En förhandsvisning är en visning som genomförs innan de inplanerade visningarna. Ibland föregås förhandsvisningen av ett förhandsbud, ibland inte.
En spekulant kan alltid kontakta mäklaren och be om en förhandsvisning men det är säljaren som bestämmer om en förhandsvisning skall erbjudas eller inte. I samråd med mäklaren kan säljaren bestämma om en förhandsvisning skall erbjudas eller om försäljningen skall fortlöpa enligt försäljningsplanen.
Artikelns innehåll:
1. Förhandsvisning med förhandsbud
2. Förhandsvisning utan förhandsbud
3. Hur ska man tänka som säljare?
4. Hur ska man tänka som spekulant?
5. Förhandsvisning av ”kommande bostad”
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Förhandsvisning MED förhandsbud
Den vanligaste anledningen till att förhandsvisningar genomförs är att en spekulant kontaktat mäklaren och lagt ett förhandsbud alternativt meddelat att man avser att lägga ett bra förhandsbud om bostaden matchar förväntningarna.
Mäklaren kontaktar då säljaren och meddelar budet/avsikten att lägga bud och frågar säljaren om en förhandsvisning skall erbjudas för spekulanten.
Säljaren kan då välja att erbjuda en förhandsvisning eller inte. Säljaren kan även bjuda in fler spekulanter till förhandsvisningen om så önskas. Det kan dock göra att den angelägna spekulanten inte längre vill stå fast vid sitt förhandsbud.
Exempel:
Pelle hittar en bostad som är till salu för 1 500 000 kr. De planerade visningarna är om 2 veckor. Pelle vill inte ha budgivning så han ringer mäklaren och meddelar att han vill lägga ett bud på 1 650 000 kr under förutsättning att han får en förhandsvisning av bostaden inom några dagar.
Säljaren tycker det är ett bra bud och tackar ja till förhandsvisningen. Efter visningen väljer Pelle att lägga budet på 1 650 000 kr eftersom bostaden matchade hans förväntningar. Pelle säger till mäklaren att budet gäller under förutsättning att de skriver kontrakt inom 2 dagar vilket säljaren accepterar. Affären är då i hamn.
Om bostaden inte hade matchat Pelles förväntningar hade han kunnat lägga ett lägre bud alternativt inte lagt något bud alls.
Säljaren hade kunnat välja att även bjuda in andra spekulanter som visat intresse för bostaden för att se om de finns fler som är väldigt intresserade av bostaden och försöka få till en budgivning. Ett sådant beslut hade dock kunnat göra att Pelle inte längre vill lägga sitt bud eftersom han inte var intresserad av att hamna i en budgivning.
🔗 Läs även vår djupgående artikel: Förhandsbud
🔗 Läs även vår djupgående artikel: Sälja bostad innan visning
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Förhandsvisning UTAN förhandsbud
Om man är intresserad av en bostad men inte vill invänta ordinarie visningar kan man alltid kontakta mäklaren och be om en förhandsvisning. Det är sedan upp till säljaren att bestämma om en förhandsvisning skall erbjudas eller inte.
👍 Fördelen med att erbjuda en förhandsvisning är att spekulanten/spekulanterna som deltar på förhandsvisningen kan älska bostaden och lägga ett riktigt bra förhandsbud. Man kan också riskera att tappa en spekulant om man inte vill erbjuda en förhandsvisning. Spekulanten kan hitta en annan bostad som är mer intressant under tiden man inväntar de ordinarie visningarna.
👎 Nackdelen med att erbjuda förhandsvisningar är att det är jobbigt att städa och fixa bostaden inför visning flera gånger och man riskerar att förstöra försäljningsprocessen lite. En budgivning brukar bli bäst när alla spekulanter kommer på samma visning/visningar och kan kontaktas dagen efter för att dra igång budgivningen. Då smider man medans järnet är varmt och hypen kring försäljningen finns kvar.
Hur ska man tänka som säljare?
En säljare som är väldigt angelägen att sälja bostaden snabbt kan gynnas av att erbjuda förhandsvisningar för att försöka få till ett förhandsbud och en snabb affär. Om intresset för bostaden är relativt svagt och man inte förväntar sig en rejäl budgivning kan man försöka få till en förhandsvisning för att få till en affär snabbt på en bra prisnivå.
Om man som säljare känner sig osäker på vart slutpriset kan landa till slut kan det ofta vara bättre att invänta de ordinarie visningarna och låta alla spekulanter komma på visningarna samtidigt. Förhoppningsvis leder det till en bra budgivning och ett högt slutpris.
Hur ska man tänka som spekulant?
Som spekulant har man inget att förlora på att be om en förhandsvisning. Om säljaren säger nej till en förhandsvisning och man är väldigt intresserad av bostaden kan man lägga ett förhandsbud för att försöka få till en förhandsvisning. Eftersom bud inte är bindande kan man alltid dra tillbaka sitt bud eller sänka det efter förhandsvisningen om bostaden inte matchade förväntningarna.
Förhandsvisning av ”kommande bostad”
Om en bostad ligger som kommande kan man kontakta mäklare och be om att få komma på en visning. Har man tur kanske man kan få komma och titta. Är man väldigt angelägen kan ett bra förhandsbud göra att säljaren till slut tackar ja till en förhandsvisning.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.