Dolda fel inom bostad och undersökningsplikt (köpa bostad)

8

Det kan vara väldigt svårt att finna alla brister och fel på en visning utav en bostad.
Du som köpare har en viss skyldighet att undersöka bostaden för att hitta eventuella felaktigheter som går att upptäcka.
Detta kan vara väldigt svårt, speciellt om bostaden är möblerad på visningen.
Det kan ju även finnas dolda fel i en bostad.
Vi ska reda ut vad som gäller när det kommer till denna typ av fel. Vi ska även visa exempel på dolda fel och vad ska du leta efter på visningen.
Här får du tips och råd för att lyckas finna de vanligaste felaktigheterna.

Som köpare kan man åberopa dolda fel om de dyker upp inom ett visst antal år efter köpet. Maximalt antal år efter köpet som man kan åberopa ett dolt fel:

 • Fastighet/friköpt bostad – 10 år
 • Bostadsrätt – 2 år

Undersökningsplikt

Du som köpare har undersökningsplikt. Detta innebär att du har ett stort ansvar innan du köper något. Du får ingen ersättning av säljaren om du i efterhand skulle hitta fel i eller på bostaden. Detta gäller då för fel som du hade kunnat upptäcka efter en noggrann genomgång eller besiktning. Allt som inte är dolt är du ansvarig för. Du måste läsa på och utföra din undersökningsplikt noggrant. Vill du veta mer om hur långt din undersökningsplikt går, Läs mer om jordabalken kap 4 om du vill veta mer om vad lagen säger.

Ett dolt fel är något som du inte har möjlighet att upptäcka på en visning. Felet måste också ha funnits vid köptillfället. Nu kanske detta låter som en självklarhet, men ibland är gränsen svår att avgöra. Dolda fel gäller i upp till 10 år för fastigheter. Säljaren har därför skyldigheten att ersätta dig om du skulle hitta något dolt fel inom 10 år efter köpet.
För bostadsrätter gäller dolda fel i upp till 2 år.

Exempel på dolda fel

Det vanligaste dolda felen är mögel, röta och fuktskador. Speciellt vanligt är fuktskador i våtutrymmen. I de flesta fall finns skadorna runt golvbrunnen och genomföringar av rör. Var därför observant kring dessa områden. Fråga efter våtrumsintyg och andra handlingar som kan komma till användning. Felmonterade spotlights är ett dolt fel som blivit mycket vanligt idag. Trånga utrymmen och värme från lampor kan skapa brännskador på isolering och kablar. Det är vanligt att någon person som inte är elektriker gör installationer.
Fråga mäklaren ifall det finns kvitton/papper på installation utav inbyggda spotlights.

Vi har skapat en checklista på saker som du inte får glömma att kontrollera på en visning. Skriv ut listan och ta med dig på visningen.

Checklista inför visningen

Dolda fel försäkring

Både köpare och säljare kan känna sig tryggare ifall det finns en dolda fel försäkring tecknad. Oftast har bostaden genomgått en besiktning innan försäkringen har kunnat tecknas. Det är endast säljaren som kan teckna denna försäkring. Tänk på att det finns många klausuler i kontraktet som friskriver försäkringsbolaget från att ersätta. Vanliga friskrivningar är bl.a. el och vatten installationer samt avlopp. Inom hus är vanliga friskrivningar pool, vattenkvalité samt tillgång till vatten. Läs noggrant igenom vad som gäller och inte.

Välj rätt bank och få de bästa villkoren

När du ska köpa en bostad så behöver du ett lånelöfte innan du kan skriva kontrakt och köpa en bostad. Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Mittbolån.se.

Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Mittbolån.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Om du istället är intresserad av att låna till kontantinsatsen eller att låna till något annat via privatlån rekommenderar vi Lendo.se. Hemsidan Lendo jämför banker och deras räntor åt dig helt gratis. Även här förbinder du dig inte till något när du gör en ansökan.

8 KOMMENTARER

 1. Hej!
  När jag nu håller på att skaffa bostadsrätt, blev jag ombedd att kolla igenom saker som säljarna ville lämna kvar i lägenheten. I samband med detta hittade jag fel i elinstallationen i ett skåp i köket. Detta skåp finns ovanför en dörröppning, det går inte att öppna utan att använda något att klättra upp på. Vid visningen av mäklaren, såg jag inget att klättra på, därför kollade jag inte i skåpet. Köksskåp som jag öppnat var inte tomma. Är jag som köpare skyldig att klättra upp och kolla köksskåp? Att det överhuvudtaget fanns någon elinstallation i skåpet, gick inte att förutse. Elinstallationen i övrigt i lägenheten är i mycket gott skick, vad man kan se okulärt.

  Enligt mäklaren är det min undersökningsplikt som gäller. Kan det anses rimligt att mäklaren gör ett tillägg, tillträdesdagen, om att jag förbehåller mig rätten att föra talan mot att del av elinstallationen inte uppfyller gällande starkströmsföreskrifter?

  Handpenning har jag redan erlagt.

  • Hej Anders.

   Det stämmer att det faller under din undersökningsplikt.
   I detta fall är det tyvärr glasklart.
   Allt som går att upptäcka vid en besiktning faller under din undersökningsplikt.
   Ett dolt fel är endast ett fel som inte går att upptäcka vid en besiktning.
   Man kan inte göra några ändringar i avtalet/affären i efterhand om inte både säljare och köpare är överens om det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Anders.

   Ja tyvärr. Om det är viktigt för dig bör du kontrollera samtliga uttag innan köpet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej, dolt fel i bostadsrätt hur länge kan man hävda det? Jag köpte min lgh 2014 och har nu fått vattenskada. Polygone säger skada i tätskikt vilket innebär att jag får stå för hela ombyggnationen. Dock så kommer jag ha med konsult vid rivning då jag känner oro av 3 anledningar:

  – det är icke byggt enligt konstens regler
  – det är en avlång golvbrunn dessa felmonteras ofta och då tar mitt försäkringsbolag kostnaden
  – föreningen utförde relining för 1 år sen och då hade vi ute Ocab som mätte i mitt badrum och då konstatderades ingen fuktskada och nu 1 år sen har jag en.. skulle det vara orsaken får föreningen ta hela kostnaden.

  Jag drar som sagt i alla halmstrån och kan jag ev. hävda dolt fel om det är felbyggt vill jag göra det.

  Tack snälla på förhand och trevlig helg!//Marie

  • Hej Marie.

   Man kan åberopa ett dolt fel i en bostadsrätt i upp till två år efter köpet.
   Tyvärr har alltså den tiden löpt ut för dig.
   Hoppas att allt löser sig för dig utan stora kostnader.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Eva.

   Vid köp av nyproduktion köper du av ett företag/byggherre. Då har du ett konsumentskydd.
   Då köper du i nyskick och kan förvänta dig att allt är nytt.
   Det görs också slutbesiktningar av bostaden och fastigheten vilket gör att du kan känna dig trygg i att allt fungerar osv.
   Dessutom lämnas garanti.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here