Finansieringsklausul i kontraktet

Finansieringsklausul i kontraktet - bostad

Om man vill skriva ett kontrakt och köpa en bostad men saknar lånelöfte från banken så kan man skriva in ett så kallat finansieringsvillkor/finansieringsklausul i kontraktet. Klausulen gör att köparen har X antal arbetsdagar på sig att skaffa fram ett lånelöfte från en bank. Om köparen inte får lånelöftet går hela affären tillbaka utan att säljaren kan kräva ersättning eller skadestånd för detta.

För att ett finansieringsvillkor skall skrivas in i kontraktet krävs det att både köpare och säljare är överens om det.

Artikelns innehåll:
1. Exempel på en finansieringsklausul – utformning
2. Vad händer om köparen inte får lånelöftet?
3. Finansieringsklausul ur köparens synvinkel
4. Finansieringsklausul ur säljaren synvinkel

Klicka för att komma till önskad del av artikeln

Exempel på en finansieringsklausul – utformning

”Köparen har för avsikt att undersöka sina möjligheter att erhålla lån om [Belopp] kronor för att finansiera köpet, hos bank eller annat kreditinstitut utan krav på tilläggssäkerhet. Köpet ska återgå om köparen efter genomförd undersökning inte längre vill stå fast vid köpet och köparen senast [Datum] begär att köpet ska återgå. Begäran om återgång ska framställas skriftligen till säljaren inom ovan angiven tid. Om köpet återgår ska betald handpenning återbetalas till köparen utan skadeståndsskyldighet för någon av parterna. Köparen är medveten om sin lojalitetsplikt mot säljaren, vilket innebär att det åligger köparen (i förhållande till säljaren) att vidta samtliga nödvändiga åtgärder för att finansiera köpet. Om köparen inte fullgör detta åtagande, kan säljaren ha rätt till skadestånd.”

Vad händer om köparen inte får lånelöfte?

Köparen måste gör sitt bästa för att få ett lånelöfte annars bryter köparen mot lojalitetsplikten. Om köparen gör sitt bästa men ändå inte får lånelöfte så går hela köpet tillbaka. Om köparen INTE gör sitt bästa för att få lånelöfte innebär det att lojalitetsplikten bryts och säljaren kan ha rätt till skadestånd eller ersättning.

Finansieringsklausul ur köparens synvinkel

Om du som köpare skriver under ett kontrakt med finansieringsvillkor så innebär det att du måste göra ditt bästa för att få ett lånelöfte från banken. Om de traditionella bankerna (swedbank, nordea, SEB osv) inte ger dig lånelöfte kan det innebära att du blir tvungen att söka lånelöfte hos banker med lite högre räntor så som Svea Ekonomi exempelvis.

Skriv inte kontrakt med finansieringsvillkor och köp en bostad om du inte vet med stor säkerhet att du kommer få ditt lånelöfte som planerat av den bank du önskar.

Du är inte tvungen att låna av den bank som ger dig lånelöftet. Du kan i lugn och ro jämföra bankernas erbjudanden under tiden mellan kontraktsskrivningen och tillträdet (det datum då du skall betala för bostaden och få nycklarna).

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Finansieringsklausul ur säljarens synvinkel

Som säljare vill man helst undvika finansieringsklausuler i kontraktet. Om köparen inte får lånelöfte så är man ju tillbaka på ruta ett. Då kan man bli tvungen att genomföra en ny försäljningsprocess (om ingen av budgivarna/spekulanterna fortfarande är intresserade).

Se till att försöka få till ett bindande avtal direkt, dvs ett avtal utan villkor som gör att affären riskerar att gå i stöpet. Om köparen är tvungen att ha med ett finansieringsvillkor kan det ibland vara värt att gå ner lite i pris och sälja till någon av de andra budgivarna (om det finns några) som inte behöver ha med ett finansieringsvillkor i kontraktet.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här