Hus eller bostadsrätt i gåva mot betalning

0
betala för gåva

Det är vanligt att man inom släkten eller familjen ger bort ett hus eller en bostadsrätt i gåva via ett gåvobrev. När man ger bort en bostad i gåva så tar mottagaren över alla förutsättningar som gåvogivaren hade såsom inköpspris osv.
När man ger bort en bostad i gåva behöver man inte göra någon deklaration över försäljningen och man behöver därmed inte betala någon vinstskatt. När man ger bort en bostad i gåva så tar alltså gåvomottagaren över gåvogivarens:

  • Inköpspris
  • Eventuella avdragsgilla kostnader till en framtida deklaration

Man behöver därför inte deklarera affären och betala eventuell vinstskatt. Man behöver dessutom inte betala stämpelskatt när man söker lagfart för en fastighet som man fått i gåva. Det enda man behöver betala är expeditionsavgiften på ca 825 kr.

Betala för gåva – hus eller bostadsrätt

Det är vanligt att man inom släkten ger bort en bostad i gåva och sedan betalar för bostaden ”vid sidan av”. Om det är lagligt eller inte beror på hur du deklarerar överlåtelsen. Om en bostad har gåvats över till ett pris som understiger marknadsvärdet är mellanskillnaden en gåva. Dvs mellanskillnaden mellan det man betalar och marknadsvärde = gåva. Resterande skall tas upp i deklarationen som en försäljning. Om man löser betalningen ”vid sidan av” och hävdar att alltihop var en gåva för att slippa betala skatt så begår man skattebrott.

Exempel: köp och gåva

Bertil gåvar en bostadsrätt till sin son Knut och får betalt 1 000 000 kr för gåvan. Marknadsvärdet på bostadsrätten är vid överlåtelsetillfället 2 000 000 kr. Vid deklarationen anses Bertil ha sålt hälften av bostadsrätten för 1 000 000 kr och den andra hälften av bostadsrätten anses han ha överlåtit till Knut som gåva.

Jämför mäklarnas offerter

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren med hjälp av hemsidan Hittamäklare.se. Där kan jämföra mäklarna i ditt område samt få hjälp att samla in offerter från de olika aktiva mäklarna. Offerterna kan du sedan nyttja för att välja den bästa mäklaren samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare du vill välja. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan på Hittamäklare.se.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here