Inteckning – bolån

2
Inteckning - bolån

När du vill låna pengar till en bostad kommer du antagligen att vilja använda bostaden som pant, det vill säga säkerhet, för lånet. Den här säkerheten kallas också för en inteckning. Inteckningen görs med Lantmäteriet och leder till ett pantbrev. Pantbrevet är beviset på att inteckningen har gjorts och existerar.

Det är pantbrevet som du sedan använder för att använda bostaden som en säkerhet för lånet.

Ansök om lånelöfte och jämför räntor på bolån och privatlån gratis hos ca 30 st banker med Consector.se.

Hur görs en inteckning?

Inteckningen ska ansökas om skriftligen. Om du tar ett bostadslån från en bank kan de hjälpa dig med ansökan om inteckning från Lantmäteriet. Fast på denna ansökan så är det ägaren av fastigheten som står som ansvarig person för ansökningen.

Innan en ansökan kan skickas ska vissa uppgifter benas ut. Om du är gift måste din make eller maka godkänna inteckningen. Detsamma gäller om någon annan ska bo som din sambo i bostaden.

När en bostad har ägts tillsammans med någon annan krävs det också bevis på ägarskap vid inteckning. Det här kan bli aktuellt efter en skilsmässa och då ska du skicka med en kopia på bodelningshandling som visar att bostaden nu är din. Det ska också medkomma ett intyg med datum för ansökan om äktenskapsskillnad från tingsrätten som hanterade skilsmässan.
I ansökan om inteckning ska följande vara med:

 • Fastighetsbeteckning
 • Fastighetsägarens personnummer
 • Belopp för inteckning
 • Godkännanden från make och sambo enligt ovan
 • Namnförtydligande
 • Underskrift

Det kan vara bra att få hjälp med ansökan av långivare eller annan person med erfarenhet. Men det är inte komplicerat och Lantmäteriet ger dig god information om hur du ska ansöka om inteckning.

Vad kostar en inteckning?

Vid ansökan om inteckning ska du betala stämpelskatt. Den ligger i skrivande stund på 2 % av beloppet som intecknas. Dessutom tillkommer det en administrationsavgift på 375 kronor. Men kontrollera om det redan finns pantbrev i fastigheten. Då kan du kanske använda dessa istället för att ansöka om nytt.

Förändringar av inteckningar är möjliga

Det kan hända att en inteckning behöver uppdateras. Den kanske ska gälla mer än en fastighet. Och så kan det ju vara så att du vill byta ett pantbrev mot flera. Eller tvärtom att flera inteckningar ska ingå i samma pantbrev.

För att ändra en inteckning ska du skicka samma ansökan som för en ny inteckning. Där anger du de förändringar som du vill göra. Denna blankett kommer sedan att hanteras av Lantmäteriet som genomför ändringen och skapar nytt, eller nya, pantbrev.

Tappa inte bort inteckningar!

Det är kan bli problematiskt med inteckningar som kommer bort. De måste nämligen dödas. En dödning av inteckning är en process som innebär att en inteckning avslutas och tas bort. Det här är något som tar lång tid. Förr i tiden så var det svårt att hantera inteckningar som kom bort men idag så finns all information digitalt.

Dödning av inteckning kostar pengar och tar tid. Om du har en inteckning för en äldre bostad kan du inte räkna med att den även finns digitalt. Så se till att inteckningen, fysiskt och digitalt, finns på en säker plats där den inte kommer bort!

Vad är en inteckningsfri avstyckning?

När en fastighet avstyckas så innebär det att en del av marken skiljs av och blir till en ny fastighet. Det här kan få betydelse för den som köper mark för att bygga sin egen bostad. Det går att göra den avstyckade marken fri från inteckningar då lantmäteriförrättningen utförs. Det här kan vara mycket effektivt.

Redan då avstyckningen genomförs så prövar och beslutar Lantmäteriet hur inteckningar som finns i den ursprungliga fastigheten kommer att påverka marken som har styckats av. Det här är en process som gör att den nya fastigheten automatiskt kommer att vara fri från inteckningar. Det behövs då ingen komplicerad och dyr dödning eller en ny ansökan om inteckning för den nya fastigheten.

Vad är inteckningsskulder?

Ordet inteckningsskulder dyker upp i samband med en bouppteckning när en person har gått bort. Då ska den avlidnes skulder redovisas och en punkt i dokumentet som ska delges Skatteverket är Inteckningsskulder. Det här är helt enkelt lånet med inteckningen i fastighet som säkerhet. Inteckningens nummer och skuldbelopp samt ränta ska anges.

Pressa bankerna och få den lägsta räntan

På hemsidan Consector.se kan du söka lånelöfte samt jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt. Consector jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Consector kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Consector.se och det är helt gratis.

2 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Jag äger tillsammans med mina två bröder en skogsremsa i Malung-Sälens kommun.
  Den har taxeringsvärde 721000. kr
  Jag äger en tredjedel.
  Min fråga är Kan jag belåna det som en delfinansiering för att köpa hus?
  Jag har idag en bostadsrätt i Huddinge.
  Mvh
  Anna Olsson

  • Hej Anna.

   Du får höra med din bank om de godkänner marken som säkerhet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here