Det är fritt fram att ge bort en bostad i gåva till vem som helst. Om gåvans mottagare på något sätt betalar för gåvan kan den i vissa fall räknas som ett köp istället för en gåva. Utöver kontant betalning räknas även övertagande av lån som betalning. Läs mer om detta i artikeln.
Artikelns innehåll:
1. Gåva av hus eller bostadsrätt med lån som övertas
2. Gåvans mottagare övertar gåvogivarens förutsättningar
3. Ingen stämpelskatt betalas vid gåva
4. Gratis mall för gåvobrevet
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Hus eller bostadsrätt i gåva med lån som övertas
Ges en bostad bort i gåva skall gåvogivaren inte deklarera överlåtelsen och behöver inte betala någon eventuell vinstskatt.
Övertagande av lån räknas som betalning. Om gåvans mottagare övertar lån kan det alltså räknas som ett köp och skall då deklareras och beskattas som ett köp.
Bostadsrätt:
Om man ger bort en bostadsrätt i gåva mot en betalning som understiger marknadsvärdet så räknas mellanskillnaden som en gåva. Det vill säga, mellanskillnaden mellan betalningen och marknadsvärdet = gåva. Resterande skall tas upp i deklarationen som en försäljning.
Räkneexempel:
Bostadsrättens värde: 1 000 000 kr
Betalningens storlek: 600 000 kr
Mellanskillnad: 400 000 kr
400 000 kr skall alltså räknas som en gåva.
600 000 kr skall deklareras som en försäljning.
Ytterligare ett räkneexempel för bostadsrätt:
Bertil ger en bostadsrätt i gåva till sin son Knut. Knut tar även över det bolån på 1 000 000 kr som finns på bostadsrätten. Marknadsvärdet på bostadsrätten är vid tillfället 2 000 000 kr. Vid deklarationen anses Bertil ha sålt hälften av bostadsrätten för 1 000 000 kr och den andra hälften av bostadsrätten anses han ha givit till Knut som gåva.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Fastighet / hus:
- Om en fastighet ges bort i gåva mot betalning och betalningen UNDERSTIGER taxeringsvärdet så räknas hela överlåtelsen som en gåva. Då behöver man alltså inte betala någon vinstskatt eller deklarera någon försäljning.
- Om betalningen ÖVERSTIGER taxeringsvärdet skall HELA överlåtelsen räknas som en vanlig försäljning och därmed beskattas som en försäljning.
Kostnad för lagfart & stämpelskatt
Om betalningen för gåvan understiger 85% av fastighetens taxeringsvärde för föregående år behöver man inte betala någon stämpelskatt. Då behöver man endast betala en administrativ avgift på 825 kr för lagfartsansökan.
Om betalningen för gåvan överstiger 85% av taxeringsvärdet från föregående år måste stämpelskatt betalas och då är stämpelskatten 1,5 % av taxeringsvärdet alternativt köpeskillingen, beroende vilken summa som är störst.
Gåvans mottagare övertar gåvogivarens förutsättningar
När man ger bort en bostad i gåva tar mottagaren över alla förutsättningar som gåvogivaren hade såsom inköpspris, eventuella avdragsgilla kostnader osv. Gåvogivaren behöver därför inte deklarera överlåtelsen och behöver därmed inte betala någon vinstskatt.
- Inköpspris
- Eventuella avdragsgilla kostnader till en framtida deklaration
Ingen stämpelskatt vid gåva
Man behöver inte betala stämpelskatt när man söker lagfart för en fastighet som man fått i gåva så länge inte en betalning gjorts för gåvan som överstiger 85% av fastighetens taxeringsvärde från föregående år. Det enda man behöver betala är expeditionsavgiften på ca 825 kr.
Gåvobrev
När man ger bort en bostad i gåva använder man ett gåvobrev istället för ett köpekontrakt eller överlåtelseavtal.
Gratis mall för gåvobrev – Bostadsrätt
Om du känner att du klarar av att fylla i ett gåvobrev helt korrekt själv så kan du använda vår kostnadsfria mall:
Gratis mall för gåvobrev – Fastighet
Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.
Få hjälp med gåvobrevet
Juridiskadokument.nu erbjuder juridiskt korrekta gåvobrev för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i det korrekt. Det kan vara värt några hundringar för att få till gåvobrevet så att det blir 100% korrekt. Då slipper man problem i efterhand.
Vart skickas gåvobrevet?
Det signerade gåvobrevet skall bifogas i original i samband med ansökan om lagfart hos Lantmäteriet.
Vanliga frågor och svar
Nej, gåvans mottagare övertar alla förutsättningar och får betala eventuell vinstskatt vid en framtida försäljning.
Ja, så länge Skatteverket inte kan bevisa att någon betalning skett så kan man inte straffas. Det är däremot olagligt och räknas som ett skattebrott.
Ja
Fråga
Hej! Vi vill sälja vårat hus till våran dotter med familj , men de har inte kontantinsatsen, den vill vi då ge i gåva till dem ,hur gör man då ? Räcker det med ett gåvobrev på den summan till banken?
MVH Kristina
Hej Kristina.
Prata med banken som din dotter ska ta bolånet hos. De borde kunna hjälpa er att ta fram det bästa upplägget.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
Betala inte onödigt mycket för mäklaren.
Jämför mäklarna & deras offerter på Hittamäklare.se🔗
Hej,
Nyfiken vart går gränsen för att överlåtelsen ska ses som en betalning eller gåva i kalkylen;
”Bostadsrätt i gåva mot betalning – kalkylator” ? Samt vart finns den hänvisningen?
Äger idag en bostadsrätt 50%, ska köpa den andra hälften så jag blir ensamägande.
Marknadsvärde på bostadsrätten: ca 2 800 000
Övertagande av lån + betalning: 2 000 000
Enligt kalkylen ovan behöver inget gåvobrev upprättas, men vart mer än här finner jag den hänvisningen?
Tack på förhand/ Jenni
Hej Jenni.
Jag såg nu att det blivit ett fel i kalkylatorn. Det är justerat nu.
I detta fall gäller det en bostadsrätt. Då räknar man enligt följande:
Mellanskillnanden mellan det du betalar och marknadsvärdet räknas som gåva, resterande räknas som betalning.
Du skriver att inget gåvobrev behöver upprättas. Vart hittar du den uppgiften? Hela artikeln handlar ju om att man ger bort hela eller en del av bostaden som gåva. Då behöver man använda ett gåvobrev.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag har fått höra att betalningen för gåva (hus) behöver understiga 85% av taxeringsvärdet för att slippa betala lagfartskostnad?
Hej Emil.
Ja du har helt rätt. Jag har justerat det i artikeln.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag fick i gåva en lägenhet (som enskild egendom) av min farmor.
Denna såldes och jag använde pengarna som insats till gemensam villa med min man. På pappret äger vi 50% var av villan. Kan jag om vi säljer huset hävda att jag äger mer än 50% då jag använde vinsten från försäljningen av lägenheten (som skrevs som enskild egendom) som insats?
Hej Kristina.
Det vågar jag inte svara på tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan!
Jag äger en sommarstuga som jag vill att även min make ska stå som ägare på (att vi äger 50% var). Det skall vara en gåva dessa 50% . Hur ska jag utforma detta gåvo brev?
Det är inget taxeringsvärde på denna stuga.
Hej Lenitha.
Ett vanligt gåvobrev för fastighet räcker. I artikeln finns en mall för gåvobrevet du kan använda.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, lång fråga !
Undrar om ett gåvobrev av tre likadana till mina tre barn kan vara ogiltigt ?
Jag köpte en bostadsrätt kontant åt min dotter via bank och trepartssamtal.
Detta gjordes före något gåvobrev skrevs av jurist på banken, vilket skedde ca en vecka senare, då jag visste hur stor köpeskillingen blev, för att just överföra samma summa till hennes båda bröder.
Gåvobreven är förskott på arv samt enskild egendom, med ev kommande avkastning etc.
Enligt juristen gick detta bra, men har undrat i efterhand om det blev rätt med dotterns ?
Sönerna är det inget oklart med, gåvan de fick står på egna bankkonto.
Iaf så har dottern nu sålt lägenheten som jag en gång gick in och betalade köpet av.
Mvh Solweigh
Hej Solweigh.
Det låter som att det skall gå bra. Jag kan inte se något som skulle vara fel i ert upplägg.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! min mamma vill överlåta sin fastighet till mig en villa värd ca 2mkr, inköpspris 0,8mkr. jag vill betala henne för fastigheten. ca 1,2mkr har vi kommit överens om men jag undrar om det finns något sätt jag kan kringgå handpenning. får man ta över fastighet och lån? sedan betala mellanskillnad på sidan av? min mor är rätt flexibel och kan tänka sig att jag betalar av ca 5000kr i månaden privat till henne men vi vet ej vad lagen tillåter.
vad skulle du säga är det bästa alternativet vid överlåtelse av fastighet?
Mvh Filip
Hej Filip.
1. Du blandar ihop uttrycken. Läs här om skillnaden mellan handpenning och kontantinsats
2. Ert billigaste alternativ borde vara att ni upprättar ett gåvobrev där du betalar 799 999 kr för fastigheten. Då räknas hela överlåtelsen som en gåva och ni slipper betala stämpelskatt för lagfarten och ingen vinstskatt behöver betalas av din mamma vid denna överlåtelse (Du kommer då däremot behöva betala din mammas vinstskatt i framtiden när du säljer fastigheten).
Resterande 400 000 kr lägger ni upp en avbetalningsplan för. OBS, detta är egentligen inte ett godkänt upplägg. Det blir en sorts skattefusk eftersom Skatteverket då inte får in de skatteintäkter som de har rätt till.
Om ni vill följa lagen finns det bara ett korrekt alternativ och det är att ni upprättar ett vanligt köpekontrakt eller ett gåvobrev och genomför överlåtelsen precis som vanligt och fyller i de korrekta siffrorna.
Däremot kan ni lösa betalningen med en avbetalningsplan om ni vill. Hur betalningen skall gå till styr ni själva. Rådgör med er bankkontakt så kan ni säkert komma fram till en smidig lösning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Min mor har flyttat in på ett äldreboende pga att hon har fått alzheimers.
Hon äger en bostadsrätt som hon inte har några lån på.
Jag har precis blivit godman för min mor.
Nu planerar jag att sälja min mors lägenhet, hon vet om att försäljningen kommer att ske inom kort.
Mina frågor är följande:
1. Kan min mor ge bort lägenheten i gåva till mig utan att jag behöver betala gåvoskatt?
2. Behöver jag betala full reavinstskatt om jag säljer lägenheten direkt efter att jag fått den i gåva av min mor, eller slipper man den då hon gett lägenheten i gåva till mig?
Tacksam för svar!
Hej Thomas.
1. Ja vi har ingen gåvoskatt i Sverige.
2. Ja du betalar full reavinstskatt när du säljer lägenheten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vi är fyra syskon som äger en andel var i barndomshemmet som är byggt 1949.Ingen av oss bor där,jag är där på sommaren.Två syskon vill skänka mig sina andelar,räcker det med gåvobrev?
Hej Inger.
Ja det räcker med gåvobrev.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vad är mest gynnsamt/minst avgifter el skatt för mig?
Att sälja min bostadsrätt till mina föräldrar (de kommer få det i så fall för samma pris som jag köpte det för) eller att ge det i gåva?
Vänligen,
Lilly
Hej Lily.
Kostnaderna blir samma oavsett vilket alternativ du väljer.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Vår far är nyligen avliden och vår mor är sjuklig och ska bo kvar i villan någon månad tills hon flyttar till äldreboende.
Villan är taxerad runt 400 tusen och byggd på 40 talet,men det är väldigt mycket som gjorts och byggts till,säkert påkostad 6-8 hundra tusen eller mer? men kvitton verkar saknas. Bra läge också,så jag hävdar att villan är värld en hel del ,vilket även andra hävdar
Min bror vill ta över genom metodiskt bearbeta vår dementa mor,få huset som gåva och det nya förslaget är att jag ska ersättas kontant om möjligt med ca 500 tusen.Visst blir det en usel affär för mig,beloppet är väl skattepliktigt dessutom är antagligen huset värt strax över miljonen.
Kan ni råda mig i denna tvist som uppstått
Hej Michael.
Ni bör ta dit minst 2 st mäklare som värderar huset så att ni får fram ett marknadsvärde som ni kan basera din ersättning på.
Taxeringsvärdet kan ni inte basera den på.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Min pappa har gått bort och mamma ärver ju honom inkl huset, jag har inga syskon. Nu vill hon ge mig huset i gåva men ändå bo kvar ett tag tills hon hittar en lägenhet. Måste vi upprätta ett hyreskontrakt? Idag får hon bostadsbidrag.
Hur gör man bäst?
Hej Marie.
Ja ni bör upprätta ett kontrakt.
Jag antar att ni måste ha ett kontrakt så att din mamma kan behålla sitt bostadsbidrag.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej !
Min fru och hennes bror fick en fritidsfastighet i gåva av sina föräldrar i slutet av 90 talet. För några år sedan avled föräldrarna och då ärvde min fru och hennes bror föräldrarnas villa. Föräldrahemmets värde är högre än värdet på fritidsfastigheten. Min fru vill överta föräldrahemmet. Fritidsfastigheten ska säljas. Inriktningen är att båda ska få ett lika stort värde. Min fru ger sin del i fritidsfastigheten som gåva till sin bror. Brodern säljer fastigheten, betalar kapitalvinstskatt och behåller vinsten. Brodern ger sin del i föräldrahemmet till min fru som gåva mot ett vederlag som understiger halva taxeringsvärdet. Enligt gjorda beräkningar kommer vederlaget att rymmas inom halva taxeringsvärdet för att båda ska få ett lika stort värde.
Fråga:
Är detta enligt regelverket eller bedöms min frus gåva av fritidsfastigheten till sin bror som en dellösning för att uppnå rättvisa vid delningen av fastigheterna och att det därmed bedöms som en försäljning?
Vänliga hälsningar
Martin
Hej Martin.
Det vågar jag inte svara på tyvärr.
Ni får fråga skatteverket den frågan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej och tack för en bra sida! Här kommer en kluring!
Jag äger en lägenhet på pappret, som mina föräldrar bor i. Planen är att de ska nu bidra med halva det ursprungliga inköpspriset och därmed äga 50% på pappret.
Ursprungligt inköpspris: 1 000 000 kr (50% = 500 000 kr = deras pris)
Aktuellt marknadsvärde: 2 000 000 kr (50% = 1 000 000 kr)
Gåvovärde: 500 000 kr
(Skillnad mellan pris och marknadsvärde enligt delningsprincipen)
Fråga 1:
Är deklarerade försäljningspriset/inköpspriset för halva lägenheten då 1 000 000 kr ur skatteverkets synvinkel? DVS jag får oundvikligt betala 22% vinstskatt på 500 000 kr direkt? (=110 000kr)
Fråga 2:
OM lägenheten skulle säljas efter 10 år för samma marknadsvärde 2 000 000, blir då föräldrarnas vinst 0 kr på pappret dvs ingen vinstskatt? Vinsten blir 500 000 kr rent praktiskt då de får ut sin ”gåva” i pengar. I detta scenario blir vinsten för mig 500 000 kr vilket ger en vinstskatt på ytterligare 110 000. Är detta korrekt?
Hade jag fortsatt äga den själv hade jag dragit vinstskatten vid försäljning och därefter delat på vinsten. DVS vi hade i praktiken delat på vinstskatten.
Den totala skatten blir den samma oavsett hur man löser det. Däremot får jag i praktiken betala föräldrarnas vinstskatt i scenariot med delningsprincipen.
Fråga 3:
För att lösa en sådan snedfördelning, skulle de egentligen kunna betala den direkta vinstskatten åt mig som en gåva? Detta jämnas det ut för deras del när lägenheten säljs i framtiden om värdet varar. Ser du något som inte går ihop i denna kalkyl, eller kan det vara en god idé?
Tack/Johan
Hej Johan.
Det var en bra fråga. Jag är tyvärr osäker på hur man räknar på inköpspriserna då.
Du får nog ringa skatteverket med den frågan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Min fru och jag står tillsammans med vår äldsta dotter på en bostadsrätt, 45%,45% och dottern 10%.
Vi står tillsammans på lånen men dottern betalar amortering och ränta.
Kan vår äldsta dotter ge sin andel som gåva till sin lilla syster utan skatteproblem?
Vi har ansökt om övertagande av lån till mig, min fru och lilla syster.
Hej Patrik.
Ja, ger hon bort den i gåva och inte får någon betalning så är det inga konstigheter.
Då realiseras ingen skatt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag har tillsammans med min sambo köpt en bostad i Sverige . Finansieringen till bostaden kommer delvis från min sambo som är kinesisk medborgare och bor idag i Kina . Nu har min sambo fört över pengarna till mitt konto för att senare kunna betala för den nyköpta fastigheten . Men pga pandemier så kan inte min sambo åka till Sverige således kommer hon inte hellre finns på lagfarten . Hur ska vi göra gör att redogöra för Skatteverket att pengarna som jag fick från min flickvän är avsedda för husköp , och hon kommer att äga en del av bostaden så fort hon fick åka till Sverige .
Tack för svaret !
Hej Kevin.
Det vet jag inte tyvärr. Det är nog bättre att du frågar skatteverket om det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och min sambo för dialog med mina föräldrar om att ta över deras hus. Vi har titta tittat på möjligheten att 50% av bostaden skall ges till mig som gåva mot vederlag (till 49% av taxeringsvärdet) och att min sambos skall köpa hälften till marknadsvärde. Kommer båda dessa delar behöva kapitalvinstkattas eller bara den delen som är ren försäljning?
Med största sannolikhet kommer vi ta ett gemensamt lån för det hela.
Hej Marcus.
Endast de 50% som skall säljas till din sambo skall beskattas.
De 50% som du får via gåva skall inte beskattas.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, bor ihop med mina 2 barn från tidigare avlidna fru. Blev sambo och fick en dotter. Nu vill hon köpa in sig men med en procentsats hon har råd med. Husets taxering ligger på 2 250 000kr. Marknadsvärdet c:a 4 850 000kr. Har lån på 950 000 . Om man uppskattar att min sambo köper in sig med 1/3 och tar över lånet kan man ge den 1/3 som gåva? Eller är det bättre att behålla lånet och hon betalar vid sidan om och ger gåvobrev? Slipper jag reavinsten oavsett dessa scenarion? Tack på förhand. / Claes
Hej Claes.
Om din sambos betalning understiger taxeringsvärdet på den del som hon köper så är det godkänt att köra det som en gåva mot betalning.
I ditt exempel med 1/3-del så måste hennes betalning (Både övertagande av lån och betalning med pengar räknas som betalning.) för 33% av fastigheten understiga 750 000 kr, annars blir det ett vanligt köp som skall beskattas som vanligt.
Reavinstskatten för den del av fastigheten som överlåts tar din sambo över om ni löser överlåtelsen som en gåva och då får din sambo betala den i framtiden vid en försäljning istället.
Ni kan absolut köra en fuling där löser allt med ett gåvobrev och din sambo betalar 749 999 kr för 33% av fastigheten och sedan betalar resterande vid sidan av men det är inte lagligt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Min morfar har blivit änkling och vill nu ge bort huset till mig som är barnbarn och han tänker flytta till hyresrätt. Han vill inte ha något betalt utan vill bara överlåta det. Hans barn är inte intresserad av att överta huset. Hur går vi till väga? Är det gåvobrev som gäller då?
Hej Josefin.
Ja då är det ett gåvobrev som gäller.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Äger 80% i en bostadsrätt. I lägenheten bor min x-hustru och vår dotter (myndig). X-hustrun äger 20% som var ett krav för att hon och dottern skulle kunna bo där utan mig. Själv är jag utflyttat från Sverige sen länge,
men hjälpte X och dottern med att få tag på detta boende.
Nu skulle jag vilja gåva lägenheten till dottern, men behålla 20% och även behålla lånen.
Betalade ca. 485.000:- för lägenheten, som idag är värderad till ca. 550.000:-.
Är det någon typ av skatt inblandad i en sådan affär?
Mvh
Jan W
Hej jan.
Du får kolla med banken så att de godkänner att du ger bort en del av bostaden.
Banken har ju bostaden som säkerhet för ditt lån.
Om banken säger ja så går det utmärkt att gåva bort en del av bostaden. Vid gåva utlöses ingen skatt så ingen av er behöver betala någon skatt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Min son och flickvän köpte bostadsrätt tillsammans. Men sonen la upp hela mellanskillnaden mellan pris och lån själv. Flickvännen har 50% av lagfarter. Nu vill de separera. Vad händer och vad skall de göra?
Hej Bengt.
Om din son och flickvännen inte har skrivit ett samboavtal så har flickvännen juridisk rätt till 50% av bostaden, oavsett vem som har betalat vad.
Har din son tur så är hon schysst och ger tillbaka insatsen till din son när bostadsrätten säljs och så delar dom på resten. Har han otur så tar hon 50% av alla pengar som kommer in från försäljningen eftersom hon har rätt till det rent juridiskt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag är ensamt barn och undrar hur man bäst tar över mina föräldrars hus och köper en lägenhet till dem. Antag att de ger mig fastigheten(obelånad) som gåva med gåvobrev. Kan jag sedan köpa en lägenhet och överlåta åt dem som gåva? Jag har idag en annan fastighet som kan belånas för att få fram pengar till mina föräldrars lägenhet. Alernativet är kanske att belåna den fastighet jag får i gåva?
Mvh
Peter
Hej Peter.
Om du köper en annan bostad och gåvar bort till föräldrarna så tror jag att det räknas som en ”betalning” ifall skatteverket skulle börja rota i det.
Jag är tyvärr inte 100% säker men jag tror att det enda lagliga sättet är att dina föräldrar säljer sin fastighet till dig precis som vanligt.
Ni kan köra din variant med gåvor men det bör inte vara lagligt enligt min bedömning eftersom ni då undanhåller skatt från skatteverket.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Min mor ska sälja sin villa för ca 2,5mln. Inköpspris 1978 200000+200000 i renovering
Hon har även 500000 i lån på fastigheten
90tal installerades bergvärme för 200000. Är renovering och bergvärme sånt som hon kan dra av på nåt sätt vid försäljning? Hon vill även ge bort den eventuella vinsten till mig(inga syskon)
Vi(min fru och jag) råkar vara på husjakt i samma veva. Kan även bli köp av generationsboende där min mor kommer bo på samma fastighet
Har du nåt tips på hur man bäst kan göra i dessa fall:
1. Mor säljer och ger bort ev vinst och flyttar till hyresrätt
2. Mor säljer och samköper generationsboende med oss
Hej Tom.
Här kan du läsa om vad som gäller för din mammas renoveringar och avdrag:
https://www.ekonomifokus.se/bostad/deklaration/vad-far-man-dra-av-deklarationen-avdragsgillt
Gällande frågan om din mamma skall bo i ett generationsboende med dig eller i en hyresrätt så är jag givetvis inte rätt person att svara på den frågan.
Det får du å din mamma bestämma såklart. Det hänger ju på hur ni vill bo och om du vill ha morsan nära eller inte.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Mina föräldrar har en villa som de vill att jag ska ta över. Min far har sedan tidigare en son, som dessvärre har brutit kontakten med honom långt innan jag fanns. Nu är bägge föräldrar till åren komna och svårt sjuka. Jag hjälper dem dagligen med allehanda göromål, så de vill att huset ska tillfalla mig. Det är deeutom mitt barndomshem.
Hur löser man detta på enklast vis? Genom att jag köper huset av dem? Gåvobrev? Eller skriva testamente så att särkullbarnet endast har rätt till sin laglott? Är laglotten i så fall 12,5% av husets värde?
Vänligen Stina
Hej Stina.
Gåvobrev är enklast.
Jag vet dock inte om särkullbarnet kan kräva något i efterhand dock.
Mvh admin på Ekopnomifokus
Hej.
Tack för en väldigt bra sida!
Vi är två syskon som har fått en stuga på ofri grund av våra föräldrar, det är 6 år sedan. Nu vill min bror sälja sin del till mig och om möjligt använda principen för gåva mot vederlag. Jag undrar hur taxeringsvärdet räknas fram eftersom vi inte äger marken? Är det då taxeringsvärdet för stugan som i så fall priset behöver hamna under för att han ska slippa betala skatten? Marken ägs av en ekonomisk förening som vi har en andel i dit vi betalar in vår andel av fastighetsskatten. Sammantaget går det att teoretiskt räkna fram ett komplett taxeringsvärde för hus och mark.
Tacksam för hjälp med detta.
Hälsningar Yvonne
Hej Yvonne.
Jag är inte 100% säker men jag tror att det är såhär:
Ett hus på ofri grund räknas som lös egendom, dvs reglerna blir då samma som för en bostadsrätt, dvs ni skall utgå ifrån marknadsvärdet och inte taxeringsvärdet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Jag är dotter med en bror. Min mor vill ge sin fastighet i gåva till min äldsta son med sambo. De kommer även överta lånen.
Min bror vill dock bestrida detta då han anser sig ha rätt till halva huset när mor dör.
Min mor är helt förstörd över att han går emot hennes vilja.
Är ett gåvobrev bästa lösningen för oss?
Hej Linda.
Ja ett gåvobrev är det bästa.
Att din son övertar lånen räknas dock som en betalning så håll koll så att inte en del av gåvan räknas som ett köp:
https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/hus-eller-bostadsratt-i-gava-mot-betalning
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag har en undran;
Min mamma köpte sin bostadsrätt för säkert 50 år sedan för 30.000kr. Jag skulle gissa på att den är idag blir värderad till 2milj kronor.
Hon behöver nu flytta in på ett äldreboende och kommer därmed att ge bort sin bostadsrätt till mig.
Som jag förstår det så kommer hon då inte att behöva skatta på det då det bara är en gåva. Däremot så ska jag i min tur sälja den omgående. Hur blir vinstskatten för mig då? Räknas den på vinster utöver de 30 tusen min mamma betalade från allra början eller hur räknar man?
Tacksam för svar!
Hej Elin.
Ja när du får bostadsrätten i gåva tar du även över din mammas inköpspris.
När du säljer bostadsrätten skall du alltså ange 30 000 kr som inköpspris.
Du kommer därmed att få betala en rejäl slant i skatt. Det går inte att komma undan tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Hur fungerar det med gåva/delningsprincipen om den som äger en bostadsrätt vill ge lägenheten men med en förlust?
Min ex-fru vill ta över sin mammas lägenhet, men hon är sjukskriven på 50% och har svårt att få lån. Undrar därför vad som gäller vid detta scenario:
Lägenheten införskaffades för 2,050,000kr, marknadsvärdet är idag ca 1,700,000kr. Hon har ett uppskov på 725,000kr och ett lån på 1,200,000kr.
Kan min ex-fru få hela lägenheten som gåva, eller blir det enligt delningsprincipen om hon t.ex. får ta över lånen? Har försökt hitta exempel på vad konsekvensen blir för hennes mamma i och med uppskovet hon har idag, men hittar då bara exempel på när bostadens värde har ökat sedan köpet genomfördes och vad man ska skatta för en vinst.
Hej Johan.
Jag är tyvärr osäker på exakt vad som gäller så jag kan inte svara på din fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Min mamma vill ge bort sitt hus i gåva till min bror, som även han bor i huset. Och det borde ju gå att reglera med ett Gåvobrev där man anger att det inte är ett förskott på arv och att min mamma får bo kvar i huset så länge som hon önskar. Huset har ett taxeringsvärde på 2,3 miljoner och ett försäljningsvärde på runt 3,5 miljoner (beräknat på senaste försålda hus i grannskapet) För att allt skall bli rättvist så tänker vi att min bror sedan betalar en överenskommen summa direkt till mig – runt 1,5 miljoner. Behövs det skrivas något gåvobrev eller annan handling för en sådan transaktion? Kan någon bli skatteskyldig? I den överenskomna summan kommer vi att ta hänsyn till ingångsvärde, tidigare ombyggnadskostnader. mm. Det finns idag inga lån på huset.
Hej Birgitta.
Jag vågar inte svara på det tyvärr. Du får nog fråga en jurist.
Mvh admin på Ekonomifokus
Min mamma och pappa var ogift. När pappa dog så tog ett av hans 3 barn ( ett barn med en annan mamma) ut sitt arv ur en sommarbostad. Vi andra två tog inte ut vår del utan det står skrivet att vi ska få den när vår mamma går bort. Det är nu risk att denna sommarbostad blir satt under utmätning på grund av att mamma har obetalda skulder har vi två döttrar inte rätt till vår del i sommarbostaden innan kronofogden tar resten?
Hej Jessica.
Det där är tyvärr juridik utanför mitt kunskapsområde.
Mvh admin på Ekonomifokus
Ok
Är med på att hon skattar för sin vinst, men finns det risk för att det kan ses som ett förtäckt köp då hon ger tillbaka mig 800 000 som gåva efter försäljningen?
Hej igen Martin.
Ja som jag tolkar det så är det ett förtäckt köp.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Jag har en fråga gällande en försäljning av en bostadsrätt.
Låt säga att jag har en bostadsrätt som är värderad till 2 000 000
(Inköpt för 700 000)
Kan jag sälja den till min syster för 1,2 000 000 dvs under marknadsvärdet och skatta för vinsten (500 000)
men i framtiden (vid en försäljning) få 800 000 av min syster som gåva?
Låt säga att min syster får lite mer än 2 000 000 och hon skattar för den vinsten hon har gjort?
Hej Martin.
Ja du kan sälja bostaden till ett lågt pris och slippa skatt men då kommer din syster att tvingas betala skatten istället när hon säljer bostaden i framtiden.
Om din syster köper lägenheten av dig för 1,2 miljoner och säljer den för 2 miljoner i framtiden så gör hon ju en vinst på 800 000 kr som hon måste betala skatt för.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Min man och hans 3 syskon har fått ett hus i gåva av sina föräldrar. Vi vill ta över huset och lösa ut övrig syskon. Förslaget är att lösa ut övriga 3 syskon till taxerings värde (2,2 MSEK) vilket motsvarar en försäljning på ca 3,8 MSEK. Detta understiger dock marknadsvärdet (4,4 MSEK) och alla syskon är inte riktigt är överens, hur gör man då bäst en korrekt och rättvis beräkning? Det finns inga lån på huset idag och oklart vad anskaffningsvärdet var när det byggdes för ca 50 år sedan.
Hej Astrid.
Det är marknadsvärdet ni skall använda.
Bjud hem 2-3 mäklare som värderar huset, dra sedan ett snitt på deras värderingar.
Din man skall lösa ut sina syskon för 25% av marknadsvärdet var.
Mvh admin på Ekonomifokus
Men om systern inte vill sälja till oss för att slippa skatt utan vill ge den som gåva, och samtidigt få så mycket pengar som möjligt, är det då inte taxeringsvärdet man utgår ifrån? Så säger ju Skatteverket. Och att det är vanligt/brukligt inom familjen.
Hej Rebecca.
Ja men oftast är taxeringsvärdet så mycket lägre så om inte systern vill skänka bort väldigt mycket pengar till er så är det marknadsvärdet som gäller.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Min svärmor och hennes syster har ärvt varsin hälft av en stuga. Systern vill sälja stugan medan min svärmor och min fru vill behålla den i familjen så jag och min fru överväger att köpa loss systerns hälft. Problemet är att systern vill ha halva marknadsvärdet av oss och vi känner att halva taxeringsvärdet är mer rimligt i en affär familjemedlemmar emellan vilket hon tycker låter barockt. Skulle du säga att det är vanligt eller ovanligt att man utgår från taxeringsvärdet i såna här försäljningar mellan familjemedlemmar?
Hej Erik.
Givetvis är det marknadsvärdet som gäller.
Taxeringsvärdet är helt orelevant i detta läget.
Ta in 2 eller 3 st mäklare som gör värderingar av stugan och tag sedan ett snitt på de värderingar. Där har ni den rimlig summan att använda er av vid utköpet.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej, Om jag ska köpa huset av min far för 800.000 men det uppskattas vara värt mer än 1.200.000:-
planerar att hitta mäklare för en bra värdering men.
Hur bör vi gå till väga för bästa resultat för oss båda. skatta så lite som möljigt.
Jag är enda barnet.
Hej Rasmus.
Om taxeringsvärdet är högre än 800.000 kr så kan ni lösa det som en gåva.
Om taxeringsvärdet är under 800.000 kr så räknas det som en vanlig försäljning och eventuell vinst skall då beskattas med 22%.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Min fru har tillsammans med sin bror fått ett sommarhus i gåva som nu vi skall köpa ut honom ur och då går jag in som 50% ägare istället. Vi skall lösa ut min svåger med 50% av marknadsvärdet,skall han då reavinstskatta för den summan han får ut?
Hej Magnus.
Ja precis, han skall betala vinstskatt för den vinst han gör (försäljningspris – inköpspris = vinst som skall beskattas).
Inköpspriset är samma inköpspris som den som gav bort huset i gåva hade.
Dvs när man får en fastighet eller en bostad i gåva så övertar man även inköpspriset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vi är tre personer som äger ett fritidshus . 1 person äger 50 % och ett sambopar äger 25 % var.
Person 1 som äger 50% vill sälja sin andel till de övriga två, taxeringsvärdet är ca 2,700,000 och värderingen är 4,000,000. Går det då att överlåta de 50% som gåva och betala för gåvan.
Mvh
Per
Hej per.
Nej det går inte om betalningen överstiger taxeringsvärdet.
Det räknas då som ett köp.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Jag har lite funderingar kring ett husköp jag och min man håller på med.
Det är så att mina bröder äger huset som jag bor i med min familj, båda bröderna står även på lånet på huset och mina föräldrar står även med på lånet. Nu är det så att mina bröder och jag själv vill ta över huset så att det bara blir mitt. Dom vill alltså ge huset till mig, som en gåva.
Men då har jag varit i kontakt med en kille på bluestep där lånet på huset ligger, och han säger då att det blir enklare om det blir ett husköp? Typ privat köp? Till min fråga.. Hur kan det bli enklare? Blir det inte dyrare för mig att köpa huset för var huset är värt än att mina bröder ger mig huset? Betalar jag något för att få huset? Dom vill ju ge mig huset.. varför ska jag då betala för något som jag kan få gratis? Jag blir helt förvirrad.. tacksam för svar så fort som möjligt!
Mvh Caroline
Hej Caroline.
Nej jag kan inte förstå varför det skulle bli ”enklare”. Det är klart ni skall använda er av ett gåvobrev och överlåta huset som en gåva.
Mvh admin på Ekonomifokus
Stort tack för hjälpen.
Mvh Elisabeth
Hej, vi är 3 syskon och vår mor äger ett hus. Lillebror vill överta huset eller köpa huset av mor. Mor och vi andra syskon är eniga i detta. Hur ska vi göra för att betala så lite skatt som möjligt? Ska han motta det som gåva? Och att han sedan betalar mor vid sidan om, som vi andra två syskon får dela. Mor vill inte behålla något själv, men hon vill att det ska bli rättvist mellan oss 3 och så vill vi syskon också att det ska vara.
Huset värderas till 900 000 kronor och taxeringsvärdet är 675 000 kr. Vi två syskon kan tänka oss att huset kan vara värt 800 000kr. Vi tänker då att lillebror får huset som gåva och sedan betalar han 210 000 kronor vardera till de andra två syskonen. Likvärdigt med en försäljning 800 000 kr minus avdrag inköpspris och minus skatt 22%. = ca 640 000kr. Kan detta vara juridiskt riktigt? Behöver någon skatt betalas av någon av syskonen i dags läget?
Mvh Elisabeth
Hej Elisabeth.
Jag hade gjort så som du säger med gåvor och att brodern betalar er separat.
Se då till att inte alla pengarna betalas till din mamma för då finns risken att det uppfattas som en förtäckt gåva.
Ingen av er kommer då att behöva betala skatt.
Din bror kommer att få betala all skatt i framtiden när han säljer huset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej – vi är 2 av 3 syskon som vill sälja ett fritidshus,vi 3 har fått det i gåva av våra föräldrar. I gåvobrevet står det ”om någon av gåvotagarna vill avhända sin del är man skyldig att hembjuda sin andel till de andra gåvotagarna,överlåtelse skall ske till överlåtelsedagens gällande taxeringsvärde”.Vi som vill sälja , vill ge i gåva och få en utförd revers under taxeringsvärdet,vilket betyder ingen skatt för oss. Den som är kvar vill hävda taxeringsvärdet för att ha det den betalar som avdrag en gång fastigheten säljs. Tacksam för svar Carl-Gustaf
Hej Carl-Gustaf.
Jag hittar ingen fråga i din kommentar.
Vad är det du undrar?
Mvh admin på EKonomifokus
Frågan gäller om den som inte vill sälja kan hävda att det inte skall ske till marknadsvärde utan följa gåvobrevet till punkt o pricka. Då det blir ett lägre pris och även skatt på köpeskillingen då man inte ger det som gåva?
Hej igen Carl-Gustaf.
Ja om ni inte är överens måste ni ju följa gåvobrevets instruktioner.
Där står det ju tydligt vad som gäller om någon vill sälja sin andel.
Andelen skall säljas till gällande taxeringsvärde enligt vad du skriver.
Om ni är överens allihop kan ni ju dock göra precis hur ni vill.
Jag kanske missuppfattat din fråga.
Om det är juridiska frågor som gäller gåvorätt eller liknande så rekommenderar jag att du frågar en jurist istället.
Mvh admin på EKonomifokus