Kommande försäljning/bostad – Vad det är & hur det fungerar

Kommande försäljning

Artikelns innehåll:
1.
Vad är ”kommande försäljning”?
2. Tips till spekulanter på kommande försäljningar
3. Tips till den som vill annonsera ut sin bostad som kommande

Vad innebär kommande försäljning av bostad?

På Hemnet finns det bostadsannonser med en liten flik där det står kommande försäljning. För att se dessa annonser måste man bocka ur en liten ruta under fliken ”fler sökalternativ” när man söker på Hemnet.

Vad innebär då kommande försäljning? Jo, det innebär att bostaden som annonseras inte är till salu just nu, men den kommer att bli till salu lite längre fram i tiden. Mäklaren påbörjar annonseringen och marknadsföringen av bostaden i ett tidigt skede för att samla på sig spekulanter till framtida visningar. När en bostad annonseras ut som kommande försäljning så sitter den nuvarande ägaren någon av följande situationer:

 • Bostadens ägare söker efter ny bostad och säljer denna bostad så fort en ny är inköpt
 • Bostaden skall säljas vid en bestämd tidpunkt längre fram i tiden

Tips till spekulanter på kommande försäljningar

Om du ser en intressant bostad som annonseras ut som kommande så kan du som spekulant kontakta mäklaren och fråga hur situationen ser ut för bostadens ägare. Be mäklaren att skriva upp dig som spekulant på bostaden och kontakta dig så fort det blir skarpt läge i försäljningen. Mäklaren har en lista där han/hon skriver upp de spekulanter som visat intresse på den specifika bostaden.

Du kan, om du vill, ringa och lägga förhandsbud eller be om förhandsvisningar på bostäder som ligger som kommande försäljning. Ibland vill den nuvarande ägaren sälja bostaden trots att den egentligen bara ligger som kommande. Alla bostäder är till salu till rätt pris så det är värt ett försök.

Om du är superintresserad av en bostad som ligger som kommande bör du meddela det till mäklaren. Risken finns annars att någon annan lägger ett förhandsbud på bostaden och att den då försvinner framför näsan på dig.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill accepterar något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Tips till den som vill annonsera ut bostaden som kommande

Tjänsten innebär att du påbörjar marknadsföringen av din bostad långt innan det är dags för den vanliga försäljningen. Detta gör du för att börja samla på dig spekulanter till framtida visningar. Ju fler spekulanter du har när det är dags för visning desto större är sannolikheten att du får bra betalt för din bostad.

Du får ett antal val av mäklaren kring hur du vill marknadsföra bostaden:

1. Välj mellan att annonsera ut bostaden som kommande bostad både på Hemnet.se och mäklarfirmans hemsida eller enbart på mäklarens hemsida för att slippa kostnaden för Hemnet. Det kostar pengar att annonsera på Hemnet men inte på mäklarens hemsida. Kostnaden för Hemnet varierar mellan 300 – 2900 kr beroende på bostadens utgångspris.

2. Vill du ha med bilder i annonsen? Både utomhusbilder och inomhusbilder? Om du inte är redo att fotografera din bostad på insidan så kan du välja att bara visa utsidan av din bostad tillsammans med en planritning i annonsen.

3. Information om bostaden. Du som säljare kan välja precis hur mycket information du vill dela med dig av till marknaden i detta skede. Du behöver inte ens sätta ett pris i annonsen om du inte vill men ju mer info man erbjuder desto fler spekulanter brukar höra av sig till mäklaren.

När bostaden ligger ute som kommande så kan spekulanter anmäla intresse på bostaden och mäklaren lägger då in de spekulanter som hör av sig i en lista. Listan kan sedan plockas fram då det blir skarpt läge och mäklaren kontaktar dessa spekulanter för att höra om de fortfarande är intresserade av bostaden.

En annan anledning kan vara att du vill förbereda din framtida försäljning med att ta alla bilder på och i bostaden samt skriva ihop hela annonsen så att den ligger klar och inväntar att det blir dags för försäljning. Då är det bara att ”trycka på knappen” och publicera annonsen när det bli skarpt läge.

Mäklarfirmorna tar vanligtvis inget extra betalt för tjänsten kommande bostad. Den ingår i den vanliga provision som du betalar mäklaren när din bostad är såld.

I princip alla olika mäklarfirmor erbjuder tjänsten kommande försäljning och tjänsten ingår som sagt i princip alltid i mäklararvodet/provisionen. Man behöver alltså inte betala extra för att lägga sin bostad som kommande försäljning. Anledningen till att tjänsten är gratis är för att mäklarna vill synas med din bostad. Din kommande-annons fungerar som ett skyltfönster för mäklaren och kan ge nya värdefulla kundkontakter och till mäklaren.

Mäklarna har olika namn på tjänsten

De olika mäklarfirmorna i Sverige kallar tjänsten för olika namn. Tjänsten fungera dock i princip på samma sätt hos alla mäklarbyråer. Nedan följer en lista på de olika namnen:

 • På förhand – Bjurfors
 • Läge plus – Svensk fastighetsförmedling
 • På gång – Fastighetsbyrån
 • Redo – Skandiamäklarna
 • Kommande bostäder till försäljning – Mäklarhuset
 • Kommande – Husman Hagberg
 • Snart till salu – Lundin fastighetsförmedling

Är kommande försäljning bra?

Ja, om du vet att du skall sälja din bostad längre fram i tiden så är det alltid en god idé att börja annonsera ut din bostad som kommande försäljning. Du kan då samla på dig spekulanter till den dagen som du skall sälja. Det spelar ingen roll om bostaden ligger som kommande i några månader eller i flera år.

Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Mäklarofferter.se och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.

14 KOMMENTARER

 1. Hej! Vi är intresserade av en bostadsrätt under kommande och ska på förhandsvisning. Hur fungerar det med handpenningen när tillträde är först om ca 11 månader? Skall det betalas i samband med kontraktsskrivningen eller gör man det närmare tillträdet? Med vänlig hälsning, Jannike

  • Hej Jannike.

   Den betalas vanligtvis några veckor efter kontraktet skrivs.
   Samma sak oavsett hur lång tid det är fram till tillträdet.

   Det går ju dock att förhandla om så länge köpare och säljare är överens.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Jag förstår att det är ett sätt för mäklare att tidigare än innan kunna binda upp säljare men finns det verkligen siffror som backar upp att det skulle vara bättre för säljaren? Själv blir jag mest irriterad när ett objekt jag är intresserad av kanske inte ens är aktuellt på 3-4 månader när jag ringer. Då lägger jag min energi på andra objekt.

  Tycker det är spännande att 3 av 12 anses vara bra uppslutning till en visning i inlägget ovan. Där vi bor kommer det ofta väldigt mycket folk till visningar oavsett hur tidigt det lagts ut. Kan det vara olika bra i olika regioner? Men återigen, finns det statistik som visar att ”kommer snart” verkligen ger säljaren ett bättre utfall så köper jag det. Kan du snälla länka in ett par sådana undersökningar.

  • Hej Mattias.

   1. Ja, antalet visningsgäster kan skilja väldigt mycket mellan olika regioner.

   2. Nej jag har ingen statistik på det och det är nog svårt att ta fram relevant och korrekt statistik. Hur skall man kunna ta fram korrekt statistik när varje försäljning och bostad är unik och har sina egna förutsättningar?

   Mina slutsatser grundar sig istället på 7 års erfarenhet av yrket.
   Man samlar på sig spekulanter som man kan bjuda in på visning när det väl blir skarpt läge.
   Enligt min bedömning är det en bra tjänst och jag hade självt nyttjat den om jag skulle sälja min bostad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Vad händer om jag ångrar mig när min bostad ligger som kommande försäljning och jag inte längre vill eller kan sälja min lägenhet. Tar mäklaren betalt för hittills utfört arbete, t.ex fotografering o.dyl?
  Mvh
  Lena

  • Hej Lena.

   Det beror på vad som står i ditt förmedlingsuppdrag som du har med mäklaren.
   Om det står i avtalet att mäklaren har rätt till ersättning vid uppsägning så har mäklaren rätt till viss ersättning.
   Jag har dock aldrig hört talas om någon mäklare som tagit betalt i det läget.
   Det normala är att mäklaren tar bort annonsen bara och inte kräver någon ersättning för nedlagda kostnader och tid.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej,
  Jag vill ha några tips om att köpa bostadsrätter. Jag har stora besparingar i banken, har jobbat mycket i många år och tänker köpa ett rådhus kontant för en miljon kronor. Är det fel att köpa kontant i den nuvarande situationen med koronaviruset? Kan jag till och med frågas av myndighet var jag fick pengarna ifrån? Jag har bevis för att besparingar kom från min lön varje månad och pengarna satts på mitt sparkonto. Är det bättre att betala hälften av priset och den andra hälften som lån? Tack på förhand.
  Med vänlig hälsning,Michael

  • Hej Mikael.

   Det är inga problem att köpa huset kontant.
   Om du inte har några andra investeringar som du vill göra så är det väl en god ide att köpa huset kontant.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej.

  Tusen tack för att ni redogör hur denna tjänst fungerar.
  Jag har tänkt att lägga min lägenhet som kommande försäljning men efter ett möte med mäklaren förstod jag inte riktigt vad det innebar. Det var mycket att ta in när mäklaren var på besök så man minns inte allt som hon sade.
  Som sagt, tack för informationen om kommande bostadsförsäljningar.

  • Hej Kattja.

   Det är alltid roligt när man kan hjälpa till att tydliggöra saker och ting.
   Lycka till med din försäljning och med din kommande försäljning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   jag har bara en fråga när jag köper en lägenhet kan jag hyr ut till min kompis.
   snälla svara på mig

   IMAN

   • Hej Iman.

    Ja du kan hyra ut lägenheten till en kompis om bostadsrättsföreningen godkänner det.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej hej.

   Jag sålde mitt hus nu i början på januari.
   Hade haft huset liggande som kommande bostad i ca 6 månader. När det väl var dags att sälja så hade mäklaren en lista på 12 st namn som hon kunde kontakta. 3st av de 12 dök upp på visningen och 2st av dom kunderna var med i budgivningen.

   Tummen upp för att lägga sin bostad som kommande försäljning! Och jag kan verkligen rekomender Mäklarofferter som gjorde resan enklare för mig när jag skulle välja bland alla mäklarna.

   Mvh Anna-Karin Stenlund

   • Hej Anna-Karin.

    Kul att allt gick så bra för dig och att du nyttjade tjänsten ”kommande bostad”.
    Vi på Ekonomifokus är också väldigt pro kommande bostad-tjänsten.

    Kul också att du uppskattade Mäklarofferter.se. Även deras tjänst tycker vi här på Ef är väldigt bra.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here