Transportköp

Transportköp

Transportköp innebär att man snabbt säljer vidare en fastighet som man nyss köpt.
För att det skall räknas som ett transportköp måste man sälja vidare fastigheten inom 3 månader från det att man själv förvärvade (tillträdde) fastigheten och den måste säljas vidare för exakt samma pris och samma villkor som man köpte den för.

Transportköp genomförs för att undvika att behöva betala dubbla lagfartskostnader. Vid ett transportköp behöver endast köpare nummer 2 betala lagfartskostnaden. Dock måste dubbla expeditionsavgifter (825 kr/st) betalas.

När man ansöker om lagfarten för transportköpet skall även en ansökan om skattebefrielse skickas in.

Här kan du läsa Lantmäteriets informationsblad om transportköp (PDF-fil)

De viktigaste reglerna för transportköp

För att ett transportköp skall vara godkänt gäller följande:

 • Transportköpet måste gälla hela köpet, dvs man kan inte transportera en del av den fastighet man köpt. Men om två personer köper en fastighet ihop så kan en av personerna välja att transportera sitt köp även om inte den andra gör det.
 • Alla villkor såsom pris osv måste vara desamma som vid den första överlåtelsen.
 • Man måste söka lagfart för transportköpet inom 3 månader från den första överlåtelsen.

Ett transportköp är två separata affärer

Det är viktigt att tänka på att ett transportköp är två separata affärer, överlåtelse nummer 1 och nummer 2. Den enda skillnaden mellan ett transportköp och två st vanliga bostadsaffärer är att man slipper dubbla lagfartskostnader.

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren

Jämför alltid mäklarna och samla in offerter från flera olika. På Mäklarofferter.se kan du jämföra mäklarna där du bor, samla in offerter och välja den bästa mäklaren. Offerterna kan du nyttja till din fördel när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill välja. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Mäklarofferter.se och du förbinder dig inte till något.

Skall du köpa bostad?

Innan du går på visning eller lägger ett förhandsbud måste du ha ett lånelöfte klart. En hemsida som kan ordna riktigt låga räntor och är snabba med lånelöften är Lånekoll.se. Tack vare att de jämför upp till 30 st banker brukar Lånekoll enligt vår erfarenhet kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder både på bolån och privatlån. De har tidigare ordnat räntor ända ner till 1,09 % på bolån åt vissa kunder.

När du gör en ansökan om lånelöfte på Lånekoll.se så förbinder du dig inte till att ta ett lån. Du ber endast hemsidan att räkna på om din ekonomi räcker till för att låna till ett eventuellt bostadsköp samt att du får erbjudanden från bankerna. Att ansöka om ett lånelöfte är helt gratis och man förbinder sig inte till något.

2 KOMMENTARER

 1. Äger o sköter ngra flerfamiljshus som enskild firma, har nu funderingar om att omvandla o paketera till AB för en eventuell försäljning.

  Fråga: Lagfartsavgiften baseras (4,25%) på försäljningspriset mellan enskild firma o AB, som lägst får vara gällande taxeringsvärde, eller ?

  Tror ni man får ett bättre pris om man säljer tre fastigheter som AB istället för enskild firma en o en ?

  M V H Micael

  • Hej Micael.

   Jag är tyvärr inte rätt person att ställa dessa frågor till.
   Det är utanför mitt kunskapsområde.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here