Du har din bostad annonserad på nätet (Hemnet osv). Helt plötsligt får du ett förhandsbud på bostaden. Borde du sälja eller borde du vänta och hoppas på att du får högre bud efter visningarna? Det finns inget rätt svar på denna fråga men vi skall försöka hjälpa dig att ta ett bra beslut med hjälp av denna artikel.
Förhandsbud = ett bud som inkommer innan ordinarie visningar.
Läs vår artikel om: Förhandsbud 🔗
Artikelns innehåll:
1. Acceptera förhandsbudet, tacka nej eller ge ett motbud
2. Dina alternativ i en förhandling
3. Är det bra eller dåligt att sälja innan visning?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Du som säljare har 3 st val
Om du får ett förhandsbud har du 3 st val:
1. Acceptera förhandsbudet
Väljer du att acceptera förhandsbudet får förhandsbudgivaren vanligtvis en förhandsvisning. Om budgivaren fortfarande vill stå fast vid budet efter förhandsvisningen skriver ni kontrakt och ställer sedan in de ordinarie visningarna.
Om budgivaren inte vill stå fast vid budet efter förhandsvisningen kan han/hon välja att komma med ett nytt lägre bud som du som säljare får ta ställning till. En förhandlingssituation uppstår då och du som säljaren kan välja mellan att acceptera budet, komma med ett motbud eller tacka nej och köra på med de ordinarie visningarna som är planerade. Då får förhandsbudgivaren delta i den vanliga budgivningen med alla övriga spekulanter istället.
2. Tacka nej
Du kan tacka nej till förhandsbudet. Då kör ni bara på som planerat med de ordinarie visningarna. Förhandsbudgivaren får då välja om förhandsbudet skall stå kvar eller inte. Väljer budgivaren att dra tillbaka sitt förhandsbud kommer den ordinarie budgivningen att börja från scratch, dvs helt utan bud. Om budgivaren väljer att budet skall stå kvar kommer den ordinarie budgivningen att starta med förhandsbudet.
3. Ge ett motbud
Om du inte tycker att förhandsbudet är tillräckligt bra för att du skall acceptera så kan du komma med ett motbud till förhandsbudgivaren. En förhandlingssituation uppstår då och budgivaren får välja om ditt motbud skall accepteras eller om den ordinarie budgivningen skall inväntas istället.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Förhandlingssituationer
Det är alltid fritt fram att förhandla vid en bostadsförsäljning, oavsett vart i försäljningsprocessen man befinner sig. Spekulanter har alltid rätt att lägga bud och det är du som säljare som bestämmer om budet skall accepteras eller inte. Du väljer även om du vill lägga motbud eller om du vill tacka nej till ett bud och se vart den ordinarie budgivningen landar till slut.
Budgivaren har i sin tur alltid rätt att lägga bud, komma med motbud osv på vilket sätt han/hon vill. En budgivare är aldrig bunden till sitt bud vilket innebär att bud kan dras tillbaka när som helst så länge ett kontrakt inte är skrivet.
Det är helt enkelt fritt fram att förhandla hur och på vilket sätt man vill och det är du som säljare som alltid har sista ordet. Du kan alltid tacka nej till bud och du bestämmer fritt vem som får köpa bostaden och till vilket pris. Det hela handlar om att säljare och budgivare skall komma överens. Ibland kommer man inte överens och då får man helt enkelt gå vidare i försäljningen och hitta andra spekulanter och budgivare.
Är det bra att sälja innan visning?
Det beror på vad du har för prisförväntningar på din bostad. Är förhandsbudet långt över vad du förväntat dig eller tror du att du kan få mer om du väntar och kör de ordinarie visningarna? För att kunna ta ett bra beslut gäller det att du har bra koll på bostadspriserna i ditt område. Använd tjänsterna Booli slutpriser och Hemnets slutpriser för att skapa dig en tydlig bild av värdet på din bostad. Lita inte blint på mäklarens bedömning av värdet, den kan ibland vara felaktig, på grund av okunskap eller på grund av svårigheter att värdera vissa typer av bostäder.
Du måste alltså ha stenkoll på din bostads värde för att kunna ta ett klokt beslut. Om du känner dig osäker på bostadens värde så kanske det är bäst att tacka nej till förhandsbud och istället köra på med ordinarie visningar.
Bostadsrätter är oftast ganska enkla att värdera och mäklarna brukar kunna gissa rätt på slutpriset med ganska liten marginal. Hus är däremot mycket svårare. Husvärderingar kan ibland bli helt felaktiga. Det finns massor av exempel där mäklare värderat ett hus till X miljoner men vid försäljning så har huset sålts för 30-50% mer.
Förhandsbud utan att spekulanten har tittat på bostaden
En spekulant kan lägga ett förhandsbud utan att ha sett bostaden. Då är frågan om spekulanten vill köpa bostaden utan att titta på den eller om spekulanten kräver att få se bostaden innan ett kontrakt skrivs. Du som säljare får då avgöra om du vill acceptera att förhandsbudgivaren får en förhandsvisning eller inte.
Det finns alltid en risk att spekulanten drar sig ur eller sänker sitt bud efter att ha sett bostaden. Det normala är att förhandsbudgivaren får titta på bostaden innan ett kontrakt skrivs.
Förhandsbud efter en förhandsvisning
Det kan även komma ett förhandsbud efter en så kallad förhandsvisning, dvs att spekulanten har fått komma och titta på bostaden innan ordinarie visningar och sedan lägger ett bud efter förhandsvisningen.
💡 Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i din kommun/stad erbjuder kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor.
Offerterna kan du använda till din fördel när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.
Vanliga frågor och svar
Man kan få bud när som helst. Ibland lägger spekulanter bud innan de hunnit titta på bostaden och ibland ber de om att få komma på en förhandsvisning och lägger sedan bud efter den.
Nej, som säljare bestämmer man helt själv om och när man vill ha visning.
Hej.
Min bror ringde mäklaren för att han var väldigt intresserad av ett hus och sa att han kunde lägga ett bud direkt. Mäklaren säger då: ”Nej, det behöver du inte. Vänta och gå på visningen istället”. Innan visningen skett så ringer mäklaren upp min bror och säger att huset är sålt. Hur kan det gå till så? Om det även fanns någon annan var intresserad av huset innan visning, har mäklaren inte en skyldighet att informera min bror om det så att han kan lägga ett bud? Känns väldigt oschysst av mäklaren. Som säljare hade ju jag velat veta om det fanns flera personer som var intresserade av att lägga bud innan visningen. Har mäklaren agerat korrekt här? Finns det något min bror kan göra?
Med vänlig hälsning,
Karin
Hej Karin.
Jag håller med dig helt om att det var dåligt agerat av mäklaren. Säljaren borde vara väldigt missnöjd om mäklaren gjort detta utan säljarens vetskap.
”Om det även fanns någon annan var intresserad av huset innan visning, har mäklaren inte en skyldighet att informera min bror om det så att han kan lägga ett bud?”
Svar: Nej, ingen skyldighet om mäklaren och säljaren har snackat ihop sig och att säljaren tagit beslutet att sälja trots att det fanns andra spekulanter. Men, mäklaren har en skyldighet att verka för att säljaren får ett så högt slutpris som möjligt så där kan mäklaren möjligtvis ha brustit i sitt arbete.
Din bror kan sannolikt inte göra så mycket, det är snarare säljaren som i så fall kanske borde anmäla mäklaren.
Din bror kan ju kontakta säljaren och förklara läget så kanske säljaren väljer att anmäla mäklaren.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Hej,
Jag söker en oberoende värdering ej utförd av mäklare för försäljning av lägenhet i samband med dödsfall. Det finns förvånansvärt få företag som utför dessa tjänster när jag googlar. Har du tips på oberoende värderingsföretag/ regina
Hej Regina.
Det är mäklare som gäller om du skall få en korrekt värdering. Det krävs kännedom om den lokala marknaden för att kunna göra en korrekt värdering.
Jag har tyvärr inget tips på värderingsfirma som jag kan rekomendera.
mvh admin på EKonomifokus