Värdera bostaden online

0
Värdera bostad online

På nätet finns det massor med tjänster som värderar din bostad med bara några klick och lite uppgifter.

Exempel på hemsidor där du kan värdera din bostad online:

Hur väl stämmer dessa värderingar? Den frågan skall vi kika närmare på i denna artikel. Anledningen till att vi kikar närmare på detta är för att det är ju ganska meningslöst att göra en värdering på nätet om den ändå inte alltid stämmer. Om den inte alltid stämmer så går den alltså inte att lita på.

Jag som skriver denna artikel har tidigare arbetat i många år som mäklare och i bostadsbranschen. Jag har testat de flesta olika tjänsterna på nätet och har upptäckt att resultatet kan variera kraftigt. Ibland är värderingen korrekt, ibland är den helt felaktig.Den generella uppfattningen är därför att dessa tjänster ännu inte är tillräckligt korrekta för att man skall kunna lita på dom. Längre ner i artikeln kan du läsa varför dessa värderingar inte går att lita på.

Om du går i tankarna att sälja din bostad rekommenderar vi istället att du tar in kostnadsfria värderingar och offerter från 2-3 st olika mäklare. På Hittamäklare.se får du kostnadsfri hjälp att samla in värderingar och offerter från de bästa mäklarna som är aktiva där du bor. Dessa offerter och värderingar kan du sedan använda för att jämföra och välja vilken mäklare du vill anlita. Offerterna har du stor nytta av när du förhandlar om arvodet med den mäklare du vill anlita.
Det är helt gratis att använda Hittamäklare.se och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och skickar in en ansökan.

Onlinevärderingar av hus och lägenhet

Tjänsterna som värderar på nätet baserar sina värderingar på prisstatistik för bostäder som sålts i kringområdet. Sedan justerar de efter några olika parametrar.

Onlinevärderingarna baseras på följande parametrar:
Prisstatistik över tidigare försäljningar i området
Storlek (bo- och biarea)
Antal rum
Månadsavgift
Driftkostnad
Kakelugn/öppen spis
Hiss (ja/nej)
Takhöjd
Våningsplan (lägenheter)
Byggnadstyp
Ålder på huset/fastigheten
Finns altan eller balkong, isåfall i vilket väderstreck
Nyrenoverat eller äldre skick
Havsutsikt eller sjöutsikt (ja/nej)
Källare
Renoveringar

Varför man inte kan lita på onlinevärderingarna

Som man kan ovan se så tar de nuförtiden hänsyn till väldigt många olika parametrar vid onlinevärderingar. Ju fler parametrar desto bättre och mer exakt blir värderingen.
Det som gör dessa värderingar opålitliga är att att de inte tar hänsyn till ALLT. Känslan och helheten är det som bestämmer värdet på en bostad. För att kunna värdera en bostad korrekt räcker det inte att gå på statistik och siffror. Det krävs att man besöker bostaden och får en känsla. Det krävs även att man har stor kunskap om bostadsmarknaden, hur spekulanter tänker när de skall köpa bostad och vad spekulanterna i specifika områden söker efter. En kakelugn kan höja värdet på en bostad med flera hundra tusen i en bostad medan den i ett annat område knappt är värd något alls. Utsikten från en specifik bostad är också en sådan sak som är omöjlig att värdera statistiskt.

En annan sak som inte går att värdera statistiskt är hur bostaden är renoverad, vilka färger som valts i och utanpå bostaden osv. En bostad kan vara topprenoverad men den kan vara renoverad med en stil som endast några fåtal personer tycker om.
Planlösningen kan också vara bra eller katastrofalt dålig. Det klarar inte en statistisk värdering av att fånga upp.

Utöver dessa argument finns det massor av fler saker som inte går att få med i statistik idag. Det finns alltså väldigt många argument för varför det inte går att konstruera en 100% pålitlig onlinevärderings-tjänst med dagens teknik. Det krävs helt enkelt människor med god kunskap för att avgöra ungefär vad andra människor är beredda att betala för en bostad vid en given tidpunkt.

Läs gärna vår artikel som beskriver hur mäklare gör när de värderar bostäder.

Ta alltid in värderingar och offerter från flera mäklare

En enskild mäklare kan ibland ha fel i sin värdering på grund av okunskap. Ta därför in minst 2-3 st värderingar när du skall sälja. Använd Hittamäklare.se för att samla in värderingar och offerter från de bästa mäklarna i ditt område. Den tjänst som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here