Styla bostaden själv inför försäljning – tips och råd

6
Styla bostaden själv

När din bostad skall säljas är det viktigt att den framställs i sin absolut bästa dager.
Ditt hus/lägenhet skall helt enkelt vara så fint som det bara går. Om du inte vill anlita en stylingfirma som hjälper dig med homestylingen så kan du göra mycket själv.
Om du väljer att styla själv så måste du vara beredd på att lägga en hel del energi och kanske även lite pengar. Om du saknar prylar kan du låna av vänner och bekanta eller så köper du egna.

Ditt mål bör vara att bostaden ser likadan ut på fotograferingen som på visningen. Det är inget krav men det är ett bra mål. Fotograferingen är absolut viktigast.
När spekulanter letar efter bostad är det magkänslan som är det som styr hos de allra flesta. En fin inredning förstärker den goda magkänslan hos dina spekulanter vilket leder till att spekulanterna ofta är beredda att lägga ett eller flera extra bud på bostaden.

I denna artikel skall vi gå igenom rum-för-rum hur du skall tänka när du fixar i ordning inför en fotografering och visning av bostaden. Vi skall helt enkelt göra en liten checklista för stylingen.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Styla bostaden själv inför försäljningen – checklista

Steg för steg går vi igenom rum för rum. Din grundtanke bör vara att bostaden skall upplevas ljus och fräsch. Det kanske låter klyschigt men det är ett tänk som alltid funkar. Ljust och fräscht är något som passar nästan alla.

 • Satsa på ljusa färger

Om du har fondväggar med mörka eller skrikiga tapeter, måla över dom. Vitt funkar alltid och attraherar den stora massan. Den som köper kan då tillsätta färger själv i bostaden med textiler, mattor, gardiner och kuddar till exempel.

 • Städning

Se till att städa hela bostaden så noggrant som det bara går. Fuska inte med detta steg!
En ofräsch bostad ger ett lägre slutpris, så är det bara. Städa och skrubba tills du inte vill städa en enda gång igen i hela ditt liv.

 • Inspiration på Hemnet

Spendera några timmar på Hemnet för att få inspiration till stylingen.
Se hur andra gjort och vad du tycker är snyggt. Du kan även se ungefär hur mycket prylar och inredning andra har använt när de stylat.

 • Belysning

Belysningen är en av de viktigaste punkterna. Se till att det finns tillräckligt med belysning i bostaden så att den känns ljus. Sätt hellre in någon lampa för mycket än tvärt om. Undvik gult ljus som finns i ljusrör osv. Det skall vara lampor med ett modernt ljust sken. Belysningen får inte vara för skarp men inte heller för svag.

 • Växter

Växter bidrar alltid med en bra känsla och ett vackert utseende. Se till att ha växter och blommor i bostaden. Gröna växter och orkidéer är alltid ett säkert kort. Lite växter i fönstret och någon snygg blomma på köksbordet ger alltid ett gott intryck.

 • Kök

Köket skall rensas från disktrasor, pappershållare, diskborstar och allt som inte tillför något snyggt till köket. Du får gärna behålla kaffebryggare och liknande apparater om det är en riktigt snygg design på dom. Är du osäker är det bättre att gömma undan aparaterna.
Satsa på att ha lite gröna örter på köksbänken ihop med lite snygga kryddburkar eller en saltkvarn. Du kan även rigga upp på köksbänken med en skärbräda, en kniv och några färgglada grönsaker på skärbrädan om du vill. Frukter och grönsaker tillför trevliga färger till köket. På köksbordet kan du välja mellan att ha rent, snyggt och bara någon blomma och ett par ljus eller så väljer du att duka upp en riktigt snygg festdukning med porslinet.

 • Badrum

I badrummet skall du rensa bort allt som inte är snyggt. Bort med tandborstar, duschtvålar osv. Spara endast burkar/behållare med en riktigt snygg design. Se till att välja en färgton och håll dig till den. Om du till exempel väljer marinblå handdukar, se till att alla handdukar gå i samma nyans så att du inte har en röd handduk mitt i allt. Jordliga och vita färger fungerar alltid. En grön hängväxt och lite värmeljus kan ofta piffa upp badrummet.

 • Sovrum

I sovrummet skall det vara luftigt och fritt runt sängen. Ett sängbord bredvid sängen med någon snygg bok och en lampa ger ett snyggt och rent intryck. Eftersom dubbelsängen ofta tar upp nästan hela rummet gäller det att inte ha för mycket övriga prylar i rummet så att det upplevs som trångt.

 • Barnrum

Ett barnrum är ett barnrum. Det skall synas att det är ett barnrum men det skall vara städat. Organisera leksaker och stället upp allt på ett snyggt och ordnat sätt.

 • Gästrum/arbetsrum

Se till att rummet är städat och plocka i ordning alla prylar. Se till att rummet känns organiserat så har du kommit en lång bit på vägen.

 • Klädkammare

Det är inget måste att ha en organiserad klädkammare. Någonstans måste alla prylar förvaras. Om du har såpass lite saker att du kan ha en snygg och organiserad klädkammare så är det såklart det bästa. Det är dock ingen katastrof om klädkammaren är överfull. Spekulanterna har överseende med det sålänge de kan se hur stor klädkammaren är. Detsamma gäller med garderober.

 • Uteplats/altan/balkong

Rigga upp utemöblerna och lägg dit lite filtar osv. Uteplatsen/balkongen skall kännas lockande. Det skall se trevligt ut att sitta där och spekulanterna skall vilja sätta sig och njuta av altanen/balkongen. Ställ gärna fram några snygga glas, kaffekoppar eller fat med kakor för att skapa en mysig och trevlig känsla.

 • Hall/entré

Rensa i hallen och entrén. Ta bort alla jackor och skor men behåll 1-2 st jackor samt 1-2 par skor. Behåll de snyggaste och göm undan de mindre snygga. Hallen skall kännas ljus och luftig så se till att den inte är övermöblerad och att den har bra belysning.

Minst lika viktigt som stylingen

Om du sparat pengar på att inte anlita en stylist kan du även spara pengar på mäklararvodet. Undvik att betala för mycket för mäklartjänsten med hemsidan Mäklarofferter.se. Där kan du enkelt samla in offerter och jämföra de mäklarna som är aktiva i ditt område och de offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt förhandla om arvodet med mäklaren du vill anlita.

Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Mäklarofferter.se och tjänsten är helt gratis.

6 KOMMENTARER

  • Hej Lena.

   Ja det får du, men om lukten kommer fram igen efter tillträdet, och köparen inte vet om att den finns, så kan du bli ersättningsskyldig.

   Mvh admin på EKonomifokus

 1. Kan man hyra prylar inför visning? Finns det företag som sysslar med sådant åt privatpersoner. Sylingfirmor tex borde ju ha ? Eller måste allt köpas in?

  • Hej Marianne.

   Absolut.
   I princip alla stylister har prylar som man kan hyra.
   Kostnaden för att hyra prylar till en försäljning är dessutom avdragsgill.
   Om man köper in prylar så är det inte avdragsgillt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Vad göra med ett överfullt gammalt garage fullt m antika möbler under visning o försäljning hjälp !!!! Mvh antikhandlaren.

  • Hej Marie.

   Antingen får ni låta det var så eller så får ni hyra ett förråd och förvara möblerna i under tiden.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here