Hus eller bostadsrätt i gåva mot betalning

7
betala för gåva

Det är vanligt att man inom släkten eller familjen ger bort ett hus eller en bostadsrätt i gåva via ett gåvobrev. När man ger bort en bostad i gåva så tar mottagaren över alla förutsättningar som gåvogivaren hade såsom inköpspris osv.
När man ger bort en bostad i gåva behöver man inte göra någon deklaration över försäljningen och man behöver därmed inte betala någon vinstskatt. När man ger bort en bostad i gåva så tar alltså gåvomottagaren över gåvogivarens:

 • Inköpspris
 • Eventuella avdragsgilla kostnader till en framtida deklaration

Man behöver därför inte deklarera affären och betala eventuell vinstskatt. Man behöver dessutom inte betala stämpelskatt när man söker lagfart för en fastighet som man fått i gåva. Det enda man behöver betala är expeditionsavgiften på ca 825 kr.

Betala för gåva – hus eller bostadsrätt

Det är vanligt att man inom släkten ger bort en bostad i gåva och sedan betalar för bostaden “vid sidan av”. Om det är lagligt eller inte beror på hur du deklarerar överlåtelsen. Om en bostad har gåvats över till ett pris som understiger marknadsvärdet är mellanskillnaden en gåva. Dvs mellanskillnaden mellan det man betalar och marknadsvärde = gåva. Resterande skall tas upp i deklarationen som en försäljning. Om man löser betalningen “vid sidan av” och hävdar att alltihop var en gåva för att slippa betala skatt så begår man skattebrott.

Exempel: köp och gåva

Bertil gåvar en bostadsrätt till sin son Knut och får betalt 1 000 000 kr för gåvan. Marknadsvärdet på bostadsrätten är vid överlåtelsetillfället 2 000 000 kr. Vid deklarationen anses Bertil ha sålt hälften av bostadsrätten för 1 000 000 kr och den andra hälften av bostadsrätten anses han ha överlåtit till Knut som gåva.

Prisvärda gåvobrev

Juridiskadokument.nu hittar du riktigt prisvärda gåvobrev. Det kan vara värt några hundralappar för att få till gåvobrevet så att det blir 100% korrekt. Då slipper man problem i efterhand.

Jämför mäklarnas offerter

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren med hjälp av hemsidan Hittamäklare.se. Där kan jämföra mäklarna i ditt område samt få hjälp att samla in offerter från de olika aktiva mäklarna. Offerterna kan du sedan nyttja för att välja den bästa mäklaren samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare du vill välja. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan på Hittamäklare.se.

7 KOMMENTARER

 1. Hej – vi är 2 av 3 syskon som vill sälja ett fritidshus,vi 3 har fått det i gåva av våra föräldrar. I gåvobrevet står det “om någon av gåvotagarna vill avhända sin del är man skyldig att hembjuda sin andel till de andra gåvotagarna,överlåtelse skall ske till överlåtelsedagens gällande taxeringsvärde”.Vi som vill sälja , vill ge i gåva och få en utförd revers under taxeringsvärdet,vilket betyder ingen skatt för oss. Den som är kvar vill hävda taxeringsvärdet för att ha det den betalar som avdrag en gång fastigheten säljs. Tacksam för svar Carl-Gustaf

   • Frågan gäller om den som inte vill sälja kan hävda att det inte skall ske till marknadsvärde utan följa gåvobrevet till punkt o pricka. Då det blir ett lägre pris och även skatt på köpeskillingen då man inte ger det som gåva?

    • Hej igen Carl-Gustaf.

     Ja om ni inte är överens måste ni ju följa gåvobrevets instruktioner.
     Där står det ju tydligt vad som gäller om någon vill sälja sin andel.
     Andelen skall säljas till gällande taxeringsvärde enligt vad du skriver.
     Om ni är överens allihop kan ni ju dock göra precis hur ni vill.

     Jag kanske missuppfattat din fråga.
     Om det är juridiska frågor som gäller gåvorätt eller liknande så rekommenderar jag att du frågar en jurist istället.

     Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej, vi är 3 syskon och vår mor äger ett hus. Lillebror vill överta huset eller köpa huset av mor. Mor och vi andra syskon är eniga i detta. Hur ska vi göra för att betala så lite skatt som möjligt? Ska han motta det som gåva? Och att han sedan betalar mor vid sidan om, som vi andra två syskon får dela. Mor vill inte behålla något själv, men hon vill att det ska bli rättvist mellan oss 3 och så vill vi syskon också att det ska vara.
  Huset värderas till 900 000 kronor och taxeringsvärdet är 675 000 kr. Vi två syskon kan tänka oss att huset kan vara värt 800 000kr. Vi tänker då att lillebror får huset som gåva och sedan betalar han 210 000 kronor vardera till de andra två syskonen. Likvärdigt med en försäljning 800 000 kr minus avdrag inköpspris och minus skatt 22%. = ca 640 000kr. Kan detta vara juridiskt riktigt? Behöver någon skatt betalas av någon av syskonen i dags läget?
  Mvh Elisabeth

  • Hej Elisabeth.

   Jag hade gjort så som du säger med gåvor och att brodern betalar er separat.
   Se då till att inte alla pengarna betalas till din mamma för då finns risken att det uppfattas som en förtäckt gåva.
   Ingen av er kommer då att behöva betala skatt.
   Din bror kommer att få betala all skatt i framtiden när han säljer huset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here