt är hur bostaden är renoverad, vilka färger som valts i och utanpå bostaden osv. En bostad kan vara topprenoverad men den kan vara renoverad med en stil som endast ett fåtal personer tycker om. Planlösningen kan också vara bra eller katastrofalt dålig. Det klarar inte en statistisk värdering av att fånga upp. Utöver dessa argument finns det massor av fler saker som inte går att få med i statistik idag.

Det finns alltså väldigt många argument för varför det inte går att konstruera en 100% pålitlig onlinevärderings-tjänst med dagens teknik. Det krävs helt enkelt människor med god kunskap för att avgöra ungefär vad andra människor är beredda att betala för en bostad vid en given tidpunkt.

Läs gärna vår artikel som beskriver hur mäklare gör när de värderar bostäder.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

INGA KOMMENTARER

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här