Steg 4 (köpa bostad) – Förhandsbud

8

När marknaden för bostäder är het, när det är säljarens marknad och det är svårt att hitta bostäder att köpa för bra priser så finns det ett knep som ute på marknaden kallas för förhandsbud.
För att lägga ett förhandsbud krävs det att man har en mycket god kännedom om marknaden samt värdet på den bostad som man avser att lägga budet på.
Om man saknar den kunskapen bör man avstå från att lägga förhandsbud.

Vad är ett förhandsbud

Förhandsbud = Att lägga ett bud på förhand, innan man varit på visning på bostaden.
Som spekulant ringer man då till mäklaren som ansvarar för försäljningen och säger att man vill lägga ett förhandsbud. Man levererar sitt bud och säger följande:

– Jag bjuder X kronor för bostaden och det budet gäller under förutsättning att jag får titta på bostaden innan den ordinarie visningen. Om bostaden stämmer överens med mina förväntningar så vill jag att vi skriver ett kontrakt på bostaden med säljaren så fort som möjligt innan den ordinarie visningen.

Om bostaden inte stämmer överens med dina förväntningar så har du alltid rätt att tacka nej efter visningen. Var dock försiktig med att lägga för många förhandsbud eftersom du kan bränna dina broar hos mäklarna och anses som oseriös om du lägger förhandsbud och sedan inte fullföljer affären.
Man kan också välja att köpa bostaden utan att ha tittat på den men det rekommenderas endast om du besitter en mycket god kunskap om prisbilden i området samt kunskap om att köpa bostad generellt.

Förhandsbudet behöver oftast vara över det angivna utgångspriset för att säljaren skall vara beredd att avstå från en eventuell budgivning efter den ordinarie visningen.
Hur mycket högre bud som krävs varierar från fall till fall. Det krävs därför en mycket god marknadskännedom för att man inte skall betala ett för högt pris för bostaden.
Man kan testa sig fram genom att börja med att lägga ett förhandsbud på det annonserade utgångspriset. Om säljaren tackar nej till det budet så kan man välja att lägga ett högre bud. Så kan man fortsätta till dess att man når en nivå som man anser är för hög eller att man når en nivå som säljaren är beredd att sälja för.

Säljs bostaden på ett så kallat förhandsbud så står det oftast följande i annonsen på Hemnet: Borttagen innan visning.

Exempel:
En bostad annonseras med ett utgångspris på 1.000.000 kr.
Den ordinarie visningen är planerad att genomföras om 14 dagar.
Du vet att bostaden är attraktiv och att den förmodligen kommer att få ett slutpris på 1.200.000 kr upp till 1.400.000 kr i efter en budgivning.
Med den marknadskunskap du besitter så har du denna tro på slutpriset.
Du kan då ringa mäklaren och lägga ett bud på till exempel 1.100.000 kr för att försöka köpa bostaden innan resten av marknaden får chansen.
Om säljaren tackar nej så kan du höja ditt bud och försöka på 1.200.000 kr osv.

Om säljaren väljer att acceptera budet och du får komma och kika på bostaden behöver du sedan bestämma dig fort. Stämmer lägenheten överens med dina förväntningar så vill du skriva kontrakt så fort som möjligt för att köpet skall bli bindande och affären går i lås.

Om man inte kommer överens om ett pris

Om man inte kommer överens om ett förhandspris med säljaren så inväntar man den ordinarie visningen och säger till mäklaren att man inte vill stå kvar med sina bud efter den ordinarie visningen. Man säger att man istället vill att budgivningen skall startas av någon annan spekulant eller på en annan nivå. Man kan också välja att stå kvar med sina bud även efter ordinarie visning för att försöka skrämma de andra spekulanterna.
Se vår guide för vanliga budgivningar HÄR

Hur mycket skall man lägga i förhandsbud

Mäklare får ofta frågan hur mycket man måste lägga i förhandsbud för att säljaren skall acceptera budet. Det går tyvärr inte att svara på exakt eftersom det är så olika från fall till fall. I normalfallet brukar man dock få lägga ett bud som är ca 10-15% högre än utgångspriset för att lyckas få säljarna intresserade av att sälja innan visning.

Tips för dig som letar bostad

Är du på jakt efter ny bostad och samtidigt äger en befintlig bostadsrätt eller villa?
Då bör du alltid vara väl förberedd på hemmaplan!
Steg 1 bör alltid vara att kontakta olika mäklare och få en värdering på sin nuvarande bostad. Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt samla in offerter från olika mäklare i ditt område/din kommun. Du fyller i dina uppgifter helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare ser sedan till att du får offerter från de olika mäklarna. Du väljer sedan själv vilken mäklare som är mest intressant för dig att anlita.

Dessa offerter kan du även använda när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

Se till att ha lånelöfte klart innan du lägger bud

Innan du går på visning eller lägger ett förhandsbud måste du ha ett lånelöfte klart.
En bank som tittar på helheten i din ekonomi och gör en bedömning av den när du skickar in en ansökan om lånelöfte är Icabanken.se. Många andra banker upplever vi kan vara väldigt ”fyrkantiga” och endast gör bedömningar enligt en strikt mall. En bank som ser helheten kan normalt sett erbjuda bättre räntor och villkor till kunden.

När du gör en ansökan om lånelöfte på Icabanken.se så förbinder du dig inte till att ta ett lån. Du ber endast ICA-banken att räkna på om din ekonomi räcker till för att låna till ett eventuellt bostadsköp. ICA-banken är en stor och stabil bank vilket gör att det känns tryggt att lämna ut sina uppgifter till banken. Att ansöka om ett lånelöfte är helt gratis och man förbinder sig inte till något.

Om du dessutom handlar din mat på ICA så har du förmodligen ett ICA-kort. Kunder som har mycket samlat hos ICA såsom försäkringar, ICA-kort osv brukar kunna få riktigt bra erbjudanden på lån osv av ICA-banken.


Warning: file_get_contents(https://maklaren.ekonomifokus.se/categories.json): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Unavailable in /home/ekonomifokus/public_html/wp-content/themes/Newspaper/loop-single.php on line 478

Fråga mäklaren

Nyhet! Ska du köpa eller sälja bostad?

Nu kan du få svar med hjälp av vår "Fråga mäklaren" tjänst.
Alla frågor besvaras av en mäklare.

Just nu finns det 0 besvarade frågor.

Ställ en fråga direkt

8 KOMMENTARER

 1. Hej EF.

  Jag hade tidigare Swedbank och har även kikat hos Nordea, Handelsbanken och SEB. När jag gjorde en ansökan hos ICA banken så blev jag väldigt positivt bemött och fick grymt bra ränta eftersom jag även har kreditkort, bonuskort osv hos ICA.

  Ica kunde räkna med min sommarstuga när de beräknade min ekonomi vilket gjorde att jag fick kanonvillkor på mitt bolån.

  • Hej Christer.

   Va kul att du är nöjd med vad ICA-banken kunde erbjuda dig.
   Vi upplever också, precis som du säger att banken faktiskt tittar på helheten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Vi har hittat en lägenhet som finns som kommande objekt (försäljning) hos mäklaren. Har pratat med mäklaren och lägenheten kommer ut på Hemnet först efter sommaren. När skulle ni rekommendera att lägga ett förhandsbud?

  • Hej Jonas.
   Det är inget att vänta på. Testa och lägg ett bud och se vad säljaren säger om ditt bud.
   Du kan även fråga mäklaren vad säljaren har för situation. Om säljaren redan har köpt en ny bostad så kan det vara så att säljaren är lite orolig och gärna vill sälja lägenheten snabbt och smidigt istället för att chansa och vänta med försäljningen.
   Om du kan vara flexibel med inflyttningen i lägenheten så ökar du dina chanser att säljaren tackar ja till ditt bud.
   Som vi nämner ovan så gäller det att du har bra koll på marknaden innan du lägger ett förhandsbud.
   Du vill ju inte betala för mycket för lägenheten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej.
  Är det fortfarande lika vanligt med förhandsbud? Gäller samma förutsättningar idag med hur mycket man skall lägga i förhandsbud?

  • Hej Joel.

   Det är inte lika vanligt med det förekommer fortfarande i hög utsträckning.
   Det krävs oftast att man bjuder 5-10% över utgångspriset för att man skall få köpa innan visning idag.
   Det är såklart bara ett snitt, det kan variera kraftigt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej.
  Jag skall kika på en lägenhet i Stockholm till helgen.
  Utgångspriset är 1995.000 kr. Tidigare har det gått likadana lägenheter för 2,2-2,3 miljoner.
  Jag vill gärna ha denna lägenhet. Ska jag lägga ett förhandsbud på 2,2 miljoner kr?

  Mvh Sanna

  • Hej Sanna.

   Marknaden är inte så stark längre.
   Om du inte har väldigt god kunskap om marknaden tycker jag nog att du skall avvakta och inte lägga något förhandsbud.
   Vänta till budgivningen efter visningarna istället.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Använd dig av formuläret eller testa våran tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here