Besiktningsklausul i kontraktet – Köpa & sälja bostad

26

Att besiktiga bostaden innan köp är normalt en god idé. Oavsett om du köper en bostadsrätt, lägenhet, villa, hus eller radhus så bör du vara mycket noga med att undersöka vad det är du köper. Du som köpare är 100% ansvarig för att kolla upp vad det är du köper. Du kan inte klaga i efterhand på fel och brister som går att upptäcka vid en besiktning av bostaden. Om du har god kunskap om byggnadskonstruktioner behövs ingen besiktningsman. Du kan besiktiga bostaden själv, men då har du ingen firma att vända dig emot ifall det dyker upp fel i efterhand som du borde kunna ha upptäckt eller som en besiktningsman hade upptäckt.

En besiktningsklausul, även kallat besiktningsvillkor skrivs normalt på ett sätt som ger köparen rätt att besiktiga bostaden inom 1-2 veckor med eller utan professionell besiktningsman. Köparen har sedan rätt att dra sig ur affären, utan att behöva betala ersättning/skadestånd under denna tid oavsett om det dyker upp något oväntat eller inte på besiktningen. Det gör att köparen i princip får öppet köp i 1-2 veckor och kan dra sig ur affären oavsett anledning.  Det är dock möjligt att lägga in en bestämd summa i avtalet som köparen skall betala i skadestånd till säljaren ifall köparen drar sig ur affären under besiktningstiden. Eftersom det är fri avtalsrätt så kan man utforma klausulen precis hur man vill men mäklarsamfundet avråder mäklare från att utforma klausulen på något annat sätt än den klassiska försäljningsklausulen som vi nämner ovan och i exemplet längst ner i artikeln.

Det är samma förutsättningar som gäller för bostadsrätter, lägenheter och hus.
Det är dock ganska ovanligt att man besiktigar lägenheter.

Pruta eller dra sig ur affären vid besiktning

Köparen måste inte dra sig ur affären utan kan istället välja att pruta på bostadens pris om det dyker upp fel eller brister vid besiktningen. Det blir då en förhandling mellan köpare och säljare för att se om parterna kommer överens om eventuella prisjusteringar osv.
Kommer inte köpare och säljare överens så blir det ingen affär och köparen drar sig ur.

Besiktningsklausul ur köparens synvinkel

Som köpare vill man gärna ha in en besiktningsklausul i kontraktet. Vem tackar nej till öppet köp? Tyvärr finns det alltid en risk att säljaren väljer att sälja till en annan budgivare som inte kräver ett besiktningsvillkor i kontraktet. Men som sagt, är du köpare så bör du alltid försöka få in ett sådant villkor i kontraktet vilket ger dig extra tid att undersöka bostaden och tänka över ditt köp.

Besiktningsklausul ur säljaren synvinkel

Som säljare vill man helst undvika en besiktningsklausul.
Det finns alltid en risk att det dyker upp något på besiktningen och att köparen vill reducera priset. Det finns även en risk att köparen drar sig ur affären och du som köpare står då på ruta ett igen och måste genomföra en ny försäljning av bostaden.
Som säljare kan det vara klokt att försöka få inskrivet i kontraktet att köparen skall betala en ersättning på till exempel 10.000 kr om de drar sig ur köpet vid besiktningen.
Det blir i alla fall ett litet plåster på såren.

Det bästa tipset till dig som säljare

Anlita en duktig mäklare så kommer du att undvika många problem vid försäljningen.
En duktig mäklare kan avvärja problem i ett tidigt skede och se till att din försäljning löper på smidigt och bekvämt. För att hitta de bästa mäklarna som är aktiva i ditt område kan du använda hemsidan Hittamäklare.se. Där kan du helt kostnadsfritt samla in offerter från mäklarna i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda när du jämför mäklarna och förhandlar om mäklararvodet. Det är helt gratis att använda tjänsterna på Hittamäklare.se och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Exempel på en besiktningsklausul 

Köparen har rätt att efter köpet låta besiktiga fastigheten/bostadsrätten med hjälp av sakkunnig besiktningsman. Om köparen efter att ha genomfört en sådan besiktning inte önskar stå fast vid köpet, äger köparen rätt att begära köpets återgång.
Begäran om återgång skall framställas skriftligen till säljaren senast den (datum) varvid erlagd handpenning skall återbäras till köparen utan skadeståndsanspråk från någondera parten. Om köpet fullföljs är parterna överens om att fel som framkommer vid besiktning samt förhållanden som påtalas i den s k riskanalysen ej kan utgöra s k dolda fel enligt jordabalkens regler.

26 KOMMENTARER

 1. Köparen anlitade besiktningsman som ansåg att han borde börja med att byta tak. Det är tegeltak. Huset är från 1958. Vi har aldrig haft problem med taket.
  Nu vill köparen att vi ska betala ett nytt tak för 160 000 – 200 000 kr eller att motsvarande dras av på priset.
  mäklaren försöker medla att vi som säljare betalar 50 % alltså ca 80 000 kr.
  Han förhalar.22 april måste han betala handpenning senast. Här står vi nu i total ovisshet hur han tänker.

  • Hej Edine.

   Det beror på att man har ett begränsat ansvar som ägare av en bostadsrätt.
   Föreningen ansvarar för tak, fasader, ledningar, fönster osv.
   Det är sådana saker som besiktningsmannen annars besiktigar.

   I en bostadsrätt är det egentligen i princip bara badrummet som man inte kan kolla själv på visning.
   Om badrummet är renoverat inom de senaste 10 åren och det saknas våtrumsintyg, då kan det vara en god ide att besiktiga.
   Annars är det i princip pengar i sjön enligt mig.
   I köket kan man enkelt själv titta under diskbänken så att det inte läcker eller har läckt där.
   Det finns vissa andra småsaker som kan dyka upp på en besiktning men enligt mig är det bättre att spara pengarna som besiktningen kostar och istället lägga dom på att åtgärda eventuella småsaker som kan dyka upp.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej
  Har du några riktigt bra exempel på återgångsklausuler gällande låneklausuler, försäljningsklausuler och besiktningsklausuler?
  Mvh Peter

 3. Hej. Vi köpte en lgh skrev på kontraktet och efter det begär säljaren pengar för persienner. Är det rätt? Måste vi betala för persienner? Hälsn Birgitta Mettovaara

  • Hej Birgitta.

   Om det gäller vanliga persienner som är monterade inuti fönstret så skall de ingå i köpet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!

  Mitt radhus (ej bostadsrätt men samfällighet) är sålt. Innan budgivning och försäljning fick köparna information om att taket är från 94 och kommer behöva bytas inom 3-5år. (Samfällighetens ansvar)
  Efter besiktning har detta fastställts och nu vill köparna pruta fast de hade den informationen innan de gav sig in i budgivningen, är det rimligt?

  • Hej Emma.

   Nej det är inte rimligt. Det är fult gjort av köparna.
   Dock har de rätt att pruta i detta läget, oavsett om de kände till problemet innan eller inte.
   Det är upp till dig som säljare om du vill acceptera deras prutning eller inte.
   Det hänger på hur gärna du vill sälja huset och hur gärna de vill köpa. En förhandling helt enkelt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Gurhan.

   Ja, begagnade hus säljs alltid i befintligt skick men om det står i kontraktet att köparen har rätt att utföra en besiktning så kan köparen pruta efter besiktningen om han/hon/de vill.
   Annars skulle ju en besiktning vid ett köp vara ganska meningslös.
   Prutningen måste ske innan köpet blir bindande.

   Mvh admin på EKonomifokus

 5. Hej! Vi håller på att buda på en bostadsrätt just nu, badrummet ska stambytas 2020 enligt brf, är det rimligt att anlita besiktningsman innan detta? Vi är rätt gröna, vår första lgh köp o är rätt nervös över vad vi ska hålla ögonen på, oroliga för fukt och vattenskador. Så tacksam för svar!

  • Hej Amelia.

   Om du vet 100% säkert att ni kommer få ett nytt badrum inom kort så är det ganska meningslöst att anlita en besiktningsman.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej,

  Vi ska buda på ett hus där säljarens besiktningsman påpekade att taket bör åtgärdas framöver pga ålder på taket. Vi skulle vilja göra en noggrannare besiktning av just tak och delar som t.ex. undertak och väggar för att utesluta fuktskador som kan ha uppkomitt pga det gamla taket. Om fel uppdagas efter att man skrivit köpekontrakt med villkor bör det bli en förhandlingsfråga, men kan man på något sätt skydda sig mot att ens egen besiktningsman missar något och att en försäkring isåfall kliver in?

  • Hej Dan.

   Ja, besiktningsmannen har försäkringar som träder in ifall besiktningsmannen missar något som denne bör ha upptäckt.
   Var nog med att läsa besiktningsmannens villkor i avtalet. Ofta är det saker som besiktningsmännen friskriver sig ansvar ifrån. Ett exempel kan vara vissa rördragningar.
   Läs avtalet ordentligt så att du vet vad som gäller innan du anlitar en besiktningsman.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej!
  Vi har köpt en lägenhet för ca 5 månader sedan men får tillgång om ca 2. Vi gjorde en besiktning vid köp för att få reda på skicket då det är en lång period det kan ändras på. Har vi rätt att göra en till besiktning innan överlåtelsepåskriften eller har man som köpare endast rätt att göra en besiktning?

  Om vi gör besiktningen direkt efter att ha skrivit på det sista och betalat och tex en vattenskada har uppstått, hamnar det på säljarna då trots att den upptäcktes då vi enligt papper äger lägenheten?

  • Hej Linn.

   Ni har ju redan besiktigat, då är det lite onödigt att göra det igen. Köpet är ju redan bindande så ni kan inte begära något prisavdrag eller liknande ändå.
   Om ni upptäcker en skada som inte fanns där vid besiktningen så har de uppstått under tiden säljaren är ansvarig.
   Då beror det på vilken typ av fel som uppstått huruvida säljaren är ansvarig eller inte.
   Vattenskada är ju ett exempel på något som säljaren ansvarar för och säljarens hemförsäkring får ta kostnaderna.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej!

  När blir ett köpeavtal bindande gällande villaköp? Vid kontraktsdagen eller efter besiktningsklausulen köpt ut (datumbestämd)? Klausulen ger rätt att häva köpet oavsett brister.

  Om fel uppdagats i besiktningen och inget tillläggsavtal är underskrivet innan datumet för klausulen utgått. Vad gäller då?

  Mvh

  • Hej Eric.

   1. Det blir bindande när alla eventuella villkor är uppfyllda eller att tiden för dom löpt ut (till exempel besiktningsvillkoret).
   2. Om inte köparen häver köpet skriftligt eller att ett tilläggsavtal skrivs innan villkoret/klausulen löper ut så blir köpet bindande.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

 9. Tack för svar! Om fel upptäckts vid besiktningen och tilläggsavtal inte skrivits mellan parterna att åtgärda felen innan tillträdet. Vad gäller då?

  • Hej Eric.

   Om man inte avtalar om något nytt så gäller original-avtalet.
   Då behöver alltså inte säljaren åtgärda något.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej,
  Bjuder på ett radhus som är en bostadsrätt, och när jag framförde min önskan om en besiktningsklausul lät mäklaren mest irriterad och tyckte att det var ju onödigt, och vet jag inte att bostadsrätt köps i befintligt skick. Jag stod på mig och hon skulle framföra det till säljaren, men känns som att hon kommer lägga fram det till dem som att de borde välja en annan köpare.

  Gör mäklaren något fel som försöker avråda mig från besiktningsklausul och besiktning?

  • Hej Andreas.

   Det är inget konstigt att göra en besiktning av en bostadsrätt men det görs sällan eftersom folk har för bråttom. Det rekommenderas dock alltid att det görs så att man slipper obehagliga överaskningar.
   Det kan vara extra klokt att göra en besiktning om badrummet/rummen är renoverade men saknar våtrumsintyg. Utöver badrum är det el, kök och vitvaror som är viktigt att undersöka noga om det inte är ett relativt nybyggt radhus.

   Det finns en risk som du säger att säljaren väljer någon annan budgivare än dig på grund av ditt krav.

   Mäklaren skall egentligen inte rekommendera någon att inte besiktiga men jag är säker på att det är en vanlig reaktion hos mäklarna eftersom dom helst vill få klart affären och inte vill riskera att affären går tillbaka på grund av en besiktning.
   Det är dock inte ett fel som är värt att anmäla mäklaren för eftersom ni endast pratat muntligt om det hela.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here