Hem Bostad Sälja fastighet eller bostadsrätt Sälja bostad innan visning

Sälja bostad innan visning

2
sälja innan visning

Du har din bostad annonserad på nätet (Hemnet osv), helt plötsligt får du ett förhandsbud på bostaden. Borde du sälja eller borde du vänta och hoppas på att du får högre bud efter visningarna? Det finns inget rätt svar på denna fråga men vi skall försöka hjälpa dig att ta ett bra beslut med hjälp av denna artikel.

Förhandsbud = ett bud som inkommer innan ordinarie visningar.
Läs mer här på Ekonomifokus.se om vad förhandsbud är: Förhandsbud

Om du får ett förhandsbud så har du som säljare 3 st val:

 1. Acceptera budet
 2. Tacka nej
 3. Komma med ett högre motbud

Om du tackar nej till ett förhandsbud kommer budgivaren förmodligen inte att stå fast vid sitt bud efter ordinarie visningar. Budgivaren har rätt att dra tillbaka sitt bud och om det blir en dålig budgivning efter ordinarie visningar så riskerar du att budgivningen stannar på ett lägre pris än förhandsbudet. De flesta säljare blir då lite bittra över att de inte tackade ja till budet. Det kan ju också bli så att att budgivningen stannar på ett högre pris än förhandsbudet. Då blir man självklart glad som säljare att man tackade nej till budet.

Om du har tur och är lite tuff i förhandlingen så kanske du kan få förhandsbudgivaren att gå upp till samma nivå som förhandsbudet var på trots att budgivningen stannade på en lägre nivå. Ibland går det, ibland går det inte.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Är det bra att sälja innan visning?

Det beror på vad du har för prisförväntningar på din bostad. Är budet långt över vad du förväntat dig eller tror du att du kan få mer om du väntar och kör de ordinarie visningarna? För att kunna ta ett bra beslut gäller det att du har bra koll på bostadspriserna i ditt område. Använd tjänsterna Booli slutpriser och Hemnets slutpriser för att skapa dig en bild av värdet på din bostad. Lita inte helt på mäklarens bedömning av värdet, den kan ibland vara felaktig, på grund av okunskap eller på grund av svårigheter att värdera vissa typer av bostäder.

Du måste alltså ha stenkoll på din bostads värde för att kunna ta ett klokt beslut. Om du känner dig osäker på bostadens värde så kanske det är bäst att tacka nej till förhandsbud och istället köra på med ordinarie visningar.

Bostadsrätter är oftast ganska enkla att värdera och mäklarna brukar kunna gissa rätt på slutpriset med ganska liten marginal. Hus är däremot mycket svårare. Husvärderingar kan ibland bli helt felaktiga. Det finns massor av exempel där mäklare värderat ett hus till X miljoner men vid försäljning så har huset sålts för 30-50% mer.

Förhandsbud utan att spekulanten har tittat på bostaden

En spekulant kan lägga ett förhandsbud utan att ha sett bostaden. Då är frågan om spekulanten vill köpa bostaden utan att titta på den eller om spekulanten kräver att få se bostaden innan ett kontrakt skrivs. Du som säljare får då avgöra om du accepterar detta eller inte. Det finns alltid en risk att spekulanten drar sig ur eller sänker sitt bud efter att ha sett bostaden.

Förhandsbud efter en förhandsvisning

Det kan även komma ett förhandsbud efter en så kallad förhandsvisning, dvs att spekulanten har fått komma och titta på bostaden innan ordinarie visningar.

Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i din kommun/stad erbjuder kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor.

Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

2 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Jag söker en oberoende värdering ej utförd av mäklare för försäljning av lägenhet i samband med dödsfall. Det finns förvånansvärt få företag som utför dessa tjänster när jag googlar. Har du tips på oberoende värderingsföretag/ regina

  • Hej Regina.

   Det är mäklare som gäller om du skall få en korrekt värdering. Det krävs kännedom om den lokala marknaden för att kunna göra en korrekt värdering.
   Jag har tyvärr inget tips på värderingsfirma som jag kan rekomendera.

   mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här