Om man vill skriva ett kontrakt och köpa en bostad men saknar lånelöfte från banken så kan man skriva in en så kallad låneklausul, även kallat lånevillkor eller finansieringsklausul, i kontraktet. Klausulen gör att köparen har X antal arbetsdagar på sig att få ett lånelöfte från en bank. Om köparen inte får lånelöftet återgår hela affären utan att säljaren kan kräva ersättning eller skadestånd för detta.
För att ett lånevillkor skall skrivas in i kontraktet krävs det att både köpare och säljare är överens om det.
Artikelns innehåll:
1. Exempel på en låneklausul – utformning
2. Vad händer om köparen inte får lånelöftet?
3. Låneklausul ur köparens synvinkel
4. Låneklausul ur säljaren synvinkel
5. Lojalitetsplikten
Klicka för att komma till önskad del av artikeln
Exempel på en Låneklausul – utformning
”Köparen har för avsikt att undersöka sina möjligheter att erhålla lån om [Belopp] kronor för att finansiera köpet, hos bank eller annat kreditinstitut utan krav på tilläggssäkerhet. Köpet ska återgå om köparen efter genomförd undersökning inte längre vill stå fast vid köpet och köparen senast [Datum] begär att köpet ska återgå. Begäran om återgång ska framställas skriftligen till säljaren inom ovan angiven tid. Om köpet återgår ska betald handpenning återbetalas till köparen utan skadeståndsskyldighet för någon av parterna. Köparen är medveten om sin lojalitetsplikt mot säljaren, vilket innebär att det åligger köparen (i förhållande till säljaren) att vidta samtliga nödvändiga åtgärder för att finansiera köpet. Om köparen inte fullgör detta åtagande, kan säljaren ha rätt till skadestånd.”
Vad händer om köparen inte får lånelöfte?
Köparen måste gör sitt bästa för att få ett lånelöfte annars bryter köparen mot lojalitetsplikten. Om köparen gör sitt bästa men ändå inte får lånelöfte så går hela köpet tillbaka. Om köparen INTE gör sitt bästa för att få lånelöfte innebär det att lojalitetsplikten bryts och säljaren kan ha rätt till skadestånd eller ersättning.
Låneklausul ur köparens synvinkel
Om du som köpare skriver under ett kontrakt med lånevillkor så innebär det att du måste göra ditt bästa för att få ett lånelöfte från banken. Om de traditionella bankerna (swedbank, nordea, SEB osv) inte ger dig lånelöfte kan det innebära att du blir tvungen att söka lånelöfte hos banker med lite högre räntor så som Svea Ekonomi exempelvis. Däremot är du inte skyldig att ta lån till avsevärt sämre ränta och villkor än de traditionella bankerna erbjuder.
Skriv inte kontrakt med lånevillkor och köp en bostad om du inte vet med stor säkerhet att du kommer få ditt lånelöfte som planerat av den bank du önskar.
Du är inte tvungen att låna av den bank som ger dig lånelöftet. Du kan i lugn och ro jämföra bankernas erbjudanden under tiden mellan kontraktsskrivningen och tillträdet (det datum då du skall betala för bostaden och få nycklarna).
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Låneklausul ur säljarens synvinkel
Som säljare vill man helst undvika Låneklausuler i kontraktet. Om köparen inte får lånelöfte så är man ju tillbaka på ruta ett. Då kan man bli tvungen att genomföra en ny försäljningsprocess (om ingen av budgivarna/spekulanterna fortfarande är intresserade).
Se till att försöka få till ett bindande avtal direkt, dvs ett avtal utan villkor som gör att affären riskerar att gå i stöpet. Om köparen är tvungen att ha med ett Lånevillkor kan det ibland vara värt att gå ner lite i pris och sälja till någon av de andra budgivarna (om det finns några) som inte behöver ha med ett Lånevillkor i kontraktet.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Lojalitetsplikten
Lojalitetsplikten innebär att både köpare och säljare är skyldiga att göra sitt bästa för att alla klausuler i kontraktet uppfylls och att affären blir bindande. Bryter man mot lojalitetsplikten riskerar man att bli skadestånds- och ersättningsskyldig till motparten.
När en låneklausul används innebär det att köparen är skyldig att ansöka om lånelöfte hos flera olika banken. Köparen är däremot inte skyldig att ta lån som har avsevärt högre räntor och sämre villkor än vad de vanliga bankerna erbjuder.
🔗 Läs vår djupgående artikel om lojalitetsplikt
Vanliga frågor och svar
Ja, om det inte står något i klausulen om vilken bank det gäller så måste köparen göra allt den kan för att få ett lånelöfte, inom rimliga gränser såklart.
En klausul som gör att köparen får en viss tid på sig att få ett lånelöfte. Lyckas inte köparen med det så går hela affären tillbaka.
Ja
Ja