Stämpelskatt

Stämpelskatt

När man köper en fastighet betalar man en lagfartskostnad. När man tar ut nya pantbrev på fastigheten betalar man en pantbrevskostnad, även kallat inteckningskostnad. Båda dessa kostnader är så kallade stämpelskatter.

  • Lagfartskostnad: 1,5% på bostadens pris.
  • Intecknings/pantbrevskostnad: 2% på beloppet av nya pantbrev som tas ut.

Om fastighetens taxeringsvärde överstiger bostadens pris så skall lagfartskostnaden istället beräknas på taxeringsvärdet.

Läs mer om: Hur lagfart och pantbrev fungerar

Stämpelskatt bostadsrätt

Det finns inga stämpelskatter för bostadsrätter eftersom man inte använder varken pantbrev eller lagfart för bostadsrätter. Därmed slipper man stämpelskatterna som bostadsrättsägare.

Gåva, arv & bodelning

Om du övertar en fastighet via gåva, arv eller bodelning behöver du inte betala någon stämpelskatt.

Det finns dock ett undantag vid gåva:
Om du får en fastighet i gåva men betalar en ersättning för gåvan som överstiger taxeringsvärdet så måste du betalar stämpelskatten/lagfartskostnaden.

Bästa villkoren för lånelöftet

Innan du går på visning eller lägger ett förhandsbud måste du ha ett lånelöfte klart. En hemsida som kan ordna riktigt låga räntor och är snabba med lånelöften är Lånekoll.se. Tack vare att de jämför upp till 30 st banker brukar Lånekoll enligt vår erfarenhet kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder både på bolån och privatlån. De har tidigare ordnat räntor ända ner till 1,09 % på bolån åt vissa kunder.

När du gör en ansökan om lånelöfte på Lånekoll.se så förbinder du dig inte till att ta ett lån. Du ber endast hemsidan att räkna på om din ekonomi räcker till för att låna till ett eventuellt bostadsköp samt att du får erbjudanden från bankerna. Att ansöka om ett lånelöfte är helt gratis och man förbinder sig inte till något.

Skall du sälja din bostad?

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren.
Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Mäklarofferter.se och man förbinder sig inte till något när man fyller i en ansökan.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here