Inteckning – bolån

Inteckning - bolån

När en fastighet skall användas som säkerhet för ett lån görs en notering i Lantmäteriets register. Denna notering kallas för inteckning. Som bevis för inteckningen utfärdas ett pantbrev.

Pantbrevet används för att låna pengar hos banken med fastigheten som säkerhet för lånet.

Hur görs en inteckning?

Inteckningen skall ansökas om skriftligen. Om du tar ett bostadslån från en bank kan de hjälpa dig med ansökan om inteckningen. Det är dock ägaren av fastigheten som står som ansvarig person för ansökan.

Innan en ansökan kan skickas ska vissa uppgifter benas ut. Om du är gift måste din make eller maka godkänna inteckningen. Detsamma gäller om du har en sambo och fastigheten räknas som samboegendom.

När en bostad tidigare har ägts tillsammans med någon annan krävs det också bevis på ägarskap vid inteckning. Det här kan bli aktuellt efter en skilsmässa och då ska du skicka med en kopia på bodelningshandling som visar att bostaden nu är din. Ett intyg med datum för ansökan om äktenskapsskillnad från tingsrätten som hanterade skilsmässan skall också skickas med.

I ansökan om inteckning ska följande vara med:

 • Fastighetsbeteckning
 • Fastighetsägarens personnummer
 • Belopp för inteckning
 • Godkännanden från make och sambo enligt ovan
 • Namnförtydligande
 • Underskrift

Det kan vara bra att få hjälp med ansökan av långivare eller annan person med erfarenhet men det är inte särskilt komplicerat och Lantmäteriet ger dig god information om hur du ska ansöka om inteckning.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad kostar en inteckning?

Vid ansökan om inteckning ska du betala stämpelskatt. Den ligger i skrivande stund på 2 % av beloppet som intecknas. Dessutom tillkommer det en administrationsavgift på 375 kronor. Kontrollera om det redan finns inteckningar och obelånade pantbrev i fastigheten, då kan du kanske använda dessa istället för att ansöka om en ny inteckning och därmed ett nytt pantbrev.

Förändringar av befintliga inteckningar

Det kan hända att en inteckning behöver uppdateras. Den kanske ska gälla för mer än en fastighet. Och så kan det ju vara så att du vill byta ett pantbrev mot flera. Eller tvärtom att flera inteckningar ska ingå i samma pantbrev.

För att ändra en inteckning ska du skicka samma ansökan som för en ny inteckning. Där anger du de förändringar som du vill göra. Denna blankett kommer sedan att hanteras av Lantmäteriet som genomför ändringen och skapar nytt, eller nya, pantbrev.

Tappa inte bort gamla pantbrev

Det kan bli problematiskt med gamla pantbrev/inteckningar som kommer bort. De måste nämligen dödas. En dödning av inteckning är en process som innebär att en inteckning avslutas och tas bort. Det här är något som tar lång tid. Förr i tiden så var det svårt att hantera inteckningar som kom bort men idag finns all information digitalt.

Dödning av inteckning kostar pengar och tar tid. Om du har en inteckning för en äldre bostad kan du inte räkna med att den även finns digitalt. Se till att inteckningen, fysiskt och digitalt, finns på en säker plats där den inte kommer bort!

Nya pantbrev är digitala

Alla nya pantbrev som tas ut är digitala pantbrev. Endast riktigt gamla pantbrev är fysiska.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Inteckningsfri avstyckning

När en fastighet avstyckas så innebär det att en del av marken skiljs av och blir till en ny fastighet. Det här kan få betydelse för den som köper mark för att bygga sin egen bostad. Det går att göra den avstyckade marken fri från inteckningar då lantmäteriförrättningen utförs. Det här kan vara mycket effektivt.

Redan då avstyckningen genomförs så prövar och beslutar Lantmäteriet hur inteckningar som finns i den ursprungliga fastigheten kommer att påverka marken som har styckats av. Det här är en process som gör att den nya fastigheten automatiskt kommer att vara fri från inteckningar. Det behövs då ingen komplicerad och dyr dödning eller en ny ansökan om inteckning för den nya fastigheten.

Inteckningsskulder

Inteckningsskulder är lån med inteckning i fastighet som säkerhet för lånet. Ordet inteckningsskulder dyker upp i samband med en bouppteckningen när en person har avlidit. Då ska den avlidnes skulder redovisas och en punkt i dokumentet som ska delges Skatteverket är inteckningsskulder. Inteckningens nummer och skuldbelopp samt ränta ska anges.

Vanliga frågor och svar

Vad är ett inteckningslån?

Ett lån som har säkerhet i en fastighet. Säkerheten kopplas ihop med lånet med hjälp av pantbrev. Pantbrevet är ett bevis på att fastigheten är intecknad.

Vad är en inteckningsskuld?

Det är en skuld med inteckning i fastighet som säkerhet för skulden.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

8 KOMMENTARER

 1. Hej
  Har överlåtit del av fastighet där ersättning är i form av skuld genom inteckning upp till taxeringsvärdet.

  Kan jag ta lån med hjälp av inteckningen som säkerhet

  nils

  • Hej Nils.

   Jag förstår inte riktigt din fråga.
   Kan du förtydliga den lite?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Min mor skrev över sommarstugan på mig men ville behålla lånet (ca 70000).det har nu gått några år sedan dess. I år avled hon och jag undrar om detta lån skall övertas av mig?

  • Hej Stefan.

   Jag kan inte svara på din fråga för jag är osäker på vad som gäller rent juridiskt där tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej
  Kan jag ta en inteckning i min dotters fastighet för att sedan göra vad jag vill med pengarna?
  Mvh
  Ann-Katrin

  • Hej Ann-Katrin

   Det borde gå så länge fastighetens ägare godkänner att någon annan än ägaren belånar fastigheten.
   Men jag är inte helt säker så du får höra med banken.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!
  Jag äger tillsammans med mina två bröder en skogsremsa i Malung-Sälens kommun.
  Den har taxeringsvärde 721000. kr
  Jag äger en tredjedel.
  Min fråga är Kan jag belåna det som en delfinansiering för att köpa hus?
  Jag har idag en bostadsrätt i Huddinge.
  Mvh
  Anna Olsson

  • Hej Anna.

   Du får höra med din bank om de godkänner marken som säkerhet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här