Köpekontrakt fastighet & hus

Köpekontrakt fastighet mall avtal

När en fastighets säljs krävs det ett köpekontrakt. I detta kontrakt kommer alla villkor att regleras för affären. Det finns vissa regler för hur köpekontrakt skall se ut för att de ska vara juridiskt korrekta men det är fritt fram (med vissa undantag) att lägga till egna villkor i avtalet så länge köpare och säljare är överens.

Gratis mall

Gratis mall köpekontrakt för fastighet
🔗 Ladda ner gratis mall som PDF-fil
🔗 Ladda ner gratis mall som Word-fil

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Ni kan köpa en färdig juridiskt korrekt avtalsmall på Juridiskadokument.nu för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få till avtalet rätt så att man slipper problem i efterhand.

Vad ska finnas med i ett köpekontrakt?

Om vi ser på de rent lagliga bitarna finns det några huvudpunkter som alltid måste vara med när ett köpekontrakt för fastighet upprättas. Oavsett om du ska sälja en tomt, en bostadsrätt eller hus är det viktigt att följande finns med i kontraktet:

Tänk på att köpekontraktet för fastigheten måste vara skriftligt för att det ska gälla. Det är givetvis också mycket viktigt att all information stämmer. Dessutom måste säljare och köpare vara överens om alla villkor innan avtalet skrivs under.

Det här kan innebära att det behövs hjälp av en mäklare eller en jurist som ser till att alla villkor som finns i avtalet förstås av säljare och köpare. Många gånger går det dock bra att skriva avtal utan professionell hjälp med hjälp av en mall för köpekontrakt för fastighet.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Övriga punkter som kan vara bra att ha med

Utöver de punkter som måste finns i ett köpekontrakt för fastighet för att det ska gälla finns det saker som kan vara bra att ha med. Det här är sådant som kan variera i enlighet med typ av fastighet och den aktuella affären.

Några vanliga exempel på punkter att ha med är:

Svävarvillkor i ett köpekontrakt

Många tar med så kallade svävarvillkor i ett köpekontrakt för fastighet. Det här är villkor som ger en part rätten att avbryta affären om de inte levs upp till. Det kan vara så att en viss tidpunkt nämns för ett villkor som ska uppfyllas. Om villkoret inte uppfylls till dess finns rätten att inte genomföra affären.

Ett typiskt exempel på ett svävarvillkor i ett köpekontrakt är att köparen skall besiktiga bostaden.

Köpekontraktet betyder att affären är i hamn

Det är när kontraktet skrivits under och eventuella svävarvillkor är fullgjorda som affären är i hamn. Innan ett kontrakt signeras går det fortfarande att ändra villkor eller att sälja till någon annan som kanske ger ett högre bud.

Ett kontrakt innebär att köparen nu är bunden till sitt bud och måste betala i enlighet med detta (om inget annat avtalats). Det betyder att det är viktigt att få ordning på detta kontrakt så snart som en muntlig överenskommelse finns på plats.

Var mycket detaljerad i kontraktet. Det kan vara klokt att ta med saker som först kan verka små och inte alls viktiga. Vid senare tillfälle kan dessa små punkter vara det som gör att avtalet blir en stor hjälp då det kanske uppstår en tvist omkring det som står i det.

Överlag är det viktigt med tydlighet. För mer komplicerade köpekontrakt för egendom är det klokt att ta hjälp med kontraktet. Detta för att säkra att det skrivs på ett sätt som inte senare kan misstolkas i brottsligt syfte.

Köpebrevet är kvittot på fastighetsaffären

Sist men inte minst måste köpebrevet nämnas. Det skrivs på tillträdesdagen då återstående köpeskilling betalas. Med köpebrevet har köparen rätt att tillträda bostaden. Nu kan den nya ägaren registreras som bostadens ägare med lagfarterna till den. Köpebrevet benämns ofta som kvittot för fastighetsaffären.

Juridiskt korrekta kontrakt
Ni kan köpa en färdig juridiskt korrekt avtalsmall på Juridiskadokument.nu för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få till avtalet rätt så att man slipper problem i efterhand.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

22 KOMMENTARER

    • Hej vegard.

      Det kan vara många olika saker så du får specificera din fråga lite mer.
      Men ett exempel på ett kontraktsbrott som är grovt nog för att affären kan hävas är att köparen inte kan eller vill betala för bostaden.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Elias.

      Du får nog utveckla din fråga om jag skall kunna svara på den.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Tips
      1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
      2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  1. Hej!

    delar av innehållet i köpekontraktet som ni länkar till, om man nu vill skriva ett på egen hand, ser ut att vara kopierade från ett/flera dokument som är skyddade enligt upphovsrättslagen. Vad gäller här? Kan man fortfarande använda det?

    Mvh

    • Hej Miguel.

      De är inte kopierade. Vi har skrivit våra avtal själva men vi har hämtat inspiration från andra överlåtelseavtal när vi skrivit avtalen.
      De flesta standardavtal så som köpekontrakt exempelvis ser oftast ungefär likadana ut och formuleringarna är ofta väldigt lika.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  2. Mojs dotter köpte fastigheten för renovering. Hon köpte det själv med egna pengar och är bara ensamägare. Men hon köpte den när hon var gift. Behöver hon sin mans samtycke när hon säljer ett hus?

    • Hej Ramel.

      Ja, om man köper en bostad när man är gift blir den automatiskt gemensam egendom oavsett vem som står som ägare så länge man inte skrivit papper som säger annat.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  3. Hej! Min syster B och jag A ärvde 2002 vårt föräldrahem och p.g.a. arvsskatten gav vi våra 6 barn (3 på varje sida) var sin åttondel som vi även har lagfart på. Nu vill min sida sälja våra andelar till B-sidan och vi har kommit överens om köpesumma. Men hur går man tillväga, finns det färdiga blanketter för detta. Kan man göra en gemensam överlåtelse eller skriver varje ägare sin köpe-/säljhandling? Hur gör man med lagfarten, ska det anmälas någonstans? Eller ska det stå med i köpe-/säljhandlingen?
    Är det sälj- eller köphandling?
    B ska inte betala något, men fortsätta äga en fjärdedel. Hennes barn köper ut oss fyra.
    Sign: Krångligt

    • Hej inger.

      Ni kan sätta ihop allt i ett och samma kontrakt om ni vill.
      Ni skall använda ett helt vanligt köpekontrakt och ni måste ansöka om lagfart för samtliga andelar som byter ägare.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  4. Hej. Jag har skrivit ut ett köpekontrakt. Vi är två syskon som äger en sommarstuga och jag ska köpa ut det andra syskonet, Ska jag då fylla i köpekontraktet under köpare, ”förvärvad andel i %” 50% eller 100%?

    • Hej Andreas.

      Du köper ju bara 50% eftersom du redan äger resterande 50%.
      Du skall alltså skriva 50% i kontraktet.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Hej Joakim!

    Jag siktar på att köpa hyresfastighet och tror att det finns många fastighetsägare som önskar bli av med arbetet men gärna skulle få ränta på sitt kapital om de säljer. Jag har därför idén att erbjuda säljaren att i sin tur låna ut pengar från försäljningen för kanske 3 % ränta vilket kan vara ett bra alternativ till en volatil börs. I USA är detta vanligt under namnet ”owner financing” vilket kan vara en win-win, jag tror du förstår konceptet. Jag har dock aldrig sett detta eller hört det nämnas förutom säljarrevers vilket jag inte helt tycker stämmer med det jag är ute efter. Vart kan man vända sig och finns det någon juristbyrå som kan hjälpa till vid ett sådant förfarande!

    Tack på förhand!

    Mvh Martin

    • Hej Martin.

      Ja det kan ju vara en lösning.
      Tyvärr har jag inte tillräckligt bra koll på detta så jag har ingen jurist att rekommendera.
      Lycka till med affärerna!

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. Hej,

    Jag äger 50% av en fritidsfastighet och nu köpa resterande 50% av den andra ägaren.
    Måste en energideklaration göras och vad händer om detta inte görs.
    Tack på förhand!

    • Hej Kerstin.

      1. Nej.
      2. Inget händer. Köparen kan kräva att en energideklaration upprättas på säljarens bekostnad om en sådan saknas men du är ju köpare så du kan ju bara låta bli att kräva något sådant i efterhand.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Margareta.

      Nej inte om någon annan har fullmakt och kan skriva på åt säljaren.
      Köpebrevet måste vara i original så det kan inte scannas in och mailas (vad jag vet)

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Hans.

      Ansökan om lagfart skall skickas in inom 3 månader efter köpet.
      Ansökan sker med köpebrev eller köpekontrakt. Ansökan görs till Lantmäteriet.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här