Lagfart och pantbrev (köpa bostad)

2

pantbrev och lagfart

1,5% av köpeskillingen eller taxeringsvärdet betalar du till Lantmäteriet i lagfartsavgift.
2% av beloppet på eventuellt nya pantbrev som behöver utfärdas betalar du i avgift till Lantmäteriet.

Oftast finns det redan pantbrev uttaget på huset. Uttagna pantbrev ska täcka skulden för hela lånebeloppet.

Pantbrev

Pantbrev är ett dokument som banken använder som säkerhet för det lånebelopp du behöver låna av banken. Om säljaren redan har lån på huset kan det finnas befintliga pantbrev som du tar över vid köpet och som du använder som säkerhet för dina lån.
Att ta ut nya pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp plus en avgift på några hundralappar. Banken kan hjälpa till med uttag av nya pantbrev.

Lagfart

Lagfart kallas den registrering av köpet av fast egendom (fastighet).
Du ansöker om att bli registrerad som fastighetens ägare hos Lantmäteriet.
Det kostar då en stämpelskatt för att få lagfart.
Kostnaden är 1,5 procent av köpeskillingen plus en avgift på 825 kronor.
Banken brukar hjälpa dig med med ansökan om lagfart.

Avdragsgillt i deklarationen

Kostnader för lagfart och eventuella pantbrev eller pantförskrivningar är avdragsgilla i din deklaration när du skall sälja bostaden. Det innebär att du minskar en eventuell vinstskatt som skall betalas.

Hämta in offerter från olika mäklare och jämför

Ett snabbt, enkelt och helt kostnadsfritt alternativ för att se hur mycket mäklarna tar i provision/arvode i just din kommun eller stad är att använda hemsidan som heter Hittamäklare.se. Utan kostnad och utan att du förbinder dig till något så hjälper den dig att inhämta offerter ifrån olika mäklare med endast ett par knapptryck. Du får offerter av de olika mäklarna som arbetar i din kommun. Du skapar dig då snabbt en bild av hur mycket fastighetsmäklarna i just din kommun tar i provision/arvode. Dessa offerter gör ditt jobb snabbt och enkelt så att du sedan kan göra ditt val av mäklare som du vill anlita.

Hittamäklare kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.

Behöver man betala för lagfart och pantbrev för bostadsrätt?

– Vid köp av bostadsrätt används inte lagfart. Man slipper alltså den kostnaden.
– Vid köp av bostadsrätt används in pantbrev. Istället kallas det för pantförskrivning.
Detta är betydligt billigare för dig som köpare. Ibland kostar det ingenting att göra en pantförskrivning. ibland kostar det ca 450 kr. Du kan låna hur mycket du vill på en och samma pantförskrivning. Pantförskrivning innebär att bostadsrättsföreningen noterar ditt banklån i sitt lägenhetsregister.

Går du i tankar att köpa bostad?

Om du är ute och letar ny bostad så bör du alltid vara förberedd och ha ett lånelöfte klart från banken. På dagens bostadsmarknad går det ofta fort i svängarna så se till att vara väl förberedd innan du går på visning. Lånelöfte söker du enkelt hos den kostnadsfria hemsidan Mittbolån.se. Utan att förbinda dig till något så fyller du i dina uppgifter snabbt och enkelt så har du sökt ett lånelöfte helt gratis. Med lånelöftet kan du sedan gå på visningar och lägga bud på de bostäder du gillar.mittbolån


Warning: file_get_contents(https://maklaren.ekonomifokus.se/categories.json): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 500 Internal Server Error in /home/ekonomifokus/public_html/wp-content/themes/Newspaper/loop-single.php on line 108

Fråga mäklaren

Nyhet! Ska du köpa eller sälja bostad?

Nu kan du få svar med hjälp av vår "Fråga mäklaren" tjänst.
Alla frågor besvaras av en mäklare.

Just nu finns det 0 besvarade frågor.

Ställ en fråga direkt

2 KOMMENTARER

  1. Om mina föräldrar vill sälja sin året runt bostad och jag o min syster är dess enda som kan ärva…men bara en av systrarna är delaktig utan att den andre får veta ngt. Den ene är gift men inte den andre, den som är gift har större möjligheter att kunna köpa den, men då till min fråga är Varför får jag inget veta eller varför får inte jag vara delaktig.

    • Så länge dina föräldrar lever och är vid sina sinnes fulla bruk så får dom göra precis vad dom vill med sina ägodelar.
      Du har tyvärr (för din del) ingenting att säga till om där.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Använd dig om formuläret eller testa vår nya tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here