Styla bostaden själv inför försäljning & visning

styla bostaden själv inför försäljning

När din bostad skall säljas är det viktigt att den är så fin som möjligt. Om du inte vill anlita en stylingfirma som hjälper dig med homestylingen så kan du styla själv. Väljer du att styla själv så måste du vara beredd på att lägga en hel del energi och kanske även pengar. Saknar du prylar kan du låna av vänner och bekanta eller så köper du egna.

Artikelns innehåll:
1. Checklista inför stylingen
2. Rum-för-rum – guide med tips, råd & exempelbilder
3. Videoklipp med tips från inredningsexpert

Checklista inför homestylingen

Ditt mål bör vara att bostaden ser likadan ut på fotograferingen som på visningen. Det är inget krav men det är ett bra mål. Fotograferingen är den tidpunkt då stylingen är viktigast men även visningen är viktig.

När spekulanter letar efter bostad och går på visningar är det magkänslan som är det som styr hos de allra flesta. En fin inredning förstärker den goda magkänslan hos dina spekulanter vilket leder till fler spekulanter till visningarna och att spekulanterna ofta är beredda att lägga ett eller flera extra bud på bostaden.

Din grundtanke med stylingen bör vara att bostaden skall upplevas ljus och fräsch. Det kanske låter klyschigt men det är ett tänk som alltid funkar. Ljust och fräscht är något som passar nästan alla. Om du har fondväggar med mörka eller skrikiga tapeter, måla över dom. Vitt funkar alltid och attraherar den stora massan. Den som köper kan då tillsätta färger själv i bostaden med textiler, mattor, gardiner och kuddar till exempel.

Spendera några timmar på Hemnet.se för att få inspiration till stylingen. Se hur andra gjort och vad du tycker är snyggt. Du kan även se ungefär hur mycket prylar och inredning andra har använt när de stylat.

Städning

Se till att städa hela bostaden så noggrant som det bara går. Fuska inte med detta steg!
En ofräsch bostad ger ett lägre slutpris, så är det bara. Städa och skrubba tills du inte vill städa en enda gång igen i hela ditt liv.

Belysning

Belysningen är en av de viktigaste punkterna. Se till att det finns tillräckligt med belysning i bostaden så att den känns ljus. Sätt hellre in någon lampa för mycket än tvärt om. Undvik gult ljus som finns i ljusrör osv. Det skall vara lampor med ett modernt ljust sken. Belysningen får inte vara för skarp men inte heller för svag.

Växter

Växter bidrar alltid med en bra känsla och ett vackert utseende. Se till att ha växter och blommor i bostaden. Gröna växter och orkidéer är alltid ett säkert kort. Lite växter i fönstret och någon snygg blomma på köksbordet ger alltid ett gott intryck.

Homestyling guide | Rum-för-rum

Här följer en guide där vi går igenom, rum-för-rum, hur du kan tänka när du stylar din bostad.

Kök

kök styling

Köket skall rensas från disktrasor, pappershållare, diskborstar och allt som inte tillför något snyggt till köket. Du får gärna behålla kaffebryggare och liknande apparater om det är en riktigt snygg design på dom. Är du osäker är det bättre att gömma undan aparaterna.

Satsa på att ha lite gröna örter på köksbänken ihop med lite snygga kryddburkar eller en saltkvarn. Du kan även rigga upp på köksbänken med en skärbräda, en kniv och några färgglada grönsaker på skärbrädan om du vill. Frukter och grönsaker tillför trevliga färger till köket. På köksbordet kan du välja mellan att ha rent, snyggt och bara någon blomma och ett par ljus eller så väljer du att duka upp en riktigt snygg festdukning med porslinet.

Badrum

badrum styling

I badrummet skall du rensa bort allt som inte är snyggt. Bort med tandborstar, duschtvålar osv. Spara endast burkar/behållare med en riktigt snygg design. Se till att välja en färgton och håll dig till den. Om du till exempel väljer marinblå handdukar, se till att alla handdukar gå i samma nyans så att du inte har en röd handduk mitt i allt. Jordliga och vita färger fungerar alltid. En grön hängväxt och lite värmeljus kan ofta piffa upp badrummet.

Vardagsrum

vardagsrum styling

Vardagsrummet skall uppfattas som ljust och luftigt. Försök att inte ha för mycket prylar och undvik att ha för mycket mörk inredning. Göm undan tv-kontroller och allt annat som inte tillför något fint till rummet. Lite gröna växter gör rummet mer levade och försök att få in mycket ljusinsläpp.

Sovrum

sovrum styling

I sovrummet skall det vara luftigt och fritt runt sängen. Ett sängbord bredvid sängen med någon snygg bok och en lampa ger ett snyggt och rent intryck. Eftersom dubbelsängen ofta tar upp nästan hela rummet gäller det att inte ha för mycket övriga prylar i rummet så att det upplevs som trångt.

Barnrum

barntum styling

Ett barnrum är ett barnrum. Det skall synas att det är ett barnrum men det skall vara städat. Organisera leksaker och stället upp allt på ett snyggt och ordnat sätt.

Gästrum/arbetsrum

gästrum styling

Se till att rummet är städat och plocka i ordning alla prylar. Se till att rummet känns organiserat så har du kommit en lång bit på vägen.

Klädkammare

klädkammare styling

Det är inget måste att ha en organiserad klädkammare. Någonstans måste alla prylar förvaras. Om du har så pass lite saker att du kan ha en snygg och organiserad klädkammare så är det såklart det bästa. Det är dock ingen katastrof om klädkammaren är överfull. Spekulanterna har överseende med det så länge de kan se hur stor klädkammaren är. Detsamma gäller med garderober.

Uteplats/balkong/altan

uteplats altan balkong styling

Rigga upp utemöblerna och lägg dit lite filtar osv. Uteplatsen/balkongen skall kännas lockande. Det skall se trevligt ut att sitta där och spekulanterna skall vilja sätta sig och njuta av altanen/balkongen. Ställ gärna fram några snygga glas, kaffekoppar eller fat med kakor för att skapa en mysig och trevlig känsla.

Hall/entré

Rensa i hallen och entrén. Ta bort alla jackor och skor men behåll 1-2 st jackor samt 1-2 par skor. Behåll de snyggaste och göm undan de mindre snygga. Hallen skall kännas ljus och luftig så se till att den inte är övermöblerad och att den har bra belysning.

Videoklipp om homestyling

I klippet ovan från nyhetsmorgon får du massor av bra tips från en inredningsexpert.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

6 KOMMENTARER

  • Hej Lena.

   Ja det får du, men om lukten kommer fram igen efter tillträdet, och köparen inte vet om att den finns, så kan du bli ersättningsskyldig.

   Mvh admin på EKonomifokus

 1. Kan man hyra prylar inför visning? Finns det företag som sysslar med sådant åt privatpersoner. Sylingfirmor tex borde ju ha ? Eller måste allt köpas in?

  • Hej Marianne.

   Absolut.
   I princip alla stylister har prylar som man kan hyra.
   Kostnaden för att hyra prylar till en försäljning är dessutom avdragsgill.
   Om man köper in prylar så är det inte avdragsgillt.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 2. Vad göra med ett överfullt gammalt garage fullt m antika möbler under visning o försäljning hjälp !!!! Mvh antikhandlaren.

  • Hej Marie.

   Antingen får ni låta det var så eller så får ni hyra ett förråd och förvara möblerna i under tiden.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här