Hus eller bostadsrätt i gåva mot betalning

betala för gåva

Det är vanligt att man inom släkten eller familjen ger bort ett hus eller en bostadsrätt i gåva via ett gåvobrev. När man ger bort en bostad i gåva så tar mottagaren över alla förutsättningar som gåvogivaren hade såsom inköpspris osv.
När man ger bort en bostad i gåva behöver man inte göra någon deklaration över försäljningen och man behöver därmed inte betala någon vinstskatt. När man ger bort en bostad i gåva så tar alltså gåvomottagaren över gåvogivarens:

 • Inköpspris
 • Eventuella avdragsgilla kostnader till en framtida deklaration

Man behöver därför inte deklarera affären och betala eventuell vinstskatt. Man behöver dessutom inte betala stämpelskatt när man söker lagfart för en fastighet som man fått i gåva. Det enda man behöver betala är expeditionsavgiften på ca 825 kr.

Betala för gåva – hus eller bostadsrätt

Det är vanligt att man inom släkten ger bort en bostad i gåva och sedan betalar för bostaden ”vid sidan av”. Om det är lagligt eller inte beror på hur du deklarerar överlåtelsen.

Om en bostad har gåvats över till ett pris som understiger marknadsvärdet så räknas mellanskillnaden som en gåva. Det vill säga, mellanskillnaden mellan den summa som betalas och marknadsvärdet = gåva. Resterande skall tas upp i deklarationen som en försäljning.

Om en fastighet (gäller ej bostadsrätt) ges bort i gåva mot betalning och betalningen understiger taxeringsvärdet så är det godkänt och räknas som en vanlig gåva. Då behöver man alltså inte betala någon vinstskatt vid överlåtelsen.

Om man löser betalningen ”vid sidan av” och hävdar att alltihop var en gåva för att slippa betala skatt så begår man skattebrott.

Exempel: köp och gåva

Bertil gåvar en bostadsrätt till sin son Knut och får betalt 1 000 000 kr för gåvan. Marknadsvärdet på bostadsrätten är vid överlåtelsetillfället 2 000 000 kr. Vid deklarationen anses Bertil ha sålt hälften av bostadsrätten för 1 000 000 kr och den andra hälften av bostadsrätten anses han ha överlåtit till Knut som gåva.

Få hjälp med gåvobrevet
Juridiskadokument.nu
erbjuder gåvobrev för 395 kr och då ingår hjälp med att fylla i det korrekt. Det kan vara värt några hundralappar för att få till gåvobrevet så att det blir 100% korrekt. Då slipper man problem i efterhand.

Gratis mall

Om du känner att du klarar av att fylla i ett gåvobrev helt korrekt själv så kan du kika in de gratismallar som vi erbjuder HÄR.

Jämför mäklarnas offerter

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren med hjälp av hemsidan Hittamäklare.se. Där kan jämföra mäklarna i ditt område samt få hjälp att samla in offerter från de olika aktiva mäklarna. Offerterna kan du sedan nyttja för att välja den bästa mäklaren samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare du vill välja. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan på Hittamäklare.se.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

29 KOMMENTARER

 1. Hej – vi är 2 av 3 syskon som vill sälja ett fritidshus,vi 3 har fått det i gåva av våra föräldrar. I gåvobrevet står det ”om någon av gåvotagarna vill avhända sin del är man skyldig att hembjuda sin andel till de andra gåvotagarna,överlåtelse skall ske till överlåtelsedagens gällande taxeringsvärde”.Vi som vill sälja , vill ge i gåva och få en utförd revers under taxeringsvärdet,vilket betyder ingen skatt för oss. Den som är kvar vill hävda taxeringsvärdet för att ha det den betalar som avdrag en gång fastigheten säljs. Tacksam för svar Carl-Gustaf

   • Frågan gäller om den som inte vill sälja kan hävda att det inte skall ske till marknadsvärde utan följa gåvobrevet till punkt o pricka. Då det blir ett lägre pris och även skatt på köpeskillingen då man inte ger det som gåva?

    • Hej igen Carl-Gustaf.

     Ja om ni inte är överens måste ni ju följa gåvobrevets instruktioner.
     Där står det ju tydligt vad som gäller om någon vill sälja sin andel.
     Andelen skall säljas till gällande taxeringsvärde enligt vad du skriver.
     Om ni är överens allihop kan ni ju dock göra precis hur ni vill.

     Jag kanske missuppfattat din fråga.
     Om det är juridiska frågor som gäller gåvorätt eller liknande så rekommenderar jag att du frågar en jurist istället.

     Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej, vi är 3 syskon och vår mor äger ett hus. Lillebror vill överta huset eller köpa huset av mor. Mor och vi andra syskon är eniga i detta. Hur ska vi göra för att betala så lite skatt som möjligt? Ska han motta det som gåva? Och att han sedan betalar mor vid sidan om, som vi andra två syskon får dela. Mor vill inte behålla något själv, men hon vill att det ska bli rättvist mellan oss 3 och så vill vi syskon också att det ska vara.
  Huset värderas till 900 000 kronor och taxeringsvärdet är 675 000 kr. Vi två syskon kan tänka oss att huset kan vara värt 800 000kr. Vi tänker då att lillebror får huset som gåva och sedan betalar han 210 000 kronor vardera till de andra två syskonen. Likvärdigt med en försäljning 800 000 kr minus avdrag inköpspris och minus skatt 22%. = ca 640 000kr. Kan detta vara juridiskt riktigt? Behöver någon skatt betalas av någon av syskonen i dags läget?
  Mvh Elisabeth

  • Hej Elisabeth.

   Jag hade gjort så som du säger med gåvor och att brodern betalar er separat.
   Se då till att inte alla pengarna betalas till din mamma för då finns risken att det uppfattas som en förtäckt gåva.
   Ingen av er kommer då att behöva betala skatt.
   Din bror kommer att få betala all skatt i framtiden när han säljer huset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej. Jag har lite funderingar kring ett husköp jag och min man håller på med.
  Det är så att mina bröder äger huset som jag bor i med min familj, båda bröderna står även på lånet på huset och mina föräldrar står även med på lånet. Nu är det så att mina bröder och jag själv vill ta över huset så att det bara blir mitt. Dom vill alltså ge huset till mig, som en gåva.
  Men då har jag varit i kontakt med en kille på bluestep där lånet på huset ligger, och han säger då att det blir enklare om det blir ett husköp? Typ privat köp? Till min fråga.. Hur kan det bli enklare? Blir det inte dyrare för mig att köpa huset för var huset är värt än att mina bröder ger mig huset? Betalar jag något för att få huset? Dom vill ju ge mig huset.. varför ska jag då betala för något som jag kan få gratis? Jag blir helt förvirrad.. tacksam för svar så fort som möjligt!
  Mvh Caroline

  • Hej Caroline.

   Nej jag kan inte förstå varför det skulle bli ”enklare”. Det är klart ni skall använda er av ett gåvobrev och överlåta huset som en gåva.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Vi är tre personer som äger ett fritidshus . 1 person äger 50 % och ett sambopar äger 25 % var.
  Person 1 som äger 50% vill sälja sin andel till de övriga två, taxeringsvärdet är ca 2,700,000 och värderingen är 4,000,000. Går det då att överlåta de 50% som gåva och betala för gåvan.
  Mvh
  Per

  • Hej per.

   Nej det går inte om betalningen överstiger taxeringsvärdet.
   Det räknas då som ett köp.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej
  Min fru har tillsammans med sin bror fått ett sommarhus i gåva som nu vi skall köpa ut honom ur och då går jag in som 50% ägare istället. Vi skall lösa ut min svåger med 50% av marknadsvärdet,skall han då reavinstskatta för den summan han får ut?

  • Hej Magnus.

   Ja precis, han skall betala vinstskatt för den vinst han gör (försäljningspris – inköpspris = vinst som skall beskattas).
   Inköpspriset är samma inköpspris som den som gav bort huset i gåva hade.
   Dvs när man får en fastighet eller en bostad i gåva så övertar man även inköpspriset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej, Om jag ska köpa huset av min far för 800.000 men det uppskattas vara värt mer än 1.200.000:-
  planerar att hitta mäklare för en bra värdering men.
  Hur bör vi gå till väga för bästa resultat för oss båda. skatta så lite som möljigt.
  Jag är enda barnet.

  • Hej Rasmus.

   Om taxeringsvärdet är högre än 800.000 kr så kan ni lösa det som en gåva.
   Om taxeringsvärdet är under 800.000 kr så räknas det som en vanlig försäljning och eventuell vinst skall då beskattas med 22%.

   Mvh admin på EKonomifokus

 7. Hej! Min svärmor och hennes syster har ärvt varsin hälft av en stuga. Systern vill sälja stugan medan min svärmor och min fru vill behålla den i familjen så jag och min fru överväger att köpa loss systerns hälft. Problemet är att systern vill ha halva marknadsvärdet av oss och vi känner att halva taxeringsvärdet är mer rimligt i en affär familjemedlemmar emellan vilket hon tycker låter barockt. Skulle du säga att det är vanligt eller ovanligt att man utgår från taxeringsvärdet i såna här försäljningar mellan familjemedlemmar?

  • Hej Erik.

   Givetvis är det marknadsvärdet som gäller.
   Taxeringsvärdet är helt orelevant i detta läget.

   Ta in 2 eller 3 st mäklare som gör värderingar av stugan och tag sedan ett snitt på de värderingar. Där har ni den rimlig summan att använda er av vid utköpet.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Men om systern inte vill sälja till oss för att slippa skatt utan vill ge den som gåva, och samtidigt få så mycket pengar som möjligt, är det då inte taxeringsvärdet man utgår ifrån? Så säger ju Skatteverket. Och att det är vanligt/brukligt inom familjen.

  • Hej Rebecca.

   Ja men oftast är taxeringsvärdet så mycket lägre så om inte systern vill skänka bort väldigt mycket pengar till er så är det marknadsvärdet som gäller.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej,

  Min man och hans 3 syskon har fått ett hus i gåva av sina föräldrar. Vi vill ta över huset och lösa ut övrig syskon. Förslaget är att lösa ut övriga 3 syskon till taxerings värde (2,2 MSEK) vilket motsvarar en försäljning på ca 3,8 MSEK. Detta understiger dock marknadsvärdet (4,4 MSEK) och alla syskon är inte riktigt är överens, hur gör man då bäst en korrekt och rättvis beräkning? Det finns inga lån på huset idag och oklart vad anskaffningsvärdet var när det byggdes för ca 50 år sedan.

  • Hej Astrid.

   Det är marknadsvärdet ni skall använda.
   Bjud hem 2-3 mäklare som värderar huset, dra sedan ett snitt på deras värderingar.

   Din man skall lösa ut sina syskon för 25% av marknadsvärdet var.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej
  Jag har en fråga gällande en försäljning av en bostadsrätt.
  Låt säga att jag har en bostadsrätt som är värderad till 2 000 000
  (Inköpt för 700 000)
  Kan jag sälja den till min syster för 1,2 000 000 dvs under marknadsvärdet och skatta för vinsten (500 000)
  men i framtiden (vid en försäljning) få 800 000 av min syster som gåva?
  Låt säga att min syster får lite mer än 2 000 000 och hon skattar för den vinsten hon har gjort?

  • Hej Martin.

   Ja du kan sälja bostaden till ett lågt pris och slippa skatt men då kommer din syster att tvingas betala skatten istället när hon säljer bostaden i framtiden.
   Om din syster köper lägenheten av dig för 1,2 miljoner och säljer den för 2 miljoner i framtiden så gör hon ju en vinst på 800 000 kr som hon måste betala skatt för.

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Ok
  Är med på att hon skattar för sin vinst, men finns det risk för att det kan ses som ett förtäckt köp då hon ger tillbaka mig 800 000 som gåva efter försäljningen?

 12. Min mamma och pappa var ogift. När pappa dog så tog ett av hans 3 barn ( ett barn med en annan mamma) ut sitt arv ur en sommarbostad. Vi andra två tog inte ut vår del utan det står skrivet att vi ska få den när vår mamma går bort. Det är nu risk att denna sommarbostad blir satt under utmätning på grund av att mamma har obetalda skulder har vi två döttrar inte rätt till vår del i sommarbostaden innan kronofogden tar resten?

  • Hej Jessica.

   Det där är tyvärr juridik utanför mitt kunskapsområde.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Min mamma vill ge bort sitt hus i gåva till min bror, som även han bor i huset. Och det borde ju gå att reglera med ett Gåvobrev där man anger att det inte är ett förskott på arv och att min mamma får bo kvar i huset så länge som hon önskar. Huset har ett taxeringsvärde på 2,3 miljoner och ett försäljningsvärde på runt 3,5 miljoner (beräknat på senaste försålda hus i grannskapet) För att allt skall bli rättvist så tänker vi att min bror sedan betalar en överenskommen summa direkt till mig – runt 1,5 miljoner. Behövs det skrivas något gåvobrev eller annan handling för en sådan transaktion? Kan någon bli skatteskyldig? I den överenskomna summan kommer vi att ta hänsyn till ingångsvärde, tidigare ombyggnadskostnader. mm. Det finns idag inga lån på huset.

  • Hej Birgitta.

   Jag vågar inte svara på det tyvärr. Du får nog fråga en jurist.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here