Steg 4 (köpa bostad) – Förhandsbud

När marknaden för bostäder är het, när det är säljarens marknad och det är svårt att hitta bostäder att köpa för bra priser så finns det ett knep som ute på marknaden kallas för förhandsbud. För att lägga ett förhandsbud krävs det att man har en mycket god kännedom om marknaden samt värdet på den bostad som man avser att lägga budet på. Om man saknar den kunskapen bör man avstå från att lägga förhandsbud.

Vad är ett förhandsbud

Förhandsbud = Att lägga ett bud på förhand, innan man varit på visning på bostaden.
Som spekulant ringer man då till mäklaren som ansvarar för försäljningen och säger att man vill lägga ett förhandsbud. Man levererar sitt bud och säger följande:

– Jag bjuder X kronor för bostaden och det budet gäller under förutsättning att jag får titta på bostaden innan den ordinarie visningen. Om bostaden stämmer överens med mina förväntningar så vill jag att vi skriver ett kontrakt på bostaden med säljaren så fort som möjligt innan den ordinarie visningen.

Om bostaden inte stämmer överens med dina förväntningar så har du alltid rätt att tacka nej efter visningen. Var dock försiktig med att lägga för många förhandsbud eftersom du kan bränna dina broar hos mäklarna och anses som oseriös om du lägger förhandsbud och sedan inte fullföljer affären.
Man kan också välja att köpa bostaden utan att ha tittat på den men det rekommenderas endast om du besitter en mycket god kunskap om prisbilden i området samt kunskap om att köpa bostad generellt.

Förhandsbudet behöver oftast vara över det angivna utgångspriset för att säljaren skall vara beredd att avstå från en eventuell budgivning efter den ordinarie visningen.
Hur mycket högre bud som krävs varierar från fall till fall. Det krävs därför en mycket god marknadskännedom för att man inte skall betala ett för högt pris för bostaden.
Man kan testa sig fram genom att börja med att lägga ett förhandsbud på det annonserade utgångspriset. Om säljaren tackar nej till det budet så kan man välja att lägga ett högre bud. Så kan man fortsätta till dess att man når en nivå som man anser är för hög eller att man når en nivå som säljaren är beredd att sälja för.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Säljs bostaden på ett så kallat förhandsbud så står det oftast följande i annonsen på Hemnet: Borttagen innan visning.

Exempel:
En bostad annonseras med ett utgångspris på 1.000.000 kr.
Den ordinarie visningen är planerad att genomföras om 14 dagar.
Du vet att bostaden är attraktiv och att den förmodligen kommer att få ett slutpris på 1.200.000 kr upp till 1.400.000 kr i efter en budgivning.
Med den marknadskunskap du besitter så har du denna tro på slutpriset.
Du kan då ringa mäklaren och lägga ett bud på till exempel 1.100.000 kr för att försöka köpa bostaden innan resten av marknaden får chansen.
Om säljaren tackar nej så kan du höja ditt bud och försöka på 1.200.000 kr osv.

Om säljaren väljer att acceptera budet och du får komma och kika på bostaden behöver du sedan bestämma dig fort. Stämmer lägenheten överens med dina förväntningar så vill du skriva kontrakt så fort som möjligt för att köpet skall bli bindande och affären går i lås.

Om man inte kommer överens om ett pris

Om man inte kommer överens om ett förhandspris med säljaren så inväntar man den ordinarie visningen och säger till mäklaren att man inte vill stå kvar med sina bud efter den ordinarie visningen. Man säger att man istället vill att budgivningen skall startas av någon annan spekulant eller på en annan nivå. Man kan också välja att stå kvar med sina bud även efter ordinarie visning för att försöka skrämma de andra spekulanterna. Se vår guide för vanliga budgivningar HÄR

Hur mycket skall man lägga i förhandsbud

Mäklare får ofta frågan hur mycket man måste lägga i förhandsbud för att säljaren skall acceptera budet. Det går tyvärr inte att svara på exakt eftersom det är så olika från fall till fall. I normalfallet brukar man dock få lägga ett bud som är ca 10-15% högre än utgångspriset för att lyckas få säljarna intresserade av att sälja innan visning.

Tips för dig som letar bostad

Är du på jakt efter ny bostad och samtidigt äger en befintlig bostadsrätt eller villa?
Då bör du alltid vara väl förberedd på hemmaplan!
Steg 1 bör alltid vara att kontakta olika mäklare och få en värdering på sin nuvarande bostad. Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt samla in offerter och att jämföra olika mäklare i ditt område/din kommun. Du fyller i dina uppgifter helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare hjälper dig sedan att inhämta offerter och att jämföra de olika mäklarna. Du väljer sedan själv vilken mäklare om någon av mäklarna är intressant för dig att anlita.

Dessa offerter kan du även använda när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

Se till att ha lånelöfte klart innan du lägger bud

Innan du går på visning eller lägger ett förhandsbud måste du ha ett lånelöfte klart. En hemsida som kan ordna riktigt låga räntor och är snabba med lånelöften är Lånekoll.se. Tack vare att de jämför upp till 30 st banker brukar Lånekoll enligt vår erfarenhet kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder både på bolån och privatlån. De kan ordna räntor ända ner till 1,09 % på bolån.

När du gör en ansökan om lånelöfte på Lånekoll.se så förbinder du dig inte till att ta ett lån. Du ber endast hemsidan att räkna på om din ekonomi räcker till för att låna till ett eventuellt bostadsköp samt att du får erbjudanden från bankerna. Att ansöka om ett lånelöfte är helt gratis och man förbinder sig inte till något.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

32 KOMMENTARER

 1. Hej EF.

  Jag hade tidigare Swedbank och har även kikat hos Nordea, Handelsbanken och SEB. När jag gjorde en ansökan hos ICA banken så blev jag väldigt positivt bemött och fick grymt bra ränta eftersom jag även har kreditkort, bonuskort osv hos ICA.

  Ica kunde räkna med min sommarstuga när de beräknade min ekonomi vilket gjorde att jag fick kanonvillkor på mitt bolån.

  • Hej Christer.

   Va kul att du är nöjd med vad ICA-banken kunde erbjuda dig.
   Vi upplever också, precis som du säger att banken faktiskt tittar på helheten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Vi har hittat en lägenhet som finns som kommande objekt (försäljning) hos mäklaren. Har pratat med mäklaren och lägenheten kommer ut på Hemnet först efter sommaren. När skulle ni rekommendera att lägga ett förhandsbud?

  • Hej Jonas.
   Det är inget att vänta på. Testa och lägg ett bud och se vad säljaren säger om ditt bud.
   Du kan även fråga mäklaren vad säljaren har för situation. Om säljaren redan har köpt en ny bostad så kan det vara så att säljaren är lite orolig och gärna vill sälja lägenheten snabbt och smidigt istället för att chansa och vänta med försäljningen.
   Om du kan vara flexibel med inflyttningen i lägenheten så ökar du dina chanser att säljaren tackar ja till ditt bud.
   Som vi nämner ovan så gäller det att du har bra koll på marknaden innan du lägger ett förhandsbud.
   Du vill ju inte betala för mycket för lägenheten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej.
  Är det fortfarande lika vanligt med förhandsbud? Gäller samma förutsättningar idag med hur mycket man skall lägga i förhandsbud?

  • Hej Joel.

   Det är inte lika vanligt med det förekommer fortfarande i hög utsträckning.
   Det krävs oftast att man bjuder 5-10% över utgångspriset för att man skall få köpa innan visning idag.
   Det är såklart bara ett snitt, det kan variera kraftigt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej.
  Jag skall kika på en lägenhet i Stockholm till helgen.
  Utgångspriset är 1995.000 kr. Tidigare har det gått likadana lägenheter för 2,2-2,3 miljoner.
  Jag vill gärna ha denna lägenhet. Ska jag lägga ett förhandsbud på 2,2 miljoner kr?

  Mvh Sanna

  • Hej Sanna.

   Marknaden är inte så stark längre.
   Om du inte har väldigt god kunskap om marknaden tycker jag nog att du skall avvakta och inte lägga något förhandsbud.
   Vänta till budgivningen efter visningarna istället.

   Mvh admin på EKonomifokus

 5. Hejsan. Jag håller på att sälja min lägenhet i Stockholm just nu och fick ett förhandsbud på 3.150.000kr. Utgångspriset är 2995.000kr.

  Vad tycker ni?

  • Hej Jonna.

   Det går inte att svara på utan att känna till prisbilden i området väl tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hejsan.

  Jag skall sälja min lägenhet i Göteborg inom ett par veckor.
  Jag och mäklaren tror att vi kommer få runt 3 miljoner kr för lägenheten.
  Är det en klok ide att lägga ut den för utgångspris 2,7 miljoner och hoppas på förhandsbud?

  • Hej Elvina.

   Marknaden är ej lika stark längre vilket gör att du kanske inte skall räkna med förhandsbud.
   Dock tycker jag att det utgångspris du nämner låter bra ändå.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej,

  Jag är på spaning efter lägenhet att köpa. Jag har sett en lägenhet där denna går snart till salu och har därför ingen utgångspris än. Jag har rätt bra koll på marknaden i området. Är det ovanligt att redan nu ge ett förhandsbud? Det kanske ger mig ett bra utgångsläge om säljaren vill sälja lägenheten snabbt då jag tror att priset kan skjuta upp när budgivningen börjar. Hur tycker du att jag ska spela mina kort?

  • Hej Martin.

   Om du har järnkoll på priserna i området så tycker jag absolut att du skall testa att lägga ett förhandsbud på lägenheten.
   Du har inget att förlora. Lägg ett bud som är lite (men inte för mycket) under det pris som du anser är rimligt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej!
  En hyreslgh i bostadsrätten blev till salu när hyresgästen flyttade. Jag kontaktade ordföranden i föreningen direkt och denna sa att de kommer ej att läggas ut en annons och inklusive mig så var det två andra som var intresserade men ordföranden valde oss och sa att vi kan skriva på kontraktet för 1,6 istället för 1,5. Vi skakade hand och han skulle höra av sig vilken dag vi skulle skriva på kontraktet. Banken väntade också. Men sen så ringer denne och säger tyvärr vi måste annonsera ut det och tar in mäklare eftersom grannskapet klagat hur det har gått till” vad säger du om 1,650? Jag sa då att en bottenvåning som har en tvättstuga under sovrummet är inte värd så mycket. I området finns en 4 rum för 1,690 och han vill helt plötslig ha 1,650 för en 2 rum. Har jag blivit lurad eller bluffar han? Känns det som vi hade kommit överens och att han tog 1,6 på min förhandsbud men drog sig tillbaka.

  Tacksam för svar.
  Mvh

  • Hej Michelle.

   En ordförande kan inte bestämma sådant själv. Styrelsen måste vara med och bestämma så man brukar i princip alltid lägga ut lägenheten på öppna marknaden för att det skall bli rättvist. Ett handslag är inte juridiskt bindande i en bostadsaffär.
   Du får köpa lägenheten på öppna marknaden om du vill ha den.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej!
  Jag letar lägenhet och har hittat ett område som jag vill bo i.
  Budade nyligen på en 1:a på 38kvm i veckan som hade utgångspris på 275.000, den va jättefin och nyrenoverad.
  Den budgivningen stack, jag stannade med mitt bud innan slutet och budgivningen slutade på 350.000.
  De andra lägenheterna i samma storleken och antal rum har tidigare gått för 295.000.
  Nu har det kommit ut fler likadana i samma område men med ett betydligt högre utgångspris (känns som att det är pga den budgivningen jag var med i) och igår kom det ut en lika fin som den jag budade på men nu för 335.000 och jag är väldigt sugen på att lägga ett förhandsbud.
  Hur ska jag tänka här? Eftersom jag vet att en sådan lägenhet för 335.000 är egentligen för mycket.
  Det var bara jag och en till som var på visning och budade på den första, så tror inte att det finns så mycket intresse för dessa 1:or.

  Väldigt tacksam för svar, (mäklaren ringer i em)

  • Hej Sandra.

   Det får du avgöra själv.
   Antingen har du is i magen och hoppas på att du kan få den billigare eller så lägger du ditt förhandsbud.
   Du får välja om det är priset som är viktigt för dig eller om det är viktigare att få en lägenhet som du gillar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej!
  Vi har i helgas varit på visning av en 2a som vi inte var så intresserade av, när mäklaren ringer för att följa upp så meddelar hon att enligt styrelsen finns det en större lägenhet med bättre utsikt och planlösning i samma byggnad och erbjuder oss en förhandsvisning? Lägenheten håller brf på renovera en del så vi kommer inte se slutprodukten, är det osmart att lägga ett förhandsbud om vi gillar denna lgh utan att se lgh i sitt slutskick så att säga…?

  • Hej Amanda.

   Nej det är lugnt så länge ni får en skriftlig beskrivning innan köpet på vad det är ni köper.
   Se till att få en ordentlig materialspecifikation för samtliga rum i lägenheten så att ni vet va det är ni köper.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej!
  Är det fortfarande aktuellt att lägga i förhandsbud (ca 14 dagar innan visning)? Eller vi ska vänta – visningsdag?
  Exempel – rådhus i Huddinge (Stockholm) – november 2019.

  Tack!

  • Hej AT.

   Det går alltid att lägga förhandsbud.
   Huruvida det är rätt eller inte går inte att svara på om man inte har järnkoll på priserna på den typen av bostad och vad som är ett bra pris på just den bostaden.
   Ett tips är att du ringer någon annan mäklare (inte någon från den mäklarfirma som förmedlar bostaden) som jobbar i området och rådfrågar lite om den bostaden som du vill lägga bud på.
   Då kan du få lite indikationer på vad som är ett rimligt pris på bostaden. Efter det så är det lättare att ta ställning till om det är smart att lägga ett förhandsbud.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej!

  Vi har hittat ett hus bland kommande försäljningar och kontaktat mäklaren och kommit överens om ett förhandsbud som säljaren är villig att acceptera. Dock är besiktningen planerad till början av augusti och den ordinarie visningen till mitten av augusti. Mäklaren har lovat att återkomma till oss när besiktningen är klar. Är det något mer vi kan göra innan dess? Vi är lite oroliga att någon annan lägger ett högre förhandsbud. Men vi vill ändå vänta på besiktningen innan vi köper det. Vi kan väl inte erbjuda en handpenning redan nu?

  • Hej Lila.

   Ja ni kan säga att ni vill skriva ett avtal nu direkt med ett besiktningsvillkor i och så kan ni göra er egen besiktning.
   Då har ni rätt att dra er ur köpet om det uppkommer något på besiktningen som ni inte gillar.
   Då kommer ni dock själva att få betala för besiktningen.

   Så får ni se om säljaren går med på det.

   mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej,

  Jag har hittat en lägenhet att köpa i stockholm. Det är mitt drömhus. Visningen var bara tre dagar efter annonsering på hemnet och jag kunde inte göra det förhandsbud. Det är därför som jag erbjuder ett pris till säljaren under visningsdagen eller så borde jag delta i budgivning?

  Mvh,
  Fatima

  • Hej Fatemeh.

   Du kommer att bli tvungen att delta i den vanliga budgivningen.
   Om du lägger ett bud på visningsdagen så kommer de andra spekulanterna också ha möjlighet att lägga bud.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej vi har hittat ett hus i exakt det området som vi letat i ett tag. Det är ett äldre par som ska flytta till lägenhet och den kommer ut i höst. Vi bor nu i hyres och kan vara flexibla. Vi har tittat på utsidan men bilderna inne samt besiktningsdokumentet har vi inte sett. Vi vet att området är attraktivt. Vi har kontaktat mäklaren och vi är på intresse listan. Vårt mål är om allt ser ok ut att lägga förhandsvisning. Min fråga är hur jag ska göra för att få tillgång till materialet innan alla andra, och sen lägga bud innan den stora visningen. Mvh andreas

  • Hej Andreas.

   Du får helt enkelt fråga mäklaren om säljaren kan tänka sig att ha en förhandsvisning för dig.
   Förklara att du är superintresserad och avser att lägga ett riktigt bra förhandsbud om huset ser bra ut.
   Om säljaren säger nej till det så kan du meddela ungefär vilket pris du kan tänka dig att betala för huset (den summa du säger är ju inte bindande så du kan ju ändra den i efterhand när du sett huset) så kanske säljaren blir mer intresserad av att låta dig få en förhandsvisning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej,

  Har hittat ett hus på Hemnet som jag vill köpa och lägga ett förhandsbud på. Får dock inte tag på mäklaren via telefon eller email. I vilket läge kan man gå till säljaren direkt och prata om att köpa huset och lägga bud?

  Mvh
  Magnus

  • Hej Magnus.

   Det kan du alltid göra men det bästa är att försöka få tag på mäklaren.
   Säljaren har ju anlitat en mäklare och vill att kontakterna går via mäklaren.

   Testa att ringa till mäklarens kontor/reception och fråga varför mäklaren inte svarar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej! Vi har hittat ett parhus på kommande försäljning, som vi gärna vill ha. Kontaktade mäklaren som sa att huset kommer ut vid årsskiftet, då ägarna håller på att bygga nytt hus, inflytt i vår. Kan man redan nu lägga ett förhsndsbud och be att få se huset invändigt?

  • Hej O.

   Ja du kan alltid testa att lägga ett förhandsbud, sedan är det upp till säljaren om de är intresserade eller inte.
   Det är bara att testa, bud är ju inte bindande så du har inte så mycket att förlora.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here