En försäljning av ett hus tar normalt ca 4-5 veckor från fotograferingen till att man har ett bindande kontrakt signerat av en köpare. Lägger man även till förberedelserna inför fotograferingen tar en försäljning normalt runt 6-7 veckor. Försäljningstiden kan variera beroende på marknadsklimat, utgångspris och en rad andra faktorer som du kan läsa om längre ner.
Artikelns innehåll:
1. Tidplan med alla moment i en försäljningsprocess
2. Försäljningstiden varierar beroende på marknaden
3. Prisförväntningarna styr försäljningstiden
4. Moment i affären som kan förlänga försäljningstiden
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Tidplan med alla moment i en försäljningsprocess
Som vi nämner ovan så tar en försäljning av ett hus normalt ca 4-5 veckor från fotograferingen till det att man har ett bindande kontrakt signerat av en köpare.
Köpare och säljare kommer överens om ett datum för tillträde. Tiden mellan kontrakt och tillträde varierar kraftigt men den vanligaste tiden mellan kontrakt och tillträde är 3 månader.
Moment | Normal tidsåtgång |
---|---|
Annonseringstid innan första visning | 10-14 dagar |
Visningar | 1-5 dagar |
Budgivning | 1-5 dagar |
Besiktning | 2 veckor |
Tillträde | Enligt överenskommelse mellan köpare och säljare |
I tidplanen nedan utgår vi ifrån att allt går som förväntat i försäljningen och att inga komplikationer dyker upp som förlänger försäljningstiden. Vi har inte heller räknat med tiden då bostaden ibland annonseras som kommande försäljning vilket den kan göra i väldigt lång tid innan den faktiskt skall säljas.
1. Möte/värdering i huset
Mäklaren hälsar på och tittar på bostaden och gör en bedömning av husets värde. Ni gör upp en tidplan för försäljningen samt diskuterar en lämplig försäljningstrategi, utgångspris osv.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
2. Eventuell förhandsbesiktning av huset
Som säljare kan du välja om du vill förhandsbesiktiga huset inför försäljningen. Man bokar då själv eller via mäklaren en besiktningsman som besiktigar huset. Besiktningsmannen brukar kunna komma inom ca 1-2 veckor och genomföra besiktningen.
Förhandsbesiktning görs för att spekulanterna ska känna sig tryggare i affären och därmed vara beredda att lägga högre bud.
3. Homestyling
Man kan välja själv om man vill anlita en stylistfirma eller om man vill styla bostaden själv. Oavsett vad man väljer så bestämmer man ett datum då bostaden skall vara redo för fotografering. Själva homestylingen tar vanligtvis 1-2 dagar. Om du anlitar en stylist finns det en risk att stylisten inte är fullbokad och inte har tid att genomföra stylingen förrän om 1-2 veckor.
Så fort man vet när stylingen kommer att vara klar bokar man in en fotografering av huset. Det är mäklaren som bokar in fotografen.
4. Fotografering
En fotograf bokas in av mäklaren. vanligtvis brukar fotografen kunna komma inom 1 vecka. När huset fotograferats levereras bilderna 1-2 dagar senare till mäklaren via e-mail från fotografen.
5. Annonsering
När mäklaren får bilderna sätter han/hon ihop en bostadsannons för huset. Mäklaren brukar kunna göra klart annonsen samma dag som bilderna anländer. Huset kan därför publiceras på Hemnet och alla andra sajter under en och samma dag som bilderna anländer.
Det optimala är att ha huset ute på annons i minst 10-14 dagar innan visningarna. Detta beror på att man vill ha huset ute på annons under två stycken helger. Helgdagarna är de dagar då flest spekulanter besöker Hemnet.
6. Visningar
Visningar vill man ha efter minst 10-14 dagars annonsering. Vanligtvis planerar man in en visning på en helgdag och en på en vardag. Extravisningar kan tillkomma om någon/några spekulanter inte kan komma på de ordinarie visningarna.
7. Budgivning
Budgivningen startar normalt 1-2 dagar efter sista visningsdagen. Budgivningens längd kan variera men en normal budgivning pågår i 1-5 dagar. Budgivningen avslutas när alla budgivare stannat i budgivningen eller när säljaren sätter stopp.
8. Kontraktsskrivning
Köpekontrakt skrivs med en köpare när budgivningen är avslutad. Det är vanligt att man lägger in en besiktningsklausul, dvs en klausul i kontraktet som ger köparen rätt att besiktiga huset inom två veckor. Om en sådan klausul finns i kontraktet blir köpet bindande först när köparen bekräftar köpet efter besiktningen. Om köparen inte längre vill stå fast vi köpet efter besiktningen så kan köparen dra sig ur affären alternativt försöka pruta på priset.
9. Besiktning
Köparen ges normalt 2 veckor att besiktiga huset. Köparen får sedan avgöra om köpet skall stå fast.
10. Tillträde
Tillträdet genomförs det datum som köpare och säljare kommer överens om i köpekontraktet. Man kan i teorin ha tillträde samma dag som köpekontraktet skrivs men det är helt upp till köpare och säljare att välja när de vill att tillträdet skall genomföras.
Om köpare och säljare är överens kan man ändra tillträdesdatumet efter kontraktsskrivningen men om de inte kommer överens är det datumet i kontraktet som gäller.
Sammanfattning tidplan – hus
En normal försäljningsprocess för ett hus är som vi nämner ovan ca 4-5 veckor från det att huset fotograferas till det att ett kontrakt blir bindande med en köpare.
Om inte huset säljs på första försöket planerar man oftast en ny visning om 1-2 veckor för att se om man kan locka in nya spekulanter till huset under den tiden.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Försäljningstiden varierar beroende på marknaden
I en stark bostadsmarknad med stigande priser går det vanligtvis snabbt att få sålt sitt hus. När marknaden är svag tar det längre tid. Skillnaden kan vara stor, ibland bromsar marknaden in rejält och då kan det ta väldigt lång tid att få sålt sin bostad om man inte är beredd att gå ner mycket i pris.
Den genomsnittliga försäljningstiden är ofta 30-50% längre när bostadsmarknaden är svag i förhållande till när den är stark.
Bostadstyp | Stark marknad | Svag marknad |
---|---|---|
Hus | 30 dagar | 45 dagar |
Prisförväntningarna styr försäljningstiden
Om en säljare har prisförväntningar som inte stämmer överens med vad marknaden är beredd att betala för huset kan försäljningen ta väldigt lång tid eller så kanske huset inte bli sålt överhuvudtaget.
Har man rimliga förväntningar på priset, dvs man accepterar bud på nivåer som är rimliga för det nuvarande marknadsläget brukar man kunna få sålt sitt hus inom en normal försäljningstid.
Moment i affären som kan förlänga försäljningstiden
Det är inte alltid alla moment i en husförsäljning går enligt tidplanen.
- Stylisten, fotografen eller besiktningsmannen kan vara fullbokade vilket kan göra att processen drar ut på tiden.
- Det kan finnas spekulanter som inte kan komma på ordinarie visningar vilket leder till extravisningar som drar ut på tiden.
- Det är inte säkert att spekulanterna vill lägga bud vilket kan leda till att man tvingas ha fler visningar.
- En eventuell förhandling efter besiktningen kan dra ut på tiden om köpare och säljare inte kommer överens.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Vanliga frågor och svar
Minst 10-14 dagar. Helst skall huset ligga som till salu på Hemnet över två helger eftersom det är då flest personer besöker Hemnet.
Vanligtvis 1-5 dagar men det variera.
Man kan sälja huset vidare direkt efter tillträdet. Man kan till och med sälja det vidare innan tillträdet med ett så kallat transportköp.
Nej, vinstskatten är 22% oavsett hur länge man ägt huset.
Om mäklaren har ensamrättstid enligt uppdragsavtalet får den vara på max 3 månader.