Sälja innan visning

sälja innan visning

Du har din bostad utannonserad på nätet (Hemnet osv), helt plötsligt får du ett förhandsbud på bostaden. Borde du sälja eller borde du vänta och hoppas på att du får högre bud efter visningarna? Det finns inget rätt svar på denna fråga men vi skall försöka hjälpa dig att ta ett bra beslut med hjälp av denna artikel.

Förhandsbud = ett bud som inkommer innan ordinarie visningar. Läs mer här på Ekonomifokus.se om vad förhandsbud är: Förhandsbud

Om du får ett förhandsbud så har du som säljare alltid 3 st val:

 1. Acceptera budet
 2. Tacka nej
 3. Komma med ett högre motbud

Om du tackar nej till ett förhandsbud så kommer budgivaren förmodligen inte att stå fast vid sitt bud efter ordinarie visningar. Budgivaren har rätt att dra tillbaka sitt bud och om det blir en dålig budgivning efter ordinarie visningar så riskerar du att budgivningen stannar på ett lägre pris än förhandsbudet. De flesta säljare blir då lite bittra över att de inte tackade ja till budet. Det kan ju också bli så att att budgivningen stannar på ett högre pris än förhandsbudet. Då blir man självklart glad som säljare att man tackade nej till budet.

Om du har tur och är lite tuff i förhandlingen så kanske du kan få förhandsbudgivaren att gå upp till samma nivå som förhandsbudet var på trots att budgivningen stannade på en lägre nivå. Ibland går det, ibland går det inte.

Är det bra att sälja innan visning?

Det beror på vad du har för prisförväntningar på din bostad. Är budet långt över vad du förväntat dig eller tror du att du kan få mer om du väntar och kör de ordinarie visningarna? För att kunna ta ett bra beslut gäller det att du har bra koll på bostadspriserna i ditt område. Använd tjänsterna Booli slutpriser och Hemnets slutpriser för att skapa dig en bild av värdet på din bostad. Lita inte helt på mäklarens bedömning av värdet, den kan ibland vara felaktig, på grund av okunskap eller på grund av svårigheter att värdera vissa typer av bostäder.

Du måste alltså ha stenkoll på din bostads värde för att kunna ta ett klokt beslut. Om du känner dig osäker på bostadens värde så kanske det är bäst att tacka nej till förhandsbud och istället köra på med ordinarie visningar.

Bostadsrätter är oftast ganska enkla att värdera och mäklarna brukar kunna gissa rätt på slutpriset med ganska liten marginal. Hus är däremot mycket svårare. Husvärderingar kan ibland bli helt felaktiga. Det finns massor av exempel där mäklare värderat ett hus till X miljoner men vid försäljning så har huset sålts för 30-50% mer.

Välj en mäklare som kan hjälpa dig med beslutet

Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att jämföra mäklare och att samla in offerter från de mäklare som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du använda när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Välj en mäklare som är skicklig och kan hjälpa dig att ta kloka beslut under affärens gång. På Hittamäklare.se finns även statistik och topplistor över mäklarna i ditt område som du kan nyttja för att välja rätt mäklare.

Förhandsbud utan att spekulanten har tittat på bostaden

En spekulant kan lägga ett förhandsbud utan att ha sett bostaden. Då är frågan om spekulanten vill köpa bostaden utan att titta på den eller om spekulanten kräver att få se bostaden innan ett kontrakt skrivs. Du som säljare får då avgöra om du accepterar detta eller inte. Det finns alltid en risk att spekulanten drar sig ur eller sänker sitt bud efter att ha sett bostaden.

Förhandsbud efter en förhandsvisning

Det kan även komma ett förhandsbud efter en så kallad förhandsvisning, dvs att spekulanten har fått komma och titta på bostaden innan ordinarie visningar.

Skall du köpa bostad?

Innan du går på visning eller lägger ett förhandsbud måste du ha ett lånelöfte klart. En hemsida som kan ordna riktigt låga räntor och är snabba med lånelöften är Lånekoll.se. Tack vare att de jämför upp till 30 st banker brukar Lånekoll enligt vår erfarenhet kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder både på bolån och privatlån. De har tidigare ordnat räntor ända ner till 1,09 % på bolån åt vissa kunder.

När du gör en ansökan om lånelöfte på Lånekoll.se så förbinder du dig inte till att ta ett lån. Du ber endast hemsidan att räkna på om din ekonomi räcker till för att låna till ett eventuellt bostadsköp samt att du får erbjudanden från bankerna. Att ansöka om ett lånelöfte är helt gratis och man förbinder sig inte till något.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

2 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Jag söker en oberoende värdering ej utförd av mäklare för försäljning av lägenhet i samband med dödsfall. Det finns förvånansvärt få företag som utför dessa tjänster när jag googlar. Har du tips på oberoende värderingsföretag/ regina

  • Hej Regina.

   Det är mäklare som gäller om du skall få en korrekt värdering. Det krävs kännedom om den lokala marknaden för att kunna göra en korrekt värdering.
   Jag har tyvärr inget tips på värderingsfirma som jag kan rekomendera.

   mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here