Lagfart och pantbrev (köpa bostad)

40

pantbrev och lagfart

1,5% av köpeskillingen eller taxeringsvärdet betalar du till Lantmäteriet i lagfartsavgift. Denna kostnad kallas för stämpelskatt.
2% av beloppet på eventuella nya pantbrev som behöver utfärdas. Kostnaden betalar du i avgift till Lantmäteriet.

Oftast finns det redan pantbrev uttaget på huset. Uttagna pantbrev ska täcka skulden för hela lånebeloppet.

Pantbrev

Pantbrev är ett dokument som banken använder som säkerhet för det lånebelopp du behöver låna av banken. Om säljaren redan har lån på huset finns det befintliga pantbrev som du tar över vid köpet och som du använder som säkerhet för dina lån.
Att ta ut nya pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp plus en avgift på några hundralappar. Banken hjälper till med uttag av nya pantbrev.
När du köper ett hus eller en fastighet bör du därför alltid kolla upp hur stora pantbrev det finns på fastigheten. Ju större pantbrev som redan finns desto bättre. Då slipper du ta ut nya pantbrev och sparar då kostnaden för uttag.

 • Pantbrevet visar hur mycket pengar du kan låna med din bostad som säkerhet
 • Om pantbrevets storlek inte räcker kan du plocka ut nya
 • Det kostar 2% i avgift på pantbrevets storlek när du plockar ut ett nytt 

Lagfart

Lagfart kallas den registrering av köpet av fast egendom (fastighet).
Du ansöker om att bli registrerad som fastighetens ägare hos Lantmäteriet.
Det kostar då en stämpelskatt för att få lagfart.
Kostnaden är 1,5 procent av köpeskillingen plus en avgift på 825 kronor.
Banken brukar hjälpa dig med med ansökan om lagfart. Vid arv eller bodelning slipper man stämpelskatten. Man behöver då endast betala expeditionsavgiften på 825 kronor.

 • Kostnad på 1,5% av bostadens pris som tas ut av staten likt en skatt
 • Kostnaden gäller för fastigheter, hus och så vidare men inte bostadsrätter

Avdragsgillt i deklarationen

Kostnader för lagfart och eventuella pantbrev eller pantförskrivningar är avdragsgilla i din deklaration när du skall sälja bostaden. Det innebär att du minskar en eventuell vinstskatt som skall betalas.

Hämta in offerter från olika mäklare och jämför

Ett snabbt, enkelt och helt kostnadsfritt alternativ för att se hur mycket mäklarna tar i provision/arvode i just din kommun eller stad är att använda hemsidan som heter Hittamäklare.se. Utan kostnad och utan att du förbinder dig till något så hjälper den dig att inhämta offerter ifrån olika mäklare med endast ett par knapptryck. Du får offerter av de olika mäklarna som arbetar i din kommun. Du skapar dig då snabbt en bild av hur mycket fastighetsmäklarna i just din kommun tar i provision/arvode. Dessa offerter gör ditt jobb snabbt och enkelt så att du sedan kan göra ditt val av mäklare som du vill anlita.

Hittamäklare kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.

Behöver man betala för lagfart och pantbrev för bostadsrätt?

– Vid köp av bostadsrätt används inte lagfart. Man slipper alltså den kostnaden.
– Vid köp av bostadsrätt används inte pantbrev. Istället kallas det för pantförskrivning.
Detta är betydligt billigare för dig som köpare. Ibland kostar det ingenting att göra en pantförskrivning. ibland kostar det ca 450 kr. Du kan låna hur mycket du vill på en och samma pantförskrivning. Pantförskrivning innebär att bostadsrättsföreningen noterar ditt banklån i sitt lägenhetsregister.

Går du i tankar att köpa bostad?

Om du är ute och letar ny bostad så bör du alltid vara förberedd och ha ett lånelöfte klart från banken. På dagens bostadsmarknad går det fort i svängarna så se till att vara väl förberedd. Med ett färdigt lånelöfte kan du gå på visningar och lägga bud på de bostäder du gillar. Vi rekommenderar att du söker lånelöfte hos hemsidan Mittbolån.se. De kikar nämligen på helheten i din ekonomi och brukar kunna erbjuda riktigt fördelaktiga räntor. De undersöker vilka tillgångar, skulder och inkomster du har innan de ger dig ett lånelöfte. Den ränta som de kan erbjuda dig baseras på din ekonomi. Därför är det viktigt att man gör en totalbedömning av din ekonomi.
Det är helt gratis att söka lånelöfte hos Mittbolån.se och man förbinder sig inte till att låna pengar när man gör en ansökan.

Mittbolån är en hemsida som jämför en massa olika banker för att kunna erbjuda dig den lägsta möjliga räntan.

40 KOMMENTARER

 1. Om mina föräldrar vill sälja sin året runt bostad och jag o min syster är dess enda som kan ärva…men bara en av systrarna är delaktig utan att den andre får veta ngt. Den ene är gift men inte den andre, den som är gift har större möjligheter att kunna köpa den, men då till min fråga är Varför får jag inget veta eller varför får inte jag vara delaktig.

  • Så länge dina föräldrar lever och är vid sina sinnes fulla bruk så får dom göra precis vad dom vill med sina ägodelar.
   Du har tyvärr (för din del) ingenting att säga till om där.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej! Jag trodde att om man gav ”gåvor” i förväg till något av sina barn så ska detta räknas in i arvet om det är av betydande belopp såsom en sommarstuga så att barnen får lika.

    • Hej igen Kristin.

     Jag är dåligt insatt i juridiken kring arv så den frågan får du nog ställa till en jurist.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej. Om man har ett hus tillsammans men ska gå isär och lösa ut den andra med 800 000/ ta nytt lån alltså på fastigheten, hur blir det då med lagfarten när man tar över ett befintligt lån på 2 700 000 och huset värderat till 4 250 000. Vad får man för kostnader totalt. Pantbrev finns tidigare på lån som övertas.

  • Hej Elisabeth.
   Om en delägare köper ut en annan delägare så kommer köparen tyvärr att få betala lagfartskostnad för att få den nyinköpta delen av fastigheten överskriven på sig.

   Lånen och pantbreven har inget med lagfarten att göra. Viktigt att inte blanda ihop de uttrycken.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej , angående pantbrev , jag ska köpa en villa , värde 3800000och säljare har pantbrev på 163000, så måste jag betala pantbrev eller kan jag använda säljares pantbrev

  • Hej Peter.
   De pantbrev som säljarna redan tagit ut ingår i köpet, dvs du tar över dom.
   Du kan alltså låna 163.000 kr utan att behöva ta ut nya pantbrev.

   Om du skall ta nya lån som är större än 163.000 kr behöver du ta ut nya pantbrev på det belopp som överstiger 163.000 kr.
   Om du skall ta ut nya pantbrev så kostar det en avgift på 2% på pantbrevens belopp.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Steven.

   Tyvärr, dessa kostnader går ej att komma runt.
   Det enda sätt som jag kan tänka mig är att se till att köpa en fastighet där det redan finns tillräckligt med befintliga pantbrev.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej Andreas,
  Fråga: När man säljer sitt hus och får man ju nya värden (pantbrev, lagfart) att hantera i sitt nya hus när man köper nytt.
  Om vi ev. får en vinst på försäljningen av gamla huset som överstiger köpsumman. Har jag förstått att både lagfart och pantbrevskostnaden går att dra av. Vilken procent-summa är det man räknar på att få dra av då? Är det ca de normala 0.33% då?
  MVH
  Liza W (Christoffer)

  • Hej Liza.

   Du får ej dra av pantbrev + lagfartskostnad för huset du köper. Endast kostnader för det hus som du säljer är avdragsgilla.
   När ni köpte ert hus som ni nu har sålt hade ni kostnader för pantbrev och lagfart. De kostnaderna drar ni av i deklarationen från vinsten för att minska er vinst och därmed få en lägre skatt (22% på vinsten efter alla avdrag)

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Monica.

   Nu hänger jag inte med alls.
   Kan du förtydliga din fråga?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej! jag jag har lagfart på en jordbruksfastighet med tillhörande skog , min syster har en sommarstuga på samma område , hon har inte betalat en nickel för sin sommarstuga trots att jag inte kan nyttja den omkringliggande skogen som hör till min fastighet, vad kan jag göra
  VH Anna

  • Hej Anna.

   Tyvärr är denna fråga utanför mitt kunskapsområde.
   Du får fråga en jurist.

   Prova gärna att ställa din fråga på http://www.lawline.se. En väldigt bra och användbar sajt som vi rekommenderar. Här kan man kan också söka i deras arkiv med över 40 000 frågor och svar inom olika områden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej. Vi är ett par som har levt ihop i 16 År som sambo. Huset köpte min sambo ett 1/2 År innan vi träffades. Alltså äger jag inget utav huset. Nu undrar vi vad det kostar att skriva om lagfarter så huset står på oss båda?

  • Hej Ingalill.

   Att söka ny lagfart för 50% av huset Kostar 1,5 procent av köpeskillingen plus en avgift på 825 kronor.
   Det är alltså den köpeskilling som du köper halva huset för.
   Om då får halva huset via gåva så kostar det endast 825 kr totalt då ingen stämpelskatt utgår för lagfarten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hejsan!
  Jag såg en liknande fråga högre upp, men måste ändå ställa min – separation och hus värderat på 1.9 miljoner ska köpas ut av ena partnern. Vi köpte huset för 1.3 och jag undrar hur jag ska räkna för att få en summa att dra bort de 22 % vinstskatt ifrån. Förutom ev renoveringar och försäljningskostnader (som inte borde räknas eftersom vi löser ut varann utan att sälja), ska man räkna med pantbrev och lagfart till detta? Ska de dras av också innan man kan räkna ut vinstskatten?

  Mvh/Sandra

  • Hej Sandra.

   Du skall lösa ut din sambo enligt följande beräkning:

   Exempel:
   Försäljningspris 1 900 000 kr = Marknadsvärde + renoveringskostnader – ev mäklarkostnader
   Inköpspris 1 300 000 kr = det ni köpte huset för

   Försäljningspris 1 900 000 – Inköpspris 1 300 000 = Vinst 600 000 kr

   Reavinstskatt: 22 % av vinsten 600 000 = 132 000 kr

   Nettovärde: Försäljningspris 1 900 000 – reavinstskatt 132 000 = 1 768 000

   Det du ska lösa ut ex-sambon med: 1 768 000 / 2 = 884 000 kr

   Alla avdragen såsom lagfart, pantbrev osv sparar du till den dagen du själv säljer huset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Om man ska köpa ett fritidshus kontant med befintliga pantbrev, förverkas dom eller har man dom kvar tills huset säljs vidare?

  • Hej Daniel.

   Uttagna pantbrev ligger alltid kvar och försvinner inte om man inte aktivt ”dödar” pantbreven. Eftersom pantbrev har ett värde så finns det ingen anledning att döda pantbrev förutom när man vill byta ut gamla klassiska papperspantbrev mot nya data-pantbrev.
   Så svaret är att pantbrev INTE förverkas utan de finns kvar och nästa köpare tar över dom.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej!
  Om vi ska köpa ett hus för 2 350 000kr och där finns utagna pantbrev på 2 125 000kr, vad innebär det? Vad säger det att pantbrevet är en så stor del av den totala kostnaden? Taxeringsvärdet på bostaden var 2015 1 696 000kr, därefter har bostaden renoverats. Är pantbrevet högre än taxeringsvärdet pga att de troligen lånat för renoveringen?

  Om vi har förstått det rätt så är pantbrevet en säkerhet för banken om man inte betalar sina lån, men även utan pantbrev har de väl en säkerhet iom bostadslånet? Så vilken funktion fyller pantbrevet för de olika parterna vid en bostadsäffar?

  Med vänlig hälsning, Emma

  • Pantbrevets storlek visar hur mycket pengar ni kan låna på bostaden.
   Pantbrevet som finns idag betyder att ni kan låna 2.125.000 kr på bostaden.
   Om ni skulle vilja låna mer pengar med bostaden som säkerhet hade ni varit tvungna att ta ut ytterligare pantbrev.
   Att pantbrevet är stort är bra eftersom det annars hade kostat er pengar att ta ut ett nytt pantbrev om inte det nuvarande var tillräckligt stort.
   Taxeringsvärdet är helt oviktigt i detta sammanhang.
   Pantbrev är endast ett sätt för staten att beskatta sina medborgare. Pantbrev kostar ju en engångskostnad på 2% av pantbrevets storlek när man tar ut det. Det är en skatt som staten tar ut.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej jag och min sambo har precis köpt en ny bostad med ett befintligt pantbrev på 570 000:-
  Vi är väl medvetna om att detta är en sorts, garanti, skatt för staten på bostaden men jag hade en tanke om jag tänker rätt. Om det befintliga pantbrev ligger på 570 000:- så har vi möjligheten att kunna ta ut från pantbrev för att t.ex renovera ett tak låt oss säga och utav dom ”pantpengarna” så blir det ett lån som läggs på det befintliga bolånet, eller är jag helt ute och cyklar eller är det tvärt om jag ska tänka att ett nytt lån från banken behövs, om man inte kan finansiera själv, för att renovera och det läggs som pant eftersom det innefattar bostaden?
  Vi är unga och det är många nya ord och begrepp som behövs läras så är tacksam för alla svar

  MVH. lyckliga husägare

  • Hej Simon.

   Ett pantbrev är endast något som visar hur mycket du kan låna hos banken med din bostad som säkerhet.
   I ditt fall kan du belåna din bostad med bolån upp till 570.000 kr.

   Om din bostad egentligen är värd betydligt mer än 570.000 kr så kan du plocka ut nya pantbrev för att kunna låna mer än 570.000 kr på bostaden.
   Om du vill plocka ut mer pantbrev så tar staten en skatt på 2% på beloppet som ditt nya pantbrev är på.

   Så, om du tar ut nya pantbrev till ett belopp om 1.000.000 kr så kostar det 20.000 kr i pantbrevskostnad/skatt.
   Men, när du väl har plockat ut det pantbrevet så har du totala pantbrev på 1.570.000 kr.
   Dessa pantbrev finns kvar i all evighet (om ingen väljer att ”döda” dom) så om du säljer huset så får nästa person ta över pantbreven.
   Det ökar alltså värdet på ditt hus om du har stora pantbrev.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej
  Min dotter har precis köpt ett hus och betalat kontant 950000. Tax. värde 435000 . Renoverat för ca 200000 . Det fanns inga pantbrev eller lagfart , hur gör hon nu? Ska hon söka lagfart? Omvärdera huset ?
  Mvh Yvonne

  • Hej Yvonne.

   Lagfart måste hon ha annars kan hon inte stå som ägare på huset.
   Hon kan ta ut nya pantbrev om hon vill låna pengar med huset som säkerhet.

   Mvh admin på EKonomifokus

 12. Hej mina föräldrar ägde tre fastigheter, varav 2 skogsfastigheter. Min far har avlidit skall vi då söka lagfart för min mor så att hon äger 100% och är det då 1,5% av den halva kostnaden (taxeringsvärdet?) som hon betalar?
  Mvh
  Karin

  • Hej Karin.

   Vid arv eller bodelning behöver man ej betala stämpelskatten på 1,5%.
   Hon behöver endast betala expeditionsavgiften på 825 kr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej, jag och min bror kommer att ärva en lantbruksfastighet som är kombinerad skogsfastighet. Den är på totalt 27 ha, kan vi dela den och äga hälften var? eller finns det en minsta delbara areal?
  mvh
  Karin

  • Hej Karin.

   Det enklaste är att ni bara skriver in att ni äger fastigheten tillsammans, dvs 50% var av fastigheten.
   Om ni skall stycka den (dela upp den per areal) så kostar det en massa pengar och arbete.
   Det är dock möjligt att dela upp den om ni verkligen vill.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej! Tack för bra info 🙂 Jag och min fru har precis köpt ett hus (dvs skrivit kontrakt med säljarna och erlagt 10% i handpenning) men inflytt blir först någon gång i vår (om ca 6 månader). Jag läste någonstans att man har tre månader på sig att ansöka om, och betala in avgiften för lagfart efter det att man skrivit kontrakt; men gäller det alltså från nu när vi skrivit på ett köpekontrakt eller från det datumet vi kommer att träffas på banken och gör klart med slutbetalning, lån et. våren 2019? Mvh // Erik

  • Hej Erik.

   Det gäller från och med tillträdesdagen, dvs dagen då ni slutbetalar huset och får nycklarna.
   Man använder nämligen köpebrevet för att söka lagfart. Köpebrevet signeras av köpare och säljare på tillträdesdagen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 15. Hej!

  Tack för nyttig sida. Har några frågor, kanske självklara för många, men för mig är detta relativt nytt som jag inte hittar svar på:

  1. Allmänt: Hur hittar man hur mycket lån som finns på en bostad? Vänder jag mig till Lantmäteriet hittar jag inteckningens storlek, men inte hur mycket lån som finns.

  2. Specifikt: Vår pappa har gått bort. Han har hus värderat till 2 000 000 kr som ska till försäljning. Det finns en inteckning på 500 000 kr. Vi försöker se om han eller någon annan har lånet. Han ser inte ut att ha det enligt banken. Hur tar vi reda på vem som har det för huset och hur mycket det är på?

  3. Om panten är på 500 000 kr, hur mycket är/kan ett lån vara på? Kan belåningen vara högre än panten/inteckningen?

  Hälsar,
  Erik

  • Hej Erik.

   Du kan ej se storleken på lån som belastar någon annans fastighet eller bostad.
   Du kan se storleken på inteckningarna och lånen kan aldrig överstiga storleken på inteckningarna/pantbreven.
   Det kan finnas en inteckning men inget lån.

   Om det finns lån på bostaden så står det på pantbrevet vilken bank som lånet finns hos.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Andreas,

    Hur funkar det om vi ska sälja huset? Låt säga att det nu faktiskt ska säljas för 2 000 000 kronor. Någon har gjort en inteckning på 500 000 kronor (det jag befarar är att denna någon har tagit ett lån på 750 000 kronor på inteckningen på 500 000 kronor, men det låter som att detta inte ska vara möjligt enligt dig?). Om vi är två dödsbodelägare (a) och (b) som ska dela på vinsten av försäljningen, vad får vi respektive om:

    1. Ingen av (a) och (b) är låntagaren?
    2. Om (b) är låntagaren och det rörde sig om 500 000 kronor utan att det rört sig om förskott på arv?
    3. Om (b) är låntagaren och det rörde sig om 750 000 kronor utan att det rört sig om förskott på arv?

    Mvh,
    E.B.

    • Hej Erik.

     Om man har ett pantbrev/inteckning på 500.000 kr så är det just 500.000 kr som är maxbeloppet som går att låna på det.
     Det kan alltså inte finnas 750.000 kr i lån på ett hus om det bara finns pantbrev på 500.000 kr.

     Huset säljs och dödsboet skall lösa lånet.
     När lånet är löst skall ni även beräkna hur mycket vinstskatt som skall betalas vid försäljningen.
     Det är dödsboet som skall deklarerar försäljningen och betala vinstskatten.
     Pengarna som är kvar efter det får ni dela upp mellan er som är dödsbodelägare.
     Men allt sådant hjälper juristen er med när ni tar hjälp med att upprätta bouppteckningen.

     Mvh admin på Ekonomiofkus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here